Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya'nın Ukrayna operasyonu: Arşiv haberleri- 20 Ağustos-25 Eylül 2023

ÖNEMLİ GELİŞMELER// 25 Eylül Pazartesi, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 579. günü
 
SON HABER
 
- Kırım'da Rusya'nın Karadeniz Donanması'nın merkez üssü olan Sivastopol'da akşam saatlerinde hava saldırısı alarmı verildi. Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, Moskova saatiyle 20:57'de Telegram kanalında şehre yönelik bir hava saldırısı uyarısı yayınladı. Aynı anda Kırım Köprüsü'ndeki trafiğin geçici olarak durdurulduğu açıklandı. Hemen ardından Vali yeni bir mesajda hava savunma sistemlerinin füze saldırısına karşı harekete geçtiğini duyurdu. Razvojayev, "İlk verilere göre Belbek hava alanı yakınında hava savunma sistemleri bir füzeyi vurdu. Çalışmalar sürüyor" dedi. Hafta sonunda Sivastopol'de donanmanın ana karargah binası bir füze saldırısı sonrası isabet almıştı. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı gece Belgorod bölgesibnde Ukrayna'nın uçak tipi yedi İHA'sının düşürüldüğünü açıkladı.
 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Vladimir Zelenskiy, ABD'nin gönderdiği M1 Abrams tankların Ukrayna'ya ulaştığını açıkladı. Zelenskiy X.Com'da yaptığı açılkamada "Anlaşmaları yerine getirdikleri için müttefiklerimize teşekkür ediyoruz," ifadelerini kullandı. Savunma Bakanı Rüstem Umerov da aynı platformda "Abrams, Ukrayna'ya hoşgeldin!" mesajını paylaştı.
 
- Amerika Birleşik Devletleri 5 Rus şirketine ihracat sınırlaması getirdi. Kommersant söz konusu şirketleri Device Consulting, Grant Instrument, ILogic, Streloy ve VSMPO-AVİSMA olarak sıralıyor.
 
- Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, yaptırımların "sıradan Rusyalılara zarar verdiğini, Batının başka seçeneği olmadığını" söyledi.
 
- Kazakistan Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Aybek Sardiyarov, ülkesinin Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden çıkmayı planladığı yönündeki söylentileri yalanladı. Önceki gün ABD'deki Kazakistanlı aktivistler ülkeyi örgütten çıkmaya çağırmıştı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın bağımsızlık gününde verdiği açıklamalara sert tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Paşinyan'ın 24 Eylül tarihli bağımsızlık mesajı Rusya'ya yönelik kabul edilemez saldırılar içeriyor ve sadece ikili ilişkileri zedeliyor" ifadelerine yer verildi. (Sputnik)
 
- Bir dönem Rusya'nın Perm Krayı'na bağlı Çaykovski şehrinde belediye başkanlığı yapan Aleksey Tretyakov Ukraynalıların eline esir düştü. RBC gazetesi, belediye başkanlığından sonra görevi kötüye kullanmak suçundan hüküm giyerek hapse giren Tretyakov'un 7 Eylülde Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayarak cepheye gittiğini yazıyor.
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Denis Manturov, Güney Koreli otomotiv üreticisi Hyundai'in St. Petersburg'daki fabrikasını iki yıl içinde geri alma opsiyonuyla satacağını açıkladı.
 
SON HABER
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov , Türkiye ve Azerbaycan cumhurbaşkanları arasında bugün Nahçıvan'da yapılan görüşmenin Dağlık Karabağ'daki durumun normalleşmesine yardımcı olacağını umduğunu ifade etti. Peskov, bir soru üzerine Moskova'nın beklentilerine ilişkin şunları söyledi: "Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın Türkiye Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere yaptığı tüm görüşmelerin bölgede güvenliğe katkı sağlamasını ve tüm yaşananlardan sonra Karabağ'da hayatın normalleşmesine katkı sağlamasını her zaman umuyoruz" .
 
Azerbaycan ve Türkiye'nin işbirliğini geliştirme hakkını kullanan egemen devletler olduğunu, iki ülkenin yakın ilişkileri olduğunu hatıratan Peskov, Moskova'nın da hem Ankara hem de Bakü ile yakın ilişkileri bulunduğunu hatırlattı. 
 
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan Nahçıvan'da Azerbaycan lideri Aliyev ile buuşurken, Ankara'daki bir diplomatik kaynak RIA Novosti'ye verdiği demeçte "Ankara'nın Rusya Federasyonu, Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanları arasında önerdiği toplantının tarihi ve yeri konusunda henüz kesin bir bilgi olmadığını, tüm tarafların fikir birliğine varması gerektiğini" söyledi. Erdoğan daha önce dört ülke liderlerinin dörtlü toplantısının yapılması yönünde teklifte bulunduğunu ancak henüz teklife yanıt gelmediğini söylemişti. Erdoğan, konuyu Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev ile görüşme niyetinde olduğunu belirtmişti.  Ajansa konuşan Türk kaynak, ""Toplantının tarihi ve yeri konusunda karar vermek için öncelikle tüm tarafların teklif ettiğimiz girişim konusunda fikir birliğine ihtiyacı var. Şu ana kadar konu teklif düzeyinde, herhangi bir ayrıntı yok" dedi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Financial Times gazetesi, Rusya'nın ağustos ayı petrol ihracatının yüzde 75'inin batılı şirketlerin sigortası olmadan gerçekleştiğini yazıyor. Habere göre Rusya bu sayede G7 ve Avrupa Birliği ülkelerinin tavan fiyat yaptırımından büyük oranda kaçınmayı başarmış durumda. Varil başında 60 doların üstünde satılan petrol taşıyan tankerler Batılı şirketler tarafından sigorta edilmiyor.
 
- Eski Fox TV sunucusu Tucker Carlson, Vladimir Putin'le söyleşi yapmak istediğini, ancak ABD yönetiminin buna engel olduğunu iddia etti. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, konuyla ilgili bir soruya "Putin'in Batı medyasına söyleşi vermeye ayıracak vakti yok, çünkü Batıda toplum Rus nefreti yayan propagandanın etkisi altında," yanıtını verdi.
 
- ABD ile Ukrayna, Ukrayna'nın enerji altyapısını kuvvetlendirmek için 522 milyon dolarlık kaynak ayrılmasını öngören bir memorandum imzaladı.
 
- Moldova'nın Transdinyester bölgesinde 25 Eylül günü meydana gelen patlamanın ardından Tiraspol'a 10 km mesafede bir köyde S-300 füze kalıntılarına rastlandı.
 
- Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Kazakistan'la yaptıkları ticaretin yıl başından bu yana yüzde 10 artarak 1,5 trilyon rublelik (15,6 milyar dolar) hacme ulaştığını açıkladı.
 
- Rusya'nın eski ekonomi bakanlarından Yevgeni Yasin 90 yaşında hayatını kaybetti.
 
- Türkiye'de birkaç gündür kayıp olan Rus feminist Anastasya Yemelyanova'nın arkadaşları, genç kadının cinayete kurban gittiğini açıkladı. Yemelyanova'nın Erzurum'da birlikte yaşadığı Suriyeli erkek arkadaşı tarafından öldürüldüğü tahmin ediliyor.
 
- St. Petersburg'un ardından Zabaykal bölgesindeki 600 markette Afrika domuz vebası virüsü içeren et ürünlerine rastlandı. Yetkilier Afrika domuz vebasının insanlar için tehlike arzetmediğni, ancak evcil ve yaban domuzları için ölümcül olduğunu belirtiyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Medyaya yansıyan haberlere göre Ukrayna'nın tamamında dün gece hava saldırısı alarmı verildi. Özelllikle Odessa şehri gece boyunca yoğun hava saldırılarına hedef oldu.  Ukrayna medyası, Odessa'da Rus İHA'larının şehrin liman altyapısını vurmasının ardından şiddetli bir yangın çıktığını bildirdi. RIA yerel kaynaklara dayanarak, saldırıların "beş dalga" halinde gerçekleştiğini duyurdu.  Ukrayna Silahlı Hava Kuvvetleri' kaynakları, Odessa bölgesine Onyx süpersonik gemisavar füzeleri fırlatıldığını iddia etti. Rusya’nın gece boyunca süren yoğun saldırıları sonucu Odessa'daki deniz terminalinin büyük ölçüde inha edildiği, tahıl ambar binalarının da ağır hasar gördüğü bildiriliyor. 
 
Ajanslar Odessa'da çok sayıda güçlü patlama meydana geldiğini ve bölgede hava savunma sistemlerinin çalıştığını duyurdu. Strana.ua ve Zerkalo Nedeli'nin haberine göre, Odessa'da halka hava saldırısı ve sığınaklara inme uyarısının duyurulmasından yaklaşık 20 dakika sonra patlamalar meydana geldi. Şehrin liman bölgesindeki Odessa Oteli'nin isabet adığı ve yangın çıktığı haberleri geldi. Kayıplar konusunda henüz bilgi yok. Ayrıca Krivoy Rog şehrinde de iki dalga halinde yoğun saldırılar olduğu bildirildi. Rus ordusunun bu bgede  Dolgintsevo havaalanı hedef aldığı ve bölgede patlamalar olduğu bildirdi.
 
-  Papa Francis, bazı ülkelerin önce silah sağlayarak Ukrayna'yla "oyun oynadığını", ardından da taahhütlerinden vazgeçmeyi düşündüğünü öne sürdü. Papa, Marsilya ziyaretinden dönerken gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kurbanın kesinlikle Ukrayna halkının olacağı bir süreç başlıyor ve bu çirkin bir şey" dedi.
 
- Washington Post gazetesi, Batılı politikacılar silahlı çatışmalara rağmen Kiev'de başkanık seçimlerin yapılmasını talep ettiğini, hatta bazı ülkelerin bunu dayattığını yazdı. Gazeteye konuşan ABD yönetiminden bir kaynak, "Bu, Ukrayna devletinin son derece kırılgan siyasi istikrarını baltalayabilir" dedi. Çatışmaların başlamasından önce Ukrayna'da 31 Mart 2024'te başkanlık seçimleri yapılması planlanıyordu. 
 
- Financial Times, "Rusya'nın petrol ihracatının büyük kısmını tavan fiyat sınırlamasından kurtardığını, bu yıl petrolden gelecek yıla kıyasla 15 milyar dolar daha fazla gelir elde edeceğini" yazdı.  Gazetenin nakliye ve sigorta kayıtları üzerinde yaptığı bir analize göre, ağustos ayında Rusya'dan deniz yoluyla yapılan tüm petrol sevkiyatlarının neredeyse dörtte üçü, Batı'nın engellediği sigortalar olmadan gerçekleştirildi. 2023 baharında Batılı şirketlerden sigortasız Rus petrolünün deniz yoluyla taşınmasının payı % 50'ye yükseldi. Gazetenin aktardığı Kiev Ekonomi Okulu raporuna göre, dünya petrol fiyatlarında temmuz ayından bu yana yaşanan artış ve Rusya'nın indirimi azaltması dikkate alındığında Rusya, 2023'te petrol ihracatından geçmişe göre en az 15 milyar dolar daha fazla kazanacak. 15 Eylül'de Rusya Maliye Bakanlığı, 15 Ağustos'tan 14 Eylül'e kadar olan dönemde Uralların ortalama fiyatının varil başına 77,03 dolar olduğunu bildirdi. Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre Rus Urallarının maliyeti 70 dolar. Rusya petrolü Temmuz ayında AB, G7 ve Avustralya tarafından belirlenen 60 dolarlık fiyat tavanını aşmıştı.
 
- Batı'dan gelen Rusya ekonomisine ilişkin tahminler iyileşmeye devam ediyor. Son olarak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tahminlerine göre Rusya ekonomisi bu yıl yüzde 0,8, gelecek yıl  yüzde 0,9 büyüyecek, enflasuon bu yıl yüzde 5,4 yerine yüzde 5.2 olacak. IMF, Rusya ekonomisi için ocak ayında yüzde 0,3 olan yıllık büyüme tahminini yüzde 1,5'e, 2024 yılı tahminini de yüzde 1,3'e çıkarmıştı.
 
 - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev'in 1991 Bağımsızlık Bildirgesi'nde verilen sözleri yerine getirmesi koşuluyla Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanıdıklarını söyledi. Lavrov, “1991 yılında Ukrayna'nın egemenliğini, SSCB'den ayrıldıktan sonra kabul ettiği Bağımsızlık Bildirgesi'ne dayanarak tanımıştık. Bizim için en önemli noktalardan biri Ukrayna'nın bağlantısız bir ülke olması ve herhangi bir askeri ittifaka katılmamasıydı” dedi. Lavrov, belgede buna ek olarak  ulusal azınlıkların haklarına saygıdan ve doğrudan Rus dilinden bahsedildiğini de sözlerine ekledi. Bakan, "Bu versiyonda, bu koşullar altında bu devletin toprak bütünlüğünü destekliyoruz" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Su-34 bombardıman uçaklarının Ukrayna ordusuna ait insansız hava araçlarının (İHA) Krasnolimansk yönündeki depolarını vurduğunu duyurdu.
 
- Moskova'nın Vnukovo, Şeremetyevo ve Domodedovo havalimanlarında gece yarısında sonra 20'den fazla uçuş ertelendi veya iptal edildi. Daha sonra seferler normale döndü.
 
- Avrupa Komisyonu, "değişen enerji tedarik zincirleri nedeniyle AB'nin onlarca yıl boyunca ABD'den gelen LNG'ye bağımlı olacağını" bildirdi.
 
- Zaporojye bölgesi yönetim ana konseyi üyesi Vladimir Rogov, Sivastopol'da patlama seslerinin duyulduğunu, hava savunması sistemlerinin çalıştığını yazdı.
 
- Rusya'nın Tula bölgesinde patlama sesleri bildirildi. İlk verilere göre bölgenin hava savunma sistemi Ukrayna'ya ait bir İHA'yı imha etti.
 
- Bryansk bölgesi Valisi Aleksandr Bogomaz, bir Ukrayna İHA'sının bölge üzerinde imha edildiğini duyurdu.
 
- Rusya, Ukrayna’da cephe hattında Batı’nın Kiev’e verdiği modern tank ve topları imha ediyor.
 
- Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 5 Ekim'de İspanya'nın Granada şehrinde bir araya gelecek. Bu bilgi, Ermenistan Güvenlik Konseyi basın servisi tarafından açıklandı.
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki olayların ardından ulusa hitaben yaptığı konuşmada, isim vermeden "Bazı müttefiklerinin Ermenistan'ın bağımsız bir devlet olamayacağını kanıtlamaya çalıştığını" savundu.  Paşinyan, "Olayların analizi, uzun yıllardır güvendiğimiz güvenlik sistemleri ve müttefiklerin, Ermeni halkının bağımsız bir devlete sahip olmasının imkansızlığını haklı gösterme görevini üstlendiğini gösteriyor" dedi.
 
- RİA Novosti’nin haberine göre, Rus ordusunun Zaporejye bölgesinden imha ettiği Alman Leopard tankından çıkan yaralı askerin Alman askeri olduğu belirlendi. Alman makamları ise Ukrayna'da Alman askeri bulunmadığını açıkladı.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin cuma günü Kanada Parlamentosu'ndaki konuşmasının hemen ardından Meclis Başkanı Anthony Rota'nın İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Nazi askeri birliğinde görev yapan 98 yaşındaki Ukraynalı Yaroslav Hunka'yı onurlandırarak ayakta alkışlatması büyük tepkiye yol açtı. Zelenski'nin Kanada ziyareti kapsamında parlamentoda konuşma yapmasının hemen ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Anthony Rota, eski Nazi gazisi Yaroslav Hunka'yı bir Kanadalı-Ukraynalı savaş kahramanı olarak tanıttı. Rota, Hunka'yı takdim ederken, "Bugün burada, Ruslara karşı Ukrayna'nın bağımsızlığı için savaşan ve bugün 98 yaşında olmasına rağmen birlikleri desteklemeye devam eden İkinci Dünya Savaşı'ndan Ukraynalı-Kanadalı bir gazimiz var. O bir Ukrayna kahramanı, bir Kanada kahramanı ve biz ona tüm hizmetleri için teşekkür ediyoruz" dedi. Rota'nın takdiminin ardından Hunka uzun süre alkışlandı ve Zelenski de el salladı. Yahudi savunma grubu olan Simon Wiesenthal Merkezi Dostları (FSWC) tarafından yapılan sert açıklamada, "Kanada Parlamentosu'nun, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin ve diğerlerinin toplu katliamına karışmış bir Nazi askeri birliğinde görev yapmış Ukraynalı bir gaziyi tanımasından derin rahatsızlık duyulduğu" ifade edildi. (t24)
 
- Hükümetin kilise temsilcilerini "ülkenin ulusal güvenliğine ve çıkarlarına karşı faaliyetler yürüttükleri" gerekçesiyle sınır dışı etmesinin ardından, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki Rus Ortodoks kilisesinin yeniden açılmasını talep eden bir grup pazar günü mitng düzenledi. ABD ve İngiltere tarafından yaptırım uygulanan Bulgar iş adamı Delyan Peevski, mitingdeki konuşmasında kilisenin derhal yeniden açılması çağrısında bulundu. 
 
 24 Eylül Pazar
 
- Rusya hava savunma sistemlerinin akşam saatlerinde Kursk bölgesi üzerinde Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracını imha ettiği açıklandı. Bölgeye gün boyunca üç İHA'lı saldırı girişimi gerçekleşti.
 
- Uzun menzilli Taurus füzeleri üreten Alman savunma sanayi kuruluşu MBDA, Ukrayna ordusunun bu silah sistemini kullanma konusunda eğitiminin yaklaşık üç ay süreceğini bildirdi. (Bild am Sonntag).
 
-  Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, Ukrayna tahılının Polonya topraklarından transit geçişine ve daha sonra Afrika ve Asya'nın en fakir ülkelerine gönderilmesini sağlamaya hazır olduğunu söyledi.
 
- Odessa bölgesinin liman kenti Yujnıy'de hava saldırısı sonucu patlamalar meydana geldiği bildirildi. 
 
- Kursk Bölge valisi Roman Starovoyt, Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının bir idari binaya saldırdığını söyledi. Vali, Telegram mesajında "Çatı hafif hasar gördü" dedi.
 
-  Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya 50 adet yüzey insansız hava aracının teslim edildiğini duyurdu. Bakanlık geçen hafta Kiev'e 400 milyon euro değerinde yeni bir askeri yardım paketi yollandığını açıklladı.  Son pakette Kiev'e, Gepard kundağı motorlu uçaksavar silahları, IRIS-T orta menzilli füzeler, 30 bin adet 155 mm'lik mermiler, 480 adet AT2 tanksavar mayını ve 200 adet MRAP zırhlı araç da bulunuyor. Eylül ayında Berlin, 20 adet Marder piyade savaş aracı, iki adet Wisent 1 zırhlı mayın temizleme aracı, 20 adet RQ-35 Heidrun keşif uçağı ve 3 bin adet 155 mm top mermisini Kiev'e transfer etmişti.
 
Ukrayna uzun menzilli silahların transferi konusunda da ısrar ediyor. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu ay Kiev'e yaptığı ziyarette uçuş menzili 500 km'ye kadar olan Taurus füzelerinin gönderilmesi kararının önümüzdeki bir veya iki hafta içinde verilebileceğini söylemişti. 
 
- Financial Times gazetesi, Biden yönetiminin Kiev'e 300 km menzilli ATACMS füzeleri verdiğini duyurmayı reddetmesinin nedenini yazdı. Habere göre, "Biden yönetimi, Rus güçlerine, ikmal hatlarını cephe hattından daha uzağa çekme şansı vermemek için ATACMS operasyonel-taktik füze sistemlerinin Ukrayna'ya gönderildiğini kamuoyuna duyurmadı".  Gazete, ATACMS gönderme kararının, Zelenskiy'nin geçen hafta Washington'a yaptığı ziyaretten önce alındığını kaydetti.
 
- Ukrayna lideri Zelenskiy, ABD ile Kiev'in hava savunma sistemleri üretmeye başlamasını sağlayacak bir ortak silah üretim anlaşması sağladıklarını söyledi. Washington ziyaretinin ardından Kanada'yı ziyaret eden Zelenskiy, Ukrayna'ya üç yıl boyunca 650 milyon Kanada doları (482 milyon dolar) tutarında askeri yardım sağlanacağının duyurulmasını memnuniyetle karşıladı. 
 
- Rusya, Almanya'nın Ukrayna'ya teslim ettiği tanklardan olan Leopard tankını içinde bulunan Alman mürettebatıyla birlikte imha ettiğini açıkladı. Açıklamaya göre, Zaporojye yönünde faaliyet gösteren Rus ordusu, Leopard tankını etkisiz hale getirdikten sonra tankın yanına giden Rus askerleri, yaralı Alman mürettebatı ile karşılaştı. Tank ekibinden bir kişi, Rus keşif birliğini gördükten sonra Almanca bir şekilde "Nicht schießen", (Ateş etmeyin) çağrısı yaptığı kaydedildi. Aktarılan bilgide mürettebatın, paralı asker olmadıklarını ve direkt olarak Alman Ordusu'nda görev yaptıklarını söylediği ifade edildi. Rusya Savunma Bakanlığı'na durumu belirten Rus askerleri, Alman askerlerine ilk yardım yapıldığını da belirtti.
 
- ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı ve Florida Valisi Ron DeSantis, Ukrayna'nın NATO'ya katılımının Washington'un güvenlik çıkarlarına hizmet etmediğini söyledi. Santos, "NATO üyeliğinin çıkarlarımıza uygun olduğunu düşünmüyorum. Yapacağı tek şey bize ek yükümlülükler eklemek olacaktır" dedi. (Bloomberg) 
 
-  Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun başlangıcından bu yana 90 Rusya vatandaşı asker kaçağı ve vicdani retçi Almanya'ya sığınma hakkı kazandı. Toplamda yaklaşık 3 bin 500 sığınma başvurusu yapıldı.
 
- Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan BM Genel Kurulunda yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna'daki anlaşmazlığın çözümü için arabuluculuk çabalarını sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.
 
- Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Barcena, silahlanma yarışının Ukrayna ihtilafına barışçıl bir çözüm bulunmasını geciktirdiğini söyledi.
 
- ABD ve Kanada ziyaretinin ardından Ukrayna'ya dönen Zelenskiy, Polonya'nın Lublin kentinde mola vererek Ukraynalı mültecilere yardım eden Polonyalı gönüllüleri ödüllendirdi. 
 
- Dağlık Karabağ bölgesindeki önemli kentlerden olan Hankendi'de Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolü tamamen sağladığı bildirildi. Kentte Ermeni oluşumların silahsızlandırılmasının devam ettiği belirtilirken, şehrin çevresindeki ortamın sakin olduğu ve Azerbaycan ordusunun pozisyon aldığı açıklandı. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri temsilcilerinin belirttiği gibi, kentte silahlı oluşumların ve askeri teçhizatının Azerbaycan ordusuna aktarılması süreci devam ediyor. 22 Eylül'de de Rusya Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki silahlı oluşumların silahlarını teslim etmeye başladığını bildirdi. (Sputnik)
 
 - Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, Rusya ve Türkiye'nin, Türkiye'de bir gaz merkezi kurulması konusunda görüşmelere devam ettiğini söyledi.
 
- Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rusya’yla ticaret cirosunda artış sağlama amacıyla mümkün olan her şeyi yaptıklarını belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Üst Düzey Haftası’na katılan Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sputnik’e açıklamasında, “Dost ülkelerle, ticari potansiyele sahip ve büyük umut vaat eden bağlarımızı geliştirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Rusya da onlardan biri” ifadesini kullandı.
 
23 Eylül Cumartesi
 
- Financial Times'ın kendi kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Biden Ukrayna'ya ATACMS füzeleri göndermeye kesin olarak karar verdi. Kaynak, füzelerin tek bir savaş başlığı yerine parça tesirli mühimmatla donatılacağını açıkladı. Diğer yadan ABD'nin ATACMS füzelerini Ukrayna'ya devretmesi halinde Almanya'nın da Taurus seyir füzelerini tedarik etmeye karar vermesi beklenyor. Wall Street Journal (WSJ) bu sonucun beklendiğini, Berlin'in silah yardımlarında "el yükseltirken" genellikle Washington'u takip ettiğini açıkladı.  Bu füzelerin menzili 500 km'ye kadar çıkıyor, ancak Ukrayna'ya büyük olasılıkla 300 km'ye kadar menzilli bir versiyon verilmesi bekleniyor. 
 
- Sivastopol Valisi Mihail Razvojaev, bu sabaha karşı hava savunma sistemlerinn devreye girerek yeni bir saldırıyı engellediğini, vurulan roket parçalarının Suharnaya Balka bölgesindeki iskele yakınlarına düştüğünü bildirdi. Vali daha sonra tekrarlanan bir füze alarmının ardından, “Pencereleri sıkıca kapatın ve yaklaşmayın. Taşıyıcı kolonları olan bir odaya sığının, pencereden oldukça uzakta, yerde oturun” diye tavsiyelerde bulundu.Bir gün önce, Sivastopol'daki Karadeniz Filosu karargah binasına bir füze çarpmıştı.
 
- Sky News ve BBC'nin haberine göre Ukrayna, Rusya'nın ilhak ettiği Sevastopol'daki Karadeniz Filosunun karargâhını, uzun menzilli Storm Shadow füzeleriyle vurdu. Sky News TV'ye göre füzelerden en az biri hedefi vurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, şehre yönelik bir saldırıyı püskürtürken hava savunma sistemlerinin beş füzeyi düşürdüğünü ve Karadeniz Filosu karargahının tarihi binasının hasar gördüğünü bildirmişti.
 
- Kanada, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ülkeye ziyareti sırasında, aralarında Yüksek Ekonomi Okulu (HSE), MGIMO ve Komsomolskaya Pravda gazetesinin de bulunduğu bazı kurunları yaptırım kapsamına aldı. Yeni listede  42 Rusya vatandaşı ve 22 tüzel kişi bulunuyor.
 
- Başbakan Trudeau, Zelenskiy'ye Kanada'nın önümüzdeki üç yıl içinde Kiev'e 50 zırhlı araç transfer edeceği ve Ukraynalı pilotların F-16 savaş uçakları konusunda eğitimine katılacağı sözünü verdi.
 
- Ukraynalı bilgisayar korsanları, Rus rezervasyon sistemi Sirena-Travel'in veritabanını hackleyerek 664 milyon uçuş verisine ve milyonlarca telefon kaydına erişim sağladıklarıı iddia ettiler. (İzvestiya)
 
- Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Zelenskiy'ye  "bir daha Polonyalılara hakaret etmemesi" çağrısında bulundu. Polonya'nın, çiftçilerini daha ucuz ürünlerin piyasaya vereceği zarardan korumak amacıyla Ukrayna'dan tahıl ithalatı yasağını uzatma kararı Kiev'i kızdırmıştı. BM Genel Kurulu'nda konuşan Zelenskiy, Polonya yasağını Rusya'nın yararına olan "siyasi tiyatro" olarak nitelendirmiş, "Avrupa'da bazılarının siyasi tiyatroda dayanışma oyunu oynayarak tahıl tedarikini gerilime dönüştürdüğünü görmek endişe verici. Kendi rollerini oynuyormuş gibi görünebilirler ama aslında Moskovalı aktör için sahnenin hazırlanmasına yardımcı oluyorlar" demişti. Ukrayna'ya en büyük askeri ve insani yardım bağışçılarından biri olan ve yaklaşık bir milyon Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapan Polonya'da bu sözler öfkeye neden oldu. Cuma günü Polonya'nın doğusundaki Świdnik kasabasında seçmenlerle yaptığı toplantıda Morawiecki, Zelenskiy'e seslend, "Son zamanlarda BM'deki konuşmasında yaptığınız gibi Polonyalılara bir daha asla hakaret etmeyin, Polonyalılar buna asla izin vermeyecek" konusunda uyardı. Morawiecki, Ukrayna'daki savaşın Avrupa'nın güvenliği için bir mücadele olduğunu kabul etti ve hükümetinin Kiev'e uluslararası silah tedarikini kolaylaştırmaya devam edeceğine dair güvence verdi.
 
- Devletin İngilizce TV'si Russia Today'in Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Rusya ile NATO arasındaki gerginlikte yükselişin "geometrik olaral artmaya devam edeceğini" belirterek, bunun kanıtı olarak da Sivastopol'daki Karadeniz Filosu karargahına yapılan füze saldırısını gösterdi. Gerginliğin sorumlulusu olarak "Kiev'i yöneten kolektif Batı"yı işaret eden Simonyan, "Hepsine bir ültimatom vermek zorunda kalana kadar durum değişmeyecek" dedi. (M. Komsomolets)
 
- İsviçre Ulusal Bankası tarafından yapılan araştırmaya göre Ukrayna’daki krizin daha şimdiden Avrupa’da enflasyonun artmasına sebebiyet verdiği belirtilirken bölge ekonomisi üzerindeki etkilerinin bir yahut iki yıl içinde iki kat daha sert olacağı vurgulandı. Söz konusu çalışmada, çatışmanın Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve İsviçre ekonomileri üzerindeki etkileri incelendi. Rapora göre, şayet bu kriz olmasaydı, 2022 yılı sonunda Avrupa'da enflasyon yüzde 0,2-0,4 oranında daha düşük ve gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH= yüzde 0,1-0,8 oranında daha yüksek olacaktı. (Sputnik)
 
- CNN Brezilya'nın aktardığı haberde Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e "Ukrayna'daki çatışmanın askeri bir çözümü bulunmadığını" belirtildi. Lula da Silva "İdeal yol çatışmaların sona ermesi ve barış görüşmeleridir" dedi.
 
- Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko yaptığı açıklamada ABD’nin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zekenskiy’in “içini boşaltması” için Polonya’ya çok onay verdiğini belirtti. Sputnik Belarus servisine verdiği demeçte Belarus lideri Lukaşenko, “Polonya'nın bugün zavallı Ukrayna'yı sebepsiz yere ezdiğini mi düşünüyorsunuz? Okyanus ötesinden çoktan talimat verdiler. Zelenskiy’den kurtulmalılar, ondan bıktılar. Yarın Amerika'da seçimler var, kimse Ukrayna'ya bakmayacak. Bizim kendimizi korumamız gerekiyor. Çünkü bu kuduz Polonyalı politikacılardan ne geleceğini bilmiyoruz" sözlerine yer verdi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki Ermeni silahlı oluşumların silahlarını teslim etmeye başladığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 22 Eylül itibarıyla Karabağ’daki silahlı oluşumların 6 adet zırhlı araç, 800'den fazla hafif silah ve tanksavar silahı ile yaklaşık 5 bin mühimmatı teslim ettikleri belirtildi. Açıklamada, "Çatışmaların durdurulması konusunda varılan anlaşmalar uyarınca Karabağ’daki silahlı oluşumlar, Rus barış gücü birliklerinin kontrolünde silah ve askeri teçhizatı teslim etmeye başladı. 22 Eylül itibarıyla 6 adet zırhlı araç, 800'den fazla hafif silah ve tanksavar silahı ile yaklaşık 5 bin mühimmat teslim edildi” denildi. Açıklamada ayrıca, Rus barış gücü birliğinin şu anda evlerine dönemeyen 440’ı çocuk olmak üzere 826 sivile konaklama, gıda ve tıbbi bakım sağladığı kaydedildi. (Sputnik)
 
 
22 Eylül Cuma
 
SON DAKİKA
 
Bloomberg'in Beyaz Saray muhabiri Jennifer Jacobs, Biden yönetiminin yeni bir kararla Ukrayna'ya sınırlı sayıda ATACMS füzesi verme kararı aldığını yazdı. Habere göre Beyaz Saray Ukrayna ordusuna ilk etapta sınırlı sayıda füze vermekle birlikte ilerleyen dönemde daha fazlasını tedarik edebileceğinin sinyalini verdi.
 
The Washington Post ise Kiev'e verilerecek ATACMS'ların sıradan değil kaset başlıklı füzeler olacağını yazıyor.
 
Karadan karaya kullanılan ATACMS füzeleri HIMARS platformlarından fırlatılabiliyor. Hassas güdümlü füzelerin menzili 310 km. 
 
Askeri gözlemciler Beyaz Saray'ın son dakika kararını "yeni bir kırmızı çizginin daha geçilmesi" şeklinde yorumluyor.
 
ABD basını dün Biden yönetiminin Ukrayna'ya ATACMS vermeme kararı aldığını yazmıştı.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Sivastopol'daki Rusya Karadeniz donanma karargahına düzenlenen saldırıyı Ukrayna ordusu üstlendi. Öte yandan Sivastopol valisi Razvojayev saldırıda karargahın etrafında yaralanan olmadığını açıkladı. Ancak vali binada bulunanlarla ilgili bir açıklama yapmadı.
 
Rusya Savunma Bakanlığı ise "en az bir personelin hayatını kaybettiğini, bir kişinin de kayıp olduğunu" bildiriyor.
 
- Antalya’dan havalanan Türk Hava Yolları’na (THY) ait AnadoluJet uçağı Rusya’nın Perm Havalimanı’na inidiği sırada pistten çıktı. THY, yolcuların herhangi birinin yara almadığını bildirdi. Kazayı Twitter’dan duyuran Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, mesajında şunları kaydetti:  “TK3694 sefer sayılı Antalya – Perm  Seferini yapan TC-JGV kuyruk tescilli  uçağımız inişini tamamlayıp pisti terkettikten sonra taksi yolunun dışına çıkmıştır. İniş sonrası yolcularımız ve uçuş ekibinde herhangi sağlık sorunu yaşanmamış olup yolcular uçaktan tahliye edilmiştir. Olayla ilgili teknik ekiplerimiz araştırma sürecini başlatmıştır.” (Diken)
 
- Bloomberg ajansı Rusya'nın 2024 yılında askeri harcamalarının bütçededi payını yüzde 3,9'dan 6'ya çıkaracağını yazıyor. Reuters de ağustos ayında Rusya'nın 2023'teki savunma harcaması hedefini ikiye katlayarak 100 milyar doların üzerine çıkardığını yazmıştı
 
- Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksmi Reşetnikov, yıl sonu dolar tahminlerinin 94 ruble olduğunu söyledi. Başbakan Mihail Mişustin de Rusya'nın 2024'te 35 trilyon ruble bütçe geliri beklediğini açıkladı (365 milyar dolar).
 
- Ria ajansı Polonya'nın Rusya'dan gübre alımını üç kat arttırdığını bildiriyor. Habere göre temmuz ayında Doğu Avrupa ülkesine 20 milyon dolarlık gübre satışı gerçekleşti. Mişustin enerji harici gelirlerin enerji gelirlerinin iki katı olmasının öngörüldüğünü belirtiyor.
 
SON DAKİKA
 
Sivastopol valisi Mihail Razvojayev, Karadeniz filosu karargahına roket saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Razvojayev saldırıların devam edebileceğine dikkat çekerek halkın evlerinden dışarı çıkmamasını istedi. Olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.
 
Tass ajansı roket isabet eden binanın kalıntılarının yüzlerce metre ileriye savrulduğunu, olay yerine çok sayıda ambulans sevkedildiğini aktarıyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Kırım üzerinde yeni bir roket saldırısının hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini duyurdu. Bakanlık son 24 saat içinde yarımadanın ikinci kez insansız hava araçları ve roketlerin hedefi olduğunu bildiriyor.
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'da yaşam koşullarının kötüleşmesi halinde bölgedeki Ermenileri ülkelerine kabul edeceklerini söyledi. Paşinyan her olasılığa karşı 40 bin kişilik yer hazırladıklarını belirtiyor.
 
Öte yandan Azerbaycan yönetimi tanımadığı Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde görev yapan Ermeni askerler için bir af çıkarma konusunu değerlendiriyor. İlgili açıklama Aliyev'in dış politika danışmanı Hikmet Gacıyev'den geldi.
 
- Politico dergisi, ABD hükümetinin kapanması halinde bile Pentagon'un Ukrayna'ya askeri yardımları sürdürmek niyetinde olduğunu yazıyor. ABD senatosunun öngörülen sürede bütçe konusunda uzlaşmaya varamaması halinde kritik olmayan askeri faaliyetler de dahil olmak üzere hükümet kapanıyor. Ancak Pentagon'un devam edecek faaliyetleri belirleme hakkı var. Donald Trump döneminde hükümet iki kere kapanmıştı. 
 
- Rusya'nın aldığı benzin ve motorin ihracat yasağı doğrultusunda Transneft, Primorsk ve Novorossiysk limanlarında dizel yakıt ihracatını durdurdu.
 
- Oscar'a gönderilecek Rus filmlerini belirleyen Rusya Sinema Akademisi üyesizlik nedeniyle faaliyetini durdurdu. Komitenin 2022'de Oscar'a Rus filmi aday göstermeme kararı üzerine ünlü yönetmenler Andrey Zvyagintsev ve Aleksey Uçitel başta olmak üzere bir dizi üye komiteden ayrılmıştı.
 
- Moskova Borsası'nda endeks değeri 28 Temmuzdan sonra ilk kez 3000 puanın altına düştü.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD yönetimi Ukrayna'ya ATACMS roketi vermeyecek. Zelenskiy'nin ABD ziyareti sırasında Pentagon 325 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi açıkladı. Ancak pakette uzun süredir beklenen uzun menzilli hassas güdüm roketleri ATACMS'lar bulunmuyor. 
 
VOANews'a konuşan Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başban Biden'ın ATACMS tedarik etmeme kararı aldığını, ancak konunun masada olmaya devam edeceğini söyledi. Söz konusu roketler 300 km menzile sahip.
 
Zelenskiy ABD ziyareti sırasında kongre üyeleriyle bir araya geldi. Ukraynalı lider bu görüşme sırasında ABD ile birlikte Ukrayna'da silah üretme konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Zelenskiy ardından Oval Ofis'te Joe Biden'la görüştü.
 
- Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, Başbakan dün Morawiecki'nin yaptığı "Ukrayna'ya silah vermeyeceğiz" açıklaması hakkında yorumda bulundu. Duda başbakanın açıklamasının yanlış algılandığını söyledi.
 
- Ukrayna lideri Vladmir Zelenskiy, Kanada'ya daha önce ilan edilmemiş bir ziyaret gerçekleştirdi. Zelenskiy Kuzey Amerika ülkesine özel askeri operasyonun başladığı 2022 Şubat ayından bu yana ilk kez geliyor. Dünyadaki en büyük Ukrayna diasporası 1,4 milyon kişiyle Kanada'da.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Kırım ve Tuapse'de iki insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Vlaeriy Zalujniy de dün gece farklı şehirleri hedef alan 43 füze ateşlendiğini, bu füzelerin 36'ını vurmayı başardıklarını açıkladı. Zalujnıy saldırıda 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 21 kişinin de yaralandığını aktarıyor.
 
- Rusya Enerji Bakanı Pavel Sorokin benzin ve dizel ihracat yasağının süresiz alındığını açıkladı. Sorokin pazarın doygunluğuna bağlı olarak yasağı kaldırabileceklerini söyledi.
 
- Bangladeş Dışişleri Bakanı Abdul Momen yaptırımlar nedeniyle Rusya'dan gübre alırken sorun yaşadıklarını söyledi. Bakan sorunun çözümü üstünde çalıştıklarını belirtiyor.
 
21 Eylül Perşembe
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya bugünden itibaren benzin ve dizel ihracatına geçici olarak yasak getirdi. Avrasya Ekonomi Birliği'ne üye ülkeler yasak dışında bırakıldı. Hükümet uygulamayla yakıt fiyatlarındaki artışın önüne geçmeyi hedefliyor. Rosstat verileri benzin ve dizel fiyatlarının yıl başından bu yana yüzde 9,4 arttığına işaret ediyor.
 
- Ukrayna Tarım Bakanlığı, tahıl ihracatı konusunda Polonya ve Slovakya ile anlaşmaya varıldığını duyurdu. Kiev, Dünya Ticaret Örgütü'ne yaptığı şikayet başvurusunu birkaç gün içinde geri çekecek. Tarafların tahıl ticaretini lisanslar yardımıyla düzenleme niyetinde olduğu açıklandı. 
 
- Herson'a bu sabah düzenlenen füze saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi.
 
- Ukrayna Hava Kuvvetleri sözcüsü Yuri İgnat, eski teknolojiye sahip Fransız Mirage 2000 uçaklarına ihtiyaçları olmadığını söyledi. İgnat, ABD yapımı A-10 uçaklarıyla da ilgilenmediklerini belirtiyor. Önceki gün Intelligence Online, Fransa'nın Mirage 2000'ler için Ukraynalı pilotlara eğitim verdiğini ileri sürmüştü.
 
- İngiltere, Rusya lehine casusluk yaptıkları iddiasıyla 5 Bulgar vatandaşına suçlama yöneltti. BBC mahkeme karşısına çıkan isimleri Orlin Roussev, Bizer Dzhambazov, Katrin Ivanova, Ivan Stoyanov ve Vanya Gaberova olarak açıkladı.
 
- Rusya'nın Samara vilayetinde 24 yaşındaki bir hermafroditin, tümör ameliyatı yapılmadı. Hem erkek, hem de kadın özellikleri gösteren gencin tümör nedeniyle rahmini aldırmak istediği, ancak transeksüel dönüşüm yasağı nedeniyle ameliyatın yapılmadığı bildiriliyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkesinin şu anda Ukrayna'ya silah transfer etmediğini, çünkü kendi ordusunu silahlandırmakla meşgul olduğunu söyledi. Morawiecki, “Ukrayna, Rusya'nın  saldırısına karşı kendisini savunuyor ve bu durumu anlıyorum ama biz de kendi ülkemizi savunacağız. Çünkü artık Ukrayna'ya silah transfer etmiyoruz" dedi.
 
Polonya Ukrayna'ya bugüne kadar 300'ün üzerinde Sovyet tankı ve 14 Mig-29 savaş uçağı göndermişti. İki ülke arasındaki ilişkiler Polonya'nın koyduğu tahıl ithalatı yasağı nedeniyle gergin durumda. Ancak bazı analistler Polonya'nın elinde Ukrayna'ya verecek eski silah sistemi kalmadığı iddiasında.
 
Polonya'nın daha önceden söz verdiği sevkiyatların ise tamamlanması bekleniyor.
 
- Ukrayna elektrik şebekesi operatörü Ukrenergo, bu sabah düzenlenen füze ve dron saldırılarının altı ay sonra ilk kez ülkenin enerji altyapısını hedef aldığını açıkladı. Saldırı nedeniyle Rivne, Jitomir, Kiev, Dnepropetrovsk ve Harkov'da elektrik kesintileri yaşandı.
 
- Rusya'nın Bryansk vilayetindeki bir sınır kasabasında tank atışları nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi. Kommersant Ukraynalı tankçıların sınırda yer alan kasabayı hedef aldığını yazıyor.
 
- Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'yla yaşanan çatışmaların diğer ülkelere mesaj olduğunu söyledi. Die Welt'e mülakat veren Baerbock "Kimse Birleşmiş Milletler tüzüğünün hala yürürlükte olduğunu unutmasın," şeklinde konuştu.
 
- Bloomberg ajansı Mısır'ın buğdayı Rusya yerine Fransa ve Almanya'dan almaya başladığını yazıyor. Habere göre Moskova ile Kahire arasında fiyat nedeniyle anlaşmazlık mevcut.
 
- St. Petersburg valiliği özel askeri operasyona katılanları desteklemek için 2024 bütçesinde 3 milyar ruble (31 milyon dolar) tahsis edildiğini duyurdu.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi özel toplantısının açılışını yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, savaşın "jeopolitik gerilimleri ve bölünmeleri ağırlaştırdığı, bölgesel istikrarı tehdit ettiği, nükleer tehdidi artırdığı ve giderek çok kutuplu hale gelen dünyamızda derin çatlaklar yarattığı" uyarısında bulundu. 
 
-  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki veto yetkisinin elinden alınması gerektiğini savundu. Mevcut durumun örgütü “beceriksiz” hale getirdiğini söyleyen Zelenskiy, veto kullanımının, "nefret ve savaşa takıntılı olanlar için bir silah" olarak hizmet etmemesi için BM'de reform yapılması gerektiğini belirtti. Zelenskiy “İnsanlık, ulusların egemen sınırlarının korunması konusunda artık BM'ye güvenmiyor. Kim olursanız olun, mevcut sistem sizi hâlâ yalnızca birkaç ülkenin sahip olduğu ve yalnızca Rusya'nın diğer tüm BM üyelerinin aleyhine kullandığı veto hakkından mahrum bırakıyor” dedi. Bu bağlamda Zelensky, tüm BM ülkelerinin toplantısı olan Genel Kurul'a, Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesinin vetosunu oyların üçte ikisinin nitelikli çoğunluğuyla geçersiz kılma hakkının verilmesini önerdi. Zelenskiy ayrıca Güvenlik Konseyi'nin daimi üye sayısının arttırılmasını savundu, Almanya, Afrika Birliği, Japonya, Hindistan ve Latin Amerika ülkelerinin de  dahil edilmesini önerdi.
 
- ABD'li bir kaynak Reuters'e verdiği demeçte, ABD Başkanı Joe Biden'ın Perşembe günü Zelenskiy'nin Washington DC ziyareti sırasında Ukrayna'ya 325 milyon dolarlık bir askeri yardım paketi açıklamayı planladığını bildirdi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece Kırım ve Karadeniz üzerinde 19 insansız hava aracı düşürüldüğünü duyurdu. Ayrıca Kursk, Belgorod ve Oryol bölgelerinde birer İHA düşürüldü. 
 
- Rusya'nın hava saldırıları nedeniyle dün gece Ukrayna'nın pek çok bölgesinde alarm verildi. Çerkassi'de şehir merkezindeki sivil altyapı tesisinin hasar gördüğü bildirildi. Lvov, Kiev, Harkov ve Rivne'den de saldırı ve patlama haberleri geldi. Ukrayna Başsavcılığı, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın doğusundaki Toretsk şehrini bombaladığını ve dört kişinin öldüğünü söyledi.
 
 - Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Polonya, Macaristan ve Slovakya'nın kendi çiftçilerini korumak amacıyla Ukrayna'dan tahıl ve gıda ithalatına yasak getirmesinin ardından artan gerilim üzerine sükunet çağrısında bulundu. Çağrı, Rus işgalinden bu yana Ukrayna'nın en ateşli destekçilerinden biri olan Varşova'nın, Zelenskyy'nin BM'deki yasaklara yönelik eleştirilerine itiraz etmesi ve Kiev'in büyükelçisini çağırması sonrasında geldi.
 
- Ukrayna'nın Poltava bölgesindeki Kremençuk petrol rafinerisinde, hava saldırısı sonrası yangın çıktı. 
 
- Rusya'nın Belgorod bölgesinin valisi Vyacheslav Gladkov, Ukrayna'nın bombardımanında bir kişinin öldüğünü ve en az iki kişinin de yaralandığını söyledi.
 
- Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ekim ayında Çin'i ziyaret etme davetini resmen kabul ettiğini açıkladı.
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İran havacılık kuvvetleri ve İslam Devrim Muhafızları Birliği'nin Tahran'da düzenlediği sergiyi ziyaret etti. Savunma bakanlığından yapılan açıklamada, "Şoygu'nun füzeler, insansız hava araçları ve İran yapımı hava savunma sistemlerini incelediği, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir seviyeye ulaştığını söylediği" belirtildi.
 
- BM işkence raportörü Alice Edwards, Biden ve ABD hükümetine bir mektup yazarak onu Ukrayna'ya misket bombası sağlama kararını yeniden düşünmeye çağırdı. Edwards, bu tür silahların kullanılmaması gerektiğini çünkü bunların "hem kullanım sırasında hem de çatışma sonrasında sivilleri ayrım gözetmeksizin ve ciddi şekilde yaraladığını" söyledi.
 
20 Eylül Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna ordusunun karşı taarruzunda bu yıl ciddi bir atılım gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini kimsenin bilmediğini söyledi. CNN'e konuşan Zelenskiy bununla birlikte ordunun daha fazla başarıya imza atacağını düşündüğünü dile getirdi.
 
- Ukrayna'nın Varşova büyükelçisi Polonya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, büyükelçi Vladimir Zelenskiy'nin Birleşmiş Milletler oturumunda yaptığı açıklamalar nedeniyle görüşmeye çağrıldı. Zelenskiy Polonya'nın da aralarında bulunduğu AB ülkelerini Ukrayna tahılının sevkiyatını sınırlandırmakla suçlamıştı.
 
- Gazprom Neft'in başkanı Aleksandr Dyukov, petrol ürünleri ihracatında önleyici gümrük vergisi getirilmesi halinde piyasada yakıt sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu. Dyukov gümrük vergisinin birden arttırılmasının petrol rafinerilerini üretimi kısmaya itebileceğini, bunun da dizel ve benzin üretiminin azalmasına neden olacağını söyledi.
 
Öte yandan Tass ajansına konuşan Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak hükümetin yakıt piyasasında önemli adımlar atmaya hazır olduğunu açıkladı. Novak iç piyasada hedeflerinin fiyatların artmasını önlemek olduğunu söyledi.
 
- Gürcistan Merkez Bankası'nda üç başkan yardımcısı istifa etti. RBC gazetesi, yardımcıların ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını uygulamaya direnen Merkez Bankası başkanına tepki olarak görevlerinden ayrıldığını yazıyor. Habere göre Merkez Bankası Rusya ile ilişkileri nedeniyle ABD'nin yaptırım listesinde bulunan eski başsavcı Otar Partshaladze'nin hesaplarını bloke etmeyi reddediyor.
 
- Rusya Spor Bakan Yardımcısı Azat Kadırov, Olimpiyat oyunlarına nötr statüde katılan Rusyalı atletlerin madalya kazanmaları halinde kendilerine bakanlık tarafından prim ödemesi yapılmayacağını açıkladı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Voronej vilayetinde Su-34 model bir savaş uçağı düştü. Savunma Bakanlığı uçağın eğitim uçuşu sırasında düştüğünü, iki pilotun fırlatma koltuklarını kullanarak uçaktan atladığını açıkladı. Pilotların sağlık durumlarının iyi olduğu bildiriliyor.
 
- The New York Times gazetesi, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1977 tarihli bir yasayı kullanarak Rusya'ya ait dondurulan varlıkları Ukrayna'ya verebileceğini yazıyor. Gazetenin görüşüne başvurduğu uluslararası hukuk uzmanları, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası (kısaca IEEPA) olarak adlandırılan yasanın başkana bu yetkiyi tanıdığı iddiasında. Haberde ABD başkanı George Bush (baba) Irak'ın dondurulan varlıklarını Saddam Hüseyin'in kurbanlarına verilmek üzere Birleşmiş Milletler komisyonuna devrettiği hatırlatılıyor.
 
- Ukrayna ile Polonya arasındaki tahıl gerilimi tırmanıyor. Polonya Devlet Başkanı Duda, Ukrayna'yı "boğulurken başkalarını da dibe çeken kazazedelere" benzetti. Polonya Ukrayna'dan tahıl ithalatına konulan yasağı kısa süre önce yeniden uzatmış, Ukrayna ise konuyu Dünya Ticaret Örgütü'ne taşıyarak şikayette bulunmuştu.
 
- Romanya kara sularında seyir halindeki bir ticari gemide patlama meydana geldi. Togo bandıralı geminin mürettebatının tahliye edildiği bildiriliyor. Patlamanın sebebi konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.
 
- NRK kanalı, Norveç'in Rus plakalı araçların ülkeye girişine yasak getirmeye hazırlandığını bildiriyor. Daha önce Baltık ülkeleri ve Finlandiya Rus plakalı araçları ülkelerine sokmama kararı almıştı.
 
- Moskova yakınlarındaki Balaşiha kentinde gaz patlaması sonucu bir binada hasar meydana geldi. Binada arama kurtarma faaliyeti devam ederken ikinci bir çökme yaşandığı bildiriliyor. Olayda dört kişi hayatını kaybetti.
 
- Moskova Borsası yönetimi hackerların borsa sunucularındaki bilgilere eriştiği yönünde basında çıkan haberleri yalanladı. Borsa yönetimi sızdığı iddia edilen verilerin borsanın internet sitesinde  erişime açık veriler olduğunu bildiriyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun açılışına dünya liderlerinin çoğunun Ukrayna konulu konuşmaları damga vurdu.  Şubat 2022'de Rusya'nın özell askeri operasyon başlatmasından bu yana ilk kez BM'de konuşan Zelenskiy, dünya liderlerini "Rusya'nın Ukrayna'da devam eden saldırganlığı karşısında birlik olmaya" çağırdı.
 
- ABD Başkanı Joe Biden da, "dünyanın Ukrayna'yı savunmada birlik halinde kalması gerektiğini" söyledi ve "Diğer olası saldırganları caydırmak için Rusya'nın açık saldırganlığına karşı durmalıyız" dedi.
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Ukrayna'daki savaşı sona erdirme çabalarını yoğunlaştıracağını" beiirterek "Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü temelinde diplomasi ve diyalog yoluyla savaşın sona ermesine yönelik çabalarımızı artıracağız" dedi.
 
- Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, diyaloga dayalı olmadığı takdirde kalıcı bir çözümün bulunamayacağını söyleyerek Ukrayna'daki krizi  sona erdirmek için müzakere çağrısında bulundu. 
 
- Bloomberg diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberde, G7 ülkelerinin Ukrayna'daki çatışmanın altı-yedi yıl daha sürebileceğine inandığını yazıyor.
 
-  TASS haber ajansı, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun dün başlayan Tahran ziyaretinin amacını, "Rusya-İran askeri bağlarının güçlendirilmesine yardımcı olmak" olarak duyurdu.
 
- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, müttefik ülkeleri Ukrayna için daha fazla hava savunma sistemi sağlamaya çağırdı. Austin, Ukrayna Savunma Temas Grubu'nun (UDCG) Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'ndeki toplantısının açılışında, "Hava savunması hayat kurtarıyor" dedi. Austin ayrıca Ukrayna'nın ABD'den M1 Abrams tanklarını "yakında" alacağını söyledi. Washington yılın başında Kiev'e 31 tank sözü vermişti.
 
- İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, bu yıl Ukrayna'ya "onbinlerce" top mermisi daha sağlayacaklarını söyledi. 
 
- New York Times, bu ayın başında Kostiantynivka'da  bir füzenin rotasından çıkması sonucu bir pazar yerinde en az 16 kişinin ölümüne yol açan büyük patlamadan muhtemelen Ukrayna'nın sorumlu olduğunu bildirdi.
 
- Ukrayna, ülkenin güney, orta ve batı bölgelerine fırlatılan 30 insansız hava aracından 27'sini ve bir balistik füzeyi imha ettiğini duyurdu.
 
19 Eylül Salı
 
SON HABER
 
-  Azerbaycan cumhurbaşkanının dış politika danışmanı Hikmet Hacıyev Reuters'e verdiği demeçte, ordunun Dağlık Karabağ'daki Ermeni güçlerinin temas hattını birçok yerde geçerek ilerlediğini söyledi. Hacıyev Bakü'nün, Karabağ Ermenileri ile ancak silahsızlanmayı kabul etmeleri ve "beyaz bayrak kaldırmaları" halinde müzakerelere hazır olduğunu söyledi. Terörle mücadele operasyonunun amacının "düşmanlık sayfasını kapatmak" olduğunu söyleyen Hacıyev "Topraklarımızda herhangi bir silahlı kuvvetin varlığına ve Azerbaycan'ın güvenliğine ve egemenliğine her gün meydan okuyan bir yapıya artık tahammül edemeyiz." dedi.
 
Dağlık Karabağ özerk yönetimi bugünkü bombardıman sonucu 25 kişinin öldüğünü, 138 kişinin de yaralandığını açıkladı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ’da görev yapan Rus barış gücü birliğinin en tehlikeli bölgelerden sivil nüfusun tahliyesini organize ettiğini duyurdu. Açıklamada, “Rus barış gücü birliği, Dağlık Karabağ topraklarında görevlerini yerine getirmeye devam ediyor. 19 Eylül 2023 tarihinde, saat 12.00'den bu yana, Rus barış gücü birliği, tüm temas hattında Azerbaycan’ın ateşkes ihlallerine ilişkin çok sayıda durum kaydetti” ifadelerine yer verildi.  Açıklamada ayrıca Rus barış gücü komuta kademesinin Karabağ'daki çatışmanın taraflarını ateşi derhal kesme, ayrıca gerilimi düşürerek müzakerelere devam etme çağrısında bulunduğunun altı çizildi.
 
- Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın Azerbaycan'ın Karabağ'daki ‘terörle mücadele eylemlerine’ ilişkin eleştirisine "Fransa'nın bu tutumu, bugün karşı karşıya olduğu sömürge bölgelerindeki mevcut durumdan ders almadığını ve bu konuda daha önceki politikalarını sürdürmeye devam ettiğini göstermektedir" şeklinde yanıt verdi. Açıklamada, 'Azerbaycan topraklarının Ermenistan'ın işgali altında bulunduğu dönemde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanı olan Fransa'nın sorunun adil çözümünden ziyade işgal durumunun sürmesine daha çok katkı sağladığının unutulmadığı' kaydedildi. (Sputnik)
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Karabağ operasyonu nedeniyle düşünülmemiş adımlar atmayacaklarını ve Azerbaycan ile savaşa tutuşmayacaklarını söyledi. Başbakan Ermenistan ordusunun çatışmalara katılmadığını da aktardı. 
 
Hükümet binasının önünde toplanan bir kalabalık Paşinyan'ı protesto ediyor. Protestocuların hükümet binasına girmeye çalıştığı bildiriliyor. Erivan'da protestocuların Rusya büyükelçiliğinin çıkışlarını da kapattığı öğrenildi.
 
Ermenistan Başbakanlık ofisi Paşinyan'ın ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile bir görüşme yaptığını duyurdu. Açıklamaya göre taraflar "güç kullanmanın kabul edilemeyeceğinin altını çizdi".
 
- Kremlin, Azerbaycan'ın Karabağ'da düzenlediği operasyondan önce kendilerini zamanında bilgilendirmediğini açıkladı. Sözcü Peskov Hem Erivan'ın, hem de Bakü'nün kuvvet kullanımından vazgeçerek müzakere masasına oturmaya ikna edilmesi gerektiğini söyledi.
 
- Dağlık Karabağ özerk yönetimi Azerbaycan'a operasyonu durdurmasını ve müzakerelere başlamayı teklif etti. Azerbaycan Ermeni silahlı kuvvetlerinin bölgeyi tamamen terk etmesini ve özerk yönetimin lağvedilmesini istiyor.
 
- Fransa Karabağ'da yaşananlar nedeniyle Birleşmiş Milletler'i acil oturuma çağırdı.
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu başkanlığındaki Rus heyeti, İran’ın askeri liderleriyle görüşmelerde bulunmak üzere Tahran'a gitti.
 
- OECD Rusya'ya dair ekonomik büyüme tahminini yeniledi. Kurum daha önce açıkladığı yüzde 1,5'lik küçülme yerine yüzde 0,8'lik büyüme öngörüyor.
 
SON DAKİKA
 
- Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ'da "terörizme karşı operasyon" başlattığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açılkamada operasyonun amacı "anayasal düzeni yeniden tesis etmek" olarak belirtildi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde askeri hedeflerin insansız hava araçları ve top atışlarıyla hedef aldığı görülüyor.
 
- Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova BM'de olası bir Moskova, Bakü ve Erivan toplantısının olabileceğinden bahsederek, "Dağlık Karabağ'daki gerilimin hızla tırmanmasından derin endişe duyuyoruz. Ermenistan ve Azerbaycan arasında ateşkesin en üst düzeyde uygulanmasına geri dönmek için yetkililerle sürekli temas halindeyiz" dedi. (Sputnik)
 
Zaharova, Karabağ konusunda Türkiye'den dörtlü görüşme teklifi almadıklarını da söyledi. Sözcü basında bu yönde bazı haberlere rastladıklarını, ancak kendilerine ulaşan resmi bir teklifin bulunmadığını belirtiyor. (Zvezda)
 
- Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı operasyonun sona ermesi için Karabağ'daki silahlı Ermeni güçlerin bölgeyi terk etmesi ve "Stepanekert'teki rejimin lağvedilmesi" gerektiğini açıkladı. (Kommersant)
 
- Öte yandan Dağlık Karabağ'daki özerk yönetimin insan hakları ombudsmanı Gegam Stepanyan 2 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. (Kommersant)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, söz verdikleri Abrams M1 tankların kısa bir süre sonra Ukrayna'ya ulaşacağını açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz ocak ayında Ukrayna'ya Abrams model tank vereceklerini duyurmuştu. Ukraynalı askerlerin mayıs-ağustos arasında bu tanklarla Almanya'da eğitimden geçtiği bildiriliyor.
 
- Reuters haber ajansı, Ukrayna'da Rusya'nın kontrolündeki bölgelerde çıkarılan kömürün yüzde 90'ının Türkiye'ye satıldığını ileri sürdü. Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine dayandırıldığı belirtilen habere göre 2023 şubat-temmuz arası dönemde Donetsk ve Luhansk'ta çıkarılan 160 bin ton kömürün son durağı Türkiye oldu.
 
- NATO'ya üye ülkeler ve Ukrayna'nın savunma bakanları Almanya'daki Ramstein üssünde yeniden bir araya geldi. Toplantıda Ukrayna'ya yapılacak askeri yardımlar ele alınacak. Ukrayna'nın yeni savunma bakanı Rüstem Umerov Ramstein'a ilk kez katılıyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, "hasım ülkelere" seyahat edecek vatandaşları "bütün riskleri dikkatle tartmaları" konusunda uyardı.
 
- The New York Times'ın yayınladığı yeni bir araştırma geçtiğimiz günlerde Konstantinovka'da pazar yerine isabet eden ve 16 kişinin ölümüne neden olan roketlerin Ukrayna birlikleri tarafından yanlışlıkla ateşlendiğini sonucuna vardı. Ukrayna saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutmuştu.
 
- Rusya'da alkol üreticileri krizden çıkış için yeni fikirler kovalıyor. Kommersant'ın haberine göre Kaluga'daki KLVZ votka-likör fabrikası, Güney Kore içkisi sojunun üretimine başladı. Pirinçten yapılan sojunun sertliği yüzde 13.
 
- Roman Abramoviç'in temsilcisi Rus milyarderin İstanbul'da eskiden Adnan Oktar'a ait olan malikaneyi satın aldığı iddialarını yalanladı. Hürriyet önceki gün Adnan Oktar’ın yıllarca oturduğu Kandilli Vaniköy’deki malikâneyi satın aldığını yazmıştı.
 
- Kazakistan, Sovyetler Birliği'nde 1929-1956 yılları arasında devlet terörüne kurban gidenler hakkında tutulan 2,4 milyonun üzerinde arşiv kaydının gizliliğini kaldırdı. Baltık ülkeleri ve Ukrayna hariç eski Sovyet cumhuriyetleri bu tür belgeleri bugüne dek genellikle gizli tutmayı tercih ediyordu.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Brent petrolün fiyatı 15 Kasım 2022'den bu yana ilk kez varil başına 95 doları aştı.
 
- Başkan Putin, ‘Rusya Federasyonu'nun güvenliğinin sağlanması amacıyla bazı özel ekonomik önlemlerin süresinin uzatılmasına ilişkin’ kararnameyi imzaladı. Söz konusu belge, Rusya karşıtı yaptırımları uygulayan veya destekleyen ülkelerden gelen ürünlerin tedarikine yönelik Rusya'nın gıda ambargosunun etkisini 2024 sonuna kadar uzatıyor.
 
- Ukrayna'nın Batısındaki Lvov (Lvivi) şehrine dün gece yoğun hava saldırısı olduğu bildirildi. Belediye Başkanı Andrey Sadovoy, kentte Rusya'nın saldırısı sonucu "endüstriyel depo" adını verdiği bir tesiste yangın çıktığını söyledi. Ajanslar gece boyunca Lvov'da patlama sesleri duyulduğunu kaydetti. 
 
- Ayrıca dün gece Ukrayna'nın Krivoy Rog ve Odessa şehrlerinde de şiddeli patlamalar olduğu haber veriliyor. 
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bügün BM Genel Kurulu'nda bir oturuma katılacak, yarın da Güvenlik Konseyi'nin bir toplantısında konuşacak. Zelenskiy, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un konuşması sırasında BM Güvenlik Konseyi'nde masada kalıp kalmayacağı sorusuna açıkça yanıt vermekten kaçındı, "Bu formatı seçeceğimizden emin değilim. Nasıl olacağını gerçekten bilmiyorum. Ama tüm sözlerimizin, tüm mesajlarımızın ortaklarımız tarafından duyulması bizim için çok önemli" dedi. Zelenskiy, New York ziyareti sırasında Amerikan hastanelerinde tedavi gören yaralı Ukraynalı askerleri de ziyaret etti.
 
- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya ve Çin’in dünyadaki stratejik istikrarın korunması konusunda özel bir sorumluluk taşıdığını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Moskova'da bir araya geldi. Çinli diplomat, “Çin ve Rusya bağımsız dış politika izliyor. İşbirliğimiz kimseye yönelik değil ve diğer ülkelerden etkilenmiyor” diye konuştu.  Wang, "Çin ve Rusya, hegemonyayı ve blok çatışmasını sürdürmeye çalışan güçlerin şiddetli tek taraflı eylemleri ile bağlantılı olarak uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Çin, Rus ortaklarıyla birlikte, daha önce olduğu gibi, çok taraflı ilkelerin korunması, çok kutuplu bir dünyanın oluşumu ve daha adil bir dünya düzeninin kurulmasına katkıda bulunmaya hazır” ifadelerini kullandı. Lavrov da Çin ve Rusya’nın ‘dünyanın tektonik hareketlere maruz kaldığı zorlu şartlarda’ çalıştığını kabul ederek, “Rusya ve Çin işbirliği dünya meselelerinde adaleti sağlamak, çeşitli yönlerde gelişen süreçlerde çıkar dengesini sağlamak açısından önemlidir” diye konuştu. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun son 24 saatte Ukrayna ordusunun 6’sı Donetsk cephesinde 8 saldırısını püskürttüğünü ve düşman mevzilerine saldırılar düzenlediğini belirtti. Konaşenkov, günlük basın toplantısında, Rus ordusunun Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Kleşeyevka, Veseloye, Mayorsk, Maryinka ve Vodyanoye yerleşimleri yakınında Ukrayna ordusunun 6 saldırısını püskürttüğünü bildirdi. Yetkili, “Düşmanın kayıpları yaklaşık 255 asker, 3 zırhlı savaş aracı ve 7 otomobil olarak gerçekleşti” açıklamasında bulundu.
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü Kirby, "Ukrayna karşı saldırıda ilerlemesini sürdürüyor" dedi.
 
- Ukrayna'ya askeri yardımı koordine etmeye yönelik temas grubunun Almanya'daki Ramstein hava üssünde beşinci toplantısı bugün gerçekleşecek.
 
- Kremlin, Çeçen lider Ramzan Kadırov'un ağır hasta olduğu iddialarınun ardından nu öne süren raporların ardından yöneltilen soruyu yanıtladı. Peskov, "Bu konuda hiçbir bilgimiz yok. Zaten başkanlık yönetiminin sağlık sertifikası vermesi pek mümkün değil, dolayısıyla burada söylenece hiçbir şey yok” dedi.
 
18 Eylül Pazartesi
 
GECE BÜLTENİ
 
- Almanya Savunma Bakanı Pistorius, Berlin'in Ukrayna'ya 400 milyon euro değerinde yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını açıkladı.
 
- Ukrayna, Avrupa Komisyonu'nun kararına aykırı olarak Ukrayna tahıl ithalatı yasağını uzatan Macaristan, Polonya ve Slovakya'ya karşı Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) dava açtı.
 
- Polonya, Rusya karşıtı kısıtlamaların aşılmasına son vermek için Belarus'a yönelik yaptırımları Rusya'ya yönelik yaptırımlarla birleştirmeyi önerdi.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya'ya vakit geçirmeden uzun menzilli Taurus füzelerini Ukrayna'ya verme çağrısında bulundu.
 
- Rusya Merkez Bankası yıl sonundan enflasyonun % 6-7 civarında olmasını bekliyor. Raporda, önümüzdeki aylarda Rusya'da artan fiyat baskısı nedeniyle yıllık enflasyon yükselişini sürdüreceği belirtilerek, “Bu koşullar altında enflasyonun hedeften sapma boyutunu sınırlamak ve 2024'te yüzde 4'e döndürmek için faiz artışı kaçınılmaz. Mevcut para politikası dikkate alındığında yıllık enflasyon 2023'te yüzde 6-7 olacak, 2024'te yüzde 4'e dönecek" denildi.
 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Devlet Başkanı Putin, hükümetin üç yıllık bütçe taslağı üzerindeki çalışmalarda son geldiğini, ülkedeki ekonomik durumun genel olarak sabit ve dengeli olduğunu belirtti. 
 
Yıl sonu itibariyle ekonomik büyümenin yüzde 2.8 olabileceğini söyleyen Putin, “Genel olarak Rusya ekonomisinin toparlanma aşamasının tamamlandığını söyleyebiliriz. Kesinlikle benzeri görülmemiş bir dış baskıya, sözde Batı bloğundaki bazı yönetici elitlerin, hasım diye adlandırdığımız bazı ülkelerdeki bazı iktidar elitlerinin yaptırım saldırılarına karşı koyduk” ifadesini kullandı.
 
Vladimir Putin, “Rusya ekonomisi, 2021 seviyesine geri döndü ve şimdi istikrarlı ve uzun vadeli gelişimin devam etmesi için gereken koşulların yaratılması çok önemli” diye sözlerine ekledi. (Sputnik)
 
- Hürriyet'in haberine göre, dünyaca ünlü Rus oligark Roman Abramoviç, Adnan Oktar’ın yıllarca oturduğu Kandilli Vaniköy’deki malikâneyi satın aldı. İddiaya göre 18 milyon dolara aldığı evi tadilata sokan Abramoviç, bir de helikopter pisti yaptırmak istiyor.
 
- Rusya'nın Donetsk temsilcisi Denis Pişulin, Ukrayna ordusunun DNR idare merkezini hedef aldığını duyurdu. Pişulin binada hafif hasar meydana geldiğini, ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi.
 
- Bloomberg'in haberine göre Avrupa Birliği Rusya'ya karşı 12'nci yaptırım paketini ekim ayı başında açıklayacak. Birliğin yeni pakette G7 ülkelerinin ardından Rus elmaslarının ithalatına yasak getireceği tahmin ediliyor.
 
- Vladimir Putin, yayın yönetmeni Nobel ödülü kazanan Novaya Gazeta'nın basıldığı Prime Print matbaasını devlet ajansı Rosimuşestvo'ya devredilmesini öngören kararnameyi imzaladı. Matbaanın tek hissedarı Norveçli Amedia Eastern Europe şirketiydi. Geçtiğimiz nisan ayında Amedia, matbaayı Novaya Gazeta'nın yayın yönetmeni Dmitri Muradov'a devredeceklerini açıklamıştı. Rusya Novaya Gazeta'nın yayın lisansını iptal ettikten sonra Muratov'u da yabancı ajan ilan etmişti.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna hükümeti, bütün savunma bakan yardımcılarının görevine son verdi. İşinden olan yardımcılar arasında tartışmalı açıklamaları nedeniyle zaman zaman ülke içinde eleştirilerin hedefi olan Hanna Maliar da var. Vladimir Zelenskiy geçtiğimiz günlerde Aleksey Reznikov'un istifasını kabul etmiş, ardından savunma bakanlığı görevine Kırım Tatarı Rüstem Umerov'u getirmişti.
 
Ukrayna basını, bazı alımlarda savunma bakanlığının normalin çok üstünde ödemeler yaptığını ortaya çıkarmıştı.
 
- Kommersant gazetesi Uluslararası Kızılhaç'ın organize ettiği yardım konvoyunun Ermenistan ve Azerbaycan üzerinden Karabağ'a ulaştığını yazıyor. Konvoyun bölgeye un ve ilaç getirdiği bildirildi.
 
- Letonya Devlet Güvenlik Servisi, Rail Baltica demiryolu proje ihalesine iki Türk şirketinin katılmasına izin vermedi. Yerel LSM portalının bildirdiğine göre bu şirketler IC İçtaş ile Doğuş İnşaat ve Ticaret. Haberi aktaran Tass ajansı İçtaş'ın Rusya'da çeşitli projelerde yer aldığını hatırlattı.
 
- Financial Times gazetesi yabancı şirketlerin Rusya içinde bloke edilen toplam kârının 18 milyar doların üzerinde olduğunu yazdı. Habere göre kazancını ülkeden çıkaramayan şirketler arasınad 2 milyar dolarla Raiffeisen Bank International, 775 milyon dolarla Philip Morris ve 718 milyon dolarla PepsiCo başı çekiyor.
 
- Yabancıların Türkiye'den aldığı konutların sayısı 2020 seviyesine geriledi. Vedomosti gazetesi enflasyonun yanı sıra oturum izni almanın güçleşmesi nedeniyle ağustos ayında satışların yüzde 42 azaldığını yazıyor. Satılan konut sayısı 3 bin 58.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, "Ukrayna'nın karşı saldırısının Rusya'yı tamamen yenmeye ve kaybedilen bölgeleri Kiev'in kontrolüne geri döndürmeye yardımcı olamayacağını" söyledi.  Dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, NATO üyesi ülkelerin Ukrayna'daki çatışmaların yakın zamanda sona ermesini beklemediğini söyledi, "uzun bir savaşa hazırlık" çağrısında bulunmuştu. General Milley, Ukrayna ordusunun taarruzunun "sınırlı hedeflere" sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu taarruz önemli olmasına rağmen, sınırlı operasyonel ve taktiksel hedefleri var. Yani hedeflerine tam olarak ulaşılsa bile, başkan Zelensky'nin belirlediği daha geniş stratejik hedef olan tüm Rusları tamamen ortadan kaldırmayacak" dedi. Milley çatışmaların kesinlikle yakın zamanda sona ermeyeceğini vurguladı. Ukrayna yaz başından beri karşı taarruz yürütüyor. Financial Times'a göre, Ukrayna  taarruzunun ana hedefi, Rostov bölgesi ile Kırım'ı yeni bölgeler üzerinden birbirine bağlayan Zaporojye bölgesindeki kara bağlantısını sona erdirmek. Putin, 12 Eylül'de yaptığı açıklamada , karşı saldırı sırasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 71 bin 500 bin askeri, 543 tankı ve çeşitli sınıflardan yaklaşık 18 bin zırhlı aracı kaybettiğini söylemiş, Rusya'nın kayıplarına değinmemişti. 
 
- Ukrayna medyasında yer alan haberlere göre, Odessa bölgesinde dün gece patlamalar meydana geldi. Yetkililer, Ukrayna'nın Tuna Nehri üzerindeki limanının bulunduğu İzmailîn bir kez daha hedef alındığını duyurdu. Ayrıca Nikolayev ve Kirovograd bölgelerinde de hava saldırısı alarmı ilan edildi.  Ukrayna'nın en büyük Tuna limanları, İzmail ve Ust-Dunaisk dahil olmak üzere İzmail bölgesinde, Romanya'nın karşısında bulunuyor. Herson'dan da dün gece patlama sesleri rapor edildi.
 
- Rusya ile ABD arasındaki ticaret cirosu, yaptırımların başlamasından bu yana 11 kat düşerek temmuzda 277 milyon dolara geriledi. İki ülke arasında sadece üç ticaret kanalı kaldı: Nükleer yakıt, gübre ve platin grubu metalleri. Rusya'nın ihracatı, ticaret cirosunun yüzde 90'ını oluşturuyor. ABD'den yapılan ihracat ise temmuzda 36 milyon dolara düştü. ABD, 2021'de Rusya'nın en büyük ticaret ortakları arasında beşinci sırada yer almıştı.
 
- Beyaz Saray stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, The Telegraph gazetesine demecinde, ABD yönetiminin Ukrayna için yapmayı planadığı yeni yardım harcamalarını eleştiren ABD kongre üyelerinin sayısının arttığını söyledi.  Kirby, "Yardımı eleştirenlerin sayısının özellikle Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler arasında arttığını görüyoruz" dedi.
 
- Kommersant'ın haberine göre bir mahkeme ilk kez bir kadın askeri seferberlikten kaçmaktan suçlu buldu. Vladikavkaz Askeri Mahkemesi'ndeki davada, onbaşı Madina Kabaleva'nın yedi ila on yıl arası hapis cezasıyla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün Moskova'da bir araya gelecek.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gazeteci Pavel Zarubin’in sunduğu ‘Moskova. Kremlin. Putin’ programı için verdiği demeçte ABD’nin Ukrayna'da Rusya’ya karşı savaşı yönettiğini söyledi. Sputnik'in aktardığına göre Lavrov, Washington’un Kiev’e daha uzun menzilli füzeleri tedarik etme olasılığı ile ilgili soru karşısında şu yorumu yaptı: “Olan şu ki, Rusya'yı stratejik yenilgiye uğratmak amacıyla Ukrayna, uzun yıllar boyunca kendi elleriyle ve kendi bedenleriyle savaş yürütmek üzere hazırlandı. Ne derse desinler, bu savaşı (ABD) yönetiyor, silah, mühimmat, istihbarat, uydu verileri sağlıyor, bize karşı savaş yürütüyor.”
 
-  Kırım'daki Sevastopol şehrinin valisi Mihail Razvojaev, şehirde görülen "duman ve hoş olmayan koku"nın nedenini, "Ukrayna'ın olası saldırılarına karşı kullanılan aerosol kamuflaj araçları" ile açıkadı. Vali, "düşmanın hava saldırılarından hedefleri saptayamaması için Güney Körfezi bölgesinde sis tabakası görülebileceği" uyarısında bulundu. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Kırım semalarıda Ukrayna'nın yollladığı iki İHA'nın daha imha edildiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ayrıca, Rus askerlerin Harkov kentinde yer alan ve Ukrayna ordusunun tank ve zırhlı araçlarının onarıldığı fabrikadaki ünitelerini füze atışlarıyla vurduklarını belirtti.
 
- Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, günümüz koşullarında ülke topraklarında herhangi bir savaş olmayacağını belirtti. ‘Biz Belarusluyuz’ adlı forumda konuşan Lukaşenko, günümüz koşullarında Belarus topraklarında herhangi bir savaş olmayacağını söyledi. Belarus haber ajansı Belta’nın aktardığı üzere Lukaşenko, “Modern koşullarda Belarus topraklarında herhangi bir savaş olmayacak, bu imkansız. Çünkü bu imkansız, zira biz dünyanın en barışçıl milletiyiz. Ne nükleer silahları, ne de ‘Wagner’ gibi oluşumları öne çıkarmıyoruz ve hiç kimseyi tehdit etmiyoruz” dedi. (Sputnik)
 
- Uluslararası Adalet Divanı, bugün Lahey'de Ukrayna'nın Rusya'ya karşı ileri sürdüğü "soykırım sözleşmesini ihlal ettiği" iddiasıyla ilgili davayı el almaya başlayacak.
 
- Donald Trump, NBC'ye demecinde, "Ukraynalı yetkililer zamanında Moskova ile müzakereler yapmış olsalardı Rusya ile karşı karşıya gelmekten kaçınabilirlerdi" dedi.
 
- Vedomosti gazetesi Kremlin kaynaklarına dayanarak, Roscosmos'un eski genel müdürü Dmitri Rogozin'in Rusya'ya yeni katılan bölgelerden Zaporojye'den Federason Konseyi'ne senatör olabileceğini duyurdu.
 
-  Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, New York Times'a demecinde Putin'in bir görüşmelerinde yarım saatten fazla kendisine Mihail Lermontov'un ‘Şairin Ölümü’ adlı şiirini yarım saatten fazla anlattığını anımsadı. Ukrayna’daki özel askeri harekattan önce yapılan görüşmelerde Putin’in toplantılara yoğunlaşmış ve iddialı olduğunu, çok geniş ve çeşitli bilgilerini ortaya koyduğunu ve ‘Rus kültürüne tutku ile bağlı’ olduğunu anlatan Niinistö, Rus liderle yaptıkları görüşmelerden birinde Putin'in Rus kültürü hakkındaki bilgisini test etmek istediğini ve kendisine Lermontov'un, Aleksandr Puşkin’in ölümüne adadığı şiirini sorduğunu anımsadı. Rus mevkidaşının bu konuda yarım saatten fazla konuştuğuna dikkat çeken Finlandiya lideri, Putin’in bu konuda her şeyi bildiğini vurgulayarak, “Bu onun için Rusya, bir bütün olarak Rusya idi” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
 
17 Eylül Pazar
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO üyesi ülkelerin Ukrayna'daki çatışmaların yakın zamanda sona ermesini beklemediğini söyledi, "uzun bir savaşa hazırlık" çağrısında bulundu. Stoltenberg, "hızlı bir barış arzusuna rağmen Ukrayna'nın savaşmayı bırakması halinde ülkenin yok olacağını" savundu.  Funke dergisi ile röportajında Jens Stoltenberg, “Savaşların çoğu başladığında beklenenden daha uzun sürüyor, bu nedenle Ukrayna'da uzun bir savaşa hazırlıklı olmalıyız. Hepimiz bir an önce barış istiyoruz. Ama Başkan Zelenskiy ve Ukraynalılar mücadeleyi bırakırsa ülkelerinin artık var olmayacağını da kabul etmeliyiz. Ancak Putin ve Rusya silahı bırakırsa barış gelecektir” dedi.
 
- Moskova'yı hedef alan yeni İHA saldırılari etkisiz hale getirildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Moskova yakınlarında iki İHA'nın düşürüldüğünü duyurdu. Önce İstra bölgesinde, daha sonra Ramenski bölgesinde hava savunma sistemlerinin devreye girdiği bildirildi. Savunma Bakanlığı da Domodedovo bölgesi topraklarında uçak tipi bir insansız hava aracının imha edildiğini duyurdu  Moskova havalimanlarına gece dron saldırıları nedeniyle en az 30 uçuş ertelendi ve iptal edildi.
 
- Rusya'nın Oryol şehrine bir drone düştü. Bölgesi Valisi Andrey Klyçkov, dronun bir yakıt deposunun alev almasına neden olduğunu, yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Ajanslar bir benzin deposunun hedef alındığını bildirdi.  
 
- Kırım'ın batı kıyısı açıklarında dört uçak tipi insansız hava aracı düşürüldü.
 
- Rusya, Ukrayna lideri Zelenskiy'nin dün yaptığı "Andriivka köyünü kurtardıkları" iddiasını yalanladı. Savunma Bakanlığı, Bahmut kenti yakınlarındaki köylerin kontrolünü elinde tuttuğunu duyurdu.
 
- Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, Bahmut  bölgesinin yoğun çatışmalara sahne olduğunu söyledi.
 
- ABD'li general Mark Milley, Kuzey Kore'nin Rusya'ya topçu mühimmatı tedarikini artırabileceğini ancak bunun büyük bir fark yaratmasının beklenmediğini söyledi. Cumartesi günü başlayan NATO toplantıları için Norveç'e giden Milley, Ukrayna'da daha fazla silah ve teçhizata ihtiyaç duyulduğunu ve müttefiklerin ve ortakların bu duruma nasıl çözüm bulunacağını tartışacaklarını söyledi.
 
- Kuzey Makedonya, üç Rus diplomatın daha sınır dışı edilmesine karar verdi.
 
- Çek Cumhuriyeti'nde binlerce protestocu, yüksek enerji fiyatları ve Ukrayna'ya verilen destek nedeniyle hükümetin istifasını talep etmek için Prag'da yürüyüş yaptı.
 
 
16 Eylül Cumartesi
 
- Polonya, 17 Eylül'den itibaren Rusya Federasyonu'na kayıtlı araçların girişini yasaklama kararı aldı.
 
- Finlandiya'da Rus plakalı binek araçların ülkeye girişi yasağı resmen yürürlüğe girdi. Finlandiya hükümetinin kararına göre halihazırda ülkede bulunan Rus arabalarının altı ay içinde bölgeyi terk etmesi gerekiyor, aksi takdirde araçlara el konulacak.
 
- Kursk bölgesi valisi Roman Starovoyt, Sudjanski bölgesindeki Plkhovo köyüne Ukrayna tarafından açılan ateş sonucu 30 yaşındaki bir sivilin öldüğünü, çok sayıda evin de hasar gördüğünü söyledi.
 
- Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Kiev'e daha fazla destek sözü verdi ancak çatışmanın ne kadar süreceği hakkında bir tahminde bulunmadı. 
 
- Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Ukrayna'nın ABD'den 10'dan fazla Abrams tankı alacağını söyledi. 
 
- Macaristan, Ukrayna'dan sadece tahıl değil, 20 farkı tarım ürününün ithalatını da yasakladı. Bu ürünerin düşük fiyatlarla tedarikinin yerel çiftçilere de büyük zarar verdiği savunuldu.
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Azerbaycan-Ermenistan gerilimine ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak üzere ABD'ye hareketinden önce havalimanında yaptığı açıklamada, telefon görüşmesi yaptığı Ermenistan Başbakanı Paşinyan'a, barış için dörtlü zirve önerdiğini söyledi. Erdoğan "Şu anda tabii bizim öncülüğümüzde üçlü bir görüşme teklifimizi kendilerine ilettik. Ama bu konuda üçlüden öte biz dörtlü bir teklifte bulunduk. Yani değişik buralarla ilgisi alakası olmayan liderlerle değil gelin şu anda işin içinde olan Sayın Putin, Sayın Aliyev, şahsım ve Paşinyan hep birlikte dörtlü olarak böyle bir toplantıyı yapalım. Adımı da ona göre atalım diye böyle bir teklifte bulunduk. Henüz bize olumlu-olumsuz bir dönüş olmadı. Konuyla ilgili Sayın Aliyev ile de bunu daha da görüşeceğiz ve gelişmeleri yakından takip edeceğiz" dedi. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece hava savunma sistemlerinin Kaluga ve Tver bölgeleri üzerinde iki İHA'yı imha ettiğini duyurdu.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, doğu Ukrayna'daki Bahmut yakınlarındaki Andriivka köyünü geri aldıkarını söyedi.
 
- Avrupa Birliği, Kiev'in ihracatı kontrol etme sözü vermesinin ardından beş üye ülkede Ukrayna tahılına uygulanan ithalat yasağını kaldırdığını duyurdu. Zelenskiy, AB'nin Ukrayna'dan tahıl ihracatı yasağını kaldırma kararını memnuniyetle karşıladı ve bunun gerçek bir birlik ve güven örneği olduğunu söyledi. Avrupa Komisyonu'nun kararına uymamaya karar veren Polonya, Slovakya ve Macaristan hemen "kendi ambargolarını uygulamaya koydukarını" duyurdu.  Zelenskiy, "bu kararlarının AB hukukunu ihlal etmesi durumunda tepki göstereceğini" söyledi.
 
İthalat yasağı Polonya, Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovakya'da yürürlükteydi ve 15 Eylül'de sona erdi.  Ukrayna'dan tahıl tedarikine uygulanan yasağın kaldırılmasını yalnızca Bulgaristan destekledi. Polonya, Macaristan ve Slovakya, çiftçilerin çıkarlarını korumaya yönelik eylemlerini gerekçelendirerek kendi kısıtlamalarını uygulamaya karar verdi. Bu üç ülke yasakları, ürünlerin kendi bölgelerinden transit geçişine uygulayamayacak. Reuters'in haberine göre Romanya, bu üç ülkeye yasak kararında katılmasa da, "yasağın uzatılmasına yönelik ortak bir çözüm bulunmasının mümkün olmamasından" duyduğu üzüntüyü dile getirdi .
 
Ukrayna'nın beş komşu ülkesindeki çiftçiler, Ukrayna'daki tarım ürünleri fazlasının kendilerini iflasa sürükleyebileceğinden ve yurt içi fiyatları etkileyebileceğinden defalarca şikayetçi oldu. Bulgaristan hariç hepsi daha önce ambargonun uzatılması konusunda ısrar etmişti.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, "son yıllarda yüzlerce yabancı casusun etkisiz hale getirildiğini"  açıkladı.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Kim Jong Un'un bu hafta Rusya'ya yaptığı ziyaretin ardından Soçi'de buluşarak Minsk'in Moskova'nın Kuzey Kore ile ittifakı canlandırma çabalarına katılıp katılamayacağını tartıştı.
 
- Finlandiya, yakın zamanda Rusya'ya kayıtlı tüm araçların sınırlarını geçmesini yasaklayan Estonya, Letonya ve Litvanya'nın ardından cumartesi gece yarısından itibaren Rus plakalı araçların girişini yasaklıyor.
 
- Romanya, Ukrayna'nın Tuna nehri yakınlarındaki limanlarına yönelik Rusya'nın insansız hava aracı saldırılarında yaşanan artış nedeniyle, Ukrayna sınırı boyunca uçuş kısıtlamaları olan hava sahasını genişletti.
 
- Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Tver'de yaşayan Sergey Kabanov adlı bir kişinin vatana ihanetten suçlu bulunduğunu ve ABD'ye Rus füze bileşenleri gönderdiği için 12,5 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.
 
- Kremlin, Kim'in bu hafta başlarında Rusya'ya yaptığı ziyaret sırasında Rusya ve Kuzey Kore'nin askeri konularda veya diğer güvenlik alanlarıyla ilgili herhangi bir anlaşma imzaladığını yalanladı. ABD, Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah sağlamasına ilişkin görüşmelerin ilerlediği yönünde bilgi sahibi olduğunu iddia etmişti.
 
- Putin, hafta içinde Kuzey Kore lideri Kim ile görüştükten sonra Moskova'nın Güney Kore ile ilgili hiçbir anlaşmayı ihlal etmeyeceğini söyledi. Putin, "Güney Kore bizim komşumuzdur ve öyle ya da böyle komşularımızla iyi komşuluk ilişkileri kurmalıyız" dedi. Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore ile Rusya arasındaki herhangi bir askeri işbirliğinin BM yaptırımlarının ciddi bir ihlali olacağını ve Moskova ile Pyongyang'ın bunu yapması halinde "ödenecek bir bedel" olacağını söyledi.
 
- Zelenskiy'nin önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılmak üzere New York'a yapmayı planladığı ziyaret sırasında Washington'a geçerek Beyaz Saray'ı da ziyaret etmesi bekleniyor . Ziyaret, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna liderinin Beyaz Saray'da üçüncü buluşması olacak.
 
- Romanya Ulaştırma Bakanı Sorin Grindeanu, Romanya'nın Köstence limanından sevk edilen Ukrayna tahılının miktarını önümüzdeki aylarda ikiye katlamayı planladığını söyledi.
 
- Ukrayna, bütçe açığını 1.548 trilyon grivnaya (41.92 milyar $) çıkaran ve savunma harcamalarını ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 21'inden fazla olan 1.7 trilyon grivna (46 milyar $) yapan  2024 bütçe taslağını onayladı.
 
- Rusya Olimpiyat Komitesi, Moskova'nın 2024 Paris Olimpiyatlarını boykot etmeyeceğini ve sporcuların tarafsız bir bayrak altında katılmayı seçebileceklerini söyledi.
 
- BM'nin Dünya Mirası Komitesi, Ukrayna'daki iki önemli tarihi alanı nesli tükenmekte olan alanlar listesine aldı. Başkent Kiev'deki ikonik Ayasofya Katedrali ve batıdaki Lviv şehrinin ortaçağ merkezi, Ukrayna'nın kültür ve tarihinin merkezi olan UNESCO Dünya Mirası Alanları ilan edildi.
 
15 Eylül Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya Taurus güdümlü füze tedarik edilmesi konusunda önümüzdeki günlerde bir karara varılacağını açıkladı. The Wall Street Journal gazetesi ise ABD'nin de Ukrayna'ya bu sonbaharda uzun menzilli ATACMS topçu roketi vermeye yakın olduğunu yazıyor. Her iki sistem de Ukrayna'nın Batıdan en çok istediği silahlar arasında yer alıyor.
 
- Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina bugün alınan faiz arttırma kararı sonrası basının karşısına çıktı. Nabiullina yüksek faizlerin "uzun süre" devam edeceğini haber verdi. Merkez Bankası başkanı bu kez 2014 ve 2022'deki gibi faiz indirmeye hemen başlamayacaklarını, faizlerin "yetince uzun süre" yüksek seyredeceğini söyledi.
 
- Kommersant gazetesi, geçtiğimiz haftalarda Hava ve Uzay Kuvvetleri komutanlığından azledilen General Sergey Surovikin'in Cezayir'de ortaya çıktığını yazıyor. Gazete Surovikin'in Rusya Savunma Bakanlığı Heyeti'yle birlikte Kuzey Afrika ülkesine düzenlenen resmi bir ziyarete katıldığını bildirdi.
 
- Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, Avrupa Birliği'ne Rus gazından kendileri gibi tamamen vazgeçme çağrısında bulundu.
 
- İngiliz makamları, yaptırımları deldiği gerekçesiyle Rus iş insanı Mihail Fridman hakkında açılan soruşturmayı kapatma kararı aldı. Aralık ayında iş insanının Londra'daki evinde soruşturma kapsamında arama yapılmıştı.
 
- Finlandiya Rusya plakalı araçların ülkeye girişini yasaklama konusunda tarih verdi. Buna göre yarından itibaren Rus plakalı araçların sınırdan geçişine izin verilmeyecek.
 
SON DAKİKA
 
Rusya Merkez Banaksı faiz oranını 100 baz puan arttırarak yüzde 13'e yükseltti. Kurum karara gerekçe olarak enflasyonist risklerin yüksek seyretmesine işaret ediyor. Rusya Merkez Bankası bir önceki direktörler kurulu toplantısında da faiz oranını yüzde 8,5'ten 12'ye yükseltmişti.
 
Kararın ardından dolar ve euro yüzde 1'e yakın değer kaybetti. Dolar 96,49 ruble, euro 102,89 rubleden işlem görüyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Reuters ajansı önümüzdeki iki üç hafta içerisinde G7 ülkelerinin Rusya'dan elmas alımını yasaklayacağını bildiriyor. Ajans haberini Belçika hükümet kaynaklarına dayandırdı. Elmas ticaretinin en önemli merkezi konumundaki Belçika, Rusya'dan elmas alımına yasak getirilmesine karşı çıkıyordu.
 
Avrupa Birliği yetkilileri Rus elmasının ithalatına sınırlama getireceklerini mayıs ayında duyurmuştu. Rusya'nın en büyük elmas üreticisi Alrosa ABD ve İngiltere'nin yaptırım listesinde.
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu donanmanın insansız denizaltı geliştirmeye başladığını açıkladı. Şoygu ayrıca yıl sonuna kadar 12 yeni geminin daha donanmaya katılacağını duyurdu.
 
- Vladimir Putin ve Aleksandr Lukaşenko Soçi'de bir araya geldi. Kommersant'ın haberine göre liderler iki ülke ekonomisini ve ithal ikame konularını ele aldı.
 
- Rus hükümeti Rosaviatsiya'nın başında bulunan Aleksandr Neradko'nun görevine beklendiği gibi son verdi. Havacılık ajansının başına Neradko'nun yardımcılığını yürüten Dmitri Yadrov atandı.
 
- Finlandiya Rusya plakalı otomobillerin ülkeye girişini yasaklayacağını duyurdu. Avrupa Komisyonu 8 Eylülde Rusya'dan ithalatı yasak olan ürünlerin birliğe üye ülkelerin topraklarına girişini yasaklama tavsiyesinde bulunmuştu. İlk yasak önceki gün Baltık ülkelerinden gelmişti.
 
SON DAKİKA
 
- Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar Türkiye'de gaz merkezi kurulması için Rusya'yla görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Tass ajansına konuşan Bayraktar, deprem nedeniyle müzakerelere kısa bir ara vermek zorunda kaldıklarını, ancak şu anda görüşmelere kaldıkları yerden devam ettiklerini söyledi.
 
Reuters ajansı dün Türkiye ile Rusya'nın gaz merkezi konusunda görüş ayrılığı içinde olduğunu aktarmıştı. Ajans kaynaklara dayandırdığı haberde Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya transferi projesinin durdurulduğu iddia ediliyordu. Haberde görüş ayrılığına neden olarak tarafların merkezin hangi ülke tarafından yönetileceği konusunda anlaşmaya varamaması işaret edilmişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in Rusya'ya "pek de saygı duymadığını" söyledi. Biden iki yıl önce Cenevre'deki buluşmalarında bunu Putin'e de söylediğini belirtiyor. ABD Başkanı görüşme sırasında uzaya nükleer silah yerleştirmesine izin verilmemesi konusunun da gündeme geldiğini, Çin'i bu konuda masaya getirmesi beklenen Putin'in ise isteksiz konuştuğunu söyledi.
 
- Kiev yönetimi, Herson'da Ukrayna ordusunun kontrolündeki bazı semtlerde yaşayanları bölgeden tahliye etmeye başladı. RBC gazetesi Moskova'nın bölgede yalnızca askeri hedeflere saldırı düzenlendiğinde ısrarcı olduğunu aktarıyor.
 
- ABD'li silah sistemleri üreticisi Lockheed Martin, Polonya'da HIMARS ve Javelin fabrikası açtı. Mielec'deki fabrikanın Lockheed Martin'in ABD'den sonra en büyük üretim yeri olacağı bildiriliyor.
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Primorye'deki nükleer denizaltı tamir fabrikasında bir denetim gerçekleştirdi. Şoygu'nun ordunun verdiği siparişlerin durumunu incelediği bildiriliyor.
 
- Avrupa Birliği'nin enerjiden sorumlu komiseri Kadri Simson, Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz alımının azaltılması çağrısında bulundu. Simson, Rusya'dan bu tür gaz alımının yılbaşından bu yana artışa olduğuna dikkat çekti.
 
- British American Tobacco Rusya ve Belarus'taki varlıklarını elden çıkardı. Şirket söz konusu satışı geçtiğimiz hafta duyurmuştu. Varlıkların hangi fiyat karşılığında el değiştirdiği açıklanmadı.
 
- Küba'nın dış işleri bakanıyla Moskova büyükelçisi arasında "asker tartışması" çıktı. Moskova Büyükelçisi Julio Antonio Garmendía Peña "Gönüllü olan Kübalıların Rus ordusu saflarında Ukrayna'da savaşmasına karşı olmadığını" söylerken, Dışişleri Bakanı Bruno Rodriges Küba yasalarının vatandaşlarının her türden çatışmaya iştirakini, paralı askerliği ve insan kaçakçılığını yasakladığını belirtiyor. Küba geçtiğimiz günlerde Rusya'ya asker devşirdikleri iddiasıyla 17 kişiyi tutuklamıştı. (RBC)
 
- İzvestiya gazetesi 2009'dan bu yana Rus havacılık ajansı Rosaviatsia'nın başında bulunan Aleksandr Neradko'nun hükümet tarafından emekli edileceğini yazıyor.
 
- Bosna-Hersek entititesi Sırp Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı Milorad Dodik kasım başında Rusya'yı ziyaret edeceğini duyurdu.
 
14 Eylül Perşembe
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Reuters ajansı Türkiye ile Rusya'nın gaz merkezi konusunda görüş ayrılığı içinde olduğunu aktarıyor. Ajans kaynaklara dayandırdığı haberde Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya transferi projesinin durdurulduğunu iddia etti. Habere göre görüş ayrılığının nedeni tarafların merkezin hangi ülke tarafından yönetileceği konusunda anlaşmaya varamaması.
 
- Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un ziyaret davetini kabul etti. Ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği henüz belirsiz.
 
- ABD'nin yaptırım listesine aldığı Rus otomotiv üreticisi Sollers'in hisseleri, Moskova Borsası'nda yüzde 12 değer kaybetti.
 
- St. Petersburg merkezli Rus inşaat şirketi Setl Group, Finlandiya'daki varlıkları elden çıkardığını duyurdu.
 
- Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kiev'de temsilcilik açtı. Kommersant, Kiev'deki temsilciliğin Lahey dışındaki en büyük merkez olacağını yazıyor.
 
- Tataristan, trans bireylerin evlat edinmesini yasakladı.
 
SON DAKİKA
 
-  ABD Hazine Bakanlığı'nın resmi web sitesinde, yaptırım kapsamına alınan yeni şirket ve bireylerin listesi açıklandı.
 
Buna göre listede Türk vatandaşı İlker Doğruyol ile Türk şirketleri CTL Dış Ticaret Ltd, Demirci Bilişim Ticaret Sanayi Ltd, Denkar Gemi İnşaat A.Ş., ID Gemi Acentecliği Ltd. Şti, Margiana İnşaat Dış Ticaret Ltd. bulunuyor.
 
Resmi web sitesindeki haliyle ayrıntılar şöyle:
 
DOGRUYOL, Ilker (Latin: DOĞRUYOL, İlker), A3 Blok D 21 Cinarlibahce Sitesi Istasyon Mah. Tuzla, Istanbul, Turkey; DOB 13 Aug 1987; POB Rize, Turkey; nationality Turkey; Gender Male; Passport U22817494 (Turkey); National ID No. 66481078808 (Turkey) (individual) [RUSSIA-EO14024] (Linked To: ID SHIP AGENCY TRADE LIMITED COMPANY). 
 
CTL DIS TICARET LIMITED SIRKETI (Latin: CTL DIŞ TICARET LIMITED ŞIRKETI) (a.k.a. CTL FOREIGN TRADE LIMITED COMPANY), Nisbetiye Mah. Gazi Gucnar Sok. Uygur Is Merkezi Blok No: 4, Ic Kapi No: 2 Besiktas, Istanbul, Turkey; Registration ID 371545-5 (Turkey) [RUSSIA-EO14024] (Linked To: LIMITED LIABILITY COMPANY LOGISTIC INTERNATIONAL SERVIS). 
 
DEMIRCI BILISIM TICARET SANAYI LIMITED SIRKETI, Mahmutlar Mah. Tepe 1 Sk. 8 No: 8 Ic Kapi No: 68, Alanya, Antalya, Turkey; Organization Established Date 17 Mar 2022; Identification Number 0282075065700001 (Turkey) [RUSSIA-EO14024]. 
 
DENKAR SHIP CONSTRUCTION INCORPORATED COMPANY (Latin: DENKAR GEMI İNŞA ANONIM ŞIRKETI) (a.k.a. DENKAR SHIP REPAIR AND MANAGEMENT COMPANY; f.k.a. FIKRI TAHA METE DENKAR SHIPPING), No: 38/1 Tunc Sok. Postane Mahallesi Tuzla, Istanbul, Turkey; Registration Number 120312-5 (Turkey) [RUSSIA-EO14024] (Linked To: JOINT STOCK COMPANY NORTHERN SHIPPING COMPANY). 
 
ID SHIP AGENCY TRADE LIMITED COMPANY (Latin: İD GEMI ACENTELIĞI TICARET LIMITED ŞIRKETI) (f.k.a. GLOBAL WORLD SHIP MANAGEMENT AND AGENCY TRADE LIMITED COMPANY; a.k.a. ID SHIPPING AGENCY), Ic Kapi No: 1 No: 15 Sen Sk. Postane Mah. Tuzla, Istanbul, Turkey; Registration Number 829488-0 (Turkey) [RUSSIA-EO14024] (Linked To: NORD PROJECT LLC TRANSPORT COMPANY).
 
MARGIANA INSAAT DIS TICARET LIMITED SIRKETI, Koza Mahallesi 1638.Sk.No:1C/7, Esenyurt, Turkey; Organization Established Date 10 Oct 2019; Istanbul Chamber of Comm. No. 212357-5 (Turkey); Central Registration System Number 612129479900001 (Turkey) [RUSSIA-EO14024] (Linked To: SATURN EK OOO; Linked To: LIMITED LIABILITY COMPANY SMT-ILOGIC). 
 
Ayrıca çok sayıda Rus şirketi ile 20 kadar Rusya vatandaşının bulunduğu listede AvtoVAZ ve Moskviç otomobil şirketleri de var. Listeye 150 kadar yabancı şirket de dahil edildi.  
 
Listenin tamamı için bakanlık web sitesi: TIKLAYIN
 
- Reuters'a konuşan ABD Hazine Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili Biden yönetiminin Rusya'ya yaptırımlar kapsamında bir Türk vatandaşına ve Türkiye'deki beş şirkete yaptırım kararı aldığını duyurdu. Kararın bugün açıklanacağını belirten yetkili, bu şirket ve Türk vatandaşının Rusya’ya yaptırımları delmekle suçlandığını da belirtti. Bahsi geçen şirket ve kişinin gemi nakliyatı ve ticaret şirketlerinin Rusya’nın savunma bakanlığına bağlı gemilere yönelik yaptırımları delmekte yardımcı olduğu da belirtildi. (Reuters / Sözcü)
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı ABD'nin Moskova elçiliğindeki birinci ve ikinci katibin sınır dışı edileceğini açıkladı. Diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için bir hafta tanındı. Karara gerekçe olarak eski bir konsolosluk çalışanının bu isimlerin direktifiyle özel askeri operasyon ve kısmi seferberlik hakkında bilgi toplaması gösterildi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Politico dergisi, üst düzey bir Fransız diplomatın ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'nin "Havalar kötüleşmeden önce Ukrayna'nın en fazla 45 günü var," değerlendirmesine katıldığını yazıyor. Adının açıklanmasını istemeyen diplomat "hava koşullarının apaçık bir mesele" olduğunu söyledi. Fransız diplomat ayrıca karşı taarruzun ekim sonu ya da kasım başı gibi sona ermesinin muhtemel olduğunu, ancak topçu düellolarının devam edeceğini belirtiyor. Politico'nun muhattabı ayrıca ABD'nin Ukrayna'ya eninde sonunda ATACMS tabir edilen uzun menzilli ve hassas güdümlü topçu roketleri vermek durumunda kalacağını tahmin ediyor.
 
- Kırım Köprüsü'nün iki yanında yine araç kuyrukları meydana geldi. Yerel kaynaklardan gelen bilgileri haberleştiren Kommersant gazetesi Taman yönünde 160, Kerç yönünde 720 araçlık kuyruklar oluştuğunu yazıyor. Köprü gece insansız hava aracı saldırıları nedeniyle dört saatliğine trafiğe kapatılmıştı.
 
- Rusya Başbakanı Mihail Mişustin federal bütçenin petrol ve doğal gaz gelirlerindeki artış sayesinde ağustos ayında 230 milyar ruble (2,4 milyar dolar) fazla verdiğini açıkladı.
 
- Özbekistan Göçmen İşçiler Ajansı, Rus otomobil fabrikası Avtovaz'da çalışmak üzere ilk göçmen işçi kafilesinin ülkeden ayrıldığını açıkladı. Kafilede 500 işçi yer alıyor.
 
- Moskova Borsası'nda dolar ve euro dalgalı bir grafik izliyor. Ruble güne değer kaybıyla başlamasına rağmen öğle saatlerine doğru toparlandı. Dolar 96,1, euro 103,27 rubleden işlem görüyor.
 
- Rusya'da yasaklı Meduza haber portalının kurucusu Galina Timçenko, iPhone marka telefonunda ünlü casus yazılım Pegasus'un bulunduğunu açıkladı. İsrailli bir siber silah şirketi tarafından geliştirilen Pegasus yazılımı, bulaştığı telefonlardaki tüm verilerin başkasının eline geçmesini sağlıyor.
 
- Bolşoy Operası ve Balesi'nin genel direktörü Vladimir Urin, özel askeri operasyona karşı çıkan sanatçıların eserlerini repertuardan çıkardıklarını söyledi. Opera 2022 yılında Kirill Serebryannikov'un Nureyev balesini ve Timofey Kulyabin'in Don Paskuale operasını repertuardan çıkarmıştı.
 
- Çekyalı ünlü hokey oyuncusu Dominik Hasek, Rusyalı sporcuların forma giydiği ABD Ulusal Hokey Ligi NHL'in Ukrayna'ya 2 ile 4 milyar dolar arasında "reklam tazminatı" ödemesi gerektiğini söyledi. Şampiyon hokeyci NHL'in bu oyuncuların forma giymesine izin vererek Rusya'nın bedava reklamını yaptığı iddiasında. NHL'de 12'si kaleci olmak üzere 72 Rusya vatandaşı forma giyiyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun bu sabah saat 05.00 sıralarında Karadeniz Filosu'na ait devriye gemisi Sergey Kotov'a beş insansız deniz botuyla saldırmaya çalıştığını duyurdu. Eylemde kullanılan botların imha edildiği açıklandı. Bakanlık, bu saldırıdan yaklaşık yarım saat sonra hava savunma sistemlerinin Kırım üzerinde 11 İHA'yı düşürdüğünü bidirdi. Yevpatoria bölgesi sakinleri şehrin yakınlarında şiddetli patlama sesleri duyulduğunu bildirdi, sosyal medyada patlama videoaları paylaştı. Kırım Köprüsü trafiğe kapatıldı.
 
- Bazı Rus Telegram haber kanallları, Saratov şehri yakınlarında şiddetli bir yangının görüntülerini paylaştı. Ajanslar, bölgede bir gaz boru hattı bulunduğunu duyurdu. SHOT'a göre, Krasnı Oktyabr köyü yakınlarındaki gaz boru hattının bir kısmı hasar gördü. Yangın başlamadan önce çevre sakinleri büyük bir patlama sesi duyduklarını söylediler.
 
- Resmi Yonha ajansı ve Kuzey Kore devlet radyosunun haberine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ülkesine davet etti, Putin bu daveti kabul etti.
 
- Ukrayna Savunma Bakanlığı'na göre Rusya'nın, Odesa bölgesindeki Reni ve İzmail limanlarında altyapı tesislerine saldırıları dün de devam etti, yedi kişi yaraladı. Kiev, Rusya'nın geçtiğimiz yıl Ukrayna'ya karşı 2 binden fazla Şahed İHA'sı fırlattığını bildirdi.  Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, 18 Temmuz'dan bu yana Rusya'nın saldırılarında 100'den fazla liman altyapı tesisinin hasar gördüğünü söyledi.
 
-  The New York Times'ın haberine göre Rusya, Batı'nın yaptırım kısıtlamalarına rağmen füze, tank ve diğer silahların üretimini önemli ölçüde artırmayı başardı. Gazetecilerin görüştüğü uzmanlara göre Rus yetkililer, savunma sanayine odaklanarak ülke ekonomisini yeniden inşa etti. Habere göre Rusya hala büyük miktarlarda mikro devreler ve askeri teçhizat için gerekli yedek parçaları üçüncü ülkelerden alıyor, Ermenistan ve Türkiye bu konuda kullanılan temel güzergahlar.  Adı açıklanmayan üst düzey bir Batılı yetkiliye göre, Ukrayna'daki askeri operasyon başlamadan önce Rusya yılda 100 tank üretebiliyordu ve şu anda  200 tank üretiyor. Rusya'nın yılda 2 milyon top mermisi üretebildiğini söyleyen  Estonya Savunma Bakanı Kusti Salm "Aynı zamanda Rusya'da üretim maliyeti Batı'ya göre çok daha düşük çünkü Moskova kalite ve güvenlikten ödün veriyor. Örneğin, 155 mm'lik bir merminin üretimi Batı ülkelerine 5-6 bin dolara mal olurken, Rusya'da benzer bir 152 mm'lik merminin üretimi yaklaşık 600 dolara mal oluyor" dedi.
 
-  Beyaz Saray Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Ukrayna'daki çatışmaları kendi arzu ettikleri şartlarda yakında sona erdirme olasılığı görmediğini" söyledi. Kirby'ye göre "barışı tesis etmenin Washington'un kabul edeceği koşulları, özellikle Kiev'in egemenliğine saygı, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve Ukraynalıların kaybettikleri toprakları geri alması".
 
- Rusya Savunma Bakanlığıi Bryansk bölgesi üzerinde iki insansız hava aracının gece yarısı imha edildiğini duyurdu
 
-  Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus birliklerinin Marinka ve Avdeevka yakınlarına saldırı başlattığını söyledi.
 
- Almanya,  60 adet Marder piyade savaş aracı da dahil olmak üzere Ukrayna'ya ek ekipman ve silahlar teslim ettiğini duyurdu.
 
- BM Genel Sekreteri Guterres, önümüzdeki hafta Erdoğan, Zelenskiy ve Lavrov ile tahıl anlaşmasını görüşeceğini söyledi.
 
-  Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasının şu an için mümkün olmadığını, zira bunun ittifakın Rusya ile çatışmaya girmesi anlamına geleceğini söyledi.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, başta Amerikan ATACMS ve Alman Taurus olmak üzere Kiev'e uzun menzilli füzelerin tedariki konusunda müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini duyurdu.
 
- NATO yetkilileri, Romanya'nın Ukrayna sınırı yakın topraklarında Rus ordusunun kullandığına benzer yeni bir insansız hava aracının parçalarının bulduğunu ve bu durumun bir hafta içinde üçüncü kez tespit edildiğini bildirdi.
 
- Ekonomik Kalkınma Bakanlığı verlerne göre Rusya'da yıllık enflasyon hız kazandı ve % 5,33'e yükseldi Rusya Merkez Bankası, yıl sonuna kadar enflasyonun % 5-6,5 arasında olacağını öngörmüştü.
 
-  Bulgaristan Savunma Bakanlığı, ülkede kurulması planlanan NATO üssünün inşasının 55 milyon dolardan fazla bütçe gerektireceğini açıkladı.
 
SON HABER
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Soğuk Savaş sonrası oluşan dünya düzeninin sona erdiğini" söyledi. Blinken'e göre, "dünyada on yıllardır devam eden görece jeopolitik istikrar yerini, Rusya ve Çin'i de dahil olduğu otoriter güçlerle artan çatışmalara bıraktı."
 
ABD'de Johns Hopkins Üniversitesi'nde bir konferans veren Blinken, “Şu anda yaşadığımız şey, artık Soğuk Savaş sonrasında ortaya çıkan dünya düzeninin gücünü sınamanın ötesinde bir şey. Bu onun (mevcut dünya düzeni) sonudur ve bu bir gecede gerçekleşmedi" dedi .
 
Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya asker gönderme kararını "BM Şartı'nda belirtilen dünya düzenine yönelik en günce tehdit" olarak nitelendirdi.
 
ABD Dışişleri Bakanı, "dünyanın jeopolitik yapısını değiştirebilecek askeri, diplomatik ve ekonomik fırsatlara sahip ülke" diye tanımladığı Çin'i dünya düzenine yönelik en ciddi uzun vadeli tehdit olarak nitelendirdi. Blinken, Rusya ile Çin arasındaki işbirliğini "dünyaya otokrasilerin güvenliğini gösterme girişimi" diye niteledi.
 
- Tanju Bilgiç'in Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi olarak atandığına dair kararname, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalandı. Atama kararnamesi resmi gazetede 14 Eylül tarihli olarak yayınlandı. Ukrayna Büyükelçiliği'ne de Mustafa Levent Blgen atandı.
 
 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- İngiliz Sky News kanalı dün gece Sivastopol'daki gemi tamir fabrikasına düzenlenen saldırının Storm Shadow model güdümlü füzelerle gerçekleştirildiğini duyurdu.
 
Kommersant gazetesi  olayda bir çıkarma gemisinin yanı sıra bir denizaltının hasar gördüğünü, iki kişinin hayatını kaybettiğini, dördü ağır olmak üzere 26 işçinin de yaralandığını bildiriyor.
 
Gazete saldırıda Moskova Devlet Üniversitesi'nin Sivastopol'daki şubesinin de zarar gördüğünü yazıyor.
 
Uzun menzilli Storm Shadow füzeleri Ukrayna'ya İngiltere Savunma Bakanlığı tedarik etmişti.
 
- Rusya Merkez Bankası, Raiffeisenbank'ın yatırım ve emeklilik fonu özel depoziter lisanslarını bankanın başvurusu üzerine iptal etti. Raiffeisen yeni bir depoziter kurmak için başvuruda bulunmuştu.
 
- Estonya makamları Rusya plakalı otobüs ve motosikletlerin ülkeye girişine izin vereceklerini açıkladı. Yetkililer söz konusu yasağın 9'un altında yolcu taşıyabilen binek otomobilleri kapsadığını bildiriyor.
 
- Avrupa Birliği dört kişi hariç kara listede bulunan bütün Rusya vatandaşlarına uygulanan yaptırımları 15 Mart 2024'e kadar uzattı. AB yetkileri yaptırım listesinden çıkarılan Rusya vatandaşlarının adlarını açıklamadı. Ancak DW bu kişilerin Aleksandr Şuşgin, Farhad Ahmedov, Georgi Şuvayev ve Grigori Beryozkin olduğunu yazmıştı. Kommersant gazetesi asker olan Georgi Şuvayev'in Ukrayna'daki çatışmalar sırasında hayatını kaybettiğini bildiriliyor.
 
Öte yandan Alfa-Grup'un eski ortağı Petr Aven, yaptırım listesinden çıkmak için gerekli kriterlerin açıkça belirtilmediğini söyleyerek Avrupa Birliği'ni eleştirdi. Aven son zamanlarda Letonya'da yaşıyor.
 
- Rus aktör Danil Kozlovski, hakkında "insanları sokağa çağırdığı" ve "Aleksey Navalnıy'ı desteklediği" iddiasıyla ihbarda bulunan bir şahsa karşı açtığı davayı kazandı. Vitali Borodin adındaki aktivist Kozlovski'ye 1 ruble tazminat ödeyecek.
 
- Rusya Yüksek Seçim Kurulu yerel seçimlere katılım oranını yüzde 45,65 olarak açıkladı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Putin ile Kim Jong-un arasındaki görüşme tamamlandı. Liderler Rusya'nın Vostoçny Uzay Üssü'nde yaklaşık dört saat başbaşa görüştüler.  Kremlin muhabiri Pavel Zarubin, Telegram kanalında Vladimir Putin ile Kim Jong-un'un  müzakerelerin sonunda üsten ayrıldıklarını bildirdi. Ayrılmadan önce Kim Jong-un, daveti ve sıcak misafirperverliği için  Putin'e içten şükranlarını sundu. DPRK lideri, "Size, Yoldaş Putin, meşgul olmanıza ve devlet işlerini yönetmenize rağmen bizi nezaketle davet ettiğiniz için içten şükranlarımı sunmama izin verin" dedi. Müzakerelerin sonuçları ve iki ülke liderlerinin görüştüğü konular hakkında henüz bilgi verilmedi.
 
Kim için verilen öğle yemeğinin menüsünde incirli ördek salatası, Amur Nehri levreği çorbası, Kamçatka yengeçli mantı, mantarlı mersin balığı,  sebzeli antrikot, çam fıstıklı yaban mersini tatlısı ve sorbe vardı.
 
Yemekteki konuşmasında Putin, "yoldaşlık ve iyi komşuluk bağlarını güçlendirmek istediklerini" beirterek "Bölgemizin barış, istikrar ve refahı için hareket etmeye devam edeceğiz" dedi. Putin konuşmasında bir atasözüne atıfta bulunarak, "Kuzey Kore'de 'Elbisenin yenisi, dostun eskisi iyidir' derler. Bizde bir halk deyişi 'Eski bir dost, iki yeni dosttan iyidir' der. Bu bilgelik, modern ilişkilere de uygulanabilir" dedi.
 
Kim de kadehini "Rusya'nın yeni zaferlerine" kaldırdı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ermenistan'da darbe planladıkları yönündeki söylentileri yalanladı. Ermenistan'da bazı Telegram kanalları, Rusya'nın etnik Ermenilerden oluşan 3 bin Wagner mensubuyla darbe girişiminde bulunacağını ileri sürmüştü. Zaharova 3 bin kişinin Ermenistan gibi bir ülke için büyük bir sayı olduğunu ve fark edilmeden ülkeye girmelerinin olanaksız olduğunu söyledi.
 
Öte yandan Zaharova, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin Ukrayna'ya operasyondan sonra Rusya Federasyonu'na katılan bölgelerde yapılan seçimleri eleştirmelerine de yanıt verdi. Zaharova konuyla ilgili diplomatik kanallardan girişimde bulunduklarını ve düşüncelerini dile getirdiklerini söyledi. Bakü DNR, LNR, Herson ve Zaporojye'de yapılan seçimleri tanımadığını açıklamıştı.
 
- Estonya Rusya plakalı araçların ülkeye girişine yasak getirdi. Ülkenin dışişleri bakanı Avrupa Komisyonu'nun direktifini yerine getirdiklerini açıkladı.
 
- Moskova Borsası'nda dolar ve euro güne yüzde 1,5'in üzerinde değer artışıyla başladı. Dolar 95,98 ruble, euro 103,12 ruble.
 
- Moldova, Rus devletine bağlı Sputnik Moldova'nın yöneticisi Vitali Denisov'u sınır dışı etme kararı aldı. Denisov'a ayrıca 10 yıl ülkeye giriş yasağı getirildi. Geçtiğimiz günlerde Ermenistan da Sputnik için çalışan bir Rusya vatandaşını gözaltına almıştı.
 
- Avrupa Birliği mahkemesi, Rus metalurji şirketi MMK'nın başkanı Viktor Raşnikov'un kendine yönelik yaptırımların kaldırılması için yaptığı başvuruyu reddetti.
 
SON HABER
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Sivastopol'a yaptığı füze saldırısı sırasında iki geminin hasar gördüğünü duyurdu. Açıklamaya göre, askeri gemierin onarıldığı Sergo Orconokidze adlı  tersane tesislerine 10 adet füze ile saldırı gerçekleşti. Füeerden yedisi hava savunma sistemleri tarafından düşürüdü. Diğer füzelerin isabet ettiği tersanede onarımı devam eden iki gemi hasar gördü. Eş zamanlı olarak Ukrayna'ya ait deniz dronlarının denizdeki Karadeniz Filosu gemilerinin bir müfrezesine saldırmaya çalıştığı, ancak imha edildikleri bildirildi. 
 
Bölge Valisi Mihail Razvojaeyv, Sivastopol'a düzenlenen saldırıda 24 kişi yaralandı. 
 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Bu sabaha karşı Moskova saatiyle 03.20 sıralarında, Kırım'da Rusya'nın Karadeniz filosunun da bulunduğu Sivastopol şehrine Ukrayna tarafından bir füze saldırısı düzenlendi. Böge Valisi Mihai Razvojayev, Telegram'dan yaptığı açıklamada, "hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini, saldırı sonrası sivil olmayan bir bölgede saldırı sonrası yangın çıktığını" duyurdu. Vali, yangının Kilen-Balka bölgesinde olduğun bildridi. RBC ajansı, "Yandex.Haritalar verilerine göre Karadeniz Filosunun 13. gemi onarım tesisi, yangının çıktığı yere çok uzakta değil" bilgisini geçti. Kommersant'ın haberinde, "Kilen-Balka, Sivastopol'un Nahimovski bölgesinde bulnuyor. Yakınlarda bir koy ve Karadeniz Filosunun 13. gemi onarım tesisi var" notuna yer verdi.  Haber kanalı Mash, Sivastopol sakinlerinin en az yedi patlama duyduğunu yazdı. Kırım Köprüsü olay üzerine kısa süreliğine kapatıldı.
 
Moskovski Komsomolets gazetesi, patlama anının videosunu Shot haber kanalından aktardı:
 
 
 
10 Eylül'de Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz Filosuna bağlı uçakların, Kırım açıklarında Ukrayna ordusu çıkarma timlerini taşıyan ABD yapımı üç Willard askeri botunu imha ettiğini bildirmişti. Ayrıca aynı gün, Kırım'a saldıran sekiz adet uçak tipi insansız hava aracının da imha edildiği açıklanmıştı. 
 
- Başkan Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un bugün buluşması beklenşyor. Zırhlı treniyle pazar gecesi Pyongyang'dan ayrıldıktan sonra dün Rusya'ya ulaşan Kim ile zirvenin Rusya'nın Amur bölgesindeki Vostoçnıy Uzay Üssü'nde yapılabileceği iddiaları medyaya yansıdı.
 
- Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Avrupa Birliği'ne Ukrayna'dan mısır, buğday, ayçiçeği ve kolza tohumu ithalatına uygulanan ambargoyu uzatma çağrısında bulundu. Polonya, yasağın kendi çiftçilerini korumak için gerekli olduğunu savunuyor.
 
- ABD'li askeri yetkililer, ilk Ukraynalı pilotları yıl sonuna kadar F-16 savaş uçakları için eğitebileceklerini, ancak muharebe görevlerinde uçmaları için bu sürenin daha uzun olacağını bildirdiler. Putin , Ukrayna'ya F-16 jeti tedarikinin savaşı değiştirmeyeceğini, yalnızca "çatışmayı uzatacağını" söyledi.
 
- The Daily Telegraph gazetesine göre İngiltere'de önde gelen sendikalar, Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonunu kınayan bir bildiriyi imzalamayı reddetti.
 
-  İsveç hükümeti, silahlı kuvvetlerinden Gripen savaş uçaklarını Ukrayna'ya göndermenin mümkün olup olmadığını araştırmasını istedi.
 
- Danimarka Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya 5,8 milyar kron (833 milyon dolar) daha askeri yardım yapacağını duyurdu. 
 
- Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, havalar soğudukça Berlin'in ortaklarını mevcut hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya teslim etmeye teşvik edeceğini söyledi. Baerbock, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, "Ukrayna'nın kritik altyapısı üzerine kış için hava savunma kalkanı kurmamız gerekiyor" dedi.
 
- Romanya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Ukrayna'nın liman altyapısına saldırması durumunda kullanılmak üzere Tuna Nehri yakınında bulunan yerleşim yerlerinde yaşayanlar için barınak inşa edileceğini duyurdu.
 
- İsrail Başbakanı Netanyahu ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin önümüzdeki günlerde bir görüşme yapacağı açıklandı. 
 
-  Zelenskiy, BM'yi "Rusya üzerinde yeterince baskı kurmamakla" suçladı. 
 
-  Pentagon, Ukrayna'ya yeni misket bombası teslimatı için izin verdi. (M. Komsomolets)
 
- Avrupa Komisyonu, Rusya vatandaşlarının kişisel eşyaları ve arabalarının ithalat kapsamında sayılarak gümrükten sokulmasına yasak getiren karar için, ulusal makamların "her vakayı ayrı ayrı değerlendirmesini" tavsiye etti.
 
- Bloomberg, Avrupa Birliği'nin henüz Yandex'in kurucu ortağı Arkadi Voloj'a yönelik yaptırımları kaldırma niyetinde olmadığını bildirdi.
 
- Macaristan askerlikten kaçanları Ukrayna'ya iade etmeyeceğini açıkladı
 
- İngiltere Genelkurmay Başkanı Patrick Sanders, Ukrayna insansız hava araçlarının kayıplarının yaklaşık yüzde 40'ının pilot hatasından kaynaklandığını söyledi.
 
 
12 Eylül Salı
 
GECE BÜLTENİ
 
-  ABD'nin Ukrayna için bugüne kadar yaklaşık 111 milyar dolar harcadığı bildirildi. Fox News TV, Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Dairesi Başkanı Shalanda Young'ın, bir grup Cumhuriyetçi senatörün Ukrayna harcamalarına ilişkin taleplerine yanıt olarak yollanan raporu ele geçirdi. Buna göre, ABD Kiev'e askeri, ekonomik ve insani yardım için 110,97 milyar dolar tahsis etti ve bunun 101,2 milyar doları halihazırda harcandı.Geçen ay Beyaz Saray, Kongre'den Ukrayna için 13 milyar doları askeri ihtiyaçlar olmak üzere 24 milyar dolar daha talep etti.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Volgograd Bölgesi’nde planlı eğitim uçuşu sırasında bir Su-24 savaş uçağının düştüğü bildirildi. Silahsız uçuş gerçekleştiren aracın ıssız bir yere düştüğü kaydedilirken, olay yerine Mi-8 helikopteriyle arama kurtarma ekibi gönderildi.
 
- Letonya, Rusya Federasyonu'na kayıtlı araçların ülkeye girişini yasakladı. Uygulama bugün başladı. Rusya veya Belarus'a kayıtı araçlara, sahileri ülkelerine dönmeyi reddederse el konulacak.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un Rusya'ya giriş yaptığı bildiriliyor. Kim'i Doğal Kaynaklar Bakanı Aleksandr Kozlov ve Primorski valisi Oleg Kojemyako karşıladı. Kim Jong-Un'un yarın (çarşamba) Vladimir Putin'le bir araya gelmesi bekleniyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin Ukrayna ordusuna verdiği T-122 Sakarya topçu roketinin Kupyansk civarında imha edildiğini açıkladı.
 
- Avrupa Birliği üç Rus iş insanına yönelik yaptırımları bu kez uzatmama kararı aldı. Reuters'in bildirdiğine göre söz konusu isimler Ozon'un eski genel direktörü Aleksandr Şulgin, Nortgaz'ın eski başkanı Farhad Ahmedov ve ESN grubunun sahibi Grigori Beryozkin.
 
- Almanya ülkeye giriş yapan Rusya vatandaşlarının Rusya'dan alınmış otomobil, cep telefonu, bilgisayar ve benzeri eşyalarına el konulması uygulamasında istisna yapılmayacağını açıkladı. Alman yetkililer ambargoya tabi bütün mallara el konulacağını bildiriyor.
 
- Brent marka petrolün fiyatı geçtiğimiz kasım ayından bu yana ilk kez 92 doları aştı.
 
Öte yandan Moskova Borsası'nda dolar bu sabah yaşadığı kaybı telafi ederek 95,13 rubleye yükseldi. Euro ise 101,9 rubleden işlem görüyor.
 
- Moskova'da mahkeme İgor Strelkov-Girkin'in tutukluluğunu kasım ayına kadar uzattı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Vladivostok'ta konuşan Vladimir Putin Ukrayna ile müzakere konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
 
Putin, "Eğer Kiev müzakerelere hazırsa, bunu kendi söylesin. Eğer ABD Ukrayna'nın müzakerelere hazır olduğunu düşünüyorsa, o zaman Ukrayna Devlet Başkanı'nın müzakereleri yasaklayan kararnamesini iptal etsinler. Blinken hazır olduklarını söylüyorlar. Pekala, o zaman ilk adım olarak bunu iptal etsinler" şeklinde konuştu. 
 
Devlet başkanı ayrıca "Ukrayna'ya F-16 sevkiyatı hiçbir şeyi değiştirmeyecek, sadece çatışmayı uzatacak... Ukrayna, karşı saldırıda hiçbir sonuç elde edemedi, 71 bin askerini yitirdi." ifadelerini kullandı.
 
Putin ayrıca günde 1500 civarında Rusya federasyonu vatandaşının cepheye gitmek için orduyla kontrat imzaladığını söyledi. Putin Rus erkeklerinin hayatlarını kaybedebileceklerini ya da yaralanabileceklerini bilerek gönüllü ve bilinçli olarak cepheye gittiğini belirtiyor.
 
- Moskova Borsası'nda dolar ve euro sabat saatlerinde gözlenen keskin düşüşün ardından yeniden toparlanma çabasında. Öğle saati itibarıyla dolar 95,07, euro 101,92 rubleden işlem görüyor.
 
- Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Agdam ve Laçin üzerinden Karabağ'a iki insanı yardım koridoru açılacağını duyurdu.
 
- VTB Başkanı Andrey Kostin, Alman havalimanı holding Fraport'un, St. Petersburg Pulkovo havalimanında sahip olduğu yüzde 25'lik hisseyi satma konusunda yıl sonuna kadar bir karara varabileceğini söyledi.
 
- Rostov-na-Donu askeri mahkemesi Dağıstanlı gazeteci Abdulmumin Gacıyev'i 17 yıl hapis cezasına çarptırdı. Gacıyev terör örgütüne üye olmak ve terörizmi finanse etmekle suçlanıyordu.
 
SABAH BÜLTENİ
 
-  CNN, Ukrayna'ya 300 km menzilli ATACMS uzun menzilli füzelerin verilmesi konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'un ABD Başkanı Joe Biden'a baskılarını arttırdığını duyurdu. Beyaz Saray'ın "önemli bir karar arifesinde olduğu" iddia edilen haberde, "Uzun menzilli taktik füze sistemlerinin gönderilmesine ilişkin tartışmalar son haftalarda yoğunlaştı. Henüz nihai bir karar verilmedi. Ancak şimdi bunun gerçekleşme olasılığı eskisinden çok daha yüksek. BM Genel Kurulu için New York'a gelmesi beklenen Zelenskiy, konuyu Biden ile yeniden görüşecek" denildi. Bu arada dört ABD'li yetkili de Reuters'e "Biden yönetiminin Ukrayna'ya uzun menzilli misket bombası sevkiyatını onaylamaya yakın olduğunu" söyledi . Habere göre 300 km menzilli ATACMS taktik balistik füzelernin yanı sıra 70 km menzilli GMLRS güdümlü füzelerinin tedariki de değerlendiriliyor. Şu anda Ukrayna ordusu yaklaşık 30 km menzile sahip 155 mm'lik toplara sahip. Bu topların maksimum kapasitesi 48 parça tesirli bomba iken, söz konusu ATACMS füzesi 300'den, GMLRS ise 400'den fazla füzeyi ateşleyebiliyor.  New York Times ise, ABD'nin Ukrayna'ya yeni bir grup misket bombası göndermeye karar verdiğini yazdı. 
 
- Dolar ve euro yeni güne ruble karşısında sert düşüşle başladı. Dolar 93, euro ise 100 rublenin altına düştü. Dolar dün de 2,5 rube kadar düşmüştü. Moskova Borsası verilerine göre dolar kuru, Moskova saatiyle 07:22 itibarıyla 2,63 yani % 2,77 düşüşle 92,44 rubleye  geriledi. Dolar en son bu yılın 18 Ağustos'unda 93 rublenin altında işlem görmüşt. Euro da 3,09 ruble ya da % 3,01 düşüşle 99,40 rubleye indi. Euro en son bir buçuk ay önce 28 Temmuz'da 100 rublenin altına düşmüştü. Uzmanlar, ihracatçıların piyasaya sattıkları döviz hacmini artırdığı görülüyor. Diğer bir etken de  geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın, 14-22 Eylül tarihleri ​​arasında piyasada toplam 150 milyar ruble tutarında döviz satma kararını duyurmuş olması.
 
- Kuzey Kore devlet medyası, Kim'in Rusya'ya gitmek üzere Pyongyang'daki zırhlı trenine binerken çekilmiş fotoğraflarını paylaştı. Putin ile Kim arasındaki görüşmenin yarın Vladivostok'ta yapılması bekleniyor. Başkan Putin bugün Vladivostok'ta düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu'na katılacak.
 
-  ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Pyongyang'ın Moskova'ya silah sağlaması halinde ABD'nin mevcut yaptırımları "agresif bir şekilde" uygulayacağını ve bunlara yeni yaptırımlar ekleyeceğini söyledi. Miller gazetecilere verdiği demeçte, "Her iki ülkeyi de Kuzey Kore'den Rusya'ya herhangi bir silah transferinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin birçok kararının ihlali anlamına geleceği konusunda uyarıyorum" dedi. .
 
- Zelenskiy, "Ukrayna birliklerinin geçtiğimiz hafta güney cephesinde ilerlediğini ve doğudaki Bahmut kenti yakınlarında da hareketlenme olduğunu" söyledi. 
 
- Rusya Merkez Bankası'nın ön tahminlerine göre, ödemeler dengesi cari hesabındaki fazlalık, Ocak-Ağustos 2023'te 25,6 milyar dolara düştü. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 184,8 milyar dolardı. Dış ticaret fazlasındaki düşüşün ithalattaki artış, ihraç mallarının fiyatlarındaki düşüş ve Rusların yurt dışına gerçekleştirdikleri seyahatlerdeki artış nedeniyle yaşandığına dikkat çekildi.
 
- Reuters'in haberine göre İngiltere Başbakanı Rishi Sunak parlamentoda yaptığı konuşmada, Rus ordusunun Karadeniz'de sivil bir kargo gemisine füzelerle saldırdığını söyledi. Olayın 24 Ağustos'ta meydana geldiğini savunan Sunak, Liberya bayrağı taşıyan bir ticaret gemisine, bir Rus savaş gemisi tarafından ateşlenen Kalibr füzeleri ile saldırıldığını, kargo gemisinin Odessa limanına yanaştığını, füzelerin Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından düşürülmesi nedeniyle geminin hasar görmediğini  sözlerine ekledi. 
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batılı ülkelere, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in aracılık ettiği ve Ukrayna tahılının güvenli bir şekilde ihraç edilmesini sağlayan Karadeniz tahıl anlaşmasını yeniden canlandırmak için "üzerlerine düşeni yapmaları" çağrısında bulundu. Erdoğan, konunun BM Genel Kurulu'nun öncelikli gündem maddeleri arasında yer alacağını söyledi.
 
- Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçları iddiasıyla aranan Putin'in gelecek yıl Rio de Janeiro'da yapılacak G20 zirvesine katılması halinde tutuklanmayacağına dair sözleriinin "kişisel güvence" olduğunu,  bu konuda kararın yargıya ait olacağını söyledi.
 
- Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kiev'e sürpriz bir ziyarette bulunarak Zelenskyy ve Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüşmelerde bulundu. Uzun menzilli Taurus füzelerinin Almanya'dan transferi ana gündem maddesi oldu. 
 
- Avrupa Komisyonu'ndan bir temsilci, Rus gazetecilere Rusya'dan araba girişi yasağına ilişkin açıklama yaptı. Buna göre, yasak bir yenilik değil, 2022'de yürürlüğe giren Rusya karşıtı yaptırımlar paketinin bir parçası olarak uygulanıyor.  Yasağın AB'ye turizm amacıyla kısa süreliğine giren Ruslar için de geçerli olduğu  açıklandı. (M. Komsomolets)
 
-  Başkan Putin'in düğününe katıldığ eski Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, St. Petersburg'a taşınacak. Kneissl, başkanlığını yaptığı GORKI (Rusya'nın Temel Sorunları Jeopolitik Enstitüsü) merkezinde çalışacak.  Kneissl, 2017'den 2019'a kadar Avusturya'nın dışişleri bakanı olarak görev yaptı, bu yıl St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nun (SPIEF) ardından Ryazan bölgesinde yaşadı.
 
11 Eylül Pazartesi
 
SON HABER
 
- Beyaz Saray, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Rusya'yı ziyareti arifesinde, Kuzey Kore'yi Rusya'ya silah satmamaya çağırdı. ABD geçen hafta istihbarata dayanarak iki adamın Kuzey Kore'den Rusya'ya silah satışını görüşmek üzere Vladivostok'ta buluşacağını açıklamıştı. 
 
- Devlet Duması Başkan Yardımcısı Pyotr Tolstoy, Ukrayna'daki özel askeri operasyonun iki veya üç yıl daha süreceğini söyledi. Blog yazarı Vyaçeslav Manuçarov ile yaptığı röportajda Tolstoy, 
“Bana öyle geliyor ki iki ya da üç yıl daha var. Bu ciddi bir direniştir. Düşman ciddi. Bugün neredeyse tüm ülkelerin onlara silah sağladığı gerçeğini de küçümsememek gerekiyor" dedi. Tolstoy, "her ulusun nefret ve savaştan yorulduğunu" beirtti ancak ancak bunun "Rusya'nın kendini aşağılanmış hissetmemesinin bedeli" olduğunu savundu.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kremlin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un yakında Rusya'ya yapacağı ziyarete ilişkin haberleri doğruladı.  Açıklamada, “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daveti üzerine Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Başkanı Kim Jong-un, önümüzdeki günlerde Rusya Federasyonu'na resmi ziyarette bulunacak” ifadelerine yer verildi. Diğer yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Sputnik’in ilgili sorusuna Kuzey Kore liderinin Rusya ziyareti sırasında iki ülke heyetleri arasında müzakerelerin yapılması, gerekirse de Kim Jong-un ile Vladimir Putin arasında birebir görüşme yapılması planlandığı yanıtını verdi.
 
-  Avrupa Komisyonu, Rus vatandaşlarının arabalarına el konulmasıyla ilgili durumu yorumlarken, yaptırımların uygulanmasına ilişkin kararların AB ülkeleri tarafından alındığını, AK'nin yalnızca tavsiyelerde bulunduğunu açıkladı. Komisyon, AB'ye giren Rus turistlerin araçlarının AB yaptırımlarına tabi olduğunu doğruladı.
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin ile Erdoğan arasındaki görüşmede "Azov" savaş esirlerinin (Rusya'da terörist olarak tanınıyor) Türkiye tarafından Ukrayna'ya iadesi konusunun görüşülmediğini söyledi.
 
- Peskov, Rusya ekonomisindeki istikrar göz önüne alındığında, Rusya'dan ayrılan uzmanların er ya da geç geri döneceklerine inandığını, "ülkeye düşman olanların" dönmesine gerek olmadığını söyedi. 
 
- Peskov, "Müzakerelere devam etmek için Kiev'in bugünün gerçeklerini kabul etmek zorunda olduğunu" söyledi.
 
- Ayrıca Peskov, İzvestiya gazetesine verdiği demeçte, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, "ABD güdümüne girerek egemenliklerini kaybettikleri için aslında Ukrayna'daki çatışmanın çözümünde arabulucu olma fırsatını da kaybettiklerini" söyledi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna ordusunun mevcut taarruzunun mutlu sonu olan bir film olmadığını belirterek, “Mutlu sonumuz olmayacak, çok insanımızı kaybettik” dedi.  Zelenskiy, CNN televizyonuna açıklamasında, “Hepimiz başarıya ulaşmak ve mutlu son elde etmek istiyoruz. Öncelikle bu, bir buçuk saatlik film değil. Karşı taarruzdan bahsediyoruz. Bu, mutlu sonu olan bir film değil. Mutlu sonumuz olmayacak, çok sayıda insanımızı kaybettik. Mutlu son olmayacak. Bunu kabul etmek zorundayız” ifadesini kullandı. Daha önce Zelenskiy, Ukraynalı askerlerin büyük direnişle karşı karşıya olduğunu ve karşı taarruzun zor geçtiğini dile getirmişti. (Sputnik)
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ile Alman yapımı Taurus uzun menzilli füzelerinin Kiev'e tedariki konusunda görüştü.
 
- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Bakanı Grossi, seyreltilmiş uranyumlu mühimmat kullanımının önemli radyolojik sonuçlara yol açmadığını söyledi. Daha önce ABD ve İngiltere'nin Ukrayna'ya seyreltilmiş uranyum mermileri tedarik edeceği bildirilmişti.
 
-  New York Times, Ukrayna ordusuna atıfta bulunarak, Rus kuvvetlerinin Kupyansk bölgesinde taktiksel başarılar elde ettiğini yazdı.
 
. Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Kursk ve Belgorod bölgelerinde iki insansız hava aracını imha ettiğini bildirdi.
 
-  Elon Musk, Ukrayna için Kırım bögesinde Starlink'i etkinleştirmesini reddettiği için bazı kesimlerden gelen "vatana ihanet" suçlamalarını reddetti ve "Amerika için savaşacağını" söyledi.
 
-  12 Eylül için Rusya'da resmi döviz kurları: Dolar 96,51 ruble, euro 103,53 ruble ve yuan 13,2 ruble.
 
- Rusya Merkez Bankası, yabancı hesaplara ruble cinsinden transferlerin sınırlandırılması fikrinin tartışıldığını doğruladı. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un Putin'le müzakerelerde bulunmak için Rusya'ya geliyor. Güney Kore televizyon kanalı YTN Kim'in şu anda trenle sınıra hareket ettiğini aktardı. İki liderin 13 Eylülde bir araya gelmesi bekleniyor.
 
The New York Times gazetesi Kim Jong-Un'un Rusya ziyaretini, iki ülke arasında askeri işbirliğini geliştirme çabalarının parçası olabileceğini yazmıştı.
 
Kremlin'den konuyla ilgili bir doğrulama ya da yalanlama gelmedi.
 
- Financial Times gazetesi NATO'nun soğuk savaş döneminden bu yana en büyük askeri tatbikatları gerçekleştirmeye hazırlandığını yazıyor. 2024'te Almanya, Polonya ve Baltık Ülkeleri'nde düzenlenecek tatbikatta Rusya'nın Doğu Avrupa'yı işgal ettiği bir senaryo ele alınacak. 50'nin üstünde gemi ve 40 binin üzerine askerin katılacağı tatbikat sırasında 500 ile 700 arasında uçuş gerçekleştirilecek.
 
- Moskova Borsası'nda euro kuru 104 rublenin altına gerilerken dolar da 97 rublenin altına indi.
 
- Sberbank yılın ilk sekiz ayında 1 trilyon ruble kâr açıkladı (10,3 milyar dolar).
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Avrupa Birliği'nin Rusya vatandaşlarına yönelik aldığı yeni sınırlama kararlarına diplomatik ilişkilerin kesilerek yanıt verilmesi çağrısına bulundu. AB Rusya vatandaşlarının birliğe üye ülkelere cep telefonu ve otomobil sokmasına yasak getirmişti. Medvedev uygulamaya cevaben bütün diplomatların geri çağrılmasını istiyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Bahreyn, Kuveyt, Malezya, Umman ve Suudi Arabistan'a karşılıklı olarak turist vizelerini iptal etmeyi önerdi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- The Wall Street Journal gazetesi Kiev yönetiminin Batıdan alacağı F-16 uçakları önümzdeki şubat ayından itibaren kullanmaya başlamayı umduğunu söyledi. 
 
- İngiliz Financial Times gazetesi, Rusya'dan artan göçle birlikte Türkiye'de siber suçlarda bir artış yaşandığını yazıyor. Türk polis kaynaklarına dayandırılan haberde Ukrayna'ya düzenlenen özel askeri operasyon sonrası dönemde çok sayıda bilgisayar programcısının Türkiye'ye taşındığı, bunlardan bazılarının yerel hackerlarla işbirliğine giderek online dolandırıcılık faaliyetlerine katıldığı belirtiliyor.
 
- Rusya Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan sonra federasyona katılan bölgelerde parlamento ve belediye seçimleri düzenledi. Batı ve Ukrayna seçimleri tanımıyor.
 
- Ukraynalı yetkililer başkente düzenlenen iki saatlik dron saldırısı sırasında şehir hedef alan 33 drondan 26'sının hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
 
Ukrayna Genelkurmayı ayrıca Bahmut yakınlarındaki Kleşeyevka bölgesinde birliklerin ilerleme kaydettiğini açıkladı. 
 
- Rusya'nın Belgorod vilayetinde yetkililer hava savunma sistemlerinin iki İHA düşürdüğünü duyurdu. İHA'lardan birinin kalıntıları bir konutun üzerine düştü.
 
- Rus bankası VTB'nin başkanı Andrey Kostin, Rusya vatandaşlarının ülke dışına ruble transferi yapmasının sınırlanmasını istedi. Kostin şu anda yürürlükte bulunan ayda en fazla 1 milyon dolar transfer etme sınırlamasının yanı sıra ruble gönderilerin de ayda 100 milyon rubleyle sınırlanmasını öneriyor. Kostin ruble transferlerde sınır olmaması nedeniyle Ermenistan gibi ülkeleri kullanarak döviz transfer sınırının kolayca aşılabildiği görüşünde.
 
Öte yandan Kommersant gazetesi Mir kartların Myanmar'da da kullanılabilmesi için iki ülke arasında görüşmelerde bulunulduğunu yazıyor. Şu anda Mir kart kullanılabilen ülkeler Abhazya, Ermenistan, Belarus, Vietnam, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan.
 
10 Eylül Pazar
 
- Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Vladimir Putin'in gelecek yıl G20 zirvesi için Brezilya'ya gelmesi halinde Uluslararası Ceza Mahkemesi kararı gerekçesiyle tutuklanmayacağı garantisi verdi. Putin Hindistan'daki zirveye katılmayarak Dışişleri Bakanı Lavrov'u yollamıştı. Brezilya da Roma Statüsü'ne taraf olduğu için Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararlarını teorik olarak uygulamak zorunda. Brezilya hükümeti bu konuyla ilgili sorulara herhangi bir yorum yapmadı. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturmada Devlet Başkanı Putin hakkında 'savaş suçu' gerekçesiyle yakalama kararı çıkarmasının ardından Rus lider BRICS ve G20 zirvelerine katılmadı. 
 
- ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Elon Musk'un Ukrayna'ya Starlink uydu iletişim hizmetleri sağlamaya devam etmesini bekliyoruz" dedi.
 
- Lavrov, "Rusya, Rus tarım ürünlerinin ihracatının önündeki tüm engellerin kaldırıldığı gün tahıl anlaşmasına hemen geri dönmeye hazır olacak" diye konuştu.
 
- Ukrayna'da bir insani yardım kuruluşu için çalışan İspanyol gönüllü, roket saldırısında öldürüldü.
 
- Güney Kore lideri Yoon Seok-yeol, 2025'ten itibaren Ukrayna'ya 2 milyar dolar yardım sağlayacaklarını açıkladı. Daha önce Güney Kore'nin 2024 yılı için açıklanan yardım miktarın 300 milyon dolar olarak bildirilmişti.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Karadeniz üzerinde Kırım kıyısına yakın bögede pazar gecesi sekiz İHA'yı imha ettiğini duyurdu.  Sadırıda uçak tipi İHA'arın kulllanıldığı, herhangi bir can kaybı veya hasar olmadığı bildirildi. Saldırıar Ukrayna'nın terör saldırıları olarak nitelendi. Cumartesi günü de Kırım'da en az üç insansız hava aracı düşürülmüştü. Ağustos ayının sonundan bugüne, özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana Kırım en yoğun İHA saldırılarına maruz kaldı, 42 drone imha edildi.
 
- Yine dün gece Karadeniz'de Kırım'a saldırı düzenlemeye çalışan üç askeri sürat botunun imha edildiği bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'de Kırım kıyılarına doğru ilerleyen,Ukraynalı çıkarma birliklerinin bulunduğu üç Amerikan yapımı Willard botunun uçaklar tarafından vurularak batırıldığını duyurdu. Sürat botları, Karadeniz'in batı kesiminde, Zmeiniy Adası'nın (Yılan Adası)  kuzeydoğusunda imha edidi.
 
-  Öte yandan Kiev Şehri Askeri İdare Başkanı Sergey Popko, dün gece Rusya ordusunun başkent Kiev'e İran yapımı 'Şahid' tipi İHA'larla saldırı düzenlediğini, 20'den fazla İHA'nın imha edildiğini duyurdu.  Ukrayna Hava Kuvvetleri ise Rusya'nın Kiev bölgesi yönünde 33 İHA gönderdiğini, bunların 26'sının düşürüldüğünü açıkladı.
 
- G20'nin, Yeni Delhi'deki zirvesinde Rusya'yı Ukrayna'daki askeri operasyonu nedeniye doğrudan kınamaktan kaçınan ancak tüm devletlere toprak ele geçirmek için güç kullanmama çağrısında bulunan bir bildiri kabul edildi. Bildiride "Ukrayna'da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı destekleyen tüm yapıcı girişimleri memnuniyetle karşılıyoruz" denildi. Açıklamada ayrıca, "Nükleer silahların kullanılması veya kullanma tehdidi kabul edilemez" denildi.
 
- BM gözlemcileri, Rusya'nın kontrolündeki Zaporojye nükleer santrali yakınındaki çatışmalarda meydana gelebilecek ani bir tırmanışın nükleer güvenliğe yönelik potansiyel bir tehdit yarattığı konusunda uyardı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, tesisteki uzmanlarının geçen hafta çok sayıda patlama sesi duyduğunu ancak  herhangi bir hasar olmadığını bildirdi.
 
- Ukrayna'nın ulusal istihbarat kurumu başkanı Kırylo Budanov, karşı saldırısının, bu yılın sonlarınaa soğuk ve yağışlı havaların başlamasına kadar devam edeceğini belirtti, “Öyle ya da böyle karşı saldırı devam edecek” dedi.
 
- Romanya Savunma bakanlığı, sınır bölgesi topraklarında Rusya tarafından kullanıldığı belirtilen yeni insansız hava aracı parçaları bulduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, bunun Romanya'nın hava sahasına yönelik kabul edilemez bir ihlalin meydana geldiğini gösterdiğini söyledi.
 
 
9 Eylül Cumartesi
 
- NATO ülkelerinin deniz kuvvetleri, Estonya ve Letonya kıyılarında geniş çaplı tatbikatlara başladı.  Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Jan Christian Kaack, tatbikatın amacını "Rusya'dan gelebilecek olası bir saldırganlığa hazırlık" olarak açıkladı. "Kuzey Sahili" adlı tatbikatın iki hafta sürmesi planlanıyor. Tatbikata Baltık Denizi bölgesindeki tüm NATO ülkelerinden 30 kadar gemi ve 3 binden fazla asker katılacak. Ayrıca ABD, Kanada, Hollanda, Belçika, Fransa ve NATO üyesi olmayan İsveç'in deniz birlikleri de tatbikata katılıyor.
 
-  G20 ülkeleri liderleri Yeni Delhi'deki zirvenin sonuç bildirgesini kabul etti. Belgede, Rusya ve Ukrayna'dan engelleme olmaksızı gıda ve gübre tedariğinin sağlanması için tahıl anlaşmasının tam olarak uygulanması çağrısında bulunuluyor.
 
- Zelensky, istihbarat verilerine göre Rusya'nın kış aylarında Ukrayna'nın enerji sektörüne yönelik yeni saldırılara hazırlandığını söyledi.
 
- Kırım bölge başkanı Sergey Aksenov, Ukrayna'ya ait bir İHA'nın düşürüdüğünü duyurdu.
 
- Bölge başkanı danışmanı Oleg Kryuçkov, Kırım'ın Simferopol şehrinde bir askeri birlikte çıkan yangının kontrol altına alındığını söyledi.
 
- Devlet Duma Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov, Rusya'da yeni bir seferberlik kararına gerek olmadığını söyledi. 
 
- Bloomberg ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hindistan'daki G20 zirvesinde ülke liderlerine Rusya'nın tahıl anlaşmasının yeniden başlatılması için bazı şart ve taleplerinin yerine getirilmesi çağrısında bulunduğu ve bu yönde kulis yaptığı haberini geçti. Bu haberleri yorumlayan Kremlin sözcüsü Peskov, Rusya'nın daha önce ihlal edilen tahıl anlaşması şartlarının yerine getirilmesini beklediğini söyledi. Peskov, "Şu anda Batılıların Rosselhozbank'ın bir yan kuruluşu için SWIFT'i tekrar açmaya hazır olduğu iddia ediliyor. Ancak bu yeterli değüil, anlaşmalar, SWIFT'in yan kuruluş için değil Rosselhozbank için açılması gerektiğini söylüyor. Bunu bekliyoruz" dedi. Peskov tüm şartlar yerine getirilir getirilmez anlaşmanın derhal devam edeceğini, ancak bunun tersinin olmayacağını vurguladı. Peskov, "Tüm koşullar gayet iyi biliniyor, herhangi bir çarpıtmaya veya yoruma gerek yok. Rusya tutarlı ve anlaşılır tutumunu sürdürüyor" dedi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın hava üstünlüğü olduğu için Ukrayna'nın karşı taarruzunu durdurdmakta olduğunu söyledi ve Batı'dan bir kez daha acil olareak savaş uçağı talep etti. Hem Batı'nın silah teslimatının hem de Rusya'ya yönelik yaptırımların yavaşlığından şikayet eden Zelenskiy, "Biz göklerde olmadığımız için, onlar havadan karşı saldırımızı durdurdular” dedi.  Zelenskyi, Kiev'deki Yalta Avrupa Stratejisi toplantısında, "Yaptırımlardan silah tedariğine kadar tüm süreçlerde yavaşlama olduğunu" kaydetti, karşı saldırının nasıl gittiği sorusunda "Bizim adımlarımız muhtemelen yeni yaptırım paketlerinden daha hızlı” dedi.Zelenskiy ayrıca, Rusya'nın yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin Washington'un Kiev'e verdiği desteği azaltacağını umduğunu söyledi. Zelenskiy ayrıca, müttefiklerinin Rusya'ya uygulanan yaptırımları gevşettiğini iddia etti.
 
- Amerikan ABC televizyonuna göre, Joe Biden yönetimi muhtemelen yakında Ukrayna'ya 300 km'ye kadar menzilli ATACMS füzeleri gönderecek. ABC News'e konuşan bir kaynak, füze teslimatı olasılığına ilişkin yorum yaparak "Yoldalar" dedi. ATACMS, Amerikan şirketi Lockheed Martin tarafından üretilen, karadan fırlatılan bir taktik balistik füze. Uzmanlara göre ATACMS füzeleri Ukrayna'nın Kırım'a saldırmasına olanak tanıyacak.
 
- Bu sabaha karşı olası İHA saldırısı alarmı nedeniyle Moskova'da 10 kadar uçuş tehir ya da iptal edildi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, cephe hattı boyunca çok sayıda saldırısı püskürtülen Ukrayna ordusunun dün de yüzlerce kayıp verdiğini bildirdi.
 
- FSB, Kırım'da bir demiryolunu havaya uçurmayı planladığı suçlamasıyla bir Rus vatandaşını tutukladı.
 
- Herson bölgesindeki oy verme merkezine saldırmaya çalıştığı iddia edilen iki Ukrayna insansız hava aracı Rus hava savunması tarafından vuruldu. Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporojye bölgelerinde Rusya'nın görevlendirdiği yasama meclisleri için seçimlerde pazar gününe dek oy kulanılacak.
 
- Ukrayna hava kuvvetleri, Rusya'nın gece boyunca fırlattığı İran yapımı 20 Şahed insansız hava aracından 16'sının, bu hafta Odesa bölgesindeki Tuna nehri liman tesislerine düzenlenen beşinci saldırıda düşürüldüğünü duyurdu.
 
- Erivan'ın ABD ordusuyla askeri tatbikatlar yapacağını duyurması, Ermenistan Başbakanı'nın eşinin Kiev'i ziyaret etmesi ve Erivan'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılma kararı alması üzerine Rusya, Moskova'daki Ermenistan büyükelçisini “düşmanca adımlar” nedeniyle çağırarak nota verdi.
 
- ABD ve Avrupa Birliği yaptırımları nedeniyle alıcı listesini çeşitlendirmek isteyen Rusya, ilk ham petrol kargosunu Brezilya'ya gönderiyor.
 
-  Romanya hükümeti, daha fazla Ukrayna tahılının ülke üzerinden uluslararası pazarlara sevki için Karadeniz'deki Köstence limanındaki yol altyapısını iyileştirme çalışmalarına başladı.
 
8 Eylül Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türk akımı ve Mavi Akım boru hatlarına yönelik sabotaj hazırlığı olduğu yönünde bilgi edindiklerini açıkladı.
 
- Alman Bild gazetesi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Sergey Lavrov'a tahıl anlaşması konusunda Rusya'nın şartlarını kabul etmeye hazır olduklarını bildiren gizli bir mektup yazdığını iddia etti. Habere göre kabul edilen şartlar arasında Rusya Tarım Bankası'na bağlı bir şirketin yaptırımların dışında bırakılması da var.
 
- Rusya'nın Bryansk vilayetinde bir sanayi tesisinde insansız hava aracı saldırısı sonrası yangın çıktı.
 
- Avrupa Birliği, Kırım'da insan hakları ihlallerine karıştıkları gerekçesiyle altı Rusya vatandaşını yaptırım listesine aldı. Kommersant söz konusu isimlerin Kırım'da savcı, hakim ve FSB mensubu olarak görev yaptığını yazıyor.
 
- Vladimir Putin Moskova ile Kazan'ı birbirine bağlayan M-12 otoyolunun Arzamas'a kadar olan bölümünün açılış törenine katıldı. Yolun Kazan'a kadar olan kısmının yıl sonundan önce hizmete açılması bekleniyor.
 
- Rusya'nın Kaluga şehrindeki Volvo kamyon fabrikasının kontrolü Rus iş insanı İgor Kim'e geçti.
 
- St. Petersburg'da bir okulda bağırsak enfeksiyonu teşhisiyle hastanete kaldırılanların sayısı 56'ya yükseldi. Hastaneye kaldırılanların 22'si çocuk.
 
- Rusya pazarından çekilmesi için baskı altında bulunan Avusturya bankası Raiffeisen, R Bank logosunu tescil ettirdi. Banka tescilin pazardan çekilme tartışmalarıyla ilgisi olmadığını açıkladı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna İçişleri Bakanlığı bugün Krivoy Rog'a düzenlenen roket saldırısında polise ait bir binanın  yıkıldığını açıkladı. Olayda 1 polis hayatını kaybederken 41 kişinin de yaralandığı bildiriliyor.
 
- Mısırlı Red Sea Airlines 8-17 Eylül tarihleri arasında Moskova'ya uçuşları durduracağını açıkladı. Karara gerekçe olarak "teknik problemler" gösterildi. Havayolu şirketine ait iki sefer bu hafta 40 saatin üstünde rötar yapmıştı.
 
- Küba, insan kaçakçılığı yaptırkları ve Rus ordusuna personel temin ettikleri iddiasıyla 17 kişiyi tutukladı. İlgili açıklama içişleri bakanlığı yetkilisi Cesar Rodrigez'den geldi.
 
Öte yandan Ermenistan Rusya vatandaşı blogger ve Sputnik muhabiri Mikael Badalyan'ı gözaltına aldı. Badalyan yasa dışı silah ve esrar bulundurmakla suçlanıyor. Daha sonra öuhabir serbets bırakıldı.
 
- Kırım'ın başı Sergey Aksyonov yarımadanın kuzeyinde bir insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı.
 
- HSBC ekim ayından itibaren Rusya ve Belarus'a gerçekeleşecek ticari para transferlerine hizmet vermeyi durduracağını açıkladı. Banka geçtiğimiz yıl ekim ayında Rusyalı müşterilere perakende yatırım hizmetleri vermeyi durdurmuştu.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin BRICS'e ilgisinin arttığını ileri sürdü. Bakanlık Ekonomik İşbirliği Dairesi Başkanı Dmitri Biriçevski, Türkiye'nin şimdilik BRICS'e katılmamakla birlikte organizasyonun büyüme sürecini büyük bir ilgiyle takip ettiğini söyledi.
 
- ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hindistan'da düzenlecek G20 zirvesinde Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'i de görmeyi arzu ettiklerini söyledi. Sullivan Rusya ile yaşanan çatışmanın barışçıl bir çözüme bağlanması için diyaloğun sürmesi gerektiğini, Zelenskiy'nin ziyaretinin bu açıdan önemli olduğunu dile getirdi.
 
- Pentagon dün akşam saatlerinde Ukrayna'ya 600 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi açıkladı. Paketin mühimmat ağırlıklı olduğu görülüyor. Rusya'nın operasyonunun başlamasından bu yana ABD'nin Ukrayna ordusuna yaptığı yardımların büyüklüğü 43,7 milyar dolara ulaştı.
 
- Rusya Başsavcılığı Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu ITF'yi istenmeyen örgüt ilan etti. Kommersant gazetesine konuşan Rusya Denizciler Sendikası yetkilileri, ITF'nin yıllardır ve de özellikle pandemi döneminde Rus denizcilere yardım ettiğini, eve dönmelerine yardımcı olduğunu ve kararın denizcileri korumasız bırakacağını söyledi.
 
- St. Petersburg'da bir okulda 13'ü öğrenci 17 kişi şiddetli bağırsak enfeksiyonu teşhisiyle hastaneye kaldırıldı. RBC gazetesi öğrencilerin yedikleri yemekten zehirlendiğini yazıyor. Dün de şehirde antreman yapan bisikletli bir öğrenci grubuna kamyon dalmış, olayda iki öğrenci hayatını kaybetmişti.
 
7 Eylül Perşembe
 
SON HABER
 
- Rusya Merkez Bankası hesaplardan 10 bin dolardan fazla nakit döviz çekme yasağını 9 Mart 2024'e kadar, 6 ay daha uzattı.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasily Bodnar, tahıl koridoru çalışmalarına Rusya'nın katılımı olmadan devam etme teklifini Türkiye'ye ilettiklerini, ancak henüz bir yanıt almadıklarını söyledi.
 
- CNN'in haberine göre, Amerikalı iş adamı Elon Musk, geçen yıll Ukrayna'nın Rus donanmasına yönelik askeri saldırılarını engellemek için çalışanlarına Kırım kıyısına yakın bögelerde Starlink uydularını kapatmaları yönünde gizlice talimat verdi. Musk, başarılı bir saldırı durumunda Rusya'nın nükleer silah kullanabileceğinden korktuğu için bu kararı aldı. CNN bu haberi, 12 Eylül'de satışa çıkacak olan Walter Isaacson'un yazdığı Elon Musk biyografisine atıfta bulunularak verdi.
 
- Rusya'nın Volgograd bölgesinde bir İHA etkisiz hale getirildi. 
 
- Avusturya, ülke topraklarında bulunan askerlik çağındaki Ukrayna vatandaşı erkekleri Kiev'e iade etmeyeceğini duyurdu.
 
- Verhovna Rada milletvekili Fedor Venislavsky, tıp veya eczacılık eğitimi almış ve askeri sicile kayıtlı kadınların 1 Ekim'den itibaren Ukrayna'dan ayrılmasının yasaklanacağını açıkladı.
 
-  Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko, ülkenin tahılını Hırvatistan limanları üzerinden ihraç etmeye başladığını söyledi.
 
-  ABD dolarının resmi kuru yeniden 98 rubleyi geçti. 8 Eylül için resmi dolar kuru 98,20 ruble, euro kuru 105,28 ruble olarak açıklandı.
 
-  Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev'in tek çocuğu olan Ilya Medvedev, Birleşik  ilhak edilen bölgelerin sakinlerine kamu hizmetleri sağlayan "Ben Rusya'dayım" portalının koordinatörü olarak atandı.
 
- Devlet Duması Başkan Yardımcısı Pyotr Tolstoy, örgütün Baykal Gölü ve Kamçatka'da turizm geliştirme programlarına izin veren yasa tasarısını eleştirmesi nedeniyle Rusya'nın UNESCO'dan çekilmesi konusunun değerlendirilmesini önerdi.
 
SON HABER
 
- Kremlin Söscüzü Peskov, ABD'nin Rus varlıklarının bir kısmını Kiev'e devretme planlarını yasa dışı bir eylem ve "soygun" olarak nitelendirdi ve "bu kararın olası sonuçları konusunda" uyardı. Peskov “Bu hukuksuzluğun devamına hukuki zemin buldukları yönündeki iddialar hukuki saçmalıktır. Eninde sonunda öyle ya da böyle buna karşı davalar açılacaktır. Bu tür hukuka aykırı alıkoyma vakalarının hiçbiri kayıtsız kalmayacaktır" dedi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Kiev'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rus oligarkların el konulan varlıklarının Ukraynalı savaş gazilerinin desteklenmesinde kullanılacağını açıkladı. Blinken'ın açıklaması Kiev'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba ile ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında geldi.
 
Blinken, "savaşa yardımcı olmakla" suçladığı oligarkların bedel ödemesi gerektiğini söyledi. Ancak dışişleri bakanı aktarılacak varlıklar konusunda somut bir bilgi vermedi.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Romanya topraklarına düşen insansız hava aracıyla ilgili incelemeyi tamamladıklarını açıkladı. Stoltenberg, Moskova'nın Romanya'ya yönelik kasıtlı bir eylem içinde olmadığı sonucuna varıldığını söyledi.
 
- Önde gelen sigara üreticilerinden British American Tobacco, Rusya ve Belarus'taki varlıklarını elden çıkardığını duyurdu. RBC gazetesi varlıkların şirketin yerel yönetimine devredildiğini yazıyor. Şirket Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği özel askeri operasyona tepki olarak bu ülkedeki yatırımları durdurmuş ve pazardan çıkacağını açıklamıştı.
 
- Rusya'da iletişimi denetlemekten sorumlu resmi ajans Roskomnadzor 2023'ün ilk yarısında 885 bin internet sitesine erişim engeli getirildiğini açıkladı. Kommersant, yasaklanan site sayısının 2022'ye kıyasla yüzde 85 arttığına dikkat çekiyor.
 
- Moskova Borsası'nda öğle saatleri itibarıyla dolar 98,38 rubleden işlem görüyor. Euro ise 105,46 ruble.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Moskova Vilayeti'nin Ramenski bölgesinde başkente doğru ilerlediği bildirilen bir insansız hava aracı vuruldu. İlgili açıklama Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'den geldi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
Saldırı nedeniyle şehrin güneyindeki Domodedovo havalimanının bir süre uçuşlara kapatıldığı öğrenildi.
 
Öte yandan yetkililer Ukrayna sınırındaki Rostov vilayetinde de iki insansız hava aracının vurularak etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Rus basını araçlardan birinin Güney Grubu Ordu Komutanlığı'nın karargahının yakınlarında düştüğünü yazıyor. Karaargah iki ay önceki isyan sırasında Wagner grubunun kontrolüne geçmişti.
 
Sabah saatlerinde Bryansk vilayeti üzerinde 3 insansız hava aracının daha düşürüldüğü bildiriliyor.
 
- RBC gazetesi Moskova'nın hava savunmasından sorumlu bir generalin tutuklandığını yazıyor. Konstantin Ogienko adındaki general 30 milyon ruble rüşvet almakla suçlanıyor. Ogienko suçlamaları reddetti.
 
- Rusya ağustosta 7,7 milyon tonla son 7 yılın en büyük tahıl ihracatını gerçekleştirdi. Rusya'dan en çok buğday satın alan ülkeler Mısır, Cezayir ve Türkiye oldu.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı yetkilileri, kendilerine Rusya'nın İnterpol'den çıkarılacağı yönünde kulis bilgileri ulaştığını açıkladı. 195 ülkenin katılımıyla kurulan uluslararası polis teşkilatı İnterpol'ün tüzüğünde ülkelerin üyelikten çıkarılmasına imkan veren bir madde bulunmuyor.
 
- İngiltere Savunma Bakanlığı'nın ardından Pentagon da Ukrayna ordusuna seyretilmiş uranyumlu mühimmat verme kararı aldıklarını açıkladı. Söz konusu mühimmatlar eylül ortasında teslim edilmesi beklenen Abrams tanklarda kullanılacak.
 
- Rusya'da Abakan Şehir Mahkemesi, yerel gazeteci Mihail Afanasyev'i 5,5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Afanasyev çalıştığı dergide Hakasya'daki Rosgvardiya mensuplarının özel askeri operasyona katılmayı reddettiği yönünde bir haber yapmıştı. Mahkeme Afanasyev'e ayrıca serbest kaldıktan sonra 2,5 yıl yayın yasağı getirdi (Kommersant).
 
6 Eylül Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
-  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Donetsk bölgesinin Ukrayna tarafından kontrol edilen kısmında bulunan Konstantinovka şehrine düzenlenen saldırı sonucu 16 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Daha sonra Ukrayna İçişleri Bakanlı Igor Klymenko, ölü sayısının 17 kişiye çıktığını, 32 kişinin de yaralandığını yazdı. Kommersant'ın aktardığı habere göre, Klymenko Rus tarafını suçlayarak, bir pazar yerine füze düştüğünü belirtti.  Önde gelen Rus gazetelerinden AiF'in haberine göre Ünlü Rus savaş muhabiri Aleksandr Kots ise, Telegram kanalından yayınladığı haberde, "Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Kiev kontrolündeki Konstantinovka kentindeki bir pazarda Ukrayna hava savunma sisteminin muhtemelen devreye sokulduğu patlamalar olduğunu" savundu.  Kotz, "Ukrayna tarafından ateşlenen hava savunma sistemi füzesinin öngörülemeyen bir yörüngede uçmuş olabileceğini veya füzenin gökyüzündeki bir hedefe çarpıp pazara düşmüş olabileceğini" öne sürdü. Düşen füze parçasının markete çarptığı, patlama sonucu 300 metrekareye yayılan yangın çıktığı bidirildi. Pazardaki yaklaşık 30 iş yerinin hasar gördüğü kaydedildi. Zelensky füze saldırısından Rus ordusunu sorumlu tuttu. Rusya Savunma Bakanlığı daha önce  Rus ordusunun sivil hedeflere saldırmadığını belirtmişti.
 
- Bir AB Mahkemesi ilk kez bir Rus işadamına yönelik yaptırımları kaldırdı. 8 Nisan 2022'de yaptırım listesine alınan online perakende satış sitesi Ozon'un eski CEO'su Aleksandr Şulgin'e yönelik AB yaptırımları iptal edildi. Yaptırımlar, Şulgin o dönemde "önde gelen bir iş adamı olarak 24 Şubat'ta Kremlin'de Putin'in iş adamlarıyla yaptığı toplantıya katılması nedeniyle" uygulanmıştı.  Yaptırım kararından üç gün sonra, 11 Nisan 2022'de Şulgin, Ozon CEO'luğu görevinden ayrıldı ve yönetim kurulundan istifa etmişti. Uzmanlara göre mahkemenin son kararında belirleyici olan Şulgin'in Ozon'dan ayrılması oldu.
 
AB mahkemesinin kararının "emsal" olması bekleniyor. Daha önce AB, yalnızca "kara listede" bulunanların akrabalarına yönelik kısıtlamaları kaldırmıştı. Bunlar arasında Mihail Fridman'ın eski karısı, Alişer Usmanov'un kız kardeşi vardı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, daha önce bazı yetkililerin yaptığı "Rabotino köyünden birliklerin çekildiği" açıklamasını yalanlayarak, Rus ordusunun, Ukrayna birliklerinin Rabotino ve Verbove yakınlarında Zaporojye istikametinde gerçekleştirdiği dört saldırının püskürtüldüğünü bildirdi. Açıklamada "Rus birliklerinin taktik konumunda herhangi bir değişiklik yok" denildi.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ABD'nin Ukrayna ordusunun karşı saldırısında kayda değer ilerleme kaydettiğini söyledi. Kiev'i ziyaret eden Blinken, ABD'nin Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğine söz verdi.
 
-  Rusya Dışişleri Bakanlığı, "BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in tahıl anlaşmasına ilişkin önerileri yeni unsurlar içermiyor ve yenilenmesinin temeli olamaz" açıklamasını yaptı.
 
- Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar, 4 Eylül'de Odessa bölgesine düzenlenen saldırı sonrasında Rus insansız hava aracının bazı parçalarının Romanya topraklarına düştüğünü doğruladı. 
 
- Devlet Duması milletvekili emekli general Viktor Zavarzin, General Sergey Surovikin'in "BDT'de iyi" bir pozisyona atandığını" iddia etti. Surovikin, Havacılık ve Uzay Kuvvetleri (VKS) komutanlıiından alınmıştı. Yeni atama iddiası resmi olarak doğrulanmadı.
 
- Rusya Spor Bakan Yardımcısı Aleksey Morozov'a göre, 100'den fazla Rus sporcu diğer ülkelerin milli takımlarına geçmeye karar verdi.
 
- Reuters'in haberine göre, G7 ülkeleri Rus petrolü için aralık ayında belirlenen varil başına 60 dolarlık tavan fiyatı yakın gelecekte revize etmeyi planlamıyor.
 
- Yine Reuters'in Hindistan hükümetindeki kaynaklara dayandırdığı haberine göre G20 ülkeleri, Delhi'de yapılacak zirve için deklarasyon üzerinde çalışırken, Ukrayna'daki duruma ilişkin ifadeler üzerinde anlaşamadı.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken resmi bir ziyaret için Kiev'e geldi. Reuters ajansı Blinken'ın başkentte bulunduğu süre içinde Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketi açıklamasının beklendiğini yazıyor.
 
- Ermenistan Savunma Bakanlığı 11-20 Eylül tarihleri arasında ülkede ABD ordusuyla ortaklaşa bir tatbikat gerçekleşeceğini duyurdu.
 
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geçtiğimiz günlerde İtalyan gazetesi La Repubblica'ya verdiği söyleşide ülkesinin Rusya ile güvenlik alanında yürüttüğü işbirliğinin "stratejik bir hata" olduğunu söylemişti.
 
Öte yandan Kommersant gazetesi Paşinyan'ın eşi Anna Akopyan'ın Kiev'de düzenlenecek first lady'ler zirvesine katılmak üzere Ukrayna'ya doğru yola çıktığını yazıyor. Zirveye Vladimir Zelenskiy'nin eşi Yelena Zelenskaya ev sahipliği yapacak.
 
Ermenistan basını Akopyan'ın Ukrayna'ya ilk insani yardımı da götüreceğini aktardı.
 
- Moldova Gazprom'a olan 709 milyon dolarlık borcun 8,6 milyon dolarını ödemeyi teklif etti. Doğu Avrupa ülkesi kalan miktarı mahkemeye götürmek niyetinde.
 
- Kommersant gazetesi, geçtiğimiz günlerde Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanlığı görevinden alınan General Sergey Surovikin hakkındaki bilgilerin Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinden kaldırıldığını yazdı. Gözaltında tutulduğu iddia edilen Surovikin önceki gün eşiyle birlikte Moskova'da bir parkta görüntülenmişti.
 
- Sberbank, Kazakistan bankaları tarafından verilen Visa ve MasterCard kartlara para transferine son verdi. Frank Media son günlerde yapılan transferlerin geri dönmeye başladığını yazıyor.
 
- FSB ve Rosgvardiya ülke genelinde 84 yasa dışı silah yapım atölyesinin ve 217 silah deposunun ortaya çıkarıldığını açıkladı.
 
SON HABER
 
- Rusya Merkez Bankası, doların yeniden 100 rubleye doğru hamle yaptığı dönemde piyasaya döviz satışını 10 kat arttırma kararı aldı. RBC'nın aktardığına göre günlük döviz satış hacmi 2,3 milyardan 21,4 milyar rubleye çıkarıldı. Böylece "döviz piyasasındaki oynaklığın azaltılmasının amaçlandığı" belirtildi.  Merkez Bankası, 14 Eylül'den 22 Eylül'e kadarki dönemde 150 milyar rublelik (yaklaşık 1,5 milyar dolar karşılığı) döviz satacağını duyurdu . Bu dönemde günlük satışlar daha önce planlanan 2,3 milyar ruble yerine 21,4 milyar ruble olacak. Ruble, Merkez Bankası'nın kararına  tepki göstererek bir miktar değerlendi. Açıklamanın ardından dolar 97,40 ruble, euro 104,53 rubleden işlem görüyordu.
 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Zaporojye'deki temsilcilerinden Yevgeni Balitski, katıldığı Solovyov Live programında ordunun Rabotino'yu terk ettiğini açıkladı. Ukrayna'da şu anda en şiddetli çatışmalar Rabotino-Verbove arasında cereyan ediyor.
 
- Dün gece Kiev'de hava savunma sistemleri aktif hale geldi. RBC gazetesi sabaha karşı şehrin üstünde patlama sesleri işitildiğini yazıyor. İlk belirlemelere göre olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
- İngiliz The Guardian gazetesinde çıkan bir değerlendirme Rusya'nın Avrupa'daki yeni müttefikinin Slovakya olabileceği tespitine yer veriyor. Gazete anketlerin önümüzdeki günlerde düzenlenecek milletvekili seçimlerinde Moskova ve Budapeşte'yle iyi ilişkiler içinde olan eski başbakan Roberto Fico'nun partisinin zafer kazanabileceğine işaret ettiğini yazdı.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, geçtiğimiz yıl Dyagilevo ve Şarkovka hava üslerine düzenlenen insansız hava aracı saldırılarının failinin belirlendiğini açıkladı. Stratejik bombardıman uçaklarının konuşlandığı Dyagilevo'ya düzenlenen saldırıda 3 Rus askeri hayatını kaybetmişti. Soruşturma Komitesi saldırıdan Ukrayna ordusu albayı Sergy Burdenyuk'u sorumlu tutuyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Doğu Asya Zirvesi'ne katılmak için Endonezya'nın başkenti Jakarta'ya resmi bir ziyarette bulunuyor.
 
- ABD ve Arnavutluk, Birleşmiş Milletler'in 8 Eylülde Ukrayna gündemiyle toplanması için çağrıda bulundu.
 
- Ria ajansı Almanya'nın bu yıl Rusya'dan gübre alımını 3,3 kat arttırarak 151 milyon dolara çıkardığını bildiriyor. Rusya dünyanın önde gelen gübre üreticileri arasında.
 
SON HABER
 
- Ruble yeni güne yine kayıpla başlıyor.  Dolar kuru 15 Ağustos'tan bu yana ilk kez 98 rubleyi aştı. Döviz piyasasında arz ve talep dengesizliği nedeniyle ruble  zayıflamaya devam ediyor. Moskova Borsası'nın bu sabah 07:03'teki işlem verilerine göre dolar, açılışta ruble % 0,31 kayıpla 98,21 rubleden alıcı buldu. Euro da 105 rubleyi gördü. Uzmanlara göre ruble üzerindeki baskının ana nedeni, artmaya devam eden talebe karşın iç piyasada yetersiz döviz arzı olması. 
 
5 Eylül Salı
 
AKŞAM BÜLTEN
 
- Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya'nın dünya piyasalarına petrol tedarikini günlük 300 bin varil azaltma uygulamasını yılı sonuna kadar uzatacağını duyurdu. Suudi Arabistan da bu yılın sonuna kadar petrol ihracatında günlük 1 milyon varil kesintiye decam kararı aldı. Brent petrolün fiyatı 90 doları geçti.
 
- Rus basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ukrayna'da barışa ulaşma ihtimalinin ufukta görünmediği" sözlerini manşetere taşıdı.
 
- Reuters, üst düzey bir Ukraynalı yetkiliye dayandırarak, Türkiye'nin tahıl anlaşmasında Ukrayna'nın pozisyonunu yumuşatma teklifini Kiev'in reddettiğini duyurdu.
 
-   Sosyal medyada yeniden Rusya Savunma Bakanlığı'nın seferberik başlattığı iddialarının yayılması üzerine Duma yetkilileri bu iddiaları yalanladı. Duma Savunma Komitesi başkanı emekli general Andrey Kartapolov, 11 Eylül'den itibaren Rusya'da ek seferberlik başatılmasına ilişkin "Rusya Savunma Bakanlığı'nın emri" olduğu iddia edilen bir fotoğrafın internette yayınlanması üzerine, "Bu tamamen saçmalık, sahte bir belge. Düşmanlarımız tarafından tasarlanıp ve kasıtlı olarak sosyal ağlarda paylaşılıyor" dedi.
 
-  Wagner isyanın sonrası görevinden alınan ve ortada görünmeyen Havacılık ve Uzay Kuvvetleri (VKS) Komutan General Sergey Surovikin'in eşiye birlikte Moskova'da dolaşırken çekilmiş bir fotoğrafı gazeteci Ksenia Sobçak tarafından paylaşıldı.  Kremlin sözcüsü Peskov, AFP muhabirinin bu konuda soru sorma teşebbüsüne "Hayır, soramazsınız" karşılığını verdi. Savunma Bakanı Şoygu da dün benzer soruları karşılıksız bırakmıştı.
 
- Kiev Ekonomi Stratejisi Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Ukrayna'yı terk edenlerin yaklaşık 3,3 milyonu ya da ülke nüfusunun % 8'i asla evlerine dönmeyebilir.
 
- Ukrayna parlamentosunun üst kanadı Verhovna Rada, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'u resmen görevden aldı. Zelenskiy, bu göreve Devlet Mülkiyet Fonu eski başkanı Rüstem Umerov'un atanması teklifini parlamentoya sundu.
 
SON HABER
 
- Dolar kuru yeniden 97 rublenin üzerine çıktı. Saat 14.00 verilerine göre dolar 97,59 rubleye, euro ise 104,85 rubleye kadar yükseldi. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna ordusunun karşı taarruzla geçen 3 aylık sürede hiçbir hedefine ulaşamadığını ileri sürdü. Şoygu ayrıca Ukrayna'nın taarruz sırasında "muazzam sayıda" asker kaybettiğini söyledi.
 
- Ukrayna'da savunma bakanlığı koltuğuna oturması beklenen Rustem Umerov hakkında Başbakan Denis Şmıgal'ın talimatıyla soruşturma başlatıldı. Ukrayna basınını kaynak gösteren RBC gazetesi, polisin Umerov'un başında bulunduğu Devlet Varlıkları Fonu'nun yönetimine yönelik soruşturma başlattığını yazıyor. Umerov 2019-2022 yılları arasında muhalefetteki Golos partisinden milletvekili olmuştu.
 
- Küba Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'daki çatışmaya asker çekmek için insan kaçakçılığı yapan Rusya merkezli bir şebekenin ortaya çıkarıldığını açıkladı.
 
- Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, Başbakan Kaja Kallas'a istifa etmesi tavsiyesinde bulundu. Kallas, kocasının Rus şirketlerle iş yapmaya devam ettiğinin ortaya çıkması üzerine ülkede eleştiri oklarının hedefi olmuştu.
 
- Rusya'da ağustos ayında 110 bin otomobil satıldı. Pazar büyüklüğünün yıl sonunda 1 milyonu geçmesi bekleniyor. Rusya'da otomotiv yaptırımlardan en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor.
 
- Sberbank, Çin sınırındaki bölgelerde faaliyet göstermek için Çince hiyeroglifler içeren "Сбер银行" markasını tescil ettirdi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Moskova Borsası'nda seans açılışında dolar yüzde 0,39 değer kazanarak 97,26 rubleye yükseldi. Euro kuru da yüzde 0,35 artışla 105,04 rubleyi gördü.
 
- Kiev yönetimi, Erdoğan'ın tahıl anlaşması konusundaki yaklaşımın yumuşatılması yönündeki tavsiyesini reddetti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yaptırımlardan ve diğer ilkesel pozisyonlardan vazgeçilmeyeceği vurgulandı. Bakan Kuleba ayrıca Erdoğan-Putin görüşmesinden önce Ankara'yla temasta bulunduklarını söyledi.
 
- Moskova'yı hedef alan dron saldırısı nedeniyle havaalanlarında iptal edilen ya da rötar yapan sefer sayısı 40'a yaklaştı. En çok iptal Şeremetyevo havalimanında.
 
- Bahis şirketi PariMatch yaptırımlar nedeniyle Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'i mahkemeye verdi. Zelenskiy mart ayında şirketi yaptırım listesine almıştı. Kiev yönetimi PariMatch'i Rusya ile işbirliği yapmakla suçluyor. Şirket ise 24 Şubat 2022'den sonra Rus şirketleriyle işbirliğini sonlandırdığı iddiasında.
 
- RBC gazetesi Rusya'da matbaaların boya ve ip tedarikinde Avrupa'ya alternatif bulamadığını yazıyor. Yayıncılar yerli alternatif yokluğu nedeniyle fiyatların arttığını açıkladı.
 
- Rusya'nın Rostov Vilayeti'nde bir din adamı Wagner birliklerinin şehirden çekilmesini Tanrının Anası ikonuna bağladı. Metropolit Merkuriy, Wagner isyanı sırasında Don Tanrının Anası ikonasının Rusya'ya yardım ettiğini söyledi.
 
 
SON HABER
 
- Moskova bu sabaha karşı yeni İHA saldırısı girişimlerine hedef oldu. Belediye Başkanı Sobyanin, üç İHA'nın vurularak etkisiz hale getiriliğini duyurdu. Buna göre iki dron kuzeybatıda, Tver ve Istra  bölgeleri üzerinde, üçüncü dron ise güneybatıda Yeni Moskova sınırındaki Kaluga bölgesinde vuruldu. Sobyanin, yalnızca Istra bölgesinde bir konut kompleksinin, düşen dronun parçalarından zarar  gördüğünü bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı da 5 Eylül sabahı üç İHA'nın vurulduğunu doğruladı. 
 
Yandex verilerine göre, dron saldırıları nedeniyle başkent havaalanlarına uçuşlar bir süre durduruldu. 23'ü Vnukovo'da, 15'i Şeremetyevo'da, 2'si Domodedovo'da olmak üzere çok sayıda uçuş tehir ya da iptal edildi.
 
 4 Eylül Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Kiev, Eroğan'ın Putin'le görüşmesinin ardından Zelenskiy ile de bir görüşme yapmasını bekliyor" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'nın Karadeniz'deki donanmaya drone saldırıarının, Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin sebeplerinden biri olduğunu söyledi.
 
- The Wall Street Journal'a göre  ABD, İngiltere ve AB, Ukrayna'daki çatışmada Rusya'ya yardımcı olabilecek yaptırıma konu malları Rusya'ya tedarik etmeyi bırakması için Birleşik Arap Emrilikleri'ne baskı planları yapıyor.
 
- Peskov, RIA Novosti'ye yaptığı açıklamada, Putin ile Erdoğan arasında Soçi'de yapılan görüşme sonrasında herhangi bir belge imzalanmasının planlanmadığını söyledi.
 
- Ukrya Savunma Bakanlığı görevinden ayrılmak üzere olan Reznikov, çatışmaların Ukrayna'ya  her gün için 100 milyon dolara mal olduğunu bildirdi.
 
- Birleşik Rusya'dan Duma milletvekili olan Sultan Hamzaev, Rusya pazarından ayrılan ve daha sonra geri dönen şirketler için yüzde 10 oranında "pazara dönüş vergisi" konmasını istedi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Başkan Zelenskiy'nin isteğine uyarak istifa etti. The New York Times gazetesi savunma bakanlığı koltuğuna oturması beklenen Kırım Tatarı Rustem Umerov'un muhalefet partisi Golos'a üye olduğuna dikkat çekiyor. Umerov'un da şu anda yürüttüğü Devlet Varlık Fonu başkanlığından ayrıldığı öğrenildi.
 
- Financial Times gazetesi, Çin'in Rusya bankacılık sektöründeki payının özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana 4 katına çıktığını yazıyor. İngiliz ekonomi gazetesinin haberine göre Rus bankaları son zamanlarda en çok Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, China Construction Bank ve Agricultural Bank of China gibi Çin bankalarından kredi kullanıyor. Gazete kullanılan kredi miktarının 14 ayda 2,2 milyardan 9,7 milyar dolara yükseldiğini yazdı.
 
- Moskova'da bir mahkeme, Rusya pazarını terk eden tanışma uygulaması Tinder'a 10 milyon ruble ceza kesti. Karara gerekçe olarak uygulamanın Rusya vatandaşlarının verilerini ülke içinde saklamaya yanaşmaması gösterildi.
 
- Citigroup'a bağlı Citibank'ın yıl sonuna kadar Rusya'daki bankamatik cihazlarını sökeceği bildiriliyor. Banka yönetimi müşterilerin işlemlerin büyük bir bölümünü mobil uygulamalar aracılığıyla yapabileceğini açıkladı.
 
- Polonyalı Rzeczpospolita gazetesi, ülke yönetiminin Kiev'in iadesini istediği Ukrayna vatandaşlarının sınır dışı edilmeye başlandığını yazdı. Haberde adı geçen şahısların insan kaçakçılığı organize etmekle suçlandığı bildiriliyor.
 
SON HABER
 
- Tahıl anlaşmasın askıda olduğu, Ukrayna'daki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde, Putin ile Erdoğan bugün Soçi'de buluşuyor. Rus tarafına göre görüşme saat 13.00'de başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TUR" uçağıyla saat 10.50'de, Atatürk Havalimanı'ndan Soçi'ye hareket etti. Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır de eşlik etti. Görüşmenin Soçi'deki başkanlık konutunda öğle yemeği ile başlaması bekleniyor. Önce Putin'in Ankara ziyareti olarak planlanan, ardından Soçi zirvesine dönüşen buluşmanın ana gündem maddesi, Rusya'nın tahıl anlaşmasına geri dönmesi çabaları olacak. Rusya, tahıl koridorundan kendi ürünlerini ihraç etmek ve tahılın ihtiyaç sahibi ülkelere gitmesine izin verilmesini isterken Ankara bu talepleri anlayışla karşılıyor. Ayrıca son açıklamalara gmre Erdoğan Ukrayna krizinin çözümü için arabuluculuk teklifini yeniden gündeme getirecek.  İki liderin gündemindeki bir diğer konu Suriye'deki gelişmeler olacak. Rus basınında çıkan yorumlarda özellikle tahıl anlaşmasının kaderinin Soçi zirvesine bağlı olduğu yorumları öne çıkıyor. İki liderin zirvesinden tahıl anlaşmasının kurtarılması dahil "hasat" alınıp alınamayacağı merakla bekleniyor. 
 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya'ya gidiyor. Erdoğan, Rus lider Vladimir Putin ile görüşecek. Kritik zirveye, Soçi ev sahipliği yapacak. Masadaki kritik başlık ise Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması olacak. İki lider, anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesi için atılabilecek adımlarla ilgili görüş alışverişinde bulunacak. (NTV)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'de Ukrayna'ya ait 4 çıkarma botunun vurulduğunu açıkladı. Bakanlık yetkilileri ABD yapımı Willard Sea Force model botların vurulmadan önce Kırım'a doğru ilerlediğini bildiriyor.
 
- Beyaz Saray yönetimi Ukrayna'ya seyreltilmiş uranyum içeren mühimmat tedarik edileceği yönündeki haberleri doğrulamadı. İlgili haberi Reuters ajansı yapmıştı. Ria ajansının sorusuna yanıt veren Beyaz Saray temsilcisi haberi doğrulayamayacağını söyledi.
 
- Rusya'nın Rostov Vilayeti'ne bağlı Bataysk şehrinde özel askeri operasyona katılan bir kişinin kimliği belirsiz kişilerce dövülmesi ve havalı tabancayla vurulması üzerine soruşturma başlatıldı. RBC gazetesi dayak yiyen şahsın Wagner üyesi olduğunu yazıyor. Bölge valisi Vasiliy Golubev olayın soruşturulduğunu açıkladı.
 
- Rusya'nın en büyük bankalarından Alfa-Bank şirketin yeni reklam yüzü olarak rap müzik sanatçısı Basta ile anlaştı. Banka daha önce ünlü televizyoncu İvan Urgant'la çalışıyordu. Urgant özel askeri operasyonun başlangıcından sonra ülkeyi terk etmiş ve Rus televizyonlarında görünmez olmuştu.
 
- McDonald'sın ülkeyi terk etmesinden sonra açılan Vkusno i Toçka restoran zinciri, Çin'de şube açmak için Amerikalı şirketten izin istedi. Kommersant gazetesi Rus fast food zincirinin ülkenin uzak doğusunda bulunan Blagoveşensk şejrinin karşısındaki Çin şehri Heihe'de şube açmak istediğini yazıyor.
 
3 Temmuz Pazar
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Savunma Bakanı Aleksey Reznikov'u (solda) bu görevde istemediğini açıkladı. Zelenskiy, Reznikov'un yerine Rüstem Umerov'un (sağda) getirilmesini istedi ve bu kararın anayasal olarak onaylanması için parlamentoya başvurdu. 2021'den beri savunma bakanlığı yapan Reznikov hakkında "ordunun pek çok ürünü yüksek fiyatlarla satın alınmasıyla ilgili skandalla ilişkil olduğu" iddiaları şubat ayından bu yana gündemdeydi. Zelenskiy'nin yeni bakan olaraj görmek istediği Rüstem Umarov şu anda Devlet Mülkiyet Fonu başkanı olarak görev yapıyor. Zelenskiy, "Bakanlığı Rüstem Umerov üstlenmeli. Ukrayna Verhovna Rada'sı (paramentonun üst kanadı) onu iyi tanıyor. Parlamentonun bu adaylığı desteklemesini bekliyorum” dedi. Rüstem Umerov, SSCB devrinde, 1982 yılında sürgüne gönderilen Kırım Tatarları bir ailenin çocuğu olarak Semerkant'ta (Özbekistan SSC) dünyaya geldi. Ukrayna Ulusal Yönetim Akademisi'nden ekonomi alanında lisans diploması  ve finans alanında yüksek lisans derecesi aldı. 2000'li yılların başında avukatlık yaptı. 2019 yılında Holos partisinden Verhovna Rada'ya seçildi, 2022'den beri Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu'nun Başkanı. Umerov, aynı zamanda (Rusya'da aşırılıkçı bir örgüt olarak tanınan ve yasaklanan) “Kırım Tatar Halkı Meclisi”nin başkanı Mustafa Cemilev'in danışmanı ve geçen baharda Rusya ile müzakerelerde bulunan Ukrayna heyetinin bir üyesi olarak biliniyordu. Ukrayna Anayasasına göre, Savunma Bakanının adaylığı Cumhurbaşkanı tarafından öneriliyor, atanması veya görevden alınması için Parlamentoda oy çoğunluğu gerekiyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Odessa bölgesinde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin askeri araçlarının yakıt tedariki için kullanılan depoların dün gece Rus insansız hava araçlarının düzenlediği grup saldırısıyla imha edildiğini duyurdu. Açıklamada, “Rus Hava Uzay Kuvvetleri, dün gece Odessa bölgesindeki Reni limanında yer alan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin askeri araçlarının yakıt takviyesi için kullanılan yakıt depolama tesislerine insansız hava araçları ile grup saldırısı düzenledi. Saldırı amacına ulaştı. Belirlenen tüm hedefler vuruldu” ifadelerine yer verildi. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca, Rus hava savunma sistemlerinin bugün Belgorod bölgesinin hava sahasında Ukrayna’ya ait bir insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, yılbaşından 3 Eylül'e kadarki dönemde yaklaşık 280 bin kişinin Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşmeli asker olarak anaşma imzaladığını söyledi. Son bir ayda sözleşmeyi imzalayanların sayısı 49 bin civarında tahmin ediiyor. Günülük kontrat ortalaması 1500'ün üzerinde.  Devlet Duması Savunma Komitesi üyesi Andrei Gurulev, yetkililerin yıl sonuna kadar 420 bin sözleşmeli askeri işe alma planının olduğunu söyledi.
 
- Macaristan hükümeti, Ukrayna'da barış için Ukrayna'yı destekleyen Batılı ülkelerin Rusya'ya güvenlik garantisi verilmesi çağrısında bulundu. Başbakan Orban'ın sözüsü, bunun ik adımı olarak Batı'nın hiçbir koşulda Ukrayna'ya NATO üyeliği teklif etmeyeceğine söz vermesi gerektiğini bidirdi. "Ukrayna'nın kaybedilen toprakları geri alma şansının olmadığı" görüşünü dile getiren sözcü,  "Rusya son bir buçuk yılda hızlı ve etkileyici sonuçlar elde edemedi, bu yüzde Rusya'nın Orta Avrupa için bir tehdit oluşturmadığı da açık" dedi. Orban'ın kendisi de 30 Ağustos'ta Amerikalı gazeteci Tucker Carlson ile yaptığı röportajda, Rusya ile Ukrayna'nın güvenliğini ve egemenliğini sağlamak için "yeni bir güvenlik mimarisi üzerine" anlaşma yapılması gerektiğini, ancak NATO üyeliği veya Kırım'ın iadesinin mümkün omayacağını savunmuştu.
 
-  Moskova havalimanlarında 23 uçuş iptal edildi, 18 uçuş da ertelendi.  Vnukovo'da 5 uçuş ertelendi, 6'sı iptal edildi, Domodedovo'da sırasıyla 8 erteleme ve 17 iptal kaydedildi, Şeremetyevo'da 5 uçuş  ertelendi. Gece herhangi bir İHA saldırısı rapor edilmedi.
 
- Dün gece Odessa'da büyük bir patlama sesi duyulduğu ve şehirde hava savunma sistemlerinin devreye girdiği bildirildi.
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, "Rusya'nın belirli adımlar attığı veya atmadığı için giderek Güney Kafkasya'dan uzaklaştığını" savudu. Paşinyan, "Buna örnek Laçin koridorundaki durumdur. Üçlü anlaşma kapsamında Laçin koridorunu kontrol eden Rus barış güçleri güzergahın güvenliğini sağlayamıyor" dedi. Paşinyan, “Rusya'nın adım atsa da atmasa da bölgeden uzaklaştığını görüyoruz. Hangi sebeplerden dolayı bunun olduğunu bilmiyoruz. Elbette spekülasyonlar var. Ancak bir gün uyanıp Rusya'nın artık burada olmadığını görmemizi sağlayabilecek süreç yaşanıyor" dedi.
 
-  Kiev'deki bir mahkeme, ünlü oligark Igor Kolomoyskiy'i 31 Ekim'e kadar tutukladı. 13,5 milyon doların yasadışı olarak yurt dışında transfer ettiği gerekçesiye tutuklanan Kolomoyskiy 13,7 milyon dolar kefalet öderse serbest tutuksuz olarak yargılanacak. Oligark suçlamalara katılmadığını ve mahkeme kararına itiraz etmeyi planladığını açıkladı
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna birliklerinin Rus kuvvetlerine karşı saldırılarında çok yavaş ilerleme kaydettiğini söyleyen Batılı yetkilileri sert dille uyardı, “Ukrayna kuvvetleri ilerliyor. Her şeye rağmen, kim ne derse desin ilerliyoruz ve en önemli şey de bu" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı,  Kırım köprüsüne patayıcı dolu insansız botlar kullanılarak terör saldırısı düzenleme girişiminin engellendiğini açıkladı. Teknenin Cuma günü geç saatlerde tespit edildiği ve Karadeniz kıyısı açıklarında imha edildiği belirtildi. Bakanlık, Cumartesi sabahı erken saatlerde Ukrayna'nın köprüye iki saldırı girişiminde daha bulunduğunu, onların da Karadeniz'de imha edildiğini duyurdu.
 
- TASS'ın haberine göre, Rusya İçişleri Bakanlığı, Almanya'nın Bremen şehrinde Ukrayna bayrağıyla sahneye çıktığı iddia edilen Sovyet devrinin ünlü sinema sanatçısı, 85 yaşındaki Liya Ahedcakova hakkında Rus Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırma maddesi kapsamında soruşturma başlattı. Ukrayna'daki çatışmalara defalarca karşı çıkan sanatçı ve bu yıl başında 1977'den beri çalıştığı Sovremennik Tiyatrosu'ndan ayrılmıştı. Rusya'daki performansları iptal edilen sanatçı Temmuz 2023'te Almanya'da sahne almıştı. Rus basınına göre sanatçı, bayrak olayının bir provokasyon olduğunu, tanımadığı birinin sahnede çiçekle birlikte eline bayrak tutuşturduğunu söyledi.
 
2 Eylül Cumartesi
 
- Anadolu Ajansı'nın haberine göre, BM'nin tahıl anlaşmasına yönelik yeni teklif paketi, Rus devlet bankası Rosselkhozbank'ın SWIFT'e yeniden bağlanmasını ve Rus şirketlerinin varlıklarının dondurulmasının kaldırılmasını içeriyor.
 
- Nobel Vakfı, ödül törenine Rusya, Belarus ve İran büyükelçileri için yolladığı davetiyeleri iptal ettiğini duyurdu.
 
- ABD ilk kez Ukrayna'ya askeri yardım paketine seyreltilmiş uranyum içeren zırh delici mermileri dahil edecek. (Reuters)
 
- Belgorod Bölge Valisi Gladkov, Ukrayna ordusunun bombardımanı sonucunda bir sivilin öldüğünü, bögede son iki gün içinde en az beş insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu.
 
- RBC, çeşitli şirketlerdeki kaynaklara atıfta bulunarak, Kanada'da telekom operatörlerinin Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle büyük dört Rus GSM operatörünün abonelerine roaming hizmetleri sunmayı bırakacağını yazdı.
 
- NYT'nin Ukrayna ordusuna dayandırdığı haberine göre, Rus birlikleri mayın tarlalarını ateşe vererek yeni bir taktik kullanmaya başladı.
 
- Ukrayna insansız botlarla dün gece denizden üç kez üst üste Kırım Köprüsü'ne saldırı girişiminde bulundu. Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasına göre, saat 23:15, 02:10 ve 02:20'de köprüyü vurmak için gerçekleşen saldırıar, kulanılan insansız botlar inha edilerek engellendi.  İlk saldırı girişiminden sonra köprüde karayolu trafiği geçici olarak durduruldu. 12 Ağustos'ta Ukrayna ordusu Kırım köprüsüne iki saldırı girişiminde bulunmuştu. 
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, "son 72 saat içinde Zaporojye bölgesinde Ukrayna güçlerinin kayda değer askeri ilerleme kaydettiğini" iddia etti.
 
- Son veriler, Rusya'nın Avrupa Birliği ticaretindeki payının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2'nin altına düştüğünü gösteriyor. Rusya'nın ithalatı Haziran ayında yüzde 1,7, ihracatı ise yüzde 1,4 seviyesindeydi. 2002'den 2022'ye kadar  Rusya'nın AB ithalatındaki payı yüzde 7-10 aralığında, ihracatı ise yaklaşık yüzde 4-6 aralığındaydı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Moskova'nın Ukrayna ve diğer konulara ilişkin tutumunu yansıtmadığı takdirde Rusya'nın önümüzdeki G20 zirvesinde nihai deklarasyonu engellemeyi planladığını "söyledi. Lavrov'un 9-10 Eylül'de Yeni Delhi'de yapılacak 20'ler Grubu (G20) toplantısında Rusya'yı temsil etmesi bekleniyor.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bu ay New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna ve Ukrayna ile ilgili BM Güvenlik Konseyi toplantısına da katılması bekleniyor. Dünya liderleri BM Genel Kurulu için 18 Eylül'de New York'ta bir araya gelecek.
 
- Rusya liderliğindeki Kollektif Güvenlik Anlaşması ittifakına bağlı 2 binden fazla asker, Belarus'un Polonya ve Litvanya sınırlarına yakın bölgelerinde askeri tatbikatlara başladı. Belarus savunma bakanlığı tatbikatların çarşamba gününe kadar devam edeceğini söyledi.
 
- Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos'un başkanı, Rusya'nın 10 veya daha fazla nükleer savaş başlığı taşıyabilen yeni Sarmat kıtalararası balistik füzelerini savaş görevine alındığını söyledi.
 
- Kremlin, İngiliz savunma sanayi şirketi BAE Systems'in Ukrayna'da üertim tesisi kuracağı yönündeki haberlerin ardından, Rus ordusuna karşı kullanılan silah üreten her türlü işletmenin askeri hedef haline geleceğini söyledi.
 
- Belarus, Polonya askeri helikopterinin hava sahasını ihlal ettiğini söyledi, ancak bu iddia Polonya tarafından reddedildi. Varşova'dan “Bunlar Belarus tarafının yalanları ve provokasyonları. Kesinlikle böyle bir ihlal söz konusu değil” açıklaması geldi.
 
- Karadeniz'de Ukrayna'nın Odessa limanından iki yük gemisi daha yola çıktı. Moskova'nın Temmuz ayında Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilmesinden bu yana bunu yapan dört gemi ayrılmış oldu.
 
 
1 Eylül Cuma
 
-  Başkan Putin, Rusya'da yeni eğitim-öğretim döneminin başlaması nedeniyle kutlanan 1 Eylül Bilgi Günü vesilesiyle Moskova Bölgesi'nde Solneçnogorske kentinde düzenlenen 'Önemli Konularda Sohbet' adlı açık ders etkinliğinde 30 öğrenciyle bir araya geldi. Putin, “2030’a kadar 1 milyon uzmanın yetiştirilmesini öngören bir programımız var. Bu sayı da yetmeyebilir. Çünkü bu alan çok büyük hızla gelişiyor” diye anlattı. İHA teknolojisinin kendi gelişim vektörüne sahip olduğunu ve son derece önemli olduğunu kaydeden Rus lider, “Bu alan, dünya genelinde çok farklı alanlarda giderek daha büyük önem kazanıyor” diye kaydetti.
 
- Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile Dışişleri Bakanı Fidan Moskova'da görüştü. Şoygu, tahıl anlaşmasının Rusya'nın hatası olmaksızın durdurulduğunu, Rusya Federasyonu'na verilen tüm sözlerin yerine getirilmesi halinde uzatılabileceğini söyledi. Konu 4 Eylül'de Soçi'de liderler zirvesinde karara bağlanacak.
 
- Belarus Devlet Sınır Komitesi, 1 Eylül'de Polonya'ya ait bir Mi-24 askeri helikopterinin Grodno bölgesinde Belarus sınırını ihlal ettiğini söyledi. Komite, Polonya helikopterinin sınırı çok alçaktan geçerek 1200 metre yükseklikten Belarus topraklarına uçtuğunu ve ardından geri döndüğünü iddia ediyor. Belarus Dışişleri Bakanlığı, Belarus'taki Polonya Maslahatgüzarıını bakanlığa çağırdı ve nota vererek açıklama istedi.
 
- Başkan Putin, Çin lideri Şi Cinping ile yakında görüşeceğini duyurdu. Putin, "Çok yakında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir toplantı yapacağız. Ben ona dostum diyorum, o da bana dostum diyor. İnsani temasların geliştirilmesi yönünde neler yapılabileceğini tartışacağız” dedi  Putin 1 Eyül Eğitim Bayramı vesilesiyle düzenlenen, “Önemli Şeyler Hakkında Sohbet” adlı ders kapsamında Rus okul çocukları ile yaptığı sohbette, Çinli liderle yapacağı görüşme için kesin bir tarih belirtmedi.  Bloomberg kendi kaynaklarına dayanarak bu yıl ekim ayında gerçekleşecek Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak üzere Çin'e bir ziyaret hazırladığını bildirmişti.
 
- Roskosmos Başkanı Yuri Borisov, Sarmat stratejik füze sisteminin "savaş görevi pozisyonuna" alındığını duyurdu. Ağırlığı 200 tonu bulan füzenin menzili 18 bin km. Füzenin ilk başarılı testleri Nisan 2022'de gerçekleşmiş, Rusya Savunma Bakanlığı bunu "dünyanın en güçlü füzesi" olarak nitelendirmişti.
 
-  Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Eylül'de Soçi'de görüşeceğini doğruladı. Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, "Görüşme pazartesi günü Soçi'de yapılacak" yanıtını verdi. Peskov, Putin ve Erdoğan'ın öğle saatlerinde bir araya geleceğini belirtti.
 
- Bazı Rus ajanslarının aktardığına göre, Polonya ordusundan Tuğgeneral Arkadiusz Mikolajczyk, Polonya'nın Belarus sınırındaki askeri görev gücünü savaş helikopterleri, F-16 savaş uçakları ve Leopar tanklarıyla güçlendireceğini söyledi.
 
- Bölge başkan vekili Yevhen Balitski, bugün sabah saatlerinde Ukrayna ordusuna bağlı 200 kişilik tugayların hafif zırhlı araçlarla Zaporojye bölgesindeki Rabotino köyüne girmeye çalıştığını, ancak büyük bir yenilgi alarak geri çekildiğini söyledi. Baltiski, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kayıplarının 156 kişiye ulaştığını kaydetti. 
 
- Rusya'nın Belgorod Bölge Valisi Gladkov, uçak tipi bir İHA'nın düşürüldüğünü duyurdu.
 
- Politico'nun haberine göre Ukrayna, eylül ortasında ABD'den ilk 10 Abrams tankını alacak. Washington toplamda 31 tankı Kiev'e devredecek.
 
- Ukrayna Ulusal Yolsuzluğu Önleme Ajansı, Mars ve PepsiCo şirketlerini Rusya'da iş yapmaya devam ettikleri için "savaş sponsorları" listesine aldığını duyurdu.
 
- Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi, Rusya karşıtı yaptırımları savunan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin grevden alınması için politik süreç başlattı. Medyaya göre, gösterilen teknik sebep, "cumhurbaşkanının hükümetin izni olmadan Avrupa'ya gitmesi".  Zurabişvili, hükümeti Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmamakla suçluyor.
 
- Ukrayna istihbaratı tarafından Kursk'taki bir alışveriş merkezi veya tren istasyonuna bombalı saldırı düzenlemek için istihdam edildiği iddia ediken Rusya vatandaşı Ramazan Murtuzov, Rusya'daki askeri mahkeme trafından 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
- AB, gaz depolama tesislerindeki rezervlerin % 92,8 ile rekor doluluk oranına ulaştığını duyurdu.
 
- Rusya, 2030 yılına kadar okullarda ve kolejlerde insansız hava sistemleri alanında 20 binden fazla öğretmenin görev alması planlanıyor. (Kommersant)
 
- Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, ABD'den annesi Aymani Kadırova'ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasını talep etti, "annesinin sadece hayırseverlik faaliyetlerinde bulunduğunu" söyledi.
 
- Bu sabah Ukrayna tarafından, Rusya'nın batısındaki en büyük nükleer santrallerden biri olan Kursk Nükleer Santrali'nin bulunduğui Kurçatov şehrine bir dron saldırısı gerçekleştiği bildirildi. Bölge Valisi Roman Starovoit, Telegram mesajında bir dronun çarptığı bir binanın hafif hasar gördüğünü, can kaybı yaşanmadığını yazdı. Ajanslar bögeye iki İHA'nın saldırdığını yazdı. Kurçatov şehri Ukrayna sınırına yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunuyor. Kurçato daha önce de birçok kez dron saldırılarının ve sabotaj gruplarının hedefi haline gelmiş, önceki saldırıların ardından Dışişleri Bakanlığı Kiev'i "nükleer terörizme teşebbüs etmekle" suçlamıştı.
 
- Moskova Belediye Başkanı Sobyanin, Moskova'ya yönelik dron saldırılarını püskürtmek için, başkentin 350 km güneyinde buşunan Oryol şehrindeki havaalanına yeni tesisler inşa edildiğini açıkladı. Oryol havaalanındaki düzenlemenin henüz tamamlanmadığını belirten Sobyanin, buna rağmen önceki gün Moskova'ya doğru uçan bir İHA'nın Oryol'da düşürüldüğünü kaydetti. Sobyanin "Bu yıl Moskova'yı İHA saldırısından  korumak için çok şey yaptık. Son birkaç haftadır Savunma Bakanlığı'nın talebi üzerine yeni hava savunma tesisleri inşa edilmesi için aralıksız çalışıyoruz. Bazen dökülen asfaltın kurumasına fırsat kalmadan oradaki füzeler çalışıyor, dronları vuruyor" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Moskova bölgesinin Lyuberetski semti üzerinde bir Ukrayna İHA'sını imha ettiğini açıkladı. 
 
- Başkent havalimanlarında dün gece yarısından sabaha kadar 22 uçuş ertelendi, 23 uçuş da iptal edildi. Vnukovo'da 10 uçuş ertelendi, altısı iptal edildi. Domodedovo'da dokuz uçuş ertelendi, 14 uçuş iptal edildi, Şeremetyevo'da üç uçuş ertelendi, üç uçuş iptal edildi.
 
- BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'da yakın zamanda barış beklemediğini söyledi, "Ukrayna'da yakın ufukta barış olasılığını gördüğümüze inandığımı söylersem elbette yalan söylemiş olurum" dedi.
 
- Zelenskiy'nin başdanışmanı Mihailo Podolyak, Rusya topraklarına yönelik saldırılardan kaçınma çağrılarının "tuhaf" olduğunu savunarak, "Yine de müttefiklerimizin verdiği silahları Rusya topraklarına saldırmak için de kullanmama sözüne bağlı kalacağız" dedi.
 
- Ukrayna'nın doğusunda bir görev sırasında iki helikopterin düştüğü, mürettebat dahil Ukrayna ordusunu altı mensubunun öldüğü bildirildi. Olayın nasıl olduğu Kiev tarafından açıklanmadı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus uçaksavar birliklerinin Bryansk bölgesi üzerinde uçan bir Ukrayna insansız hava aracını imha ettiğini söyledi.
 
- Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, şehirde tahkimat inşa etmek ve diğer acil askeri ihtiyaçlar için 21,7 milyon dolar tahsis edileceğini söyledi.
 
- Devlet haber ajansı BelTA'nın haberine göre, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Wagner paralı askerlerinin Belarus'tan atılması yönündeki Baltık üllkeleri ve Polonya'dan gelen taleplerin "temelsiz ve aptalca" olduğunu söyledi. Lukaşenko bunu talep eden ülkelerin sınıra asker yollamasına dikkati çekti.
 
- Almanya, 20 Leopard muharebe tankı, yurtsever füzeler ve 100'ün üzerinde gözetleme uçağının da aralarında bulunduğu, Ukrayna'ya sağlanacak silah ve diğer ekipmanların yeni bir listesini yayınladı.
 
 
31 Ağustos Perşembe
 
- Zelenskiy, gelecek yıl devlet başkanlığı seçimi yapılması durumunda yeniden aday olacağını açıkladı.
 
- Zelenskiy, Ukrayna'nın Rusya'nın hava sahasına hakim olmasını önlemek için yaklaşık 160 F-16 savaş uçağına ihtiyacı olduğunu söyledi.
 
- ABD, İngiltere ve Japonya, Rusya'nın Kuzey Kore'den silah almaya çalıştığını iddia eden ortak bir bildiri yayınladı.
 
- AB Diplomasi Yüksek Temsilcisi Borrell, "Zelenskiy planı" dışında başka herhangi bir barış önerisini değerlendirmeyeceklerini söyledi. 
 
- Kursk bölgesinin Gluşkovsky ilçesine bağlı Tetkino köyü Ukrayna tarafından bombalandı, dört ev hasar gördü, can kaybı olmadı.
 
- Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Danilov, "Ukrayna, Rusya'daki hedeflere yönelik saldırılarda yalnızca kendi ürettiği silahları kullanıyor" dedi. Daniov, "Almanya, Rusya'dan korktuğu için Taurus uzun menzilli seyir füzelerini Ukrayna'ya devretmeyi reddediyor" diye ekledi. (Kommersant)
 
- The New York Times'ın Ukraynalı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Ukrayna, 1000 km'den fazla menzilli olan dahil olmak üzere yaklaşık altı adet uzun menzilli drone modeli geliştiriyor.
 
- 1 Eylül için Rusya Merkez bankası resmi döviz kurunu açıkladı: ABD doları 96,33 ruble, euro 104,94 ruble, yuan 13,19 ruble. 
 
- Rus basınına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Eylül’de Soçi’ye gelerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi kesinleşti. 
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Telegram kanalından yayınladığı mesajda, Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanlığı'nın yerli silah üretimi ile ilgili bigi verirken, "Uzun menzilli silahlarımızı başarıyla kullandık: Hedef 700 kilometre uzaktan vuruldu" dedi. Zelenskiy hangi silahları kastettiğini ve hangi hedefler için kullanıldığı belirtilmedi. M. Komsomolets gazetesi, 30 Ağustos gecesi Ukrayna'nın Rusya'nın Orta ve Kuzeybatı federal bölgelerine büyük bir insansız hava aracı saldırısı girişiminde bulunduğunu hatırlatarak, "Özellikle drone saldırısı, Pskov havaalanında yangına ve iki Il-76 askeri nakliye uçağının hasar görmesine yol açmıştı" diye yazdı.
 
- Rusya'da yarın yeni öğretim yılına başlanırken, Başkan Puti 30 öğrencinin katılacağı, "Önemli şeyler hakkında sohbet" başlıklı bir ders verecek.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya, Türkiye ve Katar arasında yürütülen tahıl sevkiyatı müzakerelerinde henüz somut sonuç elde edilmediğini belirtti. Kremlin Sözcüsü, "Görüşmelerde henüz somut sonuç yok. Bugün Moskova'da ve yakın zamanda en üst düzeyde bu konu elbette istişare edilecek. Bunun ne kadar verimli olacağını söylemek zor" yanıtını verdi. Rusya'nın sorumluluk sahibi tedarikçi olarak bu tür müzakerelere katıldığını kaydeden Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tahıl anlaşmasının Rusya'yla ilgili koşullarının yerine getirilmesi halinde anlaşmaya dönmeye hazır olduklarını söylediğini de anımsattı. (Sputnik)
 
- Moskova Borsa Endeksi bu yılın maksimum seviyesini yenileyerek 3234 puana kadar çıktı. Geçen yıl askeri operasyonun başlamasından beri de Moskova Borsası (MOEX) en yüksek seviyeyi gördü. Rublenin zayıflaması ve en büyük ikinci banka VTB'den gelen olumlu bilanço, borsaya olumlu yansıdı. Böylece Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşılırken VTB hisseleri %2,88 arttı.
 
Bu arada saat 12.15'de dolar 96,40 rubleden, euro 104,89 rubleden işlem görüyordu. Sabah seansında euro 105 rubleyi geçmişti.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, Vladimir Putin ile Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılacak görüşmenin Rusya'nın tahıl anlaşmasına geri dönmesi için son şans olduğunu söyledi.
 
- FSB, Bryansk bölgesinde Ukrayna istihbarat ve ordu mensuplarından oluşan bir sabotaj grubuna operasyon düzenledi. Açıklamaya göre grup, bölgedeki askeri ve enerji altyapı tesislerine yönelik terör saldırılarına hazırlanıyordu. İki Ukraynalı asker öldürüldü, beşi gözaltına alındı.
 
- Macar hükümeti, Avrupa Birliği liderlerinden ve Ukraynalı yetkililerden, Ukrayna'ya tahsis edilen yaklaşık  50 ila 70 milyar euorunun tam olarak neye harcandığına ilişkin ayrıntılı bir rapor talep etti.
 
- Bu sabaha karşı Moskova yakınlarındaki Voskresenski bölgesinde bir İHA saldırısı önlendi. Belediye Başkanı Sergei Sobyanin Moskova'ya doğru uçan bir insansız hava aracının vurulduğunu söyledi. Bu nedenle dün geceden sabah saatlerine dek Moskova havalimanlarında 40'tan fazla uçuş ertelendi veya iptal edildi. Yandex verierine göre Vnukovo , Şeremetyevo ve Domodedovo havalimanlarında en az 38 uçuş ertelendi, dört uçuş iptal edildi.  Moskova saatiyle 06.44'teki bilgiye göre Vnukovo'da 14 uçuş ertelendi, üç uçuş iptal edildi. Domodedovo'da 16 uçuş ertelendi, biri iptal edildi, Şeremetyevo'da sekiz uçuş ertelendi. 
 
- RBC'nın derlemesine göre 1,5 yıda Rusya bölgelerine düzenlenen drone saldırılarının sayısı 500'ü aştı. 24 Şubat 2022'den bu yana bölgesel yetkililer 511 kez saldırı girişimi rapor etti. En büyük saldırlar 30 Ağustos 2023'te gerçekleşti.
 
- Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, saat 15.00'te Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüşecek. 16:30'da tarafların  bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.
 
- Papa Francis bugün başlayıp 4 Eylül'de soa erecek ziyaret için Moğolistan'a gidecek, Rusya üzerinden transit olarak uçacak. Papa ile Patrik Kirill arasında Moskova havalimanlarından birinde transit bölgede bir görüşme yapılması bekleniyor.
 
- ABD, iki ülke arasındaki olası silah anlaşmalarına ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde Pyongyang'a Moskova'nın Ukrayna'da  kullanabileceği silahları Rusya'ya satmama çağrısında bulundu.
 
- Trump destekçisi Fox TV'nin ünlü sunucularından Tucker Carlson, ABD'nin 2024'te Rusya'ya karşı savaş açacağı iddiasında bulundu. Amerikalı gazeteci Biden yönetiminin, iktidarda kalabilmek için ülkeyi Rusya ile topyekün bir savaşa sürükleyeceğini söyledi. Carlson, savaşın Polonya'da "kazara" bir füze düşmesiyle başlayabileceğini öne sürdü.
 
- Ukraynalı yetkililer, dün Kiev'e yönelik en büyük insansız hava aracı ve füze saldırısında en az iki kişinin öldüğünü ve iki kişinin de yaralandığını duyurdu.
 
- Avrupa Birliği ülkeleri Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını askeri operasyonun başladığı döneme kıyasla artırdı. Sivil toplum grubu Global Witness, blokun 2027 yılına kadar Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını sona erdirme taahhüdüne rağmen, AB ülkelerinin yılın ilk yedi ayında tankerlerle 2021'in aynı dönemine göre yüzde 40 daha fazla Rus LNG ithal ettiğini tespit etti.
 
- Rusya BM Güvenlik Konseyi'nde  Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Mali'ye yönelik yaptırım rejimini bir yıl uzatma yönündeki karar taslağını veto etti. Çin oylamada çekimser kaldı, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin geri kalanı lehte oy kullandı. Mali'ye yönelik yaptırımlar 2017'den beri yürürlükte. Yaptırım rejimi, 2015 barış anlaşmasının uygulanmasını engelleyen kişilerin mal varlıklarının dondurulmasını ve seyahat yasağını içeriyor.
 
- Nautilus alışveriş merkezinin satışına ilişkin müzayede bugün Moskova'da düzenlenecek. AVM, 14,5 milyar rublelik zimmete para geçirme suçuyla ilgili bir ceza davasına karışan Moskova Bankası eski başkanı Andrey Borodin'den tazminatların tahsil edilmesi kapsamında haczedilmişti.
 
30 Ağustos Çarşamba
 
- Kırım'ın doğusunda bir Ukrayna füzesinin düşürüldüğü açıklandı. Bölge başkanı Sergey Aksyonov, hava savunma güçlerinin Kırım'ın doğusunda bir seyir füzesini vurarak düşürdüğünü söyledi. Aksyonov, Telegram mesajında "Herkesten sakin kalmasını ve yalnızca resmi kaynaklardan geleen bilgilere güvenmesini rica ediyorum" diye yazdı. Kırım başkanlık danışmanı Oleg Kryuçkov'a göre , füzenin enkazının düştüğü tarladaki ekinler yandı, şarapnel parçaları nedeniyle de elektrik hattı hasar gördü. 
 
Yie akşam saatlerinde Bryansk bölgesinde hava savunma sistemlerinin iki İHA'yı vurduğu açıklandı. Vali Oleksandr Bogomaz, "Ukraynalı teröristlerin saldırısı durduruldu, herhangi bir can kaybı veya hasar yaşanmadı" dedi.
 
- Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Fox News sunucusu Tucker Carlson'a verdiği röportajda Ukrayna'nın Rusya'ya karşı bir savaşı kazanamayacağını,  savaşın ancak Donald Trump'ın yeniden başkan seçilmesi ile sona erebileceğini söyledi. Orban, Trump'ın başkanık dönemindeki dış politikalarını överek, "O Batı dünyasını ve tüm insanlığı kurtarabilecek kişi. Benim görüşüm böyle" dedi.
 
- Rusya'nın devlet haber ajansı RIA'da Sergey Savçuk imzasıya yayınlanan bir makalede, "Türkiye'nin geleceği Rusya'ya bağlı" başlığı kullanıldı. Yazıda, Erdoğan'ın 4 Eylül'de Soçi'ye yapması beklenen ziyaret öncesi özellikle enerji alanıdaki ilişkiler değerlendirildikten sonra, "Rusya olmadan Türkiye'nin enerji bağımsızlığını inşa etmesi teoride dahi mümkün değildir. Bu nedenle Erdoğan müzakereler için bize geldi ve gelecek. Geriye sadece Rusya'nın onunla uzlaşmaya ne kadar hazır olduğunu ve karşılığında ne talep edeceğini öğrenmek kalıyor" denildi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, tahıl anlaşmasına yeni bir alternatif önerdi. Kommersant'ın aktardığına göre bakanlık, "Başkan Putin'in Türkiye'ye işlenmek üzere indirimli fiyatla 1 milyon ton tahıl tedarik etme girişimi, tahıl anlaşmasına en iyi alternatif olabilir" açıklamasını yaptı.  Bakanlık açıklamasında, yarın Moskova’da bir araya gelecek iki ülke dışişleri bakanlarının Katar'ın mali desteğiyle Türkiye'ye 1 milyon ton tahıl tedarikini  de gçrüşecekleri kaydedildi.
 
- Yaklaşık iki haftalık aradan sonra yeniden dolar kuru 96 rubleyi, euro da 105 rubleyi aştı. Saat 17.30'dd dolar 96.16 rubleden, euro 105,08 rubleden işkem gördü. Rusya Merkez Bankası'nın desrt faiz arttırımı sonrası sakinleşen kur dengesi, yeniden ruble aleyhinde bozulmaya başladı.  Uzmanlara göre rublenin zayıflamasının nedeni, devam eden arz-talep dengesizliğinin yanı sıra spekülatörlerin alım satımları. Euroe en son iki hafta önce 16 Ağustos'ta 105 rubleninn üzerinde işlem görmüştü. Ruble, Merkez Bankası'nın faiz artırımı ve ihracatçılarla hükümet arasında döviz gelirlerinin piyasaya satış miktarının artırılması konusunda yapılan anlaşmaya rağmen, kısa bir süre güçlendikten sonra yeniden zayıflamaya başladı. Rusya Merkez Bankası'nın, 15 Eylül'deki toplantısında para politikasını sıkılaştırmaya yönelik yeni tedbirleri açıklayarak durumu değiştirmeye çalışabileceği belirtiliyor. Yeni faiz arttırımının yanında sermaye hareketlerine kontrol gündemde.
 
- AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Borrell, "AB, Ukrayna için 2024-2027 yıllarını kapsayacak yıllık 5 milyar euro hacminde bir askeri yardım fonu oluşturmayı planlıyor" dedi. Borrell ayrıca, AB'nin yıl sonundan önce eğitmesi gereken Ukrayna askeri sayısını 40 bine çıkarmasını önerdi. Bu arada AB savunma sanayinin, Ukrayna için top mermisi üretmek üzere üç büyük sözleşme imzaladığı açıklandı.
 
- Gün içinde de Rusya topraklarına yönelik bazı İHA saldırıları oldu. Vali Gusev, "Bugün öğleden sonra, Voronej'in 22 km yakınında  elektronik harp sistemleri uçak tipi bir İHA'yı tespit etti ve etks,z, hale getirdi" dedi.
 
-  Peskov, Prigojin'in bulunduğu uçağın düşmesinin olası nedenlerinden birinin de "kasıtlı eyem" olduğunu ve bunun soruşturma tarafından değerlendirildiğini söyledi.
 
-  Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 31 Ağustos-1 Eylül tarihleri ​​arasında Rusya'yı ziyaret edeceğini, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile üst düzey temasların programını ve Ukrayna'daki durumu  görüşeceğini söyledi.
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin'e Pskov'a düzenlenen insansız hava aracı saldırısı da dahil olmak üzere özel operasyonla ilgili tüm bilgilerin derhal iletildiğini söyledi. Peskov, İHA'ların sivil hedefleri vurmaması için Rusya'nın Ukrayna'daki terör tehdidini ortadan kaldırmaya yönelik operasyona devam edeceğini vurguladı.
 
-  Londra ICE borsasında Brent petrolünün varil fiyatı 86 doları aştı.
 
-  Sözcü Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda "Ukrayna Liderliğinin Suçlarından Sorumlu Büyükelçi" olarak yeni bir pozisyon oluşturulduğunu ve bu görece büyükelçi Rodion Miroşnik'in atandığını açıkladı.
 
- RBC'nın Reuters'e dayanan haberine göre Rusya, Brezilya'nın Prigojin'in düşen uçağı ile ilgili soruşturmayakatılma önerisini reddetti. Brezilya, uçağın Brezilyalı bir şirket tarafından üretilmesi nedeniyle kaza soruşturmasını ortaklaşa yürütmeyi tekif etti, ancak Moskova delilleri kendi başına incelemeye karar verdi.
 
- Trump döneminin eski ABD ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, 1945five dergisindeki makalesinde," Putin'in Ukrayna karşı saldırıda başarısız olursa önümüzdeki aylarda Kiev'le barış görüşmelerine başlayabileceği ve müzakerelerin Batı tarafından destekleneceği" savundu.
 
-  Zelenskiy'nin baş danışmanı Podolyak, Papa Francis'i "Rus propagandasının bir aracı" olarak nitelendirdi. Daha önce Papa, Rusları "büyük kültüre ve büyük insanlığa sahip bir ülke olan büyük Rusya'nın mirasçıları" olarak anmıştı. (Kommersant)
 
- Financial Times'ın Global Witness verilerine dayandırdığı haberine göre, AB ülkeleri 2023'te Rusya'dan rekor miktarlarda LNG ithal etmeya hazırlanıyor.
 
- Ukrayna makamları, dün geceki İHA saldırılarını ardından Rus birliklerinin Kiev'e büyük bir füze ve İHA saldırısı düzenlediğini duyurdu. Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Serhiy Popko, "Kiev bahardan bu yana bu kadar büyük bir saldırı yaşamamıştı. Önce insansız hava araçlarının şehre farklı yönlerden saldırdı, ardından havadan atılan füzelerle Kiev vuruldu" dedi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko bombardımanda iki kişinin öldüğünü duyurdu. 
 
- Dün gece Ukrayna'dan Rusya'ya yoğun İHA saldırıları derçekleşti. Rusya'nın en az yedi bölgesini hedef alan farklı saldırılar yaşanırken, altı bölgede en az sekiz insansız hava aracı düşürüldü. 
 
Pskov havaalanına yapılan saldırının yanı sıra, Savunma Bakanlığı Bryansk Oblastı'nda üç insansız hava aracının düşürüldüğünü bildirdi. Bölge Valisi Aleksandr Bogomaz, sabah saatlerinde başka bir İHA'nın düştüğü kamu binasında yangın çıktığını duyurdu.
 
Bryansk'a komşu Oryol bölgesinde de bir İHA'nın vurulduğu açıklandı.
 
Daha sonra Rusya Savunma Bakanlığı, Kaluga bölgesinde bir İHA  düşürüldüğünü bildirdi. Sabaha karşı bu kez Kaluga Valisi Vladislav Şapşa, iki İHA'nın bölge üzerinde vurulduğunu duyurdu.
 
Ardından bu kez komşu Ryazan bölgesinde iki İHA'nın imha edildiği açıklandı.
 
Diğer yandan gece  Sevastopol körfezinde denizden gelen İHA'ların saldırısının geri püskürtüldüğü ve yoğun çatışmalar yaşandığı bildirildi.
 
Ayrıca saat 03.30 sıralarında bir İHA Moskova bölgesinin Ruzsky yerleşim birimi yakınında düşürüldü. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, gece "Merkez Federal Bölge'de İHA'larla toplu saldırı girişiminde bulunulduğu, herhangi bir kayıp ya da hasar yaşanmadığı" açıklamasını yaptı.
 
Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, dün gece yarısı civarında, Karadeniz Filosuna ait bir uçak, Karadeniz'de Ukraynalı 50 kadar savaşının bulunduğu dört çıkarma botunu imha etti.
 
Rosaviatsia'nın haberine göre, drone saldırılarının ardından Moskova'nın Vnukovo, Şeremetyevo, Domodedovo ve Jukovski havaalanlarına inmesi beklenen 11 yolcu uçağı başka alanlara  yönlendirildi. Sabah havaalanları normal çalıima rejimine döndü.
 
- Rusya'nın kuzey batısında, Estonya sınırına yaklaşık 60 km mesafedeki Pskov şehri uluslararası havaalanına dün gece yoğun İHA saldırıları gerçekleşti. Bazı ajanslar yerel saatle 23.40'da 10'dan fazla İHA'nın havaalanını hedef alan saldırısının başladığını, toplamda en az beş şiddetli patlama işitildiğini duyurdu.
 
TASS ajansı havaalanındaki dört adet Il-76 askeri nakliye uçağının hasar gördüğü haberini geçti. Rusya'nın 104. Hava Muhafız Alayı'nın konuşlandığı Çerehinski askeri üssünün de saldırının hedefi olabileceği belirtildi.
 
Pskov Bölgesi Valisi Mikhail Vedernikov gece yarısı yaptığı açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Pskov havaalanına yönelik insansız hava aracı saldırısını püskürttüğünü söyledi. Vali, sosyal medya paylaşımında "Pskov havaalanındaki Savunma Bakanlığı güçleri, insansız hava araçlarının saldırısını püskürtüyor. Olayın başından beri bizzat olay yerindeydim. İlk bilgilere göre herhangi bir kayıp, mağduriyet yaşanmadı. Meydana gelen hasarın ölçeği tespit ediliyor" diye yazdı.
 
Pskov havaalanı, St. Petersburg'un yaklaşık 280 km güneyinde bulunuyor. Ukrayna sınırı ise bölgeye yaklaşık 800 km mesafede.  Saldırıların ardından Pskov havaalanı seferlere kapatıldı, çevredeki hava sahasında da uçuş kısıtlaması getirildi. 
 
Mash haber kanalı, ön bilgilere göre insansız hava araçlarından birinin havaalanı arazisindeki yakıt ikmal tesislerime çarptığını ve ardından büyük bir yangının başladığını duyurdu. Shot haber kanalı ise alev alan yakıt deposundaki yangının gece yarısına doğru söndürüldüğünü bildirdi.
 
- Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), çatışmalarda bugüne dek 9 bin 511 sivilin öldürüldüğünü ve 17 bin 206 kişinin yaralandığını bidirdi.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ukrayna'ya yönelik yeni bir askeri yardım paketini duyurdu. Anlaşmada mayın temizleme ekipmanları, hava savunma füzeleri, topçu mühimmatı ve yüç milyonun üzerinde hafif silah mühimmatı yer alıyor.
 
- İngiltere Savunma Bakanlığı'nın istihbarat raporunda, Rusya'nın askerlerinin maaşlarını ve sosyal yardımlarını artırdığı belirtildi. Raporda birçok ast rütbedeki askerin şu anda ayda 200 bin rubleden rubleden (yaklaşık 2 bin dolar) fazla kazandığı, bu rakamın ulusal maaş ortalamanın 2,7 katından fazla olduğu kaydedild.
 
- Güney Kore, gelecek yıl Ukrayna'ya bu yıla kıyasla sekiz kat artışla 520 milyar won (394 milyon dolar) değerinde yeni bir mali yardım paketini açıkladı.
 
- Alman haber dergisi Der Spiegel, Alman müfettişlerin Rusya'nın Orlan-10 insansız hava araçlarında kullanılan ve Rusya'nın Ukrayna askerlerini hassas bir şekilde hedef almasını sağlayan elektronik bileşenleri sattığından şüphelenilen bir şirketin sahibinin tutukladığını bildirdi.
 
 29 Ağustos Salı
 
- TASS'ın haberine göre, Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları Lavrov ile Fidan, 31 Ağustos'ta Moskova'da görüşecek. 
 
- Rusya'da Bryansk bölgesi valisi Aleksandr Bogomaz, Klimovo köyünün bombardımanı sırasında bir çocuk, can kayıpları olduğunu bildirdi. Vali, Ukrayna ordusunun ABD yapımı Çok Namlulu Roketatar Sistemi (MLRS) ile füze saldırısında bulunduğunu kaydetti. “İlk bilgilere göre maalesef 1'i çocuk olmak üzere hayatını kaybedenler var. Bombardıman sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 5 sivil yaralandı” diye yazdı. Belediye Başkanı Aleksandr Isayev de halkı sığınaklara gitmeye çağırdı.
 
-  Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasına göre, hava savunma sistemleri, Bryansk bölgesi üzerinde Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracını imha etti. Ayrıca Karadeniz üzerinde Ukrayna'ya ait bir başka İHA da vuruldu.
 
- Yevgeni Prigojin'in cenazesinin St. Petersburg'da gizli bir törenle toprağa verildiği açıklandı. Prigojin'in basın servisinden yapılan kısa açıklamada, törenin "kapalı bir formatta gerçekleştiği" belirtildi,  "veda etmek isteyenlerin St. Petersburg'daki Porohovski mezarlığını ziyaret edebilecekleri" kaydedildi. Medyaya yansıya bilgilerde, vasiyetine uygun olarak Prigojin'in cenazesine ailesi dışında sadece bir grup Wagner savaşçısının katıldığı belirtildi. Peskov, Putin'in cenazeye katılmasının öngörülmediğini söylemişti. Uçak kazasında ölen diğer Wagner komutanlarının da farklı mezarlıklarda toprağa verildiği kaydedildi.
 
- Bloomberg ajansı, Putin'in 2023'teki ilk yurt dışı ziyaretini Çin'e yapacağını yazdı.  Habere göre Kremlin, Vladimir Putin'in Çin'deki forum gezisi için hazırlıklara başladı. Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Putin'in Ekim ayında Çin'deki Kuşak ve Yol Forumu'nu ziyaret etmeye hazırlandığını söyledi. 
 
- Ukrayna ile Belarus sınırındaki demiryolu köprüsünde yaşanan bir patlama sonucu çok sayıda TM-62M anti-personel mayını infilak etti. Ukrayinska Pravda, mühimmatın patlamasına yıldırım düşmesinin neden olduğunu bildirdi. 
 
- Rusya Duması milletvekili, 58. Ordu'nun eski komutanı General Andrey Gurulev, Zaporojye bölgesinde çatışmaların yoğun olarak sürdüğü Rabotino köyünün taktik nükleer silah kullanımı için "ideal bir yer" olduğunu savundu. Federal devlet kanalında TV sunucusu Vladimir Solovyov'a konuk olan Gurulev, "Ukrayna ordusu bir yığın halinde orada toplanmış durumda. Tek kelimeyle mükemmel yer" dedi.  (Tsragrad TV)
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kiev’in, Batılı ülkelerin Kırım da dahil olmak üzere ‘Rus olan her şeyin’ yok edilmesi konusunda Ukrayna'yı desteklediğine inanmak istediğini, ancak Batı’nın çatışmaya dahil olmanın risklerinin farkında olduğunu ve bu noktada farklı bakış açılarının çeliştiğini belirtti. Peskov, “Kiev rejiminin temsilcileri buna inanmak istiyor ve elbette, Batılı ülkeleri bu çatışmanın mümkün olduğunca derinine sürüklemek için ellerinden gelen her şeyi yapmak istiyor. Biz, Batılı ülkelerin bundan gelen tehlikenin ve bu tür bir müdahalenin bedelinin kaçınılmaz olduğunun farkında olduklarını anlıyoruz. Bu nedenle şu anda farklı bakış açıları çelişiyor, biz bunu çok dikkatli bir şekilde izliyoruz” diye konuştu. (Sputnik)
 
- Moskova Şehir Mahkemesi, "halkı aşırılıkçı eylemlere teşvik etmek" suçlamasıyla tutuklanan eski Donbass Savunma Bakanı Igor Strelkov'un (Girkin)  tutuksuz yargılanma talebini reddetti.
 
- Gürcistan'da Rusya vatandaşlarına yatırım ve kısa süreli oturma izinlerinin verilmesini 2024 yılı sonuna kadar sınırlanmasına dair bir yasa tasarısı Gürcistan Parlamentosu'na sunuldu.
 
- Dolar kuru ağustos ortasından bu yana ilk kez 96 rubnleyi aştı. Son altı işlem seansında doların değeri, vergi döneminde döviz satışlarının artmasıyla rubleye sağlanan desteğe rağmen 2 rubleden  fazla arttı. 96,01 seviyesini gören dolar daha sonra yeniden 95.90 seviyesine döndü.  Euro kuru 103,76 rubleye kadar yükseldi.
 
- FSB'ye ait bir Mi-8 helikopteri Çelyabinsk bölgesinde düştü. Ajanslar helikoperdeki mürettebat dahil üç kişinin öldüğünü duyurdu. 
 
- Peskov, Başkan Putin'in, uçak kazasında ölen Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'in cenaze törenine katılmasının öngörülmediğini söyledi. 
 
- The Wall Street Journal, Başkan Joe Biden'ın mevcut yönetiminin Beyaz Saray'da bir iktidar değişikliği sırasında bu yükümlülüklere uyulacağını garanti edememesi nedeniyle ABD'nin Ukrayna için güvenlik garantileri geliştirmede zorluklar yaşadığını yazıyor.
 
-  Sputnik'in haberine göre BM, AGİT ve Avrupa Konseyi’ne Letonya’daki Rusya vatandaşlarını sınır dışı edilmekten koruma çağrısında bulunan Rusya Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Konseyi, ülkedeki Ruslardan sadece dil sınavından geçmeleri değil, Rusya’nın eylemlerini de resmen kınaması istendiğine dikkat çekti.  Haberde, "Letonya’da yaşayan Rusya vatandaşları sınır dışı edilme tehlikesi ile karşı karşıya. Letonya’da oturma izni ile yaşayan ve resmi dil sınavını geçmeyen yaklaşık 6 bin Rusya vatandaşı 1 Eylül’den itibaren ülkeden sınır dışı edilebilecek" denildi.
 
- Çek Cumhuriyeti'nde Raiffeisenbank hakkında Rusya'daki çalışmaları nedeniyle soruşturma başlatıldı.
 
- Habertürk TV, Ankara'daki kaynaklarına dayanarak Erdoğan-Putin görüşmesinin 4 Eylül'de Soçi'de yapılacağını duyurdu.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin başdanışmanı Mihail Podolyak, "Batılı ortak ülkelerin, Kiev'in, Kırım yarımadasına saldırı düzenlemek de dahil olmak üzere Rus olan her şeyi yok etmesine izin verdiğini" söyledi.  "Kiev'in Batılı ortaklarıyla Kırım'a yönelik saldırıları koordine ettiğini" söyleyen Podolyak, bir TV kanalına demecinde "Kırım'da Rus olan her şeyi yok edebileceğimiz konusunda zaten mutlak bir fikir birliği var. Oysa bir yıl önce Kırım'da bazı saldırılar olduğunda herkesin 'Hayır, hayır, bunu yapnayalım' dediğini hatırlayın. Artık Ukrayna'nın tüm Batılı ortak ülkeleri bu konuda anlaşmaya varmış durumda" diye konuştu. 
 
Daha önce Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkanı Kirill Budanov, Kiev'in önümüzdeki günlerde Kırım'a yeni bir saldırı düzenleyeceği uyarısında bulunmuştu.  Kırım köprüsüne saldırı girişimleri sonrası Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova' "Bu eylemler cevapsız kalmayacak" açıklamasını yapmıştı. 
 
- Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Tula bölgesi üzerinde iki insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi. Açıklamada, "Ukrayna'nın iki İHA ile terör saldırısı düzenleme girişimi engellendi. Uçak tipindeki İHA'lar Tula bölgesinde imha edildi" denildi. Bakanlık ayrıca Belgorod Bölgesi üzerinde Ukrayna ordusuna ait uçak tipi bir insansız hava aracının (İHA) etkisiz hale getirildiğini belirtti.
 
 - Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önümüzdeki ay Hindistan'da yapılacak 20'ler Grubu (G20) zirvesina katılmayacak. Rusya'yı Dışişleri Bakanı Lavrov temsil edecek. 
 
-  Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türk mevkidaşı Hakan Fidan yakın gelecekte Moskova'da görüşmelerde bulunacağını söyledi.
 
- Rusya'nın Temmuz ayında BM aracılığında yapılan Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından Ukrayna'dan gelen ikinci bir kargo gemisi, Ukrayna tarafından oluşturulan "insani koridor" üzerinden İstanbul'a ulaştı. Anlaşmadan çekildikten sonra Rusya, Karadeniz'deki her türlü gemiyi askeri hedef olarak görebileceği uyarısında bulunmuştu. Yeni insani koridor Romanya ve Bulgaristan'ın Karadeniz kıyılarını kapsıyor.
 
- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Rafael Grossi, Ukrayna’nın Zaporojye Bölgesi’nde devam eden taarruzunun Zaporojye Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) zarar verme olasılığını artırdığını belirtti. İsveç Uluslararası İlikiler Enstitüsü’nde konuşan UAEK Başkanı Grossi, “Bildiğiniz gibi, şu anda bir karşı taarruz devam ediyor. Taarruz Zaporojye Bölgesi’nde yoğunlaştı. Santralde değil genel olarak bölgede. Elbette bu durum, santrale saldırılması veya santrale zarar verilmesi olasılığını artırıyor” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, güneydoğudaki Robotyne köyünde Rus savunmasını aştıklarını iddia ederek, karşı saldırıda güneye doğru ilerlemeye çalıştıklarını bildirdi.
 
 - Ukrayna İçişleri Bakanı Ihor Klymenko, Poltava bölgesindeki bir fabrikanın füzeyle vurulması sonucu 3 kişinin öldüğünü, 5 kişinin de yaralandığını söyledi.
 
- Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Wagner paralı askerlerinin dahil olduğu "kritik bir olay" olması durumunda Varşova ve Baltık devletlerinin Belarus ile sınırlarını tamamen kapatacaklarını söyledi.
 
- İsveç gazetesi Dagens Nyheter'in haberine göre 60 yaşındaki, İsveç ve Rusya vatandaşlığı olan bir kişi 2013'den beri Rusya için casusuluk yaptığı suçamasıyla gözaltına alındı.
 
- Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin 2030 yılına kadar Doğu Avrupa ve Balkanlardan yeni üyeleri kabul etmeye hazırlanması gerektiğini söyledi.
 
28 Ağustos Pazartesi
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, iki Rus savaş uçağının, Kırım yakınlarında devlet sınırının ABD insan hava araçları (İHA) tarafından olası ihlalini önlediğini belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, Rus Hava ve Uzay Kuvvetleri hava sahsını izleme araçlarının Karadeniz’in güneybatısı üzerinde Rusya sınırı yönünde uçan ABD Hava Kuvvetleri’ne ait MQ-9 Reaper ve RQ-4 Global Hawk İHA’larını tespit etti. Bu İHA’ların Kırım Yarımadası’na yönelik istihbarat topladığı ifade edildi. Açıklamada, “Rusya sınırının olası ihlalini önleme ve İHA’ların elektronik istihbarat toplamasını engelleme amacıyla Hava Savunma Kuvvetleri’ne ait iki savaş uçağı havaya kaldırıldı” ifadesine yer verildi. ABD, İHA’larının yönlerini değiştirerek bölgeyi terk ettiği kaydedildi. (Sputnik)
 
- AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Çelik, "Cumhurbaşkanımızın Soçi ziyareti olacak. Tahil koridoru konusunda yeni gelişmeler olacak" dedi. Böylece Putin'in Türkiye'yi ziyareti yerine Erdoğan'ın Rusya'yı ziyaret edeceğine dair ilk kez Ankara'dan bir açıklama yapılmış oldu. Bloomberg bazı kaynaklara dayanarak Soçi görüşmesi için 8 Eylül tarihini vermişti. 
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tahıl anlaşmasının Rusya, Türkiye ve Katar'ın katılımıyla yeniden yürürlüğe koyulması konusunda somut bir mutabakat bulunmadığını söyledi. Günlük basın toplantısı düzenleyen Peskov'a Alman Bild gazetesinde yer alan ve Rusya, Türkiye ve Katar'ın tahıl sevkiyatıyla ilgili yeni bir anlaşma hazırlamak için harekete geçtiğine dair iddia soruldu. Kremlin Sözcüsü, "Katar'ın yer aldığı çeşitli işbirliği seçenekleri var ancak şu anda bu konuda önemli bir mutabakat bulunmuyor" yanıtını verdi. Bununla beraber Peskov, tahıl anlaşması konusunda çeşitli formatlarda çeşitli tartışmalar yapıldığının da altını çizdi. Tahıl anlaşmasının sona erdiği tarihten bu yanaki ikinci geminin Kiev'in organize ettiği geçici koridor üzerinden Karadeniz'e açılmasını da değerlendiren Peskov, bunun tahıl anlaşmasının yeniden yürürlüğe girme olasılığını etkilemeyeceğini, bunun anlaşmanın Rusya'yla ilgili bölümünün uygulanmasına bağlı olduğunu vurguladı. Basın toplantısında Peskov'a yöneltilen bir diğer soru, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında beklenen görüşmenin Rusya'da yapılma olasılığı oldu. Kremlin Sözcüsü, "Görüşme yakında gerçekleşecek. Zamanı geldiğinde bu konuda bilgi vereceğiz. Görüşmenin duyurulma tarihleriyle ilgili birtakım mutabakatlar var ve bunlara bağlı kalma niyetindeyiz" yanıtını verdi. (Sputnik)
 
- ABD'den talep ettikleri güvenlik garantileri hakkında konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsrail modeline benzer bir model üzerinde durduklarını kaydetti. 1+1 televizyonuna demeç veren Zelenskiy, ABD ve Ukraya'nın güvenlik garantileri konusunda muhtemelen 'İsrail modelini' uygulayacağını, bu modelde hem silah ve eğitimin hem de finansman ve benzeri kalemlerin yer aldığını söyledi. Mevcut ABD Başkanı Joe Biden'ın Kasım 2024'teki seçimleri kazanamaması halinde bile güvenlik garantileriyle ilgili anlaşmanın bozulmayacağını belirten Zelenskiy, bununla ilgili kararın ABD Kongresi'ne ait olduğunu ifade etti. Avrupa'da da güvenlik garantileriyle ilgili kararın parlamentolar tarafından alınacağını söyledi.
 
- El Pais gazetesinin kendi kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Ukraynalı yetkililer Zelenskiy'nin popülaritesindeki düşüşü durdurmak ve Rusya ile olası müzakereler öncesinde halkın desteğini sağlamak için 2024'te başkanlık seçim düzenlemeyi düşünüyor.
 
- Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin ve Modi, telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde yapılan 15. BRICS Zirvesi'ini ele alan liderler, başta BRICS'in genişlemesiyle ilgili mutabakat olmak üzere tüm anlaşmaların önemini vurgulayarak, genişlemenin birliğin uluslararası meselelerdeki nüfuzunun artmasına katkı sunacağını belirtti. Putin ve Modi, 1 Ocak 2024'te başlayacak Rusya'nın BRICS dahilindeki dönem başkanlığında yakın işbirliğini sürdürme kararı aldı. Rusya ve Hindistan liderleri, 9-10 Eylül'de Yeni Delhi gerçekleştirilecek G20 Zirvesi'yle ilgili görüş alışverişi de yaptı. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre gece saatlerinde Rusya Donanması, Ukrayna ordusunun hava unsurları tarafından kullanılan silah ve mühimmatın bulunduğu depoya uzun menzilli, yüksek hassasiyetli, deniz bazlı silahlarla grup atışı gerçekleştirdi. Atışın amacına ulaştığını kaydeden bakanlık, silah ve mühimmat deposunun yerle bir edildiğini vurguladı. Bakanlık, Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin Çernovaya Dibrova yerleşiminde bulunan Ukrayna ordusu 67. mekanize tugayına ait komuta ve gözlem noktasının da imha edildiğini bildirdi.
 
- Estonya Başbakanı Kallas, eşinin Rusya'daki ticari işleriyle ilgili durumdan üzüntü duyduğunu belirterek özür diledi. Ancak istifa etmeyeceğini de tekrarladı.
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'da fiili durumu teyit eden bir ateşkesin barış anlamına gelmeyeceğini, bunun "yeni bir savaşa hazırlık" anlamına geleceğini savundu.
 
- ABD'nin önde gelen finans yayınlarından Bloomberg, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Rusya'da bir araya gelmeyi planladığını yazdı.  Fırat Kozok imzalı habere göre Erdoğan'ın Hindistan'da yapılacak G-20 zirvesinden önce 8 Eylül'de Rusya'ya seyahat etmesi gündemde. Potansiyel görüşmede Erdoğan ve Putin'in Rusya'nın 17 Temmuz itibariyle çıktığı, Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahılın dünyaya dağıtılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'nı konuşması bekleniyor.  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen hafta Macaristan dönüşünde yaptığı açıklamada, eylülde "fırsat bulunursa" Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yüz yüze görüşebileceğini ve yakında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Rusya'ya gidebileceğini ifade etmişti.  İlk başta Putin'in görüşme için Türkiye'ye gelmesi gündemdeyken, geçen haftalarda Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Devlet Başkanı'nın ülkeden çıkması için doğru bir zaman olmadığını" ifade etmişti.
 
Öte yandan Bloomberg'e konuşan üç Türk yetkili, Türkiye'nin 9-10 Eylül'de Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde yapılacak G-20 zirvesinde Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasında bir görüşme ayarlamaya çalıştığını kaydetti. Erdoğan ve Biden, geçen ay Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılan NATO zirvesinde görüşmüştü.  Rus devlet haber ajansı TASS'a konuşan bir kaynak da Erdoğan ve Putin'in Soçi'de 4 Eylül'de görüşmeyi planladığını söylemişti.  (t24)
 
- Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, bu sabaha karşı yaptıpı açıklamada, hava savunma sistemlerinin Moskova bölgesindeki Lyubertsı ilçesinde, başkentin merkesine dopru yol alan bir insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. İlk bilgilere göre ölen veya yaralanan olmadı, herhangi bir hasar meydana gelmedi. Hemen ardından Rusya Savunma Bakanlığı da Lyubertsı üzerinde  uçak tipi bir insansız hava aracının saat 04.30 sıralarında imha edildiğini teyit etti. Bu sadırı girişimi nedeniyle Moskova'nın Vnukovo, Domodedovo ve Jukovski havalimanları gece yaklaşık bir saat uçuşlara kapatıldı, 20'den fazla uçuş ertelendi, üçü iptal edildi. Bu esnada iniş bekleyen 10 uçak Rusya'nın diğer havaalanlarına yönlendirildi.
 
- Bryansk bölgesi üzerinde iki insansız hava aracı daha düşürüldü.
 
- Rusya, Kiev'e ve Ukrayna'nın diğer bölgelerine gece boyunca füze saldırıları gerçekleştirdi. 
 
- RIA ajansına göre Putin ile Erdoğan arasında beklenen görüşmeler tahıl anlaşmasının geleceğini belirleyecek. Müzakerelere katılan bir Türk kaynak ajansa,  iki liderin görüşmesinin büyük ölçüde tahıl anlaşmasının geleceği konusunda netlik sağlayacağını ve BM'nin de bunu takip edeceğini söyledi. Görüşmenin Hindistan'daki G20 zirvesinden önce 4 Eylül'de Rusya'da yapılabileceği beirtilmişti.
 
- Zelenskiy, Ukrayna'da çatışmalar ve sıkıyönetim uygulaması sırasında parlamento seçim yapılmasının çeşitli koşullar altında mümkün olduğunu söyledi. Zelenskiy, seçim yapılabilmesi için sıkıyönetim sırasında seçimi yasaklayan mevzuatın değiştirilmesi, Batı'dan bunun için mali yardım alınması ve ordu ve mülteciler için oy kullanma koşullarının yaratılması şartlarını öne sürdü.  Sıkıyönetim en son 15 Kasım'a kadar uzatılmış ve bu nedenle ekim ayı sonlarında yapılması planlanan parlamento seçimleri imkansız hale gelmişti. Ukrayna iideri, Batı'dan seçim için 5 milyar dolar ayrı bir fon gelmesi gerektiğini belirterek  "Seçimleri krediyle yapmayacağım, silahlar için ayrılmış fonları kullanmayacapım" dedi.
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Bild'e verdiği röportajda, Batı'nın vaat ettiği F-16 savaş uçaklarının önümüzdeki baharda ilk kez Ukraynalı pilotlar tarafından kullanılabileceğini, pilot ve teknisyenlerin eğitimlerinin halihazırda sürdüğünü söyledi.
 
- Ukrayna İmar Bakanlığı, Odessa limanında mahsur kalan ikinci bir kargo gemisinin, Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından oluşturulan geçici insani koridoru kullanark limandam ayrıldığını duyurdu.
 
27 Ağustos Pazar
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, parlamentonun üst kanadı Verhovna Rada'ya "sıkıyönetim döneminde yolsuzluğun cezasını vatana ihanetle eşitlemeyi" teklif edeceğini duyurdu. Zelenskiy, tasarının bir hafta içinde parlamentoya sunulacağını söyledi. Zelenskiy, son TV röportajında "Yasa koyucunun bunu destekleyip desteklemeyeceğini bilmiyorum ama ben kesinlikle önereceğim. Böyle bir yasanın, bir silah olarak toplumda sürekli işleyemeyeceğini anlıyorum. Ancak savaş zamanında topluma yardımcı olacağına inanıyorum. Bu uygulama sadece kanıtlanmış suçlarla ilgili olabilir, bu uygulama Stalinizm olmayacaktır" dedi.
 
Ukrayna Ceza Kanunu'nun 111. maddesine göre vatana ihanet edenler 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası alıyor.  Geçen ay ABD Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'daki yolsuzluğu ABD yardımına yönelik bir tehdit olarak değerlendirmişti. Özellikle askere alımlarda yaygın yolsuzluk ve usulüslzük yapıldığı gerekçesiyle Zelenskiy, askerlk şube başkanlarını görevden almıştı. 
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, yapılan genetik testler sonucunu açıkadı ve Tver'de düşen özel uçakta bulunan Wagner'im kurucusu Yevgeni Prigojin'in de öldüğünü resmen teyit etti. Rusya Soruşturma Komitesi, cesetlerin kimliğinin yolcu listesinde isimleri olanlarla uyumlu olduğunu açıkladı. Prigojin ve 6 kurmayının bulunduğu uçak, çarşamba akşamı Moskova'dan St. Petersburg'a uçarken Tver bölgesinde düştü. Düşüş nedeni henüz belli olmadı.
 
Rusya Sivil Havacılık Servisi (Rosaviatsiya), Embraer - 135 (EBM-135BJ) uçakta bulunan yolcuların isimlerini şöyle sıralamıştı:
 
Yevgeniy Prigojin
Sergey Propustin
Yevgeniy Makaryan
Aleksandr Totmin
Valeriy Çekalov
Dmitriy Utkin
Nikolay Matuseev
Kaptan pilot: Aleksey Levşin
Yardımcı pilot: Rustam Karimov
Uçuş görevlisi: Kristina Raspopova
 
-  Zelenskiy, eylül ayında ülkesinin Batılı ülkelerden yeni askeri yardım malzemeleri alacağını söyledi, ekipman tedariğine ilişkin görüşmelerin önümüzdeki hafta yapılacağını duyurdu.
 
-  Bir Rus Su-30 savaş uçağının, pazar günü Karadeniz üzerinde uçan bir ABD keşif uçağına "eşlik etmek üzere" havalandığı bildirildi.
 
- Rusya ile ilişkisini kesen, İsrail'de yaşayan ve askeri operasyonu eleştiren Yandex'in kurucu ortağı Arkady Voloj, Ukrayna'da özel askeri operasyonun başlamasının ardından konduğu yaptırım listelerinden çıkarılması için AB yetkililerine resmi bir talep gönderdi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin bu abaha karşı Bryansk ve Kursk bölgelerinde iki insansız hava aracını imha ettiğini duyurdu. Açıkamada, "27 Ağustos gecesi ve sabah saatlerinde Kiev rejimi, uçak tipi İHA'lar kullanarak Rusya Federasyonu topraklarına yönelik yeni bir terörist saldırı girişiminde bulundu" denildi.
 
-  AB diplomasi şefi Josep Borrell, Rusya ile AB arasındaki hem ithalat hem de ihracat önceki yıllara göre yüzde 50'den fazla düştüğünü, enerji sektöründeki düşüşün ise daha da yüksek olduğunu söyledi. Borrell, blogunda yazdığı makalede "Evet, Rusya'ya karşı yaptırımlar işe yarıyor. Geçen yıl Rusya'dan Avrupa Birliği'ne yapılan ithalat yaklaşık % 60 oranında düştü, bu yılın ilk çeyreğinde bu düşüş % 75'i aştı. 2021 ile karşılaştırıldığında, AB'nin Rusya'dan yaptığı toplam ithalat %58' azaldı. 2023'ün ilk çeyreğinde enerji dışı malların ithalatındaki düşüş % 75, enerji mallarında ise düşüş daha da büyük: % 80" diye yazdı.
 
- Alman dergisi Der Spiegel, Kuzey Akımı doğal gaz boru hatlarına düzenlenen saldırılara ilişkin ayrıntılı bir araştırma yayınlayarak, “çarpıcı sayıda ipucunun Ukrayna'ya işaret ettiğini” söyledi.
 
- Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Ukrayna kuvvetlerinin Zaporojye bölgesinde ilerlemeye başladığını iddia etti.
 
- Moskova'da yoğun sis nedeniyle bu sabah 20'den fazla uçuş ertelendi ve iptal edildi .
 
- Bloomberg'in haberine göre Şansölye Olaf Scholz, Almanya'nın ekonomik sorunlarla mücadele etmek için daha fazla borçlanmaya gitmeyeceğini duyurdu.  Almanya'nın son yıllarda borcunu yüz milyarlarca euro artırdığını, salgınla mücadele için ekstra fon ayırdığını ve devamında fiyatların arttığını hatırlatan Scholz, bu borçanmaya devam edemeyeceklerini vurguladı.
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Washington'un Tahran'dan Moskova'ya insansız hava aracı satmayı bırakmasını istediği yönündeki bir raporun ardından, "Hiçbir değişiklik yok ve İran'la işbirliği devam edecek. Biz bağımsız devletleriz, ABD'nin ve uydularının emirlerine boyun eğmeyiz" dedi.
 
- Danimarkalı ünlü yönetmen Lars von Trier,  Ukrayna'ya F-16 gönderen ülkesini eleştirerek, "Rusların hayatları da önemlidir" ifadesini kullandı. Ukraynalı yetkililerden gelen tepki üzerine ikinci bir açıklama yapan Trier, "Ukrayna'yı her şeyimle destekliyorum. Sadece bariz bir şeyi ifade etmiştim: Bu dünyadaki tüm yaşamlar önemlidir! Bu, pasifizmin bir erdem olduğu zamanlardan kalma, unutulmuş bir ifade gibi" dedi.
 
26 Ağustos Cumartesi
 
- İngiliz gazetesi The Guardian,  Kiev ve NATO'nun 2024 için yeni bir strateji hazırladığını yazdı. Habere göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valery Zalujnıy, ağustos ortasında Polonya-Ukrayna sınırında iki üst düzey NATO komutanıyla  gizli bir toplantı yaptı . NATO Başkomutanı Christopher Cavoli ve İngiltere Genelkurmay Başkanı Anthony Radakin'in de katıldığı 5 saatlik toplantının hedefi, Ukrayna'nın askeri stratejisini sıfırayarak yeni bir streateji belirlemek olarak yorumlandı. Toplantıda komutanlar Ukrayna'nın karşı saldırısında duraklayan ilerlemenin yanı sıra kışa yönelik savaş planlarının ne olacağını ele aldılar. The Guardian, tartışmalar sonucunda Ukrayna ordusunun stratejisinin değiştiğini, artık Zaporojye cephesine daha fazla odaklanıldığını yazdı. Buna göre Ukrayna ordusu Azak Denizi'ne ulaşmaya çalışacak.
 
Vladimir Zelensky'nin başdanışmanı Mihail Podolyak, Ukrayna birliklerinin başkomutanı Zalujniy'nin Polonya-Ukrayna sınırında NATO generalleriyle gizli bir toplantıya katıldığını doğruladı.
 
- Kanada Başbakanı Justin Trudeau, NATO ve G7'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın uzun süre devam etmesini beklediğini söyledi.
 
- Belgorod Valisi Gladkov, Ukrayna ordusunun Belgorod Bölgesi’ndeki Şetinovka köyüne düzenlediği saldırıda bir sivil erkeğin hayatını kaybettiğini belirtti.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, ön cephe hattındaki durumun iyileştiğini söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bugünkü basın toplantısında Ukrayna’da devam eden özel askeri harekata ilişkin güncel bilgileri paylaştı. Rus ordusunun Kupyansk bölgesindeki ön cephede durumu iyileştirdiğini belirten Konaşenkov, "Kupyansk yönünde, Batı Askeri Grubu birlikleri hava ve topçu birimlerinin desteğinde yürüttükleri aktif operasyonlar sonucunda ön cephedeki durumu iyileştirdi” dedi. (Sputnik)
 
- Ukrayna medyasının, Ukrayna ordusu ve güvenlik güçlerinin açıklamalarına dayandırdığı haberinde, 25 Ağustos akşamı Jitomir Bölgesi’nde, iki L-39 eğitim uçağının çarpıştığı ve üç pilotun hayatını kaybettiği ifade edildi.
 
- Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, İtalyan il Messaggero gazetesine verdiği demeçte, henüz somut bir barış planının açıklanması için koşullar oluşmamasına rağmen, Ukrayna'daki ihtilafı çözme zamanının yakında geleceğini söyledi. Novak, “Belirli bir barış planının olduğuna dair açıklama yapacak konumda olmasam da Papa Francis'e kesinlikle katılıyorum. Artık projenin uygulanmasına daha yakın olduğumuza inanıyorum; dört ay önce Papa ile Budapeşte'ye yaptığı ziyaret sırasında bu konuyu konuşmuştuk, ancak daha fazlasını söyleyemem” dedi.
 
- Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Telegram'dan yaptığı açıklamada hava savunma sistemlerinin Moskova'ya bağlı Istra bölgesinde bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. İlk bilgilere göre can ve mal kaybı olmadı. Sobyanin, İHA'nın "Moskova'ya yaklaşırken" imha edildiğini bidirdi. Ardından Rusya Savunma Bakanlığı bir açıklama yaparak, sabah saat 03.00 sıralarında Ukrayna'nın Moskova ve çevresinde bazı hedeflere uçak tipi bir drone ile saldırısının önlediğini bildirdi. Bakanlık İHA'nın Istra bölgesi üzerinde vurulduğunu teyit etti. 
 
Hava saldırısı girişimi yüzünden bir kez daha  Moskova'daki Vnukovo, Şeremetyevo ve Domodedovo havaalanları, sabaha karşı uçak iniş ve kalkışlarına kapatıldı. Ajanslar 20'den fazla uçuşun ertelendiğini, sekizinin iptal edildiğini duyurdu. 
 
-  Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Syrskyi, Rus kuvvetlerinin bir saldırı düzenlemek için Ukrayna'nın doğu bölgelerinde yeniden toplandığını söyledi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığına  göre, Rus donanması Ukrayna liman altyapısına saldırı düzenedi.
 
- ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, Ukrayna'nın, Rusya'nın hazırladığı mayın tarlaları, tank hendekleri ve ejderha dişli tanksavar engelleri de dahil olmak zorlu  direnişile karşı karşıya olduğunu ve yavaş ilerleyebildiğini söyledi.
 
- Rusya soruşturma komitesii iki gün önce Prigojin'in de öldüğü bildirilen uçak kazası sonrası "kara kutuyu" ve 10 kişinin ceset parçalarını buldu. Komite, ölenlerin kimliklerini belirlemek için "moleküler genetik analizler" yapılacağını bildirdi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Prigojin'in bir uçak kazasında öldüğünün varsayılmasına "şaşırmadığını" söyleyen ABD Başkanı Joe Biden'ı kınadı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Biden'ın sözlerinin Washington'un diplomasiyi umursamadığının göstergesi olduğunu söyledi.
 
- Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Wagner paralı askerlerinin, liderleri Prigojin'in ölümünün ardından ülkede kalabileceklerini söyledi. Devlet haber ajansı BelTA'ya konuşan Lukaşenko, "Wagner Belarus'ta yaşadı, yaşıyor ve yaşayacak" dedi.
 
- Kremlin sözcüsü Peskov, Wagner grubunun Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatına "büyük katkı" yaptığını ancak Prigojin'in ölümünden sonra bu gücün resmi bir yasal varlığı olmadığını söyledi.
 
- Polonya Tarım Bakanı Robert Telus, Polonya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'nın, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'dan tahıl ithalatına uyguladığı yasağın yıl sonuna kadar uzatılmasını desteklediğini söyledi. Mayıs ayında AB, Ukrayna'nın beş komşusunun Ukrayna buğdayı, mısır, kolza tohumu ve ayçiçeği tohumlarının yurt içi satışını 15 Eylül'e kadar yasaklamasına izin vermişti.
 
25 Ağustos Cuma
 
- Peskov, Batı medyasında Kremlin'in, Prigojin'in öldüğü kaza ile ilgisi olduğu yönündeki iddiaları sert bir dille yalanladı. Bu haberleri "kesinlikle yalan" olarak nitelendiren Peskov, ayrıca Prigojin'in ölümünü teyit edecek genetik analiz sonuçlarının beklenmesini istedi.
 
- Belarus lideri Lukaşenko, Prigojin'in uçağının düşmesinin ardında Putin'in olamayacağını söyledi. Lukaşenko Putin'i kast ederek, "Kendisi, daha az karmaşık diğer konularda karar verirken bile temkinli, çok sakin ve hatta yavaş bir insan. Dolayısıyla bunu Putin'in yaptığını, suçlunun Putin olduğunu hayal  bile edemiyorum. Bu, çok kaba ve profesyonellikten uzak bir iş" dedi. (RBC)
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin ile Erdoğan arasındaki görüşmenin yakın gelecekte gerçekleşeceğini, toplantının tarih ve yerinin yakın zamanda kesinleşeceğini söyledi. Peskov’a göre gündemde ikili ilişkiler, tahıl anlaşması, gaz dağıtım merkezii ve Akkuya nükleer santrali konularının görüşülmesinin beklendiğini kaydetti. Dün ajansı Erdoğan'ın 4 Eylül'de Soçi'de Putin ile görüşmeyi planladığını bildirmişti.
 
- Ruble yeniden değer kaybediyor. Saat 17.25'de dolar kuru 95,43 ruble, euro kuru 103i22 rubleyi gördü.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı telefon görüşmesinde tahıl anlaşmasını ele aldı. Bu bilgi, Zelenskiy'nin Telegram hesabından paylaşıldı.
 
- Heineken, Rusya Federasyonu'ndaki varlıklarının Arnest grubuna satışını tamamladığını duyurdu.
 
- FSB'ye göre Rusya'da Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Demiryolları'na ait binaların kundaklanmasının arkasında, internette "hızlı para transferi" ile ilgili reklamlarla bu saldırılar için 10-20 bin ruble ödeyen Ukrayna özel servisleri bulunuyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Batı ülkelerinin seyreltilmiş uranyum içeren mühimmat teslimatının Ukrayna topraklarında radyasyon kirliliğine yol açtığını söyledi, "Ukrayna yaşanmaz bir ülkeye dönüşüyor" dedi.
 
- Perşembeyi cumaya bağlayan gece Kırım, Ukrayna'dan yoğun dron saldırısına hedef oldu. Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabaha karşı yaptığı açıkamada hava savunma sistemlerinin Ukrayna'dan fırlatılan 42 İHA tespit ettiğini, bunlardan 9'unun Kırım üzerinde imha edildiğini, diğer 33 dronun ise elektronik harp araçları ile etkisiz hae getirildikten sonra hedefe ulaşmadan düştüğünü duyurdu. Bu açıklamadan önce Sevastopol Valisi Mikhail Razvojayev, deniz üzerinde çok sayıda insansız hava aracının imha edildiğini duyurdu.
 
- Savunma Bakanlığı ayrıca gece saatlerinde hava savunma güçlerinin Kaluga bölgesi üzerinde Ukrayna'ya ait bir S-200 füzesini imha ettiğini bildirdi. Moskova'nın gündeyindeki, bakente 180 km mesafede bulunan bu bölgenin Ukrayna ile sınırı bulunmuyor. Bu tür füzeler 600 km'ye kadar bir mesafeye vurabiliyor. (Kommersant)
 
- Vnukovo ve Domodedovo havaalanlarında uçuş bu sabaha karşı İHA saldırısı alarmı nedeniyle bir süre durduruldu, daha sonra uçuşlara devam edildi.
 
- Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, Prigojin'in "ulusal ölçekte önemli bir kişi" olduğunu, Ukrayna'daki askeri operasyona büyük katkı sağladığını belirterek, "Bu değer ondan alınamaz. Onun ölümü tüm devlet için büyük bir kayıptır. Fakat son zamanlarda ülkede olup bitenlerin tam resmini ya görmedi ya da görmek istemedi. Ondan, çok önemli ulusal öneme sahip meseleler uğruna kişisel hırslarından vazgeçmesini istedim. Geriye kalan her şeye daha sonra karar verilebilirdi. Ama Prigozhin, sağlam karakteri ve amacına hemen burada ve şimdi ulaşma arzusuyla farklı davrandı" dedi.
 
- JBL markasının sahibi olan ses ekipmanı üreticisi Harman, patentlerinin ihlali nedeniyle Rusya'da  M.Video ve Eldorado'dan tazminat talep ediyor.
 
24 Ağustos Perşembe
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner Grubu’nun kurucusu Yevgeniy Prigojin'i uzun zamandır tanıdığını, kendisinin kaderi karmaşık, fakat yetenekli bir insan olduğunu belirtti. Putin, Tver’de düşen özel uçakta hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Kremlin’de Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Denis Puşilin ile görüşen Vladimir Putin, dün uçak kazasında yaşamını yitirdiği doğrulanan Wagner Grubu’nun kurucusu Yevgeniy Prigojin’i anarak, kendisinin kaderi karmaşık, fakat yetenekli bir insan olduğunu ve sadece kendisi için değil, aynı zamanda ortak amaç uğruna da gerekli sonuçları elde edebilen biri olduğunu anlattı.
 
Rus lider, “Prigojin’i çok uzun zamandır, doksanlı yılların başından beri tanırdım. O kaderi karmaşık bir insandı ve hayatta ciddi hataları da oldu, aynı zamanda hem kendisi için, hem de son aylarda olduğu gibi, ortak amacımız adına kendisinden rica ettiğim zamanlarda gerekli başarıları elde etmeyi başardı. O yetenekli bir insan, yetenekli bir iş adamıydı, sadece kendi ülkemizde değil, yurt dışında da, özellikle de Afrika'da çalıştı ve başarılar elde etti” diye konuştu.
 
Prigojin’in Afrika’da petrol, gaz işleri ile uğraştığını, değerli metal ve taş çıkarma işleri yaptığını hatırlatan Putin, “Öğrendiğim kadarıyla kendisi daha dün Afrika'dan dönmüş, burada bazı yetkililerle görüşmüştü” ifadelerini kullandı.
 
Wagner Grubu’nun Ukrayna'daki Nazizme karşı yapılan mücadeleye sağladığı katkılara değinen Putin, “Görünüşe göre birincil veriler, orada (Tver yakınlarında düşen uçakta) Wagner şirketinin çalışanlarının da olduğunu gösteriyor. Bu kişilerin Ukrayna'daki neo-Nazi rejimine karşı mücadele ile ilgili ortak davamıza önemli katkılarda bulunan insanlar olduğunu belirtmek isterim” dedi ve şöyle devam etti:
 
“Bunu hatırlıyoruz, biliyoruz ve unutmayacağız.”
 
Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin’in Tver yakınındaki uçak kazasına ilişkin soruşturmanın başladığı konusunda kendisini bilgilendirdiğine dikkat çeken Putin, “Ama kesinlikle belli olan, Soruşturma Komitesi Başkanı’nın bu sabah bana bildirdiği şey, bu olayla ilgili ön soruşturmaya başlandığı, kapsamlı soruşturmanın yapılacağı ve sonuçlandırılacağıdır. Bu konuda hiç şüphe yok. Yakında soruşturma müfettişlerinin ne söyleyeceklerine bakacağız” ifadelerini kullandı.- BM  Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, BM tahminlerine göre Ukrayna'daki çatışmaların başlangıcından bu yana toplam ölü sayısının 500 bin kişiye ulaşmış olabileceğini söyledi. (Sputnik)
 
- Almanya ilk kez Ukrayna'ya Amerikan Patriot hava savunma sistemleri için füzeler sağladı.
 
- Pentagon, Yevgeni Prigojin'in jetinin karadan havaya atıan füzeyle vurulduğuna dair hiçbir bilgi ya da veriye sahip olmadığını açıkladı (Reuters).
 
- ABD, Ukraynalı pilotlara F-16 savaş uçakları için eğitim verme kararı aldı. Eğitimler ekim ayında Arizona'daki Pentagon üssünde başlayacak.
 
- Beyaz Saray, "Rusya'nın ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere'deki varlıkları, Rusya Ukrayna'ya verilen zararın bedelini ödeyene kadar dondurulacak" açıklamasını yaptı.
 
- Herson bölgesi başkan vekili Saldo,  Putin'e, Zonguldak limanına tahıl taşımak için feribot seferlerinin yeniden başlatılmasını teklif etti. Putin bu fikri değerlendireceğine söz verdi.
 
- Dışişleri Bakanı Lavrov, BM Genel Sekreteri Guterres ile yaptığı görüşmede, Rusya'nın taleplerinin yerine getirilmesi halinde tahıl anlaşmasına geri dönmeye hazır olduğunu doğruladı.
 
- Ukrayna Ulusal Yolsuzluğu Önleme Ajansı (NAPC), tütün şirketleri Philip Morris (ABD) ve Japan Tobacco'yu (Japonya) Rusya'da iş yapmaya devam etmeleri nedeniyle "savaş sponsorları" olarak ilan etti.
 
- Özel operasyonun başlangıcından bu yana İsviçre, Ukrayna ve Ukraynalılara yaklaşık 2,3 milyar dolar tutarında yardım sağladı.
 
- 25 Ağustos'ta ABD doları için resmi döviz kuru 94,40 ruble, euro  kuru- 102,47 ruble olarak açıklandı.
 
- TASS'a konuşan bir Türk diplomatik kaynak, Erdoğan'ın muhtemelen 4 Eylül'de Soçi'de Putin'le görüşmeyi planladığını söyledi.
 
- Hennes & Mauritz (H&M), kasım ayından itibaren Ukrayna'daki mağazalarının çoğunu yeniden açmayı planlıyor. 
 
- BRICS üyeleri, Johannesburg'da (Güney Afrika) yapılan zirvenin ardından yayınlanan bildiride, Rusya ile Ukrayna arasındaki askeri anlaşmazlığın Afrika barış girişimi çerçevesi de dahil olmak üzere diplomasi yoluyla barışçıl bir şekilde çözülmesi çağrısında bulundu.
 
-  Norveç elindeki F-16 savaş uçaklarını Ukrayna'ya teslim edecek.
 
- Ankara, BM, Moskova ve Kiev ile tahıl anlaşmasını eski formatıyla yeniden başlatmak amacıyla müzakerelere devam ediyor. 
 
- Almanya Başbakan Yardımcısı Habek, Alman istihbaratının Rusya'nın özel operasyonunun başlamasının arifesinde Ukrayna 'daki durumu yanlış değerlendirdiğini söyledi.
 
- Fontanka sitesi, Tver bölgesinde düşen uçağın, aralarında Prigojin'in de bulunduğu yolcularınıun cesetlerinin görsel olarak teşhis edilmesinin mümkün olmadığını yazdı. Prigojin'in uçakta olduğunun belirlendiği, daha net verilerin nihai raporların ardından belli olacağı belirtildi. 
 
- Elon Musk da Prigojin'in uçağının düşmesiyle ilgili yorum yaptı. Bir Twitter (X) kullanıcısı Prigojin için "Çok uzun sürmedi" diye yazdı, Elon Musk buna "Beklediğimden daha uzun. Bunun psikolojik bir operasyon olma ihtimali çok düşük”  (Longer than I expected. Slight chance this is a psy op.) diye yanıt verdi. 
 
- Flightradar verierine göre Yevgeni Prigojin'in de içinde bulunduğu Embraer Legacy 600 jeti, 30 saniye içinde 2,4 km irtifa kaybettiktem sonra birkaç saniye daha irtifasını korudu, daha sonra düşerek yere çakııldı.  Flightradar24 İletişim Direktörü Jan Petchenik Reuters'e verdiği demeçte, Moskova saatiyle 18.19'da uçağın keskin bir şekilde alçalmaya başladığını ve yaklaşık yarım dakika içinde 8.5 km yükseklikten 6,1 km'ye indiğini belirtti. Petchenik, "Her ne olduysa çok hızlı oldu. Uçakta teknik bir sorun olduğuna dair hiçbir emare görülmedi" dedi.
 
- El Cezire,  Prigojin'in telefonunun, Tula bölgesindeki kaza yerindeki cesetlerden birinin yanında bulunduğunu, ancak 62 yaşındaki Prigojin'in cesedinin henüz teşhis edilmediğini iddia etti. Haber Wagner'den bir kaynağa dayandırıldı. 
 
- M. Komsomolets, Prigojin'in "ölümden sonrası" için konuştuğu bir videoyu yayınladı. Wagner'in kurucusu gülerek, "Hepimiz cehenneme gideceğiz, ama cehennemde en iyisi biz olacağız" diyor. Dün kendisi ile birlikte ölen sağ kolu, eski askeri isthbarat subayı, Wagner komutanı Dmitri Utkin de  "Ölüm bir son değil. Sadece başka bir şeyin başlangıcı" diye karşılık veriyor. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı bu sabaha karşı hava savunma sistemlerinin Bryansk bölgesinde iki, Kaluga bölgesinde de bir Ukrayna insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Bakanlık, olayda  can kaybı veya hasar olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kırım Platformu zirvesinin ardından verdiği brifingde, Ukrayna ordusunun yeni seferberlik istediğini söyledi. Zelenskiy “Ordu bana daha fazla insanı harekete geçirmem talebinde buundu. Şu aşamada daha fazla bir şey söyleyemem” dedi. Şu anda Ukrayna'da yaşayan 18-60 yaş arası askerlik yükümlüsü erkeklerin yurtdışına çıkışları, bazı istisnalar dışında yasak. 
 
- Bugün Güney Afrika'da sona erecek BRICS zirvesinin nihai belgesinin atıfta bulunarak bazı medya organları, örgüte yeni üyeler olarak Arjantin, İran, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katılacağını bildirdi. Şu anda BRICS'in üyeleri  Brezilya, Çin, Güney Afrika., Hindistan ve Rusya.
 
- Bosna-Hersek kökenli Sırp-Hırvat besteci ve şarkıcı Goran Bregoviç’in Gustar Müzik Festivali kapsamında konser vermek için gittiği Moldova’ya girişine sınır polisince izin verilmedi. Ülke basınına göre bu karar, Bregoviç’in Rusya yanlısı açıklamaları nedeniyle alındı. Goran Bregoviç’in 2015 yılında Polonya’nın Oswiecim şehrinde vereceği konser de Kırım topraklarında sahne aldığı gerekçesiyle iptal edilmişti.
 
23 Ağustos Çarşamba
 
- Interfax ajansı, kurtarma ekiplerinin Tver yakınlarında düşen özel uçakta bulunan on kişinin de cesetlerine ulaştığını bildirdi. Ajansa konuşan bir yetkili, "Kaza mahallinde 10 kişinin kalıntıları bulundu. Yedi yolcu ve üç mürettebat uçakta bulunuyordu, kurtulan olmadı. Arama operasyonu tamamlandı" dedi. Rusya Soruşturma Komitesi, trafik güvenliği ve hava taşımacılığının işletilmesi kurallarının ihlali iddiasıyla ceza davası açtı. RBC'ye göre soruşturmada, kazayla ilgili "dış etki" de dahil olmak üzere farklı versiyonlar değerlendiriliyor.
 
- ABD Başkanı Joe Biden, gazetecilere verdiği röportajda, Prigojin'in olası ölümüyle ilgili ayrıntıları bilmediğini söyledi. Gazetecilerin sorusu üzerine Biden, "Ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama şaşırmadım" dedi. Gazetecilerin uçak kazasından Vladimir Putin'i sorumlu tutup tutmadığı sorulduğunda ABD başkanı "Rusya'da Putin'in arkasında olmadığı pek bir şey yok. Ama buna cevap verecek kadar bilgim yok" karşılığını verdi.
 
- Resmi havacılık ajansı Roaviatsia, düşen uçakta bulunanların listesini yayınladı. Prigojin de hayatını kaybeden 10 kişi arasında yer aldı. Kremlin iki ay kadar önce, işadamının 29 Haziran'da bir grup askeriyle birlikte Vladimir Putin ile görüştüğünü açıklamıştı. 
 
- Rusya'nın devlet TV kanallarından "Rossiya 24", uçak kazasında Yevgeni Prigojin'in de öldüğünü doğruladı.
 
- Önde gelen askeri haber kaynaklarından "Rusya ile Birlikteyiz" hareketinin başkanı Vladimir Rogov, "Yevgeni Prigojin, Tver bölgesinde uçak kazasında öldü" açıklamasını yaptı. Rogov bu bilgiyi, görüştüğü Wagner savaşçılarına dayandırdı. Ancak henüz resmi teyit gelmedi.
 
- Fontanka sitesi, düşen uçakta Prigojin'in de olduğu haberini geçti, ancak henüz bu haber doğrulanmadı. Moskova'ya inen ikinci uçaktan çıkacak yolcular bekleniyor. 
 
- Acil servislerden RIA Novosti'ye verilen bilgiye göre, Embraer jetinin düştüğü arazide sekiz kişinin cesedi bulundu. Bunlar arasından Prigojin'in olup olmadığına dair bilgi yok. Olayda üçü mürettebat, toplam 10 kişinin öldüğü bildirilmişti. 
 
- Medyaya konuşan bazı görgü tanıkları, Prigojin'e ait uçağın havada bir anda infilak ettiğini ileri sürerken, bu bilgi ve görüntüler ışığında önceden planlanmış bir terör saldırısı olduğu ihtimali ön plana çıkıyor. Wagner'e yakın bazı Telegram kanallarında, uçağın hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu iddia edildi. Bu kanallardan Readovka'nın kaynağı, Prigojin'in "başka bir uçakta olabileceğini" belirterek ölüm iddialarına ihtiyatlı yaklaşılmasını istedi. 
 
- Bazı ajanslar aynı anda Moskova'dan Wagner'e ait ikinci bir özel uçağın havalandığını, Prigojin'in bu uçakta olduğunu, ilk uçağın düşmesinin ardından ikincisinin geri dönerek Moskova'ya inişe hazırlandığını iddia etti. Prigojin'in durumuyla ilgili henüz bir netlik yok.
 
- Rusya medyasına yansıyan "Son dakika" haberine göre, Wagner paralı asker şirketinin başkanı Yevgen Prigojin'e ait olduğu iddia edilen bir özel uçak, Tver bölgesinde düştü. Baza ajansı kendi kaynaklarına dayanarak, düşen Embraer Legacy 600 iş jetinin Prigojin'e ait olduğunu teyit etti, ancak kaza sırasında Prigojin'in uçakta olup olmadığına dair bilgi verilmedi. Ancak hemen sonra federal havacılık kurumu Rosviatsia'dan yapılan açıklamada, "Uçağın yolcu listesinde Yevgeni Primakov'un da bulunduğunu" duyurdu. Bazı ajanslar uçağın sahibi Prigojin'in şu anda Afrika'da olduğu bilgisini geçmişti. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Tver bölgesinde Embraer tipi özel jetinin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü duyurdu. Uçak Şeremetyevo'dan St. Petersburg'a uçuyordu. Uçakta üç pilot ve yedi yolcu bulunuyordu. M. Komsomolotes gazetesi, Wagner komutanlarından Dmitri Utkin'in de uçakta bulunduğunu yazdı. 
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. Kırım Liderler Zirvesi'ne video mesaj gönderdi. Erdoğan konuşmasında "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yanayız. Bu süreçte akan kanın durması, iletişim kanalların açık tutulmasına yoğun çaba harcıyoruz. Savaşın kazananı olmaz. Barışın tesisi noktasında arabuluculuk gayretlerimizi yorulmadan devam ettirme çabası içerisindeyiz. Kırım dahil Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz" dedi.
 
- Rusya uzay ajansı Roscosmos, Chandrayaan-3'ün Ay'a başarılı inişinden dolayı Hindistan'ı tebrik etti. Hint uzay aracı 14 Temmuz'da Ay'a fırlatıldı ve 5 Ağustos'ta Ay yörüngesine girdi. Projenin maliyeti yaklaşık 90 milyon dolar oldu. Hindistan böylece SSCB, ABD ve Çin'den sonra Ay'a uzay aracı indiren dördüncü ve Ay'ın Güney Kutbu'nda bunu yapan ilk ülke oldu. Daha önce de Güney Kutbu'na inmesi beklenen Rus cihazı "Luna-25" ise Ay yüzeyine çarparak parçalanmıştı.
 
- Financial Times'a konuşan kaynaklar Rusya ile AB arasında dondurulan varlıkların takası konusunda herhangi bir görüşme yapılmadığını söylediler. Bu iddialar Rusya basınına yansımıştı.
 
- Rusya Eğitim Bakanlığı, 29-30 Ağustos'ta Rusya'daki okul ve kolejlerde ilk kez acil durumlarda alınacak önlemleri içeren ortak tatbikatlar düzenleneceğini bildirdi.
 
- Yarın yapılacak Ukrayna Bağımsızlık Günü kutlamaları için Kiev'e gelen Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo ile gçrüşen Zelenskiy, Helsinki'nin hizmet dışı bıraktığı dördüncü nesil F-18 savaş uçaklarının kendilerine teslim edilmesini istedi.
 
- Sigorta şirketleri, Karadeniz'deki petrol tankerlerine yönelik savaş riski nedeniyle ilave sigorta ödemelerde artış olduğunu gemi kiralayanlara bildirdi. 
 
- Vali Gladkov, Belgorod'un Lava köyündeki bir sanatoryumun topraklarına Ukrayna tarafından düzenlenen dron saldırısında üç sivilin öldürüldüğünü söyledi.
 
- Moskova havalimanları, dron saldırıları üzerine 25 uçuşu erteledi ve sekiz uçuş iptal edildi. Rosaviatsiya, saat 08.00 itibarıyla Moskova'daki Vnukovo, Şeremetyevo ve Domodedovo havaalanlarında uçuarın normale döndüğünü duyurdu.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Belgorod bölgesi üzerinde bir insansız hava aracının düşürüldüğünü bildirdi.
 
- Müzakere sürecinde yer alan bir kaynak RIA Novosti'ye, Türkiye ve BM'nin Rusya'nın tahıl anlaşmasını yeniden başlatması için yeni öneriler geliştirdiğini söyledi. Taraflar şu anda Karadeniz tahıl girişiminin yeniden başlatılması için istişarelere devam ediyor.
 
- The New York Times, ABD'nin Kiev yönetimine güçlerini tek bir yönde yoğunlaştırmasını tavsiye ettiğini yazıyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Ukrayna krizi için diplomatik çözüme açık olduklarını ve tüm ciddi önerilere cevap vermeye hazır olduklarını belirterek, Ukrayna yönetiminin Rusya ile müzakereleri yasakladığını hatırlattı. Zaharova, Brezilya medyasına açıklamasında, “Barışı sağlamayı amaçlayan arabuluculuk ve insani girişimleri son derece takdir ediyoruz” ifadesini kullandı.
 
- SSCB döneminde KGB tarafından karmaşık suçların soruşturulmasında istifade edien medyum ve şifacı Valery Kustov, davet edildiği  federal Rossiya 1 kanalında Andrey Malahov'un programında , "Ukrayna'daki çatışmaların gelecek yılın mart ayında biteceği" tahmininde bulundu.
 
- Moskova yeni güne yine İHA saldırısı habereriyle uyandı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, hava savunma sistemlerinin Moskova bölgesindeki Mojaysk'ta bir İHA'yı düşürdüğünü, bir başka İHA'nın da Moscow City gökdelen bölgesinde inşaat halindeki bir binaya çarptığını söyledi. Saldırılar yüzünden Moskova havalimanları sabaha karşı bir kez daha geçici olarak seferleri durdurdu. Bazı ajanslar, dornun inşaat halindeki One Tower gökdelenine çarptığını, yaklaşık 100 metrekare alanın hasar gördüğünü duyurdu.
 
 
 
Ardından Rusya Savunma Bakanlığı bir açıklama yaparak, hava savunma sistemlerinin Moskova bölgesinin Mojaysk ve Himki ilçeleri topraklarında iki Ukrayna İHA'sını düşürdüğünü duyurdu. Bir diğer İHA'nın elektronik sistemler tarafından engellendikten somra Moscow City'deki bir binaya çarptığı teyit edildi. Sabah 03.00 civarında yaşanan saldırılarda herhangi bir can kaybı yaşanmadı.
 
Ajans haberlerine göre,  düşürülen İHA'lardan birinin enkazı Moskova'nın Himki lçesinde bir evin çatısını çökertti, pencereler kırıldı. Bir iş merkezinin duvarı da hasar gördü. 
 
Mash haber kanalı, Moscow City saldırısında, inşaatı devam eden One Tower'da 11. kattan 14. kata kadar olan kısımda 11 pencerenin kırıldığını, duvarlar ve taşıyıcı kolonların hasar görmediğini yazdı.
 
Dronlar üst üste üç gündür Moskova'ya saldırı girişiminde bulunuyor. Başkente bugüne kadar altı İHA saldırısı gerçekleşti.
 
- Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, daha adil ve hakkaniyetli bir uluslararası düzen inşa etmek için BRICS'in genişletilmesi çağrısında bulundu ve “hegemonyacılığın Çin'in DNA'sında olmadığını” söyedi. Salı günü Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen BRICS zirvesinin başlangıcında yaptığı konuşmada Şi, Çin'in büyük güç rekabetine girmek veya "blok çatışması" yaratmak gibi bir niyetinin olmadığını kaydetti.
 
- Rusya, Ukrayna'nın Yılan Adası yakınlarında keşif görevi yapan ABD yapımı bir askeri sürat teknesini imha ettiğini duyurdu.
 
- Danimarka ordusu, F-16 savaş uçakları için sekiz Ukraynalı pilotun yanı sıra uçakların bakımından sorumlu 65 personele eğitim vermeye başladığını duyurdu.
 
- Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, Avrupa'nın bunu yapacak kapasiteye sahip olmaması halinde ABD'nin Ukraynalı pilotların F-16 eğitimine yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Uçakları Ukrayna'ya bağışlayan Danimarka ve Hollanda, pilotları ve destek ekiplerini eğitiyor. Yunanistan da destek verecek.
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ilk F-16 uçağının Hollanda'dan Ukrayna'ya geldiğini söyledi.
 
- Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silah transfer ettiğini söyleyerek bölgenin ve tüm NATO'nun güvenliğine yönelik risk konusunda uyarıda bulundu.
 
- Rusya eski devlet başkanı ve Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Argumenty I Faktı gazetesinde yayınlanan makalesinde, "Rusya'ya katılma fikri Abhazya ve Güney Osetya'da hâlâ popüler. Bunun için iyi nedenler varsa muhtemelen uygulanabilir" dedi. 
 
- Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanlığı'na General Viktor Afzalov'un vekaleten atandığı bildirildi. Komutan Sergey Surovikin'in başka bir pozisyona transfer edilmesi nedeniyle görevinden alındığı dün medyaya yansımıştı. RBC'ye göre Surovkin şu anda kısa bir tatilde.
 
22 Ağustos Salı
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Kırım yakınlarında Amerikan ve Türk yapımı  İHA'larının saptanması üzerine savaş uçaklarının havalandığını duyurdu. Akşam saaterinde yapılan açıklamada, 
Rus ordusunun 22 Ağustos'ta MQ-9 Reaper ve TB2 Bayraktar insansız hava araçlarının Kırım açıklarında uçuşunu saptadığı belirtilerek, "Rusya Federasyonu'nun devlet sınırının olası bir ihlalini önlemek ve elektronik istihbarat yapan İHA'ların eylemlerini engellemek amacıyla, iki Rus savaş uçağı havalandı. Ardından dronlar rota değiştirerek bölgeyi terk etti" denildi.
 
- RBC ajansı, Rusya Savunma Bakanlığı'ndaki kaynaklarına dayanarak Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı (VKS) General Sergey Surkovikin'in görevinden alındığını duyurdu.  Haberde, "Surovikin, başka bir göreve nakledilmesi nedeniyle görevinden alındı. Şu anda kısa bir tatilde" denildi. Daha önce Eho Moskvı'nin eski genel yayın yönetmeni Aleksey Venediktov, Surovikin'in VKS komutanlığı görevinden alındığını bildirmiş ancak haber doğrulanmamıştı. Surovikin bu göreve 2017 yılında Putin tarafından atanmıştı. Afganistan, Tacikistan ve Çeçenistan'da görev yapan Surovikin, daha önce Rus birliklerinin Suriye'deki komutanıydı. Wagner isyanının ardından Surovikin hakkında soruşturma açıldığı iddia edilmiş ve o tarihten beri general medya tarafından görüntülenmemişti. 
 
- Avrupa'da doğal gazın fiyatı 15 Haziran'dan bu yana ilk kez bin metreküp başına 500 doları aştı. Sadece bir günde fiyat yüzde 9 oranında arttı. Hollanda'daki TTF merkezinde Eylül vadeli kontratların fiyatı 502 dolara yükseldi.
 
-  Fransa, Ukrayna'ya SCALP uzun menzilli havadan karaya füzelerin deneme partisinin tamamını sağladığını ve teslimatların devam edeceğini duyurdu. SCALP'ları menzili 250 kim'ye kadar çıkıyor.
 
- Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Ukrayna'ya 1,5 milyar euro tutarında yeni bir yardım dilimi tahsis ettiğini duyurdu.
 
- Türkiye'de NTV'nin Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan yakında Rusya'yı ziyaret edecek. Daha önce Putin'in Türkiye ziyareti gündemdeydi. NTV'ni haberinde, "Cumuhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç Ukrayna'ya giderken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da Ukrayna ve Rusya ziyareti bekleniyor. Öte yanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise Rusya'da Putin ile görüşmesi planlanıyor. NTV'nin Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre Erdoğan'ın ziyareti tahil koridoru anlaşmanın sürmesi için en kritik adım olacak" denildi. Haber Rus basınında da geniş yer buldu.  RBC haberi manşetten "Erdoğan tahıl anlaşması için Putin'e gelecek" diye verdi.
 
Macaristan gesizi dönüşünde açıklama yapan Erdoğan,  eylül içinde Hindistan'da G-20 toplantısı ve ABD'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu yapılacağını hatırlatarak "Bu yoğunluk içerisinde fırsat bulursak Sayın Putin ile yüz yüze bir araya gelip konuşacağız" dedi. Medyada ayrıca Erdoğan'ın Hindistan'a giderken Soçi'de Putin ile bir araya gelebileceği iddiaları yer almıştı 
 
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 25 Ağustos'ta Ukrayna'ya gideceği iddia edildi. Middle East Eye'dan Ragıp Soylu, Fidan'ın Kiev'e ilk ziyaretinde Tahıl Anlaşması'nı tekrar yürürlüğe sokmanın yollarını Ukraynalı yetkililerle konuşacağını belirtti.  Haberde Fidan'ın 23-24 Ağustos'ta önce Irak'a gideceği ardından da Ukrayna'yı ziyaret edeceği belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Fidan'ın Rusya'yı ziyaret edebileceğini duyurmuştu. 
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Kiev'in ilk F-16 savaş uçaklarını en geç altı ila yedi ay içinde teslim alacağını söyledi.
 
- Bölge vaisi Vali Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna ordusu Belgorod bölgesindeki yerleşim yerlerine 70'ten fazla top mermisi attığını, ayrıca insansız hava araçlarıyla çok sayıda saldırı gerçekleştirdiğini,  dört evin ve üç arabanın hasar gördüğünü bildirdi.
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Trutnev, ortaya çıkan uluslararası kriz ve saldırılar karşısında Rusya'da "kitlesel  askeri eğitimin" yeniden canlandırılması gerektiğini söyledi.
 
- Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, dün Zelensky ile yaptığı görüşmede  "Belgrad'ın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı gösterme konusunda kararlı olduğunu" bildirdi.
 
- Bulgaristan, eylül sonunda elindeki Sovyet yapımı zırhlı araçlarını Ukrayna'ya nakletmeye  hazırlanıyor. Bu karar, Bulgaristan Savunma Bakanı Todor Tagarev tarafından Odessa'da Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ile ortak basın toplantısında duyuruldu.
 
- Moskova Belediye Başkanı Sobyanin, başkente yakın Krasnogorsk ve Çastsov bölgelerinde iki insansız hava aracının vurulduğunu bildirdi. Başkentin 20 km kuzey batısındaki Krasnogorsk'ta bir dronun parçalarının bir mahalleye düşmesi sonucu bir konut binası ve birkaç araba hasar gördü.Savunma Bakanlığı da, iki İHA'nın hava savunma sistemeriyle imha edildiğini bildirdi. Bakanlık, ayrıca iki İHA'nın da Bryansk bölgesinde düşürüldüğünü duyurdu.
 
- Bu sabaha karşı Moskova'ya İHA saldırı girişiminde bulunumazı nedeniyle başkentte havaalanları bir süre trafiğe kapatıldı. Domodedovo ve Şeremetyevo, geçici kapatmanın ardından uçuşlara sabah yeniden başladı, Vnukovo'da sabah saatlerinde bazı uçuşlar tehir ya da iptal edildi. 
 
- 15. BRICS Zirvesi bugün başlıyor. 22-24 Ağustos tarihleri ​​arasında Johannesburg'da yapılacak zirvede Rusya'yı  Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov temsil ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS İş Forumu'na bir video mesajı iletecek.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, Karadeniz Filosuna ait bir Su-30SM savaş uçağı, dün gece Karadeniz'deki Rus doğal gaz üretim tesisleri bölgesinde bir Ukrayna keşif botunu imha etti.  Geçen yıl Haziran ayında, Ukrayna güçleri Karadeniz'deki Çernomorneftegaz şirketinin sondaj platformlarına düzenlemiş, Odessa'ya 71 km uzaklıktaki Odesskoye sahasındaki üç Çernomorneftegaz kulesi Ukrayna ordusu tarafından vurulmuştu. Bunun sonucunda 109 kişinin bulunduğu platformda yangın çıkmış, üç kişi yaralanmıştı.
 
- Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, kuzeydoğu Harkov bölgesinde ve özellikle Kupiansk çevresinde durumun "zor" olduğunu ancak  Rusya saldırılarını püskürttüğünü söyledi. Maliar, Ukrayna kuvvetlerinin Bahmut kasabası çevresindeki yaklaşık 3 kilometrekarelik  alanı yeniden ele geçirdiğini, ancak güney cephesinde kayda değer bir ilerleme kaydedemediğini söyledi. “
 
- Ukrayna'da perşembe günü Bağımsızlık Günü'nü bayramı kutlanmaya hazırlanırken, düzinelerce Rus tankının ve diğer savaş araçlarının yanmış kalıntılarının Kiev'in ana caddesi boyunca sıralandığı bildirildi.
 
- Japon giyim mağazaları zinciri Uniqlo Rusya'daki tüm işlerini durdurdu. Japon şirketin Rusya'daki partnerleri Vedomosti'ye Uniqlo'nun Rus mağazaları için kira sözleşmelerini tüm cezaları ödeyerek feshettiğini, personeli işten çıkardığını ve 11 maaş tazminat ödediğini söyledi.
 
- Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) , Wall Street Journal'ın ülkenin Rus parası için bir çıkış yolu sağlayarak Moskova'ya yardım ettiğini bildirmesinin ardından Batılı müttefiklerinin Rusya'ya Ukrayna'daki savaş nedeniyle uyguladığı yaptırımları ihlal etmemeye dikkat ettiğini söyledi. Bir BAE yetkilisi, ülkenin yaptırımları çiğnemediğini ve kara listeye alınan kişi ve şirketlerle micadele için çalıştıklarını duyurdu.
 
- Rusya, BBC, Guardian ve The Telegraph'taki gazeteciler ve yöneticiler de dahil olmak üzere İngiltere medyasında çalışan isimleri kara listeye aldı.
 
21 Ağustos Pazartesi
 
-  Eski ABD Savunma Bakan Yardımcısı Colin Kahl, The New Yorker'a verdiği demeçte, "Elon Musk'ın 2022'de Başkan Putin ile bizzat görüştüğünü iddia ettiğini" aktardı. Yayın diğer kaynaklarına da dayandırdığı yazıda, işadamının Kırım'ın Rusya'da kalmasını öneren kendi "Ukrayna barış planı"nı Tweet atarak  yayınlanmadan önce Rus liderle görüştüğünü aktardı. Musk daha önce Putin ile görüştüğü iddialarını yalanlamıştı. Musk, Putin ile uzay hakkında yalnızca bir kez konuştuğunu, bunun Rusya'nın Ukrayna'ya asker göndermesinden önce olduğunu söylemişti.
 
Yazıya göre Musk, Pentagon temsilcilerine geçen sonbaharda Putin ile Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere konuştuğunu söyledi. Derginin kaynaklarından biri, geçen yıl Ekim ayında ABD'li yetkililerle Ukrayna'daki Starlink terminallerinin kullanımını tartışırken Musk'ın Putin ile bir görüşmeden bahsettiğini ve "'Putin'le harika bir konuşma yaptım" dediğini, üst düzey bir Pentagon yetkilisinin buna, "Aman Tanrım, bu hiç iyi değil" diye tepki verdiğini yazdı. Başka bir kaynağa göre Musk Pentagon yetkilisine, barış planının kendi versiyonunu tweetlemeden haftalar önce Putin ile kişisel olarak konuştuğunu söyledi ve Kremlin ile istişarelerinin düzenli olduğunu ekledi.
 
- Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'de yüksek atlamada eski olimpiyat şampiyonu olan Elena Isinbayeva'nın adını taşıyan stadyuma "İşçi" stadı adı verildi. Bölge yetkilileri, Isınbayeva'nın askeri operasyonun ardından Rusya'yı terk ederek İspanya'ya taşınması na tepki olarak bu kararı aldı.
 
- Yunanistan'ı ziyaret eden Zelenskiy, "Karadeniz bölgesini korumak için Yunan hava savunmasına güvendiklerini" söyledi.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, İspanyol gazetesi El Mundo ile yaptığı bir röportajda, Kiev'in Moskova ile "toprak vererek" bir anlaşma imzalamayacağını söyledi.
 
- Wagner'in başkanı Yevgeni Prigojin iki aylık sessizliği bozdu ve isyan girişiminden bu yana ilk videosunu Afrika'dan yayınlayarak "yeni savaşçı grubu oluşturduklarını" duyurdu.
 
- Zelenskiy, Telegram kanalında yayınladığı bir video mesajında, İsveç CV90 zırhlı araçlarının Ukrayna'da üretileceğini söyledi.
 
- ABD’nin Minsk Büyükelçiliği, Litvanya’nın Belarus’la bazı sınır kapılarını kapatmasının ardından acil koduyla bir açıklama yaparak Belarus’taki ABD vatandaşlarını ülkeyi derhal terk etmeya çağırdı. Açıklamada, “Polonya, Litvanya ve Letonya hükümetleri, Belarus’la daha fazla sınır kapısının kapatılmasının mümkün olduğunu belirttiler. Belarus’taki ABD vatandaşları ülkeyi derhal terk etmeli.” denildi. Açıklamada, zamanında terk edilmemesi durumunda ABD'nin Minsk Büyükelçiliğinin ülkedeki ABD vatandaşlarına sağlayabileceği yardımın da sınırlı düzeyde olacağı hatırlatıldı. 
 
-  Saat 18.23'te dolar kuru 93,46 rubleye, euro kuru 101,63 rubleye geriledi.
 
-  Almanya hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, 500 km'ye kadar menzili oan Taurus füzelerinin Kiev'e tedarik edilmesi konusunu incelediklerini duyurdu.
 
- Başbakan Kristersson, İsveç'in Ukrayna'ya Gripen savaş uçakları tedarik etmeyi planlamadığını söyledi.
 
- Rusya  Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusuna Belgorod bölgesine bir gün içinde ikinci kez İHA saldırısı girişiminde bulunduğunu, İHA'nın hava savunma sistemi tarafından imha edildiğini duyurdu.
 
- Danimarka Savunma Bakanı Jakob Elleman-Jensen, "Ukrayna, Danimarka'nın devredeceği F-16 savaş uçaklarını sadece kendi topraklarında kullanabilecek. Bu, anlaşmanın parçası" dedi.
 
- Yeni haftaya ruble değer kaybı ile başladı. Euroe yeniden 103 rubleyi aştı. Saat 13.08'de dolar 94,37 rubleden, euro ise 102,86 rubleden işlem görüyordu.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'nın batı bölgesinde iki insansız hava aracının düşürüldüğünü bildirdi. Bu nedenle Domodedovo ve Vnukovo havaalanları sabah saatlerinde bir süre uçuşlara kapatıldı. Savunma Bakanlığı, bugün saat 06.50 ve 08.16'da iki İHA'nın düşürüldüğünü teyit etti. Basın açıklamasında, "Kontrolünü kaybeden İHA, Ruzski Bölgesi, Pokrovskoye köyü yakınlarında düştü, can kaybı olmadı" denildi. İkinci İHA ise Istra bölgesi toprakları üzerinde düştü. Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, düşen bir İHA enkazının iki kişinin yaralanmasına neden olduğunu duyurdu. Enkazın, Istra'da bir bahçeli evin üzerine düştüğü bildirildi.
 
Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, Vnukovo ve Domodedovo'da  yaklaşık 50 uçağın diğer havalimanlarına yönlendirildiğini açıkladı.  Açıklamada, “45 yolcu uçağı ve iki kargo uçuşu Nijni Novgorod, Kazan ve St. Petersburg'daki alternatif havalimanlarına yönlendirildi. Moskova saatiyle 08:30'da hava sahası kullanımına ilişkin kısıtlamalar kaldırıldı" denildi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah Ukrayna ordusunun silah ve mühimmat dolu üç vagonunun füze saldırısı sonucu imha edildiğini duyurdu. Ordusunun Güney grubunun basın merkezi başkanı Vadim Astafyev, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, füze birimlerinin Mejevaya boşaltma istasyonuna saldırarak üç vagonu imha ettiğini söyledi. Cephane yüklü vagonlara ek olarak, saldırıda 10 adet nakliye aracının da vurulduğu, Ukrayna tarafına ağır kayıplar verdirildiği belirtildi.
 
- Zelenskiy dün geceki video mesajında , Batılı müttefikleri bir kez daha Ukrayna ordusunun karşı saldırısını geciktirmekle suçladı, "Gecikme, Batı'nın sağladığı silahların yetersizliğinden kaynaklanıyor" dedi.
 
- Birleşmiş Milletler, cumartesi sabahı Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernihov kentine düzenlenen ve yedi kişinin ölümüne neden olan füze saldırısı nedeniyle Rusya'yı kınadı.
 
-  Politico gazetesi, "ABD'de Cumhuriyetçilerin Ukrayna'ya tahsis edilen fonların yağmalanmasını önlemek için ABD Kongresi'nden bir müfettiş atanmasını talep ettiğini" yazdı..
 
- İngiltere merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Ukrayna kuvvetlerinin Zaporojye bölgesinin batı kesimlerinde saldırı operasyonları düzenlediğini ve az da olsa ilerlemeler kaydettiğini duyurdu.
 
- Rusya, pazar günü Moskova bölgesine düzenlenen İHA saldırılarının iki gün içinde ikinci kez engellendiğini duyurdu. Ukrayna sınırındaki Kursk, Rostov ve Belgorod bölgeleri de insansız hava aracı saldırıları bildirdi. 
 
- Bu hafta BRICS zirvesine ev sahipliği yapacak olan Güney Afrika'nın Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, ülkesinin hiçbir küresel gücün yanında yer almayacağını söyledi. Güney Afrika', Rusya'nın özel askeri operasyonunu kınamayı reddettmişti. Zirvede Rusya'yı Dışişleri Bakanı Lavrov temsil edecek.
 
- Yunan medyası, Zelenskiy'nin Batı Balkan liderleri için düzenlenen bir akşam yemeğine katılmak üzere bugün Atina'yı ziyaret edebileceğini bildirdi.
 
- Mercedes-Benz ve BMW'nin ardından Audi de, Rusya'daki müşterierinin yazılım bağlantısını kesmeye karar verdi.
 
- Rusya'nın Belarus Büyükelçisi Boris Gryzlov, Moskova'nın üçüncü bir tarafın Minsk'e yönelik saldırısını Rusya Federasyonu'na saldırı olarak değerlendireceğini ve tüm silahlarla karşılık verileceğini söyledi.
 
- Macaristan, Ukrayna'nın Moskova ile bir gaz geçiş anlaşmasını sona erdirmesi halinde Rus doğal gazının sevkiyatını artırabilecek Sırbistan ile bir anlaşma yaptı. Macaristan, gazının yaklaşık yüzde 80'ini Rusya'dan alıyor ve Avrupa Birliği tarafından önerilen yaptırımlara direniyor.
 
- Die Welt'in haberine göre, Amerikalı tarihçi Edward Luttwak, Ukrayna'nın Rusya'yı yenebilmek için 3 milyon insanı seferber etmesi gerektiğini hesapladı.
 
20 Ağustos Pazar
 
- Danimarka Başbakanı Matte Frederiksen de, ülkenin Ukrayna'ya 19 adet F-16 savaş uçağını devredeceğini açıkladı. Bu, Zelenskiy'nin bugünkü Danşmarka ziyaretinde açıklandı. Hollanda'nın vereceği F-16'larla birlikte sayının toplamda 42 olacağı vurgulandı.  
 
-Zelenskiy, Danimarka'daki basın toplantısında, Kiev'in NATO'ya katılım uğruna toprak kaybına hazır olup olmadığı sorusuna alaycı bir yanıt verdi. Zelenskiy, "Belgorod'u (Rusya şehri) Ukrayna'nın NATO üyeliğiyle değiştirmeye hazırız" dedi.
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Batı'nın daha uzun bir süre Ukrayna'yı desteklemek zorunda kalacağını ve buna hazır oması gerektiğini" söyledi.
 
- Die Welt gazetesindeki haber analizde, "Ukrayna'nın topraklarını eski moda bir şekilde, bir yıpratma savaşıyla kurtarmak için 3 milyona kadar insanı seferber etmesi gerekiyor" denildi.
 
- Hollanda Ukrayna'ya 42 adet F-16 savaş uçağı veriyor. Hollanda'ya çalışma ziyaretinde bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile yaptığı müzakerelerde bu anlaşmanın iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin yalnızca başlangıcı olduğunu vurguladı, "Pilotlarımızın ve mühendislerimizin eğitiminden sonra Ukrayna'ya  42 adet F-16 verilmesi konusunda anlaştık. 42 uçak. Ve bu sadece başlangıç" dedi.
 
Hollanda Başbakanı Rutte düzenlediği ortak basın toplantısında, teslimatın kendi ülkesinin yanı sıra Danimarka tarafından sağlanacak uçakları da kapsayacağını açıkladı. Ukraynalı pilotların eğitimi başladı, ancak tamamlanması aylar geçmesi gerekecek.
 
Önceleri Kiev'e uçak verilmesine karşı olan Washington'un pozisyonu yumuşadı ve Beyaz Saray, Danimarka ve Hollanda'nın Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları tedarik etmesine izin verdi. 
 
SON HABER
 
Rusya'nın Ay'a yolladığı Luna-25'in düştüğü bildirildi.  Roscosmos, ilk tahminelere göre Luna-25 istasyonunun planlananın dışında yörüngeye geçerek Ay ile çarpıştığını ve imha olduğunu duyurdu.
 
Önceki gece, iniş öncesi yörüngeye geçiş sırasında acil bir durum meydana geldiği bidlirilmiş ama ayrıntı verilmemişti.
 
Roskosmos, görevin başarı olasılığını %70 olarak tahmin etmişti.
 
Luna-25 yaklaşık yarım asır sonra Rusya'dan Ay'a a yapılan ilk seferdi.
 
6 Ağustos'ta ay yörüngesine giren uzay aracının 21-24 Ağustos tarihleri ​​​​arasında aya inmesi gerekiyordu.
 
Luna-25 düşmeden önce Ay yüzeyinden yayılan gama ışınlarının ve nötronların akışlarını ölçmeyi, ayın etrafındaki plazma ve gaz ve toz ekzosferinin parametrelerini ayarlamayı, Ay'ın Dünya'dan görünmeyen kısmının anlık görüntüsünü iletmeyi başardı.
 
 
GÜNÜN GELİŞMELERİ
 
- Pazar sabahı Rusya'nın iki bölgesinden yeni İHA saldırısı girişimleri haberi geldi. Kursk bölgesini hedef alan saldırıda bir dron şehrin tren istasyonu binasının çatısına çarparak yangına neden oldu. 5 kişi hafif yaralandı. Bölge Valisi Roman Starovoit, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, "Ukraynalı bir insansız hava aracının istasyonun çatısına düştüğünü ve ardından yangın çıktığını" duyurdu. 
 
Diğer yandan Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ve Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova bölgesinde başkentin merkezine doğru uçan bir İHA'nuın elektronik harp sistemleri ile etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Olayda can kaybı veya hasar olmadı. Drone kontrolünü kaybetti ve ıssız bir alana düştü. Bakanlık, "Moskova saatiyle 04.00 sıralarında, Kiev rejiminin Moskova ve Moskova bölgesindeki nesnelere insansız hava aracı (İHA) ile bir terör saldırısı girişimi engellendi"  açıklamasını yaptı.
 
Diğer yandan Domodedovo ve Vnukovo havalimanları br kez daha uçuşları askıya aldı.
 
- Rusya'nın Luna-25 isimli uzay aracından Ay'a iniş öncesi "iletişimin kesildiği" haberleri dün gece medyaya yansırken, Moskovskiy Komsomolets gazetetesi uzman görüşüne dayanarak "Luna-25'in kaybolmuş olabileceği" haberini geçti. Haberde, "Luna-25 ile iletişim kesildi. Bu, cumartesi akşamı Roscosmos'un frenleme ile ilgili acil bir durum bildirdikten sonra öğrenildi. Cihazın hala Ay'ın yörüngesinde olma olasılığı var ama bu çok düşük" denildi.
 
- Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernogov kentine yapıan füze saldırısında yedi kişnini öldüğü ve 144 kişinin yaralandığı bildiildi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Dnipro Nehri'ni geçmeye çalışan 150 Ukrayna askerinin "imha edildiğini" açıkladı.
 
- Zelenskiy, Ukraynalı pilotların İsveç'te JAS Gripen savaş uçakları üzerinde eğitime başladığını söyledi. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da, pilotların F-16 eğitiminin başladığını duyurdu.
 
- Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mykola Oleshçuk, bir TV yayınında Ukrayna'nın ihtiyacı olan dört  uçağın adını verdi: F-16, Gripen, Eurofighter Typhoon ve Fransız Rafale.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-Ukrayna savaşının müzakere yoluyla çözümüne yönelik yaptığı değerlendirmede, "Caydırıcılık bağlamında nükleer silahlara sahip olmak, bugün için belirli önemli dış ulusal güvenlik tehditlerine verilebilecek tek muhtemel yanıttır" dedi.
 
- Vladivostok'tan Petropavlovsk-Kamchatski seferi sırasında, bir yolcunun uçağa el bombası ile binmek isterken yakalandığı bildiridi. 
 
ÖNCEKİ GELİŞMELER
20'li Grup, Yeni Delhi'deki zirvede Rusya'yı Ukrayna'daki savaştan dolayı kınamaktan kaçınan ancak tüm devletlere toprak ele geçirmek için güç kullanmama çağrısında bulunan bir fikir birliği beyanını kabul etti . Bildirgede, "Ukrayna'da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı destekleyen tüm ilgili ve yapıcı girişimleri memnuniyetle karşılıyoruz" denildi. Açıklamada, "Nükleer silahların kullanılması veya kullanma tehdidi kabul edilemez" denildi.
Ukrayna dışişleri bakanlığı beyanın "gurur duyulacak bir şey olmadığını" söylerken Almanya Başbakanı Olaf Scholz, beyanın ülkelerin toprak bütünlüğünün şiddet yoluyla sorgulanamayacağını belirterek Rusya'nın işgaline karşı net bir duruş sergilediğini söyledi.
Tokyo'ya göre, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskyy, Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi ile Kiev'de bir araya geldi ve güvenlik garantileri konusunda görüşmelere başlama ve Ukrayna ekonomisinin yeniden inşası konusunda işbirliği yapma konusunda mutabakata vardı.
Karadeniz tahıl anlaşması
Rusya, Temmuz ayında vazgeçtiği Karadeniz tahıl anlaşmasına geri dönüş şartlarına bağlı kaldığını söyledi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın, BM'nin önerdiği gibi bankanın bir yan kuruluşu değil, devlet tarım bankasının uluslararası SWIFT banka ödeme sistemine yeniden bağlanmasına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Bu arada Reuters haber ajansına göre, G20 zirvesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile anlaşmayı yeniden canlandırma çabaları konusunda görüştü. Daha fazla ayrıntı vermedi.
Avrupa Birliği ayrıca Rusya'yı Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilmesi nedeniyle kınadı; Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya'nın Ukrayna liman altyapısına yönelik saldırılarını kınadı ve Afrika ülkelerine bir milyon ton tahıl teklifini bir "cömertlik parodisi" olarak nitelendirdi.

- NATO yetkilileri, Romanya'nın Ukrayna sınırı yakın topraklarında Rus ordusunun kullandığına benzer yeni bir insansız hava aracının parçalarının bulduğunu ve bu durumun bir hafta içinde üçüncü kez tespit edildiğini bildirdi.

- ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, "Ukrayna'nın karşı saldırısının Rusya'yı tamamen yenmeye ve kaybedilen bölgeleri Kiev'in kontrolüne geri döndürmeye yardımcı olamayacağını" söyledi.  Dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, NATO üyesi ülkelerin Ukrayna'daki çatışmaların yakın zamanda sona ermesini beklemediğini söyledi, "uzun bir savaşa hazırlık" çağrısında bulunmuştu. General Milley, Ukrayna ordusunun taarruzunun "sınırlı hedeflere" sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu taarruz önemli olmasına rağmen, sınırlı operasyonel ve taktiksel hedefleri var. Yani hedeflerine tam olarak ulaşılsa bile, başkan Zelensky'nin belirlediği daha geniş stratejik hedef olan tüm Rusları tamamen ortadan kaldırmayacak" dedi. Milley çatışmaların kesinlikle yakın zamanda sona ermeyeceğini vurguladı. Ukrayna yaz başından beri karşı taarruz yürütüyor. Financial Times'a göre, Ukrayna  taarruzunun ana hedefi, Rostov bölgesi ile Kırım'ı yeni bölgeler üzerinden birbirine bağlayan Zaporojye bölgesindeki kara bağlantısını sona erdirmek. Putin, 12 Eylül'de yaptığı açıklamada , karşı saldırı sırasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 71 bin 500 bin askeri, 543 tankı ve çeşitli sınıflardan yaklaşık 18 bin zırhlı aracı kaybettiğini söylemiş, Rusya'nın kayıplarına değinmemişti. 
 

Zelensky, Salı günü BM Genel Kurulu'nun bir oturumuna katılmayı planlıyor ve Çarşamba günü Güvenlik Konseyi'nin bir toplantısı yapılacak.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама