Rusya'da kuryelerin IT'cilerden çok kazandığı doğru mu?
Sosyal medyadaki paylaşımlara bakılırsa, insanların kurye ve taksicilerin (ayrıca devlet memurlarının ve bloggerların) yüksek kazançlarından rahatsız olduğu görülüyor. Moskviçmag dergisi bu mesleklere yönelik "sınıf nefreti"nin ne derece haklılık payı olduğu sorusuna yanıt aradı.
Pro-Vision Communications ajansı, bazı mesleklerin maaşlarına dair memnuniyetsizlik düzeyini araştırdı. 15 Temmuz ile 15 Ekim 2024 tarihleri arasında VKontakte, Telegram, Dzen ve YouTube’daki 120 bin yorumun analizine dayandırılan araştırmaya göre, insanların en çok devlet memurlarının yüksek maaşlarına öfke duyduğu ortaya çıktı. Oran yüzde 63,4. Araştırma yazarları, bu rahatsızlığın esasen sıradan memurlara değil, soyut "yetkililere" ve "oligarklara" yönelik olduğuna dikkat çekiyor.
İkinci ve üçüncü sırada ise kuryeler ve taksiciler var. Sosyal medyada bu meslek grupları hakkında sırasıyla yüzde 15,3 ve yüzde 10,6 oranında olumsuz yorum paylaşıldı. Bunları yüzde 4,7 ile bloggerlar takip ediyor.
Araştırmacılar bu öfkeyi bu mesleklerdeki kişilerin 150 bin rubleden fazla kazandığını iddia eden paylaşımlarla ilişkilendiriyor. Derginin bildirdiğine göre söz konusu tepki, 2023 sonunda kuryelerin maaşının 120 bin rubleye ulaştığı yönünde bir açıklama yapılmasından sonra başladı. Rus basını o dönemde kuryelerin bilişim uzmanlarıyla aynı parayı kazandığını yazmıştı.
Pro-Vision Communications, sosyal medya kullanıcılarının taksicilerin kazançlarına dair öfkesinin "mesleğe giriş eşiğinin düşük olması" ve "hepimiz biraz taksiciyiz" gibi bir algıyla ilişkili olduğunu belirtti. Bazı insanlar, taksicilerin doktorlardan daha fazla kazanmalarından rahatsız, oysa doktor olmak için yıllarca eğitim almak gerekiyor. Gorod Rabot servisine göre, Eylül 2024 itibarıyla Moskova’daki taksiciler ayda 140 bin rubleye kadar kazanıyor.
Bloggerlar ise "bilgi dolandırıcılığı yaparak güvenilir bir kitleden yüksek kazanç sağladıkları" iddiasıyla Ruslar arasında pek sevilmiyor.
Bununla birlikte dergiye konuşan Taksi Çalışanları Sendikası başkanı Yaroslav Şerbinin, özel taşımacıların gelirlerinin arttığını ancak masraflarının da yükseldiğini söyledi. Şerbinin "Bu durum özellikle araç ve sigorta maliyetleri için geçerli. Cezalar da büyük bir masraf kalemi. Moskova’da ceza yemeden çalışmak imkânsız. Konfor sınıfı bir aracın maliyetini çıkarmak için taksici, iki yıl boyunca her gün 7 bin ruble biriktirmeli. Ayda 100 bin ruble kazanmak için ise günde en az 15 bin ruble kazanması gerekiyor, yani saatte 1200 ruble. Günümüzde 100 bin ruble büyük bir kazanç değil," dedi.
Taksici Aleksey Borodaç, meslektaşlarının yüzde 90'ının geleneksel anlamda maaş almadığını, serbest meslek veya bireysel girişimci olarak çalıştığını hatırlattı. Gelirlerin arttığını, ancak giderlerin de aynı oranda yükseldiğini belirtti. Borodaç'a göre taksicilerin net kazançları yıllık bazda yüzde 20’den fazla artmadı.
Yemek ve diğer tüketim malzemeleri teslimatı yapan çalışanlar da kazançlarının abartılı olduğuna katılmıyor ve gelirlerinin IT sektörüyle kıyaslanmasını bir efsane olarak nitelendiriyor. Dergiye ayrıntılı bilgi veren Kurye sendikası yetkilileri, "2024 yılı baharında yaptığımız bir ankete göre, kuryeler saatte ortalama 300 ruble kazanıyor. Bu, ayda standart 160 saatlik çalışmada 48 bin ruble anlamına geliyor. [Bugün] en iyi ihtimalle ortalama maaşların 60 bin seviyelerinde olmasını beklemek gerekse de muhtemelen bu miktar bile daha düşüktür. Kuryelerin IT çalışanları kadar kazandığına dair efsane, medyada yapılan yayınların yanlış yorumlanmasından kaynaklanıyor. Gerçekten de, bir kuryenin maksimum yoğunlukta çalışması durumunda, günlük 15 saatlik yorucu fiziksel iş yüküyle ayda 150 bin ruble veya daha fazlasını kazanabilir, ancak bu durumda bile öğle molaları hesaba katılmaz,” şeklinde konuşuyor.
Sendika yetkilileri ayrıca sosyal medya kullanıcılarının teslimat çalışanlarının "aşırı yüksek" maaşlarına dair öfkesini, iş bulma sitelerinde görülen yüksek maaşlı ilanların sayısının artmasıyla ilişkilendirdi.
Telegram kanalı "Kuryelerden Duyduklarınız"ın yöneticisi Maksim Lebedev, bu sektörde maaşın kuryenin çalışma kapasitesine ve mevsime bağlı olduğunu dile getiriyor: "En yüksek gelirler her zaman soğuk havalarda elde ediliyor çünkü yaz mevsimiyle kıyaslandığında bu işte çalışmak isteyen ve gücü yeten insan sayısı çok daha az. Gelir, bahşişlere, mevsime, teslimatın yapıldığı araca, talep katsayısına ve baz tarifeye bağlı. Her teslimat şirketinin kendi sipariş kabul oranı, kilometre başına ödeme, ağır yük için bonuslar, iptal edilen sipariş veya iade noktasına teslim edilen sipariş için bonuslar gibi çeşitli bonusları var. Gelirle ilgili daha ayrıntılı sorular sorulacaksa, Moskova veya Minsk gibi büyük şehirlerde aktif olarak çalışan kuryelere sorulduğunda, gerçekten şehir ortalamasının iki-üç katı kadar maaş aldıklarını duyabilirsiniz.”
Teoride maaş artışları, göçmen karşıtı politikaların ve BDT ülkelerinden gelen işçilerin taşımacılık ve teslimat sektörlerinden çekilmesi sonucu ortaya çıkan iş gücü açığıyla kısmen açıklanabilir. Geçtiğimiz günlerde Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, iş gücü açığının 500 bin kişiye ulaştığını kabul etmişti.
"BDT ülkelerinden gelen taksicilerin sayısı azaldı, ancak şimdilik bu durum sektörü çok fazla etkilemiyor," diyor Aleksey Borodaç. Moskova'da bu açığın Rusya'nın diğer bölgelerinden gelen sürücülerle kapatılabileceğini düşünüyor. Meslektaşı Anton M. ise özel taşımacılıkta göçmen işçi sayısının azaldığını doğruluyor. Anton'a göre, “sadece kurye oldular — orada denetim yok ve kazanç daha yüksek, talep ise daha düşük.” Ancak dergiye konuşan bir kaynak, konfor sınıfı tarifelerde BDT ülkelerinden gelen sürücü sayısının arttığını belirtiyor.
Kurye sendikasına göre, göçmenlere teslimat veya taksi sektöründe çalışmaları için ek engeller koyma politikası "pratikte işe yaramıyor.": "Sınırlamaları aşmak zor değil, özellikle iş gücü açığı büyük olan teslimat şirketlerinin kendileri de işçi kaybetmeye pek yanaşmıyor. Yıl sonunda iş gücü açığının 300 bin kişiyi bulması bekleniyor. BDT ülkelerinden gelen işçi sayısı pek azalmadı. Ancak 2023'ten bu yana ülkeye gelen göçmen sayısı azalıyor ve bu durum tüm iş kollarını, teslimat sektörü dâhil olmak üzere etkiliyor. Yerine biri mucizevi bir şekilde gelmeyecek tabii."
31.10.2024
Реклама