Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

"20 yıl sonra ilk kez Türkiye'de bir seçimi muhalefet kazandı"

Rusya basınından Türkiye'deki yerel seçimlerin ardından ik tepki ve değerlendirmeler şöyle:

Kommersant:
 
"Türkiye'de 20 yıl aradan sonra ilk kez bir muhalefet partisi yerel seçimleri kazandı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin belediye seçimlerinde istenilen sonuçları alamadığını söyledi. Muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi 20 yıl aradan sonra ilk kez iktidar partisini mağlup etti. Erdoğan, Ankara'da taraftarlarına, "Belediye seçimlerinde maalesef istediğimiz ve umduğumuz sonucu alamadık" dedi .Erdoğan, halkın kendi iradesini sandık aracılığıyla siyasetçilere ilettiğine ve oylama sonuçları ne olursa olsun kazananın Türk demokrasisi olduğuna inanıyor. Erdoğan'a göre bunlar “bir dönüm noktasının sonu değil, başlangıcıydı.” Devlet başkanı, partisinin önümüzdeki 4-5 yıl içinde ülkenin acil sorunlarına odaklanacağına söz verdi.
 
RBC:
 
"Türk muhalefeti Ankara ve İstanbul seçimleriyle, son genel seçimlerin intikamını aldı.
 
Erdoğan'ın adaylarını mağlup etti. Türkiye'nin iktidar partisi ülkenin iki önemli ekonomik ve siyasi merkezi olan İstanbul ve Ankara'nın kontrolünü yeniden ele geçirmeyi başaramadı. Her iki şehir de 2019'dan bu yana muhaliflerin kontrolü altında. Bu seçimler, Mayıs 2023'teki cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden muhalefetin intikamıydı. Çoğu ülkedeki medya, belediye seçimlerinin iç siyasi süreçleri nadiren etkilemesine rağmen, Ankara ve özellikle İstanbul için verilen mücadelenin sonucunun tüm Türkiye'nin geleceği açısından belirleyici olacağını yazdılar. Çünkü ülkenin cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi kariyeri, 1994 yılında bu şehrin belediye başkanı seçilmesiyle başladı ve siyasetçi 2019'da şöyle dedi: "İstanbul'u kim kazanırsa, tüm Türkiye'yi kazanır." 
 
İzvestiya:
 
"Erdoğan partisinin yerel seçimlerdeki yenilgisini itiraf etti
 
Erdoğan yerel seçim yenilgisinden ciddi sonuçlar çıkaracağına söz verdi. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye'de son belediye seçimlerinde istediği sonuçları elde edemedi. Devlet televizyonu TRT Haber'in yayınladığı verilere göre, muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi 20 yıldır ilk kez iktidar partisini geride bıraktı. 2019 yılından bu yana yönetimde olan İstanbul, Ankara ve Antalya'nın yanı sıra sanayi merkezleri olan Bursa ve Tekirdağ gibi yeni şehirler de muhalefetin kontrolüne girdi."
 
Moskovski Komsomolets:

"Erdoğan: Türkiye'deki yerel seçimler demokratikti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkede tamamlanan yerel yönetim seçimleri hakkında yorum yaparken, ciddi bir ihlalin kaydedilmediğine dair güvence verdi. Devlet başkanına göre demokrasi ve iradenin özgür oarak sandığa yansıması ilkelerine saygı duyuldu. Erdoğan, "Yerel seçimler bazı münferit olaylar dışında demokrasimize yakışan bir olgunlukla sona erdi" dedi."
 
Lenta.ru
 
"Erdoğan, partisinin Türkiye'deki belediye seçimlerindeki yenilgisini itiraf etti: “Objektif ve özeleştirel bir şekilde analiz edelim"
 
Ülkede iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 20 yıl aradan sonra ilk kez belediye seçimlerinde muhalefete yenildi. İktidar partisi Ankara , İstanbul , Antalya ve İzmir'de kaybederken, 11 büyükşehir ve 12 il merkezinde oy aldı. Daha önce Financial Times, İstanbul belediye başkanlığı seçimlerinde zaferin Türk siyasi muhalefetinin son şansı olacağını yazmıştı . Mevcut cumhurbaşkanının partisinin aday gösterdiği eski Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile muhalefetin adayı Ekrem İmamoğlu, belediye başkanlığı için yarıştı, farklı kazandı. Erdoğan, seçimlerle halkın mesajını, iradesini ve uyarılarını yetkililere ilettiğini, Türk vatandaşlarının iradesini dikkate alacağına söz verdi: "Milletimizin kararına göz yummayacağız, iradesine aykırı hareket etmeyeceğiz, sorgulamayacağız."
 
RIA Novosti:
 
Rusya-Türkiye ilişkileri uzmanı Hakan Aksay, ülkedeki seçim sonuçlarını siyasi bir deprem olarak nitelendirdi, "Sonuçlar muhalefetin beklentilerini aştı" dedi. Aksay. "Seçim sürpriz sonuçlar getirdi. Muhalefet iddialıydı ve mayıs ayına göre daha başarılı bir performans gösterme niyetindeydi. Ancak mevcut sonuç, muhalefetin beklentilerinin de çok üzerinde ve yetkililerin beklentilerinin altında. Bu seçimler Türkiye için siyasi bir deprem, hatta bir tsunami oldu" ded.
 
Tsargrad.Tv
 
"Türkiye'deki seçimlerde muhaefete yenlen Erdoğna her eyi 'demokrasi' ile açıkladı.
 
Türk lider Recep Tayyip Erdoğan, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin son belediye seçimlerinde istenilen sonuçları elde edemediğini itiraf etti. Muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi 20 yıldır ilk kez, aralarında Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve İstanbul'un da bulunduğu ülkenin tüm büyük kentlerinde galip geldi."
 
1.4.2024

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама