Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BAŞARI ÖYKÜLERİ

Domino's'u zirveye uçuran Türk

Dünyanın en hızlı büyüyen fast food pazarlarından olan Rusya'da, sektöre damgasını vuran bir Türk profesyonelin başarısı alkış topluyor. 2015 yılında 19 restoranı varken genel müdür olarak başına geçtiği Domino’s Pizza'yı Rusya'da 182 restoran çıkaran Güvenç Dönmez, restoran sayısında  Dodoz Pizza ve Papa John's'u geçerek zirveye oturmak üzere. Moskova'da lider olan şirket, Rusya çapında da artık bu unvandan uzak değil.

Kommersant gazetesinin araştırmasına göre, 2019 yılında Rusya'da pizza pazarında sırlama değişeceğe benziyor. Özellikle Rusya'nın bölgelerinde hamle yaparak 240 mağazaya çıkması beklenen Domino’s Pizza'yı pazarın liderliğine Türk genel müdürün başarısı taşıyacak. 

Amerikalı Bain Capital'a ait Domino's Pizza 2019 yılında Rusya'da en az  60 yeni şube açmayı planlıyor. Domino's Pizza Rusya Genel Müdürü Güvenç Dönmez, Rusya'da sahip oldukları 182 restorana Merkez, Kuzey Batı, Volga Kıyısı, Güney ve Ural federal bölgelerine yenilerini eklemek niyetinde olduklarını söyledi. Şirketin şubelerinin 119'u Moskova sınırları içerisinde.
  
Gazetenin görüşüne başvurduğu Infoline-Analitiki şirketinden Mihail Burmistrov, ülkedeki en büyük pizzacı zincirinin 400 şube ile Dodo Pizza olduğunu söyledi.

İkinci sırada eski Sovyet coğrafyasına yayılmış 200'ün üstündeki şube sayısıyla Papa John's var.

Burmistrov, Domino's'un yeni şube hamlesiyle cirosunu yüzde 30 arttırarak 6,5 milyar rubleye çıkarabileceği düşüncesinde.

Domino's Genel Müdürü Güvenç Dönmez yeni bir şube açmanın maliyetinin 12 ile 15 milyon ruble (185-230 bin dolar) arasında değiştiğini belirtiyor. Moskova'daki bir yatırımın kendini amorti etme süresi 3 yıl. Gazete bu hesapla şirketin 2019'da 900 milyon ruble yatırım yapacağına dikkat çekiyor.

 

Dönmez, başarı öyküsünü Bloomberg Businessweek Türkiye dergisine geçen yıl verdiği söyleşide anlatmıştı:

"Dönmez 2015 yılında Domino’s Pizza’nın Rusya Genel Müdürü olduğunda, markanın ülkedeki konumu pek de iç açıcı değildi. O dönemde Rusya genelinde yalnız 19 restoranı olan Domino’s Pizza için, ülke ekonomisini derinden etkileyen ekonomik kriz başa çıkılması gereken bir diğer önemli sorundu. Küresel ölçekli şirketlerde yöneticilik kariyeri bulunan Dönmez için bu yeni görev hiç kolay olmayacak gibi görünüyordu. Ama aradan geçen yaklaşık üç yıllık süreç Domino’s Pizza ve genel müdürü için başarılı bir dönem oldu. Zira o günden bugüne şirketin Rusya operasyonları yaklaşık sekiz kat arttı ve geleceğe yönelik daha da iddialı bir büyüme hedef konuldu. Güvenç Dönmez, bu büyümenin sırrını, gelecek dönem hedeflerini ve Rusya pazarını Bloomberg Businessweek Türkiye’ye değerlendirdi.

Ne zamandır Rusya’da çalışıyorsunuz?

Rusya’ya yedi yıl önce geldim. Bu kararımda Rus olan eşim etkili oldu. Daha önce beş yıl kadar İsviçre’de yaşadım, orada Procter & Gamble’da çalışıyordum. Moskova’ya geldikten sonra da bu şirkette yönetici olarak çalıştım. Sonraki adresim Samsung oldu. Buradan sonra Domino’s Pizza’ya geldim. 
 


 
Göreve geldiğinizde Domino’s’un Rusya operasyonları için nasıl bir strateji çizdiniz? 

İlk etapta Moskova’ya odaklandık, çünkü burada liderliği almak istiyorduk. O dönemde ilk sırada yer alan rakibimizin 60 restoranı bulunuyordu. Ama 2016 sonuna geldiğimizde biz 60 restoran sayısını geçtik, liderliği ele geçirdik. Bundan sonraki süreçte franchise vermeye başladık ve son iki yılda buna ciddi bir şekilde odaklandık. Bugün Rusya’da yalnız Moskova’da değil, 12 şehirde bulunuyoruz. 53’ü franchise olmak üzere toplam 163 restorana ulaştık.

Peki sizin rakiplerinize göre bu kadar hızlı büyümenizi sağlayan faktör ne oldu?

İyi bir pizza yapmak, iyi bir fiyata sunmak ve bütün bunu 30 dakika garantisiyle yapmak. Temmuz 2015’te Rusya'ya ilk kez 30 dakika garantisini getirdik. Domino’s’u pazarda farklılaştıran özellik de bu oldu. O dönemlerde rakiplerimiz yaklaşık olarak 60-90 dakika arasında servis veriyorlardı. Şimdi hepsinde iyileşmeler var. Ama Domino’s, pazarda hâlâ 30 dakika garantisiyle çalışan tek marka. Öte yandan Rusya’da online sipariş tarafını güçlendirdik. Bu taraf neredeyse yok gibiydi. Bugün eve siparişlerin neredeyse yüzde 74’ü bu online platformdan geliyor.

Rusya’da fast-food pazarı nasıl bir yapı gösteriyor? Tüketici eğilimleri hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?

Rusya’da bu pazar çok büyük ve ciddi bir potansiyele de sahip. Euromonitor verilerine göre Rus fast-food pazar büyüklüğü 2016 verilerine göre 465 milyar ruble büyüklüğe sahip ve bunun 2021 yılında 687 milyar rubleye çıkacağı tahmin ediliyor. Bu da beş yılda ortalama yüzde 8 büyüme anlamına geliyor. Eve teslim yemek pazarının büyüklüğü 2016 itibariyle 58 milyar ruble, 2021 tahmini ise 107 milyar ruble; yani beş yılda ortalama yüzde 13 büyüme bekleniyor. Bu verilere ve beklentilere baktığımızda bizim pazardaki büyümemizin çok sağlıklı olduğunu söyleyebilirim. Büyük fırsatlar var. Mesela Türkiye ile Rusya’yı karşılaştırdığımızda, Rusya’da Türkiye’deki gibi yaygın sokak lezzetleri olmadığını görüyoruz. Oysa Türkiye’de her köşe başında bir lahmacuncu, dönerci görmek mümkün. İşte bu boşluğu bizim gibi fast-food restoranlarının doldurmaya başladığını görüyoruz.

Bu hızlı büyüme finansal sonuçlara nasıl yansıyor. Kârlılığınız nasıl?

Kârlılığımızdan memnunuz. Bu yılın ilk altı aylık sonuçlarına baktığımızda, geçen yılın aynı dönemine göre ciroda yüzde 68,8’lik bir büyüme, kârda ise yüzde 49’luk bir büyüme söz konusu. Elbette bu finansal sonuçlar ekibimizi mutlu ediyor. 

Peki önümüzdeki dönem hedefleriniz nedir? 

Elbette büyümeye devam edeceğiz. Bugün Moskova genelinde kendi alanımızda birinci sıradayız. Rusya genelinde ise üçüncü. Hızlı bir şekilde büyüyoruz ve geleceğimiz parlak. Her yıl çift haneli büyümek gibi bir hedefimiz söz konusu. Tabii çift haneden bahsederken, yüzde 13 ila 15 seviyelerinde bir büyümeden bahsediyorum. Organik büyümemizi restoran açarak sürdüreceğiz. Her yıl 40 ile 60 arasında yeni restoran açmayı planlıyoruz. Uzun vadede Rusya genelinde bin 500 restorana ulaşmayı hedefliyoruz ve bütün planlarımızı, stratejilerimizi bu hedef doğrultusunda geliştiriyoruz. (Bloomberg Businessweek Türkiye, Mehmet Erdoğan Elgin - Fuad Safarov)

Güvenç Dönmez kimdir?



Güvenç Dönmez'in medyaya yansıyan biyografisi şöyle: 

"18 yıldır, çokuluslu şirketler, Türkiye, İsviçre ve Rusya’da yerleşik olarak, perakende hızlı tüketim, elektronik ve perakende alanlarında üst seviye yöneticilik yaptı. Son olarak, Domino’s Pizza Rusya Genel Müdürü olarak çalışan Dönmez, 19 restoran ile aldığı şirketi 3 yıldan az bir sürede 121 restorana çıkarıp Londra Borsası’nda halka açılmasında rol oynadı.

Domino’s bugün Moskova’da pizza pazarında liderliği aldı. 2015 yılında getirdiği “Pizza satan teknoloji şirketi’’ vizyonu ile başlattığı e-ticaret satışları ve dijital dönüşüm projeleri bunda büyük rol oynadı.

Dönmez, daha önce Samsung Elektronics’te Rusya, Ukrayna, Kazakistan ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden sorumlu Pazarlama Başkanı olarak çalıştı. Yönetimi altında, Samsung bu bölgedeki pozisyonunu güçlendirmiş, Nike, Adidas, Sony gibi markalardan daha çok sevilen bir marka haline gelmiştir. Ayrıca rekor kıran bir hız ile Samsung Mağazası sayısını, 2 yılın altında, 90’dan 250’ye ulaşmıştır.

Önceki görevinde ise Procter & Gamble’da Rusya, Ukrayna ve Belarus’tan sorumlu Güzellik Kategorisi Direktörü olarak 1 Milyar Dolar üzerinde ciro yönetmiştir. Bu görevinde, akıllı risk yönetimi, dijital pazarlama taktikleri ve stratejik odaklanma sayesinde, rekor pazar payı ve kar oranlarına ulaşmıştır.

Profesyonel kariyerine devam ederken, bir yandan da girişimcilik yapan Güvenç Dönmez, Big Baker adlı restoran zincirinin kurucu ortağıdır. Ankara’da 4 yılda 9 restorana ulaşan zincir, Hürriyet tarafından Türkiye’nin ilk 12 Hamburgercisi arasında gösterilmiştir.

Akademik olarak, 1995 Üniversite Yerleştirme Sınavında Türkiye 3.sü ve 1992 Fen Liseleri Sınavında Türkiye 3.sü olmuştur.

Genç yaşına rağmen, birçok profesyonel, kişisel ve akademik başarıya imza atan Güvenç Dönmez, Forbes.ru dergisinde, üstün performans, kişisel üretkenlik, takım liderliği, strateji, pazarlama ve kariyer yönetimi konularında yazılar yazmakta, Rus Televizyonu da dahil olmak üzere, çeşitli yerlerde konuşma, eğitim ve seminerler vermektedir. Aynı zamanda,  starbrandmanager.com  adresinde, yazılarını yayınlamaktadır. "
 
28.3.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама