Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Almanya ve Fransa'dan 'ağır bedel' uyarısı, Berlin'de koalisyon çatlağı

Berlin'de bir araya gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması hâlinde bunun bedelinin "çok ağır" olacağı uyarısında bulunurken Kiev'e desteklerini yineledi.
 
Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, "Bir saldırı olursa, misilleme de olacaktır ve (Rusya için) bedeli çok ağır olur" ifadesini kullandı.
 
DW'nin haberine göre, Moskova'nın Ukrayna sınırında askeri yığınak oluşturması, Batı'da Rusya'nın AB yanlısı bu ülkeye saldıracağına dair endişelere neden olmuştu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme ihtimalinin Batı'da yarattığı endişe devam ederken bazı Batı Avrupalı NATO ülkeleri Doğu Avrupa'ya savaş uçağı ve savaş gemisi gönderme kararı almıştı. Almanya'nın ise Rusya'ya karşı daha yumuşak bir politika izlenmesinden yana olduğuna dair iddialar ortaya atılmıştı.
 
Ancak Almanya ve Fransa'nın Rusya-Ukrayna gerginliği konusunda uyum içinde hareket ettiğini söyleyen Macron, bu bölgedeki tansiyonun düşmesi için çağrıda bulunduklarını belirtti. "Saldırı hâlinde verilecek ortak tepki ve karşılık için paralel olarak hazırlanıyoruz" diye konuşan Fransa lideri, Batılı güçler olarak "tamamen birlik içinde" olduklarını ifade etti.
 
Her şeye rağmen Moskova ile diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini belirten Macron, Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini açıkladı. Macron, bu görüşmenin Rusya'nın Ukrayna konusundaki niyetinin ne olduğuna açıklık kazandırabilmesi açısından Putin için bir fırsat olacağını sözlerine ekledi.
 
Scholz: Ne gerekiyorsa yapılmalı
 
Basın toplantısında konuşan Almanya Başbakanı Scholz da Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlal etmesi durumunda "çok ağır bir bedel" ödeyeceğini söyledi.
 
Rusya'dan "gerginliğin azaltılmasına katkıda bulunacak net adımlar beklediklerini" belirten Scholz, "Hepimiz olası bir askeri saldırının ciddi sonuçlara yol açacağı konusunda mutabıkız" dedi. Almanya Başbakanı, olayların "korkulan şekilde" gelişmemesi için "ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini" belirtti.
 
Almanya'nın diğer Batılı ülkelerin aksine Kiev'e olası bir savaşta kendisini savunabilmesi için silah göndermemesi konusuna da değinen Scholz, Berlin'in Ukrayna'ya başka yollardan destek olmayı tercih ettiğini söyledi.
 
Ukrayna'daki ekonomik ve demokratik gelişimi etkin bir şekilde desteklediklerini belirten Scholz, Almanya'nın savaş bölgelerine silah göndermeyi reddetmek için tarihsel sebepleri olduğunu söyledi.
 
"Örneğin Ukrayna'nın gaz sevkiyatında transit ülke olarak kalmasını sağlama konusunda sorumluluk hissediyoruz" ifadesini kullanan Scholz, "Ukrayna Almanya'ya güvenebileceğini biliyor" diye ekledi.
 
Berlin'deki buluşma, Macron ve Scholz'un yüz yüze ikinci görüşmesi oldu. Scholz, Başbakanlık görevine geldikten sonraki ilk resmi yurt dışı gezisini geçen ay Fransa'ya gerçekleştirmiş ve iki lider ilk resmi görüşmelerini Paris'te yapmıştı.
 
Bu arada VOA'nın haberine göre, Berlin’deki Scholz-Macron buluşması, Almanya'nın yeni hükümetine yönelik, Ukrayna krizinde yeteri kadar net bir tavır almadığı yönündeki eleştirilerin yoğunlaştığı bir döneme rastladı. Nitekim Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Andrey Melnik, Berlin’in Ukrayna’ya silah vermemesini bir kez daha sert sözlerle eleştirdi ve "Ukrayna, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük tehditle karşı karşıya. Ancak Almanya bizi yalnız bırakıyor" şeklinde konuştu. Almanya’nın Rusya'ya karşı yeterince sert bir tavır koymadığını söyleyen büyükelçi, ülkesinin acil yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı.
 
Sosyal Demokrat Parti SPD, Yeşiller ve liberal FDP'den oluşan koalisyon hükümeti, Ukrayna konusunda yoğun diplomasi trafiğinde baş rollerden birini oynarken, aynı zamanda sıklıkla Moskova ile diyaloğun kopmaması çağrısında bulunuyor. Başbakan Scholz ve partisi SPD, Rusya ile enerji başta olmak üzere birçok alanda ticari ilişkilerin zarar görmemesine özen gösterirken, öte yandan Almanya’nın tarihi sorumluluğu nedeniyle Rusya’ya karşı kullanılabilecek silahların Ukrayna’ya satılmasına da karşı çıkıyor.
 
Koalisyonda Ukrayna çatlağı
 
Scholz, Ukrayna'yı silahlandırmanın sadece gerilimi tırmandıracağını da savunuyor. Buna karşılık ABD, İngiltere ve Baltık ülkeleri Ukrayna'ya olası bir işgale karşı savunma yapabilmesi için silah göndermeye başladı. Ancak Ukrayna konusunda koalisyon içinde tam ortak bir çizgi de yok. Nitekim Yeşiller, Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin açılışının durdurulabileceğini ya da bu bağlamda yaptırımların gündeme gelebileceğini açıkladı. SPD ise, Almanya’nın enerji gereksinimi nedeniyle hattın devreye girmesine sıcak bakıyor. Uzmanlar, Berlin'in adımlarının diğer Batı ülkelerinin başkentlerinde kafalarda soru işareti yarattığını vurgularken, Macron’un Putin’le görüşmesinin amacının AB içinde bu konuda yaşanan karmaşıklıkta inisiyatifi kendi eline almayı hedeflediği öne sürülüyor.
 
Johnson'dan uyarı
 
Öte yandan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda, İngiltere ordusunun yeni NATO asker konuşlandırmalarına 'katkıda bulunmak isteyeceğini' söyledi.
 
Euronews'in haberine göre Johnson, Rusya Devlet Başkanı Putin'i Ukrayna'daki direnişin 'acımasız' olacağı ve birçok "Rus annenin oğullarının" eve dönmeyecekleri konusunda uyardı.
 
Uluslararası toplumun da aynı tepkiyi vereceğini belirten Boris Johnson, aynı 'acı'nın Rus ekonomisinde de hissedileceğini söyleyerek Rusya'ya yönelik olası yaptırımlar konusunda gözdağı verdi.
 
26.1.2022
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама