Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAZARLAR

"Rakı şişesinde balık olma"nın süresiz-sınırsız Rusya versiyonu: Zapoy!

 

ZAPOY

Rusya bir bilinmezler yumağıdır, onu olanca gücünüzle çözmeğe çalışsanız bile her seferinde yeni bir düğüm, yeni bir bilinmez ile karşılaşmak olasıdır. Özellikle  bu ülkede yıllarca yaşayan yabancılar  Rusyada yaşadıkları her gün  yeni bir olgu ile karşılaşabiliyorlar, aynen benim  “Zapoy” ile karşılaştığım gibi...

Öncelikle “Pit” yanı içmek fiilinden türeyen “Zapoy” kelimesi ile nasıl tanıştım size onu anlatmam gerekir. Zapoy’u Nikolay sayesinde öğrendim.  Daha iyi anlatabilmek için size Nıkolay’ı da tanıtmam gerekecek.

Nikolay Sergiyeviç, 36 yaşında  Bogorodsk şehrindeki  mevcut  üç  taksi kantorundan (ofis) birinde  söförlük yapan bir Rus vatandaşıdır.  Kantorlar genellikle  işe yolladıkları taksilerden   % 20 komisyon alırlar. Nikolay ile tanışıklığımız da  taksi  kantoru  vasıtası ile olmuştu, birkaç sefer onun kullandigi arac ile Nijni’ye  gittiğimizde yolda gecen sohbet nedeniyle biraz samimi olmuştuk. Genç, uyanık birine benziyordu. Ssonraları  ne zaman araba lazım olsa direkt olarak Nikolay’ı cep numarasından arayıp çağırıyorduk ve böylece o da kantora  % 20 komsyon ödemekten kurtuluyordu.

Nikolay ile direkt çalışmak  şirket olarak da çok işimize gelmişti.  Artık o bizim iş yaptıpımız çoğu yerlerin adreslerini öğrendigi için bazan yanına adam vermeden,  yollamamız gereken evrakları bile ona emanet ediyorduk.

Ben de genellikle Istanbul’dan Moskova’ya hareket etmeden  önce Nikolay’ı  arayip 1-2 gün sonra Nijni’de olacağımı ve beni tren istasyonundan almasinı söylerdim. Bu kez de öyle yaptım telefonu yeni evlendiği ikinci eşi açtı. Nikolay’ı  istedim.

“Gelemez, ıçiyor,” dedi,
ıçki masasinda rahatsız etmek istemedim. Ertesi gün Moskova’dan arayip Nijni’ye  trenin varış  saatini bildiririm. Ona göre gelir beni karşılar  diye düşündüm. Moskova’ya inince tekrar Nikolay’ı aradim, telefona yine karısı çıktı.
“ıçiyor”, dedi.
-“Dün de içiyordu, değil mi?” dedim
-“Evet”
-“Peki daha ne kadar devam edecek bu içmeler?” diye sordum
-“Bir ay” Dedi
şaşırmıştım, hiç birşey söylemeden telefonu kapattım.
Bu yazdıklarım bir ay önce yaşadığım bir  olaydı.  Geştiğimiz  hafta tekrar  Nijni Novogorad’a geldigimde istasyonda Nikolay beni karşıladi, gülüyordu.
“Geçen ay beni aramışsın”, dedi.
“Evet anlat bakalım nedir bu içki işi?”
-“Zapoy!..”  dedi. ılk kez o zaman duydum bu kelimeyi.  “Yılda bir kere olmak üzere tüm içki içme hakkımı kullanıyorum, başka da içmiyorum. Mesela gelecek hafta doğum günüm var ama ben içmiyeceğim. Bir ay sonra da yılbaşı ama yine içmeyeceğim. Bu bir yıl böyle devam edecek, taa ki bir daha ‘Zapoy’  olana kadar.”
“Peki bir ay  aralıksız nasıl içebildin?” diye sordum.
“Hanım biraz abartmış ya, aslıda topu topu 20 (yirmi) gün sürekli içtim. ıkinci evliliğimi kutlamak için arkadaşlarla her gece ayrı bir barda veya kafede buluşup içmeğe başladık, taa ki paralar bitinceye kadar...”
“Peki hanımın bu işe itiraz etmedi mi? Kocasının 20 gün boyunca her gece  eve sarhoş gelmesini hangi kadın hoş karşılar ki?”
“Aslında ilk karım bu yüzden benden boşandı. ılk Zapoy’da çok kızmıştı, sonrakilerde de  beni polise şikayet etti. ılk şikayetinde  bir gece karakolda sabahladım. Sonraki yıllar Zapoy’u  tekrarladığımda beni  bir haftalığına  içeri attılar. ıçerdekiler de beni tanımıştı artık, her içeri girişimde  “Yine yıllık izine  mi geldin?” diye soruyorlardı.  Zaten 8 yıllık ilk eşimden de  bu sebeple ayrıldım.
şimdiki yeni eşimle de 6 yıldır birlikte yaşıyoruz artık beraberliğimizi resmi kayıt altına almaya karar verdik. Ben de bu nedenle  hemen işin başında Zapoy’a gireyim de sonrasında kadıncağız rahat etsin istedim” dedi 

ışte “Zapoy” budur. Rusya’nın dışında başka bir ülkede asla rastlayaayacağınız bir “sürekli alkol alma” durumudur. Hemen ilave edeyim ki bu sadece Rus erkeklerine mahsus değildir, Rus kadınları arasında da Zapoy olanlar bulunuyor.

Zapoy  minimum 3 günden başlıyor. ıçmeye başlayan kişinin mali ve saglık durumuna göre 6 aya kadar uzadığı oluyormuş.  Yer önemli değil. Kendi evinde veya herhangi bir barda olabilir, önemli olan belirli bir periyod  boyunca aralıksız olarak içmek.  Alkollü geçen gecenin sabahında uyanınca hissedilen baş ağrısından kurtulmanın yolu olarak tekrar içki sofrasına oturmak olduğu söyleniyor....

Zapoy için belirli bir sebep de gerekmiyor. Hherhangi yakın saydığınız birisinin  ölümü veya bir başka yakınınızın doğum günü veya aklınıza gelebilecek rastgele bir sebep ile Zapoy  başlayabilir.  Bitişi ise yukarıda bahsettiğim gibi ya paraların suyunu çekmesine, ya da sağlık yönünden artık içemeyecek duruma düşmüş olmaya bağlıdır.

ışte böyle,  Bakalım daha bu ülkede neler görüp öğreneceğiz....

4.12.2009

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама