Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Kazakistan'da 164 can kaybı...

Kazakistan'da olağanüstü hal ilan edilmesine neden olan protestolar ve çıkan çatışmalarda pazar günkü açıklamalara göre 164 kişi hayatını kaybetti.  Can kayıplarının 103'ü halen yer yer çatışma haberleri gelen Almatı'da yaşandı.
 
Yaralı sayısı 2 bin, gözaltı sayısı ise 6 bin olarak açıklandı.
 
Cumartesi akşamı ajanslardan gelen son haberlere göre, Kazakistan'ın eski başkenti ve en büyük şehri Almatı çevresinde silahı çatışmalar yer yer devam ediyor. Şehrin dış bölgelerinde, özellikle Almatı-Bişkek yolu çevresinde otomatik silah sesleri duyulduğu haber veriliyor
 
Diğer yandan ülkeyi terk ettiği iddialaı gündeme gelen eski devlet başkanı Nursultan Nazarbayev cephesinden, çatışmaların başlamasından beri ilk kez dolaylı da olsa bir açıklama geldi. Nazarbayev'in basın sözcüsü Twitter üzerinden eski başkanın ülkede ve sağlıklı oduğunu duyurdu.

Cuma günkü gelişmeler
 
17.59: Uzay üssünün de bulunduğu Baykonur şehrinde üçten fazla kişinin sokakta bir araya gelmesi yasaklandı.
 
16.01: Kazakistan'daki Rus birliklerinin silahlı operasyonlara katılmayacağı açıklandı.
 
13.40: Ülke dışında yaşayan Kazak muhalif Muhtar Ablyazov, Reuters haber ajansına konuştu ve muhalefetin lideri olduğunu iddia etti.
 
11.50: Devlet Başkanı Tokayev güvenlik kuvvetlerine "teröristlere uyarısız ateş açılması" yönünde emir verdiğini açıkladı. Halka sesleniş konuşması yapan delvet başkanı olaylarda yüzlerce güvenlik görevlisi ve sivil vatandaşın hayatını kaybettiğini de söyledi. Tokayev ayrıca yardım çağrısına hızlı yanıt verdiği için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e teşekkür etti.
 
11.01: Rusya, Belarus, Tacikistan ve Ermenistan'ın ardından Kırgızistan da Kazakistan'a asker göndereceğini açıkladı. Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün gönderdiği birliklerin başına Rus komutan Andrey Serdyukov getirildi. Öte yandan Almatı'daki RBC muhabiri, başkanlık konutunun yakınlarında silahlı çatışma yaşandığı haberini geçti.
 
10.18: Almatı Televizyonu'na bağlı bir ekibin aracına ateş açılması sonucu bir gazeteci hayatını kaybetti. Öte yandan Tengrinews ajansı ülkedeki "terörizm tehlikesi" seviyesinin "kritik" konumuna yükseltildiğini duyurdu. Bu seviye güvenlik kuvvetlerine sınırsız arama ve telefon dinleme yetkisi veriyor.
 
09.45: Rus yetkililer idaresi Rusya'ya ait Baykonur Uzay Üssü'nde güvenlik önlemlerini arttırdıklarını açıkladı.
 
08.35: Almatı'da nispeten sakin geçen gecenin ardından sabah şehir merkezinde yeniden silah sesleri duyulduğu bildirildi. Operasyonlarda şu ana kadar 26 eylemcinin öldürüldüğü, 3 bin kişinin gözaltna alındığı bildirildi. Ölen güvenlikçi sayısı ise 18.
 
08.34: Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, "Ülkede anayasal düzen büyük ölçüde yeniden tesis edildi" açıklaması yaparak bugün bir konuşma gerçekleştireceğini söyledi.
LNG fiyatlarına tepkiyle başlayan protestoların hafta içinde tırmanışa geçtiği Kazakistan'da Tokeyev'den açıklama geldi.
Sputnik'in haberine göre Tokayev, ülkede anayasal düzenin büyük ölçüde yeniden tesis edildiğini söyledi.
 
Perşembe 18.10: Yetkililer, Almatı'daki çatışmalarda hayatını kaybeden polis ve asker sayısının 13'den 18'e yükseldiğini duyurdu.
 
17.40: Ajanslar eski baikent Almatı'da çatışmaların yer yer devam ettiğini haber veriyor. Yeni can kayıpları olduğu da gelen haberer arasında. 
 
15.43: Protestoların başlamasına neden olan yakıt zammı geri alındıktan sonra, 180 gün süreyle fiyatlara devlet kontrolü getirildi.
 
14.30: Rusya Dışişleri'nden yapılan açıklamada, ülkede yaşananların 'dışarıdan önayak olunan bir girişim' olduğu vurgulandı.
 
14.23: Kazakistan'a yabancı ülke vatandaşlarının girişi ikinci bir karara kadar tamamen yasaklandı.  Rus haber ajanslarının Özbekistan'daki Kazak büyükelçiliğine dayandırdığı habere göre, hava ya da karayolu ile yabancıların ülkeye girişi, olağanüstü hal ilanı nedeniyle durduruldu. Ancak bu açıklama doğrulanmadı.
 
13.38: Ermenistan, ortak barış gücü için Kazakistan'a 70 asker yolladı. Bu arada Rus haber sitelerinde, üç Kazak güvenlik görevlisinin "başları kesilerek" öldürüldüğüne dair haberler yer aldı.
 
13.37: Sputnik Kazakistan sitesin, Almatı ve Aktau'daki meydanlarda protestocu grupların toplanmaya başladığını duyurdu. Almatı'daki grubun 250-300 kişiyi bulduğu belirtildi.  Almatı'da protestocu gruplar bir alışveriş merkezini yağmaladı.
 
13.12: Almatı'da çıkan çatışmalarda 13 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği bildirildi. Şehirde göstericilerin bazı kamu binalarını ateşe verdiği haber veriliyor.
 
11.02: Kazakistan'daki olaylarda en az bin kişinin yaralı olduğu, en az 400 kişinin hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Almatı'da bazı protestocuların iki hastaneyi kuşattığı belirtildi.
 
10.58: Almatı'da cumhuriyet meydanında askeri birliklerin isyancılara ateş açarak ilerledikleri anların görüntüsü medyaya yansıdı. (üstteki fotoğraf)
 
09.12: M. Komsomolets gazetesinin aktardığuna göre, polis sözcüsü, Almatı'da belediyeyi işgal eden onlarca isyancının, çıkan çatışmalarda öldürüldüğünü duyurdu.  
 
09.05: Ülkede bankalar ve borsanın çalışmaları durduruldu. Yağma endişesiyle bankalar etrafından önlemler alınıyor.
 

08.42: Sputnik Kazakistan ajansı, Almatı'daki terör oprasyonunda "onlarca saldırganın güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildiğini", İçişleri Bakanlığı'na dayanarak duyurdu. Operasyonun sürdüğü bazı semtlerde halktan sokağa çıkmamaları istendi. 
 
07.20: Kommersant'ın aktardığına göre, Almatı'da belediye binası önünde, zırhlı araçlarla mevzilenen güvenlik güçleri ile 200 kadar silahlı eylemci arasında çatışmaların sabah saatlerinde yeniden başladığı haber veriliyor.
 
06.15: Başkent Nursultan havaalanından yapılan tüm seferler 12 saat süreyle durduruldu. Gün içinde yeniden değerlendirme yapılacak. Başkentte durumun sakin olduğu haber verildi.
 
00.10: Kazak makamları, Almatı'da gece boyunca süren terör operasyonu sonucu, havaalanının eylemcilerin işgalinden kurtarıldığını duyurdu. Ancak havaalanının yağmanalarak tahrip edildiği, çok sayıda iş yerinin ağır hasar gördüğü, bazı araçların ateşe verildiği belirtildi. Eylemcilerin ellerindeki ateşli silahlarla güvenlik güçlerine direndikleri de gelen haberler arasında. Yerel ajanslar, Almatı sokaklarında bazı kişilerin iş yerlerini ve bankaları yağmaladıklarını duyurdu.
 
23.28: Protestocuların havaalanında kontrolü ele geçirdiği ve bazı kamu binalarına saldırdığı eski başkent Almatı'da, akşam Başkan Tokayev'in emriyle başlatılan terör operasyonunda çatışmalar yaşanıyor. RIA ajansı, otomatik silahların sesinin duyulduğu sokak çatışmalarının videosunu yayınladı. 
 
21.10: Kazakistan İçişleri Bakanlığı, hükümet karşıtı eylemler sırasında sekiz polis ve askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. 317 güvenlik görevlisi de yaralandı. Protestocular arasında ölü ya da yaralı olup olmadığına dair bilgi verilmedi. 
 
19.58: Protesto ve şiddet olaylarının yayılması üzerine, ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi. Daha önce  sadece başkent dahil, bazı şehirlerde 19 Ocak'a kadar olağanüstü hal kararı alınmıştı.
 
Bu arada Kommersant, Almatı'da bazı kamu binalarına saldırılar olduğu haberini geçti. 
 
19.30: Taldıkorgan şehrinde protestocuların eski devet başkanı Nursultan Nazarbayev'in heykelini devirerek parçaladıkları bildirildi. Akşam saatlerinde önce heykeli yıkma girişiminin görüntüleri sosyal medyada yer almıştı. Geç saatlerde ise heykelin yıkılarak parçalandığı yeni görüntüler yayınlandı.
 
18.20: Ekho Moskvı'nın yayın yönetmeni Aleksey Venediktov, Telegram hesabından, "Nursultan Nazarbayev'in damadı Timur Kulibayev'a ait özel uçağın Kırgızistan'a gitmek üzere havalandığını, uçakta 'Nazarbayev ailesinden bazı kişilerin' olabileceğini" duyurdu. Diğer yandan Venediktov, Nazarbayev'in Milli Güvenlik Konseyi başkanlığına yasayla "ömürboyu" seçildiğini, görevden bir yasayla alınması gerektiğini, henüz böyle bir yasadan haberdar olmadığını hatırlattı. 
 
18.03: Yerel ajanslar, protestocu grupların Almatı havaalanını basarak kontrolü ele geçirdiklerini duyurdu. Havaalanı yönetimi, 45 kadar göstericinin havaalanının çalışmasını engellediğini duyurdu. Ancak resmi olarak bu bilgi doğrulanmadı.
 
16.51: Rusya'nın önde gelen radyo istasyonu Ekho Moskvı'nın yayın yönetmeni, ülkenin en saygın gazetecilerinden Aleksey Venediktov, Dışişleri kaynaklarına dayanarak, "Nazarbayev'in tedavi gerekçesiyle ülkeyi terk etmeye hazır olduğu" iddiasını duyurdu.  
 
Taldıkorgan adlı şehirde, bir grup protestocunun Nazarbayev heykelini yıkma girişiminin görüntüleri sosyal medyada yer aldı. 
 
Ülkeyi 28 yıl yöneten Nazarbayev 2019'da başkanlığı bıraktıktan sonra, büyük kızı Dariga Nazarbayeva, Kazakistan parlamentosunun üst kanadı olan Senato'nun başkanlığına seçilmişti. Ancak kızı da mayıs 2020'de bu görevden ayrıldı. Nazarbayev ve ailesi hakkında, dünyanın farklı şehirlerinde yüz milyonlarca dolarlık mülk sahibi oldukları haberleri medyada yer almıştı. 
 
6.1.2021

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама