ABD işbirliği ile Rus gazı yeniden Avrupa pazarına mı?
ABD ile Rusya arasından son dönemde siyasi ilişkilerde yaşanan yakınlaşma, ekonomik alanda da "kapandı" denilen bazı kapıarı açmak üzere. Bunun ilk sonucu iptal olan, terör saldırısının hedefi halin geen Juzet Akım-2 boru hattından yaşanabilir.
Avrupa Birliği'nin Rus enerji kaynaklarına resmi ambargosu sürerken, sahadaki gerçekler farklı bir tablo çiziyor. 2025 yılının başlarında Rusya, Avrupa gaz ithalatında ikinci sıraya yükseldi ve AB'nin toplam gaz ithalatının yüzde 21'ini karşıladı. Fransız enerji devleri Engie ve TotalEnergies, Rus gazı olmadan rekabet güçlerini koruyamayacaklarını belirterek Kuzey Akım ve Kuzey Akım-2'nin yeniden devreye alınmasını destekliyor. Ancak boru hatlarının üçü hasar görmüş durumda ve AB yaptırımları resmen kaldırılmış değil.
Çıkış yolu olarak, Kuzey Akım-2'nin Amerikan yatırımcıların kontrolüne geçmesi gündemde. 9 Mayıs 2025'te Nord Stream 2 AG'nin iflas sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, şirketin varlıklarının Amerikan şirketlerine devredilmesi planlanıyor. Böylece gazın "resmen Amerikan" statüsü kazanmasıyla, Avrupa şirketleri tedarik anlaşmaları imzalayabilecek ve ABD'nin ticaret baskıları hafifletilebilecek. Konuyu gündeme taşıyan N. İzvestiya'ya göre bu gelişme, hem Gazprom için yeni ihracat gelirleri hem de Avrupa için istikrarlı gaz tedariki anlamına gelebilir.
Ancak uzmanara göre sürecin önünde Çin faktörü gibi önemli engeller bulunuyor. Çin, ABD’den sıvılaştırılmış gaz (LNG) alımını durdururken, Rusya ile enerji ilişkilerini derinleştiriyor. Yamal bölgesindeki gaz rezervleri hem Avrupa'ya hem Çin'e hizmet etmek zorunda. Dolayısıyla, "Kuzey Akım-2"nin yeniden açılması, Gazprom’u Pekin ile Avrupa arasında zorlu bir tercih yapmaya zorlayabilir. Kısa süre öncesine kadar Rusya'nın elinde kalan gazı neredeye satabileceği tartışılıren, şimd, bazı Rus uzmanlar, aceleci adımların Sibirya ve Uzak Doğu'nun gazsız kalmasına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
28.4.2025

Реклама