Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

7'nci zirve: "S-400 işi bu hafta netleşecek, Rusya kredi açacak, Kudüs tutumu ortak"

VIDEO// Ankara, pazartesi akşamı bir kez daha Türk-Rus zirvesine sahne oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak geldiği Ankara'da, Kudüs konusunda ABD'ye ve İsrail'e Türkiye ile "ortak mesaj" verdi ve görüşbirliği ifade etti. Ayrıca Erdoğan S-400 konusunda bu hafta netleşme olacağını söylerken, Putin kredi konusunda anlaşma sağlandığı mesajını verdi.

BASIN AÇIKLAMASININ TAMAMI- VİDEO


 


Zirvenin ardından Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, askeri teknik işbirliği alanında ilgili anlaşma imzalandıktan sonra Türkiye’ye kredi sağlanacağını belirtti. Sputnik'in aktardığına göre Siluanov, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin her şeyi söyledi, koşullar onaylandı, evraklar imzalanacak. Anlaşma imzalandıktan hemen sonra kredi sağlanacak" dedi. Böylece S-400'lerin Rusya'dan kredi ile alınacağı bildiriliyor. Kontrat bedelinin 2 milyar dolar civarında olduğu daha önce medyaya yansımıştı.

Bu arada Türkiye-Rusya ve İran liderlerinin yakın gelecekte Soçi'de bir kez daha "Suriye zirvesi" için buluşacakları açıklandı.

Hem iki liderin başbaşa görüşmeleri, hem de heyetler arasındaki görüşmeleri Ankara-Moskova hattında stratejik işbirliği yolunda önemli bir adım olarak vitrine çıktı.

Bu arada iki lider görüşmeler sonrası basına açıklama yaptı ama gazetecilerden yine soru almadan salondan ayrıldı.

Putin bu akşam saat 19.15'de Ankara'ya geldi. Esenboğa havaalanına Mısır'dan gelen Putin, doğrudan Beştepe'ye hareket etti. Burada Erdoğan Putin'i kapıda karşıladı ve birlikte basın mensuplarına verilen fotoğrafın ardından 19.45'de görüşme başladı. Liderler 21.30'da basının karşısına çıkarak canlı yayında açıklama yapmaya başladı.

ERDOĞAN PUTİN'İ BÖYLE KARŞILADI. VİDEO

Erdoğan, Kudüs konusunda Putin ile yanı görüşte olduklarının altını çizdi.

Erdoğan ayrıca S-400 konusunun bu hafta yapılacak heyetler arası görüşmelerle netleşeceğini söyledi.

Putin de "dostum" diye hitap ettiği Erdoğan'a teşekkür etti.

Rus lider ticari  ilişkilerin ilk 9 ayda yüzde 36 arttığını ve 15 milyar dolar hacme uılaşıldığını vurguladı.

Putin geçen yıl 866 bin olan Türkiye'ye gelen Rus turist sayısının şu an 4,5 milyonu atığını belitti.

Askeri teknik işbirliğine de değinen Putin,  bu alanda Türkiye'ye kredi açılması konusunda anlaşıldığını açıkladı

Sputnik'in derlediğine göre liderlerin açıklamaları şöyle:


Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Türkiye Rusya ilişkileri her geçen gün daha da güçleniyor. Bu ziyaretler ve telefon görüşmelerimizle ortak bakış açıları geliştirmeye çalışıyoruz.

Siyasi seviyedeki bu ahenk iktisadi ve beşeri ilişkilerimize de yansıyor. İkili ticaret hacmimiz 2017'nin ilk 10 ayı itibariyle büyük artış göstermiştir.

Bu yıl 4.5 milyon Rus turist ağırladık. 2018'de daha da artacaktır.

Ele aldığımız konular arasında Kudüs de vardı. ABD'nin kararı tüm dünyada büyük bir infial uyandırdı. Müslümanlarla beraber, Hıristiyanları ve aklı selim Yahudileri hayal kırıklığına uğrattı. Haftasonu protestolarda İsrailli askerler 4 Filistinliyi şehit etti. Gazze uçaklarla bombalandı. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor.

Bugün Suriye'deki durumu da ele aldık. Ne gibi ilave adımlar atabileceğimizi de istişare ettik. Suriye'de kalıcı çözüm bulunması amacıyla Cenevre'de yürütülen sürece katkı sağlayacağız.

Bu ziyaretin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

S-400 konusuyla alakalı olarak da ilgili arkadaşlarımız bu hafta içerisinde bir araya gelerek bu işi neticelendirecektir."

Putin'in açıklamalarından satır başları:

"Ortadoğu meselesi ve Suriye meselesini de ele aldık. Ülkelerimiz sıkı işbirliği içerisindeler.

Ankara ve Moskova arasındaki işbirliği başarılı şekilde devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ocak'tan Eylül'e kadar ticaret hacmimizin yüzde 36 oranında arttığını konuştuk. Bütün bunlar ortak kararlarımız sayesinde olabildi.

Suriye'deki durumu ele aldık. 

"Suriye'de siyasi çözüm konusunda Soçi'de yapılan üçlü zirvede vardığımız mutabakatın yerine getirilmesini görüştük. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını görüştük. 

Bu yılın sonunda yapılacak Astana'yı da görüştük.

Suriye'nin neredeyse tamamı teröristlerden temizlenmiş durumda. Gerekirse, Suriye'de teröristlere yeniden yanıt veririz. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılacak olanlar, Suriye anayasasını ve BM gözetiminde seçimler yapılmasını ele alacaklar. Astana sürecinin garantör ülkeleri olarak ateşkes konusunda değerlenmelerde bulunduk.

Erdoğan'ın bu konudaki katkılarını takdir etmek istiyorum. Rusya ve Türkiye, 2018'in başında Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ni organize etmek için çalışmalar yapıyor.

Türk Akımı, planlı bir şekilde ilerliyor. Bu projenin hayata geçirilmesi, Türkiye'nin enerji güvenliğini artıracak.

Rusya'dan Türkiye'ye turist akını artıyor, bu yıl 4 milyondan fazla Rus turist Türkiye'de tatil yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın kararı, barış çabalarını baltalayabilecek bir karar. Kudüs'ün statüsüyle ilgili karar mutlaka İsrail ve Filistinli tarafların müzakeresiyle alınmalıdır. Trump'ın kararı, bölgedeki durumu düzeltmeye katkı sunmuyor, krize çözüm bulma perspektifine zarar verebilir.

Türkiye'de yapılacak İslam Liderler Zirvesi'ne Rusya gözlemci ülke olarak katılım sağlayacak. Bu konuda görüşmelerimizi sürdüreceğiz.

Sayın Erdoğan iki gün sonra İstanbul'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı konusunda beni bilgilendirdi. Rusya gözlemci olarak bu toplantıya katılacaktır.

Biz iyi komşuluk temelinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
 
Putin Ankara'dan önce, bu sabah Suriye'nin Lazkiye kentindeki Hmeymim hava üssüne beklenmedik bir ziyaret gerçekleştirdi. Putin'i hava üssünde Suriye Devlet Başkanı Beşar

Esad karşıladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ankara'da bu akşam bir araya gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi çözüm ve Ulusal Diyalog Kongresi'nin toplanması dahil olmak üzere Suriye'deki durumu ele alacağını söyledi.

Sputnik'in aktardığına göre, Ankara'da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yapacağı görüşme öncesinde Suriye'deki terörist gruplara 2015'ten beri operasyon düzenleyen Rus hava güçlerinin konuşlanma noktası olan Hmeymim üssünü ziyaret eden Putin, buradaki Rus güçlerinin geri çekilmeye başlaması için emir verdi.

Ankara'da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yapacağı görüşme öncesinde Suriye'deki terörist gruplara 2015'ten beri operasyon düzenleyen Rus hava güçlerinin konuşlanma noktası olan Hmeymim üssünü ziyaret eden Putin, buradaki Rus güçlerinin geri çekilmeye başlaması için emir verdi.

Putin Hmeymim'de yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanı (Sergey Şoygu) ve Genelkurmay Başkanı'na (Valeriy Gerasimov) Rus güçlerinin, daimi konuşlanma noktalarına geri çekilmeye başlanması emrini veriyorum" dedi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kremlin sözcüsü Peskov ise, "Doğal olarak Devlet Başkanı Putin, Suriye ziyareti hakkında Erdoğan'a bilgi verecek. Şu anda ön plandaki siyasi çözüm perspektifleri ve Rus birlikleri geri çekilmeye başladıktan sonra atılacak adımlar ele alınacak'' dedi.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ'NDE İNŞAATIN BAŞLAMASI

''Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin toplanmasıyla ilgili çalışmalar ve listelere son halinin verilmesi konuşulacak" vurgusu yapan Peskov, iki liderin Türkiye-Rusya ilişkileri, ticari-ekonomik ilişkileri, Akkuyu Nükleer Santrali'nde inşaatın başlaması, askeri işbirliği ve diğer meseleleri istişare edeceğini sözlerine ekledi.

Bu arada Putin'e bu ilk Hmeymim ziyaretinde Şoygu da eşlik etti.

Rus askerlerin evlerine zaferle döneceğini söyleyen Putin, 'Rusya ve Suriye ordularının uluslararası terörizmin en güçlü gruplarından birini (IŞİD) sadece 2 yıl gibi kısa bir sürede yok ettiğini' kaydetti.

Putin ayrıca, 'teröristlerin Suriye'de kafalarını yeniden kaldırmaları halinde Rusya'nın onları daha önce hiç görmedikleri kadar güçlü saldırılarla vuracağını' belirtti. Putin, Suriye'de ve Rusya'da terörle mücadele için verilen kayıpları unutmayacaklarını da söyledi.

Suriye'de verilen kayıplar nedeniyle durmayacaklarını ya da geri çekilmeyeceklerini belirten Putin, şöyle devam etti: "Durup geri çekilmek halkımızın karakter özelliklerinden biri değil.

Tam tersine, kaybettiklerimizin hatırası, hangi kılık içinde gizlenirse gizlensin, katıksız bir kötülük olan uluslararası terörizmin kökünü kazımamız için bize daha fazla güç verecek."

Ayrıca Putin, Rus güçlerinin önemli ölçüde geri çekilmesine karar vermesine rağmen, Rusya'nın Suriye'de, biri Hmeymim biri de Tartus'ta olmak üzere 2 daimi konuşlanma noktası olacağını, yani buralardan tamamen geri çekilmeyeceklerini söyledi.

 
Putin, Esad'la yaptığı görüşmedeyse, İran ve Türkiye ile beraber, Suriye'ye 'barışçıl hayatın' geri dönmesini ve siyasal sürecin işlemeye başlamasını sağlamayı umduğunu belirtti. Putin ayrıca, Suriye'deki çeşitli etnik grupların, Rusya'nın girişimi ile bir araya gelip yeni anayasa üzerinde çalışacağı kongrenin toplanmasını umduğunu kaydedip bunu Mısır ve Türkiye liderleriyle de görüşeceğini belirtti.

Esad ise Hmeymim'deki görüşmede, terörle mücadelede verdiği destek nedeniyle tüm Suriye halkı adına Rusya'ya yeniden teşekkür ettiğini söyledi.

Bunların yanı sıra Putin ve Esad, Hmeymim'de Rus pilotlarla da bir araya geldi. Putin ayrıca, Hmeymim'in pist bölümünde Rus savaş uçaklarını da inceledi.

Bu arada Putin, Suriye'ye bu sabah gerçekleştirdiği kısa ziyaretin ardından Mısır'a geçti.

Putin'in Kahire dönüşü akşam gerçekleşmesi beklenen Ankara ziyareti öncesi gündem yoğun:

Moskova, Suriye krizinin çözümü yolunda ayrı ayrı iyi ilişki kurduğu Ankara ile Şam’ı yakınlaştırma ve ortak çıkarlar yaratılmasında arabulucu olma rolünü öne mi çıkarıyor? Rusya Devlet Başkanı Putin’in bugün Mısır’a yapacağı resmi ziyaret güzergahında Cumhurbaşkanı Erdoğan ike görüşmek için mola verme kararı, Suriye’de taşları yerinden oynatabilecek politika değişiklikleri beklentisini bir kez daha gündeme taşıdı. Özellikle Suriye’de Afrin konusunda Türkiye’nin PYD/YPG kaynaklı rahatsızlıklarının, Rusya’nın devreye girmesiyle “Şam yönetimi eli ile aşılması” senaryosu tartışılıyor.
Cuma günü kamuoyuna “sürpriz ziyaret” olarak açıklanan Putin’in Ankara seferine uluslararası ilişkiler açısından büyük önem atfediliyor. Hem Trump’un Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanımasına Ankara ile Moskova’nın aynı kararlılıkla karşı çıkmaları, hem de Suriye krizinin nihai olarak noktalanması yolundaki ortak çabalar, bu zirve ile bir kez daha masaya yatırılacak. Putin aynı gün Ankara dışında Mısır’ın başkenti Kahire’yi ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşecek. Tıpkı Şam -Ankara hattı gibi, yine ilişkileri bozuk oalan Ankara-Kahire hattında da Putin’in arabulucu bir rolü olabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Erdoğan ile Putin, en son 22 Kasım’da Rusya’nın Soçi kentinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de katıldığı ve Suriye konusunun ele alındığı üçlü zirvede bir araya gelmişti. İki lider bu yıl altı kez yüz yüze görüştüler. Bugünkü Ankara zirvesi iki liderin yedinci görüşmesi olacak. Böylece Putin’in eski SSCB üyesi ülkelerin Belarus ve Kazakistan gibi “yakın müttefik” ülkelerinin liderleri dışında en sık yüz yüze görüştüğü lider Erdoğan olmaya başladı.

Kasımdan beri üç kez yüz yüze, defalarca da telefonda görüşen iki liderin yeni zirvesinin Suriye açısından kritik bir önem taşıyabileceği vurgulanıyor. Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya, ismini açıklamadığı kaynaklarına atfen, “Masada iki konu olacak. Öncelik Suriye, ikinci sırada da ABD’nin gerdiği Kudüs sorunu… Şunu baştan belirteyim, bu görüşme sonrası Suriye konusunda önemli bir gelişmenin yaşanacağı beklentisi Ankara’da yüksek” diye yazdı.

Sarıkaya devamında, "Birçok çözümü bir arada sağlayacak çözümün odak noktası ise Afrin… Konunun etkin isminin aktardığına göre Rusya’nın kontrolü, Şam yönetiminin girişimiyle Afrin bölgesinde yeni bir adım atılacak. Çözümü anlatırken daha iyi anlaşılabilmesi için renklerden yola çıkmayı tercih etti” dedi ve özetle şöyle devam etti:

"Suriye iç savaşı başladığı günden bu yana Rusya-İran-Şam güçlerinin hâkim olduğu alanlar haritada kırmızıyla gösterildi.

PYD/YPG/PKK’nın hâkimiyetindeki yerler sarıya, DEAŞ’ın siyaha, İslami tandanslı örgütlerinki de yeşile boyandı.

Türkiye’nin desteğinde olan ÖSO ise gri renkle tanımlandı.

Aktardığına göre Afrin bir gecede sarı renkten kırmızıya dönecek.

İddiasını da “Bir gece ansızın gidebilirler; PYD/PKK silahlı güçleri pılısını pırtısını toplanıp gitmiş, sadece yerel halk kalmış olabilir” cümlesiyle pekiştirdi.

Buna göre, Afrin bölgesinde PYD’nin tek nefes alabildiği alan Şam yönetiminin de hâkim olduğu Halep bölgesi.

Kobani ve Cezire bölgelerine geçişlerini de Şam’ın izin verdiği oranda bu bölgeden yapabiliyor.

Yolun kapanması halinde ihtiyacını karşılayacak başka bir çıkışı yok..

Rusya’nın da katkısıyla Şam yönetimi, PYD’ye Afrin bölgesini hâkimiyetine almak istediğini iletecek; yerel yöneticisini atayacak.

Böylece Afrin, Şam yönetiminin atadığı kişi tarafından yönetilecek.

“ABD bu işe ne der?” dedim, Rusya’nın girişimlerinden söz etti, gelişmelerin iyi gittiğini belirtmekle yetindi.

“Bu adım Ankara ile Şam arasını da yumuşatır” demekle yetindi…”

Erdoğan-Putin zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara'ya geleceğinin belirtildi ve  "Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin yanısıra, başta Kudüs konusundaki son gelişmeler ile Suriye’deki durum olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir” denildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve ABD büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs’e taşınacağını açıklamasının ardından bu karara karşı çıkan Erdoğan ile Putin perşembe akşamı telefonda konuşmuş, iki liderin Ortadoğu'da gerginliğin tırmandırılmaması konusunda hemfikir kaldıkları açıklanmıştı.

Kremlin'den yapılan açıklamada da Putin'in ziyareti onaylanırken, görüşmelerde “ikili işbirliği ile her şeyden öte enerji alanındaki ortak projelerin tartışılacağı” bildirildi.
Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı olan Türk Akımı ile Mersin’de yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali, Türkiye ile Rusya’nın ortak enerji projeleri arasında yer alıyor.

Kremlin’den yapılan açıklamada iki liderin aynı zamanda Ortadoğu'daki mevcut durum ile Suriye savaşına bir çözüm bulunması dahil önemli uluslararası konuları konuşacakları bildirildi.

12.12.2017
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама