Rusya, Çin otomobil ihracatında liderliği kaybetti
Rusya, Nisan 2025 itibarıyla Çin’den en fazla otomobil ithal eden ülke unvanını kaybetti. Kommersant'ın Çin gümrük verilerine dayandırdığı habere göre, Rusya’nın Çin’den gerçekleştirdiği otomobil ithalatı bir önceki aya kıyasla yüzde 16,2 azalarak 507,1 milyon dolara düştü. Bu düşüş, Rusya’yı ithalat sıralamasında birincilikten altıncılığa geriletti. Mart ayında 605 milyon dolarlık ithalatla rekor kırılmıştı.
Yeni lider 597,7 milyon dolarla Çin otomobillerine olan talebini bir buçuk kat artıran Brezilya oldu. Belçika 564 milyon dolarla ikinci sıraya yerleşirken, Meksika 561 milyon dolarla üçüncü sırayı aldı. Çin’den yapılan otomobil ithalatında ABD’deki düşüş ise dikkat çekti: Birleşik Devletler yüzde 33 azalışla 116,6 milyon dolara geriledi ve sıralamada 22. sıraya kadar indi.
2025’in ilk dört ayında Çin’den Rusya’ya otomobil ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yarı yarıya azaldı ve 1,86 milyar dolara geriledi. Özellikle kamyon sevkiyatlarında büyük bir düşüş yaşandı: Nisan ayında kamyon ithalatı bir önceki aya göre yüzde 16,9 azalarak toplamda beş katlık düşüşle 146,5 milyon dolara indi.
Buna karşılık, Çin’den Rusya’ya yapılan otomobil yedek parça sevkiyatları artış gösterdi. Yılın ilk dört ayında bu alandaki ithalat yüzde 4,4 yükselerek 753,8 milyon dolara ulaştı. Ancak Nisan ayında bu kalemde de hafif bir düşüş yaşandı ve ithalat bir önceki aya göre yüzde 5 oranında geriledi.
21.5.2025

Реклама