İnşaat teslimatında büyük gecikme: Hangi şirketler önde?
Rusya’nın en büyük inşaatçıları mali sıkışıklık nedeniyle konut projelerini zamanında teslim etmekte zorlanıyor. Nisan sonu itibarıyla planlanan tarihte tamamlanamayan projelerin payı yüzde 15,1’e yükseldi. Bu, 2 milyon 430 bin metrekarelik konut alanına karşılık geliyor.
Geçen yıl aynı dönemde oran yalnızca yüzde 3,2 seviyesindeydi ve geciken alan 503 bin 800 metrekarede kalmıştı. Başka bir ifadeyle sektörde teslim gecikmeleri bir yılda yaklaşık beş kat arttı. Şubat ayında sorunlu proje oranının yüzde 12,7 olduğu düşünülürse, bozulmanın son aylarda hızlandığı görülüyor.
İzvestiya'nın haberine göre en dikkat çekici tabloyu ülkenin en büyük inşaatçılarından Samolet ortaya koyuyor. Şirket, inşa ettiği 4 milyon 950 bin metrekarelik konutun 1 milyon 660 bin metrekaresini zamanında teslim edemedi. Bu da projelerin yaklaşık üçte birinin geciktiği anlamına geliyor.
Moskova merkezli A101’in projelerinin yaklaşık yarısında gecikme yaşanırken, Krasnodar bölgesindeki bazı inşaatçılarda bu oran yüzde 60’a kadar çıktı. St. Petersburg merkezli Seven Suns Development ise yürüttüğü tüm projelerde teslim tarihlerini erteledi.
Uzmanlara göre tablo, 2024 ve 2025’te hızlı büyüme hesabıyla başlatılan projelerin yüksek faiz duvarına çarpmasının sonucu. Birçok projede satış oranı yüzde 60’ın altında kaldı. Finansman maliyetleri ise sert biçimde yükseldi. Yüksek faiz ortamında küçük bir satış yavaşlaması bile projenin ekonomik dengesini bozuyor.
Sektörden gelen uyarılar, faizler yaz aylarına kadar anlamlı biçimde gerilemezse geciken projelerin oranının yıl sonunda yüzde 20’yi aşabileceğine işaret ediyor. İnşaat sektöründe “gecikmeli teslim” artık istisna değil, yeni normal olma yolunda ilerliyor.
4.5.2026

Реклама