AB'nin 47 $'lık petrol tavanı ısrarı Moskova'yı nasıl etikler?
Reuters’in haberine göre, Avrupa Birliği ülkeleri Rusya’ya yönelik 18. yaptırım paketini onaylamaya hazırlanıyor. Bugün Brüksel’de yapılacak toplantıda kabul edilmesi beklenen yeni paket, Rus petrolü için tavan fiyatın varil başına 47 veya 45 dolara düşürülmesini ve bu fiyatın piyasaya göre esnek şekilde ayarlanmasını öngörüyor. Söz konusu anlaşmada, teknik çekinceleri olmasına rağmen Slovakya da prensipte onay verdi; ülke, Rus gazı tedarikinin aşamalı olarak durdurulmasına dair Avrupa Komisyonu’ndan güvence talep ediyor.
Rusya Hükümeti’ne bağlı Finans Üniversitesi uzmanı İgor Yuşkov. “Bu tür kararlar yalnızca AB içinde değil, aynı zamanda G7 ülkeleri – yani ABD, Kanada, Avustralya – ile de eşgüdümlü alınmak zorunda. Washington’da şu anda petrol tavanı değil, bambaşka bir yaptırım yasası gündemde” diyor
M. Komsomolskaya konuşan Yuşkov’a göre, tavan fiyatının düşürülmesi bugün pek etkili olmayacak: “60 dolar seviyesi zaten beklenen etkiyi yaratmadı. 45 dolar da yaratmayacak. Çünkü yaptırım uygulayıcılarının düşündüğü kadar daraltıcı olmuyor. Asıl değişiklik, eğer AB Danimarka boğazlarını tavan fiyat kuralına uymayan tankerler için kapatırsa olur. O zaman Rusya’nın gölge filosu Baltık üzerinden geçemez, yaptırım sistemi gerçekten işler hale gelir.”
Şu anda ise Urals tipi Rus petrolü, dünya fiyatlarındaki düşüş nedeniyle zaten yaklaşık 60 dolardan işlem görüyor.
Petrol gelirlerindeki düşüşe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yuşkov, bu gelişmenin tavan fiyatla bağlantısı olmadığını vurguluyor:
“Düşüş, esasen nisan ayında başlayan küresel fiyat dalgalanmalarının sonucu. OPEC+ arzı artırırken, Trump ithalat vergileriyle piyasayı sarstı. Ancak yılın ilk yarısına genel olarak bakarsak toparlanma işaretleri görüyoruz. Fiyatlar yeniden 70–80 dolar bandına oturursa, Rusya’nın gelirleri de dengeye kavuşur.”
14.7.2025

Реклама