Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Ne Var Ne Yok?

Büyükelçi Bilgiç görevine başladı

Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç görevine 1 Kasım çarşamba günü başladı. Bilgiç, Moskova'da tüm büyükelçilik çalışanlarıyla birlikte Atatürk büstünün önde bir hatıra fotoğrafı çektirdi, elçiliğin sosyal medya hesaplarından  "Moskova'da ilk gün" notuyla paylaştı
.
Mehmet Samsar'ın görev süresini tamamlayarak dün Türkiye'ye dönmesinin ardından, daha öbce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararnameyle Tanju Bilgiç, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne atanmıştı.
 
Büyükelçi Bilgiç'e TürkRus.Com olarak görevinde başarılar diliyoruz.
 

Portre: Yeni Büyükelçi Tanju Bilgiç

 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Enformasyon Genel Müdürü Tanju Bilgiç, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler hem siyasi hem de ticari-ekonomik anlamda en aktif ve verimli dönemini yaşarken Türkiye'nin yeni Moskova Büyükelçisi olarak göreve başlamaya hazırlanıyor. Mülkiye mezunu olan, ama kariyerine ilk adımı Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda attıktan sonra Dışişleri Bakanlığı’na geçen Bilgiç, böylece hem siyasi, hem de ticari-ekonomik ilişkilerde etkin bir rol oynamaya aday.

 
3 Temmuz 2019’da Başkan Putin’e güven mektubunu sunan Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, dört yıllık görev süresinin ardından Ankara’ya dönüyor. Samsar 57 yaşında.
 
Yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Moskova Büyükelçiliği görevine atanmasına dair kararı tebliğ ettiği 52 yaşındaki Tansu Bilgiç, Rusya’yı yakından tanıyan, deneyimli bir isim. Bilgiç, 2011-2014 yıllarında St. Başkonsolosu olarak görev yapmıştı. 
 
Bilgiç, Ekim 2017’de, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi olarak Sırbistan’da görev yaptığı dönemde  Türkiye gazetesinden Şifa Kaymak ile röportajın başında, "Büyükelçi Tanju Bilgiç kimdir?” sorusuna şu yanıtı vermişti:
 
"1971 Gümüşhane doğumluyum. İlkokulu Sinop'ta bitirdim. Samsun Anadolu Lisesi mezunuyum. 1993 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldum. İtalya'da yüksek lisans yaptım. Gazi Üniversitesinde doktoramı tamamladım. Çalışma hayatıma Hazine Müsteşarlığında başladım. İki sene sonra, 1995 yılında Dışişleri Bakanlığına geçtim. O günden bu yana Bakanlığımızın çeşitli kademelerinde görev yaptım. Bosna-Hersek, Danimarka, Fransa, Rusya gibi ülkelerde çalıştım. Belgrad'a Büyükelçi olarak atanmamdan önceki dönemde ise Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü görevini üstlenmiştim.”
 
Resmi biyografisinde ise daha detaylı olarak şu kariyer yolculuğu dikkati çekiyor:
 
"Tanju Bilgiç 20 Eylül 1971 tarihinde Gümüşhane'de dünyaya geldi. Samsun Anadolu Lisesi'nden 1989 yılında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden ise 1993 yılında mezun oldu.
 
2003 yılında Padova Üniversitesi İnsan Hakları ve Demokratikleşme Programı'nda yüksek lisans yaptı. 2012'de ise Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde doktorasını tamamladı.
 
AB Dış Politikasında İnsan Haklarının Korunması (2002) ve İnsan Haklarının ABD Örneğinde Dış Politikada Kullanılması (2014) başlıklı iki kitabı yayınlanmıştır.
 
Tanju Bilgiç’in mesleki kariyeri
 
Tanju Bilgiç 1994 yılında Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda Uzman Yardımcısı olmuş, 1995'te Dışişleri Bakanlığı'nda görev almaya başlamıştır.
 
2008-2011 yıllarında Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs ve Yunanistan Dairesi'nde Şube Müdürü ve Daire Başkanı olarak görev yapmıştır.
 
2011-2014 yıllarında Saint Petersburg Başkonsolosu, 2014-2016 yıllarında Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü olmuştur.
 
2016-2021 yılları arasında Belgrad Büyükelçisi olarak görev almıştır. 
 
 
Nisan 2021 tarihi itibarıyla tekrar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve bu görevi ile beraber Mart 2023 tarihi itibarıyla Bakanlık Enformasyon Genel Müdürü olmuştur."
 
Büyükelçi Bilgiç, daha önce yayınlanmış, insan hakları üzerine yazılmış iki kitabının yanı sıra, geçen mart ayında önemli bir esere daha imza attı.
 
9 Mart 1983 yılında ASALA terör örgütü tarafından, Türkiye’nin Yugoslavya Büyükelçisi olduğu dönemde Belgrad’ta şehit edilen Büyükelçi Galip Balkar anısına yazdığı kitap yayınlandı.  
 
Tanju Bilgiç bu kitabı, "Üç yıldır üzerinde çalıştığım, “Hariciyenin Yıldızı Şehit Büyükelçi Galip Balkar” isimli kitabım, Galip Balkar’ın vefatının 40. yıldönümünde okurlarla buluştu. Aziz şehidimizi bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyorum” notuyla duyurmuştu.  Bilgiç bir röportajında, "Bu kadar çok sayıda diplomatını teröre kaybeden başka bir ülke olduğunu düşünmüyorum. Şahsım ve meslektaşlarım adına, vatanları için yaptıkları fedakârlıklardan ötürü şehit diplomatlarımıza minnet duyguları içerisinde olduğumuzu söyleyebilirim. Bizim de üzerimize düşen görevin şehitlerimizin anısını yaşatmak ve fedakârlıklarını her vesileyle hatırlatmak olduğunu düşünüyorum” demişti.
 
 
Hemşerilerinin “Gümüşhane’nin Eskibağlar Mahallesi’ndendir” diye tanıttıkları yeni Büyükelçi Tanju Bilgiç, Betül Aksoy Bilgiç ile evli.
 
Tanju Bilgiç İngilizce ve Fransızcanın yanı sıra  görev yaptığı ülkelerdeki deneyimiyle Rusça, Boşnakça ve Sırpçaya da yabancı değil.
 
Bilgiç, Galatasaray taraftarı olarak biliniyor. 
 

 

1.11.2023

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама