Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Dugin'in arabasında patlama: Kızı hayatını kaybetti

Kremlin’e yakınlığı ile bilinen, siyaset uzmanı ve filozof Aleksandr Dugin’in 30 yaşındaki kızı Darya Dugina (Platonova), ilk haber ve iddialara göre babasının  Land Cruiser Prado cipine düzenlenen patlayıcı bir saldırıda direksiyon başında hayatını kaybetti. Dün Moskova yakınlarında düzenlenen bir milliyetçi festivala katılan Dugin’in kendi kullandığı ciple Moskova’ya dönmekten vazgeçtiği, babasının aracını tek başına kullanan kızının otoyolda araçta gerçekleşen bir patama ve çıkan yangın sonucu feci şekilde hayatını kaybettiği bildirildi.  İddialar üzerine bir açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin baş danışmanı Mikhail Podolyak, "Darya Dugina'nın arabasına yapılan saldırıyla hiçbir ilgileri olmadığını" söyledi.
 
Donetsk Halk Cumhuryeti lideri Denis Puşilin, "Aleksandr Dugin'i ortadan kaldırmaya çalışan Ukrayna rejiminin teröristleri kızını havaya uçurdu” şekline bir açıklama yaptı. Russia Today televizyon kanalının genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan da patlamayı, "Dugin'in kızını havaya uçurdular” diye açıkladı. 
 
Pazar sabahı Soruşturma Komitesi'nden yapılan açıklamadaysa Darya Dugina'nın öldürülmesi konusunda, "Elde edilen ilk veriler dikkate alındığında, suçun önceden planlandığına ve ısmarlama yapıldığına inanıyor" denildi.
 
Kızının ölümünün ardından fenalaşan Dugin hastaneye kaldırıldı.
 
 
Medyaya yansıyan haberlere göre olay şöyle gelişti:
 
Rusya’da milliyetçi ve Avrasyacı fikirleri ile bilinen siyaset bilimci Aleksandr Dugin, yardımcısı ve basın sekreteri olarak çalışan kızı Darya Dugina ile birlikte cumartesi günü Moskova yakınlarındaki Zaharovo'da gerçekleşen “Gelenek” adlı edebiyat ve müzik festivaline katıldı.  Festival programına göre Dugin "Gelenek ve Tarih" konulu bir konferans verdi. 
 
Festivalin bir başka katılımcısı olan kemancı Peter Lundstrem, daha sonra Dugin’in kendi arabası olan Land Cruiser Prado’ya binerek kızıyla birlikte Moskova’ya binmesi beklenirken, cipi kızına verdiğini ve kendisinin bir başka araçla Moskova’ya döndüğünü söyledi.
 
Darya Dugina’nın tek başına bindiği cipte, Zaharova’dan 3 kilometre kadar uzaklaşıp yaklaşık 10 dakika kadar yol aldıktan sonra, 21.30 sularında ana yol üzerinde hareket halindeyken bir patlama oldu. Görgü tanıklarına göre, patlamanın etkisiyle araç yol kenarındaki bir binaya çarptı ve alevler içinde yanmaya başladı O anın video görüntüleri de medyaya yansıdı. 30 yaşındaki Dugina aracın içinde yanarak feci şekilde hayatını kaybetti.
 
Kısa süre sonra olay yerine gelen Dugin, başını ellerinin arasına alarak uzun süre şok yaşadı:
 
 
Şok etkisi yaratan haberin ardından ilk iddialar medyaya yansımaya başladı. Tek yanlı bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Denis Puşilin, olaydan Ukrayna'yı sorumlu tutarak, "Ukrayna rejiminin teröristleri, Aleksandr Dugin'i ortadan kaldırmaya çalışırken kızını havaya uçurdu” açıklamasını yaptı. Devletin İngilizce yayın organı Russia Today televizyon kanalının genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan da patlamayı, "Dugin'in kızını havaya uçurdular” diye açıkladı.
 
Medyadaki yorumların çoğunda, "Doğrudan Aleksandr Dugin'i hedefleyen bir suikast girişiminde, babasını aracını kullanan kızının hayatını kaybettiği" değerlendirmesi öne çıkıyor. Resmi soruşturmanın sonucu bekleniyor.
 
Olayın ardından, Dugin'in ilk yayın yönetmeni olarak damgasını vurduğu Tsargrad haber portalında çıkan yorumda, "Katillerin öncelikle  Darya'nın babası, Rus dünyasının filozofu ve ideoloğu Aleksandr Dugin'i hedef aldığına dair güçlü bir inanç var. Edindiğimiz bilgilere göre Dugin'in kendisi de bu arabaya binecekti ve kendisine karşı suikast girişimi hazırlanıyordu. Ancak Dugin, tesadüfen, birkaç saat önce 'Gelenek ve Tarih' konulu konferansı verdiği festivalden başka bir arabaya evine döndü. Belki de hiç kimsenin bu korkunç terör saldırısının arkasında tam olarak kimin olduğundan şüphesi yok: Bizim bilgilerimize göre, bu sabotajı SBU (Ukrayna gizli servisi) ajanları gerçekleştirdi" denildi.
 
Dugina'nın yakın arkadaşlarından Sergey Aleksandrov ise 5. kanal TV'ye verdiği demeçte, “Düşmanları vardı. Başlıca düşmanları liberal lobinin, Rus karşıtı ve Batılı, Avrupalı temsilcileridir.  Eğer bu düşmanların işiyse, bu açıkça devam eden Rusya'nın özel operasyonuyla bağlantılıdır ”dedi.
 
Darya Dugina 1992 yılında doğdu. Moskova Devlet Üniversitesi Felsefe Fakültesi'nden mezun oldu, Fransa'da eğtimini sürdürdü.  "Daria Platonova" takma adı altında devlet TV’si Russia Today'de çalıştı, ayrıca babasının ilk genel yayın yönetmeni olduğu, Kremlin yanlısı haber portalı Tsargrad için siyaset yorumları yaptı, yazılar kaleme aldı. Dugina, Rusya'nın Ukrayna askeri operasyonunu savunan ve yakında baskısı yapılacağı açıklanan "Z Kitabı"nın yazarlarından biri olarak biliniyordu. Dugina, 4 Temmuz'da İngiltere’nin açıkladığı yaptırım listesinde babası ile birlikte yer alıyordu.
 
Babası Aleksandr Dugin, Türkiye’de de bilinen bir isim. Rus basınında, "Rusya'nın eski Sovyet cumhuriyetleriyle birleşip bütünleşmesi yoluyla bir süper güç oluşturulmasını hedefleyen ‘Avrasyacılık’ fikrinin güçlü savunucusu bir filozof ve siyaset bilimcisi” olarak tanımlanıyor. Rusya'nın Ukrayna operasyonunu destekleyen isimler içinde de Dugin ön sıralarda.
 
Olaydan bir gün önce, Darya Dugina son televizyon röportajında konuşmuştu:
 

 

Aleksandr Dugin, Türkiye ziyaretlerinden birinde 8 Kasım 2016'da Ankara'da AK Parti grup toplantısına konuk olarak katılmış, dönemin başbakanı Binali Yıldırım ile fotoğraf çektirmişti.

O günkü haberi Hürriyet gazetesi Anadolu Ajansı'ndan şöyle aktarmıştı:

AK Parti grubunda dikkat çeken isim: Alexandr Dugin

Bugün gerçekleştirilen AK Parti grup toplantısında sürpriz bir isim katıldı. Grup toplantısına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e en yakın isimlerden Alexandr Dugin'in olması dikkat çekti. Dugin, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'ye stratejik ortaklık teklif ettiğini söyledi.

Rus stratejist Dugin, Başbakan Binali Yıldırım'ın yaptığı konuşmanın ardından kürsüye çıktı. Başbakan Yıldırım ile bir süre sohbet eden Dugin, hatıra fotoğrafının ardından ayrıldı.
 
15 Temmuz darbe girişimini araştıran TBMM Darbe Araştırma Komisyonu'nun dinleyeceği isimler arasında Alexandr Dugin de bulunuyor.
 
Rus stratejist ve siyaset bilimci Aleksandr Dugin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye stratejik ortaklık teklif ettiğini ve dostluk elini uzattığını söyledi.
 
AK Parti Grup Toplantısını izleyen Dugin, daha sonra TBMM'nin 15 Temmuz FETÖ darbe girişimde hasar gören yerlerini gezdi, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
 
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mesajı olup olmadığı sorusu üzerine Dugin, Putin'in sözlü mesaj göndermediğini, hareketleriyle zaten mesaj verdiğini belirtti. Bazı kişilerin söylediklerinden daha fazla işler yaptığını vurgulayan Dugin, "Sayın Putin'in en önemli mesajı Türkiye'ye stratejik ortaklık teklif ediyor ve dostluk elini uzatıyor. Bunu zaten herkes biliyor. Stratejik ortaklığın anlamı nedir? Bunu uzman kişiler ve entellektüel kesimin araştırması lazım." ifadesini kullandı. 
 
Dugin, "Türkiye NATO üyesi, stratejik ortaklık Türkiye'nin pozisyonuyla çelişmiyor mu?" sorusuna, "O sizin kararınız. Siz bağımsız ulusal bir devlettiniz. Kimin sizin yanınızda olduğu, kimin sizin dostunuz olduğu, kimin düşmanınız olduğuna siz karar vereceksiniz. Türkiye parlamentosunu, TBMM'yi bombalayan insanların arkasında kimlerin durduğunu biliyorsunuz. Bu Rusya değil kesinlikle" karşılığını verdi. 
 
Rus stratejist ve siyaset bilimci Aleksandr Dugin, "(15 Temmuz'da) Türkiye'deki iç aktörlere yapılan destekler gösteriyor ki amaç Türkiye'yi parçalamaktı. Maksat iç karışıklık çıkararak Türkiye'yi bölmek ve haritadan silmekti." dedi.
 
21.8.2022

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама