Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Kısmi seferberlik konusunda en çok sorulan sorular

Rusya'da kısmi seferberlik sürüyor. Çağrı kime ve nasıl gelebilir, kimler muaf tutulacak, GSM operatörlerinin muvazzaf statüsündeki kişilerin yerlerini devlete bildirecek mi? Bu ve benzer soruları, RBC ajansı uzmanlarla konuşup mevzuatı inceleyerek yanıtladı:
 
Kinler kısmi seferberlik kapsamında?
 
Savunma Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, 35 yaşına kadar er ve çavuşlar, 50 yaşına kadar astsubaylar ve 55 yaşına kadar kıdemli subaylar ile muharebe tecrübesi olan vatandaşlar seferberliğe tabi. Öncelikli kriter askeri rütbeler değil, topçu, sürücü,reknisyen gibi askeri uzmanlıklar.
 
Savunma Bakanlığı ayrıca seferberliğe tabi olmayan kişi kategorilerinin bir listesini yayınladı .
 
Üniversitelerdeki askeri bölümlerin mezunları, yedek subaylar, çavuşlar, ustabaşılar, askerler, denizciler için askeri eğitim programlarında uzmanlaşanlar, şu anda yedek listesindeyse askere çağrılabilir. 27 yaş altı askerlik yapmayan erkekler, yedek listesinde (muvazzaf) olmadıkları için seferberlik kapsamına girmiyor. 27 yaşından büyükler, askerlik yapmamış olasalar da muvazzaf sayılabiliyor.
 
23 Eylül'de Savunma Bakanlığı, Rusya üniversitelerinde tam zamanlı veya akşam bölümlerinde öğretim görenlerin seferberlik kapsamında askere alınmayacaklarını açıkladı.
 
Bunlar, savunma sanayinde çalışanlar, sağlık nedenleriyle uygun olmayan kişiler, ailesinde birinci derece engelli bir kişiye sürekli olarak bakmakla yükümlü kişiler, 16 yaşından küçük dört veya daha fazla bakıma muhtaç çocuğu olanlar, 65 yaşını doldurmuş asker emeklileri olarak sıralanıyor. 
 
Kısmi seferberliğe ayrıca aşağıdaki gruptakiler çağrılmayacak:
 
IT alanındaki uzmanlar, Rus telekom operatörlerinin ve iletişim tesislerinin çalışanları, ulusal ödeme sistemi ve finansal piyasa altyapısının istikrarını, banka likidite yönetimini ve nakit dolaşımını sağlayan kuruluşlarda çalışanlar.
 
Seferberlik çağrısı nereden ve nasıl gelir, sokakta tebliğ edilebilir mi?
 
Avukat Pavel Çikov, ilgili vatandaşlara, ellerine imza alınarak celp verilmesi suretiyle tebliğ yapıldığını belirtti. Tebligat posta ile değil elden teslim edilmeli ve seferber edilecek kişi alıp imzalamalı. Yasaya göre, celp ikamet ya da iş yeri adresine getirilebilir. Aynı zamanda, işverenler, kanunen, askerlik komiserliklerine zorunlu askerliğe tabi tuttuğu kişilerin “zamanında bildirimde bulunmalarını ve davete uymalarını” sağlamak için yardım etmekle yükümlüdürler.
 
Avukat Aleksey Gavrişev, teorik olarak, yasanın sokaklarda mahkeme celbi dağıtmayı yasaklamadığını, asıl önemli olanın askere çağrılanın celbi aldığına dair imzalaması olduğunu söyledi. Şahıs bunu reddedebilir, ancak bu durumda, bunu reddettiğine dair zabıt tutuluyor.
 
Başka bir ülkede yaşayanların geri dönmesi gerekir mi?
 
Rusya Genelkurmay Başkanlığı, kısa bir seyahat için yurt dışında bulunanların kısmi seferberliğe çağrılabileceğini söyledi. Avukat Çikov daimi olarak yurtdışında ikamet eden birinin seferberliğe tabi olmadığını belirtti. Ancak, altı aydan fazla bir süre için kalmak kaydıyla ülkeden ayrılmadan önce, ikamet kaydı silme için askeri sicil ve kayıt bürosuna gitmiş olmak zorunlu. 
 
Hukukçular RBC'ye verdiği demeçte, "Ukrayna'da akrabaların varlığı seferberlik harici turulmak için bir bahane olamaz. Dini inançlar da seferberlikten muafiyet nedeni değildir” diyor. 
 
Hangi hastalıklar askerlik hizmeti için kısıtlama olarak kabul edilir?
 
Hizmetten muafiyete esas olabilecek hastalıkların listesi mevuzatta bulunuyor. Uzmanlar bu durumda olanlara, askerlik şubesinde tıbbi muayeneye çağrılmadan önce bağımsız olarak muayeneye girilmesini ve mümkün olduğunca çok belge toplamasını tavsiye ediyor.
 
Bankalar veya GSM operatörleri, seferberlik kapsamındakilerin bulunduğu yere ilişkin verileri resmi makamlara iletebilir mi?
 
İki departman, abonelerin coğrafi konumuyla ilgili mobil operatörlerin verilerine erişebilir: İçişleri Bakanlığı ve FSB. Birincisi, bir kişinin belirli bir zamanda nerede olduğu hakkında veri alabilir, ancak bu yalnızca mahkeme emriyle mümkün. Telekomünikasyon pazarındaki bir kaynak RBC'ye verdiği demeçte, FSB'nin abonenin coğrafi konumu hakkında gerçek zamanlı olarak 100 m'ye kadar doğrulukla veri alma yeteneğine sahip olduğunu söyledi, "Bu, şahsın hangi apartmanda olduğunu belirler, ancak kat veya daireyi belirleyemez” dedi. Hukukçular, bankalara ve GSM operatörlerine verilen tüm bilgilerin kolluk kuvvetlerine yalnızca yasal olarak yürütülen operasyonel önlemlerin bir parçası olarak mahkeme emriyle verilebileceğini belirtti.
 
Seferberlik noktasına hangi eşyalara götürülebilir? 
 
Mos.ru'da yayınlanan tavsiyelere dayanarak, sınırlı sayıda kişisel eşyanın alınmasına izin veriliyor:
 
Pasaport, ehliyet, kalem, defter, cep telefonu (internet erişimi ve kamerasız), az miktarda nakit para, sigara, ilaç (sadece doktor reçetesinin bir kopyası ile).
 
Toplama noktasında, gelenlere gerekli temel unsurların çoğuna sahip seyahat çantaları verilecek. Standart sette bir havlu, tıraş köpüğü, tıraş bıçağı, tarak, dikiş seti, tırnak makası, yara bandı vb. bulunuyor.
 
Seferber edilenler işlerini kaybedebilir mi?
 
Hükümet açıklamasına göre, seferberlik kapsamındaki vatandaşlar iş sözleşmesini sürdürebilecek ve daha sonra eski iş yerlerine geri dönebilecekler. Bu kişilere seferberlik nedeniyle ayrıca devlet ve yerel yönetimler  tarafından ödeme yapılacak.
 
24.9.2022
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама