Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Ne Var Ne Yok?

Kırım'da beş yılda ne değişti?

Kırım’ın 2014 yılında yapılan referandum sonucunda Ukrayna’dan ayrılarak Rusya Federasyonu’na bağlanmasının üzerinden beş yıl geçti. Ukrayna'da Yanukoviç iktidarının devrilmesiyle sonuçlanan kaosun ardından yaşanan ve "tarihin akışını değiştiren" gelişmeler, Rusya'ya uygulanan Batı yaptırımlarını getirdi. Ancak Moskova'nın duruşu ilk günden bugüne hiç değişmedi: "Krım naş!", yani "Kırım bizimdir!".

Peki bu süre içinde Kırım halkının yaşamında hangi değişiklikler oldu? RBK, 2014-2019 yılları arasında Kırım’da yaşanan sosyo-ekonomik değişimleri mercek altına aldı...


Kırım’da kişi başı gelir nasıl değişti?

Rusya’nın resmi verilerine göre, Kırım’da 2014 yılından bu yana kişi başı bölgesel gelirde az olsa iyileşme kaydedildi. 2017 yılı itibarıyla yarımadada kişi başı Gayrsisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) 187 bin 700 ruble (2 bin 900) dolar. Bu rakam aynı dönemde kişi başı Moskova’da 1,3 milyon ruble olarak hesaplandı. 

Diğer yandan Kırım, GSYİH artışında birçok bölgeyi geride bıraktı. 2018 yılında Kırım’da GSYİH yüzde 10 arttı.
 
Kırım’da gelir seviyesi ne durumda?

Reel gelirlerin son beş yıldır kesintisiz düştüğü Rusya’nın genelinin aksine, Kırım’da 2016 yılında ortalama gelir yüzde 3,6, 2017’de yüzde 6,6 arttı.

Kırım’da 2018 yılı itibarıyla ortalama gelir, asgari ücretin 2,3 kat üzerinde. Bu fark Rusya genelinde ise 3,15 kat. 

Kırım ne kadar devlet yardımı alıyor?

Kırım 2018 yılında 42,7 milyar ruble (663 milyon dolar) devlet yardımı aldı. 

Kırım, Ruysa’da en fazla devlet yardımı sağlanan bölgelerden biri. 

Kırım’ın nüfusu ne durumda?

Kırım’da doğal nüfus kaybı devam ediyor. Bu rakam 2014 yılında 5 bin 800 kişi, 2018’de 7 bin 600 kişi olarak kaydedildi. 

Diğer yandan Kırım’a Rusya’nın diğer bölgelerinden ve komşu ülkelerden yaşanan göçteki artış sürüyor. Resmi kayıtlara göre Kırım’a 2018 yılında 4 bin 800 kişi göç etti. 

Kırım’ın nüfüsü bugün 2,3 milyon kişi. 

Kırım’da iş iklimi nasıl?

Kırım’da 2019 yılının başı itibarıyla 44 bin şirket kayıtlı. Bu rakam Rusya’daki şirket sayısının toplamının yüzde 1’ine eşit. 

Yaz sezonu öncesinde Kırım’da yeni şirket sayısı artarken, sonbaharda ise kapanan şirket sayısında artış yaşanıyor. 

Kırım’da turist sayısı nasıl değişti?

Kırım’ın 2014 yılında Rusya Federasyonu’na bağlanmasının ardından yarımadayı ziyaret eden turist sayısı önceki yıla göre yüzde 36 düşüşle 3,8 milyon kişiye geriledi. 

Rublenin devalüasyonu ve Türkiye ve Mısır ile yaşanan kriz nedeniyle 2015 yılında Kırım’da turist sayısı 4,6 milyona kadar çıktı. 

2018 yılında ise Kırım’ı ziyaret eden turist sayısı 6,8 milyon ile yeni bir rekora imza attı.
 
Yıldönümünde tepkiler

Bu arada Rusya'nın Kırım'ı ilhakının beşinci yıl dönümünde Avrupa Birliği, NATO ve Türkiye, Kırım’ın Rusya ile birleşmesini tanımadığını yineledi ve Kırım'ın Ukrayna'ya iade edilmesi çağrısında bulundu.
Euronews'in haberine göre konuya ilişkin açıklama yapan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Birliğin Ukrayna'nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne güçlü desteğinin sürdüğüne vurgu yaptı.

Mogherini ayrıca Azak Denizi'nin Kerç Boğazı bölgesindeki tehlikeli gerginlik artışından çok ciddi endişe duyduklarını belirtti. Mogherini, Rusya'nın koşulsuz bir şekilde ve acilen alıkoyduğu Ukraynalı gemi ve mürettebatları serbest bırakması gerektiğini belirtti.

Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ihlalinin uluslararası güvenlik sorunu teşkil etmeye devam ettiğini kaydeden Mogherini, Rusya'nın Kerç Köprüsü inşasının da Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğine dikkati çekti.

Rusya'nın bölgede askerileşme faaliyetlerini artırdığı bir dönemde "şiddete başvurmasının korkutucu" olduğunun altını çizen Mogherini, güç kullanımının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

NATO: Bu şartlarda Rusya ile normalleşme olmaz

NATO'nun 29 üyesi, Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakını tanımadığını belirterek, Kırım'ın Ukrayna'ya iade edilmesi çağrısında bulundu. Yapılan ortak açıklamada, "Rusya uluslararası hukuka ve yükümlülüklerine uymadığı müddetçe ilişkilerde normalleşme gerçekleşemez" uyarısı yapıldı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından uluslararası hukuka aykırı şekilde ilhak edildiğini açıklamıştı..

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Meydana gelen fiili durumu tanımadığımızı yineliyor ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz desteği teyit ediyoruz." denilmişti.
 
19.3.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Bu yıl sonuna kadar Ukrayna'da ateşkes bekliyor musunuz?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама