Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Apple ve Microsoft Rusya'da verileri saklamak zorunda

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu Roskomnadzor, ABD’li teknoloji şirketleri Apple ve Microsoft’u 2 Ekim’de bilgi yayıcıları siciline (ORI) dahil etti. Rusya yasalarına göre bu sicilde yer alan şirketler, kullanıcıların yazışma ve telefon görüşmelerine ilişkin verilerini üç yıl boyunca saklamak ve devlet kurumlarının talebi üzerine paylaşmak zorunda.

Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda şirketler para cezası ve hizmetlerinin engellenmesi riskiyle karşı karşıya kalabilir. Ancak hangi Apple ve Microsoft hizmetlerinin yeni düzenlemeden etkileneceği henüz netlik kazanmadı.

Kommersant gazetesine konuşan uzmanlar, kararın Apple açısından iMessage ve bulut hizmetlerini, Microsoft açısından ise kurumsal iletişim araçlarını, e-posta hizmetlerini ve veri depolama altyapısını etkileyebileceğini belirtiyor.

EvApps bilişim şirketinin yöneticisi Alfred Stolyarov, sicile kaydedilmenin şirketlerin kullanıcı yazışmalarını devlet kurumlarına aktardığı veya bu talepleri reddettiği anlamına gelmediğini vurguladı. Stolyarov, Telegram örneğinde olduğu gibi, yükümlülüklere uyulmaması durumunda hizmetlerin engellenmesinin gündeme gelebileceğini hatırlattı.

Microsoft, 2022’de Rusya pazarından çekilmiş, Apple ise ülkedeki resmi satışlarını durdurmuş ancak ürünlerinin yazılım desteğini sürdürmüştü.

Kararın Rusya’daki milyonlarca kullanıcıyı ve şirketleri etkileyebileceği değerlendiriliyor. Strategy Partners uzmanı Roman Samoylov’un hesaplamalarına göre, operatör verileri temel alındığında Rusya’da yaklaşık 18-25 milyon kişi Apple cihazı kullanıyor olabilir.

StatCounter tahminlerine göre ise Windows’un Rusya’daki masaüstü işletim sistemleri pazarındaki payı yüzde 85-87 seviyesinde.

Uzmanlar, özellikle bulut tabanlı e-posta, dosya depolama ve kurumsal iletişim hizmetlerine yönelik olası kısıtlamaların şirketlerin faaliyet sürekliliğini riske atabileceğine dikkat çekiyor. Roskomnadzor ise Apple ve Microsoft’un sicile alınmasının hangi hizmetleri kapsayacağı konusunda henüz ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

29.10.2026

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Ukrayna krizinde ateşkesi hangi vadede mümkün görüyorsunuz?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved Юридическая информация
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Size daha iyi bir deneyim sunmak için çerezleri ve verileri kullanıyoruz.
Gizlilik politikamızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Kabul Et Reddet