Tahıl alarmı: Rostov'da son 10 yılın en kötü kuraklığı
Rusya’nın en büyük tahıl üreticisi olan Rostov bölgesi, son on yılın en şiddetli kuraklığıyla karşı karşıya. Geçen yıl 16 milyon tonluk hedefin altında kalarak 11,4 milyon ton tahıl toplayan bölge, bu yıl verimde yeni bir düşüş yaşamaya hazırlanıyor. Bölge valisi Yuri Slyusar, kuraklık nedeniyle 19 ilçede olağanüstü hal ilan etti.
Medyaya yansıyan haberlere göre özellikle az kar yağışlı kış ve yağışsız sonbahar nedeniyle toprakta yeterli nem birikmemesi, bu yıl ekinlerin kök salmasını engelledi.
Rostov’daki bu olumsuzluklar, bölgenin ülke çapındaki liderliğini tehlikeye atıyor. Analistlere göre, daha iyi hava koşullarına sahip komşu Stavropol bölgesi bu yıl buğday üretiminde liderliği ele geçirebilir.
Ülke genelinde ise Tarım Bakanlığı resmi olarak iyimserliğini koruyor ve toplam tahıl üretiminin geçen yılki seviyeden 5 milyon ton fazla olacağını öngörüyor. Ancak temmuz başı itibarıyla veriler tam tersini gösteriyor: toplam hasat geçen yıla göre 4,3 kat azaldı. Özellikle Güney Federal Bölgesi’nde rekolte 5,7 kat düşerken, Kuzey Kafkasya’da üçte bire geriledi.
5.7.2025

Реклама