Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

SON GELİŞMELER// 18 Aralık-19 Ocak arşivi

 
19 Ocak Perşembe
 
22.44: ABD Güney Komutanlığı Komutanı General Laura Richardson, dokuz Latin Amerika ülkesiyle, ellerindeki Rus silahlarının Ukrayna'ya nakledilmesi konusunu görüştüklerini söyledi.
 
22.38: ABD Adalet Bakanlığı Sözcüsü Andrew Adams, Hudson Enstitüsü'nde bir konferansta yaptığı açıklamada, ABD'nin Batı'da dondurulan Rus varlıklarının bir kısmını Ukrayna'ya devretmeye başlamayı planladığını söyledi. 2022'nin sonunda ABD Senatosu, dondurulan Rus varlıklarına Ukrayna lehine el konulmasına izin veren değişikliklerin ülkenin bütçe taslağına dahil edilmesini desteklemişti.  Bloomberg, Rusya devletine ait rezervlerini 311 milyar dolarlık kısmının dondurulduğunu ve  ayrıca yaptırımlar kapsamına giren iş adamlarına ait 19 milyar eurounun bloke edildiğini bildirmişti.
 
18.41: Polonya, S-60 uçaksavar topçu sistemleri ve bunlara ait 70 bin mühimmatı yeni askeri yardım paketiyle Ukrayna'ya yollayacak. (Reuters)
 
18.37: Bloomberg ajansına konuşan bazı kaynaklar, ucun fiyattan alınan Rus ham petrolünün Singapur'a sevkedildiğini, burada diğer kaynaklardan gelen sevkiyatlarla karıştırılarak yüksek karla başka pazarla satıldığını iddia etti. Bu nedenle Singapur'daki petrol depolama tanklarına olan talebin hızla  arttığı, Rus petrolünün "harmanlanıp yeniden ihraç edildiği" belirtildi.
 
18.24: İngiltere Savunma Bakanı, Londra'nın Ukrayna'ya 600 adet Brimstone füzesi tedarik etme planı olduğunu açıkladı. Brimstone, İngiliz yapımı, havadan fırlatılan, lazerli tanksavar füzesi olarak tanımlanıyor. 
 
18.21: Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, Duma milletvekili Korgeneral Viktor Sobolyev'in ordu mensuplarının sakal bırakma hakkını eleştiren açıklamalarını eleştirdi. Kadırov, "Sobolyev'in açıklaması Müslümanlara yönelik bir provokasyondur" dedi. Sobolyev, askerler için tıraş olmayı "askeri disiplinin temel bir gereği" olarak nitelendirdi.
 
18.18: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO askeri yapısının Rusya ve Belarus sınırlarına yaklaşmasının cevapsız kalmayacağını söyledi. Lavrov, Belaruslu mevkidaşı Sergey Aleynik ile bugün Belarus’un başkenti Minsk’te biyolojik güvenlik memorandumunu imzaladı. Lavrov, imzalama töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında, “Bu memorandum, ulusal güvenliğimizi, ülkelerimizin her birinin güvenliğini güçlendirmeyi ve bu alanda üçüncü ülkelerin askeri birimlerinin ve bunlara bağlı kuruluşların faaliyetlerinden kaynaklanan tehditleri durdurmayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı. Lavrov, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşmenin ardından da şu açıklamada bulundu: “Özel askeri harekatımız bağlamında, Ukrayna’daki gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Bu noktada, hangi hedeflere ulaşılması, Rusya ve Belarus’un komşularımız tarafından tehdit edilmemesinin nasıl sağlanması gerektiği konusunda ortak duruşa sahibiz.”
 
16.01: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov ve Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ortak bir açıklama yayınlayarak envanterinde Leopard 2 tankları bulunan Türkiye ve Almanya ile bir dizi ülkeden söz konusu tankları Ukrayna'ya göndermelerini istedi. Reznikov ve Kuleba, ortak açıklamada, "İngiltere'nin Challenger 2 tanklarından oluşan ilk filoyu Ukrayna'ya teslim etme konusundaki cesur ve çok zamanlı kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak bu, operasyonel hedeflere ulaşmak için yeterli değil. Bu nedenle, başta Yunanistan, Danimarka, Kanada, Hollanda, Almanya, Norveç, Polonya, Portekiz, Türkiye, Finlandiya, İsveç olmak üzere envanterinde Leopard 2 tankları bulunan ülkelere sesleniyoruz" ifadelerini kullandı. Almanya, Kiev'in defaatle talepte bulunmasına rağmen şimdiye dek Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarını sevk etmeyi reddetti. Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu'nda konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya kısa süre içinde teslim edilip edilmeyeceğiyle ilgili soru karşısında, "Dost ve partner ülkelerle bu konuda işbirliği yapıyoruz. Tek başımıza hiçbir şey yapmıyoruz, tüm kararlar başta ABD olmak üzere bu meselede önemli rol oynayan müttefiklerle koordinasyon içinde alınıyor" yanıtını vermişti. Süddeutsche Zeitung gazetesi de, dün kaynaklarına dayandırdığı bir haberinde, Scholz'ün ABD Başkanı Joe Biden'la yaptığı konuşmada, Almanya'nın Leopard 2 tanklarını ABD'nin Abrams tanklarını vermesi halinde sevk edeceğini söylediğini yazmıştı. (Sputnik)
 
15.55: Almanya'nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius, Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Ukrayna ihtilafını NATO bloğunun kendisini göstermesi için bir şans" olarak nitelendirdi. Alman Savunma Bakanına göre, "Ukrayna'daki savaş, NATO ittifakına istikrarlı bir birlik olarak tehditlere yanıt verme ve harekete geçme yeteneğine sahip olduğunu gösterme şansı verdi". Pistorius, Ukrayna'ya askeri yardıma değinirken tanklardan bahsetmedi, ancak Kiev'i askeri sevkyatlarla desteklemeye devam edeceklerine söz verdi. (M. Komsomolets)
 
15.53: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahian, Moskova ile mükemmel ilişkilere rağmen Tahran'ın Kırım'ın ve dört yeni bölgenin Rusya'ya katılımını tanımadığını söyledi. TRT World'ün aktardığına göre İranlı bakan, "Uluslararası hukuk çerçevesinde ülkelerin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanıyoruz. Ukrayna'daki çatışmanın çözüm olmadığına inanıyoruz" dedi.
 
15.51: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Fransa'nın Ukrayna'nın desteğine rağmen Putin ile diyalogu sürdürmesi gerektiğini söyledi. Macron, "Fransa, Ukrayna direnişini destekliyor, ancak diyalog olasılığını sürdürmek her zaman gerekli” dedi .
 
15.48: Polonya Genelkurmay Başkanı Raimund Andrzejczak, PAP haber ajansına verdiği demeçte Rusya'nın Ukrayna'daki özel harekatı sürdürmek için yeterli mali ve seferberlik rezervine sahip olduğunu söyledi. Andrzejczak, "Rusya'nın askeri operasyon için hâlâ parası ve büyük bir seferberlik kaynağı var. 140 milyondan fazla nüfusuyla güçlü bir ülke olan Rusya'nın 100 bin, 200 bin, 300 bin insanı seferber etmesi imkansız değil. Rusya'nın kaynakları Ukrayna'nınkinden çok daha yavaş azalıyor. Rusya belki GSYİH'nın yüzde 5'ini kaybederken Ukrayna yüzde 30-40 kaybediyor  dedi. (K. Pravda)
 
14.42: Kremlin Sözcüsü Peskov, Zelenskiy'nin "Putin'in yaşayıp yaşamadığından emin olmadığı" yolundaki sözlerine yanıt olarak, "Rusya ve Putin'in varlığını bir an önce fark etmesini" tavsiye etti. Peskov, "Hem Rusya'nın hem de Putin'in günümüz Ukrayna'sı ve Zelenskiy için büyük bir sorun olduğu açık. Aynı zamanda tamamen psikolojik olarak, Bay Zelenskiy'nin Rusya'nın ve Putin'in var olmasını tercih etmeyeceği açık. Ancak Rusya ve Putin'in orada olduğunu ne kadar erken anlarsa Ukrayna gibi bir ülke için daha iyi" dedi. Peskov, Rusya'nın özel harekattaki taleplerinin öyle ya da böyle karşılanacağını savunarak, "Ukrayna tarafı bunları ne kadar erken dikkate alırsa kendileri için o kadar iyi olur" diye konuştu.
 
14.26: Avrupa Parlamentosu, "Ukrayna'daki çatışmalara ilişkin suçlar için özel bir mahkeme kurulması ve Rusya'nın varlıklarının Kiev'e tazminat ödenmek üzere kullanılması" çağrısında bulunan bir tavsiye kararını kabul etti.
 
14.25: Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, parlamentonun feshedildiğini duyurdu ve 19 Mart'ta erken seçim yapılacağını söyledi.
 
14.24: Zelenskiy, Almanya'yı Ukrayna'ya tank verme konusundaki isteksizliği nedeniyle kararsızlıkla suçladı.
 
14.22: Rusya Ortodoksları Patriği Kirill, "Rusya'yı yok etme arzusu dünyanın sonu anlamına gelir" uyarısında bulundu. 
 
12.58: İsveç Ukrayna'ya 10. askeri yardım paketinin içeriğini açıkladı. Pakette Archer top sistemleri, en az 50 CV-90 piyada muharebe aracı ve NLAW roketleri bulunuyor.
 
12.44: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Medvedev'in sabah saatlerinde yaptığı açıklamayı yorumladı. Sözcü,  Medvedev'in sözlerinin Rusya'nın savunma doktrinini değiştirmeye hazır olduğu anlamına gelmediğini söyledi. Güvenlik Konseyi Sekreteri Dmitri Medvedev, Rusya'nın kaybetmesi halinde nükleer savaş çıkacağını söylemişti.
 
12.32: İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın en modern tankı T-14 Armataları "sembolik düzeyde de olsa" Ukrayna'da kullanmaya hazırlandığını ileri sürdü.
 
12.31: Devlet Duması milletvekili Nikolay Noviçkov, ünlü televizyoncu İvan Urgant'ın yabancı ajan ilan edilmesini istedi. Noviçkov, internette sürekli karşısına Urgant'ın oynadığı reklamların çıkmasından rahatsız olduğunu dile getiriyor. Urgant, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyondan sonra ailesiyle birlikte ülkeyi terk etmişti.
 
12.07: Televizyon kanalı Polsat'a konuşan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ellerindeki Leopard 2 tankları Almanya'nın iznini beklemeden Ukrayna'ya verebileceklerini söyledi. 
 
11.50: Kazakistan Demokratik Partisi (Ak Jol), milletvekili üyesi Azamat Abildayev'i "Rusya yanlısı olduğu" gerekçesiyle partiden attı. Abildayev, Rusya'nın Ukrayna'da düzenlediği askeri operasyonu desteklediğini açıklamıştı.
 
11.29: Wagner'in sahibi Prigojin, Kleşeevka'nın yalnızca Wagner güçlerinin katıldığı bir operasyona ele geçirildiğini açıkladı. Kleşeevka, Bahmut'un güneyinde yer alıyor.
 
11.17: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, İngiltere'nin kendilerine Challenger 2 tankları verme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek diğer ülkelerden "tank koalisyonuna" katılarak Leopard 2 vermelerini istedi. Reznikov'un Twitter hesabından yaptığı açıklamada çağrıda bulunduğu ülkeler arasında Türkiye de var. 
 
11.14: Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Dmitri Medvedev nükleer savaş uyarılarına yenisini ekledi. Medvedev, Rusya'nın nükleer silaha sahip bir devlet olduğunu ve kaybetmesinin nükleer savaş sebebi olduğunu söyledi.
 
10.43: Avrupa Yahudi Kongresi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u önceki gün sarfettiği sözler nedeniyle özür dilemeye çağırdı. RBC'nın aktardığına göre, Kongre Lavrov'un ABD ve müttefiklerinin Moskova'ya yönelik politikalarını Hitler Almanyası'nın icraatlarıyla kıyaslamasından rahatsızlık duydu. Lavrov önce gün ABD'yi Rusya'ya karşı "Napolyon ve Hitler gibi" koalisyon kurmakla  ve "Rus sorununu kökünden çözmeye çalışmakla" suçlamıştı.
 
10.16: Rusya'da bir ABD vatandaşı casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. FSB, adı açıklanmayan ABD vatandaşını "biyoloji konusunda" bilgi toplamakla suçluyor.
 
09.47: İngiltere eski Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'da müzakerelerin önündeki en büyük engelin Batılı liderlerin Vladimir Putin'e karşı duydukları güvensizlik olduğunu söyledi. Johnson Batının Putin'i güvenilmez bir aktör olarak gördüğü için Ukrayna'ya askeri desteği arttırma yolunu tercih ettiği görüşünü dile getiriyor.
 
09.44: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) çevrimiçi katılarak, bir konuşma yaptı. Zelenskiy, "Bu savaşı biz başlatmadık ama biz bitirmeliyiz. Bu savaşı daha hızlı bitirmemize yardımcı olun," dedi. 
 
09.31: The New York Times, ABD yönetiminin Kırım'ı vurma konusunda Ukrayna'ya yardım etmeye sıcak baktığını iddia etti. Haberde ABD'nin Kırım'ı Ukrayna'nın parçası olarak görmekle birlikte, yarımadaya saldırı düzenlemesine olanak tanıyacak silahları vermekten imtina ettiğine dikkat çekiliyor. Gazete "Bu bakış açısının artık yumuşamaya başladığını" yazdı. Habere göre, Rusya'nın Azak Denizi'ni ve çevresini çok sayıda askeri üsle ve on binlerce askerle doldurduğuna dikkat çeken Beyaz Saray yönetimi, Ukrayna'nın Kırım'ı hedef alma kapasitesine kavuşması durumunda, Rusya'nın müzakere masasına daha kolay oturabileceği düşüncesine geldi.
 
09.23: BBC'ye röportaj veren Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner ülkesinin enerjide Rusya'ya bağımlılığının sona erdiğini söyledi.
 
09.07: Ukrayna'ya tank tedarik tartışmalarına Fransa da katıldı. Ülke basınına konuşan bir hükümet kaynağı Ukrayna'ya Leclerc tanklarının tedarik edilmesi konusunun değerlendirmeye alındığını söyledi. Öte yandan Pentagon yönetimi, Ukrayna'ya Abrams tanklarının verilmesi için uygun zamanın gelmediğini açıkladı. Alman yetkililer Leopard tankları tedarik etmek için önce ABD'nin Abramsları vermesi gerektiğini söylemişti.
 
09.04: Rus yetkililer bu yıl düzenlenecek Münich Güvenlik Konferansı'na davet edilmedi. Konferansın organizatörlerinden Christoph Heusgen kararı "Uluslarası hukuku ayaklarının altına alan bir ülkeye kürsü sunmak istemiyoruz," sözleriyle açıkladı. Kremlin yönetimi, geçtiğimiz yıl uzun bir aradan sonra ilk kez konferansa temsilci göndermemişti.
 
08.21: Kanada'nın ardından İngiltere hükümeti de daha önce açıklanan 14 adet Challenger 2 tanka ilaveten Ukrayna'ya 200 zırhlı araç vereceğini açıkladı. Dün Kanada yönetimi de Ukrayna'ya 200 araç sözü vermişti.
 
08.19: Ermenistan'da Azerbaycan sınırına yakın bir noktada konuşlanan askeri birlikte çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybetti. Kommersant üç askerin durumunun da ağır olduğunu bildiriyor.
 
00.23: Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin NATO'dan güvenlik garantisi talep ettiğini söyledi. Duda, “Vilnius'ta düzenlenecek NATO zirvesini konuştuk ve Vladimir Zelenskiy'ye NATO'nun kapılarının Ukrayna için hala açık olduğunu ve gelecekteki NATO üyeliğini desteklediğimizi söyledik. Vladimir ise, ‘Teşekkürler arkadaşlar, size minnettarım ama dürüst olmak gerekirse aynı hikayeyi tekrar duymak istemiyorum, garantilere ihtiyacım var. Şu anda NATO'ya tam üyeliği kabul edememenizi anlıyorum, çünkü savaştayız ve Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 5. Maddesine göre bu imkansız, ancak ülkem için garantilere ihtiyacım var, güvenlik garantilerine ihtiyacım var. Lütfen ittifak üyeleriyle konuşun, çünkü buna acil ihtiyacımız var’ dedi” ifadelerini kullandı. Sputnik'in haberine göre, Zelenskiy’nin Vilnius zirvesinde NATO'dan garantiler almak istediğini kaydeden Duda, Ukrayna liderinin "Önümüzdeki NATO zirvesinde bize bu garantileri vermeye karar verirseniz, bu NATO ve Ukrayna için gerçek bir başarı olacaktır. Bu önemli” şeklindeki sözlerini aktardı.
 
00.17: Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, 17 Ocak salı günü ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmede, Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya verilmesi için şartını açıkladığı iddia edildi. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, Scholz “ABD'nin Abrams muharebe tanklarını Ukrayna’ya vermesi durumunda ülkesinin de Leopard 2 tankları tedarik edeceğini" söyledi.
 
Gazete, şansölyenin Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Almanya'nın Ukrayna'ya askeri yardım konusunda ABD'ye tavizler verebileceğini açıkça belirttiğini, bunun “eş zamanlı tank tedarikiyle mümkün olacağını” söylediğini aktardı.
 
Dün İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada Scholz, Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya tedariki ile ilgili bir soruyu yanıtlamaktan kaçındı, "Ukrayna'yı sonuna kadar desteklemeye devam edeceğiz” demekle yetindi.
 
00.07: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vuciç, "Donbass ve Kırım, Sırbistan için her zaman Ukrayna'nın bir parçası olacak" dedi. Vuciç, Bloomberg ile yaptığı bir röportajda, Vladimir Putin ile aylardır konuşmadığını söyledi. 2019'da Vuciç, Sırpların Kırım'ı tanıması halinde bunun Kosova için savaşma haklarını kaybedecekleri anlamına geleceğini söylemişti.
 
18 Ocak Çarşamba
 
21.14: Ukrayna'daki çatışmaların sona ermesi için Rusya'nın kaybetmesi gerektiğini savunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, partner ülkelerle yakın iletişim içinde Ukrayna'ya silah tedarikini sürdürdüklerini söyledi. Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu'nda konuşan Scholz, "Ukrayna'ya gerektiği kadar destek vermeye devam edeceğiz. Askeri çatışmanın sona ermesi için Rus saldırganlığının başarısız olması gerekiyor" dedi. Scholz, Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya kısa süre içinde teslim edilip edilmeyeceğiyle ilgili soruya, "Dost ve partner ülkelerle bu konuda işbirliği yapıyoruz. Tek başımıza hiçbir şey yapmıyoruz, tüm kararlar başta ABD olmak üzere bu meselede önemli rol oynayan müttefiklerle koordinasyon içinde alınıyor" yanıtını verdi. Ukrayna'nın Almanya'nın desteğine güvenebileceğini kaydeden Scholz, mevcut yaşananların Rusya ile NATO arasında doğrudan savaşa dönüşmemesini istemediklerinin tamamen aşikar olduğunu da savundu. (Sputnik)
 
21.03: Rusya İnsan Hakları Komiseri Tatiana Moskalkova, geçen hafta Türkiye'de bir araya geldiği Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets ile esir değişimi hakkında görüşmediklerini duyurdu. Moskalkova, Telegram'da paylaştığı açıklamasında, "Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets ile Ankara'da yaptığım müzakerelerde hiç bir şekilde esir değişimi gündeme gelmedi ve ben her zaman bu konuların Rusya Savunma Bakanlığı yetki alanına girdiğini söyledim” dedi. Rus yetkili ayrıca, "Dahası, böylesine eşit olmayan bir değiş tokuşun adil olarak değerlendirilemeyeceğini de düşünüyorum” görüşünü kaydetti. Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç hafta başında yaptığı açıklamada, geçen hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin Ankara'da yaptıkları görüşmede büyük bir esir değişimini ele aldıklarını ve "insanlık koridoru' olarak adlandırdığı yeni bir mekanizmanın kurulma aşamasında olduğunu duyurmuştu. (DW)
 
20.25: Ruble güçlenmeye devam ediyor. Akşam saatlerinde dolar 68.75 rubleye, euro 74.35 rubleye düştü. 
 
20.23: Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı, Brovary'de bir helikopter kazasına ilişkin bilgileri açıkladı. Buna göre kazada 14 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı.
 
20.22: Almanya Şansölyesi Olaf Scholz,  "NATO, Rusya ile doğrudan bir çatışmadan kaçınmak istiyor" dedi.
 
17:46: Kanada Savunma Bakanı Anita Anand, Kiev'i ziyaret etti,  200 adet Senator zırhlı aracının Ukrayna'ya transfer edildiğini duyurdu.
 
17.38: Başkan Putin, askeri sanayi tesislerinde çalışanları için zorunlu askerliği ertelemeyi düşündüklerini söyledi. St. Petersburg'daki Obuhov fabrikasını ziyareti sırasında konuşan Putin, "Savunma sanayisinin şu an üç vardiya çalıştığını ve savunma sanayii işletmelerinin ürünlerine rağbet olduğunu göz önünde bulundurarak bunu değerlendiriyoruz" dedi. Putin, yaklaşık 830 bin kişinin savunma sanayinde çalıştığını söyledi. 
 
15.55: Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde tuz madeni çıkarılan küçük bir kent olan Soledar yakınında yer alan sol kasabasının denetiminin, ‘Rusya ordusunun hava ve topçu birliklerinin desteği ile gönüllü güçler tarafından ele geçirildiğini’ duyurdu. Fakat Rus savunma yetkilileri, söz konusu gönüllü birliklerin ismi konusunda bilgi vermedi. Daha önceyse soledar kentini Wagner isimli özel askeri şirketin personelinin ele geçirdiği belirtilmişti.  (Sputnik)
 
15.19:  Wagner paralı askerlik şirketinin kurucusu Yevgeni Prigojin, "yakın gelecekte YouTube'un Rusya'da yasaklanacağını ve aktif olarak kullananların hak ettikleri cezayı çekeceklerini" söyledi. Prigojin, Telegram kanalında yayınlandığı mesajda, YouTube'un henüz yasaklanmamasının nedenlerinden birinin, "devlet başkanlığı idaresinde hala Rusya'nın yenilgisine bahse giren çok sayıda insan olduğunu" iddia etti. Prigojin, bu kişileri tehdit ederek, "Rusya savaşı bir an önce kaybederse, Amerikalılar bir an önce gelip bizi düzene sokar diye düşünenler var. Amerikalılar sizi içlerine  almayacaklar. Ve sonra Wagner balyozunun sizi beklediği bize geleceksiniz" dedi. Prigojin, YouTube'un kapatılmasına karşı çıkanları, "yurtdışında dinlenen ve Batı'yı her durumda destekleyen hainler" olarak nitelendirdi. (Kommersant)
 
14.24:  Devlet Duması, ülkeden ayrılan ve ülke aleyhinde açıklamalarda bulunan bazı yurttaşların mülküne el konulmasına ilişkin bir taslak hazırlıyor. (RIA) 
 
14.23: Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Kırım’da çalışmaya başladığı, ilk banka ofislerinin yarımadanın en büyük kentlerinde yılın ilk yarısında açılacağı bildirildi.
 
12.49: Kiev yakınlarındaki Brovari'de meydana gelen helikopter kazasının nedeni konusunda pilotaj hatası açıklaması öne çıkıyor. Pilotun alçaktan uçtuğu ve sis nedeniyle yol üzerindeki bir binayı fark etmediği tahmin ediliyor. (DW)
 
12.28: Alman Die Welt gazetesi, Bulgaristan'ın Ukrayna'ya düzenlenen operasyonun ilk günlerinden itibaren bu ülkeye gizlice mühimmat ve dizel yakıt sağladığını yazdı. Bulgar hükümeti, Ukrayna'ya silah yardımı yapılmasına karşı çıktığını açıklamıştı. Habere göre, Rusya Merkez Bankası'na ait rezervlerin dondurulması ve Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması konusundaki ilk girişim de Bulgaristan'dan geldi.
 
12.22: Sberbank, Kırım'da faaliyetlerine başladığını duyurdu. Banka yaptırım endişesiyle 2014'ten bu yana yarımadada şube açmaktan kaçınıyordu.
 
12.02: Rusya, Novaya Gazeta yayınevine ordunun itibarını zedeliği gerekçesiyle 500 bin rublelik yeni bir ceza kesti.
 
11.59: Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Bakan Denis Monastırski'nin de öldüğü kazanın nedeninin araştırıldığını açıkladı. Yetkililer sabotaj ihtimalini dışlamadıklarını söyledi.
 
11.20: Brovari'de yaşanan helikopter kazasının ayrıntıları netleşiyor. Helikopterin içişleri bakanlığı yöneticilerini taşıdığı ve kazada 2'si çocuk 18 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ölenlerin 9'unun helikopterde bulunduğu bildiriliyor. Kazada İçişleri Bakanı Denis Monastırski ve yardımcısı Yevgeni Yenin'in de hayatlarını kaybettiği öğrenildi. 26 yaralıdan 10'u çocuk.
 
10.32: Kiev yakınlarındaki Brovari'de bir helikopter anaokulunun yakınlarına düştü. Başkanlık ofisi olayın ardından civarda yangın çıktığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı olay nedeniyle beş kişinin yaralandığını açıkladı. Kazanın nedeni bilinmiyor.
 
09.44: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Ukraynalı yöneticilerin "uluslararası hukukun evrensel ilkelerine saygı duyulması kaydıyla Rusya ile müzakereleri yeniden başlatmayı ciddi olarak düşünmeye hazır oldukları" yönündeki açıklamalarını yorumladı. Peskov, Ukrayna yasalarının Rusya ile müzakere etmeyi yasakladığını söyledi.
 
09.17: 2022'de .ru uzantılı alan adlarının sayısı 5 milyonun altına düştü. Kommersant gazetesi 250 binden fazla gerçek kişi ve şahıs işletmesinin geçtiğimiz yıl .ru uzantısından vazgeçtiğini yazıyor.
 
08.36: Eski ABD Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger, Ukrayna'nın tarafsızlığı fikrinin artık bir anlamı kalmadığını söyledi. Davos forumunda konuşan Kissinger, ileride Ukrayna'nın NATO'ya alınabileceğini dile getirdi.
 
08.35: Eski Vladivostov valisi Oleg Gumenyuk, yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davada 16,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca Gumenyuk'un 150 milyon ruble tazminat ödemesine hükmedildi.
 
08.20: New York Times gazetesi Pentagon'un Ukrayna'ya İsrail ordusundan aldığı 155 mm kalibreli top mermilerini vermeye başladığını yazdı. Gazete haberi Amerikalı ve İsrailli yetkililere dayandırdı. Habere göre, iki ülke Ukrayna'ya 300 bin top mermisi tedarik edilmesi konusunda anlaşmaya vardı.
 
08.18: Rusya vatandaşlığı alan eski Amerikalı istihbaratçı Edward Snowden şu anda "KGB evlerinde" ikamet ettiği iddialarını yalanladı. Snownen "gizli dairelerde kalmadığını ve casuslarla işbirliği yapmadığını" söyledi. Söz konusu iddia Rusya'nın yabancı ajan ilan ettiği The Insider portalı tarafından ortaya atılmıştı. 
 
01.08: Başkan Zeleskiy'nin basın sözcüsü Sergey Nikiforov, "uluslararası hukukun evrensel ilkelerine saygı duyulması kaydıyla Rusya ile müzakereleri yeniden başlatmayı ciddi olarak düşünmeye hazır olduklarını" söyledi. Niiforov,  “Ukrayna müzakereleri reddetmiyor. Ancak  bu müzakerelerin belirli bir takım ilkelere dayanması gerektiğini söylüyor” dedi. Nikiforov "BM Şartı'na, toprak bütünlüğüne ve egemenliğe saygı, hukukun üstünlüğü, verilen zararların tazmini ve gelecekte böyle bir çatışmanın olmayacağının garantileri dahil olmak üzere uluslararası hukukun evrensel ilkelerinden bahssediyoruz. Bu şartlar dahilinde müzakere olasılığını çok ama çok ciddiye alırız" dedi.
 
17 Ocak Salı
 
21.44: Peskov, yarın Başkan Putin'in Leningrad kuşatmasının kırılmasının 80. yıldönümü onuruna düzenlenecek bir etkinliğe katılacağını, ama bazı medya kanallarımda iddia edildiği gibi yeni bir seferberlik kararı veya özel harekat rejiminde bir değişiklik açıklamayacağını söyledi. Peskov, "Bunların hepsi boş söylenti, dinlemeyin" dedi.
 
21.43: Avrupa'nın en büyük petrol ve gaz şirketi Alman Wintershall Dea, Rusya pazarından ayrılma kararını açıkladı. Şirket mevcut yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra Rusya'daki varlıklarını satacak. (Kommersant)
 
21.34: Bloomberg haber ajansı, Hollanda’nın Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemlerini teslim etmenin imkanlarını araştırdığını duyurdu. Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre Hollanda, Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemlerini teslim etmenin imkanlarını değerlendiriyor.  Haberde, “Hollanda, Patriot sistemini Ukrayna'ya göndermek için imkanları değerlendiriyor. Hollanda hükümeti çok yakında /sistemlerin) konuşlandırılması konusunda nihai bir karar verecek” ifadelerine yer verildi. (Sputnik)
 
19.17: Başkan Putin, Rusya ile Avrupa Konseyi arasındaki anlaşmalarının feshedilmesine ilişkin bir yasa taslağını Duma'ya sundu. Rusya, geçen yıl Mart ayında Avrupa Konseyi'nden çekilmişti. Rusya ile Avrupa Konseyi arasında 16 Mart'tan itibaren feshedilmesi istenen anlaşmalardan bazıları şunlar:
 
İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme;
Terörizmle Mücadeleye İlişkin Avrupa Sözleşmesi;
Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı;
Avrupa Sosyal Şartı.
 
Avrupa Konseyi, askeri operasyonun başlamasının ardından 25 Şubat 2022'de Rusya Federasyonu'nun örgütteki üyeliğini askıya almıştı. 15 Mart'ta Rusya, örgütten çekilme sürecinin başladığını duyurmuştu.  Avrupa Konseyi, üyeleri, devletleri ve Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliğini teşvik eden uluslararası bir kuruluş. Rusya Federasyonu, 28 Şubat 1996'dan 16 Mart 2022'de ayrılana kadar Avrupa Konseyi üyesiydi. 30 Mart 1998'de Rusya, İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesini onaylamıştı.
 
16 Eylül'den bu yana Rusya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olmaktan çıkmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yargı yetkisini terk etmişti. Haziran ayında Putin, Rusya'nın 15 Mart 2022'den sonra alınan AİHM kararlarına uymamasına izin veren bir yasayı imzaladı.
 
19.15: Rusya'da iktidar partisi Birleşik Rusya'nın Genel Sekreteri Andrey Turçak, Rus makamlarının ülkeyi terk eden vatandaşlarının hızlı bir şekilde ülkeye geri dönmesi için her şeyi yapması gerektiğini söyledi. Turçak, "Bu, ülke ekonomisi için, aileleri ve sevenleri için hayati önemde" dedi. (RBC)
 
17.55: Rusya Federal Antimonopoli Kurumu (FAS), ödeme sisteminin Rus geliştiricilerin uygulamalarında (aplikasyonlar) kullanılmasını zorunlu yaptığı için Apple'a 1,2 milyar ruble para cezası verdi. Şirket, pazardaki hakimiyetini kötüye kullanmaktan mahkum edildi.
 
17.53: Duma Başkanı Volodin, kamu hizmetinde görev almak, Duma milletvekili seçimlerine katılmak, yargıda görev almak için askerlik hizmetini yerine getirmenin zorunluluk olmasını önerdi.
 
17.51: Moskova, dokuzuncu AB yaptırım paketine yanıt olarak Avrupalı ​​yetkililer içeren "kara liste"yi genişletti. Dışişleri Bakanlığı, AB'nin düşmanca eylemlerine karşılık Moskova'nın, Rusya'ya girişi yasaklanan Avrupa kuruluşlarının ve birliğe üye ülkelerin temsilcilerinin listesini yenilediğini duyurdu.
 
17.45: Rus bombardıman uçakları tatbikat için Belarus’ta. Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri’ne ait Su-34 bombardıman uçaklarının, tatbikata katılmak üzere Belarus’a geldiği belirtildi. Belarus Devlet Televizyonu ONT’nin haberinde, “Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri’ne ait Su-34’ler ortak hava taktik tatbikat için Belarus’a geldi” ifadesine yer verildi. Daha önce Belarus Savunma Bakanlığı, ortak hava taktik tatbikata katılacak yeni grup Rus savaş pilotlarının ülkeye geldiğini duyurmuştu. 16 Ocak Pazartesi günü, Rusya-Belarus ortak bölgesel askeri gruba dahil hava birliklerinin ortak tatbikatı başladı. Tatbikatta, Belarus’taki tüm hava üsleri ve poligonlar kullanılıyor. (Sputnik)
 
16.34: Başkan Putin, Rusya’nın 2022 yılı ile ilgili ekonomik sonuçlarının birçok tahminden daha iyi çıktığını belirtti.  Rus lider, “Bu yılın ikinci çeyreğinde enflasyon yüzde 4'lük hedef seviyenin altına düşebilir. İlk çeyrek ile ilgili ise yüzde 5'e varan bir düşüş bekliyoruz” vurgusu yaptı. (Sputnik)
 
16.30: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen,  yaptırımların amacının Rus ekonomisini on yıllarca sürecek bir resesyona sokmak olduğunu söyledi. Davos'ta düzenlenen bir forumda konuşan  AK başkanı, Brüksel'in Ukrayna'daki çatımalar nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulamaya devam edeceğini ve gerektiği sürece Kiev'i destekleyeceğini bir kez daha vurguladı.
 
16.26: Başkan Putin, imzaladığı kararname ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar enerji, ticaret ve mühendislik alanlarındaki şirketlere "dost olmayan" ülkelerden olan hissedarların oylarını dikkate almadan karar verme izin verdi.
 
16.21: Seferberlik sonrası Rusya'dan büyük göç alan Kazakistan, Ruslar da dahil olmak üzere yabancıların ülkeye giriş ve kalışlarına ilişkin kuralları sıkılaştırdı. 27 Ocak'ta yürürlüğe girecek yeni prosedüre göre, aralarında Rusya'nın da bulunduğu Avrasya Ekonomik Birliği'ne (EAEU) üye ülke vatandaşları, tıpkı Schengen bölgesi ülkelerinde olduğu gibi, 180 günlük süre içinde 90 günü geçmeyecek şekilde Kazakistan'da kalabilecek. Daha önce yasal kalma şartlarını yenilemek için devlet sınırını geçip geri dönmek yetiyor, bu sayede ülkede kalış süreleri dolmak üzere olan yabancılar bir günlüğüne de olsa ülkeyi terk edip süreyi “sıfırlayarak” geri dönebiliyordu. 2022'de 5,6 milyondan fazla yabancı Kazakistan'a giriş yaptı, bunların 2.9 milyonu Rusya vatandaşıydı. Eylül ayında, çoğu Rusya'da ilan edilen kısmi seferberlikten kaçan 406 bin Rus ülkeye girdi. Bunlardan 36 bin kişiye geçici oturma izni verildi.
 
13.48: The Wall Street Journal'te yer alan bir haberde, Kremlin için yapılan kapalı kamuoyu yoklamalarına göre halkın askeri operasyona desteğinin eski seviyelere döndüğü ve vatandaşların yeni bir seferberliği kabullenmeye hazır olduğu iddia edildi. Habere göre, eylül ayının sonunda başlayan ilk seferberlik dalgası toplumda operasyona olan desteği yüzde 34'e kadar düşürdü, ancak kasım ayında seferberliğin tamamlandığı ilan edildikten sonra yeniden yüzde 80'e çıktı.  
 
13.46: Amerikan giyim, çanta ve aksesuar markası Michael Kors, Rusya pazarından ayrılıyor. Şirket Rusya'ya mal tedarik etmeyi durdurdu. (İzvestiya)
 
13.42:  Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bildirdiğine göre, 2022 yılında yabancılar arasında Türkiye'de en fazla gayrimenkulü Rusya vatandaşları satın aldı. Geçen yıl Türkiye'de toplamda 1 milyon 485 bin daire satıldı. Yabancılar içinde en fazla daireyi 16 bin 312 adetler Ruslar aldı, ardından İran vatandaşları (8 bin 200) Irak (6 bin) sıralandı.
 
13.41: Avrupa'da doğal gaz fiyatları  31 Ağustos 2021'den bu yana ilk kez bin metreküp başına 599 dolara düştü.
 
13.23: Rusya Savunma Bakanlığı basın merkezi,  "2023'ten 2026'ya kadar olan dönemde Rusya ordusunu büyük ölçekli değişikliklerin, özellikle de asker sayısında önemli artışın beklediğini" duyurdu. Bakan Şoygu'nun toplantısının ardından yapılan açıklamada, asker sayısının 1,5 milyona çıkarılacağı, devletin askeri güvenliğinin sağlanması için ordunun kilit yapısını oluşturan bileşenlerin güçlendirileceği bildirildi. Ordunun şu anki mevcudu 1,1 milyon olarak biliniyor. Bu durumda ordu mevcudunun 400 binden fazla artması gündemde.
 
13.20: Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya ordusunun asker sayısını 1,5 milyon çıkarma planının, "kolektif Batı ülkelerinin Rusya'ya yürütmekte olduğu savaş ile bağlantılı olduğunu" söyledi.  Peskov, “Bunun nedeni, kolektif Batı ülkelerinin yürüttüğü savaş, çatışmalara dolaylı katılım, hukuki sınırların ötesine geçen ekonomik savaş, mali savaş, bir vekalet savaşı. Ülkemizin güvenliği kayıtsız şartsız sağlanmalıdır. Bu durumda Milli Savunma Bakanlığı üzerine düşen rolü yerine getiriyor” dedi.
 
13.16: Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya ordusunun mevcudunun 695 bini sözleşmeli olmak üzere 1,5 milyona çıkarılması konularını görüşmek üzere özel askeri operasyon bölgesinde yetkililerle bir toplantı yaptı. Medyaya göre toplantıda bu karar onaylandı.
 
13.13: Rusya Dumasına, özel girşimci (IP) statüsündeki iş insanları için seferberliğin ertelenmesini isteyen bir yasa tasarısı sunuldu. Tasarıyı, Aleksey Neçaeyv liderliğindeki "Yeni İnsanlar" adlı muhalefet grubundan milletvekilleri verdi. Tasarıda, beşten fazla çalışanı olan girişimciler için seferberliğin ertelenmesi öneriliyor.
 
12.33: Der Spiegel, Almanya'da Christine Lambrecht'ten boşalan koltuğa Boris Pistorius'un oturacağını yazdı. Eleştirilerin odağındaki Lambrecht önceki gün istifa etmişti. Pistorius şu anda Aşağı Saksonya Eyaleti'nin içişleri bakanlığı görevini yürütüyor.
 
12.23: Ukrayna Başkanlık Ofisi danışmanı Aleksey Arestoviç görevinden istifa ettiğini açıkladı. Facebook hesabından bir açıklama yapan Arestoviç, "Medeni bir davranış örneği göstermek istiyorum. Ciddi hatalar istifa gerektirir," diye yazdı.
 
Arestoviç, Dinyeper şehrinde 41 kişiye mezar olan binanın, Rus füzesinin hava savunma sistemi tarafından güzergahından saptırılması sonucunda vurulduğunu iddia etmişti. Ukrayna Genelkurmayı ise binayı vuran X-22 tipi seyir füzelerini düşürecek kapasiteye sahip olmadıklarını açıklayarak Arestoviç'i yalanlanmıştı. Ukrayna yönetimi füzenin doğrudan binayı hedef aldığı iddiasında.
 
Arestoviç genelkurmayın açıklamasından sonra hata yaptığını söyleyerek özür dilemişti. Basında sık sık boy gösteren Aleksey Arestoviç, 24 Şubattan bu yana özellikle Rusça konuşulan coğrafyada Ukrayna'yı temsil eden yüzlerden biri konumundaydı.
 
11.43: Rusya'ya bağlı DNR bölgesel savunma birlikleri Bahmut'un kuzeyindeki Soledar kasabasının tamamen kontrollerine geçtiğini açıkladı. Daha önce Wagner birlikleri ve Rusya Savunma Bakanlığı da Soledar'ın ele geçirildiğini açıklamıştı. Ukrayna Genelkurmayı ise kasaba için çatışmanın sürdüğü iddiasında.
 
11.16: Bir dizi otomobil markasına ait mobil uygulamaların Rusya'da artık çalışmadığı bildiriliyor. Tass ajansının haberine göre Skoda, Kia, Infiniti ve Nissan markalarının bazı araç fonksiyonlarının uzaktan yönetimi için yayınladığı mobil telefon uygulamaları Rusya sınırları içinde çalışmaz hale geldi. Bu uygulamalar aracılığıyla araçların motorları uzaktan çalıştırılabiliyor, kilitleri kapatılıp açılabiliyor.
 
10.18: Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2026-2032 yılları arasında olimpiyatların Avrupa kıtası yayın haklarını Avrupa Yayın Birliği EBU ve Warner Bros. Discovery konsorsiyumuna devretti. Konsorsiyumun açıkladığı 49 ülkelik yayın listesinde Belarus ve Rusya bulunmuyor.
 
10.14: Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, 2022'de 300 milyar ruble kâr elde ettiğini açıkladı (4,3 milyar dolar).
 
10.00: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vuçiç, Wagner Grubu'nun ülkeden asker topladığı yönündeki iddialarla ilgili konuştu. Vuçiç, Sırbistan yasalarının vatandaşların ülke dışında silahlı çatışmalara katılmasını yasakladığını söyledi. Devlet başkanı, Wagner'e katılan Sırp olup olmadığı yönündeki bir soruyu ise cevapsız bıraktı.
 
09.37: İzvestiya gazetesi, Amerikalı giyim, ayakkabı ve aksesuar markası Michael Kors'un Rusya'ya ürün tedarikine son verdiğini yazıyor. Markanın Rusya'daki mağazalarında Calvin Klein Jeans, Hugo ve Karl Lagerfeld Jeans markalarına ait ürünler satılacak.
 
08.38: Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nın ilk turunda yaşanan bir olaydan sonra tribünlerde Rusya ve Belarus bayraklarının bulundurulması yasaklandı. İlk turnda Rus sporcu Kamila Rahimova ile Ukraynalı sporcu Katerina Baindl arasında oynanan karşılaşma sırasında tribünlerde bazı seyirciler Rusya bayrağı açmıştı. Ukrayna'nın Avustralya büyükelçiliği olayı protesto etti. BBC Rusça servisi maçı Ukraynalı sporcunun kazandığını bildiriyor.
 
08.31: Rusya'da yoğurt üreticileri ham madde yetersizliğinden şikayetçi. 2022'nin ilk üç çeyreğinde ülkedeki yoğurt üretiminin yüzde 16 azaldığı öğrenildi. Üreticilerin yoğurtlara kıvam vermekte kullandıkları özel nişastalara yaptırımlar nedeniyle erişmekte güçlük çektikleri bildiriliyor.
 
08.30: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, özel askeri operasyon bölgesindeki askeri birlikleri ziyaret etti. Şoygu'nun Vostok (Doğu) grubunun genel karargahını ziyaret ettiği ve burada denetimlerde bulunduğu bildiriliyor.
 
08.25: Rus devlet görevlilerinin yurtdışı tatillerine gayri resmi yasak geldi. Kommersant'ın bildirdiğine göre, yaşanan bir dizi skandalın ardından bölge yönetimlerinde çalışan görevlilerinden "zor zamanlarda yurtdışında tatil yapmamaları" istendi. Gazeteye konuşan yetkililer, bürokratların yurtdışına çıkmalarına resmi bir yasak getiremeyeceklerini, ama kendilerine "ısrarlı tavsiyelerde" bulunduklarını söyledi.
 
08.23: Almanya, Putin’i yargılamak için uluslararası mahkeme kurma önerisinde bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, uluslararası toplumun, Ukrayna’ya yönelik işgal nedeniyle, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer üst düzey yetkilileri yargılamak amacıyla özel bir mahkeme kurmasını istedi. Baerbock, Lahey Uluslararası Hukuk Akademisi'nde yaptığı konuşmada, "Putin, saldırganlığının sonuçsuz kalmayacağını bilmeli" dedi. (BBC Türkçe)
 
16 Ocak Pazartesi
 
23.11: Independent gazetesi, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin geçtiğimiz yıl içinde 12 suikast girişiminden sağ kurtulduğunu yazdı. Bu iddia gazeteci Chris Whipple tarafından Joe Biden hakkında yazılan son kitapta gündeme getirildi. Rusya'nın Ukrayna'daki özel harekatının başlamasından önce CIA Direktörü Bill Burns'ün Kiev'e geldiği ve Zelenskiy'e olası bir suikast girişimi hakkında bilgi verdiği belirtiliyor.
 
23.09: Donetsk lideri Denis Puşilin, Telegram kanalında Rus birliklerinin Peski'nin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Verhneye Vodyanoye köyünü ele geçirdiğini söyledi. Puşilin, "Bu adımın ardından, önümüzdeki birkaç gün içinde yeni yerleşim yerlerinin özgürleştiğini göreceğimizi artık söyleyebiliriz" dedi.
 
23.06:  Kıbrıs Rum kesimi Maliye Bakanı Konstantinos Petridis, ülke bankalarında 105 milyon euroluk Ruslara ait mevduatın dondurulduğunu açıkladı. 
 
23.06: Yevgeni Prigojin, Norveç'e yasadışı yollardan girip siyasi sığınma hakkı isteyen Andrey Medvedev'in daha önce Wagner özel ordusunda görev yaptığını doğruladı.
 
23.05: Avrupa'da doğal gaz fiyatları ilem gününün sonunda günlük yüzde 15,5 düşerek bin metreküp başına 615 doların altına geriledi.
 
23.02: Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, CNN Türk'e verdiği demeçte Rusya ve Ukrayna'nın yaklaşık bin kişiyi kapsayabilecek bir mahkum değişimini ele aldığını söyledi.
 
18.44: Norveçli yetkililer, kendisini Wagner özel ordusunun eski bir üst düzey komutanı olarak tanıtan bir Rusya vatandaşının sınırı illegal olarak geçerek sığınma talebinde bulunduğunu bildirdi.
 
18.02: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Erdoğan ve Putin Ukrayna'daki son durumu ele alarak özellikle esir değişimi konusunda fikir alışverişinde bulundu.
Ayrıca ikili, işbirliklerini teyit ederek Rus gaz arzı ve Türkiye'de bölgesel bir doğalgaz merkezi kurulması görüştü.  Putin ve Erdoğan, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi de ele aldı. 
 
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’daki durum, Türkiye Suriye ilişkilerinin normalleşmesi ve Rus gazının Avrupa’ya gönderimi için Türkiye’de bir gaz aktarım merkezi kurulmasını ele aldıkları bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
 
İki liderin Ukrayna’ya ilişkin olarak ayrıca, başta yaralılar olmak üzere esir takası konusunu görüştükleri kaydedildi. Rusya ve Ukrayna arasında şimdiye dek gerçekleştirilen esir takaslarının bazılarında Erdoğan’ın doğrudan rol oynadığı biliniyor.
 
Sputnik'in aktardığına göre, bunun yanında Putin ve Erdoğan’ın Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi konusunu ele aldıkları ve Rusya, Türkiye ve Suriye temsilcilerinin katılacağı istişareler düzenlenmesi olasılığını görüştükleri belirtildi. 
 
Kremlin’in açıklamasına göre telefon görüşmeleri esnasında Putin ve Erdoğan, Rus gazının Avrupa’ya gönderimi için Türkiye’de bir gaz aktarım merkezi kurulması dahil olmak üzere iki ülkenin enerji alanında yaptıkları işbirliğinin öncelikli olduğunu da teyit ettiler. 
 
Kremlin’in açıklamasına göre Putin, Erdoğan ile görüşmesinde, ‘Ukrayna’ya silah ve teçhizat gönderimini artıran Batılı sponsorlarının desteği ile askeri eylemlerini yoğunlaştırma yolunu seçen Kiev rejiminin izlediği yıkıcı politikaya’ da dikkat çekti.
 
Rusya Devlet Başkanı, ‘Kiev’in bu ikiyüzlü politikalarının örneklerinden birinin, Rusya’nın Ortodoks Noeli’nde ateşkes ilan edilmesi yönündeki teklifini kabul etmemiş olması olduğunu’ belirtti.
 
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ele alındı. 
 
Tahıl koridoru ve amonyak ihracı konularının da değerlendirildiği görüşmede, Rusya tahılının Türkiye’de una çevrilerek ihtiyacı olan Afrika ülkelerine gönderilmesi projesinde somut adımlar masaya yatırıldı. 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında kalıcı barışın tesisi için Türkiye olarak kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk görevini üstlenmeye hazır olduklarını yineledi.
 
17.14: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Financial Times'a verdiği özel demeçte, Türkiye'nin Rusya'yla ilişkilerine yönelik eleştirilere karşılık, "Birisinin Rusya ile konuşması gerekiyor. Bu diyalog olmasaydı kilitlenme olurdu" dedi. Batı'nın Ukrayna krizindeki rolü nedeniyle Erdoğan'a teşekkür etmesini beklediklerini söyleyen Hulusi Akar, Erdoğan'ın hem Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy hem de Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüşmelerine devam ettiğini vurguladı. Alar, tahıl koridoru anlaşmasında Türkiye'nin rolüne vurgu yaptı, bu müzakerelerin nihai bir barış anlaşması için model teşkil edebileceğini söyledi. Akar, Ukrayna'da "insani ateşkes" çağrısında bulundu.
 
Akar, Rusya ile dostane bağlarının Kuzey Atlantik İttifakı'na zarar verdiği yönündeki eleştirilere karşı Türkiye'nin NATO'daki rolüne dikkat çekti. Akar, "Türkiye'siz bir NATO düşünülemez. Biz sınanmış bir milletiz, sınanmış bir orduyuz ve asla ittifaklarımıza aykırı hareket etmeyecektir. Endişelenecek bir durum yok" dedi.
 
16.28: Rusya Merkez Bankası salı günü için resmi dolar kurunu 68,29 ruble, euro kurunu 73,83 ruble olarak açıkladı.
 
16.27: Gürcistan Merkez Bankası'na göre, 2022'de Rusya'dan ülkeye giren para 5 kattan fazla artarak 2 milyar doları aştı.
 
16.26: Rusya'dan deniz yoluyla ham petrol sevkiyatı geçen hafta yüzde 30 artarak 3,8 milyon varile çıktı. (Bloomberg)
 
16.22: BBC'nin ABD Hazine Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı iddiaya göre, bazı Rus oligarklar, Rusya'nın Ukrayna askeri operasyonunu önceden biliyordu ve yaptırımlardan kaçınmak için varlıklarını yakınlarına devrettiler. ABD makamları, Rus büyük şirketlerinin operasyon arifesindeki eylemlerine ilişkin bir soruşturmada bu sonuca ulaştı. Bu yöntemi en etkin şekilde Roman Abramoviç'in kullandığı ve en küçüğü dokuz yaşında olan yedi çocuğuna en az 4 milyar dolarlık varlık devrettiği iddia edildi.
 
14.53: Sivastopol semalarında bugün yedi insansız hava aracı düşürüldüğü bildirildi. Sivastopol Valisi Razvojayev, Karadeniz Filosu ve hava savunma birliklerinin 16 Ocak sabah saat 02.00'den itibaren yapılan saldırıları püskürttüğünü, kentte zarar olmadığını, İHA'ların deniz üzerinde düşürüldüğünü vurguladı.
 
14.50: Türkiye'de geçen yıl alınan oturma izni sayısında Rusya vatandaşları 153 binle ik sırada yer aldı. Toplamda 1 milyon 354 bin yabanı bu izni aldı. İkinci sırada 131 binle Irak, 100 binle Suriye vatandaı var.  Oturma izni alan Ukraynalı 47 binden fazla göçmen var. 
 
14.03: Kremlin Sözcüsü, İngiltere’nin Ukrayna’ya Challenger-2 tankları göndermeyi planlıyor olmasına ilişkin soru üzerine, “Ukrayna’ya yeni silahlar göndermeyi planladıkları söyleyen Avrupa ülkeleri bilmeliler ki sahadaki durumu değiştiremezler. Sadece yaşananların uzamasına neden olurlar ve Ukrayna devletinin başına daha çok bela açmış olurlar” dedi. Peskov, “Özel askeri operasyonumuz sürüyor. (İngiltere’nin Ukrayna’ya göndermeyi planladığı) bu tanklar da diğerleri gibi yanıp kül olacaklar. Özel askeri operasyonun hedeflerine muhakkak ulaşılacak” diye ekledi. (Sputnik)
 
14.02: Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna’nın Dinyeper (Dnipro) kentinde cumartesi günü çok sayıda sivilin yaşamını yitirmesine neden olan roket saldırısıyla ilgili soru üzerine, “Rusya ordusu, sivillerin yaşadığı binalara saldırı düzenlememektedir. Askeri tesislere saldırı düzenliyoruz. (Dinyeper’deki binanın çökmesi) Ukrayna hava savunma sistemlerinin eylemlerinin sonucudur” açıklamasını yaptı. Şehirde bir bina cumartesi akşamı yaşanan bir patlamanın sonucunda çökmüştü.Ukrayna Devlet Başkanı  Zelenskiy binanın çökmesi yüzünden 30 sivilin yaşamını yitirdiğini söyledi.
 
13.18: Avrupa'da doğal gaz fiyatları bin metreküp başına 650 doların altına düştü. Bu fiyat en son 6 Eylül 2021'de görülmüştü.
 
13.16: Peskov, Rusya Savunma Bakanlığı ile özel ordu Wagner grubu arasında bir "çatışma olduğu" iddialarını yalanladı,"Bunlar düşman tarafından yürütülen bilgi manipülasyonlarının bir ürünüdür" dedi.
 
13.12:Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin ile Erdoğan arasında bugün olası bir telefon görüşmesinde Rusya ile Ukrayna'dan büyük bir savaş esiri değişimini görüşme olasılığını doğrulamadı. Peskov gazetecilerin bu yöndeki sorusu üzerine, "Telefon iletişimi oldukça hareketli, anlık olarak değişen bir mekanizma. Bu yüzden önceden duyurmuyoruz. Kamuoyu bazen herhangi bir gecikme veya programdaki kaymaya aşırı tepki veriyor" dedi.
 
12.40: Rusya'da çıkarılan Ural marka petrolün ortalama varil fiyatı 15 Aralık - 14 Ocak tarihleri arasında 46,82 dolar olarak hesaplandı. Kommersant, ortalama fiyatın bir önceki aya kıyasla yüzde 18,5 düştüğünü yazıyor.
 
12.26: Türkiye Rusya-Ukrayna çatışmanın sonlanması için çaba gösterirken, bir yandan da yaralılar, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar için ‘insani koridor’ açılması konusunda devreye giriyor.
 
Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç’un ev sahipliğinde yapılan sekiz görüşmede, üç aşamalı plan üzerinde mutabakata varılırken, Ukrayna 800, Rusya 200 kişilik takas listesi sundu. Türk Ombudsman Malkoç, Rus ve Ukrayna ombudsmanlarına “Sadece konuşmak yetmez, adım atmak da gerekir. Bir mekanizma kurulması için liderlerinizle konuşun” dedi ve “insani koridorun” İstanbul üzerinden açılmasını önerdi. 
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “insani koridor” açılması için önümüzdeki süreçte, Rusya lideri Putin ve Ukrayna lideri Zelenskiy ile görüşmesi bekleniyor. Türkiye’nin önerisi kabul görürse, İstanbul’da yaralı sivil, asker, yaşlı, çocuk ve kadınların değişimi için “insani koridor” oluşturulacak. (Hürriyet)
 
12.00: Rusya'nın Zaporojye temsilcisi Yevgeni Balitski, ilkbahar aylarında "vilayeti tamamen kurtarmaya yönelik bir taarruzun başlamasını beklediğini" söyledi.
 
11.32: Rusya'da McDonald's'ın yerini alma iddiasıyla kurulan Vkusno i Toçka restoran zinciri, Kazakistan'da şube açmak için resmi başvuruda bulundu. McDonald's tedarik sorunları nedeniyle ocak başında Kazakistan'daki şubelerini kapatma kararı almıştı. Kazakistanlı yetkililer, şirketin Rusya'daki faaliyetine son vermesinden sonra bazı ürünlerde temin sıkıntısı yaşadığına dikkat çekiyor.
 
11.09: Rusya'nın enerjiden sorumlu başbakan yardımcısı Aleksandr Novak, bütçenin 2022'de petrol ve doğal gazdan elde ettiği gelirin yüzde 28'lik artışla 2,5 trilyon rubleye yükseldiğini söyledi. Söz konusu miktar 36,6 milyar dolara karşılık geliyor.
 
10.34: Ria ajansı, yerel basına dayandırdığı haberde Ukraynalı mayın temizleme uzmanlarının Kamboçya'da eğitim almaya başladığını yazdı.
 
10.15: Vedomosti gazetesinin haberine göre Rusya ve İran merkez bankaları, altına dayalı bir stable-coin geliştirmek için çalışma yürütüyor. Değeri başka bir para birimine ya da değerli bir varlığa sabitlenmiş kripto paralar stalbe-coin olarak adlandırılıyor.
 
10.12: MKK-1 isimli 142 metre boyundaki dökme yük gemisi Ukrayna’dan İstanbul’a seyir halindeyken Anadolukavağı açıklarındaki Umuryeri’nde karaya oturdu. İstanbul Boğazı da geçici olarak gemi trafiğine kapatıldı. Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi:
 
“Ukrayna'dan İstanbul'a seyir halindeki Palau Bayraklı MKK-1 isimli kuru yük gemisi, dümen arızası nedeniyle saat 07.30 sıralarında Beykoz Anadolu Kavağı önlerinde karaya oturmuştur. Olay yerine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Kurtarma Uzmanı, Nene Hatun Gemisi, Kurtarma bot ve römorkörleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı bot ve su altı ekipleri yönlendirilmiştir. Boğaz trafiği geçici olarak çift yönlü askıya alınmıştır.” (Sözcü)
 
09.35: Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna askerlerine verdiği genişletilmiş askeri eğitimlere başladı. The Washington Post gazetesi'ne konuşan Genelkurmay Başkanı Mark A. Milley, 500 Ukrayna askerinin eğitimlerine başlanmak üzere olduğunu söyledi. Milley, "Ukraynalıların ülkelerini başarıyla savunabilmek için gerekli kabiliyete kavuşmalarını istiyoruz", şeklinde konuştu.
 
09.24: Rusya ve Belarus hava kuvvetleri ortak bir hava indirme tatbikatına başladı.
 
08.59: Reuters haber ajansı Çinli şirketleere ait en az dört süper tankerin Rusya'da çıkarılan Urals marka petrolleri Hindistan'a taşıdığını aktarıyor. Ajans petrollerin Avrupa Birliği ve G7 ülkelerinin aldığı tavan fiyat kararından sonra yüklendiğini yazdı.
 
08.56: Ukrayna'nın Dinyeper şehrine düzenlenen roket saldırısında yıkılan binada hayatını kaybedenlerin sayısı 35'e yükseldi. Bölgede enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.
 
08.19: Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya vatandaşlarına vize vermemek için işi yokuşa sürdüğü yönündeki açıklamalarından sonra karşı adım çağrısı geldi. Federasyon Konseyi Anayasa Komisyonu Başkanı Andrey Klişas, bakanlığın "Rusya vatandaşlarının itibarlarının zedelenmesine ve kendilerine yönelik ayrımcılığa" aynı şekilde yanıt vermesi çağrısında bulundu.
 
08.16: TASS haber ajansı Belgorod sınıfı denizaltılar için tasarlanan nükleer başlıklı Poseidon torpidolarının yüklemeye hazır olduğunu yazıyor. Batılı gözlemcilerin dikkatle takip ettiği Poseidon "süper torpidolar" ilk kez 2018'de Vladimir Putin tarafından duyurulmuştu.
 
07.27: The New York Times gazetesi, Batı'nın Ukrayna stratejisinde önemli bir değişiklik olduğunu, kısa süre öncesine göre bir "tabu" olarak görülen Ukrayna'ya tank yollama konusunda çizginin geçildiğini yazdı. "Batılı tanklar bir tabuyu daha yıkarak Ukrayna'ya gitmeye başlıyor" başlıklı makalede, "Batı, bir zamanlar fazla kışkırtıcı olarak görülen bir dizi silahı Ukrayna'ya gönderdi ve görünüşe göre sırada tanklar var. Yeni bir Rus saldırısı beklenirken, yetkililer acilen dengeleri değiştirme ihtiyacı görüyor" denildi.
 
Makalenin yazarları, İngiltere'nin ilk parti Challenger 2 ağır tanklarının Kiev rejimine devredildiğini duyurduğuna dikkat çekti. Ayrıca Almanya'nın da yakında Kiev'e Leopard tankları sağlamaya karar verebileceği belirtildi. Yazıda, "Silah sevkiyatındaki artış ve niteliksel değişim, ilkbaharda çatışmalatın yeniden yoğunlaşacağı ihtimali üzerine gerçekleşiyor" denildi.
 
NYT, "Son birkaç hafta içinde öneöli gelişmeler oluyor, ABD'nin Aralık ayı sonunda bir Patriot hava savunma sistemi gönderme anlaşmasıyla başlayan bariyerleri yıkma operasyonunu, geçen hafta Almanya'nın Patriot füze bataryası sağlama taahhüdü izledi. Ardından saatler içinde Fransa, Almanya ve ABD ilk kez Ukrayna'nın savaş alanlarına zırhlı savaş araçları gönderme sözü verdi. ABD ve müttefikleri Ukrayna'yı savunmak için daha fazla risk aldıkça, özellikle de ordusu beklenmedik ilerlemeler kaydederken ve Ukrayna'ya karşı direnirken, şimdi modern Batı tanklarının Ukrayna'ya gönderilen güçlü silahlar listesine eklenmesi muhtemel görünüyor.  Ukrayna'nın en kıdemli askeri komutanı General Valeri Zalujnyı, bir fark yaratmak için yaklaşık 300 Batı tankına ve yaklaşık 600 Batı zırhlı savaş aracına ihtiyacı olduğunu söyledi" diye yazdı. 
 
07.16: Muhafazakar hükümetin NATO ile paralel politikalarına ters açıklamaları ile bilinen Hırvatistan'ın sosyal demokrat Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, "ABD ve NATO'nun Ukrayna'da Rusya'ya karşı vekalet savaşı yürüttüğünü" söyledi. Milanovic, "Plan ve hedef Putin'i devirmek olamaz, Rusya'ya yönelik yaptırımlar da plan olamaz. Bunlar aptallık ve bununla hiçbir şey başaramayacağız. Miloseviç bile yaptırımlarla yenilemedi. Biz kimiz? Amerika'nın köleleri mi?" dedi. Miloseviç, Ukrayna askerlerinin ülkesinde eğitilmesine de kaşı çıktı.
 
07.13: Türkiye'nin aracı olduğu bir esir değişim anlaşmasıyla Kiev yönetiminin serbest bıraktığı, Putin'e yakınlığı ile bilinen Ukraynalı poltikacı Viktor Medvedçuk, Ukrayna'nın "jeopolitik hesaplaşmaların yeri" olmasını istemeyenlerden oluşan bir siyasi hareket yaratmayı önerdi.
 
07.12: ABD, Ukrayna ordusunun Almanya'daki üslerde gerçekleşen eğitim çalışmalarını genişletme kararı aldı. Yeni verilen silahların kullanımını beş ila sekiz haftalık programla öğrenecek yaklaşık 500 kişi çatışma bölgelerine geri yollanacak. (RBC)
 
07.11: Sivastopol Valisi Mihail Razvojaeyv , Sivastopol semalarında görülen insansız hava araçlarının hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü söyledi .
 
 15 Ocak Pazar
 
18.42. Dnipro'da hava saldırılarının ardından isabet alan apartmanın enkazından çıkarılan ceset sayısı 23'e yükseldi.
 
18.40:  AFP, NATO kaynaklarına göre, Ukrayna'nın yakın gelecekte Batılı ülkelerden ağır silah tedarik edebileceği haberini geçti. 
 
18.36: Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna’nın ordu komuta sistemi ve onunla ilişkili enerji tesislerine roket saldırısı düzenlendiğini belirtti. Rus yetkililer ayrıca, Soledar’ı ele geçiren Rusya güçlerinin Artyomovsk yönünde ilerlemeyi sürdürdüklerini kaydetti.
 
18.35: Rusya’nın Ukrayna sınırında yer alan Belgorod bölgesinde, geçmişte kasaba halkının toplandığı bir binadaki mühimmatın patlaması sonucunda üç askerin hayatını kaybettiği, 13 kişininse yaralandığı belirtildi. 
 
15.36: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rossiya-1 TV kanalından Pavel Zarubin ile yaptığı röportajda Rusya'nın Ukrayna'da sürdüğü askeri operasyona ilişkin "Her şey Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay'ın planına göre ilerliyor" dedi.
 
Askeri operasyonun gidişatını "olumlu" olarak niteleyen Putin, "Gidişatın dinmaikleri olumlu. Her şey Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay'ın başlangıçta koyduğu planına göre ilerliyor. Ayrıyeten umuyorum ki, askerlerimiz elde ettikleri sonuçlarla bizleri daha da memnun edecek" diye konuştu.
 
14.01: Rusya Savunma Bakanlığı, 14 Ocak'ta Ukrayna askeri komuta kontrol sistemine füze saldırısı düzenlendiğini bildirdi. Açıklamada, belirlenen tüm hedeflerin vurulduğu kaydedildi.
 
13.56:  Dnipro'da hava saldırılarının ardından isabet alarak yıkılan dokuz katlı apartmanın enkazından biri çocuk 21 kişinin cesedi çıkarıldı. Bölge yönetimi başkanı Nikolay Lukaşuk, 14'ü çocuk olmak üzere 73 kişinin yaralandığını, 6'sı çocuk 38 kişinin kurtarıldığını, 35 kişinin akıbeti hakkında hâlâ bilgi olmadığını duyurdu.
 
Zelenskiy'in idari işler yardımcısı Kyrylo Timoşenko, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, patlamanın bir füzenin eve isabet etmesi sonucu meydana geldiğini, 72 dairenin yıkıldığını, 164 dairenin hasar gördüğünü söyledi. 
 
Zelenskiy'nin danışmanı Aleksiy Arestoviç, füzenin Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından vurulduktan sonra binaya düştüğünü bildirirken, Ukrayna Hava Kuvvetleri evin üzerine düşen tipteki bir füzeyi vurmadıklarını duyurdu, Rusya Savunma Bakanlığı saldırı hakkında yorum yapmadı. (Kommersant)
 
11.03: Gürcistan Başbakan Yardımcısı Teya Tsulukiani, çatışmalara dahil olmak istemediği için ülkesinin Ukrayna'ya askeri yardım sağlamayacağını bir kez daha vurguladı. 
 
10.38: Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö, Dagens Nyheter gazetesine verdiği röportajda, Başkan Putin'i "poker oyuncusu" diye niteledi.  Niinistö, "Putin bir poker oynadı. Her şeyi kazanmak için yapamayacağı şey olmayan biriyle uğraşıyor olmamız beni hala endişelendiriyor. Hepsinden kötüsü, görünürde bir son yok" dedi. Finlandiya Cumhurbaşkanı, Rus tarafının Ukraynalıların kararlılığını hafife aldığını savundu.
 
10.36: Wall Street Journal'deki bir makalede, "ABD'nin cephane stokları Ukrayna nedeniyle kritik bir seviyeye düşebilir" uyarısı yapıldı. Yazıda, savunma sanayi uzmanlarına atfen, "Ukrayna ordusu, Batı tarafından tedarik edilen topçu mermilerini ABD ve müttefiklerinin ürettiğinden iki kat daha hızlı tüketiyor. Bu hızla Kiev, Amerikan ve Avrupa rezervlerini kritik bir düzeye indirebilir"  yorumlarına yer verildi.
 
10.33: İngiltere, önümüzdeki haftalarda Ukrayna'ya 14 Challenger 2 tankı teslim edecek. İngiltere, Silahlı Kuvvetlere Batı yapımı ağır tank tedarik eden ilk ülke olacak. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, daha sonraki aşamada Londra, Kiev'e yaklaşık 30 AS90 motorlu obüs sağlamayı planlıyor.
 
10.31: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin savunma danışmanı Aleksey Arestoviç, Dnipro şehrinde çok katlı bir binanın çökme nedenini açıkladı.  Arestoviç'e göre, Ukrayna'ya ait hava savunma sistemi şehrin üzerinde uçan, Rusya'nın fırlattığı bir füzeyi vurdu, ancak füze apartmanın girişine düşerek patladı. Yetkililer, patlama sonucu 9 kişinin öldüğünü, 64 kişinin de yaralandığını duyurdu.
 
14 Ocak Cumartesi
 
23.20:  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözcüsü İbrahim Kalın'a göre, Ukrayna'da çatışmalar ancak Rusya'nın başta ABD olmak üzere Batı ile "kapsamlı bir anlaşma” yapması halinde sona erebilir.
Ankara, aksi takdirde çatışmaların "uzun süre devam edeceğini" düşünüyor. (Kommersant)
 
22.10: Rusya'nın cumartesi günkü füze saldırısında isabet alan Dnipro şehrindeki dokuz katlı bir apartman bloğunda yaşayan beş kişinin öldüğü, en az 39 kişinin yaralandığı haber veriliyor. Ukraynalı yetkililer can kaybının daha fazla olduğu açıklaması yaptı. Patlama sonrasının fotoğraflarını Zelenskiy de paylaştı. (Kommersant)
 
18.42: Rusya'nın cumartesi günü Ukrayna genelinde pek çok stratejik hedefe saldırı düzenlediği bildiriliyor. Rus basınına yansıyan haberlere göre, patlamaların ardından Harkov'da metro seferleri durduruldu. Kiev'de acil elektrik kesintisi yaşandı, Odessa'da tren seferleri durdu. Yerel basında çıkan haberlere göre Harkiv ve bölgenin elektriği tamamen kesildi.
 
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Dnipro'nun bombalanmasının ardından G7 ülkeleri ve AB'yi Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulamaya çağırdı. Ukrayna kaynakları Dnipro'ya roket saldırısında ölü ve yaralılar olduğunu duyurdu.
 
Çok sayıda Ukrayna şehrinde füze saldırılarının sabah ve öğleden sonra, iki kez yoğun olarak yaşandığı haber verildi.
 
18.41: Moldova'nın kuzeyinde, Ukrayna sınırına yakın bir bölgeye roket parçaları düştüğü bildirildi. Moldova İçişleri Bakanlığı, Briceni bölgesindeki Largi köyü yakınlarında bulunan roket parçalarının bir kayba neden olmadığını açıkladı.
 
18.38: Gazprom ve Botaş'ın, Türkiye için gaz indirimi konusunda pazarlıkları sürdürdükleri bildirildi. Kommersant'ın haberine göre Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yabancı gazetecilerle yaptığı bir toplantıda, son birkaç aydır Türkiye'ye Rusya'dan gelen doğal gazın fiyatında indirim yapılması konusunda görüştüklerini söyledi, "Ama indirimin ne olacağını, yüzde 25 mi yoksa daha fazla mı yoksa daha az mı olacağını bilmiyorum. Tarafların ne üzerinde anlaştıklarını bilmiyorum, ancak bu konuda hala temaslarını sürdürdüklerini biliyorum" dedi.
 
09.35: Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Avrupa Birliği’ne (AB) katılım müzakereleri aşamasını geçip iki yıl içinde birliğe tam üye olmayı beklediklerini belirtti. Şmıgal, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, “Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerinin yolunu 2 yıldan kısa bir süre içinde geçmeyi bekliyoruz. Sonra Ukrayna AB’nin tam üyesi olacak” diye yazdı. (Sputnik)
 
09.30: Financial Times'ta yer alan bir makalede, "Batı, Putin'in zihniyetini değiştirmek için Kiev'e askeri yardımı artırmaya karar verdi" denildi.
Yazıda, şimdiye kadar, Ukrayna ordusunun kazanımlarının Rus liderini bakış açısını değiştirmeye zorlayamadığı, yeni adımlar atma kararı alındığını, Kiev Rus birliklerine daha fazla yenilgi verene ve kaybettiği zemini geri kazanana kadar Moskova'nın maksimalist hedeflerinden geri adım atmayacağına inanıldığı vurguladı. (Lenta)
 
09.28: Aeroflot'un ekonomi sınıfı yan şirketi Pobeda havayolu, Mahaçkale ve Kazan'dan İstanbul uçuşlarına şubat ayında başlayacak. Uçuşlar haftada üç kez (çarşamba, cuma ve pazar günleri) gerçekleştirilecek. Pobeda şu anda Türkiye'ye sadece Moskova'dan uçuyor.
 
09.26:  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara ve Moskova'nın Rusya tarafından önerilen doğal gaz dağıtım merkezi projesi üzerinde çalıştığını, Avrupa ülkelerinden gelen talep üzerine konun netleştirileceğini söyledi. Çavuşoğlu, Şu anda böyle bir talebin olup olmadığını belirlemek için çalışmalar yapılıyor. İstanbul'da yapılacak gaz forumu bu doğrultuda büyük önem arz edecek" dedi.
 
09.23: Askeri operasyonu destekleyen "Rusya ile Beraberiz" hareketinin başkanı Vladimir Rogov, "şu anda St. Petersburg'da Ukrayna'daki özel askeri operasyonun geleceğine karar verildiğini ve bundan sonraki senaryonun yakında belirleneceğini" iddia etti. Kremlin'e yakınlığı ile bilinen Rogov, bu açıklamayı Telegram mesajıyla yaptı. Vedomosti gazetesi daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Leningrad kuşatmasının sona erdirilmesinin 80. yıldönümü etkinliklere katılmak üzere Ocak ayı ortasında St. Petersburg'a gelebileceğini yazmıştı.
 
09.21: Ukrayna basınındaki haberlere göre bu sabah Kiev, Buça ve Zaporojye'de patlamalar meydana geldi.
 
09.09: Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzya, "Ukrayna'daki özel harekâtın amacına barışçıl bir şekilde ulaşılmasını sağlayacak bir senaryoya Rusya'nın hazır olduğunu" söyledi. BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada Nebenzya, bunun "özel askeri operasyonun ancak Ukrayna topraklarından Rusya'ya yönelik tehdit sona erdiğinde ve ülkenin Rusça konuşan nüfusuna yönelik ayrımcılık sona erdiğinde mümkün olacağını" savundu. Rus diplomat, "Müzakerelerle bu sonuca varılabilirse böyle bir senaryoya hazırız, yoksa hedeflere ulaşmak için  askeri olarak belirlenen tüm görevler yerine getirilecek" dedi.
 
Nebenzya ayrıca, "Rusya'nın asla Ukrayna devletini yok etme hedefini takip etmediğini, Rusya'nın Ukrayna halkıyla değil, Batı tarafından desteklenen anayasaya aykırı bir darbe sonucunda 2014'te iktidara gelen ve Ukrayna'nın Rusya'dan arındırılmasına yönelik bir yol ilan eden suçlu milliyetçi rejimle savaş halinde olduğunu" savundu.
 
Rusya'nın daimi temsilcisi ayrıca, "Ukrayna'nın NATO'nun özel bir askeri şirketi haline geldiğini" söyleyerek, "Ukrayna'ya para ödeniyor, silah ve istihbarat veriliyor, nereye ateş edileceği ve nereye saldırılacağı söyleniyor. Sonuç olarak birilerinin örevleri uğruna savaşmak zorunda kalan Ukrayna halkın bundan musdarip oluyor" dedi.
 
13 Ocak Cuma
 
21.21: Avrupa Birliği, Rusya'ya karşı onuncu yaptırım paketini hazırlıyor. Paketin Rusya'nın düzenlediği özel askeri operasyonun yıldönümünden önce açıklanması beklenmekte. Kommersant yeni paketin nükleer enerji sektörünü hedef alabileceğini yazdı.
 
21.20: Resmi istatistik servisi Rosstat 2022 yılında Rusya'da enflasyon oranını yüzde 11,94 olarak açıkladı.
 
21.19: Rusya Savunma Bakanlığı akşam saatlerinde yeni bir açıklama yaparak Soledar'ın ele geçirilmesinde Wagner Grubu'nun da payı olduğunu bildirdi. Bir süredir grupla bakanlık arasında Soledar'ı kimin ele geçirdiği konusunda üstü kapalı bir tartışma devam ediyordu. Wagner özel ordusunun kurucusu Yevgeni Prigojin ilk başta Soledar'ı sadece kendi birliklerinin ele geçirdiğini iddia etmiş, bu resmi makamlarca doğrulanmamıştı. 
 
21.18: Rusya Adalet Bakanlığı aktör Artur Smolyaninov'u ve gazeteci Artemiy Troitski'yi "yabanı ajan" ilan etti.
 
17.37: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, eski milletvekili ve yayın organı sahibi Viktor Medvedçuk'un vatandaşlıktan çıkarılmasının öngören kararnameyi imzaladı. BBC'nin aktardığına göre, son bir haftada Medvedçuk'un yanı sıra Ukrayna'nın "Rusya yanlısı" olarak tanımladığı dört politikacı ve 13 piskopos daha Ukrayna vatandaşlığından atıldı.
 
17.21: Rusya Komünist Partisi milletvekili ve emekli general Viktor Sobolev, askerlik yapmamış 30 yaş üstü Rusya vatandaşlarının "top yemi" olmamaları için askeri eğitimden geçirileceğini söyledi.  Ancak ilerleyen saatlerde bir açıklama yapan Duma Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapalov, Sobolev'in açıklamalarını yalanladı. Kendisi de emekli bir general olan Kartapalov, 30 yaş üstü vatandaşları askeri eğitimden geçirme fikrinin "Sobolev'in kendi hayalinden ibaret" olduğunu söyledi.
 
15.43: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ülkeden ayrılan Rusya vatandaşları tartışmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Peskov, devletin ülkeden ayrılan, ama Rusya'nın düşmanı olmayanların geri dönmek istemelerini sağlayacak şekilde hareket etmesi gerektiğini söyledi.
 
15.04: Rusya'da "yabancı ajan" ilan edilen ve ordunun itibarını zedelemekle suçlanan yemek bloggerı Elvira Kaşigina'ya ait 153 milyon rublelik (2,2 milyon dolar) mal varlığına tedbir kondu.
 
14.59: Vladimir Putin, protez üretiminin geliştirilmesi konusunda hükümete direktif verdi. Başbakan Mihail Mişustin 1 Mart 2023 tarihine kadar konuyla ilgili Putin'e geri bildirimde bulunacak.
 
14.11: Alman ekonomisi 2022'de yüzde 1,9 oranında büyüdü. Reuters oranın ekonomistlerin beklediği yüzde 1,8'in biraz üstünde gerçekleştiğini aktarıyor.
 
13.51: Rusya Savunma Bakanlığı, Bahmut'un kuzeyindeki Soledar kasabasının kontrolünün dün akşam itibarıyla tamamen ellerine geçtiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada Soledar'ın ele geçirilmesiyle birlikte Bahmut'a giden ikmal hatlarının kesilmesinin önünün açıldığı vurgulanıyor.
 
13.20: The Washington Post gazetesi, Rusya'nın özel askeri operasyonun yönetimine Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'u getirmesinin, yeni bir taarruzun habercisi olabileceğini yazdı.
 
12.57: NATO, Rusya'nın askeri faaliyetlerini takip etmek amacıyla Romanya'ya AWACS erken uyarı uçağı gönderileceğini açıkladı.
 
12.56: Wagner Grubu'nun basın servisi Konkord, Rusya'nın DNR temsilcisi Denis Pişulin ve ekibini, Bahmut konusunda Rus kamuoyunu yanıltmakla suçladı. Wagner grubu adına açıklama yapan Andrey Troşev,Pişulin'in danışmanı İgor Kimakovski'nin dile getirdiği Bahmut'un kuşatma altında olduğu yönündeki iddianın doğru olmadığını söyledi.
 
Wagner grubu, DNR temscilcileri ve Savunma Bakanlığı yetkilileri "Soledar'ı kimin ele geçirdiği" konusunda birbirinden ayrışan beyanlarda bulunmuştu.
 
12.04: Duma milletvekili Nina Ostanina, çok çocuklu erkeklerin seferberlikten muaf tutulması yönündeki düzenlemenin aralık ayı sonunda Genelkurmay Başkanlığı tarafından iptal edildiğini söyledi. Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Ostanina'nın iddiası yalanlanmadı. Bakanlık konu üzerinde çalışıldığını, ilgili açıklamanın daha sonra yapılacağını duyurdu. 
 
11.27: ABD Hükümeti Dış Politika Danışmanı Derek Chollet, Wagner grubunun Sırbistan başta olmak üzere bazı ülkelerden asker toplamak için yürüttüğü faaliyetlere tahammül göstermeyeceklerini söyledi.
 
11.23: Vladimir Putin, Başkurdistan'ın ilk başkanı Rahimov'un cenazesine katılmak için Ufa'ya geldi.
 
11.22: Fransa Savunma Bakanlığı, AMX-10 RC model tekerlekli tankların iki ay içerisinde Ukrayna ordusunun elinde olacağını açıkladı.
 
10.51: Devlet Duması Anayasa Komisyonu Başkanı Andrey Klişas, Rusya'yı terk eden ve "ordunun itibarını zedeleme", "Nazizme itibar kazandırma" ve "Ekstremizm çağrısı" suçlarını işleyen vatandaşların mal varlıklarına el konulmasının mümkün olduğunu, ancak bunun için ceza yasasında düzenleme gerektiğini söyledi.
 
10.34: Bloomberg, küresel yakıt piyasasında Rusya'nın yerini Çin'in almaya başladığını yazdı. Habere göre, Rusya'ya yönelik yaptırımlardan sonra Çin'in dizel ihracatı hızlı bir artış eğiliminde. Ajansa konuşan sektörel gözlemciler bu sayede Avrupa'nın yakıt konusunda Rusya'ya olan bağımlılığa nokta koyabileceği görüşünü dile getiriyor.
 
10.09: Duma sözcüsü Volodin, ülkeyi terk eden Rusya vatandaşlarının mal varlıklarına el konulması önerisini tekrarladı. Telegram kanalında bir paylaşımda bulunan Volodin, "Kendileri yurtdışında yaşarken evlerini kiraya verip Rusya vatandaşlarının sırtından geçinmeye devam ediyorlar. Bu esnada askerlerimize ve subaylarımıza hakaret etmekten geri durmuyorlar," şeklinde konuştu.
 
10.05: Moskova havaalanlarında bugün de sefer iptalleri yaşandı. 3 havaalanında iptal edilen ya da rötar yapan sefer sayısı 40.
 
09.00: Kazakistan, Nursultan Nazarbayev'in "halkın lideri" anlamına gelen "elbaşı" unvanını ve fahri senatörlüğünü kaldıran kanunu onaylandı. Nazarbayev, Kazakistan'ın ilk devlet başkanıydı ve ülkeyi 30 yıl boyunca yönetmişti.
 
08.31: Yol inşaatları için malzeme ve mühendislik çözümleri üreten Amerikalı Tensar firması, St. Petersburg'daki fabrikasını elden çıkardı. 
 
08.29: Kommersant'a konuşan Kremlin kaynakları, Vladimir Putin'in 2024 seçimlerine katılmak için hazırlıklara başladığını aktardı. Ancak konuyla ilgili resmi bir açıklama bulunmuyor. Kremlin kaynakları, federal seçimlerde faydalanmak üzere 2023'te yapılacak bölgesel seçimleri dikkatle takip edeceklerini söyledi.
 
08.27: İsveç'le Türkiye arasındaki NATO gerilimi büyüyor. TRT, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un İsveçli mevkidaşı Andreas Norlen'in yapacağı ziyareti iptal ettiğini haberleştirdi.
 
08.26: Estonya, Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatın 60 doların da altına çekilmesini ve Ukrayna'ya yapılan yardımın arttırılmasını istedi.
 
08.25: 2022'de Rusya ile Çin arasındaki ticaretin hacmi yüzde 29,3'lük artışla 190 milyar dolara yükseldi. Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük İdaresi'nin açıkladığı verilere göre, Rusya'dan yapılan ithalat yüzde 43 artışla 114 milyar dolara çıktı. Çin'in Rusya'ya ihracatındaki artış ise yüzde 12'yle sınırlı kaldı. İhracat hacmi 76 milyar dolar.
 
07.26: Zelenskiy dün geceki video mesajında,"Şu anda bir numaralı mesele Soledar, Bahmut ve bu bir bütün olarak Donetsk tarafında verilen mücadele" dedi. Bu arada BBC'nin haberine göre Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) cephedeki durum hakkında ilk kez, "Rus kuvvetleri Soledar bölgesinin tamamı olmasa da çoğunu kontrol ediyor ve gelen bilgilere Ukrayna birliklerini yerleşimin batı eteklerinden çıkarmayı başardılar" bilgisini paylaştı. Diğer yandan Zelenskiy'nin savunma danışmanı Aleksey Arestoviç, Ukrayna birliklerinin Soledar'dan sürüldüğünü kabul etmeyi reddetti, Soledar'dan "olası geri çekilmenin komutanlığın planlı bir kararı olduğunu" savundu.
 
07.22: Wall Street Journal gazetesi "Soledar'ın Rus birlikleri tarafından ele geçirilmesi, Ukrayna'nın komşu Bahmut'u savunma yeteneğini tehdit ediyor. Bu, bölge içim sonun başlangıcı olabilir" yorumunu yaptı.
 
00.21:  Rusya Savunma Bakanlığı'nın ortak birliğin parçası olan Rus askeri personelinin Belarus'daki yoğun muharebe eğitimlerinin sürdüğünü açıklaması, ayrıca  Belarus Savunma Bakanlığı'nın, Rusya Kara Kuvvetleri Komutanı General Oleg Salyukov'un ülkeye bir teftiş ziyaretinde bulunduğunu duyurmasının ardından bir kez daha "Ukrayna'ya karşı Belarus'tan ikinci cephe açılabileceği" iddiaları gündeme geldi. Bu sorunun yöneltildiği Pentagon sözcüsü, Rusya'nın Belarus'dan Ukrayna'ya olası saldırısına ilişkin bir hazırlık görmediklerini duyurdu.  Pentagon sözcüsü Patrick Ryder bir brifingde, "Belarus'un çatışmaya katılma niyeti olduğuna dair herhangi bir belirti görmedik” dedi. Rusya ve Belarus, ortak savunma kabiliyetini güçlendirmek için Belarus topraklarında bölgesel bir birlik grubu oluşturma kararını geçen yıl ekim ayında ilan etmişti. Amerikan medyasında Ukrayna'ya karşı yeni bir cephe açma olasılığına ilişkin spekülasyonlar son günlerde öne çıkmaya başlamıştı. Ukrayna da olası bir saldırıya karşı, güneydeki bazı birliklerini kuzeye, Belarus sınırına kaydırdığını açıkladı.
 
12 Ocak Perşembe
 
20.54: Rusya Savunma Bakanlığı, oluşturulan ortak birliğin parçası olan Rus askeri personelinin Belarus'daki eğitim alanlarında yoğun muharebe hazırlıklarına devam ettiğini duyurdu. (RBC)
 
20.50:  Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö. "ellerindeki Leopard tanklarının ancak küçük bir kısmını Ukrayna'ya devretmeye hazır olduklarını" belirterek, "Çünkü biz de Rusya ile sınır komşusuyuz ve şu anda NATO'nun bir parçası değiliz" dedi.
 
20.48:  Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'tan Rusya ve Türkiye'yle yapılan üçlü görüşmeler hakkında açıklama geldi.Esad, Rusya, Türkiye ve Suriye temsilcileri arasındaki görüşmelerin somut sonuçlar vermesi için bunların önceden özenle hazırlanması ve Moskova ile Şam arasında koordine edilmesi gerektiğini söyledi.
 
17.49:  Rusya Merkez Bankası, 6 Ocak itibarıyla uluslararası rezervlerin 582 milyar doları bulduğunu duyurdu. 30 Aralık itibarıyla 577,5 milyar dolar olan uluslararası rezervler, önceki haftaya göre 4,5 milyar dolar arttı. Rezervlerin 300 milyar dolardan fazlalık kısmı Batı yaptırımları ile dondurulmuş durumda. 
 
17.47: Rusya Federasyonu ve Belarus'a ait 1,1 milyar dolar değerindeki mülkün Ukrayna'da bloke edildiği Kiev yönetimi tarafından açıklandı.
 
17.46:  Ukrayna'nın Londra Büyükelçisi Vadim Prystaiko, birliklerin bir kısmının ülkenin kuzeyine çekildiğini duyurdu. Belarus sınırındaki hareketlilik yüzünden bu kararın aındığı bildiriliyor.
 
16.42: Belarus Savunma Bakanlığı, Rusya Kara Kuvvetleri Komutanı General Oleg Salyukov'un ülkeye bir teftiş ziyaretinde bulunduğunu duyurdu. Salyukov'un Belarus gezisi, Ukrayna'daki operasyonu yürüten Müşterek Kuvvetler Grubu'na komutan yardımcısı olarak atanmasının ertesi günü gerçekleşti. Salyukov'un Belarusla oluşturulan ortak birlikdeki Rus birimlerini denetlemek için gönderilen Rusya Savunma Bakanlığı komisyonuna başkanlık ettiği bildirildi. 
 
16.38: Kalaşnikof fabrikası, geçen yıl son 20 yılın en yüksek silah ürettimini gerçekleştirdi. 2021'e göre üretim yüzde 40 arttı.
 
16.36:  Almanya Savunma Bakanlığı, mart ayı sonuna kadar kadar Ukrayna'ya 40 Marder zırhlı muharebe aracı tedarik etmeye çalışacaklarını açıkladı.
 
15.13: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in önerdiği ‘barış planına’ ilişkin değerlendirmelerine Rusya’nın katılmadığını, söz konusu planın Moskova için kabul edilemez olduğunu belirtti. Zaharova, “Türkiye'nin, Zelenskiy’in sözde barış planına ilişkin değerlendirmesini çok iyi biliyoruz, ona katılamayız, Ankara'nın Kiev rejiminin bu girişimine verdiği desteğin, Ukrayna'da barışı sağlamanın en uygun yollarını aramaya katkıda bulunması pek olası değil, bu planın ülkemiz için kabul edilemez olduğunu birçok kez söyledik” diye konuştu.  Rus diplomat, Rusya, Suriye ve Türkiye dışişleri bakanlarının görüşmesinin tarihi ile ilgili soruya da, “Söz konusu toplantı için çalışma devam ediyor” yanıtını verdi.  Zaharova, birçok medya kuruluşunun böyle duyurmasına rağmen 11 Ocak tarihinin bakanların toplanacağı tarih olarak onaylanmadığını kaydetti.
 
15.05: Kremlin Sözcüsü  Peskov, Başkan Putin'in askerlik yaş sınırının 27'den 30'a yükseltilmesine ilişkin öneriyi "konsept olarak" desteklediğini söyledi. Devlet Duması Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov'un bu baharda zorunlu askerlik için yaş sınırlarının değiştirilebileceğine ilişkin açıklaması konusunda Peskov yorum yapmadı. Bu yıl bahar celbinde Savunma Bakanlığı'nın askerlikte alt ve üst yaş sınırını 18-27 yaşından 21-30 yıla kadar kademeli olarak çıkarma teklifinin kısmen yürülüğe girebileceği iddia edilmişti. Peskov bu konunun Savunma Bakanlığı'nın hazırlığı olduğunu belirterek, "Konspet olarak, aslında bu fikir devlet başkanı tarafından desteklendi, ancak bu fikrin detayları,hazırlıkları Savunma Bakanlığı'nda" dedi.
 
12.32: Rusya'da otomobil satışları 2022'de yüzdde 58,8 oranında düştü. Yıl içinde satılan araç sayısı 687 bin olarak açıklandı.
 
12.00: ABD Maliye Bakanlığı, tavan fiyat uygulaması sayesinde Rusya'nın petrol gelirlerini azaltmayı başardıklarını açıkladı. Reuters'e konuşan bir bakanlık temsilcisi, Batıda müşteri bulamayan Rusya'nın elindeki petrolü Çin ve Hindistan'a önemli indirimler yaparak satmak zorunda kaldığını söyledi. Önceki gün Bloomberg ajansı da Rusya'da çıkarılan Urals marka petrolün varil fiyatının 38 dolara kadar düştüğünü açıklamıştı. Batılı ülkelerin yaptırım amaçlı belirlediği tavan fiyat 60 dolar.
 
11.09: Rus silah üreticisi Kalaşnikov, 2022'de üretimi yüzde 40 arttırarak son 20 yılın üretim rekorunu kırdığını açıkladı.
 
10.39: Dolar ve euro ruble karşısında yüzde 1 civarında değer kaybetti. Dolar kuru 67,95 ruble, euro kuru 72,99 ruble.
 
10.27: Yeni koronavirüs varyantı Kraken, Rusya'da da ilk kez tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün endişeyle takip ettiği varyanta Penza'da bir hastada rastlandı.
 
10.18: Politico dergisi, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un Ukrayna'ya tank verme konusundaki tutumunu ABD Başkanı Joe Biden'a bakarak vereceğini yazıyor. Derginin analizine göre, Almanya "tank tabusunu" kıran ilk ülke olmak istemiyor.
 
09.43: The Wall Street Journal, ABD'li yetkililerin müttefikleriyle Rusya'nın petrol endüstrisine karşı yeni yaptırımlar uygulama konusunu görüşmeye başladığını yazıyor.
 
09.03: Rusya'da zorunlu askerlik yaş aralığını değiştiren düzenleme 1 Nisandan itibaren yürürlüğe girecek. İlgili açıklama Devlet Duması Savunma Komitesi Başkanı Andre Kartapolov'dan geldi. Yeni yaş aralığı 18-30 olarak açıklanmıştı. Öncek yaş aralığı 18-27'ydi.
 
08.52: Bloomberg, sıfırın altında seyreden hava sıcaklığı nedeniyle Ukrayna'nın doğusunda askeri dronların çalışma sürelerinin yarıya indiğini yazıyor. Habere göre, toprağın tonması zırhlı araçların hareket kabiliyetini arttırırken, dron bataryaları soğuk hava nedeniyle şarj sorunu yaşıyor.
 
08.38: Önümüzdeki günlerde Yakutistan'da hava sıcaklığının -60 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Sıcaklık İrkutsk'ta eksi 58, Krasnoyarsk'ta eksi 55 dereceye kadar düşecek.
 
08.29: Sabah saatlerinde yeni bir açıklama yapan Yevgeni Prigojin, Soledar kasabasının kontrolünü tamamen ele geçirdiklerini yineledi. Akşam saatleri itibarıyla Ukrayna genelkurmayı kasabada çatışmaların sürdüğünü açıklamıştı.
 
08.28: Rusya'nın Primorski Bölgesi'nde Kanada yapımı DHC-6 uçaklarla yapılan seferler, motor sorunları nedeniyle azaltıldı. RBC gazetesi, yaptırımlar nedeniyle uçak motorlarının tamir ve bakımında güçlük yaşandığını aktarıyor. Gazetenin haberine göre, bu uçaklar Sahalin ve Çukotka bölgelerinde de kullanılıyor.
 
11 Ocak Çarşamba
 
23.17: Türkiye, Suriye ve Rusya'nın bu ay içerisinde dışişleri bakanları düzeyinde bir araya gelmeyi planladığı, toplantının yeri ve zamanınınsa henüz belli olmadığı bildirildi.  Reuters'ın üst düzey Türk yetkililere dayandırdığı haberde, toplantının Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile 18 Ocak'ta ABD'de yapmayı planladığı görüşmeden önce ya da sonra olabileceği ifade edildi. 
 
23.15: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar "Türkiye'nin Ukrayna'ya misket bombası tedarik ettiği" iddia edilen habere ilişkin, "Bu, Türkiye ile Ukrayna ilişkilerinin altını oymak ve dünyada Ukrayna, Türkiye hakkında kötü imaj yaratmak için özel olarak üretilmiş bir haber." dedi.
 
23.10: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ile yaptığı telefon görüşmesinde derhal ateşkes ve barışın sağlanması çağrısında bulundu.
 
23.07: Rusya Federasyonu'na bağlı Başkurtistan Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Murtaza Rahimov,  89 yaşında hayatını kaybetti.
 
23.05: Wagner özel ordusunun kurucusu Yevgeni Prigojin, "Soledar'ın tamamının kurtarıldığını, teslim olmak istemeyen yaklaşık 500 Ukraynalı askerin öldürüldüğünü" söyledi.
 
23.04:  Zelenskiy, Rusya pasaportu olan Ukraynalıların, Ukrayna vatandaşlığından çıkarılması gerektiğini söyledi. (Kommersant)
 
22.17: Helsinki Enerji ve Hava Araştırma Merkezi (CREA), Batı ülkelerinin Rusya ham petrolüne koyduğu tavan fiyat sınırı yüzünden Moskova'nın günlük kaybının 160 milyon euro olduğunu iddia etti.
 
20.37: Rusya'nın ordu kademesinin yönetiminde önemli değişiklikler oldu. Savunma Bakanı Şoygu, Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, mevcut görevine ilaveten Ukrayna'daki Rus birliklerinin merkez ordu grubu  komutanı olarak görevlenirdi. Daha önce Gerasimov'un yardımcılarından olan Sergey Surovikin, Ukrayna'daki Rus birliklerine komuta ediyordu. Daha önce, özel operasyon bölgesindeki birliklere komutanlık eden "General Armageddon" lakaplı Surovikin şimdi Gerasimov'un yardımcısı oldu
 
Diğer yandan  29 Ekim’de Ukrayna’daki ordu grubu komutanlığından alınan, özellikle Çeçen lider Kadırov'un sert eleştirilerine hedef olan Korgeneral Aleksandr Lapin, Kara Kuvvetleri Karargâh Başkanlığına atadı. Savunma Bakanlığı, bu personel değişikliklerini "özel harekatın liderlik seviyesinin yükseltilmesi" olarak niteledi. Valeri Gerasimov 9 Kasım 2012'den bu yana, Birinci Savunma Bakan Yardımcısı olarak Genelkurmay Başkanlığını yürütüyor.
 
17.24: Başkan Putin, "Rusya ekonomisinin başına 2022'de rakiplerin arzu etmesine rağmen kötü bir şey gelmediğini, ekonomik dengenin bu yıl korunması gerektiğini" söyledi. Hükümetten birifing alan Putin'in sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı Novak, Rus petrolünün satışında son dönemde indirimin arttığını kabul etti ve bunu "navlun fiyatlarının riskler nedeniyle artmasından kaynaklandığını"  söyledi. Novak'a göre bu durum geçici.
 
17.22: Türkiye Cumhurbaşkanlığı yönetiminden bir kaynak, RIA Novosti'ye Türkiye'den Kiev'e misket bombası sevkiyatı yapıldığına dair haberlerin, Ankara'nın barış çabalarını baltalamak isteyen dezenformasyonlar olduğunu söyledi.
 
17.20:  Lvov'u ziyaret eden Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin Ukrayna'ya Alman Leopard 2 tanklarından oluşan bir bölüğü devredeceğini söyledi. Duda, "Bu, uluslararası bir koalisyon çerçevesinde yapılacak" dedi.
 
14.15: Rusya Merkez Bankası'nın iç piyasaya müdahale planının detayları belli oldu. RBC'ya göre, Maliye Bakanlığı günlük 3,2 milyar ruble karlığı yuan satacak. Bu açıklamanında ardından dolar kuru 1,35 ruble civarı düştü.
 
14.11: Rusya Savunma Bakanlığı, hava indirme birliklerinin Soledar'ı kuzeyden ve doğudan kuşattğını duyurdu. Daha önce Yevgeni Prigojin, özel ordu Wagner'e bağlı savaşçılarının şehrin kontrolünü ele geçirdiğini ve saldırıya yalnızca bu birimlerin katıldığını söylemişti. Bakanlık açıklamasında, “Hava indirme birlikleri Soledar'ı şehrin kuzey ve güney kesimlerinden kuşattı. Rusya hava kuvvetleri düşman mevzilerine saldırıyor" denildi. Savunma Bakanlığı, saldırılarda 80'e yakın Ukraynalı askerin öldürüldüğünü, bir tank ve 3 zırhlı aracın da imha edildiğini bildirdi.
 
12.51: Dmitri Peskov, Foreign Policy dergisinin ortaya attığı "Türkiye Ukrayna'ya misket bombası tedarik ediyor" iddiasıyla ilgili de konuştu. Sözcü, "Bu bilginin doğruluğu konusunda bir yorumda bulunmak zor. Bildiğiniz gibi şimdilerde doğru haberden çok, yalan haber var," ifadelerini kullandı.
 
Dünyada bazı ülkeler misket bombasının kullanımını yasaklayan anlaşmaya taraf konumunda. Ancak Türkiye bu anlaşmaya imza koymamıştı. Misket bombaları, Türk ordu envanterinde demet bombası olarak geçiyor. Foreign Policy, Türkiye'nin Ukrayna'ya kendi ürettiği bombaları temin ettiğini ileri sürmüştü.
 
12.33: Dmitri Peskov, Rusya'da erkeklere 9 Ocak'tan sonra ülkeden çıkış yasağı geleceği yönündeki iddiaları "dezenformasyon" olarak niteledi. Kremlin sözcüsü önceki gün de yeni seferberlik iddialarını yalanlamıştı.
 
12.26: Rusya Merkez Bankası 13 Ocaktan itibaren döviz kuralı çerçevesinde iç piyasada yabancı para birimleriyle işlemlere yeniden başlayacağını açıkladı. Moskova Borsası'nda gerçekleşecek işlemler yuan-ruble enstrumanıyla yapılacak.
 
12.16: Kremlin sözcüsü Dmitir Peskov, petrol ihracatında tavan fiyat uygulamasıyla henüz karşılaşmadıklarını, bu nedenle Rusya'nın zararını hesaplama girişimlerine şüpheyle yaklaştıklarını söyledi. Günlük basın toplantısında konuşan Peskov ayrıca şu anda Ukrayna'yla barış görüşmeleri yapılması konusunda bir çalışma yürütülmediğini aktardı.
 
11.24: Forbes dergisi, 2022'de Rusya'da servetleri en çok artan iş insanlarının gübre üreticileri olduğunu açıkladı. Akron hissedarı Vyaçeslav Kantor'un servesi 5,3 milyar dolar, Fosargo'nun hissedarı Andrey Guryev ve ailesinin serveti 4,2 milyar dolar arttı.
 
11.03: Ukrayna genelkurmayı Soledar kasabasında çatışmaların devam ettiğini açıkladı.
 
11.01: Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen Altın Küre ödül törenine bir video kaydıyla katıldı. Zelenskiy'i ünlü aktör Sean Penn takdim etti. Zelenskiy konuşmasında "Üçüncü dünya savaşı çıkmayacak. Bu filmin üçüncüsü yok", ifadelerini kullandı. Zelenskiy Oscar ödül töreninde de konuşma yapmak istemiş, ancak ödül komitesi teklifi kabul etmemişti.
 
10.31: Helsinki merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi CREA, Batının Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması nedeniyle, Rusya'nın günde 172 milyon dolar kaybettiğini iddia etti. Merkeze bağlı analistler, ilave yaptırımların devreye gireceği 5 Şubattan sonra mu miktarın 280 milyon dolara yükseleceğini öngörüyor.
 
09.56: Rusya'nın DNR temsilcisi Denis Pişulin, "Donetsk'in kurtuluşuna giden yolda bir kırılma anı" içinde bulunduklarını söyledi. Solovyov Live yayınına katılan Pişulin, Soledar'ın alınmasının Donetsk'in kurtuluşa giden yolu açtığını belirtti. Pişulin Soledar, Artemovsk (Bahmut) ve Seversk'in alınması durumunda Ukrayna'nın Donetsk'te kurduğu savunma hattının çökeceğini söyledi.
 
09.04: Rusya menşeili profesyonel sosyal ağ TenChat'in mobil uygulaması App Store'a geri döndü. Uygulama kısa süre önce platformdan silinmişti.
 
08.28: Foreign Policy dergisi Türkiye'nin Ukrayna'ya misket bombası verdiğini iddia etti. Derginin iddiasına göre, ABD tarafından geliştirilen bombaların Türkiye'de de üretimi yapılıyor. Ukrayna'nın söz konusu bombaları önce ABD'den istediği, ancak ABD'deki ihraç yasağı nedeniyle Türkiye'nin devreye girdiği belirtiliyor.
 
08.25: Kazakistan ocak ayında Almanya'ya 20 bin ton petrol satışı için Rusya'nın "sözlü onayını" aldı. Kazakistan petrolü Rusya'ya ait boru hatları üzerinden nakledilecek. (TASS)
 
08.24: Yevgeni Prigojin, Bahmut'un kuzeyindeki Soledar kasabasında kontrolün tamamen Wagner'e geçtiğini söyledi. Dün akşam Wagner güçlerinin kasaba merkezine ulaştığını gösteren fotoğraflar yayınlanmıştı.
 
08.23: Kommersant Rusya ve Ukrayna ombudsmanlarının bir araya geldiğini ve iki ülke vatandaşlarına insani yardımlar konusunda görüşmelerde bulunduğunu yazıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada görüşmenin 12-14 Ocak tarihlerinde İstanbul'da yapılacağı bilgisi basına yansımıştı.
 
10 Ocak Salı
 
23.28: Donetsk Halk Cumhuriyeti başkan vekili Denis Puşilin, Rus kuvvetlerinin uzun süredir çatışmalara sahne olan Soledar kasabasının merkezinde kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Puşilin'in verdiği bilgiye göre şehir merkezi özel ordu Wagner'in güçleri tarafından ele geçirildi.
 
20.57: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DHC) Ukrayna ordusuna ait 3 adet Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü söyledi.
 
20.53: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock sürpriz bir ziyaretler, Rusya sınırı yakınındaki Ukrayna şehri Harkov'a gitti. Alman bakan Kiev'e daha fazla destek vaat etti. Baerbock,  “Ukrayna’nın tüm bölgelerinde, Harkov’dan Herson ve Kiev’e kadar tüm insanlar, dayanışmamıza ve desteğimize güvenebileceklerini bilmeli” dedi.
 
20.52: CNN, Ukrayna ordusunun önümüzdeki hafta Patriot hava savunma sistemlerinin eğitimine başlayacağını duyurdu.
 
20.48: Dünya Bankası, küresel ekonomi için 2023 tahminini kötüleştirirken Rusya için küçülme öngörüsünü iyileştirdi. Sürekli yüksek enflasyon nedeniyle 2023 için küresel ekonomik büyüme tahmini yüzde 1,7'ye çekildi.  Rusya ekonomisi içinse yüzde 3,6 yerine yüzde 3,3 küçülme öngörüldü. 
 
17.47: The Telegraph India, Hindistan'ın belirli koşullar altında, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına katılabileceğini yazdı.
 
17.46: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev’in dün Türkiye’de ABD’nin eski Ukrayna özel temsilcisi Kurt Volker ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ile bir araya geldiğine ilişkin haberleri doğrulamadı.
 
17.54: Rus Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna ordusunun Rusya’nın Rostov-na-Donu ve Taganrog kentlerine saldırı planlarının yer aldığı haritaları gösterdi. Rus birliklerinden birinin komutanı olan Sanıç kod adlı subay, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri komuta kademesinin, Avdeyevka yakınlarında terk edilmiş Ukrayna ordusu mevzilerinde bulunan haritalardaki işaretlerden Rostov-na-Donu ve Taranrog kentlerine saldırı planladığının anlaşıldığını söyledi. Sovyet şablonuna göre basılan haritaların üzerlerinde Sovyet yer adlarının görüldüğü ve özellikle Mariupol şehrinin Jdanov olarak gösterildiğini belirten Rus komutan, “Burada görünen Rostov-na-Donu, işaretler, güzergahlar, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Harkov. Hareket hem bizim yönümüze hem de ters yöne doğru. Bu, düşman kuvvetleri ve araçlarının hem bizim yönümüze hem de ters istikametteki hareket yönü. Buna dayanarak birliklerin ve araçların hareket yönünü belirlemek mümkün. İstikametlerden biri Rostov-na-Donu ve Taranrog. Muhtemelen ya buraları ele geçirmek istediler ya da istiyorlar” dedi. Komutana göre haritalar, Avdeyevka yakınlarında ele geçirilen Ukrayna birliklerine ait mevzi ve karargahlarda yapılan aramalarda bulundu. Ele geçirilen materyallerin teslim edildiği ilgili organların uzmanları, saldırı planlarının yer aldığı işaretlerin en geç Temmuz 2022’de konduğunu saptadı. (Sputnik)
 
15.37: Kremlin Sözcüsü Peskov, "Operasyon bölgesindeki Ortodokslardan biri bile kilisede Noel için dua edebilmişse, Rusya Federasyonu tarafından başlatılan ateşkes çoktan amacına ulaşmıştır" dedi.
 
15.35: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO ve AB'nin Ukrayna'ya yardım sağlayarak askeri stoklarını tükettiğini söyledi.
 
15.34: Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov'un verdiği bilgiye göre 2022'de Rusya'nın bütçe açığı 3,3 trilyon ruble, yani GSYİH'nın %2,3'ü oldu.
 
12.22: Financial Times, Çin'in Rusya'ya mesafe koyarak Batıyla ilişkileri yeniden tazelemek niyetinde olduğunu yazıyor. Gazetenin Çinli diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre Çin yönetiminin hedefinde öncelikle Avrupa ile ilişkileri yoluna koymak var.
 
Financial Times muhabirlerine konuşan Çinli kaynaklar "Rusya'nın Ukrayna'daki çatışmadan zaferle çıkmama ihtimalinin" bulunduğu kanısında.
 
Gazete Çin'in tavrındaki değişikliğe kanıt olarak Avrupalı liderlerin bu ülkeye düzenlediği ziyaretlerin sıklaşmasını gösteriyor. Son aylarda Olaf Scholz, Emmanuel Macron ve Giorgia Meloni'nin yanı sıra AB yetkilileri Çin'i ziyaret etmişti.
 
12.18: Forbes'un araştırmasına göre, 2022'de en çok para kaybeden Rus milyarder Severstal'in büyük ortağı Aleksey Mordaşov oldu. Mordaşov'un serveti geçtiğimiz yıl 11 milyar dolar azalarak 18,4 milyar dolara geriledi.
 
12.17: Danışmanlık şirketi Henley & Partners'ın düzenli olarak gerçekleştirdiği en güçlü pasaportlar araştırmasında Rusya 2022'de 49. sırada yer aldı. Rus pasaportuyla vizesiz seyahat edilebilecek ülke sayısı 118'de kaldı.
 
11.49: Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan bu yıl Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün ortak tatbikatlarına katılmayacaklarını açıkladı. Açıklamanın Rusya Savunma Bakanlığı'nın 1 Ocakta yaptığı aksi yöndeki duyurudan sonra gelmesi dikkat çekti. Ermenistan, Azerbaycan'la yaşadığı çatışmada Rusya başta olmak üzere Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü üyelerinden yardım istemiş, ancak aradığı desteği bulamamıştı.
 
11.24: Bloomberg ajansı Çin'in Rusya'dan Kuzey Kutup Dairesi üstünde kalan bölgede çıkarılan ender petrollerden satın aldığını yazıyor. Habere göre, Çin'in satın aldığı türler arasında Arco, Novy Port ve Varandey var. Söz konusu türlerin tavan fiyat uygulamasından önceki dönemde Avrupa pazarlarında satıldığı bildiriliyor.
 
10.28: Rusya'nın Samara Vilayeti'nde yılbaşında Donetsk, Makeyevka'ya düzenlenen HIMARS saldırısında hayatını kaybedenlerin adlarının açıklanması için başlatılan imza kampanyasına yetkililer olumsuz yanıt verdi. Vilayetin askeri komiseri Aleksey Vdovin, "yabancı istihbarat servislerinin işine yarayacağı" gerekçesiyle isimleri açıklamayacaklarını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı saldırıda 89 askerin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Söz konusu kayıpların büyük bölümünü 21 Eylülden sonra seferberlik kapsamında silah altına alınan askerler oluşturuyor.
 
10.12: 2017 yılından bu yana Rusya'nın Merkez Askeri Okrugu'nun başında bulunan, ancak Ramzan Kadırov tarafından eleştirildikten sonra 2022 yılının kasım ayında görevden alınan General Aleksandr Lapin, Kara Kuvvetleri Karargah Komutanlığı'na atandı. (RBC)
 
10.06: Forbes dergisi Rus milyarderin beyanlarına dahil etmediği 10 yatının daha bulunduğunu yazdı. Yatlardan sekizinin Abramoviç'in mega-yatı Eclipse'e hizmet amaçlı kullanıldığı bildiriliyor. Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) kaynaklarına dayandırılan habere göre, Abramoviç'in bilinen 6 yatı var. Bu yatların toplam değeri 1 milyar doların üzerinde.
 
09.35: Estonya, dondurduğu Rusya'ya ait varlıkları Ukrayna'ya vermek için çalışma başlattı. İlgili açıklama Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mikhel Tamm'dan geldi.
 
08.36: Rusya'da seferberlikten kaçan 5 kişinin Güney Kore'nin başkenti Seul'de havaalanında 5 aydır mahsur kaldığı bildiriliyor. BBC'nin haberine göre bu kişilerin yaptığı sığınma başvurusu Kore makamlarınca reddedildi. Rusya vatandaşlarının red kararını mahkemeye götürmeye hazırlandığı belirtiliyor.
 
08.35: Rusya'da Dojd televizyon kanalının Hollanda'ya yaptığı yayın başvurusu kabul edildi. İlgili açıklama kanalın genel yayın yönetmeni Tihon Dzyadko'dan geldi. Geçtiğimiz ay  Letonya yönetimi Dojd'un lisansını iptal etmişti.
 
08.31: The Wall Street Journal'ın haberine göre, Pentagon yönetimi Ukrayna'ya Stryker model zırhlı personel taşıyıcıların verilmesi konusunu değerlendirecek. ABD geçtiğimiz hafta Ukrayna'ya 50 adet Bradley piyade muharebe aracı vereceğini açıklamıştı.
 
08.28: Meteoroloji uzmanları Moskova'da tipi uyarısında bulundu. Bugün rüzgar hızının saniyede 15 metreye kadar yükselmesi bekleniyor. 11 Ocakta ise rüzgarla birlikte tipi görülecek. Yağış beklenmiyor.
 
08.25: Politico dergisi Fransa ve Polonya'nın, Ukrayna'ya tank vermesi için Almanya'yı ikna etmeye çalıştığını bildiriyor. Alman yapımı Leopard 2 tankları Türkiye ve Almanya başta olmak üzere pek çok ülkenin envanterinde mevcut. Fransız ve Alman liderler 22 Ocakta özel bir zirvede bir araya gelecek.
 
08.24: Rusya'da çıkarılan Urals marka petrolün varil fiyatındaki düşüş sürüyor. Bloomberg Primorsk limanında fiyatın 37,8 dolara kadar düştüğünü yazdı. Brent marka petrolün fiyatı ise 78,57 ruble.
 
9 Ocak 2023
 
22.36: Çekya Başbakanı Fiala, Ukrayna lideri Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Kiev'e yeni bir parti T-72 tankı sevketme sözü verdiğini söyledi.
 
22.29: Başkan Putin'e bağlı İnsan Hakları Konseyi üyesi Eva Merkaçeva, Ukrayna'daki özel askeri operasyona katılan mahkumların, yalsara uygun olarak gizli tutulan bir kararname ile affedildiğini söyledi. RIA Novosti'ye konuşan Merkaçeva, operasyona katılmak şartıyla serbest bırakılan mahkumların ilk grubunun gerekli belgeleri 5 Temmuz'da aldığını, aynı gün veya ertesi gün operasyon bölgesine yola çıktıklaklarını sözlerine ekledi. Wagner özel ordusunun kurucusu Yevgeni Prigojin, operasyona için kendilerine katılan ilk mahkum grubunun altı aylık sözleşmelerini tamamladığını, haklarındaki tüm mahkumiyet sicillerinin silindiğini söylemişti. Kremlin Sözcüsü Peskov bu yöndeki bir soruya bugün kesin bir cevap vermedi, "Af ancak yasaya uygun olabilir" dedi. (Kommersant)
 
22.24: Donetsk'de Ukrayna ordusunun kontrolündeki Bahmut şehri etrafında uzun süredir devam eden şiddetli çatışmalar, bölgenin 15 kilometre kadar güneydoğusundaki bir başka çatışma noktası olan Soledar kasabasında yoğunlaştı. İki gün önce Wagner özel ordu birliklerinin ilerlediği Soledar kasabası bugün son dönemin eb şiddetli çatışmalarına sahne oluyor. Rus ordusunun ilerlemeye başladığı, Bahmut ve Soledar yolunda kritik bir stratejik nokta olan Bahmutskoye köyünde kontrolü ele geçirdiği bildirildi.
 
Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar da bu akşam, Rusya birliklerinin Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki Soledar'a büyük bir saldırı başlattığını söyledi. Malyar,  Wagner özel askeri birliği güçlerinin yanı sıra saldırılarda ağır toplar, çok sayıda roketatar ve havan topu kullanıldığını belirtti. Kiev makamları bölgedekiçatışmalarda albay rütbeli bir komutanın öldüğünü de duyurdu. 
 
22.23: Azur Havayolu’na ait Moskova-Goa seferi yapan yolcu uçağı, bomba ihbarı nedeniyle Hindistan’ın Gucerat Eyaleti’ne acil iniş yaptı. Hindistan Ulaştırma Bakanlığı’ndan Sputnik’e yapılan açıklamada, “Uçak, Gucerat Eyaleti’nde iniş yaptı. Arama çalışmaları yapılıyor” ifadesine yer verildi. Uçağın, Moskova-Goa seferi yaptığı kaydedildi. (Sputnik)
 
20.47: Ukrayna Kültür Bakanı Oleksandr Tkaçenko, Rus besteci, şair ve yazarların eserlerinin ülke tiyatrolarında icrasının geçici olarak kısıtlanması çağrısında bulundu. Ukraynalı bakan, "Putin için Çaykovski, Puşkin, Dostoyevski Ukrayna'ya karşı mücadelesinin silahlarıysa o zaman kısıtlamaların getirilmesi gerektiğini" savundu. Daha önce Tkaçenko'nın çağrısına rağmen Ukrayna'daki Ulusal Çaykovski Müzik Akademisi yöntimi, Rus bestecinin adını konservatuarın adından çıkarmayı reddetmişti.
 
20.45: Resmi verilere göre, Ukrayna’yı terk ederek Rusya’ya gelen mültecilerin sayısı 5,1 milyonu geçti. Bunların 728 bini çocuk. 
 
19.08: Polonya Savunma Bakanlığı, ülkenin doğu sınırında yeni tümen oluşturma kararının alındığını belirtti. Tümenin yeni silah ve teçhizatla donatılacağı kaydedildi. Yapılan paylaşımda, “Tatbikat ve simülasyonlardan elde edilen sonuçlar, yeni tümen oluşturma kararına yol açtı” denildi. Bakanlık, tümenin “saldırı durumunda daha etkili savunma” sağlama fırsatını vereceğini kaydetti. (Sputnik)
 
18.48: Rusya otomobil pazarı 2022'de yüzde 59 küçüldü. Toplamda 626 bin yeni araba  satıldı. Aralık ayı satışlarının yüzde 70'i Çin ve Rus markalarına ait. Lada, aralıkta 19 binle en çok satan marka olmaya devam etti. Ardından Çin markaları Chery (7 bin 815 adet), Geely (4 bin 483) ve Haval (4 bin 406) sıralandı. Eski liderlerden yalnızca Kore markası Kia (3 bin 532 adet) ilk beşte kaldı. Diğer markaların hiç biri 3 bin araç satışına ulaşamadı.
 
18.44: Rus Ural petrolünün fiyatındaki düşüş sürüyor. Baltık Denizi'ndeki Primorsk limanından sevk edilen ham petrolün varil fiyatı 38,7 dolara düştü. Bloomberg'in Argus ajansı verilerine dayandırdığı habere göre, yılın başından bu yana Uralların fiyatı yaklaşık yüzde 10 düştü. G7 ülkeleri Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat koymuştu. 
 
18.41: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, hiçbir müttefik ülkenin "Kiev'in zaferi için yeterince çaba göstermediğini" savundu. Kuleba, "Ukrayna, askeri yardım için ortaklarına minnettar, ancak birbirimize karşı dürüst olalım: Yeterince yardım yapılmadı" dedi. Ukraynaı bakan, "ülkenin yeterince silahlanmasının Avrupa'da barışı sağlamanın en kısa yolu olduğunu" söyledi.
 
18.35: Ukrayna ordu temsilciliği, Rusya birliklerinin girdiği Soledar kasabasına yeni takviye birlikler ve araçlar yollandığını duyurdu. Daha önce, Wagner özel ordusunun kurucusu Yevgeni Progojin, Soledar'a sadece kendi Wagner savaşçılarının girdiğini, başka askeri oluşumların buna katılmadığını, şehrin yönetim binası için şiddetli savaşlar verildiğini söylemişti. Bögede şiddetli çatışmalar devam ediyor. (M. Komsomolets)
 
18.33: Almanya hükümet sözcüsü Steffen Hebeshtreit, şu anda Kiev'e Leopard 2 tankları sağlamayı planlamadıklarını söyledi.
 
18.31: Sky News, hükünetten bir kaynağa dayanarak İngiltere'nin Ukrayna'ya Challenger 2 tankları tedarik etmeyi düşündüğünü ancak henüz nihai bir karar verilmediğini duyurdu.
 
18.30: Rusya Merkez Bankası yarın için resmi dolar kurunu 70,3 ruble, euro kurunu ise 75,08 ruble olarak açıkladı.
 
18.28: Rusya İnsan Hakları Yetkilisi Tatyana Moskalkova, 12-14 Ocak tarihlerinde Türkiye'de Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç tarafından düzenlenecek bir forumda Ukraynalı ombudsman Dmitriy Lubints ile görüşmeyi planladığını bildirdi. Moskalkova, "Böyle bir görüşme planladığımı teyit ediyorum. Türkiye topraklarında Türk ombudsman tarafından organize edilecek büyük bir forum yapılacak. (Lubints'le) Görüşme olasılığı ve gündem hakkında konuştuk" dedi. Rus yetkili, forumun 12-14 Ocak tarihlerinde yapılacağını doğruladı. (Sputnik)
 
13.46: Rus Ural petrolünün varil fiyatı bu sabah başına 42,48 dolara düştü. St. Petersburg Emtia ve Hammadde Borsası'ndaki işlem sırasında fiyat yüzde 8'den fazla düştü. Brent petrolü ise 84 doların üzerinde işlem görüyor. (Lenta.ru)
 
13.39: Peskov, Rusya'nın yeni bir kısmi seferberlik ilan etmeye hazırlanmadığını belirterek, Telegram kanallarında dolaşan iddialara itibar edilmemesini istedi. 
 
13.37: Kremlin Sözcüsü Peskov, "Batı'nın Ukrayna'ya silah tedarikinin temelde hiçbir şeyi değiştiremeyeceğini, özel harekatın hedeflerine ulaşma sürecini kesintiye uğratamayacağını" savundu.
 
13.34: Başkan Putin, Duma'ya Rusya'nın Yolsuzlukla İlgili Uluslararası Cezai Sorumluluk Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin bir yasa tasarısı sundu. Anlaşma 27 Ocak 1999'da Strasbourg'da imzalanmıştı. Tasarı gerekçesinde, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından, Rusya'nın sözleşmeyi denetleyen ülkeler grubundaki  tam üyeliğinin sonlandırılması gösterildi. Kremlin Sözcüsü Peskov, "Sözleşmeden çekilmek hiçbir şekilde içeride yolsuzlukla mücadeleyi baltalamıyor. Rusya bu konuda katı bir mevzuata sahip" dedi. Peskov buna rağmen, yolsuzluk sorununun dünyanın hiçbir yerinde ortadan kaldırılamadığını, bunun bir kampanya değil, sürekliliği olan tutarlı eylemler olduğunu söyled.
 
13.29: Ukraynalı yetkilier, Putin'in yardımcısı Dmitri Kozak'ın Avrupalı ​​politikacılarla Ukrayna'da "Kore modeline göre" bir ateşkes anlaşması konusunda temas halinde olduğunu iddia ettiler. Bunun "Ukrayna'nın Kore modeli baz alınarak, mevcut fiili durumda ikiye bölünmesi" planı olduğu yorumları medyaya yansıdı. Ancak iddiaları yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Peskov, bu haberlerin "asparagas" olduğunu söyledi.   
 
13.26: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya tank teslimatı olasılığını dışlamadı.
 
13.20: Yılbaşı tatili dönüşü ruble değer kazanmaya başladı. Moskova Borsası'nda dolar kuru 70 rublenin altını test etti. Saat 13:20 itibarıyla dolar  % 2,4 oranında değer kaybederek 69,6 ruble  seviyesinden işlem görüyor. Euro %1,5 düşüşle 74,5 ruble oldu. Yuan kuru %1,82 düşerek 10,2 rubleye indi. Moskova borsa endeksi % 0,39 artışla 2164,9 puan oldu. Dolar bazlı RTS endeksi % 3,79 artarak 978,45 puana çıktı. Geçen hafta Moskova Borsası'nda dolar kuru 72,12 rubleye kadar yükselmişti. Uzmanara göre, döviz geliri olan ihracatçıların satış yapmaları dolar ve euro kurunu gevşetti.
 
12.37: Ukrayna 2008'de Gürcistan'a verdiği Buk hava savunma sistemini geri istedi, ancak olumsuz yanıt aldı. İlgili açıklama Ukrayna'nın Gürcistan özel temsilcisi Andrey Kasyanov'dan geldi.
 
12.28: Ukrayna'dan Çin'e mısır taşıyan MV Glory kuru yük gemisi Süveyş Kanalı'nda karaya oturdu. Romorkörler gemiyi yüzdürmek için çalışma yürütüyor.
 
12.11: Avrupa'da doğal gazın bin m3 fiyatı yüzde 7 artarak 811 dolara yükseldi.
 
11.47: Rusya Demiryolları İşletmesi RJD, 2022 istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geride kalan yılda taşınan yük sayısı yüzde 3,8 azalarak 1,23 milyar tona geriledi.
 
11.35: Rusya genelinde soğuk hava etkisini arttırıyor. Ufa'da sıcaklık -39,1 dereceyle son 49 yılın en düşük seviyesini gördü. Tataristan'da anormal soğuklar nedeniyle okul tatili iki gün uzatıldı.
 
11.17: Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin, aktör Artur Smolyaninov hakkında soruşturma emri verdi. Meşhur savaş filmi 9. Bölük'ün (9-aya rota) oyuncularından Smolyaninov, Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyona karşı çıkarak Rusya'yı terk etmişti. Smolyaninov, Novaya Gazeta Europe'a verdiği yeni bir söyleşide "Bu savaşa katılırsam ancak Ukrayna tarafında olur," ifadelerini kullanmıştı.
 
Öte yandan, Rusya'nın sonbaharda yabancı ajan ilan ettiği iş insanı Boris Zimin hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İçişleri Bakanlığı internet sitesinde ilgili sayfada Zimin'in hangi suçlamadan dolayı arandığı bilgisi yer almıyor.
 
10.38: İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'da 5. nesil savaş uçağı Su-57'leri "ihtiyatlı olarak da olsa" kullanmaya başladığını gözlediklerini açıkladı. Su-57 Rus hava kuvvetlerindeki en yeni ve en gelişmiş uçak olarak biliniyor.
 
10.35: Moskova Borsası'nda dolar kuru güne yüzde 1'lik düşüşle başladı. Dolar 70,8 rubleden işlem görüyor. Euro kuru da yüzde 2 düşerek 75,5 rubleye geriledi.
 
10.33: Rusya'nın DNR temsilcisi Denis Pişulin'in danışmanları, Stalin döneminin "casuslara ölüm" sloganlı karşı istihbarat örgütü SMERŞ'in yeniden kurulmasını önerdi.
 
09.33: ABD, Çin'in Tayvan'a düzenleyeceği olası bir saldırıya karşı Japonya ve Filipinler'le askeri işbirliğini derinleştirmek niyetinde. İlgili açıklama Financial Times'a konuşan Amerikalı general James Birman'dan geldi.
 
09.30: İktidardaki Birleşik Rusya partisi, özel askeri operasyona karşı çıkan üyelerini partiden atmaya hazırlanıyor. Parti özellikle taşra teşkilatlarında bu yönde denetimler başlatmak niyetinde. (Vedomosti)
 
09.16: DNR temsilcileri Soledar yakınlarındaki Bahmutske köyünü ele geçirdiklerini açıkladı.
 
09.15: Rusya'nın Zaporojya temsilcisi Vladimir Rogov, Dinyeper ırmağındaki çamurlanmanın Ukrayna'nın ırmağı forse etmeye hazırlandığını gösterdiğini açıkladı. Rogov, çamurlanmanın doğal olmadığını ve Ukrayna'nın Kahovskiy Havzası mevkiinde ırmağı geçmeye hazırlandığını düşündüklerini söyledi.
 
09.13: Almanya Ekonomi Bakanı Robert Ukrayna'ya Leopard tanklarının verilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Geçtiğimiz hafta Almanya Ukrayna'nın taleplerine uzun süre hayır dedikten sonra 40 adet Marder piyade muharebe aracı temin edeceğini açıklamıştı.
 
09.07: Duma sözcüsü Vyaçeslav Volodin, Rusya'da faaliyet gösteren yabancı şirketlerin yüzde 76'sının ülkeden ayrılmadığını açıkladı. Voolodin ayrıca yabancıların gidişinden sonra yerli üretimin hazır giyimde yüzde 42, ilaçta yüzde 15 arttığını söyledi.
 
07.53: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev ve diğer bazı politikacıların, özel operasyon konusunda Ukrayna'ya destek veren Rusların cezalandırılması, Rusya'dan ayrılanların "ömrünün sonuna kadar" dönüşüne izin verilmemesi ve gelir kaynaklarının kesilmesi gibi sert önerilerine Rusya Federasyon Konseyi Anayasa Komitesi Başkanı Andrey Klişas'tan tepki geldi. Klişas, Duma resmen savaş hali ilan edene ve bu Başkan tarafından imzalanana kadar yalnızca Anayasaya ve yasalara uygun uygulamalar olabileceğini söyledi.
 
8 Ocak Pazar
 
22.50: Cumhurbaşkanı Erdoğan,  AK Parti Kadın Kollarınca Dokumapark Modern Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen "Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda Programı"nda Ukrayna'daki durumu değerlendirdi. Son dönemde dünyanın Türkiye'nin ne yaptığına baktığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:
 
"İşte Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ne yaptılar? Dünya herhangi bir müdahalede bulunabildi mi? Hayır. Hepsi silah tüccarlarına yardım ediyor. Dünyada silah tüccarları nasıl kazanacak, nereden neyi kazanacaklar, buna çalışıyorlar. Biz de dünya barışını acaba nasıl sağlayabiliriz, bunun gayreti içerisindeyiz. Aynı günde Sayın Putin ile görüşüyoruz, Zelenskiy ile görüşüyoruz. Nasıl barıştırabiliriz diye bunun gayreti içerisinde oluyoruz. Biz bu samimiyetimizi ortaya koyarak yola devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki dünya ancak barış üzerinde yükselir. Bunun için de attığımız adımlardan dünyadaki liderler bize, 'Tahıl koridorunu açtınız, buradan gönderiyorsunuz' diyor. Sadece bu değil. Sayın Putin bana diyor ki, 'Ben bilabedel tahılı vereyim, siz de bunu fakir Afrika ülkelerine ulaştırın.' Biz de diyoruz ki tamam. Bunu fabrikalarımızda una çevirelim, fakir fukara, garip gureba Afrika ülkelerine gönderelim. Mutabık kaldık. Gel gör ki öyle eller var ki bakıyorsun yüzde 44'ünü, 46'sını nereye gönderiyor yine Avrupa'ya. Fakat biz kararlıyız, tahıl koridorundan fakir fukara, garip gureba Afrika ülkelerine yoğun bir şekilde bu ürünleri göndermeye gayret edeceğiz."
 
16.51: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Makeevka'ya düzenlediği saldırıya misilleme operasyonu ile karşılık verildiğini duyurdu. Buna göre,Kramatorsk'taki Ukrya anskerlerinin geçici konuşlanma noktalarına yoğun bir füze saldırısı gerçekleştirildi. Savunma Bakanlığı, 600'den fazla Ukrayna askerinin öldürüldüğü açıklaması yaptı.
 
16.48: Rusya'nın Kursk Bölge Valisi Roman Starovoit, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, Kursk'un  bölgesinde yüzlerce sakinin Wagner özel ordusunun kamplarında şu an eğitim gördüğünü söyledi.
 
16.45: Rusya Savunma Bakanlığı, bugün Ukrayna ile düzenlenen yeni esir takasıyla 50 Rus askerinin serbest kaldığını duyurdu. Askerler tedavi ve rehabilitasyon için Moskova'ya yollanacak.  Ukrayna Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Andriy Yermak da, mübadele sonucunda Ukrayna ordusuna bağlı 50 askeri personelin iade edildiğini duyurdu.
 
09.46: Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Anayasa Komitesi Başkanı Andrey Klişas, ​"​Rusya Federasyonu Anayasası hükümlerini göz ardı eden politikacıların ülkenin anayasal makamlarını terk etmesi gerektiğini" söyledi. Klişas, ​​"Kurallara göre oynama ve anayasayı dikkate almayı bırakma çağrısı yapan politikacılar, anayasal yetkililerini terk etmelidir" diye yazdı. İktidar partisi Birleşik Rusya'nın Duma milletvekili Oleg Morozov, Rusya anayasasına aykırı olsa bile bazı Rusların vatandaşlıktan çıkarılması çağrısında bulundu. Morozov, Rusya'da yönetimin  "kurallara göre oynamaya devam edip etmeyeceğine" karar vermesi gerektiğini, ülkeyi terk eden ve askeri operasyonu eleştirenler için "bir dizi kısıtlayıcı önlem bulmak icap ettiğini" savundu. Morozov'a göre, bu kişilerin 20 yıl süreyle Rusya Federasyonu'na girişleri yasaklanabilir.
 
08.55: ABD'nin eski Dışişleri Bakanlarından Condoleezza Rice ve eski Savunma Bakanılarından Robert Gates, The Washington Post için kaleme aldıkları ortak makalede, Putin'in Ukrayna'dan eylülde ilhak edilen dört bölgeyi geri vermeyeceğini savundu. "Zaman Ukrayna'dan yana değil" başlıklı makalede, "Putin için yenilgiyi kabul etmek bir seçenek değil. Rusya'nın bir parçası ilan ettiği dört doğu eyaletini Ukrayna'ya bırakamaz. Bu yıl hedeflenen askeri başarıya ulaşamazsa, gelecekte yeni saldırılarda sıçrama tahtası olacak şekilde, doğu ve güney Ukrayna'daki mevzilerin kontrolünü elinde tutması gerekiyor” denildi. İki eski ABD'l bakan, "Putin'in 'mesih misyonunun' Rus İmparatorluğu'nun yeniden kurulması olduğunu ve bu nedenle Ukrayna'nın tamamını Rus kontrolü altına almaya kararlı olduğunu" savundu.
 
Makalede, "Vladimir Putin, Ukrayna'yı tümüyle yeniden Rusya'nın kontrolü altına almaya veya bunu başaramazsa yaşayabilir bir ülke olmaktan çıkarma fikrine tamamen bağlı. Rus İmparatorluğunu yeniden kurmanın, onun tarihi kaderi -mesihsel misyonu- olduğuna inanıyor ve Zbigniew Brzezinski'nin yıllar önce vurguladığı gibi, Ukrayna olmadan Rus İmparatorluğu olamaz" denildi.
 
Rice ve Gates, Ukrayna'nın askeri potansiyelinin tamamen Batı kaynaklarına bağlı olduğunu savunarak, "Ukrayna'nın Rus güçlerine karşı başka bir büyük atılımı ve başarısı olmazsa, aylarca sürecek askeri çıkmazda Batı'nın Ukrayna'ya ateşkes müzakeresine başlaması için baskısı artacaktır. Mevcut koşullar altında, müzakere edilen herhangi bir ateşkes, Rus güçlerini daha iyi hazırlanarak işgallerine devam etme yolunda güçlendirecektir. Bu kabul edilemez. Böyle bir senaryodan kaçınmanın tek yolu, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna'ya acilen askeri idesteği arttırmasıdır. NATO üyeleri Ukraynalılara daha uzun menzilli füzeler, gelişmiş dronlar, top mermileri dahil mühimmat stokları, daha fazla keşif ve gözetleme kabiliyeti ve teçhizat sağlamalıdır. Bunlara aylar içinde değil, haftalar içinde, acien ihtiyaç duyulur" diye yazdı.
 
Makalenin sonunda bu adımlar, "gelecekte Rusya ile çatışmaktan kaçınmanın acil yolu" olarak tanımlandı.
 
Condoleezza Rice, 2005-2009 yılları arasında, George W. Bush yönetiminde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Robert Gates, 2006-2011 yılları arasında George W. Bush ve Barack Obama döneminde ABD Savunma Bakanıydı.
 
08.51: Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Ramzan Kadırov, Rusya Ulusal Muhafızları (Rosgvardiya) Çeçenistan İdaresi’nden yaklaşık 300 Ahmat-1 çevik kuvvet savaşçısının Ukrayna’da devam eden özel askeri operasyon bölgesine doğru yola çıktıklarını bildirdi. (Sputnik)
 
08.47: İktidarın büyük ortağı Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) eş başkanı Lars Klingbeil, Başbakan Scholz'un Ukrayna'ya Leopard tankları vermeme kararını desteklediğini söyledi. Dün Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de Ukrayna'ya tek taraflı olarak Leopard tedarik etmeyeceklerini, bu konuda Batı ittifakının ortak kararı olması gerektiğini söylemişti.
 
7 Ocak Cumartesi
 
21.07: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın sanat ve kültür hayatının 119 ünlü ismine yaptırımlar getirdi. Yönetmen Nikita Mihalkov, şarkıcılar Sergey Lazarev, Philip Kirkorov, Dima Bilan, Irina Allegrova da listede.
 
20.37: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan'ın Ukrayna'da karşılıklı ateşkes çağrısı yaptığını belirterek, "Bu (ateşkes) sadece 36 saate değil, bunun ötesine uzatılmalıdır. iki tarafın bir araya gelebileceği bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.
 
Kalın, iki tarafın da savaş alanında kesin zafer elde edecek durumda olmadığını, "bu savaşı sürdüren ve herhangi bir müzakere için daha zor hale getirenin Rus bombardımanı" olduğunu, tek taraflı ateşkesin en azından "Rusya'nın durması" anlamına geldiğini belirtti. 
 
Kalın, "Bu, Cumhurbaşkanımızın dün yaptığı görüşmede her iki lidere yerel ateşkesler yapabilmemiz için teklif ettiği şeydi. Belki bu, müzakerecilerin yeniden bir araya gelebileceği bir tür müzakere ortamına dönüşebilir. Ancak elbette bu çağrıyı yapmaya devam etme konusunda kararlıyız. Ancak gerçekçi bir şekilde konuşursak, sahadaki gerçekler öyle ki iki taraf da bu noktada silahlarını bırakıp müzakere masasına gelmeye istekli görünmüyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde Ukrayna'da çatışmaların daha da hızlanacağını görmekten endişe duyuyoruz." dedi.
 
İbrahim Kalın, savaşın devam etmesinin herkes için daha fazla yıkım ve kayıp getireceğinin altını çizerek "Tarafları müzakere masasına oturtmak için Rusya, Ukrayna, Batı bloku, NATO ülkeleri, ABD ve diğerleriyle her yönden çabalarımızı gerçekten artırmamız gerektiğini düşünüyorum. Demek istediğim, her iki taraf için de savaş alanında kesin bir askeri zafer çağrısı yapmak oldukça zor, elde edilmesi oldukça zor. Taraflar bazı taktiksel hedeflere ulaşabilirler ancak burada herhangi bir stratejik amaca hizmet etmeyeceklerdir." değerlendirmesinde bulundu.
 
15.48: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ile Çin arasındaki ittifakın Batı'yı tehdit ettiğini savundu. Stoltenberg, "Rusya ve Çin, farklı bir dünya düzeni arzusuyla birleşiyor. Gerçek şu ki, bizim değerlerimizi paylaşmıyorlar ve özgürlük ve demokrasiye olan inancımıza karşı çalışıyorlar. Böylesine tehlikeli bir dünyada NATO ülkelerinin birbirine kenetlenmesi gerekiyor. Çin'in Ukrayna'daki savaş nedeniyşe Rusya'yı kınamayı redderek ve suçu NATO'ya yükleyerek Rusların tutumunu teşvik ediyor" dedi. 
 
15.40: Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Telegram kanalında, ABD Temsilciler Meclisi başkanlığına Cumhuriyetçi Parti'den Kevin McCarthy'nin seçilmesine ilişkin yorum yaptı. Aşağıdaki karikatürü paylaşan Medvedev, "On beş tur: ABD'deyi yöneten partiler Temsilciler Meclisi başkanını seçmedi, ancak bir domuz leşini sürükledi" diye yazdı.
 
 
15.36: Kazakistan Tarım Bakanlığı, McDonald's'ın Rusya'daki bazı işletmelerin satışından sonra malzeme temininde yaşanan sorunlar nedeniyle Kazakistan pazarını terk edeceğini duyurdu.
 
15.35: Merkez Bankası'nın raporuna göre, geçen yıl Ukrayna Batılı ülkelerden 32,1 milyar dolar aldı.
 
15.31: Rusya Savunma Bakanlığı, "Ukrayna tarafının devam eden bombardımanına rağmen ateşkese uymaya devam edileceğini" duyurdu. Diğer yandan Savunma Bakanlığı, “Ukrayna ordusunun bombardıman gerçekleştirdiği tüm mevzileri, Rus birliklerinin karşılık ateşi ile bastırıldı” açıklamasını yaptı. Putin'in Noel nedeniyle tek taraflı ilan ettiği 35 saatlik ateşkes bu gece yarısı sona erecek.
 
09.36: Game of Thrones oyuncusu ve Charlie Chaplin'in torunu Oona Chaplin, sinemada "kötü Ruslar" klişesinin terk edilmesi çağrısında bulundu. Independent'a verdiği bir röportajda, bir sonraki filmin senaryosuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Chaplin, "Filmde bir kötü Rus adam ve bir İngiliz iyi adam var. Rusların kötü adamlar olmasından bıktım. Toplumun hemfikir olabileceği "daha iyi bir Rus klişesi" bulalım. Rusya ile yaşadığımız ideolojik savaş geride kaldığında her şey harika olacak” dedi.
 
09.33: Duma milletvekili emekli korgeneral Andrey Gurulev, Polonya'nın Ukrayna'daki çatışmaya müdahale etmesi ihtimaline karşı Rusya'nın seferberlikle rezerv kuvvetler hazırlaması gerektiğini savundu. Gurulev, "Buna stratejik caydırıcılık denir" dedi. (Kommersant)
 
09.30: İngiliz Telegraph gazetesi, Fransız lider Emmanuel Macron'un "tekerlekli tank" olarak bilinen 105 mm top kullanan AMX-10 RC zırhlı savaş araçlarını Ukrayna'ya vererek dile getirilmeyen bir "askeri tabuyu yıktığını" bildirdi. Fransa'nın Batı yapımı tankı Ukrayna'ya ilk gönderen ülke olduğu, bununla "kırmızıçizgi"nin geçildiği, Macron'un bu girişimiyle Ukrayna'ya askeri destekte sembolik olarak ABD, Almanya ve İngiltere'yi geride bıraktığını yazdı.
 
09.27: Başkan Putin bu sabah yayınladığı mesajla halkın Noel'ini kutladı. Putin, bu kutsal günün herkese ilham verdiğini, toplumda merhamet, şefkat, nezaket ve adalet gibi değerleri teşvik ettiğini söyledi.
 
09.25: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupa'nın şu anda Rusya ile normal ilişkilere sahip olamayacağını söyledi. Romanya portalı Digi24 ile yaptığı röportajda Baerbock, Rusya'ya karşı ortak güvenliğin sürekli olarak güçlendirilmesi çağrısında bulundu.
 
09.21: Bölge Valisi Mihail Razvojayev, hava savunma sistemlerinin devreye girerek Sivastopol semalarında Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracını Kuzey İskelesi bölgesinde düşürdüğünü söyledi. Daha önce de 2 ve 4 Ocak tarihlerinde yetkililer toplam dört insansız hava aracının imha edildiğini duyurmuştu.
 
09.19: Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'de doğal gaz merkezi kurulması için fiziki altyapının tamamladığını söyledi. Dönmez'e göre Rusya, İran ve Azerbaycan, Avrupa pazarı için Türkiye gaz piyasasında oyuncu olabilir. 
 
09.18: ABD yönetimi, Abrams tanklarını Ukrayna'ya göndermeyi reddetmelerini "çok fazla yakıt tüketmesi ve kullanımındaki zorluklarla" açıkladı. (Kommersant)
 
08.26: Ortodoks Hıristiyan dünyası, dün gece düzenlenen ayinlerle Noel’i kutladı. Başkanı Putin, bu yıl Kremlin Sarayı’nın bahçesindeki Blagoveşenski (Müjde) Kilisesi’nde mum dikerek tek başına dua etti. Federal TV kanalı ORT’nin yayınladığı görüntülerden Rus liderin din adamlarınca kapıda karşılandığı, ayine tek başına katıldığı görülüyor. Putin Noel'i genellikle başkent dışındaki kiliselerde kutluyordu. Daha önce Moskova'da yalnızca iki kez kalmıştı: 2000'de başkan vekili statüsündeyken ve  geçen yıl Kovid salgını nedeniyle Moskova yakınındaki ikametgahı Novo-Ogaryovo'nun kilise evinde. Putin daha çok Noel’i St. Petersburg’da karşılamıştı. Öte yandan Rusya Ortodks Patriği Kirill, geleneksel olarak Moskova’ndaki Kurtarıcı İsa Kilisesi’nde yapılan ve televizyonlardan canlı yayınlanan ayini yönetti. 
 

 

6 Ocak Cuma
 
22.50: İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, milyarder Roman Abramoviç, 24 Şubat'ta Rusya Ukrayna'ya askeri operasyona başlamadan önce varlıklarının önemli bir kısmının mülkiyetini resmen çocuklarına devretti. Habere göre, Abramoviç yaklaşık 4 milyar dolarlık" devir işlemi" gerçekleştirdi. 
 
22.02: Wagner'e yakın askeri bloggerlar Rus birliklerinin Soledar'ın merkezine doğru ilerlediğini bildiriyor.
 
21.30: Amerika Birleşik Devletleri, önceki gün açıklandığı üzere Ukrayna'ya 3 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketin' onayladı. Söz konusu yardımın 2,8 milyar dolarlık kısmı Pentagon stoklarındaki silahları kapsıyor. Yeni pakette Ukrayna'ya verilecek silahlar arasında Bradley marka piyade muharebe araçları ve kundağı motorlu obüsler önemli bir yer tutuyor. (Kommersant)
 
21.09: ABD Maliye Bakanlığı, Qods Aviation şirketinde yönetim kademesinde bulunan 6 İran vatandaşını kara listeye aldı. Bakanlık, şirketin Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı insansız hava araçlarının sevkiyatında rol aldığını iddia ediyor.
 
16.08: Ukraynalı yetkililer, Dinyeper şehrindeki Mihail Lomonosov heykelini demonte etti. Rus bilim insanı Lomonosov, Moskova Devlet Üniversitesi'nin kurucularından biri olarak tanınıyor.
 
14.33: Rusya Savunma Bakanlığı, Vladimir Putin'in emri doğrultusunda tek taraflı ateşkes ilan edildiğini açıkladı. Açıklamada Ukrayna tarafının ateşkes kararına uymadığı ve Rusya'ya ait pozisyonları hedef almaya devam ettiği belirtildi.
 
14.26: Yevgeni Prigojin, Wagner birliklerinin "Soledar'ı ele geçirmeye yakın" olduğunu söyledi. Askeri gözlemciler Rus ordusunun Bahmut'u alabilmek için önce şehrin kuzeyindeki Soledar'ı ele geçirmesi gerektiği görüşünü dile getirmişti.
 
14.19: Unian ajansı Ukrayna genelinde hava saldırısı alarmı verildiğini bildiriyor. Rusya bugün saat 12.00'dan itibaren 36 saatlik  ateşkes ilan etmiş, ancak Ukrayna teklifi "ikiyüzlülük" olarak niteleyerek reddetmişti.
 
13.44: Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ukrayna'daki çatışmanın şiddetlenmesini öngördüklerini söyledi.
 
 
13.03: Politico dergisinin haberine göre, ABD yönetimi Ukrayna'ya RIM-7 Sea Sparrow güdümlü füze temin etmeye hazırlanıyor. Ukrayna'nın normalde hava hedeflerini vurmak için gemilerden ateşlenen bu füzeleri, elindeki Sovyet yapımı Buk bataryalarına entegre etmenin bir yolunu bulduğu bildirildi.
 
12.14: Global Firepower portalı, dünyanın en güçlü orduları sıralamasının 2022 sonuçlarını açıkladı. ABD'nin lider konumda bulunduğu listede Rusya 2'nci, Ukrayna 15'inci sırada yer aldı. Ukrayna bir önceki yılın sıralamasında 22'nci olmuştu. Türkiye bu yıl 11'nci sırada yer aldı.
 
11.18: Estonya, Sovyetler Birliği döneminden kalma askeri anıtların sökülmesi için 900 bin euro bütçe ayırdı. İlgili açıklama hükümet sözcüsü Yevgeniya Vyarya'dan geldi.
 
11.15: Rusya'nın ünlü yönetmenlerinden Nikita Mihalkov Kovid-19 teşhisiyle hastaneye kaldırıldı. 77 yaşındaki sinemacının durumunun ağır olduğu bildiriliyor.
 
11.02: Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya pompaladığı doğal gaz miktarını üst üste beş gündür düşürüyor. Kommersant'ın haberine göre, son bir haftada pompalanan gaz miktarı 7,8 milyon m3'lük düşüşle 35,5 milyon m3'e geriledi. 5 Ocak günü Avrupa piyasalarında doğal gazın bin m3 fiyatı 2021 eylül ayından sonra ilk kez 700 doların altına inmişti.
 
10.26: Rusya Federal Yol Ajansı Rosavtodor, Kırım Köprüsü'nün karayolu bölümündeki tamir çalışmalarının mart ayında tamamlanacağını açıkladı. Açıklamada köprünün demir yolu kısmıyla ilgili bir bilgi yer almadı.
 
09.46: Rusya'nın yabancı ajan ilan ettiği komedyen Maksim Galkin, Dubai'de düzenlenen bir eğlencede, seyircinin "Slava Ukraine!" (Şan olsun Ukrayna'ya!) seslenişine "Geroyam slava!" (Kahramanlara şan olsun!) şeklinde yanıt verdi. Söz konusu selamla Ukrayna ordusu tarafından kullanılıyor. Birkaç gün önce yaşanan benzer bir hadise nedeniyle şarkıcı Valeri Meladze'nin de Rusya vatandaşlığından çıkarılması talep edilmişti. Olayı haberkeştiren RBC gazetesi Galkin'in görüntülerini Russia Today yayınladığını yazdı.
 
09.37: İzvestiya gazetesi, Kazakistan'ın 2022'de petrol sevkiyatı için Rusya dışında bir yol bulmayı başaramadığını iddia etti. Kasım ayında Kazakistan Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yle Trans-Hazar güzergahının faaliyete geçmesi konusunda anlaşmaya varmıştı. Trans-Hazar üzerinden taşınacak Kazakistan petrolünün hacminin 2025'ten önce yıllık 10 milyon tona yükseltilmesi planlanıyor.
 
08.55: Pentagon bugüne kadar batılı ülkeler tarafından askeri eğitim verilen Ukraynalıların sayısını 12 bin olarak açıkladı. ABD'li uzmanlar tarafından eğitilen askerlerin sayısı 3 bin 100 olarak paylaşıldı.
 
08.54: ABD Hokey Ligi NHL, yıldızlar karması maçına 6 Rus vatandaşını da çağırdı. Çağrılanlar arasında rekortmen sporcu Aleksandr Oveçkin de var.
 
08.41: Fransa ve ABD'nin ardından Almanya da Ukrayna'ya piyade muharebe aracı vereceğini duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden ile Almanya şansölyesi Olaf Scholz'un dün gece yaptığı ortak açıklamada, ABD'nin Bradley, Almanya'nın ise Marder model piyade muharebe amacı temin etmesi konusunda anlaşmaya varıldığı açıklandı. Almanya ayrıca ABD'nin ardından Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi göndereceğini açıklayan ikinci ülke olacak. Ukrayna Almanya'dan uzun süredir Leopard 2 tankalarının yanı sıra Marder istiyordu.
 
Szholz'la yaptığı görüşme konusunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Joe Biden "Ukrayna'daki çatışma şu anda kritik bir noktada. Bu yüzden bu ülkeye yaptığımız askeri yardımı arttırmaya hazırlanıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Scholz'un Biden'la görüştüğü sırada Almanya ve İngiltere'nin savunma bakanları da Londra'da bir araya geldi. Görüşme sonrası yapılan basın toplantısında Alman bakan, "Tank verilecek mi?" şeklindeki bir soruya "Ukrayna'nın ihtiyaçları konusunu görüşmeye devam ediyoruz" yanıtını verdi. İngiliz bakan ise yeni yardımlar arasında "tankların da olabileceğini" söyledi. (Kommersant)
 
5 Ocak Perşembe
 
23.33: ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya Bradley tipi zırhlı araç gönderme seçeneğini değerlendirdiklerini açıkladı. Reuters ise Ukrayna'ya yönelik yeni askeri yardım paketine yaklaşık 50 Bradley dahil edileceğini geçti. Pentagon, Bradley zırhlı piyade araçlarını "tank katilleri" olarak adlandırdı. (M. Komsomoltes)
 
23.23: Putin'in Noel için 36 saatlik ateşkes kararını reddeden Ukrayna Devlet Başkanı'nın başdanışmanı Mihail Podolyak'ın açıklamalarına Kremlin'den yorum geldi. Peskov, bu görüşün Zelenskiy'nin bakış açısını ifade ettiğinden şüphe duyduğunu söyledi.  Peskov, "Podolyak'ın Ukrayna Devlet Başkanı'nın görüşünü ifade edip etmediğini yargılamak bizim için zor" dedi.
 
23.21: Associated Press'in bildirdiğine göre, Ukrayna'ya yönelik yeni ABD askeri yardım paketi, 3 milyar dolarla Ukrayna için en büyük paket olacak.
 
23.20: İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverley, İngiltere veya müttefik ülkelerin gelecekte Ukrayna'ya tank gönderebileceğini bildirdi. (Sky News)
 
23.18: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba,  "Putin'in önerdiği ateşkes ciddiye alınamaz ve alınmamalıdır" dedi.
 
23.16: Başkan Biden, Putin'in Noel ateşkesi kararını "biraz oksijen bulma girişimi" olarak nitelendirdi.
 
20.06: Zelenskiy'nin müzakerelerden sorumlu başdanışmanı Mihail Podolyak, Putin'in Noel için çatışma hattında geçici ateşkes yapma önerisini eleştirdi ve bu girişime "ikiyüzlülük" olarak niteledi. RBC'nın aktardığına göre Podolyak, "Ukrayna yabancı topraklara saldırmadı. Geçici ateşkes ancak Rusya işgal altındaki topraklardan çekilirse mümkün olur" dedi.
 
18.17: Başkan Putin, Ortodoks Noeli nedeniyle 6 Ocak'ta Moskova saatiyle 12:00'den 7 Ocak 24:00'e kadar tüm bölgelerde ateşkes ilan edilmesi talimatını verdi. Bu talep, Patrik Kirll tarafından gündeme getirilmişti.
 
18.15: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan görüşmede, Rusya ve Ukrayna arasında kalıcı barış için arabuluculuk görevi üstlenmeye hazır olduğunu tekrarladı.
 
17.07: Moskova'daki Amerikan Büyükelçiliği, Telegram kanalında Ruslara seslenen bir mesaj yayınlayarak, iki ülkenin geçmiş ortak başarılarını, ortak kültürlerini hatırlattı ve "daha barışçıl bir gelecek" isteyen Rusya Federasyonu vatandaşlarıyla dayanışma ifade etti. Mesajda, "Yaşananların size yakışmadığına inanıyoruz, daha barışçıl bir gelecek yaratmak için çabalayan her biriniz ile dayanışma içindeyiz” denildi. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Telegram'daki yorumunda büyükelçiliğin bu mesajını "Sinizmin doruk noktası olarak" nitelendirdi, videoyu hazırlayanları Hitler'in Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in mirasçıları ve "o... çocukları" diye niteledi. 
 
16.59: Belarus Savunma Bakanlığı, Rusya'dan ülkeye yeni askeri kuvvetlerin geldiğini duyurdu. Bakanlık açıklamasına göre, "Belarus ile Rusya bölgesel birlik oluşturmaya devam ediyor ve tatbikatlara hazırlanıyor". Minsk'in açıklamasında, "Mevcut duruma göre bu süreç aşama aşama ilerliyor" denildi. Ekim ayında Belarus Savunma Bakanlığı, ülkedeki Rus askeri sayısının 9 bin civarında olacağını bildirmişti. (RBC)
 
16.12: Avrupa'da Eylül 2021'den bu yana ilk kez doğal gazın fiyatı bin metreküp başına 700 doların altına düştü. 
 
16.09: Rusya Ortodks Patriği Kirill, 6 Ocak saat 12:00'den 7 Ocak saat 24:00'e kadar askeri operasyon bölgesinde Ortodks Noeli için ateşkes uygulanması çağrısında bulundu. 
 
16.08: Tayvan, Rusya ve Belarus’a yüksek teknoloji ürünleri ihracatına, "askeri amaçlarla kullanılmasını önlemek için" yeni kısıtlamalar getirme kararı aldı.
 
15.28: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşüp görüşmeyeceği konusunda ''Rusya-Türkiye-Suriye liderleri olarak görüşeceğiz'' ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan, "Putin ile görüştüm. Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirdik. Suriye'deki gelişmeler Rusya-Türkiye-Suriye olarak istihbarat savunma bakanlarımızın Moskova'da bir araya gelişleriyle bir süreç başlattık. Ardından dışişleri bakanlarımız üçlü olarak bir araya getireceğiz. Gelişmelere göre liderler olarak bir araya geleceğiz. Bugün yine Zelenskiy ile de görüşeceğim. Tahıl ve gübre olayını görüşeceğiz." dedi.
 
13.38: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, enerji başta olmak üzere Türkiye-Rusya ilişkileri ile Rusya-Ukrayna savaşı ve Suriye dahil bölgesel konular ele alındı. 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye’de bir doğalgaz merkezi kurulması yönünde altyapıyı güçlendirdiklerini ve güçlendirmeye devam ettiklerini belirterek, bu konuda en kısa sürede yol haritasını tamamlayıp uygulamaya yönelik somut adımları atmayı hedeflediklerini ifade etti.
 
Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili müzakerelerin olumlu sonuç verdiğine tahıl koridoru, esir değişimi ve Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki güvenli bölge girişimlerinde şahit olduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, barış ve müzakere çağrılarının tek taraflı ateşkes ilanı ve adil çözüm vizyonuyla desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü PKK/PYD/YPG’nin Türkiye’nin sınır bölgelerinden, özellikle Tel Rifat ve Münbiç’ten temizlenmesi için artık somut adım atılması gerektiğini vurgulayarak, Suriye konusunda somut netice almak için rejimin yapıcı olması ve siyasi süreçte birtakım adımları hayata geçirmesi gerekli olduğunu ifade etti.
 
10.28: Yeni yılda Rus turistlerin en çok ziyaret ettiği ülkeler ATOR tarafından belirlendi. Birleşik Arap Emirlikleri en popüler turizm merkezi oldu. Mısır ikinci, Türkiye üçüncü sırada.
 
10.26: Özel ordu Wagner'in kurucusu ve sahibi Yevgeni Prigojin, Ukrayna'da özel askeri operasyona katılan ilk mahkum grubunun altı aylık sözleşmelerini tamamladığını ve varılan anlaşmaya uygun oarak mahkumların tüm sabıka kayıtlarının silindiğini söyledi. RIA Novosti'nin Wagner kaynaklarından edindiği bilgiye göre, affedilenlerin ilk grubu iki düzine eski mahkumu içeriyor.
 
08.27: Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Kommersant, bugünkü manşetinden yayınladığı makalede,  "Batı ve Doğu, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bağımlı hale geldi" dedi. Erdoğan'a yazarın uygun bulduğu "Yeri doldurulamaz Recep" sıfatı manşete çekilen Kirill Krivoşoyev imzalı yazıda, "Özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana çatışmanın tarafları arasında neredeyse tartışmasız arabulucu statüsünü korumaya devam ettiği için Erdoğan'a 2022'de dünyanın en başarılı siyasetçisi denilebilir" denildi.
 
Yazara göre, Erdoğan bir yandan mevcut durumdan siyasi ve ekonomik faydalar elde ediyor, diğer yandan sürekli olarak barışın bir an önce sağlanması gerektiğini söylüyor. Makalede, "Oysa bu kriz ne kadar uzun sürerse, Rusya'ya Batıdan daha çok yaptırım uygulanır ve Türkiye'nin çıkarları da o kadar artar. Bu da Erdoğan'a kendi ülkesindeki sorunları atlatmasında yardımcı olur" deniliyor.
 
Kommersant yazarına göre, "Türkiye, Rusya ile Batı arasındaki krizden yararlanıyor; ticaretten, gaz dağıtım merkezi projesine ve İstanbul'da imzalanan bir tahıl anlaşmasına kadar beklenmedik kazançlar sağlıyor. Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılmak için başvurmasıyla Türkiye de NATO üzerinde yeni bir baskı unsuruna sahip oldu."
 
Makalenin sonunda, mevcut durumda Türkiye'de bu yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin "dış politikada da kader seçimi"  haline geldiğinin altı çiziiyor. ve "Sayın Erdoğan kaybederse, geniş bir bölgede kurulan tüm etkileşim modelinin ciddi şekilde revize edilmesi gerekecek" deniliyor.
 
Yazı şöyle bitiyor: "Muhalefet adayına karar verdiğinde Türk liderin yeniden seçilme şansını değerlendirmek mümkün olacak. Ancak rakiplerine kıyasla anket puanları göz önüne alındığında, durum en azından beiirsiz görünüyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan için en başarılı yılın ardından en talihsiz yıl gelebilir."
 
08.19: Erdoğan'ın Putin ve Zelensky ile pazar günü yapılacağı açıklanan telefon görüşmelerinin gerçekleştiğine dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Pazar günü Putin, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile, Zelenskiy ise Macron ile bir telefon görüşmesi yaptı. 
 
4 Ocak Çarşamba
 
23.26: Moskova'da vazı AVM'ler, bomba ihbarları üzerine tahliye edildi. Reçnoy, Vodny, Prince Plaza, Riviera AVM'lerine telefonla yapılan ihbarlar asılsız çıktı.
 
23.23: Rusya'nın deniz limanlarının kargo hacminin 2019'da erişilen pandemi öncesi seviyeye döndüğü bildirildi. Rus Federal Deniz ve Nehir Taşımacılığı Ajansı’nın (Rosmorreçflot) sitesinde yayınlanan açıklamaya göre Rusya deniz limanları üzerinden kargo aktarma hacmi 2019'da erişilen pandemi öncesi seviyeye döndü ve 2022 yılı kayıtlarına göre 840 milyon tona ulaştı. (Sputnik)
 
22.31: İktidar partisi Birleşik Rusya'nın Duma milletvekili  Yevgeni Fedorov, ABD'nin Moskova'nın gökdelenlerden oluşan iş merkezi bölgesi Moscow City'e saldırı düzenlemeye hazırlandığını iddia etti. Fedorov, bunun için ABD ordusunun Tomahawk füzelerini veya insansız hava araçlarını kullanacağını savundu.
 
22.11: ABD yönetimi Kiev için yeni askeri yardım paketi hazırlandığını, pakette ilave MLRS HIMARS sistemleri de olabileceğini duyurdu.
 
22.09: Zaporjye Bölgesi Vali Vekili Balitsky, Ukrayna'nın Vasilyevka'yı bombalaması sonucunda 5 kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını söyledi.
 
22.07:  Sadece Almanya'ya, 2 Ocak'a kadar Ukrayna'dan 1 milyon 46 bin mülteci resmen giriş yaptı.  
 
15.48: Moskova borsasında dolar kuru 72 rublenin üstüne çıktı.
 
15.46: Zaporojye bölgesinin Rusya tarafından atanan yöneticilerinden Volodimir Rogov, Ukrayna ordusunun Vasilyevka'daki askeri komutan merkezine saldırdığını söyledi. Rogov, ölü ve yaralılar olduğunu ama sayı verilemediğini söyledi.  (Kommersant)
 
15.45:  Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Patriot hava savunma sistemlerinin Ukrayna'ya devri için hazırlıkların başladığını söyledi. Bakana göre Batı üretimi tankların da bu yıl içinde teslimi bekleniyor.
 
15.44: Brent petrolün Londra borsasındaki fiyatı 21 Aralık'tan bu yana ilk kez varil başına 80 doların altına düştü.
 
15.40: Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi (GUR) Başkanı Kirill Budanov, Kiev'in ilkbaharda kapsamlı bir saldırı başlatma planları olduğunu açıkladı. ABC'ye demeç veren 
Budanov'a göre istihbarat, en yoğun çatışmaların mart ayında olmasını bekliyor. 
 
14.01: "Kısmi seferberliğin ekim ayında resmen sona erdiğinin açıklanmasına rağmen, Rusya kamuoyunda ikinci seferberlik dalgasıyla ilgili iddialar devam ediyor" diye yazan Moskovski Komsomolets gazetesi, "Kimileri yeni seferberliğin başlamak üzere olduğuna inanıyor. Ancak uzmanlar öyle düşünmüyor" vurgusu yaptı. Gazetenin haberine göre, Devlet Duması Savunma Komitesi üyesi Andrey Gurulyov, ikinci bir seferberlik dalgası için herhangi bir neden olmadığını savundu. General rütbeli milletvekili, "Önümüzdeki altı ay içinde başka bir seferberlik gerekliliği görmüyorum" dedi. 
 
13.57: Roskosmos'un eski başkanı Dmitri Rogozin, Fransa Büyükelçisi Pierre Levy'ye ameliyat sonrası sırtından çıkarılan Fransız Sezar obüsünden fırlatılmış bir mermi parçası gönderdi ve eklediği mektupta mermiyi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a teslim etmesini istedi. Rogozin askeri operasyon bölgesinde gönüllü olarak görev yaparken Ukrayna saldırısında yaralanmıştı. (Kommersant)
 
13.56: Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'ndeki Sivastopol kentinin Valisi Mihail Razvojayev, bu sabah Rus savunma sistemlerinin Belbek ilçesi semalarında deniz üzerinde seyreden 2 İHA'yı vurduğunu belirtti. Telegram hesabından açıklama yapan Razvojayev, "Sabah hava savunma sistemleri, Belbek ilçesinde deniz üzerinde 2 İHA'yı vurdu. Tüm birimler olağan şekilde çalışıyor" dedi. Sivastopol kenti, Rusya Karadeniz Filosu'nun ana üssü durumunda. Son birkaç ay içinde saldırı girişimleriyle karşı karşıya kalan kentte 29 Ekim'de düzenlenen saldırıda mayın tarama gemisi Ivan Golubets ve Yujnaya Körfezi'ndeki bom bariyeri çok küçük hasarlar almıştı. (Sputnik)
 
13.14: Sıcak geçen kışın da etkisiyle talep azalırken, Avrupa'da doğal gazın fiyatı bin metreküp başına 750 doların altına düştü. 18 Şubat'tan bu yana ilk kez bu kadar düşük fiyat görüldü.
 
13.13: Ukrayna genelinde hava saldırısı alarmı verildi.
 
13.12: Rusya'nın Ukrayna üzerinden Avrupa'ya transit doğal gaz sevkiyatı temmuz ayından bu yana ilk kez günlük 40 milyon metreküpün altına düştü.
 
13.11: Euro, Moskova borsasında 76 rublenin üzerinde işlem gördü. 
 
13.09: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ile Rusya'nın Suriye'de ortak devriyesine yönelik açıklamalarda bulundu. Bakan Akar "Suriye'nin kuzeyine ilişkin Rusya ile yapılan ortak devriyeler geliştirilebilir" ifadelerini kullandı.
 
08.31: Sovyetler Birliği tarihininin en sansasyonel protesto eylemlerinden birini gerçekleştiren ünlü muhalif Viktor Vaynberg 92 yaşında İsrail'de hayatını yitirdi. Vaynberg 25 Ağustos 1968'de Kızıl Meydan'da düzenlenen 7 kişilik gösteriye katılanlardan biriydi. Göstericiler Sovyetler Birliği'in Prag Baharı sonrası Çekoslovakya'ya asker göndermesini protesto etmişlerdi. (Kommersant) 
 
08.23: Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'daki çatışmaların son bulması amacıyla bugün hem Zelenskiy, hem de Putin'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirmeyi planlıyor. Interfaks'a konuşan Kremlin sözcüsü Peskov da görüşme planını doğruladı.
 
05.47:  Ukrayna ordusunun 1 Ocak gecesinde, Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DHC) Makeyevka kentinde, düzenlediği füze saldırısı sonucunda hayatını kaybeden Rus asker sayısı 89'a yükseldi.
 
Rus Korgeneral Sergey Sevryukov'un açıklamasına göre, Ukraynalı askerler, Rus askeri birliğinin geçici konuşlanma noktasına 6 HIMARS roketi fırlattı, hava savunma sistemleri 2 roketi durdurdu, 4 tanesi askerlerin konuşlandırıldığı binaya isabet etti.  "HIMARS başlıklarının patlaması, binanın çökmesine neden oldu" diyen Korgeneral Sevryukov, "Felaketten hemen sonra, bu askeri birliğin komutan ve subayları, diğer birliklerin komutanları ve askerleri, yaralıları kurtarmak için mümkün olan tüm önlemleri aldı. İlk yardım sağlandı, yaralılar sağlık tesislerine tahliye edildi" diye konuştu.
"Betonarme yapıların enkazında yapılan incelemelerde maalesef hayatını kaybeden yoldaşlarımızın sayısı 89'a yükseldi" diye ekleyen Sevryukov, "Rus ordusu, Ukrayna birliklerinin Makeyevka'yı vurduğu HIMARS fırlatıcısını karşılık ateşiyle imha etti" dedi.
 
Sevryukov, 'olayın nedeninin bir komisyon tarafından araştırıldığını fakat asıl sebebin, yasağa rağmen düşman silahlarının menzilinde personel tarafından cep telefonlarının toplu kullanımı olduğunun açık olduğunu' söyledi ve şunları ekledi:
 
"Bu faktör, düşmanın bir füze saldırısı başlatmak için askeri personelin bulunduğu yerin koordinatlarını tespit etmesine ve bulmasına izin verdi. Gelecekte benzer trajik olayların yaşanmaması için şu anda gerekli önlemler alınmaktadır. Soruşturma sonucunda, suçlu yetkililer adalet önüne çıkarılacak." (Sputnik)
 
3 Ocak Salı
 
23.42: Peskov, Putin ile Erdoğan arasında yarın yapılması planlanan görüşmeyi doğruladı.
 
23.37: SSCB döneminde Rusya Federasyonu Yüksek Sovyeti'nin son başkanı Ruslan Hasbulatov 80 yaşında hayatını kaybetti. Hasbulatov 1993'de parlamento binasını tanklarla bombalatan Yeltsin'in en önemli muhaiflerindendi. 
 
21.54: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV'de katıldığı bir programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşeceğini açıkladı.
 
18.04: Başkan Putin, Ukrayna'daki askeri operasyona katılan ordu mensupları için ek sosyal garantiler sağlayan bir kararnameyi imzaladı. Savunma Bakanlığı, çatışmalarda hayatımı kaybedenlerin ailelerine 5 milyon ruble ödeme yapacak. Bu para, aile üyeleri arasında eşit paylar halinde dağıtılacak. Yaralılara ise 3 milyon ruble ödenecek.  Ek olarak, askeri personele emekli maaşı almak için ayrıcalıklı koşullar oluşturulacak. Kararname hemen yürürlüğe girecek.
 
14.29: Yılbaşı gecesi Donetsk, Makeyevka'da askerlerin kaldığı bir binaya düzenlenen HIMARS saldırısında hayatını kaybeden 63 ordu mensubu ve operasyonda ölen diğer askerler için Samara bölgesinden yas ve saygı törenleri düzenlendi.  Samara, Tolyatti ve Samara bölgesinin diğer kentlerinde vatandaşlar, Büyük Vatanseverlik Savaşı kahramanlarının anıtlarına çiçekler bıraktı. Makeevka'daki saldırıda ölenler arasında Samara bölgesinden gidenlerin de bulunduğu, bölge valisi Dimitri Azarov tarafından açıklanmıştı. (RBC)
 
12.53: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Manturov, yerli otomotiv devi AvtoVAZ'ın, Rusya'da Nissan varlıklarını satın alacağını duyurdu. Bakan, St. Petersburg'daki tesiste yabancı üreticilerle işbirliği içinde Lada otomobillerinin üretiminin yapılacağını söyledi.
 
12.51: Brent petrolün varil fiyatı 87 dolara yükseldi.
 
12.48: Hürriyet'in kendi kaynaklara dayandırdığı habere göre, Ukrayna ordusuna dahil Azak Taburu'nun beş komutanı ile Rusya yanlısı Ukraynalı siyasetçi Viktor Medvedçuk'un esir değişimi eylül ayında Ankara'da havaalanında gerçekleşti. 
 
09.10: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Rudenko, "Japonya askeri bir tehdit oluşturursa Rusya misilleme tedbirleri alacak" dedi. Rudenko'ya göre Moskova, Japonya'nın barışçıl kalkınma politikasından kademeli olarak vazgeçmesini Rusya ve Asya-Pasifik bölgesinin güvenliği için ciddi bir tehdit olarak görüyor. Moskova'ya göre Japonya'nın bu konudaki somut adımları, bölge dışı partnerlerin katılımıyla Rusya sınırlarına yakın askeri tatbikatlar yapmasında, güvenlikle ilgili doktrin belgelerinin gözden geçirilmesinde, bir saldırı potansiyeli yaratılmasında ve askeri harcamalardaki artışta kendini gösteriyor. Bakan yardımcısı, "Bu uygulama devam ederse, Rusya'ya yönelik askeri tehditleri engellemek içinyanıt oarak gerekli önlemlerini almak zorunda kalacağımız konusunda uyarıyoruz" dedi.
 
09.04: Özel askeri birlik Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin, Rus birliklerini Artemovsk'ta (Bahmut) ilerlemesinin zorluğuna dikkati çekti. "Ukrayna ordusunun bölgede 500 savunma hattı kurduğunu" kaydeden Prigojin, “Artemovsk'da her ev bir kaleye döndü. Birini alsanız arkasında yeni bir savunma hattı başlıyor. Artemovsk'ta bu tür kaç tane savunma hattı var? 500 dersek muhtemelen yanılmayız. Her on metrede bir yeni bir savunma hattı var" dedi. Wagner bilriklerinin yoğun saldırı düzenlediği Bahmut kasabası haftalardır yoğun çatışmalara sahne oluyor ve Rusya'nın bölgedeki yolları kontrol ederek ilerleyebilmesi için kritik öneme sahip.
 
09.01: Türkiye Enerji Bakanlığı, Rusya ile birlikte kurulması planlanan doğal gaz merkezi konusunda yorum yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İstanbul'da oluşturulmakta olan gaz dağıtım merkezine herhangi bir kısıtlama getirmeyi düşünmediklerini, doğal gaz satışına yönelik olarak sadece piyasa mekanizmalarının serbestçe çalışacağını belirtti. Merkezin Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında nasıl çalışacağına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Dönmez, Türkiye'nin satıcı-alıcı ilişkisine müdahale etmeyeceğini kaydetti. (TASS)
 
08.58: Kırım'ı hedef alan Ukrayna sadırıları dün de sürdü. Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, Sivastopol hava savunma sisteminin Karadeniz üzerinde iki insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü söyledi.
 
08.56: Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı (BfV) Thomas Haldenwang Rusya'nın Almanya'daki istihbarat faaliyetlerine ilgisinin daha da arttığını iddia etti. Almanya'nın Berlin'deki Rus Büyükelçiliği'nin 40 çalışanını istenmeyen kişi ilan ettiğini hatırlatan Haldenwang, Moskova'nın kaybettiği istihbarat kapasitesini ya daha fazla "gezici ajan" ya da başka bir kılıfla telafi etmeye çalışmasını beklediklerini kaydetti, "Rus servisleriyle bağlantılı olabilecek başka kişilerin Almanya'ya gelmesini önlemek için büyük çaba sarf ediyoruz" dedi.
 
08.51: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, halksa seslendiği dün geceki videoda, Rusya'nın saldırılarının artabileceğini belirterek, "Önümüzdeki haftalarda geceler oldukça hareketli geçebilir" dedi
Sadece son iki gün içinde Rusya'nınfırlattığı İran yapımı 80'den fazla İHA'nın havada imha edildiğini iddia eden Zelenskiy, İran yapımı Şahid İHA'larına karşı daha da dikkatli olunması çağrısında bulundu.
 
08.45: Rusya Turizm Endüstrisi Birliği (RST) Başkan Yardımcısı Gorin, Rusya’da vize istemeyen en popüler destinasyonların Türkiye, Mısır ve Tayland olduğunu belirtti. RST Başkan Yardımcısı Dmitriy Gorin, Sputnik’e yaptığı açıklamada, “En popüler destinasyonlar Türkiye, Mısır ve Tayland” ifadelerini kullandı. Maldivler, Endonezya, Vietnam, Küba, Dominik Cumhuriyeti ve Venezuela’nın da Rusya’da popüler destinasyonlar olduğunu dile getiren Gorin, Rusya vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler arasında Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Belarus, Gürcistan, Ermenistan ve Sırbistan’ın da yer aldığını anımsattı. (Sputnik)
 
 
2 Ocak Pazartesi
 
21.08: Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü tarafından yapılan bir ankete göre, Ukraynalıların yüzde 85'i Rusya ile müzakerelerde herhangi bir toprak tavizini kabul edilemez buluyor. Sadece yüzde 8'i barışı sağlamak ve bağımsızlığı korumak için Ukrayna'nın topraklarının bir kısmından vazgeçebileceğine inanıyor. Anket 4-27 Aralık tarihleri ​​arasında gerçekleştirildi, 18 yaşından büyük 2 bin 5 kişi katıldı.
 
16.34: Rusya Savunma Bakanlığı, yılbaşı gecesi Donetsk, Makeyevka'da askerlerin kaldığı bir binaya düzenlenen HIMARS saldırısında 63 ordu mensubunun hayatını kaybettiğini açıkladı. Kommersant hayatını kaybeden askerlerin seferberlik kapsamında silah altına alınanlar olduğunu yazıyor.
 
14.49: İngiliz hükümeti, atom santrallerinde kullanılmak üzere yeni uranyum kaynakları bulunması için 75 milyon pound kaynak ayırdı. Hükümetten yapılan açıklamada İngiltere'nin bu alanda Rusya'ya olan bağımlılığa son vermek istediği belirtiliyor.
 
13.26: Moskova'daki havaalanlarında 30'un üstünde sefer iptal edildi ya da gecikmeli gerçekleşti. Olumsuz hava koşulları şehirdeki ulaşımı etkilemeye devam ediyor.
 
13.25: Hollanda'daki TTF terminalinde doğal gazın bin m3 fiyatı 777 dolara geriledi. Avrupa Birliği'nin doğal gaza tavan fiyat uygulaması 15 Şubatta yürürlüğe girecek.
11.33: Rusya, Ukrayna sınırına 250 km mesafedeki Voronej vilayetinde bir insansz hava aracını düşürdüğünü açıkladı. Bölgede Rusya'nın stratejik bombardıman uçaklarına ev sahipliği yapan bir askeri havaalanı bulunuyor.
 
10.35: Yılbaşı gecesi St. Petersburg'un merkezinde 2 bin civarında göçmen gözlatına alındı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, güvenlik amaçlı yapılan kontrollerde çok  sayıda ihlale rastlandı.
 
10.33: Kiev valisi Vitali Kliçko dün akşam düzenlenen saldırıdan sonra şehirde elektrik kesintisi yaşandığını açıkladı. Kliçko bazı bölgelerde merkezi ısıtma sistemi tesislerinin elektriksiz kaldığını söyledi.
 
10.31: Rusya'nın sınır vilayetlerinden Bryansk'ta enerji tesisleri Ukrayna'nın saldırısına uğradı. Kommersant gazetesi, Klimovski semtindeji bir tesiste insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırının ardından yangın çıktığını yazıyor. Valilik yangının söndürüldüğünü açıkladı.
1 Ocak Pazar
 
22.40: Artı 4,2 derece ile Moskova, 1 Ocak'ta son 50 yılın sıcaklık rekorunu kırdı. St. Petersburg'da kaydedilen 4,8 derece de şehir tarihindeki en sıcak 1 Ocak olarak kayıtlara geçti.
 
22.38: IMF Başkanı Georgieva, "2023'te AB ülkelerinin yarısı Ukrayna nedeniyle resesyonla karşı karşıya kalacak" dedi. Georgieva, CBS televizyonuna verdiği röportajda, "Küresel ekonominin çoğu için bu yıl, geride bıraktığımız yıldan bile daha zorlu olacak." dedi.
 
22.32: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'da uzun sürecek bir çatışmaya hazırlanılması" çağrısında bulundu.  Stoltenberg, Batılı ülkelerin Ukrayna'yı desteklemek için uzun vadeli bir plan geliştirmeleri gerektiğini belirterek,  "Ukrayna ordusunun başarıları, yakın gelecekte Kiev'in olası bir zaferine ilişkin yanılsama ve beklenti yaratmamalı. Geliişmeler, Rusya'nın savaşın devamına ve olası yeni bir saldırıya hazırlandıklarını gösteriyor ”dedi. Jens Stoltenberg BBC'ye demecinde, Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlığın barışçıl müzakerelerle çözülebileceğini, ancak barış anlaşmasının dayanacağı koşulların iki ülke arasındaki güç dengesine bağlı olduğunu savundu. Ukrayna'ya daha faza destek çağrısında bulunan Genel Sekreter. "Çünkü Rusya'yı müzakere masasına oturmaya ve Ukrayna'yı Avrupa'da egemen, bağımsız bir devlet olarak tanımaya ikna etmenin tek yolu bu" dedi.
 
22.30: İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Londra'nın Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını 1 Ocak'tan itibaren durdurduğunu duyurdu. 
 
17.10: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus hava güçlerinin dün Ukrayna’nın savunma sanayi tesisleri ile insansız hava aracı konuşlanma yerlerine bombardıman düzenlediklerini, böylelikle Ukrayna ordusunun Rusya’ya karşı saldırı gerçekleştirme planlarını bozduklarını belirtti. Konaşenkov “31 Aralık’ta Rusya Federasyonu hava güçleri tarafından Ukrayna’nın insansız hava aracı üretimi için kullanılan savunma sanayi tesislerine uzun menzilli ve yüksek hassasiyetli silahlar ile bombardıman düzenlenmiştir” açıklamasını yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, “Söz konusu tesislerde üretilen insansız hava araçları Rusya Federasyonu’na karşı terör saldırıları gerçekleştirmek için kullanılacaktı” diye ekledi. (Sputnik)
 
09.58: Başkan Putin'in Rusya ordusunun asker sayısının artırılmasına ilişkin yeni kararı yürürlüğe girdi. Kararname, şu anda 1 milyon 13 bin olan personel sayısının 1,5 milyona, sözleşmeli asker sayısının da 695 bin kişiye çıkarmasını hedefliyor.
 
09.56: İsrail'in Axios haber sitesine göre, Zelenskiy Netanyahu'dan gelen "BM'de Filistinle ilgili bir kararı desteklemesi" ricasını, kendilerine silah yardımı yapılmadığı gerekçesiyle reddetti. Ukrayna temsilcisi Genel Kurul'daki oylamaya katılmadı.
 
09.39: Silahlar 2023'e girilirken de susmadı, yeni yıla yine saldırılar, patlamalar ve alarm sesleri ile girildi. 2022'nin son ve 2023'ün ilk saatlerinde hem Ukrayna, hem de Rusya tarafından saldırı haberleri bildirildi. Kiev'de patlama sesleri duyulduğu, ilk bilgilere göre hava savunma sisteminin çalıştığı bildirildi. Diğer yandan Donbass bölgesine de Ukrayna tarafından çok sayuda roket atıldığı haberleri geldi. 
 
09.35: Cumartesi günü, yılbaşı için Moskova'dan ayrılmayı planlayan çok sayıda kişi olumsuz hava şartlarının kurbanı oldu. Moskova havalimanlarında yaklaşık 100 uçuş iptal edildi veya ertelendi
 
 31 Aralık Cumartesi
 
21.00: Başkan Putin, 31 Aralık Cumartesi günü, yılbaşı arifesinde Rostov-on-Don'daki Güney Askeri Bölge karargahını ziyaret etti ve Rus askerleriyle şampanya içti. Putin ayrıca çok sayıda subay ve askere kahramanlık madalyası taktı. 
 
11.00: El Watan gazetesi, Rusya, Suriye ve Türkiye savunma bakanları arasında Moskova'da yapılan müzakereler sonucunda Ankara'nın, ordusunu Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerden çekmeyi kabul ettiğini iddia etti.  Kaynağa göre, bu anlaşmaların uygulanmasını sağlamak için özel komisyonlar oluşturuldu ve Türk ve Suriye taraflarının temsilcileri arasında ek toplantılar yapmak için koordinasyon görevlerini de üstlenecek. Ayrıca kaynağa göre toplantıya katılanlar, PKK ile bağlantılı Kürt oluşumların "ABD ve İsrail ajanı olduğu ve Suriye ve Türkiye için en büyük tehlikeyi oluşturduğu" konusunda anlaştılar.
 
10.56:  Kızıl Meydan'a ziyaretçi girişinin yılbaşı gecesi sınırlı olduğu hatırltıldı. Yasak, 31 Aralık saat 18:00'den 1 Ocak saat 07:00'ye kadar geçerli olacak.
 
10.55: Sırbistan Devlet Başkanı Vučić, ülkesinin Rusya karşıtı yaptırımlar konusundaki tutumundan vazgeçmeyeceğini söyledi.
 
10.53:  ABD Hazinesinin web sitesinde yayınlanan ön talimata göre, Rusya dışında işlenen ve yeniden satılan petrol ürünleri, tavan fiyat yaptırımına tabi olmayacak. (Kommersant) 
 
00.28: Putin'in, Rusya'ya yaptırım uygulayan ve "dost olmayan" Batılı ülkelerin, Rus doğal gazı için yalnızca rubleyle ödeme yapma şartını kaldırdı ve dövizle ödeme yapılmasına izin verdi. Putin'in 31 Mart'ta imzaladığı kararnameyle, gaz alıcısı ülkelerin Rus devlet bankası Gazprombank'ta hesap açmaları, buraya yatırdıkları dövizleri de Moskova Borsası'nda rubleye çevirerek ödemelerini tamamlamaları gerekiyordu. Şu an Rusya'nın Avrupa'ya gaz sevkiyatı büyük ölçüde durduğu için pratikte kararın etkisi yaygın olmayacak. 
 
30 Aralık Cuma
 
22.19: St. Petersburg'da ünlü aktris Liya Ahedjakova'nın rol aldığı Torunum Benjamin adlı tiyatro oyununun gösterimi iptal edildi. Kommersant gazetesi, önceki gün Moskova Belediye Meclisi üyesi Andrey Medvedev'in ve Başkanlık İnsan Hakları Konseyi üyesi Marina Ahmedova'nın Ahedjakova'ya sert tepki gösterdiğini hatırlatıyor.
 
Özel askeri operasyonun ilk günlerinde Ahedjakova'nın Ukrayna ordusuna para yardımı yaptığı yönünde İnstagram'da bir paylaşım yapılmış, ancak sanatçı bu iddiaları reddetmişti.
 
22.14: Avrupa'da doğalgazın bin m3 fiyatı 800 doların altına düştü. Avrupa'da bu fiyat en son 16 Şubat 2022'de görülmüştü.
 
22.13: Moskova Borsası 2022 yılını yüzde 43 kayıpla kapadı. Endeks değeri 3 bin 787'den 2 bin 154'e geriledi.
 
17.46: Vladimir Putin, Avrupa'da Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra yalnızca üç liderin yeni yılını kutladı. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre bu liderler Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Sırbistan Başkanı Aleksandr Vuçiç ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban. Sözcü Peskov, Putin'in diğer ülke liderlerini kutlamadığını, çünkü bu ülkelerle neredeyse hiç temasın bulunmadığını açıkladı.
 
16.40: Rusya Merkez Bankası hafta sonu için resmi döviz kurunu açıkladı. Dolar 70,34 ruble, euro 75,66 ruble.
 
15.55: Rus milyarder Oleg Deripaska, iş insanlarına hükümet organlarında çalışma yasağının kaldırılmasını istedi.
 
15.53: St. Petersburg'da tamir için Krondstadt'a çekilen bir petrol tankerinde yangın çıktı.
 
15.40: Moskova'nın eski baş hahamı Pinhas Goldşmidt Yahudileri Rusya'yı terk etmeye çağırdı. Goldşmidt Rus daha önce yetkililerden gelen "operasyona destek ver" baskısı nedeniyle ülkeden ayrılmak zorunda kaldığını söylemişti.
 
15.36: Londra'da ICE borsasında doğal gazın bin m3 fiyatı yüzde 11'lik düşüşle 850 doların altına geriledi. Doğal gaz fiyatı, 22 Şubattan bu yana ilk kez bu seviyeye düşüyor.
 
15.06: Rus hükümeti, iş dünyasına yönelik planlı denetimleri askıya alma uygulamasını önümüzdeki yıl için uzattı. İlgili moratoryum özel askeri operasyondan bir hafta sonra yürürlüğe girmişti.
 
14.05: Şi Cinping'le görüntülü bir görüşme gerçekleştiren Vladimir Putin, Çinli lideri ilkbaharda Rusya'ya davet etti. Putin Şi'nin ziyaretinin tüm dünyaya Rusya-Çin ilişkilerinin sağlamlılığını göstereceğini söyledi.
 
13.02: Kiev'de öğle saatlerinde yeni bir hava saldırısı alarmı verildi.
 
13.01: Rusya'nın önde gelen çocuk ürünleri zinciri Detski Mir'in borsadan çıkış kararı hissedarlarca onaylandı. Zincir özel şirket olarak yeniden organize edilecek.
 
13.00: Yandex'in kurucusu Arkadi Voloj, çalışanlara yönelik yayınladığı bir mesajda şirketten ayrıldığını duyurdu.
 
12.58: Rusya'da euro kuru yeniden 77 rublenin üzerini gördü. Dolar ise öğre saatleri itibarıyla yüzde 1 değer kaybederek 71,4 rubleye geriledi.
 
12.16: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'da barışa giden en kısa yolun Ukrayna'ya askeri desteği sürdürmekten geçtiğini söyledi. Alman DPA ajansına konuşan Stoltenberg, "Kulağa çelişkili gelebilir, ama barışa giden en kısa yol, Ukrayna'ya askeri yardım yapmaktan geçiyor." ifadesini kullandı.
 
Stoltenberg "Bütün müttefikleri daha fazla katkıda bulunmaya çağırıyorum. Ukrayna'nın kazanması ve Putin'in kazanmaması hepimizin çıkarına," şeklinde konuştu. Genel sekreter "Çoğu savaşın müzakere masasında sona erdiğini biliyoruz, büyük olasılıkla bu kez de öyle olacak, ama Ukrayna'nın bu müzakerelerde ne elde edebileceği sıkı sıkıya sahadaki askeri duruma bağlı," dedi.
 
11.53: Sivastopol valiliği şehirde hava savunma sistemlerinin aktif hale geldiğini açıkladı. Rus savaş gemilerine ev sahipliği yapan şehir daha önce Ukrayna'ya ait insansız hava ve deniz araçlarının saldırısına uğramıştı.
 
10.54: Ukrayna'nın askeri ombudsmanı Alyona Verbitskaya, çatışmalarda bugüne kadar 15 bin Ukraynalı'nın kaybolduğunu,  bunlardan bir kısmının sivil olduğunu açıkladı. Alman Redaktionsnetzwerk Deutschland'a söyleşi veren Verbitskaya, Rusya'nın elinde esir bulunan Ukrayna askerlerinin sayısını da 3 bin 392 olarak paylaştı.
 
10.14: Belarus Savunma Bakanlığı, ülke topraklarına düşen S-300 füzesiyle ilgili "provokasyon" olasığını da değerlendirdiklerini açıkladı. Ukrayna'dan atıldığı açıklanan bir S-300 füzesi Belarus hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildikten sonra kalıntılar Brest vilayetine düşmüştü.
 
09.40: ABD Başkanı Joe Biden 2023 bütçesini onayladı. Bütçede Ukrayna'ya yapılacak yardımlar 45 milyar dolarlık yer tutuyor.
 
09.17: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, MS-21 model uçakların Rus motorlarıyla seri üretiminine 2025'te başlanabileceğini açıkladı. Fransız tedarikçinin projeden çekilmesinden sonra MS-21'ler motorsuz kalmıştı.
 
08.37: Bloomberg'e konuşan ABD'li yetkililer Biden yönetiminin Ukrayna'ya Bradley zırhlı muharebe aracı verme konusunu görüştüğünü söyledi. Bradleyler İngiliz BAE Systems tarafından üretiliyor. (RBC)
 
08.34: Bloomberg ajansı, en zengin Rusların 24 Şubattan bu yana 93 milyar dolar para kaybettiğini yazıyor. Kommersant'ın da aktardığı habere göre, kayıpların 47 milyar dolarlık bölümü Batılı ülkelerin yaptırımları sonucunda gerçekleşti.
 
08.32: Rusya Maliye Bakanlığı Ulusal Varlık Fonu'nda Yuanın payını yüzde 80'e çıkarmayı planlıyor. Buna karşılık euro pound ve yen fondan çıkarılacak. (Vedomosti) 
 
08.30: Rusya Federal Gümrük servisi, bu yıl Hindistan'la ticaretin 2,5, Çin'le yüzde 30, İran'la da yüzde 20 arttığını açıkladı. İlk 11 ay itibarıyla Çin'le gerçekleşen dış ticaretin büyüklüğü 172,4 milyar dolar.
 
29 Aralık Perşembe
 
18.13: İngiltere Savunma Bakanı Wallace, 2023'te Ukrayna'ya 2,7 milyar dolar yardım tahsis edeceklerini söyledi. 
 
18.12:  İspanya, mart ayından bu yana Ukrayna'dan 160 binden fazla mülteci kabul ettiğini açıkladı. 
 
18.10:  Rusya Merkez Bankası yarın için resmi dolar kurunu 71,98 ruble, euro kurunu 76,08 ruble olarak duyurdu.
 
18.07: Başkan Putin, sabotaj suçuna müebbet hapis cezası getiren yasa değişikliğini imzaladı. Onaylanan bir başka yasayla da, 2. Dünya Savaşı zaferinin simgesi haline gelen  Aziz George kurdelesine alenen saygısızlık yapanlar 3 yıla kadar hapis veya 3 milyon ruble para cezası ile cezalandırılacak. 
 
16.39: Belarus Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Ukrayna'nın S-300 hava savunma sistemine ait bir füze, saat 10.00 sıralarında Belarus hava savunması tarafından düşürüldü. Füzenin parçaları Ukrayna sınırına yakın Brest bölgesine düştü. Belarus Savunma Bakanlığı, ortada endişelenecek bir durum olmadığını duyurdu.
 
14.58: Başkan Putin, nükleer denizaltı "İmparator III. Aleksandr"ın denize indirilmesi törenine video bağlantısı aracılığıyla katıldı. Putin, Borey-A sınıfından dört nükleer denizaltının inşasının ülkenin güvenliğini on yıllar boyunca garanti altına alacağını söyledi.
 
14.56: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: "Ukrayna'daki savaşta tarafsız bir tutum sürdürmek, Rusya'nın tarafını tutmakla eşdeğerdir." (Kommersant)
 
14.55: Belarus Savunma Bakanlığı, "Brest bölgesindeki İvanovo köyü yakınlarına roket düştü" açıkaması yaptı. 
 
14.38: Belarus resmi haber ajansı, Ukraynaya ait bir S-300 füzesinin Belarus topraklarına düştüğünü iddia etti. Ukrayna'nın Rusya hava saldırılarına karşı kullandığı S-300 hava savunma sistemine ait füzenin bugün saat 10.00 ile 11.00 arasında Ukrayna topraklarından Belarus'a düştüğü iddia edildi.  Olayın arka planı araştırılıyor. Rus basınına göre güvenlik uzmanları iki versiyonu değerlendiriyor: Füze kompleksinin işleyişindeki bir hata nedeniyle füze kazaen ateşlenmiş olabilir. Ya da füze Belarus hava savunma sistemleri tarafından düşürülmüş olabilir.
 
13.46: Çinli ödeme sistemi Union Pay, Rus bankaları tarafından verilen kartlara nakit çekme limiti getirdi. Buna göre günde 50 bin yuan (yaklaşık 7 bin 100 dolar)  ve yılda 500 bin yuan veya karşılığı döviz çekilebilecek.
 
13.43: Kremlin Sözcüsü Peskov, gazetecilerin Rus şehirlerinin Ukrayna'dan gelen saldırılardan korunmasına ilişkin sorusuna doğrudan yanıt vermedi. Peskov, "Bana, açıkçası başkanlık idaresinin  ilgilenmediği bir alanda soru soruyorsunuz. Bu nedenle, sizi ilgili diğer departmanlara yönlendireceğim” dedi. (Kommersant) 
 
12.50: Kiev valisi Vitali Kliçko, bu sabahki roket saldırısının ardından şehir sakinlerinin yüzde 40'ının elektriksiz kaldığını açıkladı.
 
12.37: Aralık ayında 2 kere Ukrayna insansız araçlarının saldırısına uğrayan Engels havalimanında hava savunma sistemlerinin aktif hale geldiği bildiriliyor. Ukrayna sınırına yüzlerce kilometre mesafedeki askeri havalimanında 5 ve 26 Aralıkta düzenlenen saldırılarda toplam 6 asker hayatını kaybetmişti. Saratov valisi, hava savunma sistemlerinin tanımlanamayan bir cismi yok ettiğini açıkladı. (RBC)
 
12.21: Vedomosti gazetesi St. Petersburg'daki Hyundai fabrikasının karoser bölümünün yeniden üretime başladığını yazıyor. Habere göre, fabrikada üretilen Solaris model otomobillere ait karoserler Kazakistan'daki fabrika için üretiliyor.
 
12.10. Japon Kyodo ajansı, Japon sigorta şirketlerinin Rusya karasularındaki gemileri sigortalamayı ocak ayında da sürdüreceklerini yazdı.
 
11.48: The Wall Street Journal, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar sonucunda Rusya'nın petrol ihracatının aralık ayında yüzde 22 oranında gerilediğini yazıyor.
 
11.46: Ukrayna genelkurmayı bu sabah düzenlenen saldırıda Rusya'nın en az 120 roket ateşlediğini açıkladı.
 
11.31: Moskova'da geçtiğimiz günlerde büyük bir yangın geçiren Mega Himki alışveriş merkezi bugün yeniden ziyaretçilere kapılarını açıyor. Ancak merkezin yangından en çok etkilenen bölümleri şimdilik kapalı kalmaya devam edecek.
 
10.58: Ukrayna'da Kiev ve Odessa'nın yanı sıra Harkov ve Lvov şehirlerinde de patlamalar yaşandığı haberleri geliyor. Buna karşın Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Bryansk ve Belgorod vilayetlerinde hava savunma sistemleri harekete geçti.
 
10.15: Bu sabah roket saldırısına uğrayan şehirler arasında Kiev'de var. Şehirde bulunan gazeteciler ardışık patlama sesleri işittiklerini yazıyor. Belediye Başkanı Vitali Kliçko'da şehirde patlamalar yaşandığını doğruladı.
 
09.55: Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, bu yıl ekonominin yüzde 2,7 oranında küçülmesni beklediklerini söyledi. Siluanov trendin önümüzdeki yıl da devam edeceğini ekledi.
 
09.54: Hava saldırısı altındaki Ukrayna'da Odessa, Dnepropetrovsk ve Krıvoy Rog vilayetlerinde önlem amaçlı elektrik kesintisine gidildi.
 
09.53: Eski Roskosmos yöneticisi Dmitri Rogozin, Donetsk'te yaralandıktan sonra ilk kez VKontakte'ye fotoğraf yükledi. Rogozin'in durumunun tahmin edilenden daha ağır olduğu iddia edilmişti.
 
09.21: Kommersant Ukrayna genelinde bu sabah da hava saldırısı alarmı verildiğini yazıyor.
 
09.20: Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nde ülkeden ayrılanların mal varlıklarına özel askeri operasyonda kullanılmak üzere el konulup konulamayacağı tartışılıyor. Senatör Sergey Tsekov'un bu yöndeki önerisine Senatör Andrey Klişas'tan "anayasaya aykırı" yanıt geldi.
08.59: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Zelenskiy'nin kasım ayında önerdiği 10 maddelik barış planını kabul etmeyeceklerini söyledi. Ria'ya söyleşi veren Lavrov, Ukrayna'nın Batı'nın yardımıyla Rus askerlerini ülkeden çıkarmaya çalıştığını dile getirdi.
 
08.56: Odessa'da dün gece Yekaterina Meydanı'ndaki II. Yekaterina ve Kotovski semtindeki Suvorov heykelleri söküldü. Odessa Çariçe Yekaterina ve Grigori Potymomkin tarafından kurulmuştu.
 
28 Aralık Çarşamba
 
19.25: Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Türkiye'de doğal gaz merkezinin kurulmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Karar iki devletin liderleri tarafından alındı ve biz şimdiden pratik uygulamasına başladık. Doğal gaz merkezi, gaz piyasasında şeffaf ve adil fiyatlandırma sağlayacaktır" dedi. Miller, TürkAkım ve Mavi Akım doğal gaz boru hatlarının güvenilir şekilde çalışmaya devam ettiğini söyledi.
 
18.26: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya’ya katılan dört yeni bölgenin tanınmasının Kiev ile diyalog şartlarının başında geldiğini belirtti. Lavrov, Rus tarafının Ukrayna'daki ihtilafın diplomatik yollarla çözümünden vazgeçmediğini, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Zaporojye ve Herson bölgelerinin Rusya'ya ait olduğunun tanınmasının Kiev ile diyalog şartlarının olmazsa olması olduğunu söyledi. Rus televisyonu Perviy Kanal’a konuşan Lavrov, “Rusya Federasyonu'nun, uzun yıllardır maruz kaldıkları Nazizm tehdidinden arındırılması ve orada yaşayan tüm insanların güvenliğinin sağlanması gereken dört yeni bölgesi mutlak önceliğimizdir” dedi. Lavrov ayrıca, ABD'nin Rusya ile savaş halinde olduğunu ve ‘savaşın’ 2014 yılında ‘kolektif Batı’ tarafından ilan edildiğini belirterek, Ukrayna'daki iktidar değişikliğinin ‘ABD güdümlü’ bir darbenin sonucu olduğunu vurguladı. (Sputnik)
 
18.25: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın Litvanya Büyükelçiliği’nin bir çalışanını ‘istenmeyen kişi’ ilan ettiğini, bu kişinin 5 gün içinde ülkeyi terk etmesi gerektiğini bildirdi. Litvanya Dışişleri Bakanlığı 1 Aralık’ta Vilnius’taki Rusya Büyükelçiliği çalışanının ‘diplomatik statüyle bağdaşmayan faaliyetler’ nedeniyle sınır dışı edildiğini duyurmuş, Moskova bu adıma ‘uygun bir karşılık’ vereceğini bildirmişti.
 
15.05: Peskov, Putin'in bugün için planlanan Pskov bölgesi ziyaretinin kötü hava koşulları nedeniyle iptal ettiğini duyurdu. 
 
15.01: ABD Savunma Bakanlığı'na da hizmet veren düşünce kuruluşu RAND Corporation, ABD'nin Rusya ile karşı karşıya gelme stratejisini açıklayan bir rapor yayınladı. Rapora göre, Amerikan tarafının Moskova ile müzakere çağrısı yapmasına rağmen, Washington çatışmayı dondurmak değil, aksine ağırlaştırmak niyetinde. RAND analistlerine göre ABD'nin asıl görevi Rusya Federasyonu'nu "cezalandırmak" ve "kontrol altına almak". Amerika'nın bunu, "Rusya'nın nükleer silah kullanmak için bir nedeni kalmayacak ve Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışma ve savaş olmayacak şekilde yapmaya niyetli olduğu" savunuldu. (Kommesant) 
 
15.00: Financial Times’ta yer alan başyazıda, büyük güçler arasında yaşanan rekabetin arada kalan ülkeler için yeni fırsatlar doğurduğuna değinildi. Makalede Cumhurbaşkanı Erdoğan için ayrı bir paragraf açıldı. Financial Times’ta yayınlanan analizde, “Türkiye’nin otoriter Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkesinde baskı altında. Fakat uluslararası arenada elini yetenekli kullandı ve bazı zamanlarda ise kıyasıya kullandı. NATO üyeliğine rağmen Türkiye batının Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara katılmadı. Erdoğan hükümeti ayrıca Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini engelledi ve müttefiklerinden talepleri oldu” yorumu yapıldı. Makalede Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla Türkiye’nin elinin kuvvetlendiğine dikkat çekilirken, “Türkiye, Ukrayna savaşı Ankara’ya gerçekten bir avantaj sağlarken jeopolitik kozunu kullanabilir. Türkiye Karadeniz’de tahıl anlaşmasına arabuluculuk yaptı ve bu durum dünya genelinde gıda fiyatlarının artmasını yavaşlattı. Türkiye gelecekteki barış müzakerelerinde de önemli bir rol oynayabilir” ifadesi kullanıldı. (Sözcü)
 
14.56: Kremlin Sözcüsü Peskov, Sırbistan ile Kosova arasında yükselen tansiyona ilişkin yorumunda, "Sırbistan egemen bir ülkedir ve Rusya'nın burada yıkıcı bir etkisini aramak da yanlıştır. Sırbistan doğal olarak zor koşullarda birlikte yaşayan Sırpların haklarını koruyor ve bu haklar ihlal edildiğinde sert tepki veriyor. Sırpların haklarının nasıl sağlandığına dair gelişmeleri yakından izliyoruz. Atılan adımlar konusunda Belgrad'ı destekliyoruz" dedi.
 
14.40:  TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Nobel Barış ödülüne aday gösterdiğini açıkladı. Şentop, "Rusya Ukrayna arasındaki barış çabaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Nobel Barış ödülüne aday gösterdim. Benim bir başvurum var. Başka ülkelerden de başvurular olacak" dedi.
 
14.39: Yerel kaynaklar, Odessa'daki 2. Katerina anıtının sökülmeye başlandığını duyurdu.
 
14.35: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, askeri operasyon sonrası ülkeyi terk edenleri "her gün ülkelerinin yenilmesini isteyen halk düşmanları ve rezil ucubeler" olarak nitelendirdi ve ancak "pişmanlık duyduktan sonra Rusya'ya dönmelerinin mümkün olduğunu" savundu. Medvedev'in sözlerini yorumlayan Peskov, şu dönemde "duygusal anlar yaşandığını" belirttikten sonra, bu açıklamanın "sivil duruşu gösterdiğini" savundu. 
 
14.31: Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna'nın talimatıyla Rusya’ya bağlı Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin Çegem kenti yakınlarında terör saldırısı hazırlığında olan iki militanın etkisiz hale getirildiğini duyurdu. FSB’den yapılan açıklamaya göre daha önce bölgedeki ceza infaz kurumlarından birinde terörist bir topluluğun parçası olan ve önceden hüküm giymiş iki Rusya vatandaşı, Ukrayna gizli servisinin talimatıyla Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin Çegem kentinde terör saldırısı hazırlığındaydı. (Sputnik)
 
14.23: Kremlin, Ukrayna için "barış planının" ana şartlarını açıkladı. Peskov, "Rusya'nın referandumla Ukrayna'dan topraklarına kattığı yeni bölgelerinin tanınmasını barış planının ana esasları olduğunu" söyledi.  Kremlin sözcüsü, "Dört bölgenin Rusya'ya katılımıyla ilgili bugünün gerçeklerini dikkate almayan Ukrayna'nın planı barış planı olamaz" dedi. Dört yeni bölge (Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye bölgeleri) 30 Eylül'de Rusya Federasoynu'nun parçası olarak ilan edildi.
 
14.22: Aeroflot'un CEO'su Sergey Aleksandrovskiy, Rus RBK ajansına verdiği demeçte Rus havayolu şirketine ait 357 uçaktan 13'üne, çoğu teknik bakım yaptırdığı ya da yurt dışı seferi gerçekleştirdiği sırada Rusya karşıtı yaptırımlar nedeniyle el konduğunu söyledi. Tutuklanan uçakların yurt dışı üretimli olduklarına dikkat çeken Aleksandrovskiy, çoğu uçağın planlı teknik bakımdan geçirildiği ya da uluslararası uçuşları yerine getirdiği sırada tutuklandığı bilgisini verdi. Aeroflot CEO’su, “Yüzde 30'un üzerinde ABD yapımı bileşeni içeren uçakların kullanımına ilişkin kısıtlamalar var. Ancak söz konusu yüzde 30’un para mı, aygıt mı yoksa motor olarak mı sayıldığını hiç kimse kesin olarak bilmiyor” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
14.02: Rusya'nın operasyona dahil ettiği yedek kuvvet askerlerinin ücretsiz olarak spermlerini dondurabileceği belirtildi.  Rusya Avukatlar Sendikası Başkanı Igor Trunov, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada hükümetin sperm dondurma ve saklama; ayrıca askerler için kısırlık tedavisi için finansal destek başvurusunu kabul edeceğini bildirdiğini ifade etti.  Trunov, başvuruyu seferberlik kapsamında Ukrayna'ya gönderildikleri için ailelerinden uzak kalan çiftlere yardım sağlanması yönünde yapacaklarını belirtti. Rusya yasasına göre sağlık sigortası, "uygun" bulunan ailelerin biyomateryal saklamasını karşılıyor. Rusya'da kısmi seferberlik kapsamında rezerv güçlerden 300 bin kişi askere alındı. 
 
12.37: Amerikalı Domino's Pizza'nın Türkiye ve Rusya operasyonlarını yürüten DP Eurasia şirketi, Rusya'daki varlıklarını satma konusunu değerlendirdiğini açıkladı. Ana şirket mart ayında Rusya yatırımlarını durdurmuştu. Ekim sonu itibarıyla DP Eurasia'nın Rusya genelinde 171 şubesi bulunuyor.
 
12.20: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülke topraklarında devam eden çatışmada 2023 yılının belirleyici olacağını söyledi. Zelenskiy, kış mevsiminin getireceği risklerin farkında olduklarını, silahlı kuvvetleri buna göre hazırlamaya devam ettiklerini ekledi.
 
12.01: Rusya Sağlık Bakanlığı seferberlik kapsamında silah altına alınan vatandaşların, kısırlık tedavisinden ücretsiz yararlanabileceğini duyurdu.
 
11.35: Ukrayna Başkanlık Ofisi, Harkov şehrine yeniden roket saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Şehrin belediye başkanı İgor Terehov, halka sığınaklardan çıkmama çağrısı yaptı. Poltava ve Dnepropetrovsk vilayetlerinde de hava saldırısı uyarısı yapılıyor.
 
10.39: Rusya'da iktidar partisi Birleşik Rusya, milletvekillerine yönelik bir "davranış tavsiye listesi" yayınladı. Tavsiyeler arasında internet paylaşımlarında "lüks tüketimi halkın gözüne sokmama" ve "küfürlü konuşmama" da var.
 
10.01: LNR yetkilisi Andrey Maroçko, Ukrayna ordusununun Rusların kontrolündeki Kremennaya şehrinde üç yönden saldırı düzenleyebileceğini söyledi. Ukrayna'da son günlerde en şiddetli çatışmalardan biri Kremennaya çevresinde gerçekleşiyor.
 
09.44: Kazakistan hükümeti, 2022'de Rusya'dan ayrılan 21 yabancı şirketin Kazakistan'a taşındığını açıkladı. Söz konusu şirketler arasında Honeywell, Ural Motorscycles ve Weir Minerals da var.
 
09.43: Avrupa Çelik Birliği Eurofer yetkilileri, hazır çelik ürünleri tedarikinde Rusya ve Ukrayna'nın yerini Tayvan ve Güney Kore'nin aldığını söyledi.
 
08.36: Herson'da Rusya yanlısı bir görevli, kendileriyle işbirliği yapan bir başka görevlinin Letonya tarafından tutuklanarak Ukrayna'ya iade edildiğini iddia etti. Ria'nın haberine göre, Larisa Kotlyar adındaki kadın Rusya tarafından bölgeden tahliye edildikten bir süre sonra Avrupa'da yaşayan kızını görmek için Letonya'ya gitti. Letonya polisi ise kadını sınırda tutuklayarak Ukrayna'ya iade etti. Ria, Kotlyar'ın Ukrayna'da 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığını aktarıyor.
 
08.33: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, NATO'nun Ukrayna üzerinden dünyaya dijital silah sattığını ileri sürdü. Sıromolotov, Rusya'ya ait enformasyon kaynaklarına düzenlenen siber saldırıların katlanarak arttığını söyledi.
 
08.30: Sberbank şubeleri, müşterilerine Apple telefonlara Sberbank uygulamalarını yükleyebilmeleri için yardımcı olmaya başladı. Şirketten yapılan açıklamada müşterilerin 5 bin civarındaki şubeden herhangi birine gelerek telefonlarına uygulamayı yükleyebilecekleri belirtiliyor.
 
08.29: Microsoft, Windows güncellemelerinin VPN üzerinden yapılabilmesine imkan tanıdı. Kommersant bu sayede Rusya'daki kullanıcıların işletim sistemlerini yeniden güncelleyebildiğini yazıyor.
 
08.27: Rus hükümeti, petrol ve gaz projesi Sahalin 2'den çekildiğini açıklayan Shell'in hisseleri için yapacağı ihalenin süresini uzattı. Shell'in projedeki payı yüzde 27,49'du. Japon Mitsui ve Mitsubishi'nin projedeki varlığı devam ediyor.
 
27 Aralık Salı
 
23.14: Almanya'da geçen yıl silah ihracatına kısıtlamalar getirme vaadiyle iktidara gelen hükümet, ülke tarihinin ikinci büyük ihracat rakamlarına imza attı. Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen'in soru önergesine verilen yanıta göre, Alman hükümeti bu yıl 22 Aralık'a kadarki dönemde 8,35 milyar euroluk ihracat onayı verdi. Bu, geçen yılki 9,35 milyar euroluk rekor sonrasında ülke tarihindeki en büyük ikinci ihracat hacmi anlamına geliyor. Alman Ekonomi Bakanlığı verilerine göre bu yılki silah ve askeri teçhizat ihracat onaylarında en büyük payı 2,24 milyar euroyla Ukrayna aldı. Ukrayna'ya ihracat izinleri, 30 Gepard tankı, 14 PzH obüsü, 2 bin ağır top mermisi, Irıs-T hava savunma sistemleri gibi ağır silah ve donanımları da kapsıyor. (DW)
 
22.58: Avrupa'da 22 Şubat'tan bu yana ilk kez doğal gazın fiyatı bin metreküp başına 850 doların altına düştü. 
 
22.57:  Ukrayna Dışişleri Bakan Birinci Yardımcısı Yevgeny Yenin, 24 Şubat'tan bu yana Rusya'nın saldırıları sonucu Ukrayna'da 700'den fazla kritik altyapı tesisinin hasar gördüğünü söyledi.
 
22.53: Brent petrolün varil fiyatı, Putin'in tavan fiyata misilleme kararnamesinin ardından 86 dolara kadar yükseldi. Brent bu seviyelerden en son bu yıl 5 Aralık'ta işlem görüyordu. Daha sonra fiyat 84 dolara kadar geriledi.
 
19.35:  Başkan Putin, Batı'nın Rus petrolüne tavan fiyat kararına misilleme tedbirlerine ilişkin kararnameyi imzaladı. Rus lider, tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol ve petrol ürünlerinin satışını yasakladı. Yasak ham petrol için 1 Şubat 2023 tarihinden başlayıp 1 Temmu 2023'e kadar geçerli olacak. Petrol ürünleri içinse tarih hükümet tarafından belirlenecek
 
Resmi yasal bilgi portalında yayınlanan kararnameden, sözleşmelerin "doğrudan veya dolaylı olarak fiyatı sabitleme mekanizmasına uyması" halinde, Rus petrol ve petrol ürünlerinin yabancı vatandaşlara ve şirketlere tedarikinin yasak olduğu anlaşılıyor. Karara devlet başkanı tarafından istisnalar yapılabilecek.
 
Batılı ülkeler tarafından uygulamaya konulan Rusya'dan petrol arzında 60 dolar tavan fiyat uygulamasıi, 5 Aralık'tan bu yana yürürlükte. Tavan fiyat, G7 ülkeleri (G7: ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada, İtalya ve Japonya) ile Avustralya ve Avrupa Birliği tarafından onaylandı. Ayrıca, 5 Aralık'tan itibaren, Rus ham petrolünün deniz yoluyla tedarikine AB ambargosu başladı.
 
18.33: Yerel haber kaynaklarına göre, Ukrayna'nın Odessa bölgesinde bugün öğleden sonra patlamalar duyuldu.
 
18.31: Başbakan Birinci Yardımcısı Andrey Belousov, Rusya'da eel sektörünün kârının 2021'e göre yüzde 8-10 azaldığını söyledi.
 
18.29: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Burbock, "Almanya bugünün Rusya'sıyla normal ilişkilere sahip olamaz. Avrupa'nın özgürlüğünü de koruyan Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz" dedi. (Kommersant)
 
18.27: Kiev yönetimi, çatışmalarda ölen 42 askerin cesedinin Ukrayna'ya iade edildiğini duyurdu. Buna göre, iade edilen toplam ölü sayısı 869'a ulaştı.
 
18.24: Putin'in ekonomiden sorumlu yardımcılarından Maksim Oreşkin, "rubledeki değer kaybının objektif nedenlere dayanmadığını" savundu. Rublenin ilk çeyrekte yeniden güçlenebileceğini söyleyen Oreşkin, uzun vadede güçlü rublenin vatandaşlar ve ülke için olumlu olacağını belirtti. (RBC)
 
18.22: Rublede değer kaybı öğleden sonra daha da hızlandı. Dolar 71, euro ise 76 rubleyi aştı.
 
15.55:  Euro kuru 75 rubleyi geçti.
 
15.54: Ukrayna'nın devlet borcu 107 milyar doları aştı.
 
15.53:  Ukrayna, Belarus ile olan güvenlik anlaşmasını feshetti.
 
13.51: Almanya Federal Meclisi Savunma Komitesi Başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmerman, "Scholz, Ukrayna'ya tank verilmesine karşı çıkarak yanlış bir politika izliyor" dedi.  Strack-Zimmermann, "Şansölyenin Ukrayna'ya tank sağlamayı reddetmesi sadece anlaşılmaz değil, aynı zamanda korkutucu derecede dar görüşlülük" diye konuştu. Strack-Zimmerman, Almanya'nın Ukrayna'ya tank vermemesi için sürekli sebepler bulan Scholz'un bahanelerini dinlemekten bıktığını belirtti. (İzvestiya)
 
13.43: Avrupa'da doğal gaz fiyatı yeniden bin metreküp başına 900 doların altında işlem görüyor. Gaz fiyatlarında görülen rekor seviye 3 bin 892 dolar olmuştu.
 
13.39: Kamçatka'da bir asker, Ukrayna'daki özel askeri operasyona katılmayı reddettiği için 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. (RBC)
 
13.37:  Ukrayna medyasına göre, en zengin 20 Ukraynalının serveti şubat ayından bu yana 42,5 milyar dolardan 20 milyar dolara indi. Milyarderler listesinin başında, Mariupol'deki Azovstal'ın sahibi olan ve serveti 3,5 kat azalan (13,7 milyar dolardan 4,4 milyar dolara) Rinat Ahmetov bulunuyor.
 
13.29: Moskova Borsası'nda dolar yüzde 1,19 artışla 70,1 rubleye yükseldi. Euro da yüzde 1,24 artarak 74,4 rubleden işlem gördü. Yuan yüzde 2,58 güçlenerek 10 rubleye çıktı. Bireylerin bankalardan ve serbest piyasadan döviz alımlarında ise fiyatlar bu rakamların yüzde 10'u bulan orada üzerinde kalmaya devam ediyor. 
 
12.26: Ukrayna Çaykovski Ulusal Konservatuar Kollektifi, Rus bestecinin ismini muhafaza etme kararı aldı.
 
12.04: Vladimir Putin St. Petersburg'da düzenlenen gayriresmi zirveye katılan liderlere birer yüzük hediye etti. Putin bir yüzüğü de kendine sakladı. Beyaz ve sarı altından yapılan yüzüklerin üzerinde "S novım godom 2023" (2023 kutlu olsun!) yazısı okunuyor.
 
11.54: Moskova havaalanlarında kar yağışı nedeniyle 15 uçuş iptal edildi, 14 seferde ise rötar ilan edildi.
 
11.20: Elon Musk, Dmitri Medvedev'in 2023 için sıraladığı öngörülerin "hayatında duyduğu en saçma tahminler" olduğunu söyledi. Konuyu haberleştiren RBC gazetesi, Medvedev'in önümüzdeki yıl gerçekleşmesini beklediği öngörülerden bazılarını şu şekilde sıraladı:
 
Petrolün varil fiyatı 150 dolara, doğal gazın bin m3 fiyatı 5 bin dolara yükselecek. İngiltere AB'ye yeniden katılacak. Bunun üzerine AB dağılacak. Polonya ve Macaristan, Ukrayna'nın batısını ele geçirecek. Almanya'da 4. Reich kurulacak. Almanya ile Fransa arasında savaş çıkacak. ABD'de iç savaş çıkacak.
 
11.16: Spiegel, Alman hükümetinin bu yıl Ukrayna'ya 2,24 milyar euro değerinde silah yardımına onay verdiğini yazıyor.
 
10.28: Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ülkeyi terk eden, ancak vergi mükellefliği devam eden çalışanlar konusunda nihai bir karara varmadıklarını söyledi. Siluanov, yapılacak değişikliklerin dengeli olması gerektiğini ve önemli olanın "zarar vermemek" olduğunu söyledi.
 
09.21: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vuçiç, orduya savaşa hazır olun emri verdi. Sırp yayın organı Akşam Haberleri Kosova güçlerinin de hazır olma emri aldığını yazıyor.
 
09.13: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve NATO'nun Rusya'yı yok etmek için "savaş alanında" yenmek istediğinden emin olduğunu söyledi. Lavrov, ABD'nin Ukrayna'daki çatışmayı daha sert bir hale getirmek için elinden geleni yaptığını iddia etti.
 
08.48: Avrupa Birliği, hukukçulara yaptırımlar konusunda Rus firmalarına danışmanlık hizmeti vermelerini yasakladı. Mahkemede temsil, yasak kapsamı dışında tutuldu.
 
08.46: Donetsk'te Rusya'nın kontrolündeki Makeyevka şehrinde aynı aileden  3'ü çocuk 8 kişi silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Bölge yönetimi, saldırının otomatik silahlarla gerçekleştirildiğini söyledi. Olayla ilgili üç kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahısların eski sabıkalı oldukları ve suçlarını itiraf ettikleri bildiriliyor. (Kommersant).
 
08.36: Rusya'nın en zengin milletvekillerinden Pavel Antov, Hindistan'da hayatını kaybetti. Kommersant'ın haberine göre, Forbes'un en zengin devlet görevlileri listesinde de bulunan Antov, kaldığı otelin 3. katından düşerek öldü. Antov'la birlikte seyahat eden ve aynı otelde kalan girişimci Vladimir Budenov'un da odasında ölü bulunduğu bildiriliyor. Rusya'nın Kalküta konsolosluğu, polisin olayda şüpheli bir durum görmediğini açıkladı.
 
00.28: Rus Kamuoyu Araştırma Merkezi’nin (VTSIOM), düzenlediği anketin sonuçları Rusya vatandaşlarının yüzde 74’ünün Putin’in yaptıklarını desteklediğini, yüzde 78’inin ise kendisine güvendiğini ortaya koydu. Aralık ayında yapılan anket kapsamında ‘Rusya Devlet Başkanı’nın yaptıklarını destekliyor musunuz?’ sorusuna katılımcıların yüzde 74’ü ‘evet’, yüzde 16’sı ‘hayır’ yanıtını verdi. Yüzde 10’luk bir kısım ise yanıt vermekte zorlandı.  ‘Rusya Devlet Başkanı’na güveniyor musunuz?’ sorusuna ise katılımcıların yüzde 78’i koşulsuz olarak ‘evet’, yüzde 18’i ‘daha çok hayır’ dedi, yüzde 4’ü de yanıt vermekte zorlandı. Ayrıca kasım verilerine göre ‘Rusya yönetiminin yürüttüğü dış politikasından memnun musunuz’ sorusuna katılımcıların yüzde 54’ü ‘evet’, yüzde 18’i ‘kısmen hayır’ yanıtını verdi, yüzde 21’i ‘genel memnuniyetsizlik belirtti, yüzde 7’lik bir kısım ise yanıt vermekte zorlandı. Dış politika memnuniyet endeksi yüzde 51 oldu. İç politika ile ilgili yapılan anket sonuçlarına göre ise iç politika memnuniyet endeksi yüzde 50 oldu. (Sputnik)
 
00.18: Kremlin Sözcüsü Peskov, Moskova'nın Kiev'in koşulları altında müzakereye hazır olup olmadığı sorusuna yanıt vererek, "Rusya, Ukrayna müzakereleri konusunda asla başkalarının şartlarını yerine getirmedi. Rusya her zaman kendi hedefleri ve sağduyusu tarafından yönlendirildi" dedi.
 
26 Aralık Pazartesi
 
23.24: Ukrayna 1 Ocak 2023'ten itibaren Drujba boru hattı üzerinden Rus ham petrolünün Slovakya ve Macaristan'a taşınması için transit ücretini ton başına yüzde 18,3 arttırarak 13,6 euroya yükselteceğini duyurdu. Ukrayna, bu fiyatı en son nisan ayında ton başına 8,6 eurodan 11,5 euroya çıkarmıştı. Kasım ayında, altyapıya yönelik saldırılar gerekçesiyle Kiev, Drujba hattı üzerinden Macaristan'a petrol geçişini durdurmuştu.
 
23.21: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Kiev'in şubat ayı sonuna kadar BM'de bir "barış zirvesi" düzenleme arzusunda olduğunu duyurdu. Kuleba, Rusya'nın böyle bir zirveye "ancak uluslararası bir mahkemeye çıktıktan sonra davet edilebileceğini" savundu. Kuleba, “Her savaş diplomatik bir şekilde biter. Birleşmiş Milletler bu zirveyi düzenlemek için en iyi platform olabilir" dedi.
 
20.39: Rusya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Moskovski Komsomolets’te yazar Mihail Rostovski’nin makalesinde "Kremlin, Ankara için evrensel bir cankurtaran oldu” başlığı kullanıldı. Erdoğan’ın Ukrayna krizinde Batı’nın tutumunu eleştiren son açıklamalar hatırlatılarak "Türk cumhurbaşkanı neden Putin'i pohpohluyor?” üst başlığı kullanıan yazıda, "Rus-Türk savaşlarının zengin geçmiş deneyimi göz önüne alındığında, tarihsel olarak Erdoğan’ın bu desteği pek de alışıldık değil. (…) İnsan ruhunun yasaları evrenseldir: Bize iyi davrananlara iyi davranırız. Kremlin - elbette kendi pragmatik çıkarlarından hareket ederek - Erdoğan'a sürekli iyilik yapıyor. Hatta daha net ifade edeyim: Rusya, Türk lideri için evrensel bir cankurtaran haline geldi” denildi.
 
Rostovski yazının devamında özetle şunları vurguluyor:
 
"Rusya artık birçok konuda gerçekten Türkiye'ye bağımlı. Bu bağımlılık, indirimler ve tavizler için çok güçlü bir teşviktir. (…) Ankara, Moskova ile yaptığı yeni anlaşmalar sayesinde kıta ölçeğinde bir gaz dağıtım merkezi haline geliyor. Bunun Ankara'ya nasıl bir etki yaptığı belli. Ancak Moskova'nın şu anda sahip olduğu seçenekler arasında Türkiye seçeneği kesinlikle en kötüsü değil, hatta düzelteyim, en iyisi.”
 
20.27: Maliye Bakanlığı, Rusya'nın 2028 vadeli Eurobond'larının kupon ödemesi için 10,9 milyar ruble kaymak aktardı. Döviz cinsinden hesaplar Batı ülkeerince boke edildiği için, Rusya Eurobond'lar için tüm ödemeleri ruble olarak yapıyor.
 
20.25: New York Times'ın bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Kuzey Akım doğal gaz boru hattının sabotaj sonucu patlayan bloklarının onarılmasının maliyeti en az 500 milyon dolar olacak.
 
20.22: Moskova'da bir mahkeme, Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'nın dijitalleştirme departmanı başkan yardımcısı Aleksandr Matyuşkin'i rüşvet almaktan tutukladı. Bürokrat hakkında, bir bilgisayar tedarikçisinden "komisyon" alma suçlamasıyla soruşturma açılmıştı.
 
20.19: FSB, Bryansk bölgesi sınırında Ukrayna ordusuna bağlı bir sabotaj ve keşif grubunun tasfiye edildiğini duyurdu. Açıklamada, "25 Aralık 2022'de meydana gelen çatışma sonucu, Ukrayna'dan Bryansk bölgesi topraklarına girmeye çalışan dört sabotajcı öldürüldü" denildi.
 
20.17: Başkan Putin, kendisinin başkanlık ettiğii Askeri Sanayi Komisyonu'na, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev'i 1. yardımcı olarak atadı. 
 
20.14: Rusya Savunma Bakanlığı'na yakınlığı ile bilinen Rus muhabiri Aleksandr Simonov Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, "(Özel askeri birlik) Wagner birimlerinin güneyden, Bahmut köyünden Soledar bölgesine karşı bir saldırı başlattığına dair sahadan az önce bilgi aldım" dedi. (M. Komsomolets) 
 
20.13: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın BM'den çıkarılmasının talep edileceği bildirildi.
 
20.11: Peskov, önemli bir başarı olmasına rağmen, tahıl anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili sorunların henüz çözülmediğini söyledi. 
 
20.09:  Hindistan Başbakanı Modi ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirme konularını ele aldı.
 
16.02:  Yılın ilk 11 ayında Ruslar Türkiye'de 61 bin 740 bin konut satın aldı. Bu, ülkede gayrimenkul satın alımında Rusları lider yapıyor. (Kommersant) 
 
16.03:  St. Petersburg'da yapılacak BDT liderleri zirvesi öncesinde konuşan Putin, "BDT üyeleri arasında da anlaşmazlıklar çıkıyor, ancak biz bunları çözmeye hazırız. Dostane bir çevrede gayri resmi bir BDT zirvesi, ülkelerin işbirliğini daha da geliştirme niyetini gösteriyor" dedi.
 
13.35: Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, rublenin dolar ve euro karşısında değer kaybetmesinin petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığını söyledi. Zabotkin'e göre rublenin değer kaybetmesi fiyatların da yükselmesine neden olacak. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, döviz kurundaki her yüzde 10'luk hareketin enflasyona yüzde 0,5-0,6 oranında etki yapacağını vurguladı.
 
13.32: The Wall Street Journal'a göre, Ukrayna'daki gelişmeler Rusya ve Türkiye'yi birbirine yaklaştırıyor. Gaztedeki yorumda, "İki ülkenin liderlerinin ortak çıkarları ve daha fazla işbirliği konusunda arzuları var. Erdoğan, Rusya ile bağları derinleştirerek ülke ekonomisine sıkıntılı dönemde destek bulmak için mümkün olan her şeyi yapıyor. Buna karşılık Putin, Türkiye'yi özellikle Karadeniz bölgesinden dünyaya açılmak için bir fırsat olarak görüyor" denildi.
 
13.15: Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi, "Kazakistan, Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarına katılmayı reddetti, ancak Moskova'nın bunları delmesine de yardım etmeyecek" dedi. Japon televizyon kanalı NHK'ya konuşan bakan, "Ekonomik açıdan Rusya ve Kazakistan'ın yakın bağları var ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar Kazakistan ekonomisini olumsuz etkiledi. Kazakistan, Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmıyor, ancak yaptırımları delmek için kullanılmama ilkesine bağlı kalıyor" diye konuştu.
 
13.13: Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin'in Biden'ı yeni yıl için tebrik etmeyi planlamadığını belirterek, "şimdi karşılıklı düşmanlığa o kadar derinden girdik ki, Moskova ile Washington arasındaki ilişkilerin mevcut düzeyinde tebrik için zaman yok" dedi. 
 
12.40: Ukrayna Başkanlık Ofisi danışmanı Aleksey Arestoviç, ABD'nin ülkelerine desteğinin sürekli arttığını ve 2023'te de desteği sürdürmek için ayrılan bütçenin onaylandığını söyledi. Ancak Arestoviç, 2023'ten sonra bu desteğin sona erme ihtimalinin bulunduğunu ekledi.
 
12.38: Kremlin sözcüsü Peskov, Putin'in Fransa lideri Macron'la telefon görüşmesi planlamadığını açıkladı.
 
12.15: İranlı yetkililer, ülkelerine yönelik "tehditkar söylemden" dolayı Ukrayna yönetimini uyardı. Dışişleri temsilcisi Naser Kanaani, ülkesinin Ukrayna'daki çatışmanın tarafı olmadığını, İran'a yönelik her türlü suçlamadan Ukrayna'yı sorumlu tutacaklarını söyledi.
 
11.28: Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğü yöneticisi Kirill Budanov, Kırım'ı "hem güç kullanarak, hem de diplomatik yollardan" geri alacaklarını söyledi. Kommersant'ın haberine göre, Budanov amaçlarına ulaşmak için iki yöntemi kombine edeceklerini söyledi.
 
11.25: Başbakan Mihail Mişustin'le bir araya gelen Ekonomik Kalkınma Bakanı Denis Manturov, metal ürünleri ihracatında bundan sonra öncelikle Türkiye, Çin ve BDT ülkelerini hedefleyeceklerini söyledi.
 
11.07: Rusya'nın Nijnevartovsk şehrinde askerlik şubesini kundaklayan bir kişiye "terör eylemi" suçlaması yöneltildi. İlgili yasa kısa bir süre önce değiştirilmişti. Daha önce benzer fiillere "holiganlık", Türkçesiyle "taşkınlık" suçlaması yöneltiliyordu.
 
11.05: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Rusya'nın Birleşimiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyeliğinin iptal edilmesini talep edeceklerini söyledi. Kuleba konunun diplomatik çevrelerde tartışılmaya başlandığını ekledi.
10.24: Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB ve Soruşturma Komitesi, Ural ve Kuzey Kafkasya federal okruglarında Ukrayna'ya militan gönderen bir IŞİD şebekesinin çökertildiğini açıkladı. Konuyu haberleştiren RBC, 10 kişinin gözaltına alındığını, 8 kişi hakkında da arama kararı çıkartıldığını yazıyor.
 
09.39: Tayvan yönetimi, aynı adna 47 Çin savaş uçağının hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. Çin bölgede yeni bir askeri tatbikat gerçekleştiriyor.
 
09.27: TASS'a bir söyleşi veren Aleksandr Novak, bu yıl Rusya'nın doğal gaz ihracatının yaklaşık dörtte bir oranında azaldığını, çıkarılan doğal gaz miktarının da yüzde 12 düştüğünü söyledi.
 
08.46: Rusya'nın enerjiden sorumlu başbakan yardımcısı Aleksandr Novak, geçtiğimiz ay uzayan ihracat rotaları nedeniyle petrole uyguladıkları indirimin arttığını açıkladı. Novak dört aylık bir süre zarfında güzerghaların oturmasını ve petrole yaptıkları indirim miktarının azalmasını beklediklerini söyledi.
 
08.32: Rusya'nın Engels şehrindeki askeri havaalanı birkaç hafta aradan sonra yeniden insansız hava araçlarının saldırısına uğradı. Savunma Bakanlığı saldırıda 3 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ukrayna sınırına yüzlerce kilometre uzaktaki havalimanı stratejik bombardıman uçaklarına ev sahipliği yapıyor.
 
Engels ve Dyagilevo şehirlerindeki iki askeri havaalanı 5 Aralıkta da insansız hava araçlarının saldırısına uğramış ve olayda 3 asker hayatını kaybetmişti.
 
5 Aralıktaki olaydan sonra Rusya yanlısı askeri bloggerlar, nükleer silah taşıma kapasitesine sahip stratejik bombardıman uçaklarına ev sahipliği yapan havaalanlarının etrafındaki hava savunma sistemlerinin efektif çalışmadığına dikkat çekerek önlem alınmadığı takdirde yeni saldırıların olabileceği uyarısında bulunmuştu.
 
Saldırının Rusya'da Hava Savunma Birlikleri Günü olarak kutlanan 26 Aralığa rastlaması dikkat çekti.
25 Aralık Pazar
 
22.26: Rusya'nın Ukrayna operasyonu başladıktan sonra  Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na ilk Rus yolcu uçağı 166 yolcusu ve 6 mürettebatı ile pazar günü indi. Aeroflot grubunun ekonomi uçuşlarını gerçekleştiren Pobeda'nın Moskova uçağı su takıyla selamlanarak karşılanırken haftanın 5 günü karşılıklı uçuş gerçekleştirileceği bildirildi.
 
22.23:  Zelenskiy'nin savunma danışmanı Aleksiy Arestoviç,  Ukrayna'nın 2023'ten sonra ABD'nin desteğini kaybedebileceğini hesaba kattığını söyledi. Buna rağmen geri adım atmayacaklarını söyleyen Arestoviç, “Birincisi, Avrupa'dan aldığımız destek var. İkincisi Avrupa dışından da destek alıyoruz. Üçüncüsü, büyük bir ülkeyiz, en azından çalışan bir askeri-sanayi kompleksimiz var” dedi.
 
22.21: SuperJob anketine göre Moskovalıların yüzde 50'si askerlik yapma yaş sınırının 27'den 30'a çıkarılmasını desteklemiyor. Savunma Bakanı Sergey Şoygu, vatandaşların askere alınma yaşını kademeli olarak 18'den 21'e, üst yaş sınırını 30'a çıkarılmasını önermişti.
 
22.18: Moskova'nın merkezindeki en büyük konser merkezi Uluslararası Müzik Evi, bomba ihbarları üzerine konserler sırasında boşatıldı. Binada bulunan yaklaşık bin kişi tahliye edildi. Programa göre bugün Uluslararası Müzik Evi'nde - "Fındıkkıran" balesi dahil farklı gösteriler sahnedeydi.
 
22.16: Çeçenistan'ın Gudermes şehribdeki Rusya Özel Kuvvetler Üniversitesi merkezini  ziyaret eden Kremlin İdaresi Birinci Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko, bu başarılı projenin yaygınlaştırışmasını ve Rusya genelinde özel kuvvetler eğitim merkezlerinin kurulmasını önerdi.
 
22.08: Amerikan haber portalı Politico'nun haberine göre ABD, Ukrayna askerleri eğitilene kadar Patriot hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya devretmeyecek. Bir Pentagon sözcüsü, kontrol istasyonları, radarlar ve jeneratörler ile birkaç destek aracını içeren sistemin muhtemelen aylarca savaş bölgesine yerleştirilemeyeceğini söyledi. Kaynaklar, Ukrayna askerlerini eğitmenin birkaç ay sürdüğünü ve kompleksin işleyişini sağlamak için özel olarak eğitilmiş 90 askeri personel gerektiğini belirtiyor.
 
22.05: Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, tahıl anlaşması kapsamında Ukrayna'dan 15 milyon tonun üzerinde tarım ürünü ihraç edildiğini bildirdi.
 
22.04: Belarus Savunma Bakanlığı, Rusya tarafından sağlanan İskender ve S-400 komplekslerini kullanmaya tümüyle hazır olduklarını duyurdu.
 
22.02: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Doğu Kuvvetler Grubu Sözcüsü Serhiy Çerevaty, Rus birliklerinin Liman yönünde bir saldırı başlatmasını beklediklerini söyledi.
 
22.00: YouGov anketine göre, Alman vatandaşlarının yüzde 45'i Alman Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya verilmesine karşı çıkıyor. Yüzde 33'lük kitle tank verilmesinin desreklerken yüzde 22 kararsız var.
 
21.58: Kremlin Başkanlık İdaresi Birinci Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko, farklı milletlerden ve dinlerden insanların Ukrayna'da özel askeri operasyon sırasında vatanlarını savunmasının Rusya'nın zaferinin garantisi olduğunu söyledi.
 
13.43: Kremlsin Sözcüsü Peskov, Rossiya-1 devlet TV kanalına yaptığı açıklamada, Rusya'nın enerji kaynakları için herhangi bir fiyat tavanını kseinlikle kabul etmeyeceğini, piyasa süreçlerine müdahale edilmesine izin vermemenin bir ilke meselesi olduğunu söyledi.
 
13.41: Ukrayna genelinde bugün yeni bir hava alarmı ilan edildi. Strana.ua, Kiev'de en az iki patlama olduğunu duyurdu.  Rusya, 10 Ekim'den bu yana düzenli olarak büyük Ukrayna şehirlerine saldırıyor. En son 19 Aralık'ta Kiev'de patlamalar meydana gelmişti.
 
13.31: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya halkının birliğini" ülkenin temel hedefi olarak nitelendirdi. Rus federal TV kanalına verdiği röportajda Putin, Moskova'nın jeopolitik muhaliflerinin her zaman "böl ve yönet" ilkesine bağlı olduklarını, şimdi de bunu yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Putin, "Ama bizim amacımız başka bir şey: Rusya halkını birleştirmek" dedi. Putin'e göre Moskova her zaman tüm anlaşmazlıkları müzakereler yoluyla barışçıl yönetmelerle çözmeye çalıştı ve şimdi doğru yönde hareket ediyor. Putin, "Vatandaşlarımızın çıkarlarını koruyoruz. Rusya'nın başka seçeneği yok" diye konuştu.
 
Putin, Ukrayna'da "kabul edilebilir sonuçları" müzakere etmeye hazır olduğunu da açıkladı. Putin'e, Rusya'nın Batılı ülkelerle ilişkilerinde tehlikeli bir noktaya gelip gelmediği sorulduğunda, bu çizginin "çok tehlikeli" olduğu konusunda hemfikir olmadığını belirterek "Rusya, Ukrayna'daki çatışmanın kabul edilebilir sonuçları konusunda tüm taraflarla müzakere etmeye hazır. Ancak bu onların işi. Müzakereleri reddeden biz değil onlar" diye ekledi.
 
Putin'e, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı Batılı ülkeler gibi "alaycı ve sofistike" davranıp davranamayacağı da soruldu. Putin, Rusya'nın "farklı bir felsefesi, hayata ve insanlara karşı farklı bir tavrı" olduğunu söyleyerek yanıt verdi, Batı ülkelerinin her şeye maddi, Rusya'nın ise manevi bir yaklaşımı olduğunu savundu.
 
Rus lider ayrıca, son aylardaki olayların, Rusların yüzde 99,9'unun ülkenin çıkarları için "her şeyden vazgeçmeye" hazır olduğundan emin olmasını sağladığını söyledi.
13.27: Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Rusya ve Çin arasındaki stratejik karşılıklı güven arttığını ifade etti. Çin'in diplomasi alanındaki faaliyetleriyle ilgili bir sempozyumda konuşan Vang, "Yıl boyunca Çin ve Rusya, temel çıkarlarını korumada birbirlerini güçlü bir şekilde destekledi ve siyasi ve stratejik karşılıklı güvenimiz daha da arttı" dedi. Rusya ve Çin'in dostane ve iyi komşuluk işbirliğini derinleştirdiğine ve kapsamlı stratejik işbirliğinin daha olgun ve sağlam hale geldiğine vurgu yapan Vang, Moskova ile Pekin arasındaki ilişkilerin üçüncü ülkeleri hedef almadığının altını çizdi. Vang, "İlişkilerimiz, içişlerine müdahaleden veya iki ülke arasında anlaşmazlık yaratma girişimlerinden aridir ve uluslararası ortamdaki değişikliklerden etkilenmez" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
10.24: Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Arap televizyon kanalı Asharq News'e demecinde, Rusya'ya yönelik yaptırımların Avrupa için maliyetinin çok yüksek olduğunu, bunlardan yalnızca ABD'nin yararlandığını söyledi. Siluanov, "Aslında ne oldu? Amerikalıların gerçekleştirmek istediği şey oldu Avrupa pazarına ABD'den petrol ve gaz tedarikleri arttı. Ama Avrupa için ne pahasına? Artan enflasyon ve Avrupalı ​​işletmelerin rekabet gücünü azaltma pahasına. Hem bu yaptırımlar, hem de Kuzey Akım'daki patlamalar, Avrupa'nın daha pahalı olan sıvılaştırılmış gazı Amerika'dan tedarik etmesi için planlandı" dedi.
 
10.21: Rusya Devlet Duması, askeri operasyon döneminde ülkeden ayrılan Rusya vatandaşarı için uygulanan vergi oranını artırmak amacıyla yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor. Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, özel bir askeri operasyon ve kısmi seferberliğin başlamasıyla ülkeyi terk eden Rusların, vergi yasası ve mevzuatı kapsamında verilen avantajlardan yararlanmaya devam ettiklerini ve bunun adil olmadığını savundu. Volodin, "Mevzuatta uygun değişiklikler üzerinde çalışıyoruz” dedi.
 
10.14: Kötü hava koşulları nedeniyle Moskova havalimanlarında 30'dan fazla uçuş bu sabah ertelendi veya iptal edildi. 
 
10.11: Die Welt gazetesi,  "Almanya, Rusya'dan gelen gazın reddedilmesi nedeniyle Katar'a bağımlı hale gelebilir" yorumunu yaptı. Yazıda, "Almanya'nın, Avrupa Parlamentosu'ndaki yolsuzluk skandalı nedeniyle emirliğin tehditlerinin başladığı Katar'ın insafına kalma riskini taşıdığı" belirtildi. Die Welt'e göre emirlikler, Avrupa Parlamentosu'nda yolsuzlukla ilgili çıkan skandal nedeniyle Almanya'yı “tehdit etmeye” devam ediyor. Alman şirketleri yakın zamanda Katar ile 2026'dan itibaren yılda iki milyon ton LNG tedarik etmek için sözleşmeler imzaladı. Die Welt, "Küçük emirlik, Avrupa'yı gaz vanasını kapatmakla tehdit ediyor" diye yazdı.
 
Belçika Federal Savcılığı, Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) rüşvet skandalı ile ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında, 1,5 milyon eurodan fazla nakit paraya el konduğunu açıklamıştı. Parlamento kararlarını etkilemek amacıyla Katar'dan yüklü miktarda rüşvet almakla suçlanan AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili, görevinden alınmıştı.
 
24 Aralık Cumartesi
22.03: Rusya Futbol Federasyonu Başkanı Aleksandr Dyukov, yaptırımlar sonrası FIFA ve UEFA'dan çıkığ Asya Futbol Konfederasyonu’na (AFC) katılmak için görüşmelere başladıklarını duyurdu. Öümüzdeki hafta kulüplerle birlikte Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nden (UEFA) ayrılmayı düşündüklerini söyleyen Dyukov, kararın 27 Aralık Salı günü alınabileceğini söyledi.
 
21.19:  Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Magyar Nemzet gazetesine verdiği demeçte, Ukrayna'da barışın ABD'ye bağlı olduğunu, Ukraynalıların ancak Amerikalılar kendilerine askeri ve mali destek sağladığı sürece savaşabileceklerini söyledi. Orban, "Ukrayna'da barış, ABD istediği zaman gelecek" diye konuştu.
 
Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilafta "Macarların yanında yer aldığını" söyleyen Orban, "Ukrayna'nın barış ve güvenlik uğruna topraklarının bir kısmından vazgeçmesi beklenmemeli, düşmanlıkların süresine ve hedeflerine Ukraynalılar kendileri karar vermelidir" dedi.
 
Ukrayna'daki çatışmanın on yıllarca sürüp sürmeyeceği sorusuna "Böyle bir tehlike var" karşılığı veren Orban, Ukrayna'nın savaşa devam etme yeteneğinin ABD'nin silah ve para desteğine bağlı olduğunu ve Washington barış istiyorsa bir barış anlaşması imzalanacağını vurguladı.
 
Orban'a Macaristan'ın medyada genellikle Rusya yanlısı bir ülke olarak algılandığının hatırlatılması üzerine de "Biz Macaristan yanlısıyız" dedi.
21.16: Ukrayna ordusunun Donetsk’e düzenlediği bombardımanda sırtından yaralanan eski Roscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin’in Moskova Bölgesi’ndeki bir hastaneye götürüldüğü ve birkaç gün içinde ameliyat edileceğini belirtti. Bazı ajanslar Rogozin'in beyin sarsıntısı geçirdiğini ve sağ omuzunda larapnel parçası olduğunu duyurdular.
 
12.04: 1 Ocak'tan itibaren Japonya'daki en büyük sigorta şirketleri, Rusya ve Ukrayna kara sularında seyreden tanker ve diğer gemilere askeri çatışmalardan kaynaklanan olası hasarlar için tazminat ödemeyi durduracak. Nikkei gazetesi, Japon şirketleri Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance ve Mitsui Sumitomo Insurance'ın  savaş riski sigortasını 1 Ocak'tan itibaren durduracağını yazdı. Gazete, bu sigortanın olmamasının Rusya'dan Japonya'ya doğal kaynakların, özellikle de Sakhalin-2 projesinden LNG'nin ithalatını tehdit edebileceğini  vurguladı.
 
11.50: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Belarus'un kurduğu ortak askeri birliğin Ukrayna topraklarında kullanılmasının planlandığına ilişkin iddiaların "doğru olmadığını" duyurdu. Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, ortak askeri grubun görevi için "Müttefikimiz Belarus topraklarının işgali gibi bir durumda potansiyel bir düşmanı püskürtmek" dedi.
 
11.44: Başkan Putin üç yıl aradan sonra Minsk'i ilk kez ziyaret ettikten beş gün sonra bu kez Belarus lideri Lukaşenko çalışma ziyareti için Rusya'ya uçtu. Haberi Belarus resmi haber ajansı Belta duyurdu. Ziyaret sırasında Lukaşenko'nun  Yuri Gagarin Kozmonot Eğitim Merkezini ziyaret edeceği, Rusya ile Belarus arasında uzay alanında işbirliği perspektiflerinin tartışılacağı bildirildi.  Ayrıca Belarus lideri, 26-27 Aralık tarihlerinde St. Petersburg'da yapılacak olan BDT üye devlet başkanlarının gayri resmi zirvesine katılacak.
 
09.15: Washington Post gazetesi,  "Zelenskiy, ABD'li kongre üyelerini Ukrayna'nın Rusya'yı yenme kapasitesi olduğuna ikna etti" diye yazdı. Makalede, Ukrayna liderinin Washington ziyaretinin, silah yardımını arttırma hedefinin yanı sıra, "kışın uzun savaşlar başlamadan önce şüpheci milletvekillerinin ve Amerikalıların desteğini alma girişimi" olduğuna dikkat çekiliyor.
 
01.16: 23 Aralık'taki işlemlerin kapanışında, Hollanda TTF piyasasında doğal gazın fiyatı megawatt saat (MWh) başına 81 euroya indi. Bu bin metreküp başına yaklaşık 900 dolara tekabül ediyor. Bu rakam, Rusya'nın Ukrayna operasyonunun başlamasından öncesine kıyasla bile daha düşük bir takam. 23 Şubat'ta fiyat megawatt saat (MWh) başına 89 euro civarındaydı.
 
23 Aralık Cuma
 
21.34: Rusya Adalet Bakanlığı, internet yasakları alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Roskomsvoboda projesini yabancı ajan ilan etti. Yabancı ajan ilan edilen diğer kuruluşlar Sportif LGBT Topluluğu, Yolsuzluğu Önleme Vakfı (Anti-Corruption Foundation Inc.) ve Savaş Karşıtı Feminist Direniş.
 
Bakanlık bu kuruluşların yanı sıra insan hakları savunucusu Svetlana Gannuşkina'yı ve gazeteciler Anastasiya Jvik, Gleb Pyanıh ve Andrey Kolesnikov'u yabancı ajan listesine dahil etti.
 
19.37: Vladimir Putin Tula şehrinde savunma sanayi işletmelerinin yöneticileriyle bir araya geldi. Rusya devlet başkanı, işletmelerden cephedeki askerlerin ihtiyacı olan silah ve mühimmatleri en kısa süre temin etmelerini istedi.
 
16.48: Avrupa'da doğal gazın bin m3 fiyatı 13 Hazirandan bu yana ilk kez 900 doların altına düştü.
 
16.31: Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyondan sonra kabul ettiği yeni yasalar nedeniyle önce yayınına ara veren, daha sonra da lisansı elinden alından Novaya Gazeta uzun bir aradan sonra ilk sayısını çıkardı. Ria'ya konuşan gazete yönetimi, lisans iptal kararının henüz yürürlüğe girmediğini söyledi.
 
16.26: Rusya Merkez Bankası hafta sonu için resmi döviz kurlarını açıkladı. Dolar 68,68 ruble, euro 73,04 ruble.
 
16.06: Ukrayna, Belarus'la hava iletişim anlaşmasından çıktığını duyurdu.
 
16.04: Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Sergey Lavrov ile ortaklaşa düzenlediği basın toplantısı sırasında Ruben Vardanyan'dan Dağlık Karabağ'ı terk etmesini istedi. Vardanyan, Azerbaycan'ın tanımadığı Dağlık Karabağ Özerk Cumhuriyeti'nin başbakanı koltuğunda oturuyor.
 
14.19: Rusya'nın kontrolündeki Melitopol şehrinde bir araç bombalı saldırı sonucunda havaya uçtu. Rus basını olayda iki kişinin yaralandığını aktarıyor.
 
14.18: Beyaz Saray yönetiminin Ulusal Güvenlik Konseyi temsilcisi John Kirby, Ukrayna'da Wagner saflarında çarpışan asker sayısının 50 bin civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Kirby, bunların 10 bininin Wagner'in sözleşmeli personeli, 40 bininin ise eski mahkum olduğunu ileri sürdü. Temsilci ayrıca Bahmut'ta hayatını kaybeden Wagner askerlerinin sayısı bin civarında tahmin ettiklerini söyledi.
 
12.56: Moskova'da Taganka mahkemesi, Saharov Merkezi'ne "yabancı ajan" etiketi kullanmadığı gerekçesiyle 5 milyon ruble para cezası verdi (73 bin dolar). Yasaya göre, yabancı ajan ilan edilen kişi ve kurumlar, kamuya yönelik her türlü paylaşımda önce yabancı ajan olduklarını beyan etmek zorunda.
 
12.50: The Wall Street Journal, Vladimir Zelenskiy'nin ekibinin şu anda 10 maddelik bir barış planı üstünde çalıştığını yazdı. Avrupa'da görev yapan Ukraynalı diplomatlara dayandırılan habere göre, Zelenskiy bu planı Rusya'nın operasyonunun birinci yıl dönümünde açılamayı planlıyor. Haberde 10 maddenin içeriği ile ilgili bilgi yer almadı.
 
12.35: Rossiya 24 kanalının yayınına katılan Rusya'nın enerjiden sorumlu başbakan yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye'nin doğal gaz merkezi konusundaki nihai kararı 2023'te vereceğini söyledi. Novak gaz merkezinin hayata geçmesi için Ankara ile aktif bir biçimde çalıştıklarını ekledi.
 
Aleksandr Novak, öte yandan petrole tavan fiyat uygulamasına ihracat yasağıyla yanıt vereceklerini söyledi. Novak bu uğurda petrol üretimini yüzde 5-7 oranında azaltmaya hazır olduklarını da ekledi. Novak ayrıca bu yıl ülkenin doğal gaz üretiminin yüzde 18-20 oranında azaldığını açıkladı.
 
Novak, Rus enerji kaynaklarının dünyada yeniden talep göreceğinden emin olduğunu söyledi. Başbakan yardımcısı, Rusya'nın katkısı olmadan küresel ekonomik gelişmeyi muhafaza etmenin zor olduğunu dile getirdi.
 
12.30: Moskova'da toplum polisi OMON'un yatakhanesinde yangın çıktı. Tass, Tvardovski Sokağı'ndaki binada çelik yeleklerin saklandığı odanın yandığını bildiriyor.
 
12.28: Rusya'nın üç bölgesinde Rusya vatandaşları Ukrayna ordusu adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle göz altına alındı. FSB'den yapılan açıklamaya göre bu bölgeler Perm Krayı, Yahudi Özerk Bölgesi ve Rostov.
 
11.59: Rus Ortodoks Kilisesi'nin başı Patrik Kirill, din adamlarının seferberlikten muaf tutulmasını istedi. Rusya'da seferberliğin sona erdiği yönünde yetkili ağızlar sözlü beyanlarda bulunmuş, ancak konuyla ilgili bir kararname yayınlanmamıştı.
 
11.58: Almanya Başsavcılığı, dış istihbarat servisi BND'ye mensup bir görevlinin Rusya adına casusluk yaptığı şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı.
 
11.43: Reuters Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Kiev'e döndüğünü bildiriyor.
 
10.54: Tataristan ile federal yönetim arasındaki "başkanlık" pazarlığı devam ediyor. Rusya'nın federal cumhuriyetinin başının "president" (başkan) ünvanını kullanmasını yasaklamasından sonra, cumhuriyet meclisinden karşı hamle geldi. Meclis, Prezident yerine Reis ünvanının kullanılmasını önerdi.
 
Vladimir Putin'in 2021 aralık ayında imzaladığı bir kararname federal bölgelerin "president" (başkan) ünvanını kullanmasına yasak getirmişti. Kararname bu yılın 1 Haziranında yürürlüğe girerken bölgelere gerekli değişiklikleri yapmaları için 6 ay süre tanınmıştı.
 
10.51: Moskova'da dün gece bir askeri tesiste yangın çıktı. Yangında 200 m2'lik tamir ve bakım alanının yandığı bildiriliyor.
 
10.20: Moskova'da olumsuz hava şartları nedeniyle uçak seferleri iptalleri devam ediyor. Bu sabah şehirdeki üç havalimanında 38 sefer rötar yaparken 19 sefer de iptal edildi.
 
09.24: Donetsk'te topçu saldırısında yaralanan Dmitri Rogozin'in karısı, kocasının beyin sarsıntısı geçirdiği iddialarını yalanladı.
 
09.24: Rus hükümeti yabancı şirketlerin Rusya'daki iştiraklerden kâr payı alabilmesi için bir dizi kriter belirledi. RBC'nın haberine göre, öncelikle şirketin Rusya'da iş yapmaya devam edip etmediğine bakılacak.
 
09.05: RBC gazetesi Ukrayna'ya düzenlenen özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana UEFA'nın ilk kez Rusya'da bir futbol turnuvası düzenlenmesine yeşil ışık yaktığını iddia etti. Habere göre, 2023 mayısında Volgograd'da gençler kategorisinde uluslararası bir turnuva düzenlenmesi için prensip anlaşmasına varıldı.
 
08.24: ABD senatosu, Rus milyarderlerin varlıklarına "Ukrayna'ya verilmek üzere" el konulmasını öngören maddenin 2023 bütçe taslağına dahil edilmesini oybirliğiyle onayladı. Geçtiğimiz günlerde Kanada, Roman Abramoviç'e ait 26 milyon dolarlık varlığa el koymaya hazırlandıklarını açıklamıştı.
 
08.22: Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna'da "NATO eğitmenleri ve paralı askerleri" bulunduğu sürece güvenlik garantileri konusunu tartışmayacaklarını açıkladı.
 
00.32: Donetsk'e düzenlenen topçu saldırısında yaralanan Rusya'nın eski başbakan yardımcısı ve uzay ajansı Roskosmos'un eski başkanı Dmitri Rogozin'in durumunun ağır olduğu ve Moskova'ya sevk edileceği bildirildi. RBC'ye konuşan sözcüsü, vücudunda şarapnel parçası kalan Rogozin'in kritik durumu nedeniyle yerel hastanede ameliyatını yapmaya doktorların onay vermediğini ve başkente yollanmasına karar verildiğini söyledi.  Rogozin'in kaldığı otele düzenlenen saldırıda birisi kendi yardımcısı, iki kişi hayatını kaybetti. Eski Roskosmos başkanı, cepheye gönüllü gitmişti. İnterfaks saldırının Fransız yapımı 155 mm'lik Caesar toplarıyla düzenlendiğini duyurdu.
 
00.19: Putin: "Batı, yaptırımlarla Rus iş dünyasını devletin aleyhine çevirmeye çalışıyor."
 
00.11: St.Petersburg'a bağlı Smolninskoye belediyesinin başkan yardımcısı Nikita Yuferev, "yalan haber ve bilgi yayılmasına ilişkin" yeni yasaya dayanarak, Putin aleyhine ceza davası açılması talebiyle Başsavcılığa ve İçişleri Bakanlığına başvurdu. Yuferev, Putin'in dün Kremlin'deki basın toplantısında askeri özel operasyon için "savaş" kelimesini kullandığı konuşmasının incelenmesini talep etti. Putin,“Amacımız askeri ihtilafı genişletmek değil, aksine bu savaşa son vermektir. Bunun için çabalıyoruz ve çabalamaya devam edeceğiz” demişti. Şikayetçi Yuferev, "Bugüne dek askeri operasyon yerine savaş dedikleri için birkaç bin kişi mahkumiyet aldı" dedi.
 
00.05: Beyaz Saray Rusya’nın özel askeri güvenlik şirketi Wagner’ın Ukrayna’da savaşan Rus askerlerini desteklemek amacıyla Kuzey Kore’den silah sevkiyatı yaptığını belirtti. Wagner Group ise açıklamayı “söylenti ve spekülasyon” olarak niteledi.  Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Kuzey Kore’nin Rusya’ya Wagner tarafından kullanılmak üzere roket ve füze sevkiyatı yaptığını kaydetti. Wagner Group’un sahibi Yevgeni Prigojin ise iddiayı “söylenti ve spekülasyon” olarak niteleyerek Kuzey Kore’nin uzun süredir Rusya’ya herhangi bir silah sağlamadığını savundu.
 
22 Aralık Perşembe
 
23.06: Milyarder iş adamı Roman Abramoviç'in temsilcisi, Türkiye'de futbol kulübü ve İstanbul'da bir yalı satın alma planları olduğu haberini yalanladı. Türk ve İngiliz gazeteleri, milyarderin Bebek semtine yerleşme planlarını olduğunu ve 50 bin dolara “Boğaz yakınlarında bir yalı kiraladığını" yazmıştı. Temsilcisi RBC'ye verdiği demeçte, Abramoviç hakkındaki iki iddianın da doğru olmadığıı söyledi.
 
21.49: Putin, Rus iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile her yılbaşı öncesi yaptığı toplu görüşmenin bu yı iptal edilmesinin nedenini açıkladı. Putin,  mevcut epidemiyolojik durum nedeniyle Rus iş dünyasının temsilcileriyle görüşmediğini, ancak onlarla iletişimini sürdürdüğünü söyledi. Rus lider, "Şimdi Kovid salgını yeniden yükselmeye başladı ve bir başka talihsizlik de bu domuz gribi. Epidemiyolojik açıdan bir tehlike oluşabilir. Yoksa onlarla sürekli temas halindeyiz ve elbette bu diyaloğu geliştireceğiz" dedi.
 
21.48: ABD ziyaretini tamamlayan Zelenskiy, Polonya üzerinden Ukrayna'ya döndü.
 
20.01: Başkan Putin, Urayna'da devam eden askeri operasyon için ilk kez "savaş" ifadesini kullandı. 
 
Rus lider Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemlerinin tedarikinin ihtilafın uzayacağı anlamına geldiğini belirtti. Putin, “Bize karşı çıkanlar, bu silahın sözüm ona bir savunma silahı olduğu kanısındalar. Tamam, bunu aklımızda tutacağız. Ve her zaman bir panzehir bulunur. Dolayısıyla bunu yapanlar boşuna yapıyor. Bu sadece ihtilafın uzamasıdır, o kadar” diye konuştu.
 
Sputnik'in aktardığına göre Donbass’taki savaşın durdurulması için yapılan Minsk Anlaşmalarına değinen Putin, “Sürekli sabrettik, sabrettik, bir takım barış anlaşmaların olacağını umduk, şimdi ise bizi parmağında oynatmış oldukları ortaya çıktı” açıklamasında bulundu.
 
Rus lider, “Amacımız askeri ihtilafı genişletmek değil, aksine bu savaşa son vermektir. Bunun için çabalıyoruz ve çabalamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Rusya’nın hiçbir zaman Ukrayna ile müzakerelerden vazgeçmediğine dikkat çeken Putin, Kiev’in müzakere etmeyi kendi kendine yasakladığını, bunun bir parça alışılmadık ve hatta tuhaf göründüğünün altını çizdi.
 
Putin, Rusya’nın Ukrayna’daki ihtilafın son bulması için elinden geleni yapacağını vurgulayan Putin, “Bunun sona ermesini sağlamak için çaba göstereceğiz ve elbette ne kadar erken biterse o kadar iyi olur” vurgusunu yaptı.
 
Rus lider, Rusya’nın amacının Ukrayna’da yaşayan ve kendilerini Rus halkının ve Rus kültürünün bir parçası olarak hisseden kişileri korumak olduğunun altını çizdi. Rus dünyasının, kültürünün dilinin ve geleneklerinin parçası olarak hisseden insanlara karşı gelinmemesi gerektiğini ifade eden Putin, oysa bu kişilere daha 2014 yılında savaş açıldığını dile getirdi.
 
19.28: Putin, Batı'nın tarihinde köle ticaretinden hammadde kaynaklarının çalınmasına kadar her zaman "emperyalist hırsızlık" olduğunu, bugün de aynı hırsızlıkların hedeflendiğini, ancak yaşadığımız dünyada buna izin verilmeyeceğini savundu.
 
19.26: Putin, gelecek pazartesi-salı günü Rus petrolüne tavan fiyat uygulama kararına misilleme tedbirleri konusunda bir kararname imzalayacağını söyledi. 
 
19.25: Putin, "Kuzey Akım'a yapılan terör saldırısıydı. Bu, devlet desteği olmadan yapılablecek bir saldırı değildi. Kimin yaptığını merak ediyorsunuz, bundan kimin fayda sağladığına bakın" dedi.
 
19.18: Putin, özel harekatın hızına dair bir soruyu yanıtlarken, "Tavuk tane tane gagalıyor" dedi. Rus lider, harekatın hızındaki artışın muharebe kayıplarda artışa yol açacağını söyledi.
 
19.14: Putin, Rusya'nın silah üretiminin hızını artırabileceğini, silah tedarikinde sorun olmadığını söyledi.
 
19.09: Putin "İddia edildiği gibi ekonomik çöküş olmadı. Düşüş elbette oldu" diyerek, enlasyonun G20 ülkelerine kıyasla düşük olduğunu, işsizliğin minimum seviyede seyrettiğini savundu. Rus lider temel ekonomik göstergelerin ülkede istikrara işaret ettiğini söyledi. 
 
19.05: Putin bir soru üzerine "Her çatışma sonunda bir şekilde oturup müzakere ederek biter, Ukrayna bunu ne kadar çabuk anlarsa o kadar iyi. Biz buna hazırız, hiçbir zaman reddetmedik. Ukrayna tarafı kendisi istemedi" dedi.  "Amacımız askeri bir çatışmanın çarkını döndürmek değil, aksine bu savaşı bitirmektir. Bunun için çalışıyoruz ve çabalamaya devam edeceğiz. Bunun tamamlanması için çaba göstereceğiz ve bu ne kadar erken olursa o kadar iyi" diye konuştu. 
 
19.04: Putin, devlet konseyi toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Tüm bunlar 2014'te ABD'nin kışkırttığı darbeden sonra başladı. Amacımız askeri çatışmaların çarkını döndürmek değil, bu savaşı bitirmek, bunun için çabalıyoruz" dedi.
 
18.57: Putin, bir istisna kararını imzalayarak, Rusya'nın yaptırım uyguladığı kişilerle gerekli durumlarda işlem yapılması için hükümete geçici izin verdi.
 
16.04: ABD Kongresi'ndeki 213 Cumhuriyetçi Kongre üyesinden sadece 86'sının Zelenskiy'nin konuşmasını dinlemeye geldiği bildirildi. (Kommersant)
 
16.03: Litvanya parlamentosu, ülkede yaşayan Rusya ve Belarus vatandaşlarının silah ve mühimmat bulundurmasını yasakladı. Karar 1 Nisan 2023'te yürürlüğe girecek.
 
16.02: Washington Post'un ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Zelensky ABD yçnetiminden "daha güçlü silahların tedariki" konusunda destek bulamadı. 
 
15.01: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Atina'nın Rus S-300 hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya devretmeye karar vermesi durumunda bunun sonuçları olacağı konusunda Yunanistan'ı uyardı.
 
14.56: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın NATO içinde daha kararlı bir rol üstlenmesi, güvenlik konusunda ABD'ye olan bağımlılığını azaltması ve kendi savunma yeteneklerini geliştirmesi gerektiğini söyledi. Macron, "Ne olacağı konusunda sadece Çinlilerin ve Türklerin müzakere etmesini istemiyorum" dedi. (Sputnik)
,
14.55: Rusya, barış anlaşması hazırlığı için yarın Moskova’da yapılması planlanan Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Toplantısı'na Erivan’ın katılmayı reddettiğini duyurdu.
 
14.48: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Ukrayna'ya sevk etme kararı aldığı Patriot hava savunma sistemlerinin Rusya ordusu için meşru hedef olacağı uyarısında bulundu.
Basın toplantısında ABD'nin Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere yaklaşık 1.85 milyar dolarlık ek askeri yardım sağlama kararını eleştiren Peskov, Ukrayna ordusunun kullandığı diğer tüm silahlar gibi Patriot sistemlerinin de Rusya ordusu için meşru hedef olacağını vurguladı.
 
Söz konusu sevkiyatların krizin çözümüne katkı sunmayacağı gibi Rusya'nın özel askeri harekattaki hedeflerine ulaşmasını da engelleyemeceğinin altını çizen Peskov, maalesef bunların Ukrayna halkının çektiği acıları çok daha uzatacağını belirtti.
 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Washington ziyaretini değerlendiren Peskov, Zelenskiy ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın endişelerini dinlemeye hazır olduğu şeklinde algılanabilecek birkaç cümle bile kullanmamasının üzüntü verici olduğunu söyledi.
 
Peskov, "Zelenskiy'i Donbas'taki meskun konutlara barbarca saldırılar düzenlememesi konusunda uyaracak tek bir kelime de duyulmadı. Kameralar için değil, samimi olarak yapılan gerçek barış çağrıları da duyulmadı" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
14.40: Wall Street Journal, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa'nın güvenlik konularında ABD'ye olan bağımlılığını azaltması ve NATO'da daha özerk ve belirleyici bir rol oynamaya başlaması gerektiğini söyledi. Macron, Ukrayna kriziyle sarsılan bölgede barışı sağlamak için Avrupa'nın kendi savunma potansiyelini geliştirmesi gerektiğine inanıyor. Macron gazetecilere verdiği demeçte, "Birlik güvenmem gereken bir şey değil. Seçmem gereken şey, birlikte çalıştığım şey. Stratejik özerkliğimizi yeniden düşünmeliyiz" dedi. 
 
14.37: Rusya Merkez Bankası, Bank Otkritiye'yi 340 milyar rubleye VTB Bank'a satma kararı aldı. Tutarın üçte ikisi nakit olarak, geri kalanı ise VTB'nin bilançosundaki federal kredi tahvilleriyle ödenecek.
 
14.35: Başkan Putin, imzaladığı kararname ile iş adamı Ruben Vardanyan'ın Rusya vatandaşlığından çıkma talebini onayladı. Eylül ayında Vardanyan, Rusya vatandaşlığından ayrıldığını duyurmuş ve memleketi olan Dağlık Karabağ'a taşınmıştı. Vardaryan, tek taraflı bağımsızlık kararı tanınmayan Dağlık Karabağ'ın kasım ayı başında  başbakanı olmuştu. Forbes, Vardanyan'ın servetinin 1 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.  
 
12.37: Bulgaristan'da devlete ait Kozloduy Nükleer Enerji Santrali, Rusya'ya olan bağımlılığı azaltmak için İsveçli Westinghouse Electric firmasıyla yakıt tedarik sözleşme imzaladı. Kozloduy, 1970'lerde Sovyetler Birliği tarafından inşa edilmişti.
 
12.27: Washington Post, Zelenskiy'nin ABD'den daha güçlü silahlar talep ettiğini, ancak Biden yönetiminin bu taleplere olumsuz yanıt verdiğini yazıyor.
 
12.26: Apple Rosbank'ın ardından Rosselhozbank'ın uygulamasını da App Store'dan kaldırdı.
 
12.23: Rusya'nın tadilat için tersaneye çektiği Amiral Kuznetsov uçak gemisinde yangın çıktı. Ria çıkan yangının küçük çaplı olduğunu ve yangında ölen ya da yaralanan olmadığını bildiriyor. Uçak gemisinde 2019'da da yangın çıkmış, 2 kişi hayatını kaybederken 14 kişi de yaralanmıştı. Gemide 2018'de başlayan modernizasyon çalışmalarının 2024'te tamamlanması bekleniyor.
 
12.21: Rusya'da euro öğle saatleri itibarıyla 77 rubleden işlem görüyor. Euro böylece 27 Nisandan bu yana en yüksek değerine ulaştı. Dolar kuru da 72 rubleyi geçti.
 
11.32: The Washington Post gazetesi, Biden ve Zelenskiy'nin Ukrayna'nın bazı askeri ihtiyaçları konusunda hemfikir olmadığını yazıyor.
 
11.31: Avrupa'da doğal gazın bin m3 fiyatı 26 Ekimden bu yana ilk kez 1000 doların altına indi.
 
10.54: Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki Rus barış gücü birliklerinin görevlerini yapmadığını söyledi. Paşinyan bölgeyi Ermenistan'a bağlayan Laçin koridorunun Azerbaycan tarafından bloke edildiğini ve gıda tedarikinde sorun yaşandığını ekledi.
 
10.32: Vladimir Zelenskiy, Amerikan kongresinde bir konuşma yaptı. Devlet başkanı, konuşmasının sonunda Bahmut'ta çarpışan askerlerin imzaladığı Ukrayna bayrağını senatörlere hediye etti. Buna karşılık Nancy Pelosi de Zelenskiy'nin ziyareti sırasında Kongre'de asılı bulunan Amerikan bayrağını Ukrayna devlet başkanına takdim etti.
 
Zelenskiy 20 dakika süren konuşmasında "Ukrayna'daki savaşın sonucunun bütün dünyanın geleceği için önem arzettiğini" söyledi. Devlet başkanı ayrıca "Tiranlığa karşı savaşın ertelenmesinin ya da dondurulmasının mümkün olmadığını" dile getirerek ülkesine yapılan silah yardımlarının devam etmesini istedi. Zelenskiy konuşmasının sonunda "Ukrayna asla teslim olmayacak. Zaferi biz kazanacağız. Çünkü birlik olduk: Ukrayna, ABD ve bütün özgür dünya" ifadelerini kullandı.
 
10.22: Dünya genelinde farklı şehirlerde Ukrayna ile dayanışmak için binaların ve yılbaşı ağaçlarının elektrikleri bir süreliğine kesildi. Kampanyanın organizatörleri Ukrayna'daki okul ve hastanelere verilmek üzere 1000 adet jeneratör almak için yardım topluyor. Kampanya'ya Londra'daki Albert Hall'ın yanı sıra Brüksel'deki Avrupa Komisyonu'nun da katıldığı gözlendi. (BBC)
 
10.15: VTB tarafından satın alından Otkrıtiye Bank'ın başına eski UniCredit yöneticisi Mihail Alekseyev geçecek. Otkrıtiye'nin başında bulunan eski maliye bakanlarından Mihail Zadornov ise görevinden ayrılıyor. Zadornov bankanın VTB'ye satışına karşı çıkmıştı. Önceki gün RBC'ya bir söyleşi veren eski maliye bakanı, "50 yılda elde ettiğimiz Avrupa pazarlarını kaybettik. Bunda sevinecek bir şey yok" diyerek Rus televizyonlarını eleştirmişti.
 
09.54: Moskova'da olumsuz hava şartları hava ve kara trafiğini etkilemeye devam ediyor. Havaalanlarında sefer iptalleri yaşanırken, şehirde de trafik yoğunluğu 10 üzerinden 9 puana ulaştı.
 
09.53: Roskosmos'un eski başkanı Dmitri Rogozin'in yaralandığı saldırıyla ilgili yeni ayrıntılar geliyor. Rogozin, saldırı anında otelde bulunduğu bilgisinin birileri tarafından Ukrayna'ya sızdırıldığını tahmin ettiğini söyledi. RBC vücudunda şarapnel parçası kalan Rogozin'in ameliyat olacağını bildirdi. İlk müdahaleyi gerçekleştiren doktorlar Rogozin'in omurgasındaki parçayı çıkarmayı başaramadı.
 
09.51: Apple, Rosbank'ın mobil uygulamasını AppStore'dan kaldırdı.
 
09.04: Fransız iç çamaşırı markası DIM, Rusya pazarından ayrılma kararı alan firmalar arasına katıldı. (Vedomosti)
 
08.42: Rusya'nın Sovyetler Birliği sonrası dönemde yetiştirdiği en önemli yönetmenlerden Timur Bekmambetov film stüdyosunu elden çıkardı. RBC, Bekmambetov'un 1994'te kurduğu Bazelevs stüdyosunu, stüdyonuun prodükterlerine sattığını yazıyor. Los Angeles'ta yaşayan Bekmambetov Nasreddin Hoca'yı da kukla tiyatrosuna uyarlamıştı.
 
08.33: Amerikalı gıda ürünleri üreticisi Kellogg, Pringles cipslerin sevkiyatını durdurduktan sonra Voronej, Pskov ve Vyazma şehirlerindeki fabrikalarını da satarak Rusya pazarından tamamen çekilme hazırlığında. (Kommersant)
 
08.32: ABD Maliye Bakanlığı yetkilileri, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasının 5 Şubat 2023'ten önce tankerlere yüklenecek ve 1 Nisan 2023'ten önce müşterilere teslim edilecek petrol ürünlerini için geçerli olmadığını hatırlattı.
 
08.29: Rusya'da dolar ve eurodaki tırmanış devam ediyor. Dolar kuru 72 rubleyi, euro kuru da 76 rubleyi geçti.
 
08.19: Rusya'nın uzay ajansı Roskosmos'un eski başkanı Dmitri Rogozin, Donetsk'e düzenlenen topçu saldırısında yaralandı. Rogozin'in kaldığı otele düzenlenen saldırıda iki kişi de hayatını kaybetti. Eski Roskosmos başkanı, cepheye gönüllü gitmişti. Kommersant Rogozin'in hayati tehlikesinin bulunmadığını yazdı. İnterfaks saldırının Fransız yapımı 155 mm'lik Caesar toplarıyla düzenlendiğini aktarıyor. Olayda Rogozin'le birlikte DNR başbakanının da yaralandığı bildiriliyor.
 
01.15: Biden, ABD'nin Ukrayna'ya Patriot füze savunma sistemini de içerecek 1,8 milyar dolarlık ek yardım paketi göndereceğini resmen duyurdu. Biden, sistemi kullanmak için gerekli eğitimi tamamlamanın biraz zaman alacağını, ancak Patriot füzelerinin Ukrayna'nın savunması için kritik bir önemi olacağını söyledi. Biden ayrıca, "ABD'nin Ukrayna'yı Rusya'nın saldırılarına karşı ne kadar sürerse sürsün savunabilmesini sağlamaya kararlı olduğunu" söyledi.
 
01.09: Joe Biden, ortak basın toplantısında, Zelenskiy'nin Rusya ile "adil bir barış" aramaya hazır olduğunu söyledi, Zelenskiy başını sallayarak bunu onayladı. Biden, "Başkan Zelenskiy, başarmaya açık olduğunuzu çok net bir şekilde ifade ettiniz... Yeniden ifade edeyim. Barışa, adil bir barışa açıksınız." 
 
01.01: Biden-Zelenskiy görüşmesi bitti, liderler basın topantısına geçti. ABD başkanı sözlerine, savaş boyunca Zelenskiy ile sürekli iletişim halinde olduğunu, ancak yüz yüze görüşmenin ve "birbirinin gözlerinin içine bakmanın özellikle güzel" olduğunu söyleyerek başladı. Biden, savaşta 300 güne girildiğini, Rusya'nın kışı bir silah olarak kullandığını savundu. Biden, "Dünyanın Zelenskiy'nin tutumunu, çağrılarını duyması çok önemli" dedi. Biden ABD'de hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin Ukrayna'ya yardım etmekten yana olduklarını söyledi.
 
21 Aralık Çarşamba
 
23.15: Zelenskiy, Biden ile buluşmasında, "ABD ziyaretinin Batı'nın askeri yardımları sayesinde Ukrayna'daki durum üzerindeki kontrolün yeniden sağlanması sayesinde mümkün olduğunu" söyledi.
Rusya'nın askeri operasyonunun başlamasından bu yana ilk kez yurt dışı seyahatine çıkan Zelenskiy, "Daha erken gelmeyi gerçekten çok istiyordum ama maalesef gelemedim. Çünkü durum çok zordu. Ama şimdi gelebildiysem bu sizin desteğiniz sayesinde durumu kontrol ettiğimiz anlamına gelir. Bunun için size minnettarım" dedi.
 
22.57: ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, Washington'un hava savunma sistemleri tedariki de dahil olmak üzere Kiev'e askeri desteği artırmaya devam edeceğini söyledi. Biden, "Özellikle hava savunma sistemleri tedariki yoluyla Ukrayna'nın kendini savunma yeteneklerini güçlendirmeye devam etmek niyetindeyiz. Bu nedenle Ukrayna'ya bir Patriot hava savunma sistemi sağlamayı ve Ukrayna ordusuna eğitim sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. Biden,  Washington'un askeri operasyonu nedeniyle Rusya'ya karşı yaptırımlar getirmeye devam etme niyetinde olduğunu, ABD'nin Kiev'in "adil bir dünya" özlemlerini desteklediğini söyledi.
 
22.51: Biden, Zelenskiy'ye ABD'nin Ukrayna için "adil barışı" desteklediğini söyleyerek Ukrayna liderine "ülkesinin gösterdiği direnişle tüm dünyayı etkilemeye devam ettiğini" söyledi. Zelenskiy, Biden'a "ABD için tüm kalbinden gelen minnet duygularını dile getirmek istediğini" bildirdi.
 
IFrame
 
22.49: Oval Ofis'deki görüşmenin başında Zelenskiy Biden'e Ukrayna'ya verdiği destek için bir madalya takdim etti. Zelenskiy bu madalyayı, Washington'a gelmeden önce ziyaret ettiği çatıma bölgesi Bahmut'da Pavlo adlı HIMARS çoklu roketatar batarya operatörü bir Ukrayna subayının Biden'a iletilmek üzere kendisine verdiğini söyledi. 
 
22.31: Biden ile Zelenskiy arasındaki görüşme Beyaz Saray'da başladı. Zelenskiy'yi taşıyan ABD Hava Kuvvetleri uçağı, Washington yakınlarındaki Andrews Hava Kuvvetleri Üssü'ne indi. Saat 22.30'da başlayan görülmenin iki saat sürmesi ve basın toplantısıyla sona ermesi bekleniyor.
 
21.55: ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ukrayna'ya toplamda 1,85 milyar dolar yeni savunma paketi tahsis edeceğini söyledi. Bu fonların 1 milyar doları, Patriot hava savunma sistemlerinin satın alınması da dahil olmak üzere Ukrayna'nın "hava savunmasını güçlendirmeye" harcanacak.
 
21.52: Moskova'da bir mahkeme vatana ihanet suçlamasıyla açılan davada Rusya ve Tacikistan vatandaşlığı olan Firuz Dadoboyev adlı  bir kişi hakkında 26 Şubat'a kadar tutuklama kararı verdi. Dadoboev hakkındaki suçlmaların detayı, soruşturmanın gizliliği nedeniyle açıklanmadı. (RBC)
 
19.26: Rusya'da yıllık enflasyon yavaşladı. Ekonomik Kalkınma Bakanlığı verilerine göre enflasyon yüzde 12,65'ten yüzde 12,35'e geriledi. 13 Aralık - 19 Aralık haftasında enflasyon yüzde 0,02 oldu.
 
19.21: CNN televizyonuna göre, Zelenskiy, bir ABD askeri uçağıyla Polonya'dan Washington'a uçtu. ABD'li yetkililere göre Zelenskiy, trenle Kiev'den Polonya'ya gittikten sonra ABD askeri uçağıyla Washington'a hareket etti. Ukrayna liderinin ziyaretinin 10 günlük çalışmayla Amerikalı ve Ukraynalı yetkililer tarafından gizlice organize edildiği kaydedildi. Ziyaret nihayet 18 Aralık'ta netleşti. Biden ile Zelenskiy bu gece Moskova saatiye 22.00'de görüşecek.
 
17.39: Moskova Borsası'nda dolar 70,77 rubleden, euro 75,25 rubleden işlem görüyor. 
 
17.37: Almanya hükümet sözcüsü Steffen Hebeshtreit, şu anda Almanya'nın elinde Ukrayna'ya gönderebileceği Patriot füze savunma sistemi olmadığını söyledi.
 
17.34: Yaptırımla nedeniyle üretimi durduran ve el değiştiren St. Petersburg'daki eski Nissan fabrikası Lada üretimine başlayacak. AvtoVAZ Genel Müdürü Maksim Sokolov, Lada marka otomobillerin "yüksek tüketici avantajları ve en yüksek güvenlik standartlarına sahip modern, kaliteli araçlar" olacağını kaydetti. 
 
17.32: Ukrayna'daki operasyonda aktif görev alan Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu iş adamı Yevgeni Prigojin, kadın mahkumların kaldığı hapishanelerden "keskin nişancıları" işe almayı planladığını duyurdu
 
17.26: Savunma Bakanı Şoygu, Rus silahlı kuvvetlerinin mevcudunun 1,5 milyon kişiye çıkarılması gerektiğini söyledi. Şu anda Rus ordusunun 1 milyon olan mevcdunun Putin'in kararnamesiyle 1 Ocak'tan itibaren 1 milyon 150 bine çıkarılması gerekiyor. Bu durumda Şoygu'nın teklifi, ordu mevcuduna 350 bin kişi daha takviye yapılmasını öngörüyor. Şoygu'ya göre yeni planlamayla ordunun hedeflenen sayısında 695 bin askerin sözleşmeli olması bekleniyor. Şoygu ayrıca, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme süreci nedeniyle Rusya'nın kuzeybatısında yeni bir birlik kurulmasını Putin'e önerdi. Bakana göre zorunlu askerlik için yaş sınırı 27'den 30'a, alt yaş sınırı ise 18'den 21'e çıkarılmalı.
 
16.22: Putin: "Stratejik düşmanlarımızın amacı Rusya'yı parçalamak ve zayıflatmak. Ülkenin militarizasyonuna ve ekonominin militarizasyonuna izin vermeyeceğiz. Her şeyden önce, bugün ulaşılan gelişme düzeyi, ekonominin yapısı vb. faktörler bunu gerektirmiyor, sadece ihtiyacımız yok. Ülkenin zararına, insanımızın ve ekonomimizin zararına gereksiz bir şey yapmayı düşünmediğimizi ve yapmayacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum."
 
IFrame
 
16.01: Putin, Rusya'nın SSCB'nin dağılmasından sonra "uygar dünyanın" bir parçası olmak istediğini belirterek, "Ama bizi orada beklemiyorlardı" dedi.
 
15.53: Putin: "Şu an yaşananlar ortak bir trajedi. Ancak bu Rusya'nın değil üçüncü ülkelerin politikasının sonucu. Ukrayna halkını her zaman kardeş halk saydım, hala da öyle düşünüyorum. Ama Ukrayna ile ilişkilerimizi bozmak için her şeyi yaptılar"
 
15.51: Şoygu, zorunlu askerlik yaşının kademeli olarak 18'den 21'e çıkarılmasını önerdi.
 
15.48: Putin, "Ülkemize karşı olanların her zaman hedefi güçlü Rusya'yı yok etmekti. Değişen bir şey yok. Yakınlaşma çabalarımız hiçbir sonuç vermedi. 90'larda ve 2000'lerin başında neler olduğunu sizlere anlatmaya gerek yok" dedi.
 
15.45: Şoygu, "özel askeri operasyon sırasında Rus silahlı kuvvetlerinin askeri tıp tarihinde rekor düzeyde düşük bir ölüm oranı kaydettiğini" söyledi.
 
15.43: Rusya Savunma Bakanı, Rusya'nın Ukrayna'daki çatışmaların sona ermesi için yapıcı barış görüşmelerine her zaman hazır olduğunu belirterek, "Halkı soykırımdan ve terörden kurtarmak için hareket ediyoruz. Rusya her zaman yapıcı barış görüşmelerine açıktır. Özellikle endişe verici olan, NATO'nun Rusya Federasyonu ve Belarus Cumhuriyeti sınırlarına dayanan varlığının yanı sıra Batı'nın ülkemizi zayıflatmak için Ukrayna'daki askeri operasyonları mümkün olduğunca uzatma arzusudur" dedi.
 
15.42: Şoygu, özel askeri operasyona 20 binden fazla kişinin gönüllü olarak katıldığını belirtti.
 
15.40: Şoygu, bugüne kadar 300 bin kişinin kısmi seferberlik için silah altına çağrıldığını bildirdi.
 
15.39: Şoygu, 500'den fazla ABD ve NATO uydusunun Kiev için çalıştığını, bunların 70'in askeri, diğerlerinin sivil ve askeri amaçlı uydular olduğunu söyledi
 
15.35: Putin, Rusya'nın su altı insansız hava araçları geliştirme konusunda iyi bir deneyime sahip olduğunu belirterek, "Sektörün, en iyi ve en yüksek performansa sahip çok çeşitli hava ve kara drone'ları üretmek için tüm yeteneklere sahip olduğunu biliyorum" dedi.
 
15.32: Şoygu, Sarmat füzelerinin konuşlandırılması ile ilgili çalışmalara başlandığını söyledi. 2010'dan beri üzerinde çalışılan, nükleer başlık taşıyabilen Sarmat füzelerinin Sarmat'ın 11 bin ila 18 bin kilometrelik bir menzile sahip olduğu bildiriliyor. 220 ton ağırlığındaki Sarmat, "termonükleer kıtalararası balistik füze" olarak niteleniyor.
 
15.36: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin'e verdiği brifingte bugüne kadar 27 ülkenin Ukrayna'ya silah tedariki içim 97 milyar dolar harcadığını söyledi.
 
15.23: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanlığı üst düzey yetkilileri ile yaptığı toplantıda, "Bugün neredeyse tüm büyük NATO ülkelerinin askeri potansiyel ve yeteneklerini Rusya'ya karşı aktif olarak kullanıldığı iyi biliniyor. Buna rağmen askerlerimiz ve subaylarımız Rusya için cesurca ve sebatla savaşıyorlar" dedi. Putin, Rusya'ya katılan yeni bölgeler de dahil olmak üzere Rusya'nın tüm bölgelerinde vatandaşların güvenli yaşam sürmelerinin sağlanacağını kaydetti.
 
14.23: Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin'den bu yıl Federal Meclis'e sesleniş konuşması yapmayacağını doğruladı. Peskov, "Yeni Yıla kadar devlet başkanı konuşma yapmayacak. Şu anda program zaten çok yoğun" dedi.
 
14.21: Kommersant gazetesi, Rusya'nın "dost olmayan" ülkelerden gelen bira vergilerini artırma fikrini tartıştığını yazdı. Gazete, İngiltere, ABD ve Kanada'nın Rusya'ya bira sevkiyatını durdurduğunu, ancak Çek Cumhuriyeti, Almanya ve Belçika'dan bazı şirketlerin düşük alkollü ürün sevkiyatına devam ettiğini açıkladı.
 
14.16: Macaristan Başbakanı Orban, Kiev'i Ukrayna müzakerelerinin dışında tutmayı önerdi. Orban, Ukrayna'daki ihtilafı çözmek için Rusya ile ABD arasında müzakerelerin yapılması gerektiğini, bu nedenle Kiev'i barış sürecinden dışlanması gerektiğini savundu. Orban, "Rusya-Ukrayna değil, Rus-Amerikan müzakerelerine ihtiyacımız var" dedi.
 
13.56: Kremlin Sözcüsü Peskov, Zelenskiy'nin ABD ziyaretinden olumlu bir sonuç beklemediklerini söyledi. Rusya'nın Donetsk'e ilave hava savunma sistemleri sevkiyatı yapıp yapmayacağına yönelik bir soruyu yanıtlayan Peskov, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk'deki durumun oldukça zorlu olduğunu söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı da durumu daha iyiye çevirmek için gerekli her adımı atıyor" diye konuştu.
 
13.54: Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko, "Rusya, Avrupa'nın bir parçasıydı ve öyle kalacak. Bunu kimse inkar edemez" dedi.
 
12.46: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun başkanı Rossi, Zaporojye Atom Santrali'nin güvenliği konusunda görüşmelerde bulunmak için Moskova'yı ziyaret edecek. (Kommersant)
 
12.21: ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Moskova ve Türkiye saatiyle 22.00'da buluşması bekleniyor. Basın açıklaması 00.30'da yapılacak.
 
11.56: Valentina Mativenko: "Güvenlik konseyi üyesi olarak söylüyorum, seferberlikte ikinci dalga olmayacak, bu konu görüşülmedi, gündemimizde yok."
 
11.54: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev Pekin'de Çin lideri Şi Cinping ile bir araya geldi. Ria, Medvedev'in Putin'den Şi'ye mesaj getirdiğini ve görüşmede Ukrayna konusunun görüşüldüğünü aktarıyor.
 
11.00: Rusya Devlet Duması, sabotaj suçuna ömür boyu hapis cezası verilmesini öngören yasa tasarısını üçüncü okuma aşamasında kabul etti. Tasarı sabotaj finansmanı ve propagandasını da suç kapsamına aldı.
 
10.32: Kommersant, Vladimir Putin'in Federal Meclis'e sesleniş konuşmasının önümüzdeki yıla ertelendiğini yazdı. Putin Federal Meclis'e en son 2021 nisan ayında hitap etmişti.
 
10.23: Politico'nun haberine göre, ABD'yi ziyaret eden Ukrayna heyeti, Beyaz Saray'dan 300 km menzilli ATACMS roketlerinin yanı sıra Grey Eagle ve Reaper insansız hava araçlarının tedarikine onay vermelerini isteyecek. Ukrayna, ATACMS roketler elde etmesi durumunda Kırım'ın yanı sıra Rusya içindeki hedeflere yüksek isabetli saldırılar gerçekleştirme imkanına kavuşacak.
 
10.19: Ukrayna Ortodoks Kilisesi bu yıl ilk kez cemaate Noel'i Gregoryen takvimini kullanan Katoliklerle aynı günde, yani 25 Aralıkta kutlama izni verdi. Rus Ortodoks Kilisesi Noel'i Jülyen takvimine göre kutluyor.
 
09.50: Bloomberg, seferberlik kararı sonrasında yaşanan Rus göçünün Gürcistan, Ermenistan ve Tacikistan para birimlerine doping etkisi yaptığını yazıyor. Dünya genelinde dolara karşı en çok değer kazanan para birimleri lari, dram ve somoni oldu.
 
09.26: Beyaz Saray yönetimi Zelenskiy'nin bugün Washington'u ziyaret edeceği haberini doğruladı. Açıklamaya göre, Biden ve Zelenskiy, Ukrayna'daki stratejik durumun yanı sıra Batının yardımlarıyla ilgili bir görüşme yapacak. Beyaz Saray sözcüsü, ABD'nin Moskova'yla kafa kafaya gelmek gibi bir arayış içinde bulunmadığını ve Amerikan askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Sözcü öte yandan sorunun diplomatik yollarla çözümü konusunu şu aşamada değerlendirmediklerini ilave etti.
 
09.06: Beyaz Saray yönetimi ABD'nin Ukrayna'ya 1,8 milyar dolarlık yeni bir askeri yardımda bulunacaklarını açıkladı. Açıklamaya göre, yeni pakette Patriot bataryalarının yanı sıra HIMARS roketleri, mühimmat, kamyonlar ve HARM anti-radar füzeleri yer alacak. Rus yetkililer, Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi verilmesi durumunda tırmanma uyarısında bulunmuştu.
 
08.48: Bloomberg, tavan fiyat uygulamasının ilk haftasında Rusya'nın petrol ihracatının yüzde 54 düştüğünü yazdı. Ajans Baltık denizindeki terminaldeki düşüşün bakım çalışmaları kaynaklı olduğunu, ancak Uzak Doğu başta olmak üzere diğer terminallerde de çıkışların azaldığını bildiriyor.
 
08.46: Nestle'ye bağlı İsviçreli kahve makinası ve kapsül kahve üreticisi Nespresso'nun Rusya'daki mağazaları kapatma hazırlığında olduğu bildiriliyor (Vedomosti).
 
08.41: Rusya'da dolar kuru mayıs ayından bu yana ilk kez 70 rubleyi geçti. Euro kuru ise 75 ruble. Her iki para birimi de güne yüzde 1,5'in üstünde değer artışıyla başladı.
 
08.38: Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Hindistan'la gerçekleşen dış ticarette dolar ve eurodan vazgeçilmesi yönünde prensip anlaşmasına varıldığını açıkladı. Bakanlık yetkilisi Zamir Kabulov, bununla birlikte iki ülke arasındaki dış ticaretin denk olmaması nedeniyle dolar ve eurodan tamamen vazgeçmenin mümkün olmadığını söyledi.
 
08.35: Kazakistan'ın Avrupa ile petrol işbirliği derinleşme yolunda. Kommersant, devlet şirketi Kazmnuaygaz'ın ocak ayında Almanya'ya numune göndereceğini yazıyor. Dün de Almanya ve Polonya'nın Rusya'ya ait Drujba hattı üzerinden Kazakistan petrolü almak için talepte bulunduğu ortaya çıkmıştı.
 
07.00: Otkritiye Bank Başkanı Mihail Zadornov, RBC'ye demecinde bankalardaki dolar, eurove sterlin cinsinden mevduat hacminin on ay boyunca yüzde 40 azalarak 94 milyar dolardan 57 milyar dolara düştüğünü söyledi. Diğer yandan Alfa-Bank'ın hesaplamalarına göre, yabancı bankalarda Rusların döviz cinsinden mevduat hacmi şubattan eylüle kadar lan dönemde yaklaşık 30 milyar dolardan 66 milyar dolara çıktı.
 
06.19: CNN, flaş olarak geçtiği haberde, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin, Başkan Biden ile görüşmek için Washington'a uçtuğunu duyurdu. Bu bilgiyi üst düzey bir kaynak CNN'e doğruladı.  Zelenskiy, 24 Şubat'tan beri ilk kez ülkeden ayrıldı .Habere göre, Zelenskiy, Biden ile Patriot füze sistemlerini içerecek yeni bir askeri yardım paketini görüşmeyi planlıyor. Ayrıca Zelenskiy Kongre'ye de hitap edebilir. Daha önce Beyaz Saray, Zelensky'nin olası ziyaretiyle ilgili bilgiler hakkında yorum yapmayı reddetmişti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Ukrayna Devlet Başkanı'nın 21 Aralık'ta Kongre'ye geleceği yönündeki haberleri doğrulamadı, "Henüz bilmiyoruz" dedi. Bloomberg, Zelenskiy'nin ziyareti nedeniyle Washington'da güvenlik önlemlerinin arttırıldığını duyurdu. Daha önce Biden'ın Kiev'i ziyareti gündeme geldiğinde Beyaz Saray güvenlik sorunları nedeniyle bunun gündemde olmadığını bildirmişti.
 
00.07: Hırvatistan Devlet Başkanı Zoran Milanoviç, Ukrayna'nın AB müttefiki olmadığını söyledi. Jutarni List gazetesinin haberine göre, Milanoviç “Ukrayna AB'ye müttefik değil. Zorla müttefik yapmaya çalışıyorlar. Alaycı bir şekilde AB aday statüsü veriliyor, korkunç bir sinizm. Talihsiz Bosna Hersek ise beklemek zorunda kaldı, bu korkunç bir aşağılama. İşte burası günümüzün Avrupa Birliği” dedi. Milanoviç'e göre, "Ukrayna'daki çatışma Ukrayna'nın sırtında ama Amerikan parasıyla bir Amerikan savaşı".  Hırvat başkan, kendi ülkenin savaşa hazırlık durumunu "felaket" larak niteleyerek, "Tüm Hırvat silahlarının Ukrayna'ya verilmesi gerektiğini söylüyorlar. Peki bizi kim koruyacak? Amerikalılar mı? Peki Ukrayna'yı nasıl koruyorlar?" diye sordu. Parlamenter rejimle yönetilen Hırvatistan'da muhafazakar partiden Başbakan Plenkoviç ABD ve AB politikalarıyla uyumlu olma politikası izlerken, sembolik yetkilere sahip sol partiye mensup başkan Milanoviç ise zaman zaman ABD ve AB politikalarını eleştiren çıkışları ile dikkat çekiyor.  Bu durum ülke içinde de siyasi gerginliği tırmandırıyor.
 
20 Aralık Salı
 
22.20: Putin, Lugansk bölgesindeki durumu "çok ağır" diye niteledi.
 
22.17: Fransa lderi Macron, 2023'ün başlarında Ukrayna'ya yeni hava savunma sistemleri teslimatı yapacaklarını duyurdu.
 
22.12: Lüksemburg Maliye Bakanlığı, yaptırımlar nedeniyle dondurulan Rus fonlarının blokesinin kısmen kaldırılmasına izin verdi. Bunun, 3 Haziran 2022'de Rusya'ya yönelik bazı yaptırımlar uygulanmadan önce Clearstream uluslararası finans sisteminde kalmış fonları kapsadığı bildirildi.
 
22.10: Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin'in Ukrayna'daki özel askeri operasyon bölgesine cuma günü bir ziyarette bulunduğunu doğruladı. 
 
20.32: Yunanistan devlet istatistik kurumu Elstat'a göre, bu yılın ocak-ekim döneminde Yunanistan'ın Rusya'dan ithalatı, 2021'in aynı dönemine göre yüzde 141,9 artarak, 3,2 milyar eurodan 7,7 milyar euroya yükseldi.
 
20.31:  Beyaz Saray, Putin'in Minsk ziyaretiyle bağlantılı olarak, ABD'nin Belarus ordusunun Ukrayna topraklarındaki Rus özel operasyonuna doğrudan katılımına dair hiçbir işaret görmediğini duyurdu.
 
20.28: Bloomberg, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ithal doğalgaza uygulanacak tavan fiyatı üzerinde anlaşmalarının bölgeye gaz tedarikini kesintiye uğratabileceği ve enerji krizini derinleştirebileceğini yazdı. Makalede, doğalgaza tavan fiyat uygulanması, gaz fiyatlarındaki ani dalgalanmaların önlenmesine yardımcı olsa da, AB'yi gaz tedarikindeki olası kesintiler ve Asya'da artan rekabete karşı daha savunmasız hale getirebileceği belirtildi. Sektör temsilcilerinin, Asya'da fiyatların Avrupa'daki tavan fiyatın üzerinde olması durumunda, doğal gazın bu yöne gönderileceği konusunda hemfikir oldukları vurgulandı. Ayrıca, talebi sınırlamadan tavan fiyat belirlemenin tüketimi teşvik ederek arz kıtlığı riski yaratabileceği, bunun 2023 yılında küresel arzın azalmasına ve hatta ülkeleri gaz tüketim oranı belirlemeye zorlayabileceği kaydedildi. (Sputnik)
 
20.23: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Washington'un Moskova'yla olan diplomatik kanalların korunmasından yana olduğunu, ancak Rusya'yla Ukrayna konusunda müzakere planlamadıklarını kaydetti.
 
17.55:  Çin'den hem Rusya'ya hem de Ukrayna'ya uyarı mesajı geldi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile yaptığı telefon görüşmesinde, "Ukrayna krizini uzatmanın ve karmaşıklaştırmanın tarafların çıkarına olmadığını" söyledi. İki liderin Ukrayna krizine ilişkin görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi. Şi, "Çin, barış görüşmelerini kolaylaştırmaya kararlı ve krizi uzatmanın, durumu ağırlaştırmanın hiç bir tarafın da çıkarına olmadığına inanıyor" dedi. Çinli lider, küresel olarak "siyasi krizin tırmanmasını ve yan etkilerini önleme ihtiyacı" olduğunu söyledi.
 
17.52: Avrupa istatistik kurumu Eurostat verilerine göre, AB'nin ağustos-kasım arası dönemde doğal gaz tüketimini 2017 ve 2021 yılları arasındaki aynı döneme kıyasla yüzde 20,1 oranında azaldı. En fazla düşüş yüzde 52,7 ile Finlandiya'da, yüzde 43,2 ile Letonya'da ve yüzde 41,6 ile Litvany'da oldu.
 
17.51: Londra merkezli ICE'nin verilerine göre, Rusya'da boru hattında meydana gelen patlamanın ardından Avrupa'da doğal gaz fiyatı bin metreküp başına yaklaşık 1260 dolara fırladı. Gün içi fiyat artışı yüzde 5'i geçti.
 
16.25: AB ülkelerinin dün tavan fiyat üzerinde anlaşmaya varmasının ardından, Avrupa'da doğal gazın fiyatı 100.21 euro/MWh'ye (bin metreküp başına 1115 dolar) düştü. Cuma günü kapanış fiyatı 115,45 euro idi. AB Rus gazına Hollanda TTF pazarındaki vadeli işlemler için 180 euro/MWh (bin metreküp başına yaklaşık 2 bin dolar) tavan fiyat koymuştu.
 
16.22: Dijital Kalkınma Bakanı Maksut Şadayev, yılbaşından bu yana yaklaşık 100 bin bilişim uzmanının Rusya'dan ayrıldığını söyledi.
 
16.19: Kremlin'de askeri operasyonda başarı gösterenlere devlet ödüllerinin verildiği törende konuşan Başkan Putin, Rusya'nın anavatanlarını savunan insanların cesaretine hayran olduğunu söyledi. Putin "Ülkemiz tarihinde pek çok defa sınanmayla karşı karşıya kaldı. Fakat bunlar karşısında her zaman egemenliğimizi savunduk. Savunmaya devam edeceğiz" dedi.
 
16.17: Rusya'nın Çuvaşistan cumhuriyetinde, ana doğal gaz boru hattında meydana gelen patlamada üç kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı. Ölen ve yaralananların boru hattında tamirat yapan işçiler olduğu açıklandı. Gaz hattının, Ukrayna sınırından Avrupa'ya sevkiyatın yapıldığı sistemin parçası olduğu bildirildi.
 
13.50: Ukrayna medyası, Başkan Zelenskiy'nin yoğun çatışmaların yaşandığı Bahmut'a gizli bir ziyaret yaptığını duyurdu. (M. Komsomolets) . 
 
13.46: Rus hükümeti, ülkeden ayrılan IT uzmanlarının yüzde 80'inin Rus şirketlerinde çalışmaya devam ettiklerini açıkladı.
 
13.42: Acil Durumlar Bakanlığı, Moskova'da yılbaşı gecesi havai fişek yasağına dair açıklama yaptı. Buna göre başkentte saat 23:00'ten sonra havai fişek atmak yasak. Havai fişekler 07.00 ila 23.00 saatleri arasında, sadece özel olarak belirlenmiş alanlarda fırlatılabilecek.
 
12.08: Moskova Borsası, aralarında Türk lirasının da bulunduğu bir dizi para birimiyle yapılan işlemlerde artış yaşandığını açıkladı. Borsada Türk lirası işlemleri 17, yuan işlemleri 41, Belarus rublesi işlemleri 110 kat artış gösterdi.
 
12.06: Moskova'da mahkeme, Yahudi Ajansı Sohnut'un kapatılması talebiyle açılan davanın celsesini Sohnut'un talebi üzerine yeniden erteledi. Celse 17 Şubatta görülecek. Ajansın kapatılması talebi İsrail ile Rusya arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine sebep olmuştu.
 
11.34: Rusya'nın eski maliye bakanlarından, Otkrıtiye Bank'ın yöneticisi Mihail Zadornov, federal televizyon kanallarını eleştirdi. RBC'ya söyleşi veren Zadornov şöyle konuştu:
 
"Avrupa'da yükselen enerji fiyatlarına bakıyoruz. Televizyonlarımız iğneleyici bir  sevinçle Avrupalıların donduğunu söylüyor. Bunda sevinecek ne var anlamıyorum. Esasen Sovyetler Birliği zamanında elde ettiğimiz pazarları yitiriyoruz. Pazarı oluşturmak 50 yıl sürdü, kurulan ekonomik ilişkiler önümüzdeki birkaç on yıl için bozuldu. Bugün bu pazarları kaybetmiş durumdayız. Ekimpan satın aldığımız, karşılığında enerji, orman ürünleri ve gübre ihraç ettiğimiz Avrupa ülkelerini kaybettik."
 
11.22: Rusya'nın son yıllarda ulusal sembol olarak benimsediği ve Georgievskaya lenta olarak bilinen siyah-turuncu renkli şeritlere "hakaret edenlere" 5 milyon ruble para ve 5 yıl hapis cezası verilmesini öngören yasa tasarısı Devlet Duması'nda kabul edildi.
 
11.20: Ukrayna, Elon Musk'ın şirketi Space Exploration Technologies Corp. ile 10 bin yeni Starlink terminali tedariki için anlaşmaya vardı. İlgili açıklama Ukrayna başbakanlığından geldi. Terminallerin kullanım ücretinin ödenmesine bir dizi Avrupa Birliği ülkesi yardımcı olacak.
 
10.48: Vladimir Putin, ülkenin karşı istihbarat servislerinden "sabotajcıların ve hainlerin" ortaya çıkarılıp sert bir biçimde cezalandırmalarını istedi. Putin ilgili konuşmayı Güvenlik Organları Çalışanları Günü vesilesiyle yaptı.
 
10.48: Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, şehirdeki bütün metro hatlarının yeniden çalışmaya başladığını açıkladı.
 
10.47: ABD bütçe taslağında, ordu stoklarında Ukrayna'ya verilen silah ve mühimmatın yerine konması için öngörülen miktar 12 milyar dolar.
 
10.32: Rusya'da dolar kuru mayıs ayından bu yana ilk kez 69 rubleye yükseldi. Euro kuru ise 74 rubleyi geçmiş durumda. RBC'ya konuşan uzmanlar piyasada uzun tatil öncesi döviz talebinin ansızın arttığına dikkat çekiyor. Analistlere göre, rubledeki zayıflamanın temel nedeni ham madde fiyatlarında kasım ayından itibaren başlayan düşüş.
 
10.31: Financial Times, Soçi'de Rus milyarder Oleg Deripaska'ya ait bir lüks otel kompleksine el konulduğunu ileri sürdü. Gazetenin Deripaska'ya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, ilgili mahkeme kararı, Deripaska'nın ülke yönetimine zaman zaman dile getirdiği eleştiriler nedeniyle alındı. Deripaska'ya yakın bir kaynak durumu "Kremlin ondan sakin olmasını istiyor," sözleriyle yorumladı.
 
09.51: Vedomosti gazetesinin haberine göre, Rusya'da en çok kullanılan ödeme sistemi yüzde 54'le Visa. Mastercard sahiplerinin oranı yüzde 44. Visa ve Mastercard'ın pazardan kısmen ayrılmasından sonra bir alternatif olarak gündeme gelen Çinli UnionPay kartlarını kullananların oranı ise yüzde 2.
 
09.50: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki hapishanelerde 60'tan fazla Rusya vatandaşının haksız yere tutulduğunu ileri sürdü. Bakan yardımcısı Sergey Verşinin, Amerikalı yargıçların "Rus, demek ki suçlu" zihniyetinde olduğunu söyledi.
 
09.14: The Washington Post, ABD gizli servislerinin Rusya'dan gelen bilişim yatırımcıları ve uzmanlarıyla ilgili teftiş başlattığını yazıyor. Habere göre teftişin odağında kuantum bilgisayar ve yapay zeka alanında faaliyet gösteren kişi ve şirketler var.
 
09.12: Putin Rusya'nın yeni bölgelerinde durumun son derece zorlu olduğunu söyledi. Devlet başkanı, bu bölgelerde güvenliğin sağlanması için bölge yönetimlerinin azami çaba sarfetmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
 
09.11: Almanya'nın bugüne dek Rusya vatandaşlarına ve şirketlerine ve ait 5 milyar euroluk varlığı dondurduğu öğrenildi. İlgili açıklama Avrupa Parlementosu milletvekili Kristiana Gerke'den geldi.
 
09.03: Olumsuz hava şartları nedeniyle Moskova havalimanlarında 17 sefer iptal edilirken 32 sefer rötar yaptı.
 
09.02: Özel askeri şirket Wagner'in Ukrayna'da hayatını kaybeden bir üyesini St. Petersburg'daki Belosotrovski mezarlığında "Şan Yolu"na gömme talebine şehir yönetiminden yanıt geldi. Yetkililer mezarlıkta bu isimde bir yolun bulunmadığını söyleyerek "Yiğitlik Yolu" adında yeni bir alan tahsis edeceklerini söyledi.
 
09.00: Otkrıtiye Bankası'nın başkanı Mihail Zadornov, Avrupa Birliği'nin ambargosu nedeniyle Rusya'nın petrol üretiminin önümüzdeki yıl 50 milyon ton düşüşle 475 milyon tona gerileyebileceği öngörüsünde bulundu. 
 
08.57: Euro ve dolar ruble karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Sabah saatleri itibarıyla euro 72,08 ruble, dolar 67,88 rubleden işlem görmekte.
 
08.13: Rusya'nın Bryansk vilayetinde bazı semtler gece ve sabah saatlerinde düzenlenen roket saldırısı sonucunda elektriksiz kaldı. Bölgede demir yolu hatlarının çalışmasında da aksama yaşandığı bildiriliyor.
 
08.11: Moskova'da kurye sendikası maaş artışı talebiyle 5 günlük grev ilan etti. Kommersant, Yandex'in yemek servisi için çalışan 600 kuryenin bu  hafta işe çıkmayabileceğini yazıyor.
 
08.10: İsveç savcılığı, geçtiğimi haftalarda Rusya lehine casusluk yaptıkları iddiasıyla tutuklanan İran asıllı iki kardeşten biri için ömür boyu hapis cezası istedi. Diğer kardeş için istenen ceza 12 yıl. Mahkeme kararını 19 Ocakta açıklayacak.
 
08.08: ABD'nin en büyük sigorta şirketi AIG, Rusya'daki iştirakini Rus yatırımcılara satarak pazardan ayrıldı. Amerikalıların Rusya'dan ayrılmak için benzer firmalar gibi büyük bir indirime razı geldiği bildiriliyor.
 
19 Aralık Pazartesi
 
23.05: Kanada, milyarder Roman Abramoviç'in şirketi Granite Capital Holdings'e ait 26 milyon dolarlık varlığa el koyma kararı aldı. Rusya'nın Kanada Büyükelçisi Stepanov, kararı "soygun" olarak nitelendirdi. Rus büyükelçisi, "Kararı, Kanada ve diğer Batı ülkelerindeki özel mülkiyetin dokunulmazlığının sona erdiğinin bir başka teyidi olarak nitelendiriyoruz" dedi.
 
22.49: Putin, pedagoji öğrencilerine müfredat çerçevesinde Nazizm suçlarını ele alan bir ders verilmesi talimatını verdi. (Kommersant)
 
20.42: Kremlin Sözcüsü Peskov, AB'nin Rus gazı için tavan fiyat uygulama kararının "piyasa ilkelerine tecavüz etmek olduğunu" söyledi "Gaz fiyatlarına tavan koyma girişimleri kabul edilemez" diyen Peskov, “Bu karara karşılık tedbirlerimizi alırken, tüm artıları ve eksileri dikkatlice tartmak elbette zaman alacak. Petrol sektörüyle ilgili sürecin biraz uzadığını biliyorsunuz, biraz zaman alacak ama açıklanacak" dedi. Daha önce Rus petrolü için ilan edilen 60 dolar tavan fiyat kararına atıfta bulunan Peskov,  “Aynı petrol kararında olduğu gibi, bu karar da, piyasa sürecine tecavüzdür" dedi.
 
20.36: Hyundai'nin St. Petersburg'daki otomobil fabrikasında çalışanların işten çıkarılmasına başlandı. Şirketin basın servisi, karardan etkilenecek çalışanlara karşı tüm sosyal yükümlülüklerini yerine getireceğini duyurdu. 
 
20.22: AB enerji bakanları bugün, Rusya'dan gelen doğal gaza maksimum fiyat sınırı uygulaması konusunda siyasi bir anlaşmaya vardılar. Kararı, AB Konseyi açıkladı. Buna göre, TTF Avruıpa merkezinde fiyat, üç iş günü içinde 180 euro/megavatsaati (mevcut döviz kuru üzerinden bin metreküp başına yaklaşık 1900 euro) aşarsa, mekanizma otomatik olarak uygulanacak.  Yeni kural 15 Şubat 2023'ten itibaren geçerli olacak.
 
Geçen yaz Avrupa piyasalarında gazın bin m3 fiyatı 3 bin 750 doları aşmış, Gazprom fiyatın kışın 4 bin doları bulabileceğini savunmuştu. Fiyat bugün 1100 euro seviyelerindeydi. .
 
Rus uzmanlar şu anda AB ülkelerinin Rusya'dan gaz alımı büyük ölçüde sıfırlandığı için, kararın pratikte fazla birt etkisini beklemiyor.
 
19.23: Reuters'in bildirdiğine göre, AB ülkeleri Rus gazı için tavan fiyat konusunda anlaştılar. Tavan fiyat megavat saat başına 180 euro olarak belirlenecek ve 15 Şubat'ta yürürlüğe girecek. Çekya Başbakanı Petr Fiala Twitter'da yaptığı açıklamada, anlaşmayı doğruladı. TTF'de işlem gören vadeli gaz kontrat fiyatı, ağustosta megavat saat başına 340 euroya kadar çıkarken bugün 110 euro civarında işlem görüyor.
 
18.20: Minsk'de Putin'i ağırlayan Belarus lideri Lukaşenko, iki ülkenin güvenlik konularında Avrupa ülkeleriyle diyaloğa açık olduğunu belirterek, Batılı devletlerin "sağduyunun sesini dinlemesi" ümidini dile getirdi. Putin'li görüşmesinin başında knuşan Lukaşenko, "Rusya ve Belarus, Avrupalı ​​devletler de dahil olmak üzere diğer devletlerle diyaloğa açıktır. Umarım yakında sağduyunun sesini dinlerler ve hem genel güvenlik hem de gelecekteki dünya düzeni konularını yapıcı bir şekilde tartışmaya başlarız” dedi. İki iderin görüşmesi devam ediyor.
 
16.09: Moskova borsasında dolar 68, euro 72 rubleyi geçti
 
15.17: ABD yaptırımları nedeniyle düşük profilli gemi filosu kullanan Suriye, Rusya'nın 2014'te Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım'dan buğday ithalatını bu yıl 17 kat arttırdı. Refinitiv nakliye verilerine göre, Kırım'a bağlı Karadeniz'deki Sivastopol Limanı'ndan Suriye'ye gönderilen buğday bu yıl 17 kat artarak 500 bin tonun biraz üzerine çıktı.  Bu rakam, ülkenin toplam tahıl ithalatının yaklaşık üçte birini oluşturduğu anlamına geliyor.  Yaptırımlar, Suriye ve Rusya'nın ana akım deniz taşımacılığı ve deniz sigortası kullanarak ticaret yapmasını engelliyor. (euronews)
 
15.01: Belarus başkenti Minsk bugün, Rusya ve Belarus devlet başkanlarının önemli zirvesine ev sahipliği yapıyor. Vladimir Putin ile Aleksandr Lukaşenko arasında bugün yapılacak toplantıda "askeri meselelerin de masaya yatrılacağını" Kremlin Sözcüsü Peskov açıkladı. Peskov,  "müttefik Rusya ve Belarus birliklerinin gruplandırılmasının yeni amaç ve hedeflerin liderler tarafından tartışılacağını" söyledi. Bu gezi, Ukrayna ve Batı basınında, Ukrayna'ya karşı Belarus üzerinden yeni bir cephe açılma planları olduğu iddiaları gündemdeyken yapılıyor. Kremlin sözcüsü, "Putin'in Belarus'un Ukrayna'daki çatışmalara katılımına karar vermek için Minsk'e gideceğine dair" iddialar için  "aptalca ve asılsız" nitelemesini yaptı. Peskov'a göre, Putin Belarus'u Ukrayna'daki askeri operasyona dahil etmeye zorlamayacak. 
 
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ordu komutanları ile dün gece yaptığı toplantı sonrası, "Rusya ve Belarus ile olan sınırımızın korunması en büyük önceliğimiz" dedi. Zelenskiy, savunma anlamında bütün olasılıklara karşı hazırlık yaptıkların da vurguladı.
 
14.00: Rzeczpospolita gazetesi, Polonya'nın Ukrayna'ya toplam 9 milyar dolarlık yardım sağladığını yazdı.
 
13.59: Belarus Savunma Bakanlığı, "ordunun savaşa hazırlık durumunun kontrol edildiği" ani denetimlerin  başarıyla sona erdiğini bildirdi.
 
13.57: Rusya Savunma Bakanlığı, Belgorod bölgesi üzerinde dört Amerikan Harm radarsavar füzesinin düşürüldüğünü açıkladı.
 
13.56: Almanya'da geçen ay 86,4 puan olan Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, enerji krizi ve yüksek enflasyona rağmen aralıkta 88,6 puana yükselerek beklentilerin üzerinde artış kaydetti.
 
13.55: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesinin 6. yılında, "İki ülke liderinin dirayeti ve kurumlarımızın çalışmaları bu tuzağı boşa çıkarmıştır. Olayın failleri de yargı önünde hesap vermiş ve hak ettikleri cezalara çarptırılmışlardır." dedi.
 
13.49: AB ülkelerinin Rus doğal gazına tavan fiyat belirleme tartışmalarının detayları belli oldu. Reuters'in haberine göre, Çek Cumhuriyeti öncülüğündeki bir grup ülke, tavanı 1 MWh başına 188 euroya (bin metreküp başına yaklaşık 1890 euro) düşürmeyi teklif etti. En yüksek rakamın 2 bin euroyu aşmaması teklifi masada. Yunanistan Enerji Bakanı, Çek Cumhuriyeti'nin Avrupa Komisyonu tarafından başlangıçta önerilen yaklaşık 2 bin 730 euroluk fiyatı yüksek bulduğunu söyledi. Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Kadri Simson, AB ülkelerinin gaz fiyat limitleri konusunda anlaşmaya varmaya yakın olduklarını umduğunu belirtti. AB ülkeleri birkaç haftadır gaz piyasasında bir tavan fiyat belirlenmesi üzerinde anlaşmaya çalışıyor, ancak şu ana kadar bir uzlaşma sağlanamadı. 
 
12.49: Belgorod valiliği, Ukrayna'nın düzenlediği saldırılar sonucunda bölgede 14 bin kişinin elektriksiz kaldığını açıkladı.
 
12.33: Rusya Başbakan Yardımcısı Maksim Reşetnikov, ocak-ekim arasında ülke ekonomisinin yüzde 1,9 küçüldüğünü açıkladı. Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın önceki tahmininde küçülme oranı yüzde 2,1 olarak açıklanmıştı.
 
12.25: Vladimir Putin, "hasım ülkelerden" sigorta şirketleriyle sözleşme imzalanmasına izin veren kararnameyi imzaladı. Kararname tahıl anlaşmasını ve gübre ihracatını kapsıyor.
 
12.05: Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bombalı paket saldırısında yaralanan Rus Evi'nin başkanı Dmitri Sıtıy, Rusya'ya tahliye edilecek. Rossotrudniçestvo'nun ülkedeki temsilciliğini yapan Sıtıy, ağır yaralanmıştı.
 
12.03: Polonya ordusu, yeni bir proje kapsamında 15 ile 65 yaş arası gönüllülere askerlik eğitimi verecek.
 
11.46: Rusya'nın Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, vilayetteki erken uyarı sisteminin efektif çalışmadığını söyledi. Vali Gladkov, insanların saldırılardan ancak patlamalardan sonra haberdar olduğunu dile getirdi. Vilayet dün gece roket ve top atışlarının hedefi olmuştu.
 
11.45: Rusya Dijital Kalkınma Bakanı Maksut Şadayev, VPN kullanan vatandaşların sayısının mart-nisan dönemine gerilediğini açıkladı. Bakan Şadayev, "VPN'ler Rusya'da tutunamıyor" şeklinde konuştu.
 
11.26: Avrupa Birliği doğal gaz tavan fiyatını bin m3 için 2 bin dolar olarak belirleme konusunu değerlendiriyor.
 
11.25: Rusya'da euro kuru 27 Mayıstan bu yana ilk kez 70 rublenin üzerine çıktı. Dolar da yüzde 1,66'lık artışal 65,7 rubleye yükseldi.
 
10.41: Avtostat, Rusya'da lüks otomobil satışlarının kasım ayında yüzde 55 azaldığını açıkladı. Ay boyunca satılan araç sayısı yalnızca 25. Buna göre, kasımda 6 Rolls-Royce, 6 Bentley, 5 Lamborghini, 4 Maserati, 3 Aurus ve 1 Ferrari satıldı.
 
10.40: Rusya ve Çin, Doğu Çin Denizi'nde ortaklaşa bir tatbikat yapma hazırlığında. "Deniz İşbirliği 2022" adı verilen tatbikat 21 - 27 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
 
10.39: Fransız parfümeri markası L'Occitane'ın Rusya birimi yeniden isim değişikliğine gidiyor. Yazın Kiril alfabesiyle L'Oksitan adını alan mağaza bu kez adını SoBeatiful olarak değiştirdi. Rus basını isim değişikliği talebinin ana şirketten geldiğini yazıyor.
 
09.59: NASA, Ukrayna'daki elektrik kesintilerini uzaydan gösteren yeni bir fotoğraf yayınladı.
 
09.56: TASS, 2022 şubat ayından bu yana Ukrayna'dan Rusya'ya gelen insan sayısının 5 milyonu aştığını bildiriyor.
 
09.38: Avusturya İçişleri Bakanlığı, Rusya adına casusluk yaptığı ileri sürülen bir Yunanistan vatandaşını gözaltına aldı. Tass ajansı, adı açıklanmayan 39 yaşındaki şahsın Rus genelkurmayında görev yapmış eski bir çalışanın oğlu olduğunu bildiriyor.
 
09.37: ABD Başkanı Joe Biden'in güvenlik endişeleri nedeniyle Kiev'i ziyaret etmek yönünde bir planının olmadığı açıklandı. (Politico)
 
09.04: Çinli teknoloji şirketi Huawei, Rusya'daki veri depolama sistemleri ve telekomünikasyon ekipmanı satışından sorumlu birimini kapatma kararı aldı. Kommersant ilgili birimde 2 bin civarında kişinin çalıştığını yazıyor. Gazeteye konuşan şirkete yakın bir kaynak Huawei'in ilgili birimin ofisini Ukrayna'daki çatışmaların sonra ermesi durumunda geri dönmeye hazır olacak şekilde açık tutacağını söyledi.
 
08.27: Rusya'da fabrika yangınları devam ediyor. İrkutsk vilayetindei bir petrol ve doğal gaz yoğunlaştırma tesisinde çıkan yangında 7 kişi yaralandı. Kommersant yaralananlardan ikisinin durumunun ağır olduğunu yazıyor.
 
08.26: Kiev valisi Vitali Kliçko, şehirde bu sabah da patlamalar yaşandığını duyurdu. Yetkililer Kiev'in üstünde 20 insansız hava aracından 15'inin vurulduğunu açıkladı. Ölü ya da yaralı olduğuna dair bir henüz açıklama yok.
 
08.24: Rusya'nın Belgorod vilayetine düşen roket ve mermiler nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. Vilayet valisi, 75 sanayi işletmesi ve konutun yanı sıra 40'a yakın otomobilin saldırıda zarar gördüğünü açıkladı.
 
08.22: Rusya'da dolar 30 Mayıstan bu yana ilk kez 65 rublenin üzerine yükseldi. Euro kuru da 69 ruble.
 
18 Aralık Pazar
 
23.21: Putin, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez'i Arjantin milli takımının 2022 Dünya Kupası'ndaki zaferinden dolayı tebrik etti.
 
23.06: Bloomberg uzmanlarının hesaplamasına göre, Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonuyla bağlantılı olarak enerji fiyatlarındaki artış ve Rus doğal gazının reddedilmesi nedeniyle Avrupa'nın kaybı yaklaşık 1 trilyon doları buldu. Ajansa göre, "Onlarca yılın en derin krizi daha yeni başlıyor." Ayrıca, Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz tedarikindeki kriz, en azından Katar ve ABD'nin üretimi talebi tamamen karşılayabilecek düzeye çıkarabileceği 2026 yılına kadar sürecek. Bloomberg analistleri, Avrupa Birliği'ndeki doğal gaz fiyatlarının yeniden MWh başına 210 euroya yükselmesi halinde, Avrupa'nın resesyon yerine keskin bir ekonomik küçülmeyle karşı karşıya kalacağına inanıyor.
 
17.15: Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, Telegram hesabından Çince bir mesaj paylaşarak İslam dünyasını NATO'ya karşı birleşmeye çağırdı. Kadırov , NATO'nun dünyanın varlığına yönelik bir tehdit olduğunu ve artık halkların manevi değerlerini yok etme tehdidi taşıdığını savundu. Kadırov, “Bizi manipüle edilmesi kolay hayvanlara dönüştürmek istiyorlar. Bu asla olamaz!” diye  yazdı.
 
17.13:  Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Berbock, Ukrayna ve Donbass'ta Rusya'nın şartlarıyla ateşkese karşı çıktı. Burbock, hızlı bir ateşkes ummadığını da sözlerine ekledi.
 
17.10: Yoğun kar yağışından kaynaklanan olumsuz koşullar nedeniyle Moskova havaalanlarında uçuşlarda büyük aksamalar yaşanıyor. THY'nin Vnukovo havaalanını kullanan uçakları da gecikme yaşıyor. Uçak seferlerindeki son durumu teyit etmek için tıklayın.
 
 12.32: İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya bir parti yüksek hassasiyetli Brimstone-2 füzesi teslim edildiğini duyurdu. Transfer edilen füze sayısı açıklanmadı.
 
12.30: Aeroflot Havayolları, St. Petersburg'dan Antalya ve Taşkent'e ilk seferlerini gerçekleştirdi. Uçuşlar haftada üç kez, pazartesi, perşembe ve cumartesi günleri yapılacak.
 
12.26: Moldova Başbakan Yardımcısı Andrei Spinu, ülkesinin Rus doğal gazına bağımlılığının sona erdiğini duyurdu. Bakana göre, aralık ayında Moldovagaz devlet şirketi Energocom'dan 100 milyon metreküp gaz satın alacak. Bin metreküp başına ortalama fiyat  1108 dolar olacak. Reuters, yerel şirket Energecom'un gazı nereden aldığına dair bilgi verilmediğini duyurdu. Moldova bu ay başında Gazprom'dan gaz alımını durdurmuştu.
 
12.24: Putin'in Kırım Daimi Temsilcisi Georgi Muradov, S-300'lerin Ukrayna'ya devrini "Yunanistan için riskli bir adım" olarak nitelendirdi. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, ülkenin belirli koşullar altında Girit'ten Ukrayna'ya S-300 hava savunma sistemleri göndermeye hazır olduğunu söylemişti. 90'lı yıllarından beri Yunanistan, Rusya'dan Tor-M1 ve S-300 hava savunma sistemleri, tanksavar ve askeri füze sistemleri dahil çok sayıda silah satın almıştı. 
 
12.23: Papa Francis, Ukrayna'daki çatışmayı "yakın zamanda bitmeyecek bir dünya savaşı" olarak nitelendirdi. İspanyol ABC gazetesine verdiği demeçte Papa, Zelenskiy'nin üçüncü kez din danışmanlarından birini kendisine gönderdiğini belirterek, "Kendileri ile temas halindeyim, yardım ediyorum" dedi.
 
08.51: Ukrayna yönetimi, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'a yönelik suikast girişimini doğruladı. İddiayı ilk ortaya atan New York Times, "Washington, Kiev'i bu niyetlerinden vazgeçirmeye çalıştı ama operasyon başlamıştı" diye yazmıştı. Ancak Zelenskiy'nin savunma danışmanı Aleksey Arestoviç, "ABD'nin kendileri ile istihbarat paylaşmamasına rağmen, mayıs ayı başında İzyum'a gelen Gerasimov'u tasfiye etmeye çalıştıklarını" iddia ederek, “Korkunç bir sırrı ifşa etmeme izin verin. Gerasimov İzyum'daydı ve karargahını vurduk. Ancak o sırada kendisi karargahtan ayrılmıştı" dedi.
 
08.46: Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Güney Askeri Bölgesine giderek Ukrayna'daki askeri operasyona katılan birlik gruplarını teftiş etti. Rusya Savunma Bakanlığı, "Bakan Şoygu'nun özel askeri operasyona katılan birliklerin konuşlandırıldığı bölgelerin üzerinde helikopterle uçtuğunu, ordu yetkilileri ile görüştüğünü ve Rus birliklerinin mevcut durumu ve harekat bölgelerindeki eylemleri hakkındaki raporları dinlediğini" duyurdu.
 
08.35:  Zelenskiy, Rus kuvvetlerinin saldırılarında enerji altyapılarının hasar görmesi nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintilerinin sürdüğünü, en fazla kesintinin ise Kiev'de yaşandığını söyledi. Ukrayna'nın birçok bölgesinde, su ve elektrik hizmetinin sağlanması konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten Zelenskiy, "Kiev'de durum kötü. Vinnitsya ve Lviv bölgelerinde de" dedi.
Zelenskiy ayrıca, hava savunma sistemleri konusunda müttefiklerinden daha fazla yardım beklediklerini ifade etti.
 
08.30: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin'in Rusya ile gerilimin tırmanmasını önlemek için Ukrayna'ya tank göndermeyi planlamadığını ve bu konuda tek taraflı olarak hareket etmeyeceğini söyledi. Süddeutsche Zeitung gazetesine demeç veren Scholz, Berlin’in Kiev'i desteklediğini ve bu nedenle IRIS-T hava savunma sistemleri ve obüs gibi modern silahlar sağladığını, ancak aynı zamanda bu konuda üç ilkeye bağlı kaldığını belirterek şunları ifade etti: “Birincisi, Ukrayna'yı mümkün olduğunca destekliyoruz. İkinci olarak, NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışmayı önlüyoruz. Üçüncüsü, Almanya tek başına hareket etmeyecek.” Bu konudaki tutumunu kararlı ama dengeli olarak nitelendiren Scholz, Almanların bundan memnun olduğunu öne sürdü. (Sputnik)
 
08.28: Moldova'da, Rusça yayın yapan Primul, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 ve Orhei TV gibi bazı TV kanallarının, Ukrayna'daki savaşı çarpıtarak haberleştirdiği gerekçesiyle lisansları iptal edildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, karar  tepki göstererek, "Moldova'nın kararı, benzeri görülmemiş bir siyasi sansür eylemidir" dedi.
 
17 Aralık Cumartesi
 
23.01: Rusya Savunma Bakanlığı, kıtalararası hipersonik "Avangard" füze sistemine sahip bir alayın, Orenburg bölgesinde muharebe görevine geçtiğini duyurdu.
 
22.17: Rusya'nın tahıl ambarı olarak bilinen Krasnodar, Rostov ve Stavropol bölgelerinin valileri, yabancı iş insanlarının Rusya'da tarım ürünü ticaretiyle uğraşan şrketlerdeki paylarının  sınırlandırılması talebiyle  Putin'e başvurdu. Bölge başkanlarına göre, ülkeden yapılan tahıl ihracatı devlet kontrolü altına alınmalı. Rusya'nın en büyük üç tahıl üreten bölgesinin valileri, yabancıların tarım şirketlerindeki, özellikle de ihracatla uğraşanlardaki payının % 20 ile sınırlandırmasını önerdiler. Bölge başkanları, şu anda yabancı tüccarların ihraç edilen tahılın % 70'e varan kısmını satın aldığını ve bunun fiyat politikalarını ve bütçe gelirlerini etkilediğini söylüyor. 
 
22.15: Tahıl sevkiyatı kapsamında Ukrayna limanlarından taşınan tahıl miktarının 14 milyon tonu geçtiği açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen tahıl sevkiyatına yönelik mutabakat kapsamında 1 Ağustos 2022'den bu yana sevkiyat için 560 geminin Ukrayna limanlarına gittiği, 556 geminin de Ukrayna limanlarından çıkış yaptığı belirtildi. Açıklamada, şu ana kadar taşınan tahıl miktarının ise 14 milyon tonu geçtiği kaydedildi. (Sputnik)
 
22.13: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin ilk sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalinin açılışını yaptı. Wilhelmshaven kenti açıklarında Kuzey Denizi’ndeki bir gemide düzenlenen açılış töreninde knuşan Scholz’  “Bu terminal Almanya’nın güvenliğine önemli bir katkıdır" dedi. Jade Weser Limanı’nda inşa edilen terminalin ana unsuru, tankerlere taşınacak sıvılaştırılmış doğalgazı, gaz haline dönüştürecek ve Alman şebekesine yönlendirecek yaklaşık 300 metre uzunluğundaki 'Höegh Esperanza' gemisi.
 
15.49: Rusya Savunma Bakanlığı, dün Ukrayna'daki hedeflere büyük çaplı bir hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Açıklamada, "Rusya ordusunun, Ukrayna'nın askeri komuta ve kontrol sistemlerine, askeri-sanayi kompleksine ve bunları sağlayan enerji tesislerine büyük bir darbe vurduğu" bildirildi.
 
15.47: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Suddeutsche Zeitung gazetesine verdiği demeçte, "Ciddi görüş ayrılıklarına rağmen, Rusya ile iletişim hattının kopmasına izin vermememiz önemlidir" dedi.
 
15.46: Alman Bild am Sonntag gazetesinin haberine göre, Rusya ve Belarus'tan 60'tan fazla girişimci ve bir şirket, AB yaptırım listesine alınmalarına itiraz etmek için Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı'nda dava açtı.
 
15.44: Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, AB'nin Rusya'dan tahıl ve gübre ihracatına yönelik yaptırım kısıtlamalarını kaldırması gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko da, AB'nin Rus tarım ürünlerinin ihracatını engelleyen tüm yaptırımları kaldırması, Rosselhozbank'a yaptırımların kaldırılması ve SWIFT'e bağlanmasına izin verilmesi gerektiğini savundu.
 
15.37: Rusya'da şu an 1 yıl lan zorunlu askerliğin 2 yıla çıkarılacağı iddiaları yankı yarattı. Dmitrov şehri askerlik şubesi başkanı Mikhail Fotin'in, yerel Veçerniy Dmitrov televizyonuna verdiği demeçte "Moskova bölgesi askeri komiserliğinden alınan resmi bilgilere atıfen 2023 baharında askere alınacaklarının 1,5 yıl, sonbaharda askere gidecelerin iki yıl görev yapacağını" açıklaması gündeme oturdu. Fotin, "Kuzey komşularımızın NATO'ya katılması nedeniyle ortaya çıkan durum nedeniyle askerlik süresinin uzatılmasının mantıklı olduğunu" smyledi.
 
Konunun sosyal medyada yaygın oarak tartışılmaya başlanması üzerine Rusya Savunma Bakanlığı, "askerlik süresinin 12 ay olduğunu ve şu anda bu sürelerde herhangi bir değişiklik planlanmadığını" açıkladı.  Bakanlık, "Şu anda Rusya Savunma Bakanlığı, zorunlu askerlik hizmetinin şartlarına ilişkin Rusya Federasyonu mevzuatında herhangi bir değişiklik önermiyor" dedi.
 
10.36:  CIA Başkanı Burns, "Rusya'nın isteksizliği nedeniyle Ukrayna barış görüşmeleri yapılmıyor" iddiasında bulundu. Burns, PBS ile yaptığı bir röportajda, "Değerlendirmemize göre, Ruslar gerçek müzakereler konusunda ciddi değiller" dedi. 
 
10.34: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'da uzun süreli çatışmalara ve operasyona hazırlandığını söyledi. Stoltenberg, Ukrayna'daki çatışmanın uzun süre devam edebileceğine, ancak aynı zamanda "müzakere masasında sona ereceğine" inanıyor.
 
10.32: Başkan Putin'in dün Moskova'da Silahlı Kuvvetler Ortak Karargaı'nda tüm gün çalıştığı, yetkililerin askeri operasyon önerilerini dinlediği bildirildi. Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un da katıldığı görüşmelerde, Özel Askeri Harekat Bölgesi Ortak Kuvvetler Komutanı Sergey Surovikin de konuşmacılar arasında yer aldı.
 
10.25: ABD’nin 99 yaşındaki eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Ukrayna'da acil müzakerelerle bir dünya savaşının önlenebileceğini söyledi. Kissinger, The Spectator dergisine yazdığı makalede, "Ukrayna'nın ABD ile Rusya arasında bir vekalet savaşı olduğunu, iki nükleer gücün konvansiyonel olarak silahlanmış bir ülkeye karşı mücadele ettiği bir savaş yaşandığını" savundu. Bir barış planı öneren Kissinger, Kiev'in kesin olarak NATO'ya alınmasını, Rusya'nın 24 Şubat'tan önceki sınırlara çekilmesi gerektiğini söyledi. Kissinger, "Bazıları savaş yüzünden iktidarı zayıflalayacak bir Rusya"yı tercih etse de Moskova'nın tarihi rolünün bozulmaması gerekli. Rusya'nın parçalanması, anlaşmazlıkların şiddetle çözüleceği kaotik bir boşluğa neden olur" dedi.
 
00.50: Beyaz Saray, "Ukrayna konusunda müzakere zamanının henüz gelmediğini" savundu. ABD Başkanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, müzakere sürecinin başlangıcı hakkında konuşmak için henüz çok erken olduğunu savunarak, "ABD, Ukrayna'yı Rusya ile potansiyel müzakerelerde daha iyi bir konuma getirmeye çalışıyor" dedi.
 
Sullivan, “Bizim işimiz, müzakere masasında en iyi konumda olmaları için Ukrayna'ya askeri destek sağlamaya devam etmek. Ancak bu an henüz gelmedi" diye konuştu.
 
Beyaz Saray'ın Kongre'nin Ukrayna için yeni bir yardım paketini onaylamasını umduğunu kaydetti. Siyasi, "Bu konuda her iki taraftan da güçlü destek alacağımıza eminiz" dedi.
 
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rusya ile müzakerelerin zamanlamasını ve içeriğini belirlemenin yalnızca Ukrayna'ya bağlı olduğunu söylemişti.
 
00.47: RBC'nin haberine göre, iFly havayolu şirketi, 15-19 Aralık tarihlerinde Moskova'dan Mısır'a tarifeli uçuşlarını iptal etti. Karar, Türkiye, Ürdün, Suudi Arabistan ve Eritre hava sahasının kullanımına getirilen uçuş kısıtlamaları ve yasaklar ile Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'nın alternatif bir rota kullanma izninin olmaması nedeniyle alındı. Şirket, Hurgada ve Şarm El-Şeyh'te bulunan yolcuları tahliye etmenin yollarını aradığını ve 20 Aralık'tan itibaren bu ülkeye uçuşların devam etmesi için çalıştığını duyurdu.
 
00.41: AB, yeni yaptırım paketinde "kara listeye" aldığı Rusya vatandaşları ve kuruluşlarının listesini yayınladı. Listede başbakan yardımcıları, bakanlar, valiler, milletvekilleri ve senatörler de var. Anayasa Mahkemesi Başkanı Valery Zorkin, Oscarlı yönetmen Nikita Mikhalkov, şarkıcı Grigory Leps, milletvekili Valentina Tereşkova da listede. Moskova Kredi Bankası, Uzak Doğu Bankası ve Tüm Rusya Bölgesel Kalkınma Bankası'na da yaptırımlar uygulandı. Listenin tamamı için tıklayın.
 
00.38:  Zelenskiy, Rusya'nın cuma günkü hava saldırılarını değerlendirirken, "Rus ordusunun Ukrayna'ya yönelik birkaç büyük saldırı daha düzenleyebilecek yeterli füze stokuna sahip olduğunu düşündüklerini" söyledi. 
 
00.35: Ukrayna lideri Zelenskiy, pazar günü oynanacak Dünya Kupası finali öncesi stada telekonferans yolu ile bağlanarak konuşma yapma talebinde bulundu. FIFA, bu isteği reddetti. BBC'ye konuşan bir yetkili teklifin reddedilmesine rağmen görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.
 
 
23.37: SSCB döneminde Rusya Federasyonu Yüksek Sovyeti'nin son başkanı Ruslan Hasbulatov 80 yaşında hayatını kaybetti. Hasbulatov 1993'de parlamento binasını tanklarla bombalatan Yeltsin'in en önemli muhaiflerindendi. 
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама