Hindistan-Pakistan çatışması Rusya'nın ithalatını nasıl etkiler?
Hindistan ile Pakistan arasında tırmanan askeri gerilim, Rusya’ya yönelik ithalatı da tehdit etmeye başladı. İki ülke arasındaki çatışmanın büyümesi durumunda, Rusya’nın pirinç, çay, giyim ürünleri, tekstil, ilaç ve elektronik ekipman gibi birçok üründeki tedarik zinciri sekteye uğrayabilir. RIA Novosti’nin iki ülkenin resmi verilerine dayandırdığı haberine göre, bu durumun kısa vadede fiyatlar ve lojistik süreçler üzerinde olumsuz etkilere yol açma ihtimali mevcut.
2024 yılı itibarıyla Hindistan ve Pakistan’dan Rusya’ya toplam 4,99 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Bunun 4,92 milyar dolarlık büyük kısmı Hindistan’dan gerçekleşirken, Pakistan’dan gelen ithalatın değeri sadece 68,6 milyon dolarda kaldı. Hindistan’dan gelen başlıca ürünler arasında 500 milyon dolarlık bilgisayar donanımı, 420 milyon dolarlık ilaç ve 239 milyon dolarlık akıllı telefonlar öne çıkıyor. Ayrıca yapay korund, kahve, çay, karides, pirinç ve çeşitli kimyasal maddeler de ithal edilen başlıca kalemler arasında.
Pakistan’dan Rusya’ya gelen ürünlerin başında ise deri eşyalar, giyim ve aksesuarlar, tıbbi cihazlar, kumaş ve spor ekipmanları var. Her iki ülkenin, belirli sektörlerde Rusya için önemli tedarikçiler konumunda olması, çatışmanın uzaması halinde hem raflardaki ürün çeşitliliğinde azalma hem de fiyatlarda artış anlamına gelebilir.
İki ülke arasındaki son gerilim, 22 Nisanda Hindistan’ın Cammu ve Keşmir bölgesinde Pakistan’dan geldiği belirtilen silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda 26 kişinin hayatını kaybetmesiyle başladı. Kurbanların çoğu Hindistan vatandaşıydı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin “saldırının bedeli ödenecek” açıklamasının ardından 7 Mayıs gecesi “Sindur Operasyonu” başlatıldı. Hindistan ordusu Pakistan topraklarındaki dokuz hedefe saldırı düzenledi ve yine 26 kişi hayatını kaybetti.
8.5.2025

Реклама