Yahudi cemaatinden Çeçen müftüye tepki devam ediyor
Rusya Yahudi Cemaati Federasyonu, Çeçenistan Müftüsü Salah-Hacı Mejiyev’in tartışmalı sözlerine ilişkin yaptığı açıklamayı yetersiz bularak polemiğe devam etti. Federasyonun kamu ilişkileri bölümü başkanı Boruh Gorin, Mejiyev’in “yanlış anlaşıldım” savunmasının gerçeği yansıtmadığını belirterek “Biz herhangi bir açıklama duymadık. Söylediklerini açıklamak yerine, herkesin onu yanlış anladığını ve tüm olayın ‘şeytanistlerce uydurulduğunu’ söyledi. Bunu elbette kabul etmiyoruz” dedi.
Tartışma, 25 Ekim’de yayınlanan “Çeçen Tarihi: Savaş ve Barış” adlı televizyon programında Mejiyev’in “ezelden beri Allah’ın düşmanları vardır. Yahudiler ve onların doğurduğu akımlar, örneğin ateizm” şeklindeki ifadeleriyle başladı.
Rusya’nın baş hahamı Berl Lazar, bu sözleri “tüm Yahudi halkına hakaret” olarak nitelendirdi ve Rusya’nın yıllardır inşa ettiği dini hoşgörü ortamına zarar verdiğini söyledi. Lazar, bu tür ifadelerin yalnızca Yahudilere değil, Rusya’daki tüm dini toplulukların birlikte yaşama çabasına da tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Eleştirilerin ardından Müftü Mejiyev, sözlerinin çarpıtıldığını ileri sürdü. Müftü, programda aslında “Allah’ın ve insanlığın düşmanlarından, yani Batı adı altında birleşen kötülükten” söz ettiğini belirtti. Mejiyev, “Burada kastedilen Yahudi halkı değil, soykırım yapan siyonistlerdi” ifadesini kullandı.
Rusya Yahudi Cemaati Federasyonu temsilcisi Gorin, söz konusu ifadelerin Çeçen devlet televizyonunun sitesinde yayımlandığını ve uzun süre kimse tarafından yalanlanmadığını hatırlattı. “Videonun orijinali neden kaldırıldı, bunu da açıklamıyorlar” diyen Gorin, müftünün sözlerinin ardından yapılan bu açıklamayı “garip bir geri adım denemesi” olarak nitelendirdi. Yahudi toplumu, Rusya’daki dini liderlerden daha açık ve samimi bir kınama beklediklerini belirterek, olayın toplumsal barışa zarar vermemesi için resmi düzeyde açıklık getirilmesini talep etti.
3.11.2025

Реклама