Şirketlere 'öz savunma' hakkı: Dron, ağır silah alabilecekler
Rusya'da artan insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşı devlet düzeyinde kritik bir güvenlik adımı atıldı. RBC'nın Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, ülkedeki özel şirketlerin ve sanayi kuruluşlarının, kendi tesislerini korumak amacıyla büyük kalibreli silah ve askeri teçhizat satın alabilmesine olanak tanıyan resmi bir mekanizma onaylandı.
Yeni düzenleme kapsamında özel işletmeler uçaksavar topçu sistemleri, taretler, radar cihazları, özel nakliye araçları ve elektronik harp (EHB) sistemlerini doğrudan tedarik edebilecek.
Söz konusu kararın, özellikle Rusya'nın avrupa kısmındaki bölgelerde uçak tipi İHA'ları önlemede yüksek başarı gösteren "mobil ateş gruplarının" hızlı bir şekilde kurulmasını ve donatılmasını amaçladığı belirtildi.
Güvenlik kaynakları, sivil ve endüstriyel altyapıyı korumak için yedek askerler, gönüllüler ve şirket personelinden oluşturulan bu mobil grupların tamamen Savunma Bakanlığı kontrolünde olacağını vurguladı.
Şirketler tarafından finanse edilip satın alınan ağır silah ve askeri teknik araçlar, bürokratik süreçleri hızlandırmak adına doğrudan bölgenin hava savunmasından sorumlu askeri birliklerin envanterine devredilecek.
Daha önce Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Rosgvardiya üzerinden sadece pasif elektronik harp sistemleri ve hafif piyade tüfekleri tedarik edebilen iş dünyası, bir süredir savunma kapasitelerini artırmak için yasal düzenleme talep ediyordu.
Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Aleksandr Şohin’in, geçtiğimiz günlerde Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı toplantıda işletmelerin daha büyük kalibreli silahları finanse etmeye hazır olduğunu belirtmesinin ardından gelen bu karar, stratejik sanayi tesislerinin güvenliğinde devlet-özel sektör iş birliğinde yeni bir dönemi başlatmış oldu.
29.5.2026

Реклама