Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
DÜNYA HABERLERİ

Rusya gündemi: ÇVK Ryodan gençliği

Rusya'da bir alışveriş merkezinde çıkan kavgayla gündeme gelen gençlik grubu ÇVK Ryodan hadisesi dallanıp budaklanmaya devam ediyor. Konu Kremlin'in gündemine kadar çıkarken Ryodan hayranlığının Ukrayna'ya da sıçradığı haberleri geliyor.
 
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov "Gençliğimize iyi hiçbir şey vadetmeyen bu psödo alt kültüre mensup olup yasaları çiğneyenler hakkında işlem yapılması gerekir" derken, İçişleri Bakanlığı "her şeyin Ukrayna'dan geldiğini" açıkladı. Kommersant gazetesi ise Rusya'dan sonra Ukrayna'da da ÇVK Ryodan'ın kullandığı sembolleri taşıyan gençlerin kavgalara karıştığı yönünde haberler geldiğini bildiriyor.
 
ÇVK Ryodan, Rusya'da Hunter x Hunter adlı animenin hayranlarının kendilerine verdiği bir isim. Telegram grupları üzerinden bir araya gelen çocuklar normalden daha uzun saçları, golf pantolonları ve üstünde 4 rakamı bulunan 12 kollu bir örümcek sembollü siyah geniş tişörtlerle ayırt ediliyor.
 
Rus basını grup hakkında ilk kez 19 Şubatta Moskova'da bir alışveriş merkezinde çıkan kavgadan sonra haber yapmıştı. Grubun Wagner'in Rusya'daki popülaritesine atıfla ya da şaka niyetine ÇVK (özel askeri şirket) önekini bensimediği tahmin ediliyor.
 
Rus basınında konuyla ilgili ilk haberlerden sonra farklı şehirlerde benzer Telegram gruplarının kurulduğu ve üye sayılarının hızla arttığı öğrenildi.
 
Birkaç gün önce St. Petersburg'da bir polis ÇVK Ryodan sembolleri taşıyan 17 yaşında bir çocuğu başka çocuğu dövdüğü gerekçesiyle tutuklamıştı. Çelyabinsk'te de önlem amaçlı 15 çocuğun gözaltına alındığı bildiriliyor.
 
 
Ukrayna basını ise Rusya'da çıkan haberlerden sonra Kiev başta olmak üzere çok sayıda şehirde "kendilerini ÇVK Ryodan alt kültürüne ait gören" çocuk gruplarının ortaya çıktığını yazdı.
 
Mediazona'nın konuyla ilgili araştırmasını alıntılayan Kommersant gazetesi ÇVK Ryodan'ın gerçekten bir alt kültür olup olmadığı konusunda soru işaretlerinin bulunduğunu aktarıyor. Bilimler Akademisi Üyesi Dmitri Gromov bunun bir alt kültür olmadığı, anime hayranı gençlerin meydana getirdiği bir topluluktan ibaret olduğu görüşünde.
 
Gromov'a göre ÇVK Ryodan olgusunun bu kadar yankı yaratmasının ardında özel askeri operasyonun yıldönümünde bir olay çıkabileceği yönündeki gergin bekleyiş var.
 
Gromov ayrıca konunun dikkatli ele alınması gerektiğini, aksi takdirde ÇVK Ryodan'ın gerçekten de yetkililerin endişe ettiği türden bir yapıya dönüşebileceğini söyledi.
 
Nereden çıktı?
 
Rus basınına göre, Hunter x Hunter mangasına dayanan yeni "gençlik hareketinin" hiç de zararsız olmadığı ve kontrolden çıktığı ortaya çıkmışa benziyor.
 
İşlemeli beyaz örümcek ve 4 numaralı siyah tişörtü, uzun simsiyah saçlar, ekose koyu pantolon... Ryodan anime alt kültürüne dahil olanların simgeleri.  Akım Rusya'da geçen sonbaharda ortaya çıktı, ancak son günlere kadar çok az kişi bu fenomeni biliyordu.
 
Moskova'da iki gün içinde 14-17 yaşları arasındaki yaklaşık 300, St. Petersburg'da ise 200'den fazla çocuk gözaltına alındı.
 
"Ryodanovit"ler, aşırılık yanlısı olmadıklarını, sadece anime hayranları olduklarını iddia ediyorlar. Kendi deyimleriyle, "bir başkasının anime tutkunu insanları sadece görünüşleri için rahatsız etmesinden hoşlanmıyorlar."
 
Kökenine bakılırsa, Japon kökenli söz konusu "örgütün" tam adı "Genei Ryodan", namı diğer "Gölge Topluluğu" ya da "Örümcek". Hikaye, Hunter × Hunter manga serisinin yazarı Yoshihiro Togashi tarafından tasarlandı.
 
 
Konuyu araştıran Newsweek'e göre, "üyeleri milliyetçi Rus unsurlardan oluşuyor."  VKontakte kullanıcısı Mirka Ibraeva, Newsweek'e verdiği demeçte, hareketin ideolojisinin ne olduğu sorusuna "Sadece bir cümleyle cevap verebilirim, çünkü Ryoda'lılar 'Ruslar Rusya'nındır' derler" diyor. Ryodan ise kendi üyelerine yayınladığı beyannamede "dinleri veya milliyetleri nedeniyle insanlara baskı yapmadıklarını" belirten bir ilkeye yer veriyor.
 
Grubun son günlerde Ukrayna ve Belarus'ta ivme kazandığı, hatta Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'a verilmek üzere, ÇVK Ryodan'ın ülkede yasaklanması talebiyle bir dilekçe kampanyası başlatıldığı belirtiliyor.  
 
Rus iş dünyasının gazetesi Vedomosti'ye göre, gençler Kiev, Odesa ve Lviv gibi Ukrayna şehirlerinde de toplu kavgalar düzenlemeye çalıştı.
 
Belarus İçişleri Bakanlığı basın servisi, ülkede 200'den fazla tutuklama yapıldığını söyledi.
 
 
(İllüstrasyon: Sonya Vladimirova)
 
2.3.2023

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама