Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rus fırkateyninden İngiliz emeklilerin yatına uyarı ateşi

Rus donanmasına ait Admiral Grigoroviç fırkateyni, Manş Denizi'nde seyreden İngiliz bayraklı Bright Future adlı yelkenli yata uyarı ateşi açtı. Olay, Wight Adası'nın yaklaşık 30 kilometre güneyinde, uluslararası sularda meydana geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, yatın savaş gemisine "tehlikeli şekilde yaklaştığını", yapılan telsiz çağrıları, sesli ikazlar ve diğer uyarılara yanıt vermediğini belirterek mesafe 150 metreye kadar düştüğünde hafif silahlarla havaya uyarı ateşi açıldığını açıkladı. İngiliz makamları da ateş açıldığını doğrularken, atışların doğrudan yata hedef alınmadığını ve olayda yaralanan olmadığını bildirdi.

Yaklaşık 12 metre uzunluğundaki Bright Future yatında bulunan 71 yaşındaki emekli Alan Kelvey ile 69 yaşındaki eşi Jane Kelvey, olayın ardından Fransız kıyılarına ulaştı. Jane Kelvey, İngiliz basınına yaptığı açıklamada Rus gemisinin önce korna ile uyarı verdiğini, ardından birkaç el ateş açıldığını söyledi. Çift, işaret fişeği kullanılmadığını ve çarpışma riski bulunmadığını savundu. Uzun yıllardır yelkenle seyahat eden ve yolculuklarını internet üzerinden paylaşan çift, olayın korkutucu olduğunu ancak güvenliklerinden endişe duymadıklarını ifade etti. Kraliyet Donanması'na ait HMS Tyne devriye gemisi de olayın ardından çifti ziyaret ederek durumlarını kontrol etti.

Emekli çiftin uzun yıllardır yelkenle seyahat ettiği, yolculuklarını sosyal medya ve kişisel bloglarında paylaştığı belirtiliyor. Olay günü İngiltere'nin Hampshire bölgesindeki Lymington Limanı'ndan sabah erken saatlerde ayrılan çift, Manş Denizi'nde Rus fırkateyniyle karşılaştı. Fransız kıyılarına ulaştıktan sonra konuşan çiftin yaşananlardan sarsıldığı ancak morallerini koruduğu aktarılırken, Alan Kelvey'in İngiliz basınına esprili bir şekilde "Elimizde bir şey olsaydı karşılık verirdik" dediği belirtildi.
 
İngiliz basınına göre yat, olay günü İngiltere'den Fransa'nın Şerbur limanına doğru seyrediyordu. Son aylarda Rus donanmasının yaptırımlar nedeniyle baskı altındaki ticaret gemilerine refakat faaliyetlerini artırdığı, Moskova'nın da deniz ticaretinin güvenliğini sağlamak için savaş gemilerini daha aktif kullanmaya başladığı belirtiliyor. Yaklaşık 125 metre uzunluğundaki Admiral Grigoroviç fırkateyni de bu görevlerde sık sık İngiliz kıyıları yakınlarında faaliyet gösteriyor.Olayda yaralanan olmazken, İngiliz makamları incelemenin sürdüğünü açıkladı.

17.6.2026

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Bu yıl içinde Rusya ile Ukrayna arasında bir barış anlaşması ihtimali sizce ne kadar?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved Юридическая информация
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Size daha iyi bir deneyim sunmak için çerezleri ve verileri kullanıyoruz.
Gizlilik politikamızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Kabul Et Reddet