Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

298 kişinin öldüğü uçak kazasında karar

Hollanda mahkemesi, Amsterdam - Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Hava Yolları'na ait MH17 uçağının, Ukrayna'nın doğusunda füze atışı sonucu düşürülmesine ilişkin davada, 2 Rus ve 1 Ukrayna vatandaşıni ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.
 
Toplam 298 yolcu ve mürettebatın ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili olarak, dördüncü sanık Oleg Pulatov, delil yetersizliğinden beraat etti.
 
Mahkeme, MH17 uçağının, Rusya'dan getirilen BUK füzesi ile vurularak düşürülmesi konusunda hiçbir şüphe bulunmadığını vurguladı.
 
17 Temmuz 2014'te yaşanan ve 198'i Hollanda vatandaşı toplam 298 kişinin öldüğü facia ile ilgili davanın karar duruşması, Amsterdam'da bulunan Schipol Havalimanı yargı kompleksinde yapıldı. 
 
Duruşmayı, uçağın düşürülmesi sonucu hayatını kaybeden kurbanların 250 yakını da izledi. 
 
Uluslararası araştırma sonucu, MH17 uçağının, bir Rus askeri tugayı tarafından sağlanan ve Rusya yanlısı Ukraynalı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgeden ateşlenen  BUK füzesi ile düşürüldüğü  belirlendi. 
 
Savcı tarafından haklarında ömür boyu hapis cezası istenen 3'ü Rusya biri de Ukrayna uyruklu 4 kişi şunlar: 
 
Igor Girkin (Rus vatandaşı):  Eski Rus askeri istihbarat servisi FSB üyesi ve ayrılıkçıların ilan ettiği Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin eski savunma bakanı 
 
Sergey Dubinsky (Rus vatandaşı):  Donetsk istihbarat servisi başkanı 
 
Oleg Pulatov (Rus vatandaşı):  Dubinsky'nin yardımcısı 
 
Leonid Kharchenko (Ukrayna vatandaşı):  Donetsk bölgesinde Rusya yanlısı isyancı grubun komutanı, füzenin ateşlendiği  birlikteki askeri nöbetçi. 
 
Hollanda'daki mahkemeye, sanıklardan sadece Oleg Pulatov'un avukatı katıldı ve suçlamaları reddetti. Mahkeme, delil yetersizliğinden dolayı Pulatov'un beraatine karar verdi.
 
Diğer 3 sanık ise, BUK füzelerinin teslimi, konuşlandırılması ve yönlendirilmesindeki rolleri nedeniyle suçlu bulunarak, gıyaplarında ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
 
16 milyon euro tazminat
 
Mahkeme ayrıca, 3 sanığın, kurban yakınlarına 16 milyon euro tazminat ödemesine de hükmetti. Kurban yakınlarına kişi başı 50 bin euro'ya kadar tazminat ödenecek. 
 
Ancak, Rus makamları, dava konusunda Hollanda ile işbirliği yapmadığı için, sanıkların cezaevine girmesi beklenmiyor. Ukrayna vatandaşı Kharchenko'nun da nerede olduğu bilinmiyor. 
Mahkeme, 3 sanığın, 298 kişinin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlenmek yerine, facianın ardından yaşananları örtbas etmeye çalıştığını bildirdi.  
 
Mahkemeye göre, Sergey Dubinsky, uçağın vurulması konusunda yol gösterici ve organize edici bir rol oynarken, Leonid Kharchenko da, saha çalışmasında ve füze nakliyesinde yer aldı.  
 
Girkin ise, "savunma bakanı" sıfatıyla, askeri kaynakların konuşlandırılmasından sorumluydu.  
 
Mahkemeye göre, MH17 faciasının ardından, uçağı vuran BUK füze bataryası, uluslararası skandaldan kaçınmak için Rusa'ya geri gönderildi. 
 
Mahkeme heyeti, ses kayıtları, kamera görüntüleri ve tanık ifadeleri sonucu, uçağın Rus yapımı BUK füzesi ile düşürüldüğüne ilişkin hiçbir şüphenin bulunmadığını vurguladı.  
 
Dava, kazdan 8 yıl sonra sona erdi ancak olayla ilgili diğer sorumluların belirlenmesi için soruşturma devam edecek.  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde bu olaya ilişkin bir dizi dava sürüyor. 
Hollanda ve Avustralya da, Rusya aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdu. (BBC)
 
Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lahey Mahkemesi’nin tarafsız adalet ilkelerini siyasi çıkarlar lehine ihmal etmesinden dolayı üzgün olduklarını belirtti.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Mahkeme sürecinin gidişatı ve sonucu, kararın temelinde, Lahey ve ortak soruşturma grubundaki arkadaşlarının trajedide Rusya’nın eli olduğu yönündeki iddiayı ilerletmeye yönelik siyasi siparişin yattığını gösteriyor” ifadesine yer verildi.
 
Rusya’nın bu sürecin taraftarı olmadığını, ama buna rağmen Hollanda savcılığının davayı farklı bir şekilde sunmak için elinden geleni yaptığı kaydedilen açıklamada, “Mahkemeye de, ilgili delilleri suçlamalara uydurmak ve onunla çelişen gerçekleri göz ardı etmek ile görevli figüran rolü biçildi. Gördüğümüz gibi, Hollanda adaleti görevinin üstesinden geldi” dendi.
 
Süreç boyunca mahkemenin Hollandalı siyasiler, savcılık temsilcileri ve medyanın emsalsiz baskısına maruz kaldığını kaydeden Bakanlık, siyasi sonucun dayatıldığını mahkemenin tarafsızlığının söz konusu olamayacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Lahey Bölge Mahkemesinin mevcut siyasi konjonktür uğruna tarafsız adalet ilkelerini ihmal ederek Hollanda’nın tüm yargı sistemine ciddi bir itibar darbesi indirmesinden derin üzüntü duyuyoruz.” (Sputnik)
 
 
 
17.11.2022

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама