Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

RBC listesi: Yabancılar dahil Rusya'nın en büyük 500 şirketi

Rusya'nın önde gelen finans portalı RBC, Rusya'nın en büyük şirketlerini listeledi. RBC 500’e göre 2024’te Rusya’nın 500 büyük şirketinin toplam cirosu 140,2 trilyon rubleye ulaştı. Bunun 10,7 trilyon rublesi ile yüzde 7,63’ü Gazprom’a ait oldu ve şirket liste liderliğini yeniden aldı. Zayıflayan ruble, iç gaz fiyat endekslemeleri, Sibirya’nın Gücü hattı ve AB’ye satış hacimlerindeki artış ile Ural petrolünün yükselen fiyatı, Gazprom’un net gelirini bir önceki yıla kıyasla yüzde 25’in üzerinde büyüttü. Endekse girmek için asgari gelir eşiği 36,5 milyar rubleye çıktı.

Gazprom 2024’te 1,2 trilyon ruble net kâr açıkladı ve bu tutar, verisini açıklayan şirketlerin toplam 11,1 trilyon rublelik kârının yaklaşık yüzde 10,8’ine denk geldi. Kârlılıkta ise Sberbank 1,58 trilyon ruble ile ülke lideri oldu. İlk beşte Rosneft, Lukoil ve VTB yer aldı.

Sıra Şirket Adı Sektör Menşei
1 Gazprom Petrol ve gaz Rusya
2 Rosneft Petrol ve gaz Rusya
3 Sberbank Finans Rusya
4 Lukoil Petrol ve gaz Rusya
5 VTB Bank Finans Rusya
6 X5 Group Perakende Rusya
7 Rostec Çok sektörlü sanayi holdingi Rusya
8 Rus Demiryolları (RJD) Ulaşım ve lojistik Rusya
9 Rosatom Nükleer sanayi Rusya
10 Magnit Perakende Rusya
11 Gazprombank Finans Rusya
12 Tatneft Petrol ve gaz Rusya
13 Alfa-Bank Finans Rusya
14 Inter RAO Enerji Rusya
15 Novatek Petrol ve gaz Rusya
16 Rosseti Elektrik enerjisi Rusya
17 Transneft Petrol taşımacılığı Rusya
18 Mercury Retail Group Perakende Rusya

Sektörel dağılımda petrol ve gaz yine ekonominin lokomotifi oldu. Sıralamaya giren 50 petrol-gaz şirketi 2024’te toplam 37,7 trilyon ruble gelir elde etti ve bu rakam top-500 gelirlerinin yüzde 26,9’unu oluşturdu. Toplam 4,59 trilyon rublelik sektör kârının neredeyse yarısı Gazprom ve Rosneft’ten geldi. Lukoil’in net kârı 848 milyar ruble olarak kayda geçti.

Uzmanlara göre 2025’te reel GSYH ve enflasyon dinamikleri nedeniyle şirket gelirlerinde artış sürebilir. Ancak liderlik sıralaması değişebilir. Piyasa profesyonelleri, bankacılık kârlılığı ve ölçek etkisi nedeniyle Sberbank’ın yıl sonunda ikinci sıraya yükselebileceği görüşünü dile getiriyor.

Listeye giren önde gelen yabancı şirketler ve sıraları şöyle:


87. Raiffeisenbank – Avusturya
94. O’Key Group – Lüksemburg
149. AB InBev Efes – Belçika/Türkiye ortaklığı
171. UniCredit Bank – İtalya
183. Globaltrans – BAE
202. Bayer – Almanya

Listede PepsiCo, Metro Cash & Carry, Geely, Changan, Procter & Gamble, FAW, Cargill, AstraZeneca, Ferrero, L’Oréal, GAC gibi başka yabancı kökenli şirketler de yer alıyor.

Listenin tamamı için LİNK (Ücretli abonelik gerekiyor)

30.10.2025

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Yıl sonu yaklaşırken Rusya'da iş hedeflerinize ne kadar yakınsınız?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама