Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin maden faciası için bürokratlara kızdı, masayı yumrukladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta Sibirya'daki Listvyajnaya kömür madeninde 51 işçinin yaşamını yitirmesine sebep olan ihmal zinciri yüzünden bürokratlara kızdı ve toplantı sırasında masayı yumrukladı. Putin'in sinirli bir şekilde masaya yumruğunu vurduğu video sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.
 
Bu arada Sputnik'in haberine göre Putin madenciler için, hayatlarını riske atmaya zorlanmayacak şekilde ücretlendirme koşullarının oluşturulması gerektiğini belirtti. 
 
Putin, Rusya’nın kömür endüstrisindeki durumla ilgili toplantıda, “Risk etmelerine gerek kalmayacak koşullar oluşturmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.
 

Maden işçilerinin, kömür endüstrisine ilişkin federal anlaşmanın kusurlu olması nedeniyle güvenlik kurallarını ihmal etmek ve hayatlarını riske atmak zorunda kaldığını söyleyen Putin, 2019-2021 anlaşmasındaki hükümlerin, madencilerin ücretlerini, çıkarılan hammadde miktarına bağladığına dikkat çekerek kazanın, bu uygulamanın sonucu olduğunu vurguladı.
 
Anlaşma hükümlerinin, madencilerin güvenlik kurallarını ihmal etmeleri yönünde ekonomik teşvikler oluşturduğunu söyleyen Rus lider, “Onları suçlayamayız. İnsanların ailelerine ekmek götürmesi gerekiyor. Onlar da riske giriyor” diye kaydetti.
 
Anlaşma hükümlerinin düzeltilmesi gerektiğini dile getiren Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Bu noktada, ihracat dahil işletme sahiplerinin gelirlerini düşünmek olmaz. İnsanların güvenliğini düşünmek lazım. Aldığımız kararların baş ucuna koymamız gereken şey bu.”
Tehlikeli madenlerin kapatılması için bir fonun kurulmasını talep eden ülke lideri, söz konusu istihdam olunca bu işe dikkatli yaklaşılması gerektiğini belirterek, “Elbette hayati tehlike olduğu yerler kapatılmalı, çünkü hayat daha önemli. Kanunlarımızda, büyük tehlike arz eden işletmeler için tasfiye fonlarının kurulması öngörülüyor. Bu bağlamda, madenleri de bu kanun kapsamı altına almamız lazım. Bu konuyu düşünmenizi ve ilgili teklifler sunmanızı istiyorum” dedi.
 
Güvenlik kurallarının ihlaliyle ilgili cezaların ağırlaştırılması gerektiğini dile getiren Putin, bu alanda sendikaların rolünü artırmak gerektiğini kaydetti.
 
Rusya'nın Kemerovo bölgesindeki Listvyajnaya kömür madeninde, 25 Kasım’da meydana gelen patlamada 5’i kurtarma görevlisi olmak üzere 51 kişi hayatını kaybetmişti. Hadisenin bir kıvılcım nedeniyle metan gazının patlaması sonucu gerçekleştiği belirtilmişti.
 
‘Kontrol ediyor muydunuz, yoksa sadece paraları mı sayıyordunuz?’
 
Rusya Devlet Başkanı Putin, toplantıda bulunan Listvyajnaya kömür madeninin sahibi SDS Ugol şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mihail Fedyayev’den, madendeki güvenlik eksikliğine açıklık getirmesini talep etti. Putin, “Kontrol ediyor muydunuz, yoksa sadece paraları mı sayıyordunuz?” ifadesini kullandı.
 
Aynı zamanda, toplantıda kimselere asılsız suçlamalarda ve saldırılarda bulunmayacaklarını kaydeden ülke lideri, ancak ihmalin faciayla sonuçlandığını belirterek, “Şimdi de hepimiz oturup başımızı önümüze eğmişiz” diye kaydetti.
 
Madendeki ihlallerle ilgili haber TürkRus.Com'da şöyle yer almıştı:
 
Tek ucuz şey insan hayatı...
 
Rusya'da insan ihmalinden kaynaklanan bir "facia" daha, düştüğü yeri yakan ateş olarak medyanın manşetlerinden yavaş yavaş indi. Sigortadan, hayatını kaybedenlerin ailelerine 1'er milyon ruble (13 bin 400 dolar) ödenmesine karar verildi.  Ama 51 cana mal olan Listvyajnaya kömür madeni yangının ardından yapılan ilk soruşturmanın sonuçları, en ucuz şeyin insan hayatı olduğu ve ortada kaza değil "ciddi ihlal ve ihmaller olduğu" gerçeğini gözler önüne seriyor.
 
Sibirya'daki Kemerovo bölgesinde yaşanan olaydan sonra soruşturma başlatan savcılık makamı madende tam 449 idari ihlal tespit etti.
 
İzvestiya gazetesi, savcılığın yanı sıra Afet Bakanlığı, itfaiye ve Rusya Teknik Denetim Ajansı'ndan yetkililerin katıldığı çalışma sonucunda bölgede 31 maden kuyusunun denetimden geçirildiğini yazdı.
 
Habere göre denetimler sırasında 449 ihlal tespit edilirken 180 farklı maddeyle ilgili soruşturma açıldı.
 
Uzmanların tespit ettiği ihlallerin başında ekipman eksikliği, personel taşıma sistemlerindeki problemler, çalışma saatlerindeki düzensizlikler, tahliye yollarının donatılmamış olması, düzgün çalışmayan kablolar ve eksik modernizasyon geliyor.
 
Savcı yardımcısı Dmitri  Demeşin, trajediden önce işçilerin madende yüksek oranda metan biriktiği yönünde şikayette bulunduğunu, ancak maden yönetiminin şikayetleri gözardı ettiğini söyledi.
 
Listvyajnaya madenindeki kaza sonucunda 51 kişi hayatını kaybetmiş, 76 kişi de yaralanmıştı. 
 
Aralarında maden müdürünün de olduğu üç kişinin güvenlik ihmalleri dolayısıyla gözaltına alındığ bildirilmişti. 
 
Söz konusu facia, madendeki ilk kaza değil. 2004'te aynı madende yaşanan metan patlamasında 13 kişi hayatını kaybetmişti.
 
2016 yılında yetkililer ülke genelindeki 58 kömür madeninde yapılan incelemelerde bunların yüzde 34'ünün güvenlik sorunları taşıdığını belirledi. Listvyajnaya madeni ise bu maden ocakları arasında yer almamıştı.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı açıklamada kazayı "büyük bir trajedi" olarak tanımladı.
 
2.12.2021
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама