Ruble güçlendi, çilek geri döndü
Rusya’da bu yıl meyve ve çilek üretiminin 2,1 milyon tona ulaşması bekleniyor. Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre 2024’te bu miktar 1,9 milyon tondu. Ancak Forbes dergisinin Rusça edisyonuna konuşan uzmanlar, sezonun henüz başında olması ve iklim koşullarının belirsizliği nedeniyle nihai rekoltenin değişebileceğini vurguluyor. Özellikle son kışın dengesiz hava koşulları, ağaçların erken uyanmasına neden oldu ve ardından gelen donlar bazı ürünlerde kayıplara yol açabilir.
Buna rağmen, ithal ürünlerdeki fiyat artışlarının önüne geçilmesinde güçlenen ruble belirleyici bir rol oynadı. “Rubledeki değerlenme ithal meyve ve çilek fiyatlarını dengeledi” diyen FruitNews Genel Müdürü İrina Koziy, bu durumun tüketiciye olumlu yansıdığını belirtti. Perakende Ticaret Şirketleri Derneği Başkanı Stanislav Bogdanov’a göre şu anda marketlerdeki çileklerin yalnızca yüzde 16’sı yerli üretim. Çileklerin geri kalanı Türkiye, Meksika, Peru, Fas ve Lübnan gibi ülkelerden ithal ediliyor.
Ancak çilek özelinde iç üretimin ağırlığı koruduğunu düşünenler de var. Rus Ürün Üreticileri Birliği verilerine göre, çilek pazarının yüzde 80’inden fazlası yerli üretimle karşılanmakta. Koziy, rubledeki toparlanmanın çiftçilerin sezon öncesi ekipman ve malzeme tedariğini daha uygun fiyata yapmasını sağladığını, bunun da maliyetleri düşürerek fiyatlara olumlu yansıma ihtimali yarattığını belirtti.
9.5.2025

Реклама