Asya'nın mesajlaşma app'leri Rusya'yı fethediyor
Rusya’da Asya menşeli mesajlaşma uygulamalarının kullanıcı sayısı son dönemde keskin şekilde yükseldi. Kommersant gazetesinin aktardığı verilere göre, bu platformların toplam kitlesi yaklaşık yüzde 60 büyüdü. Artışın temel nedeni, kullanıcıların Telegram’a alternatif arayışına girmesi oldu.
En dikkat çekici büyüme Türkiye, Güney Kore ve Çin kaynaklı uygulamalarda görüldü. Türk mesajlaşma servisi BiP’in Rusya’daki aylık aktif kullanıcı sayısı yüzde 105 artarak 1,68 milyona ulaştı. Güney Kore merkezli KakaoTalk yüzde 82 artışla 436 bin kullanıcıya çıkarken, Çin’in WeChat uygulaması yüzde 15 büyüyerek 1,15 milyon kullanıcıya ulaştı.
Genel olarak alternatif platformlara olan talep son çeyrekte yüzde 50 arttı. Ancak Telegram’a en güçlü yerli rakip olarak öne çıkan uygulama Telega oldu. Bu platformun kullanıcı sayısı yüzde 160 artarak yaklaşık 7,5 milyona yükseldi. Buna rağmen uygulamanın App Store’dan kaldırılması nedeniyle kitlesinin yüzde 35’e kadarını kaybedebileceği belirtiliyor.
Telegram ise küçük bir gerilemeye rağmen liderliğini koruyor. Platformun Rusya’daki aylık aktif kullanıcı sayısı yüzde 1,5 düşüşle 102 milyon seviyesinde kaldı.
Öte yandan Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, WhatsApp’ın şifreleme sistemine yönelik eleştirilerde bulundu. Durov, bu sistemin güvenilir olmadığını savunurken, platform ise varsayılan olarak uçtan uca şifreleme kullandığını açıkladı.
14.4.2026

Реклама