Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Karakolda yargılanan Navalnıy 30 gün hapis cezasına çarptırıldı

Moskova'da dün havaalanında gözaltına alınan ve geceyi polis nezarethanesinde geçiren Aleksey Navalnıy, bugün hakim karşısına çıkarıldı. Mahkeme 30 gün hapis cezası verdi. Buna gerekçe olarak, Navalnıy'ın hakkındaki hapis cezasının ertelemesi sonrası ocak-ağustos 2020 döneminde güvenlik makamlarına bildirimde bulunma mecburiyetini yedi kez ihlal etmesi gösterildi. 

Navalnıy, Moskova'nın Himki bölgesinde mahkemeye götürülmedi, onun yerine ilgili mahkeme heyeti Navalnıy'nın gözaltında olduğu karakola getirildi. 

Sosyal medyadan o anların görüntülerini paylaşan Navalnıy, neden mahkemeye götürülmediğini bilmediğini, ancak hakimlerin karakola gelerek mahkeme kurup kendisini yargılamasının yasalara aykırı olduğunu savundu. 
 
Bu  arada Rus basınına yansıyan haberlere göre İçişleri Bakanlığı, duruşmanın karakolda yapılmasının gerekçesinin, Navalnıy'ın Almanya'dan güncel koronavirüs test sonucu olmadan gelmesi olduğunu duyurdu. Bu nedenle mahkeme heyetinin, Navalnıy'nın gecelediği karakola gönderildiği bildirildi. Duruşma salonuna gazetecilerin çoğunun sokulmama gerekçesi de salgınla açıklandı. 

Navalnıy'ın mahkeme salonunda maskesiz olarak ifade verdiği görüldü: 

 

 


Dünkü gelişmeler:

Kremlin muhalifi siyasetçi ve aktivist Aleksey Navalnıy, tedavi için bulunduğu Almanya'dan Rusya'ya dönüşünde, havaalanında gözaltına alındı. Konuyla ilgili görüşü sorulan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Almanya'da mı gözaltına aldılar? Bilgim yok" dedi. Bu arada AB ve ABD'nin yeni yönetiminin temsilcilerinden Navalnıy'ın gözaltına alınmasını kınayan ilk yorum ve açıklamalar dün gece geç saatlerde gelmeye başladı. Gelişmelerin Rusya'ya yeni yaptırım tehditlerini tekrar gündeme getireceği vurgulanıyor. 

 

Navalnıy'ın bulunduğu Pobeda havayollarının pazar akşamı Berlin'den gelen uçağı, tarifede belirtilen Vnukovo havaalanına değil Şeremetyevo'ya indi. Buna gerekçe olarak, Vnukovo'nın hava koşulları nedeniyle inişlere kapatılması gösterildi.  

Bu arada Vnukovo havaalanı terminalinin içinde ve çevresinde Navalnıy'ı karşılamak ve desteklemek için toplanan kalabalığa yer yer polis müdahale etti ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Uçaktan diğer yolcularla birlikte inen ve otobüsle terminale gelen Navalnıy burada Kremlin Sarayı fotoğrafı fonunda medyaya açıklama yaptı. "Bugün son beş aydır hayatımda yaşadığım en güzel gün" diyen Navalnıy, hiç bir şeyden korkmadığını, tutuklanması için bir neden olmadığını, ileri sürülen suçlamalarla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde lehinde karar verildiğini söyledi.

Ancak daha sonra pasaport kontrolüne giden Navalnıy, burada görevli polis tarafından karşılandı.

Polisler eşini pasaport kontrolünde bırakıp, Navalnıy'ı gözetim altına alarak ifade vermeye götürdüler. Navalnıy çifti öpüşerek vedalaştı. Medyada Navalnıy'nın gözaltına alındığı haberleri geçildi.

Rusya Federal Ceza İnfaz Dairesi, Navalnıy'ın 3,5 yıllık hapise cezası ile ilgili şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği için arananlar listesinde olduğunu, hakim önüne çıkarılana kadar gözaltında kalacağını duyurdu.

Avukatlar polisin 48 saat gözaltında tutma hakkı olduğunu, en geç bu sürenin sonunda hakim huzuruna çıkarılması gerektiğini vurguladılar. Ya da hemen hakim huzuruna çıkarılarak hakkındaki ertelenen mahkumiyet kararını çekmek üzere hapishaneye yollanabileceği belşrtiliyor. 

Konuyla ilgili telefonda görüşü sorulan Kremlin Sözcüsü Peskov, "Özür dilerim, Almanya'da mı gözaltına aldılar? Bilgim yok" dedi. Peskov, tatilin son günü olduğu için gelişmeleri takip edemediğini sözlerine ekledi.
 

Navalnıy kimdir?

Rus muhalif aktivist Navalnıy, ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle biliniyor.

"Aleksey Navalny" ve "Navalny Live" Youtube kanalını yöneten Navalny, Kremlin yönetimine karşı protesto gösterileri düzenlemesi nedeniyle sık sık hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yolsuzlukla Mücadele Vakfını 2011’de kuran Navalnıy, "Kremlin'in aşçısı" olarak anılan Yevgeniy Prigojin’in yemek şirketinin hizmet verdiği okullarda, öğrencileri hastalandırdığını iddia etmişti.

Navalnıy, Prigojin'in kendisine, vakfa ve vakfın avukatı Lubov Sobol'e yönelik toplam 88 milyon rublelik (yaklaşık 1 milyon 240 bin dolar) dava açması nedeniyle vakfını kapatma kararı aldığını bildirmişti.

Moskova belediye başkanlığı seçimlerinde, 2013'te Halkın Özgürlüğü Partisi (PARNAS) tarafından desteklenen Navalnıy, mevcut Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'e karşı seçimleri kaybetmişti.

Navalnıy'in Rusya'da 2018'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde adaylığı, sabıka kaydı gerekçesiyle Rusya Merkez Seçim Komisyonunca kaydedilmemişti.

Navalnıy, 2012'de Time Dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak kabul edilmişti.

Önceki gelişmeler

20 Ağustos'ta Sibirya'da fenalaşarak hastaneye kaldırılan, zehirlendiği iddiası özel ambülans uçakla götürüldüğü Berlin'deki analizlerle desteklenen muhalif politikacı, aktivist Aleksy Navalnıy bugün Moskova'ya dönüyor. 

Navalnıy pazar günü MSİ 17.00 civarında Berlin'den Moskova Vnukovo havaalanına sefer yapan Rus havayolu Pobedi'nin uçağına eşi ile birlikte bindi.

Uçağın içinde "gazeteci ordusu" tarafından karşılanan Navalnıy ve eşi, 13 A ve B koltuklarına oturdu.

Gazetecilerin "Havaalanında tutuklanmaktan korkmuyor musunuz?" sorusuna Navalnıy, "Ülkeme dönüyorum, hiçbir şşeyden korkmam için neden yok, tutuklanmayı da beklemiyorum, onun için de neden yok. Her şey güzel olacak" dedi. 



Uçağın ineceği Vnukovo havaalanında erken saatlerden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındığı ve bazı özel güvenlik araçlarının geldiği görüldü. 

Uçağın 2,5 saat içinde, yerel saatle 19.30 civarında Moskova'ya inmesi bekleniyor. 


Havaalani terminaline, bileti olmayanlar sokulmuyor.

Genel beklenti, Navalnıy hakkında daha önce verilen 3,5 yıllık şartlı hapis cezasının fiiliyata dönüşeceği ve gözaltına alınarak hapishaneye götürülüceği yolunda.

Günboyu internette Navalnıy'a destek ve eleştiri mesajları dikkati çekti. Bir kesim onu demokratik muhalefedin umudu, kahramanı olarak alkışlarken, karşı kesim ise Rusya'nın çıkarlarına karşı Batılı düşmanlarla işbirliği yapan bir hain olarak görüyor. 



Bu noktaya nasıl gelindi?

BBC'nin derlediğine göre, 17 Ocak'ta Rusya'ya dönmek üzere uçak bileti aldığını açıklayan Navalnıy, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda "Rusya benim ülkem, Moskova benim şehrim, çok özledim" ifadelerine yer vermişti.
 

Geçen yıl 20 Ağustos'ta Sibirya'dan Moskova'ya giden bir uçakta hastalanmış ve uçak Omsk'a acil iniş yapmıştı. 

Birkaç gün sonra Navalni'nin Noviçok sinir gazıyla zehirlendiği açıklandı ve Navalni, tedavi için Almanya'nın başkenti Berlin'e götürüldü.
 
Navalni'nin ekibi ve bazı Rus araştırmacı gazeteciler, saldırıyı Rus gizli servisinin gerçekleştirdiğini savunuyor. Navalnıy, zehirleme emrini doğrudan Putin'in verdiğini iddi etmişti. Kremlin size suçlamaları reddetmiş, Putin'in sözcüsü Peskov Navalnıy'ı CIA ile işbirliği yapmakla suçlamıştı.

Dönüş biletini aldığı açıkladığı Instagram paylaşımında Navalni, "Benim için hiçbir zaman geri dönüp dönmeyeceğime dair bir soru işareti yoktu. Çünkü ben orayı terk ettim. Tek bir sebeple yeniden hayata döndürülmek üzere Almanya'ya getirildim: Beni öldürmeye çalıştılar. Ben hayatta kaldım." açıklaması yaptı.
 
Rusya'ya dönmesi halinde hapis cezası alabileceğine dair Rus yetkililerden daha önce açıklamalar gelmişti. Navalni'nin Moskova'ya dönmesi halinde hakkında dava açılabilir.

Geçen ay Rus yetkililer, daha önceki bir yolsuzluk davası sebebiyle Moskova'da bir karakola düzenli olarak imza vermesi gerektiğini açıklamış; aksi takdirde yasayı ihlal ettiği için hapse girebileceğini söylemişlerdi.

Bu hafta içinde de imzaları atmadığı için hapis cezası alması gerektiğine dair bölge mahkemesine bir yazı gönderildi.

Buna ek olarak Rusya'daki bir araştırma komitesi, Navalnıy hakkında çeşitli sivil toplum kuruluşlarına yasadışı şekilde para aktarımı yaptığı gerekçesiyle başka bir dava açtı.

44 yaşındaki Navalnıy, Putin'in kendisini Rusya'da uzak tutmak ve dönüşünü engellemek için bu tür davalara başvurduğunu söylüyor.

BBC'nin Moskova muhabiri Sarah Rainsford'a göre Aleksey Navalnıy, destekçilerini Pazar günü Vnukovo Havalimanı'na giderek kendisini karşılamaya çağırdı. 

Navalni'nin kendisini zehirlemekle suçladığı Putin, Aralık ayında yaptığı bir konuşmada Navalny'den gülerek bahsetmiş ve "Eğer Rus güvenlk güçleri ölmesini isteseydi, sonuna kadar giderdi" açıklaması yapmıştı.
 
Ağustos ayında Berlin'de hastaneye yatırılan Navalnıy, Eylül ayında taburcu edilmişti. Fizik tedavisi devam eden Rus muhalif lider, neredeyse tamamen iyileştiğini açıkladı.

17.1.2021

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама