Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Eleman ihtiyacı 6 yılın dip seviyesinde

Rusya’da işverenlerin çalışan talebi 2025 yılının sonunda belirgin biçimde geriledi. Resmi verilere göre işverenler istihdam kurumlarına toplam 1 milyon 600 bin açık pozisyon bildirdi. Bu rakam, 2019 yılından bu yana kaydedilen en düşük seviye olarak öne çıktı. Bir önceki yıla kıyasla açık pozisyon sayısı yaklaşık yüzde 13 azaldı. Uzmanlar bu tabloyu, iş gücü piyasasının aşırı ısınmış yapıdan daha dengeli ve rasyonel bir modele dönüşü olarak değerlendiriyor.
 
İzvestiya'nın aktardığına göre insan kaynakları platformlarının verileri de aynı eğilimi doğruluyor. 2025 boyunca açık pozisyon sayısı azalırken, iş başvurularının sayısı hızla arttı. Bu durum, iş arayanlar arasındaki rekabetin belirgin biçimde sertleştiğine işaret ediyor. Şirketler artık yeni personel alımından çok mevcut çalışanları elde tutmaya, verimliliği artırmaya ve sürekli kadro genişletmek yerine geçici ya da proje bazlı istihdama yöneliyor. Bu yaklaşım, ücret artış hızının da önceki yıllara göre yavaşlamasına neden oluyor.
 
Ekonomistler, yaşanan sürecin bir krizden çok normalleşme anlamına geldiğini vurguluyor. İşsizlik oranı tarihi düşük seviyelerde kalmaya devam ederken, iş gücü piyasasında arz ve talep daha hızlı dengeleniyor. Büyük şirketler başta olmak üzere birçok işveren, yeni ilan açmak yerine profesyonel ağlar, referanslar ve güvenilir iş ortakları üzerinden personel bulmayı tercih ediyor. Bu nedenle resmi istatistiklerdeki düşüş, gerçek talebin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmiyor.
 
Uzmanlara göre önümüzdeki dönemde maaş artışları sürecek ancak hız belirgin biçimde daha düşük olacak. Tahminler, 2026 yılında ücretlerin ortalama yüzde 6 ila 7 oranında artacağı yönünde. Buna karşılık yapay zekâ, otomasyon ve dijitalleşme, rutin ve düşük nitelikli işlerde talebi azaltırken, ileri uzmanlık gerektiren alanlarda çalışan ihtiyacı yüksek kalacak. İş gücü piyasası giderek kitlesel pozisyonlardan dar uzmanlık alanlarına doğru kayarken, rekabet de bu alanlarda daha yoğun hissedilecek.
 
20.1.2026
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
2025'e kıyasla 2026 yılı için beklentiniz nasıl?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама