Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Hatay ve Samandağ yine sarsıldı

AFAD, saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. AFAD, saat 20.07'de merkez üssü Hatay'ın Samandağ ilçesi olan 5,8 büyüklüğünde artçı bir deprem daha meydana geldiğini açıkladı. Deprem Uzmanı Şükrü Ersoy, Hatay'da meydana gelen iki depremle ilgili CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada, "Bu yeni müstakil bir deprem." ifadelerini kullandı.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremlerde 18'i ağır, 294 kişinin yaralandığını açıkladı. Can kaybı sayısının 6 olduğu belirtiliyor.
 
Hatay Valisi Rahmi Doğan, AA muhabirine, "Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor." dedi.
 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depreme ilişkin, "İncelemelerimiz devam ediyor. Bölgede bulunan vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını ve ekiplerimizin uyarılarına hassasiyetle uymalarını rica ediyoruz" açıklamasında bulundu.
 
AFAD'dan yapılan açıklamada da "Vatandaşlarımızın deniz seviyesinden 50 santimetreye kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir" denildi. (CNNTürk, T24, NTV)
 
20.2.2023
 
Geçen hafta yaşanan gelişmeler
 
11.59: AFAD, saat 09.00 itibarıyla depremlerde 36 bin 187 kişinin hayatını kaybettiğini, 108 bin 68 kişinin ise yaralandığını açıkladı.
 
00.45: Rusya Komünist Partisi lideri Gennadi Zyuganov, dünyanın dört bir yanından milyarderlere sıra dışı bir çağrıda bulunarak, depremden zarar gören Türkiye ve Suriye'deki insanlara yardım yapmalarını istedi. Zyuganov, "Rusya, depremden harap olmuş bölgelere kurtarma ekipler ve insani yardım gönderiyor. Duyarlı vatandaşlarımız da kendi çabalarıyla mağdurlar için yiyecek, giyecek ve ilaç topluyor. Ama ben sadece sıradan insanların Türkiye ve Suriye halklarına desteğinin yeteceğine inanmıyorum. Öncelikle dünyanın her yerinden milyarderler yardım etmeli. Bu bir mecburiyettir" dedi.  Komünist Parti başkanı kurbanların yakınlarına en içten taziyelerini dile getirdi.
 
15 Şubat Çarşamba
 
16.36: Türkiye'de deprem bölgesindeki yaraların sarılması için başlatılan kampanyalara İş Bankası Rusya da 10 milyon TL’lık destek sağladı. Bu arada Türkiye İş Bankası, deprem bölgesinde hayatını kaybeden müşterilerinin bireysel kredi borçlarını silme, gerçek kişiler ile KOBİ'lere verilen kredileri 6 ay faizsiz öteleme kararı aldı.
 
14.12: Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, depremlerden zarar görenler için bugüne kadar topladıkları 80 ton yardım malzemesi ile 1 milyon dolardan fazla nakdi yardımı Türkiye'ye gönderdiklerini söyledi. 
 
11.57: Vladimir Putin Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Türkiye'de ve Suriye'nin kuzeyinde arama-kurtarma çalışmalarına katılan Acil Durumlar Bakanlığı ekiplerini övdü. Putin "Tam bir hafta önce [deprem bölgesine] ilk ulaşanlar arasında Acil Durumlar Bakanlığı'ndaki meslektaşlarımız da vardı. Kurtarıcılarımız, kinologlarımız [köpek uzmanları], doktorlarımız ve psikologlarımız neredeyse 24 saat çalıştı, sahra hastaneleri kurdu, arama ve kurtarma faaliyetleri örgütledi ve bu sayede çok sayıda insanın hayatını kurtardı" şeklinde konuştu.
 
14 Şubat Salı
 
20.39: Kabine toplantısı sonrasında AFAD merkez binasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Can kaybı 35 bin 418’e yükseldi. Yaralılarımızın 13 bin 208’i halen hastanelerimizde tedavi altındadır" dedi. Erdoğan, "Deprem bölgesinde enkaz haline gelen 19 bini aşkın binadan 15 bininin müdahalesi tamamlandı" diye ekledi.
 
19.55: Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Ramzan Kadirov, Rusya, Belarus ve Kırgızistanlı ekiplerin depremden 160 saat sonra bir kişiyi enkazdan canlı olarak çıkardığını ve bunun bir mucize olduğunu belirtti.  (Sputnik)
 
19.43: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko’nun Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ile depremin ülkedeki etkilerinin üstesinden gelinmesine yönelik yardımları görüştüğünü bildirdi.
 
17.58: Başkan Putin, yargı organı temsilcileri ile yaptığı toplantıda, Türkiye'deki depremlerin ardından Rusya'daki deprem bölgelerinde bina inşaatına ilişkin yasalara dikkat etmeleri talimatını verdi. Putin, Türkiye'de yaşananları "trajedi" olarak nitelerken, yaşananlar nedeniyle deprem bölgesinde belirli standartlara uymayan inşaat firmalarına yönelik iddiaların olduğunu hatırlattı. Putin, “Bizim de (deprem trehdisi altında) benzer birçok bölgemiz var. Bu hem ülkenin güneyinde hem de uzak doğu bölgelerinde sözkonusu. Buralarda yeni inşaatlara başlarken, özellikle de binaların yeniden inşası söz konusu olduğunda, meselenin bu yönüne özel dikkat gösterilmesi gerekir" dedi. Putin, özellikle satın alınan binalarda değişiklikler yapıldığını, bazı taşıyıcı duvarlar ve kolonların yıkılabildiğini belirterek, "Bu çok tehlikeli bir gidişat. Ltfen çok dikkat edin” dedi. Genel olarak Rusya, dünyanın deprem riski en düşük ülkelerinden biri durumunda.
 
17.40: TC Moskova Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Rusya Federasyonu Saha (Yakutistan) Cumhuriyeti Başkanı Aysen Nikolayev’in talimatıyla depremzedeler için toplanan yardım malzemeleri deprem bölgesine ulaştırılmak üzere yola çıktı.
 
 
17.36: Rus petrol şirketi Lukoil’in Türkiye’de depremi yaşayanlar için AFAD’a 10 milyon lira yardım gönderdiği belirtildi. (Sputnik)
 
13.13: Kremlin Sözcüsü Peskov gazetecilere verdiği demeçte, Rusya kurtarma ekiplerinin depremlerden sonra Türkiye ve Suriye'de "profesyonelce, kahramanca ve verimli bir şekilde" çalıştığını, ülkenin onlarla gurur duyduğunu söyledi. Peskov, "Kurtarma ekiplerimiz her zaman olduğu gibi görevlerini kusursuz yerine getirdiler. Acil Durumlar Bakanlığımızın bayrağını yükseklerde tutuyorlar. Hepimiz onlarla gurur duyuyoruz" dedi.
 
12.42: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Türkiye ve Suriye'de enkaz kaldırma çalışmalarına katılan ekipleri geri çağırma kararı aldı. Bakan Aleksandr Kurenkov deprem bölgelerinde iş makinalarının çalışmaya başladığını ve arama-kurtama çalışmalarının ise sonlanmak üzere olduğunu söyledi. Rusya 9 Şubatta Türkiye'ye 100 kişilik bir arama-kurtarma ekibi göndermişti.
 
11.59: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na ait insani kargo taşıyan Il-76 uçağı Türkiye'ye uçtu. Depremden etkilenen Türk vatandaşlarına 36 ton insani yardım ulaştıracak olan yardım uçağında her biri 30 kişilik tasarlanmış yüzü aşkın kışlık çadır ve ısıtıcı bulunuyor. (Sputnik)
 
10.42: Moskova Büyükelçiliği deprem nedeniyle yapılan yarımlarla ilgili bir teşekkür mesajı yayınladı:
 
"Depremzedelere destek olmak için Büyükelçiliğimize yardım ileten herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz! İletilen tüm yardımlar, deprem bölgelerine ivedilikle gönderilmekte ve depremzedelere ulaştırılmaktadır. Bugünden itibaren ise ayni yardım olarak yalnızca ihtiyaç duyulan aşağıdaki malzemeler kabul edilecektir.
 
Kışlık çadır, gazlı ısıtıcı, battaniye, uyku tulumu, çadır içi kamp matı, kampet, barınma amaçlı konteyner.
 
Nakdi yardımda bulunmak isteyenler için de evvelce duyurulan hesaplarımız hala bağış almaktadır.
 
Destek olmak isteyen tüm dostlarımıza saygıyla duyrulur."
 
13 Şubat Pazartesi
 
21.13: Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, toplanan yardımların THY aracılığıyla Türkiye'ye naklinin sürdüğü bildirildi. Açıklamada, "Bugün  23,4 ton yardım malzemesi Türkiye'ye gönderilmiştir. Depremin başından bu yana 70 tonun üzerinde yardım malzemesi sevkedilmiştir" denildi.
 
 
16.02: Deprem sonrası ilk kurtarma ekibi yollayan ülkelerin başında gelen Rusya'dan hem maddi hem de manevi destek kesintisiz devam ediyor. Rusya devletinin üst seviyedeki temsilcilerinin Moskova'daki Türk Büyükelçiliği'ni ziyaret ederek taziye defterini imzalamalarının yanında, Rusya vatandaşları da zorlu kış şartlarında büyükelçilik binasının önüne saygı ve destek için çiçekler, çocuk oyuncakları, üzerinde acıların paylaşıldığını söyleyen mesajlar bırakmaya devam ediyor. Türkiye'nimn Rusya Federasyonu çapındaki diğer başkonsololsuklarının mnünde de benzer sahneler yaşanıyor.  Diğer yandan Ufa'dan Yekaterinburg'a kadar Rusya Federasyonu'nun farklı bölgelerinde dayanışma duygusuyla harekete geçen Rusya vatandaşlarının, Azerbaycan başta olmak üzere farklı disapora temsilcilerinin ve Türk şirkelterinin öncülüğünde Rusya'da yaşayan vatandaşlarımızın destekleri devam ediyor. Çok sayıda TIR Rusya'dan Türkiye'ye hareket ederken, THY'nin uçtuğu noktalardan da uöak kargosu ile aralıksız yardımlar taşınıyor. (Fotoğraf: TC Moskova Büyükelçiliği)
 
14.00: Rusya Federasyonu'na bağlı Kuzey Osetya Cumhuriyeti'nde bölge başkanı Sergey Menyailo'nun teklifiyle, Kuzey Osetya-Alania hükümetinin tüm başkan yardımcılarının yanı sıra bölge bakanlıkları ve daire başkanları, maaşlarının bir günlük kısmına tekabül eden parayı depremden etkilenen Türkiye ve Suriye'deki Oset diasporasına aktarma kararı aldı.
 
13.48: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın deprem bölgesine gönderdiği grupta bulunan Andrey adlı bir kurtarma görevlisi, Telegram kanalında yaptığı paylaşımda, Rus kurtarma ekiplerinin enkazı temizlerken 165 bin dolara yakın para bulduğunu ve polise teslim ettiğini söyledi. Andrey, "Kurtarma ekibinden adamlarım KAMAZ aracımıza geldiler ve çantasının cebinde bir paket dolar olan bir tablet getirdiler. Bütün bunları önce kokpite koyduk, üsse bildirdik ve yerel polisi bulup teslim ettik. Onlarla birlikte para sayıldı, 14 bin 500 dolar olduğu ortaya çıktı” diye yazdı. Rus görevli devamında, daha sonra bir tencerenin içinde nakit dolar tomarları çıktığını, Türk polislerine parayı birlikte sayarak teslim ettiklerini, mutfak gereçlerinden çıkan paranın miktarının da 150 bin dolara yakın olduğunu kaydetti. Görevli, o anın fotoğrafını da paylaştı:
 
 
 
12.22: 6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde binlerce apartmanın yıkılmasına neden oldu. AFAD, şimdiye kadar 31 bin 643 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
 
158 bin 165 afetzedenin bölgeden diğer illere tahliye edildiğini duyuran AFAD’ın açıklaması şöyle:
 
"(Saat 10.55 itibarıyla) 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Depremlerin ardından 2.724 artçı deprem meydana gelmiştir.
 
SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 31.643 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 158.165 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir."
 
08.57: Depremde enkaz kaldırma çalışmalarına katılan Rus ekibi Kahramanmaraş'ta ağırlıkla Çeçen kökenli vatandaşların yaşadığı Gücüksu mahallesinde de yardım faaliyetlerinde bulunuyor. Komsomolskaya Pravda gazetesi mahallede 100'ün üstünde evin yıkıldığını yazdı. Gazete mahalle halkının yardım için Çeçenistan'ın başı Ramzan Kadırov'dan yardım istediği bildiriyor. Kadırov'un Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov'a durumu aktardığı, Kurenkov'un da Maraş'taki Rus ekibi mahalleye yönlendirdiği öğrenildi.
 
08.43: Rusya'nın Ryazan şehrindeki bir okul bir öğrencileri ve annesinin Türkiye'deki depremde hayatını kaybettiğini açıkladı. Yedinci sınıfta okuyan öğrencinin tedavi amacıyla annesiyle birlikte Türkiye'de bulunduğu bildiriliyor.   
 
12 Şubat Pazar
 
23.44: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 15.55 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini, 147 bin 934 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.
 
Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'dan 147 bin 934 afetzedenin tahliye edildiği, bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK'ler ve uluslararası ekiplerden 32 bin 71 arama kurtarma personelinin görev yaptığı kaydedildi.
 
19.04: Tahminlere göre Türkiye'de 24 binden fazla kişinin ölümüne yol açan iki büyük depremin ülke ekonomisine 84 milyar doların üzerinde zarar vermesi bekleniyor. Bloomberg'in haberine göre toplam zarar, Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yaklaşık yüzde 10'una yaklaştı. Bloomberg'in haberine göre Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin konutlarda yaklaşık 70 milyar 800 milyon dolar hasara ve milli gelirde 10 milyar 400 milyon dolar kayba yol açtığını tahmin etti. TÜRKONFED, işgücündeki kayıpların Türkiye ekonomisine 2 milyar 900 milyon dolara mal olacağını söyledi. Bu da Türkiye için toplam 84 milyar dolarlık bir zarar demek. Konfederasyonun hesaplamaları 1999 yılında İstanbul yakınlarında meydana gelen ve yaklaşık 18 bin kişinin ölümüne yol açan depremlere dayanarak yapıldı. Son yıkımda ölenlerin sayısı 1999'daki depremin çok üzerine çıktı ve binlerce kişi hala kayıp veya enkaz altında. 
 
16.38: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 24 bin 617'ye yükseldiğini duyurdu. 
 
16.34: Rusya'nın devlet uzay kuruluşu Roscosmos, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin sonuçlarını gösteren uzaydan çekilmiş fotoğrafları. Şirket, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın talebi üzerine Türkiye'nin güneydoğusundaki deprem bölgesinin uzaydan izlenmesi için tüm imkanlarını kullandıklarını duyurdu. Yayınlanan footoğrafta, yangın çıkan İskenderun limanı görülüyor. 
 
12.24:  Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, depremzedelere yollanan gıda yardımının 19 tona aulaştığını duyurdu. Açıklamada, "Savunma Bakanlığı ve Acil Durumlar Bakanlığı, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremden etkilenen Türk vatandaşlarına insani yardım yükü taşıyan 3 uçağın sevkiyatını organize etti. 500 çadır, 9 bin uyku tulumu ve ısı yalıtımlı battaniye ve 19  ton gıda ürünü teslim edildi" denildi.  Açıklamada, şu anda Türkiye'ye gönderilmek üzere yeni bir insani yardım partisi hazırlandığı belirtildi.
 
12.12: Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği, deprem bölgesinden 39 kişilik bir Rusya vatandaşı grubunun tahliye edildiğini duyurdu. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, "Türkiye'nin güneydoğusundaki deprem bölgesinin hemen yakınında yaşayan ve çalışan, anavatanlarına dönmek isteyen 39 kişilik Rus vatandaşı bir grup bu sabah Adana Havalimanı'ndan Rusya'ya yola çıktı" denildi.
 
10.43: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremlerde 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Oktay, 10 ilde yıkılan binalarda sorumluluğu olan 131 kişinin tespit edildiğini ve bunlardan birinin de tutuklandığını söyledi. Oktay hasar tespit çalışmalarının ise 6 bin personelle sürdüğünü duyurdu.
 
11 Şubat Cumartesi
 
21.31: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı son durum değerlendirmesinde, deprem bölgelerinde can kaybının 22 bin 327'ye yükseldiğini, yaralı sayısının ise 80 bin 278'e ulaştığını duyurdu
 
21.29: BM acil yardım koordinatörü Martin Griffiths, Kahramanmaraş'ta meydana gelen yıkıcı depremleri için, "Bu deprem bölgede son 100 yıl içinde yaşanan en kötü olay" dedi. Martin Griffiths, Türkiye ve Suriye'deki can kaybının şu an açıklanan rakamların "iki katına çıkabileceğini" savundu.
 
21.24: Iğdır'ın Karayonlu ilçesinde bulunan, Ermenistan ile Türkiye arasındaki Alican Sınır Kapısı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illere yardım için 35 yıl sonra tır geçişi için açıldı. 1988'de Sovyetler Birliği bünyesinde bulunan Ermenistan'ın Spitak bölgesinde 7 Aralık 1988 günü yerel saatle 11:41'de (UTC itibarıyla 07:41) 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydan gelmişti. Spitak depremi olarak tarihe geçen depremde Türk Kızılay tarafından toplanan yardımların bölgeye gönderilmesi için Ermenistan ile Türkiye arasındaki Alican Sınır Kapısı’ndan tırların yardımı geçmişti.
Aradan geçen 35 yıl sonra Türkiye'de meydana gelen deprem için Ermenistan kolları sıvadı. Afet bölgesi için Ermenistan'da hazırlanan 5 tırlık yardım malzemesi, Ermenistan heyeti ile Alican Köprüsü'ne getirildi. Burada Türk heyeti tarafından karşılanan Ermenistan tırları, resmi işlemlerin ardından deprem bölgesine hareket etti. (Sputnik)
 
19.01: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, deprem bölgesine kurulan sahra hastanesinde iki günde 250’den fazla kişiye tıbbi yardım sağladındığı bildirildi. Kahramanmaraş’ta  depremden etkilenen 60’ı çocuk 250’den fazla kişi sahra hastanesinde tedavi gördü.
 
14.54: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da yaptığı açıklamada, "Depremlerde 21 bin 43 kişi hayatını kaybetti.  80 bin 97 kişi yaralı olarak kurtarıldı" dedi.
 
14.48: Depremzedelere Rusya'dan yardımlar yollanmaya devam ediyor. Son olarak Türkye'nin Kazan ve Novorossisk Başkonsoloslukları, toplanan yardımların TIR'larla Türkiye'ye doğru yola çıktığını duyurdu. Moskova'dan yardımlar THY uçakları ile yollanıyor. 
 
09.58: 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen, 10 ilde büyük yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 07.30 itibarıyla 20 bin 665'e yükseldiği açıklandı.
 
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerin ardından 1891 artçı deprem meydana geldi.
 
Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'daki can kaybı 20 bin 665 oldu, 80 bin 88 kişi de kurtarıldı. Depremden etkilenen illerden 92 bin 697 afetzede tahliye edildi.
 
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK'ler ve uluslararası ekiplerden 31 bin 832 arama kurtarma personeli görev yapıyor.
 
Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personelinin sayısı ise 8 bin 294 olarak kayıtlara geçti.
 
22.52: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Suriye'ye 35 ton insani yardım götürüldüğünü belirtti. Il-76 kargo uçağıyla götürülen insani yardımın gıda ürünleri ve ilk yardım malzemelerinden oluştuğunu bildiren bakanlık, 35 ton yardımın depremden etkilenen Suriyeli vatandaşlara dağıtılacağını kaydetti. Bakanlık, Suriye'ye bir insani yardım uçağının daha gitmesinin gitmesinin beklendiği bilgisini paylaştı. Bu arada bakanlık, 3 özel eğitimli köpek grubunun Suriye'de enkaz altındakileri arama çalışmaları yürüttüğünü açıkladı. (Sputnik)
 
22.50:  Sağlık Bakanı Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 213 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 52 kişinin yaralandığını bildirdi.
 
22.33: Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov'un ardından, cuma günü de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'n yardımcısı İgor Levitin deprem felaketi dolayısıyla Moskova'da Türk Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. Büyükelçi Mehmet Samsar tarafından karşılanan Levitin, büyükelçilik tarafından açılan taziye defterini imzaldı. Ayrıca Devlet Duması Başkan Yardımcısı Aleksandr Babakov ve Rusya Federasyonu Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin de büyükelçiliği ziyaret ederek taziye defterini imzalayanlar arasındaydı.
 
22.14: Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'nin organizasyonunda toplanan yardım malzemelerinin THY uçaklarıyla Türkiye'ye nakli devam ediyor. 
 
 
19.46: Belarus devlet medyası, Belarus'tan giden kurtarma ekiplerinin K. Maraş'ta depremde hayatını kaybeden Belaruslu bir kadın ve çocuğunun cesetlerini enkazın altından çıkardıklarını duyurdu.
 
17.31: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybedenlerin sayısının 19 bin 388'e yükseldiğini açıkladı.
 
12.49: Hatay'da Türk-Rus karma ailenin evinde devam eden kurtarma çalışmalarında bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Bedenin ailenin babasına ait olduğu tahmin ediliyor.
 
10.01: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Hatay'da devam eden kurtarma çalışmaları sırasında biri kadın, diğeri çocuk iki Rusya vatandaşının cansız bedenlerine ulaşıldığını açıkladı. Ekipler Türk baba ve Rus annenin yanı sıra iki çocuğun yaşadığı daireye ulaşmaya çalışıyordu. Hayatını kaybeden Rusya vatandaşı annenin adı İrina Eryetli olarak açıklandı. Atalay Eryetli ve ailenin ikinci çocuğuna ise henüz ulaşılmadı.
 
09.36: Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde, arama kurtarma çalışmalarının 5. gününde 10 ilde toplam can kaybı 18 bin 342'e yükseldi. Yaralı sayısı 74 bin 242, yıkılan bina sayısı ise 6 bin 444 olarak açıklandı. Enkaz altında kalanların sayısına ilişkin ise henüz bir açıklama yapılmadı. 
 
Ölü sayısının 1999 Gölcük Depremi'ni geçmesinden sonra Kahramanmaraş depremleri Türkiye'de 1939'dan bu yana en çok can kaybına neden olan felaket olarak tarihe geçti.
 
9 Şubat Perşembe
 
22.06: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca depremlerde can kaybının 17 bin 406'ya yaralı sayısın ise 71 bin 866'ya yükseldiğini açıkladı.
 
19.46:  Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na bağlı kurtarma ekiplerinin Hatay'da enkaz altından iki kişiyi sağ olarak çıkardığı bildirildi. Kurtarma ekipleri, iki çocuklu bir Türk baba ve Rus annenin enkaz altında kaldığı bir evin molozunu sökmeye devam ediyor.
 
19.39: Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, bir yardım kampantası başlattı. Büyükelçilik ekipleri, depremzedelerin acil ihtiyaçları için yardım malzemeleri toplayarak bölgeye gönderdi. Büyükelçiliğin Twitter'daki hesabından, "Depremzedelerin acil ihtiyaçlarının giderilebilmesi için Ankara’daki Rus Evi ve Rusya Büyükelçiliği çalışanları tarafından toplanan, 60'tan fazla koliden oluşan yardım malzemelerinin ilk kısmı dün yola çıktı. Dost Türk halkının büyük acısını yürekten paylaşıyoruz" açıklaması yapıldı.
 
19.16: Kilis'ten açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, can kaybının 16 bin 546'ya yükseldiğini, yaralı sayısının 66 bin 132 olduğunu duyurdu.
 
16.15: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 14 bin 351 kişinin hayatını kaybettiğini, 63 bin 793 kişinin yaralandığını bildirdi.
 
16.01: Kremlin Sözcüsü Peskov, ‘Türkiye’deki depremlerin bu ülkede Rus gazı için aktarım merkezi kurulmasını etkileyip etkilemeyeceği’ sorusuna “Bu proje şu anda Türkiye Cumhuriyeti için bir öncelik olamaz, bunu çok iyi anlıyoruz. Bu yüzdendir ki projenin gerçekleşme zamanında gecikme olabilir” yanıtını verdi.  “Bununla beraber Türkiye’nin bu felaketin üstesinden gelebileceğinden, etkilenenlere gereken yardımı göstereceğinden ve yıkılan kentleri yeniden inşa edeceğinden şüphemiz yok” diye devam eden Peskov, “Bu sebeple proje biraz gecikebilir ancak bu yaşananların planlarımızın gerçekleşmesi üstünde (olumsuz) bir etkisi olmayacak” ifadelerini kullandı. Sözcü, ‘Rusya dahil pek çok ülkenin gerekmesi hâlinde Türkiye’ye bu süreçte yardım edeceğini’ kayderek “Tıpkı şimdi bina enkazları altında kalanların aranıp bulunmasına yardım ettikleri gibi” diye ekledi.
 
15.57: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye'yi vuran depremlerin ardından yardım elini uzatan ilk ülkelerden birinin Rusya olduğunu belirtti.
Başkent Hartum'da Sudan Dışişleri Bakanı Ali Sadık'la görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "Rusya, Türk ve Suriyeli meslektaşlarına en üst düzeyde başsağlığı dilemekle kalmadı, aynı zamanda Acil Durumlar Bakanlığı'na ait özel uçakları kurtarma ekipleri ve insani yardım malzemeleriyle birlikte hem Türkiye'ye hem de Suriye'ye gönderdi, gönderen ilk ülkelerden biri oldu" dedi. (Sputnik)
 
11.13: Dışişleri Bakanlığı Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından 53 ülkenin arama-kurtarma ekipleriyle beraber sahada olduğunu açıkladı. Şu ana kadar 95 ülkenin yardım teklifinde bulunduğu bildirildi. Yardım gönderen ülkeler arasında Rusya ve Ukrayna da var.
 
07.55: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gruşko, deprem nedeniyle Moskova'da Türk Büyükelçiliği'ni ziyaret ederek (alttaki fotoğraf) açılan taziye defterini imzaladı. Ayrıca çok sayıda ülkenin büyükelçileri elçiliğe gelerek taziyelerini bildirdi, deftere Türk halkı ile dayanışma mesajlarını yazdı. 
 
 
07.23: AFAD'dan yapılan açıklanmada Kahramanmaraş merkezli depremlerde "12 bin 391 kişinin hayatını kaybettiği kaybetti , 62 bin 914 kişinin de yaralandığı belirtildi.
 
20.50: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na ait kurtarma görevlileri ve doktorların bulunduğu ikinci uçak bugün Türkiye'ye indi. Daha önce Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na ait Il-76 nakliye uçağının ek bir kurtarma ekibi ve doktor grubuyla Türkiye'ye uçtuğu bildirilmişti. 
 
21.29: Rusya Federasyonu Müslümanları Ruhani İdaresi’nden yapılan açıklamada, Rusya Müslümanlarının Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım için Zekat Hayır Vakfı'na 26 milyon rubleden fazla bağışta bulunduğu belirtildi. Açıklamada, “Rusya Müftüler Konseyi ve Rusya Federasyonu Müslümanları Ruhani İdaresi Başkanı Şeyh Ravil Gaynutdin’in çağrısıyla Zekat Vakfı, Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenenler için yardım kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında 8 Şubat itibariyle 26 milyon rubleden fazla bağış toplandı” denildi. Açıklamada ayrıca, depremden etkilenenlere destek olmak ve ilk yardım sağlamak için battaniye, ısıtıcı, kışlık giysi, taşınabilir şarj cihazları, termos, çadır ve uyku tulumlarına acilen ihtiyaç olduğu, bunların Zekat Vakfı'na ulaştırılabileceği belirtildi. 12 Şubat'a kadar toplanan yardımların depremden etkilenen bölgelere ulaştırılmak üzere Moskova’daki Türk büyükelçiliği temsilcilerine teslim edileceği kaydedildi. (Sputnik)
 
17.04: Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybedenlerin sayısının 8 bin 574'e, yaralı sayısının ise 49 bin 133'e yükseldiğini duyurdu.
 
17.02: Rusya İnşaat Bakanı İrek Fayzullin, gazetecilere yaptığı açıklamada bakanlığın deprem sırasında yıkılan tesislerin restore edilmesine yardımcı olmak için Türkiye ve Suriye'ye uzman göndermeye hazır olduğunu ifade etti. Fayzullin, “Görev, hükümet çalışmalarında Acil Durumlar Bakanlığı tarafından senkronize ediliyor. Uzmanlar hem Türkiye Cumhuriyeti’ne hem de Suriye Cumhuriyeti’ne gönderildi. Çalışma devam ediyor. Gereklilik halinde, İnşaat Bakanlığı da dahil olmak üzere diğer hükümet organlarından uzmanlar da dahil edilecek” diye konuştu.
 
14.16: Rusya Sağlık Bakan Yardımcısı Aleksey Kuznetsov, 11 Rus doktorun, depremlerde yaralananlara tıbbi yardım sağlamak için Türkiye’ye gideceklerini duyurdu. “(Rusya) Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görevlendirmesi üstüne depremde yaralananlara tıbbi yardım sağlamak için bugün Türkiye’ye bir grup doktor gönderilecek” diyen Kuznetsov, grup içerisinde çocuk doktorları, beyin cerrahisi, travmatoloji ve anestezi uzmanlarının bulunacağını kaydetti.  (Sputnik)
 
14.15: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Danışmanı Daniil Martınov, 50'den fazla arama-kurtarma uzmanından oluşan bir grubun daha Türkiye'ye gönderileceğini açıkladı. Rossiya-24 televizyonuna demeç veren Martınov, "50'den fazla kişiden oluşan üçüncü grup, ekibimizin güçlendirilmesi için tam olarak şu anda yola çıkıyor. Tsentrospas arama-kurtarma ekibimiz, üç teçhizata ve gereken tüm malzemelere sahip olup bu, yardımı artırma imkanı sunuyor" dedi.  Rusya Acil Durumlar Bakanlığı daha önce Türkiye’ye 100 kişinin yer aldığı İl-76 tipi iki uçak ve bir sahra hastanesi göndermişti. Söz konusu Rus arama-kurtarma ekibi salı günü Adana’ya vardı ve şu anda Kahramanmaraş’taki arama-kurtarma çalışmalarına katılıyor.
 
13.41: Büyük depremin ardından başkent Moskova'da Türkiye Büyükelçiliği önüne çok sayıda Rusya vatandaşı çiçekler ve başsağlığı-dayanışma mesajları bıraktı. Büyükelçilik bazı fotoğrafları sosyal medyadan paylaştı ve Türke-Rusça olarak "Acımızı paylaşan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz" mesajı yayınladı. Bu arada açılan yardım kampanyasına yollanan bağışlar da tasnif edilip paketlenerek, Türkiye'ye sevk edilmek üzere hazırlanıyor. 
 
 
13.20: St. Petersburg şehri Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Yevgeni Grigoriev, Türkiye Cumhuriyeti'nin St. Petersburg Başkonsolosluğu'nu ziyaret ederek taziye defterine not bıraktı. Grigoriev, Başkonsolos Özgün Talu tarafından kabul edildi. Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, başkonsolosluk duvarlarına kırmızı karanfiller bıraktı. 
 
 
 
13.18: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Hatay'da, İskenderun Limanı'nda konteyner deposunda depremden sonra çıkan yangının kontrol altına alındığını bildirdi. İskenderun Limanı'nda konteyner deposunda çıkan yangına ekiplerin müdahalesi sürüyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde orman yangınları için kullanılan Beriev yangın söndürme uçağı ve T79 yangın söndürme helikopteri de yangına müdahale etti.  Bakanlık, Twitter'daki hesabından yangına müdahale görüntüsünü paylaşarak, "İskenderun Limanı’ndaki yangına Beriev yangın söndürme uçağı ve T79 yangın söndürme helikopterinin müdahalesi devam ediyor" açıklamasını yapmıştı.
 
13.01: TC Moskova Büyükelçiliği, depremle ilgili yardım kanpanyasını duyurdu.
 
Açıklamada şöyle denildi:
 
"Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve geniş bir alanda hasara yol açan üzücü deprem nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti tarafından bir nakdi yardım kampanyası başlatılmıştır. 
Bu çerçevede, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) iletilmek üzere Büyükelçiliğimiz tarafından Ruble cinsinden hesap açılmıştır.
Kampanyaya destek vermek isteyenlerin aşağıda bilgileri sunulan hesap numaralarına bağışta bulunabileceği saygıyla duyurulur."
 
 
 
12.49: Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin lideri Minnihanov, Tataristan Bakanlar Kurulu'na Türkiye'deki depremzedelere maddi yardım toplanmasının organize edilmesi talimatını verdi. Kampanya Türkiye'nin Kazan Başkonsolosu ile işbirliği içinde, temel ihtiyaç kalemlerinin saplanması için gerçekleştirilecek.
 
12.42: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Kahramanmaraş depremleri sonrasında 3. Seviye Acil Durum ilan ettiklerini duyurdu. Bu, WHO'nun en yüksek acil durum seviyesi ve kurum çapındaki varlıkların seferber edilmesi anlamına geliyor.
 
12.40: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Hatay'da bir evin enkazı altında iki yetişkin ve iki çocuktan oluşan bir Rus aile olabileceği bilgisini medyayla paylaştı. Bölgeye kurtarma ekibi yollandığı ve düşük de olsa hala aileyi kurtarma şansı olabileceği bilgisi verildi. (RBC)
 
11.56: Rusya'ya ait Be-200 tipi uçak, depremin ardından İskenderun limanında çıkan ve devam eden yangını söndürmek için Türkiye'ye geldi. RIA'nın haberine göre bir resmi kaynak, Be-200 tanker uçağının Adana Uluslararası Havalimanı'na geldiğini söyledi. İskenderun limanı arazisinde pazartesi akşamı, depremde devrilen kargo yüklü konteynerlerde yangın çıkmıştı. Milli Savunma Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, yangına helikopter ve uçaklarla müdahale edildiğini söylemiş, limanda zaman zaman patlama sesleri duyulmuştu.
 
11.15: Resmi verilere göre depremde ölü sayısı 6 bin 957'ye, yaralı sayısı 38 bin 224'e yükseldi.
 
10.51: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Türkiye'deki kurtarma çalışmaları sırasında çekilen bir videoyu resmi web sitesi üzerinden paylaştı. Sosyal medyada yayılan videoda, Kahramanmaraş'a gelen Rus ekibin enkaz altından bir vatandaşı sağ olarak çıkarma anı görülüyor:
 
 
10.38: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu sabah gazetecilere verdiği demeçte, deprem sonrasıTürkiye'deki altyapı projelerine ciddi bir tehdit oluşmadığı bilgisini paylaştı. Gruşko, "Depremin ölçeği büyük, elbette bunun bir takım sonuçları olacak ama Rusya ile Türkiye arasında enerji iş birliği projelerine bakarsak, üzerinde anlaşmaya varılan planlara uygun olarak gelişiyor" dedi. Hem Akkuyu projesi, hem de Türkiye'de doğal gaz hub'ı yaratma planları kast edilerek yöneltilen soru üzerine Gruşko, şantiyedeki durum hakkında gerçek zamanlı bilgiler sağlandığını, şimdiye kadar, mutabık kalınan altyapı projelerinin uygulanmasına yönelik ciddi bir tehdidin oluşmadığını vurguladı.
 
10.34: Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov, Türkiye'ye ilave bir kurtarma ekibi gönderilmesi talimatını verdi.
 
Bakanlıktan yapılan açıkalamaya göre, şu anda ekip Moskova'dan Türkiye'ye acil durum bölgesine uçmaya hazırlanıyor.
 
Rusya depremin ardından Türkiye'ye ilk kurtarma ekibi gönderen ülkeler arasındaydı. 
 
 
 
Dün akşam ayrıca Ukrayna da Türkiye'ye bir kurtarma ekibi yolladı. Ekibin 90 kişilik olduğu bildirildi.
 
8.2.2023

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама