VPN kullanan şirketlere erişim kısıtlaması başladı
Rusya’da büyük dijital platformlar VPN kullanan kullanıcılar için erişimi kısıtlamaya başladı. İzvestiya’nın haberine göre Dijital Kalkınma Bakanlığı mart sonunda telekom operatörleri ve internet şirketleriyle yaptığı toplantılarda 15 Nisan’a kadar VPN üzerinden giriş yapan kullanıcıların erişiminin sınırlandırılmasını tavsiye etti. Şirketlere aynı zamanda bu tür bağlantıları tespit etmeye yönelik teknik öneriler de sunuldu.
Uygulamanın etkileri kısa sürede görülmeye başladı. Bilgisayardan VPN ile giriş yapan kullanıcıların Yandex, VK ve bazı büyük pazaryeri servislerine erişimde sorun yaşadığı bildirildi. Mobil cihazlarda ise Sberbank, T Bank ve Yandex uygulamalarının kısmen açılmadığı belirtiliyor. Ayrıca pravo.gov.ru ve regulation.gov.ru gibi resmi sitelere erişimde de kesintiler yaşandığı ifade ediliyor. Kullanılan VPN türüne göre erişim durumunun değiştiği, bazı servislerde tamamen engelleme olurken bazılarında erişimin sürdüğü aktarılıyor.
Uzmanlara göre bu süreçte tam kapsamlı bir yasak yerine daha seçici kısıtlamalar uygulanacak. Şirketlerin devlet desteklerini ve vergi avantajlarını riske atmamak için hükümet tavsiyelerine uyacağı, ancak kullanıcı deneyimini tamamen bozacak sert adımlardan kaçınacağı değerlendiriliyor. Teknik olarak VPN kullanımı doğrudan tespit edilemiyor. Platformlar IP adresleri, veri merkezleriyle bağlantı, ani konum değişiklikleri ve kullanıcı davranışlarını analiz ederek dolaylı tespit yöntemleri kullanıyor.
Analistler, yeni dönemde Rusya’da internet erişiminin daha kontrollü hale geleceğini, özellikle yerli platformların kendi ekosistemlerini korumak için bu tür önlemleri artırabileceğini belirtiyor. Buna karşın kullanıcı tarafında bağlantı sorunları ve erişim dalgalanmalarının bir süre daha devam etmesi bekleniyor.
15.4.2026

Реклама