Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya'da mevduatlardan para çıkışı hızlandı

Rusya’da vatandaşların artan tempoda vadeli banka mevduatlarından para çekmeye başlaması dikkat çekiyor. Rusya Merkez Bankası verilerine göre Mart 2026’da vadeli hesaplardaki toplam bakiye 288,1 milyar ruble azaldı. Yaklaşık 178,6 milyar Türk lirasına denk gelen bu düşüş, Ekim 2022’den bu yana ilk net çıkış olarak kayda geçti. Böylece son yıllarda yüksek faiz nedeniyle hızla büyüyen mevduat piyasasında ilk ciddi yavaşlama sinyali ortaya çıktı.
 
Verilere göre Rus hanehalkının finansal varlıkları içindeki mevduat payı da ikinci ay üst üste gerileyerek yüzde 33,4 seviyesine indi. Buna rağmen vatandaşların bankalardaki toplam vadeli mevduatı hâlâ 50 trilyon ruble, yani yaklaşık 31 trilyon Türk lirası düzeyinde bulunuyor.
 
Uzmanlara göre para tamamen bankacılık sisteminden çıkmıyor ancak farklı araçlara kayıyor. Şubat ile mart döneminde vatandaşların cari hesaplarındaki para 1,25 trilyon ruble arttı. Faiz getirili birikim hesaplarına yaklaşık 979 milyar ruble giriş oldu. Nakit para birikimlerinde de 894 milyar rublelik artış yaşandı. Ayrıca tahvil, hisse senedi ile yatırım fonlarına yönelen tasarruf miktarında da yükseliş görüldü.
 
Analistler bu eğilimin temel nedenini faizlerdeki düşüş beklentisi olarak açıklıyor. Rusya Merkez Bankası’nın 2025 ortasında başladığı faiz indirimleri sonrası mevduat getirileri hızla geriledi. 2024 sonunda büyük bankalarda ortalama mevduat faizi yüzde 22 seviyesindeyken Nisan 2026 itibarıyla bu oran yüzde 13’e kadar düştü. Yüksek faiz döneminin sona ermesiyle birlikte yatırımcıların tahvil, para piyasası fonları ile sigorta ürünleri gibi alternatiflere yönelmeye başladığı belirtiliyor.
 
RBC'ya konuşan uzmanlar henüz mevduat piyasasında tam anlamıyla bir “kaçış” yaşandığını düşünmüyor. Ancak önümüzdeki dönemde faizlerin yüzde 10 seviyelerine yaklaşması halinde yatırım araçlarına daha güçlü para akışı yaşanabileceği tahmin ediliyor. Buna rağmen analistler, Rus halkının tasarruf alışkanlığı nedeniyle banka mevduatlarının toplam varlıklar içindeki ağırlığını uzun süre koruyacağını belirtiyor.
 
16.5.2026
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
2026'nın ilk çeyreği iş açısından beklentinizi karşıladı mı?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved Юридическая информация
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама