Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAZARLAR

Putin'in düşündürdükleri: Eski siyasetçilere iş bulma kurumundan bildirilmiştir

 

  Eski siyasetçilere iş bulma kurumundan bildirilmiştir

ıtiraf edelim ki, yarın ıstanbul'daki Karadeniz Ekonomik ışbirliği zirvesinin 12 devlet büyüğü konuğu, ama bir tek 'yıldızı' olacak: Vladimir Vladimiroviç Putin. Küçük adıyla 'Vova'. Artık dünya çapında sadece 'pop yıldızları'na nasip olacak kadar popüler oldu Putin. Doğrusu, karizması göz kamaştırıyor. Rusların ezici çoğunluğunun Putin'i bu kadar sevmesinin nedenini bir Rus gazeteci dostuma sormuştum:

"Biz yıllarca ölümün eşiğinde, yaşlı, dinozor Komünist Parti Genel Sekreterleri tarafından yönetilmeye alıştık. Önemli günlerde TV'de konuşmaları yayımladığında kendileri mi, yoksa dublörleri mi olduklarını kestiremediğimiz, makyajlı suratları Lenin'in mumyasını andıran Brejnev, Andropov ve en son Yeltsin gibi ölümü hatırlatan, moralimizi bozan, alkole düşkün insanlar liderdi" demişti. Oysa Putin genç, dinamik, alkol almayan, sigara içmeyen, yani 'kötü alışkanlıkları' olmayan, judoda kara kuşak mertebesine çıkmış, kayakta değme olimpiyat şampiyonlarına taş çıkaran sportmen biriydi. Bazen biraz kaba-saba da olsa, mizah duygusu olan bir liderdi. Ruslar bu haliyle Putin'i seviyordu.

Bugün size, Putin'in beni en çok etkileyen yönlerinden birini anlatacağım. Tam da Türkiye seçim sath-ı mailinde iken, ortalıkta hamaset nutukları uçuşurken, siyaseten ıskartaya çıkmış bazı isimler mezarlarından çıkmaya uğraşırken, bir şey üretmekten çok kendi hırslarına yenilenler cirit atarken hatırladım Putin'in takdire değer bir yanını:

Rus lider, iktidara geldikten sonra, kendisinden önce başbakanlık yapmış hiç kimseyi bir kenara atmadı. Aksine kilit noktalara atadı. Eski Başbakan Kasyanov bunun istisnası oldu ki, ben şahsen onun da bu muameleyi hak ettiğine inananlardanım. Putin'in davetinden hiçbiri gocunmadan, başbakanlık gibi bir zirveden çok çok aşağıda görünen, ama ülkeye hizmet için deneyimlerine büyük ihtiyaç duyulan mevkileri kabul ettiler:
Yevgeni Primakov, Rusya Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı oldu. Sergey Stepaşin, Sayıştay Başkanı. Sergey Kiriyenko, Federal Atom Enerjisi Başkanı. Viktor Çernomırdin, Kiev Büyükelçisi.
şimdi dönüp Türkiye'ye bakalım. Geçmişte cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, bakanlık yapan birçok ismin kendilerini düşürdükleri hal, hüzün verici. Hâlâ 'kurtarıcı' olduklarına inananlar, 'küçük olsun ama benim olsun' diyenler, rüzgâr döner de ikbal kapısı açılır diye pusuda bekleyenler... Maalesef Türkiye'de iktidara her gelenin ilk işi, 'kendi kadrosunu' oluşturmak namına, yeteneklerine bakmaksızın, sadece siyasi görüşlerinden dolayı, 'ötekileri' tasfiye etmek oluyor. Bu sağ için de, sol için de geçerli. Vaktiyle devlette yararlı işler yapmış, belli konuların uzmanı olmuş, 'dosyası' olan birçok isim de ki buna başbakanlık, bakanlık yapmış olanlar da dahil- ortada kalmanın hırsıyla boş işlere sarıyor ve kendini komik durumlara düşürüyor.
Hem Putin'in yaptığını yapacak, hem de o davetleri kabul edecek olgunluk memlekete yabancı belki. Ama iktidarı kaybettikten sonra hâlâ siyaset havanında su dövmeye çalışanlara, tabela partileri kurup sonra onları seçim arifesi birilerine devredenlere naçizane tavsiyelerim var:
Enerjinizi, zamanınızı, çevrenizi yararsız siyasetin rüzgârına üfürüp feda edeceğinize, hepiniz en iyi olduğunuz alanda somut bir toplumsal projeye her şeyinizi vakfetseniz ne güzel olur. Eski başbakan bir AB Araştırmaları Merkezi kursa, beriki Af Örgütü benzeri siyasi sorunlarla ilgili yıllık somut raporlarla kamuoyunun dikkatini hayati sorunlara çekse, bir diğeri mesela Türkiye'nin Komşuları'na odaklanacak özel bir 'think-thank' yaratsa, öbürü 'Çevre Bilincini Geliştirme Vakfı' kursa, bir diğeri trafik, öbürü izcilik, ötekisi turizm bilinci, berikisi köy okullarına internet ya da yerel basını geliştirmekle uğraşsa... Üstelik o isimlerin vitrininde ve dümeninde olduğu her projenin şansı daha da artar.
Ama siyasetin amansız rüzgârında bir varmış-bir yokmuş olmak yerine, öldükten sonra da ardından rahmet okunacak ve alkış tutulacak bir yaşam çizgisine atlamaya meyyal kaç siyasetçi var şu memlekette? Açıp kapadıkları tabela partilerinin masraflarıyla ne kadar çok yararlı iş yapılabileceğinin hesabını tutan oldu mu acep?
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама