Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

Türkiye'ye seferlere 1,5 ay yasak

Türkiye'de Kovid-19 vakalarının rekor düzeyde artması üzerine, beklenen "kötü" haber Rusya'dan geldi... Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Türkiye'ye charter uçuşlarının yanı sıra düzenli seferlere de 1,5 aylık uçuş yasağı getirildiğini açıkladı.

Bununla birlikte haftada iki kez karşılıklı olarak düzenli sefer yapılmasına izin verilecek. Bu seferler İstanbul-Moskova arasında yapılacak. Hangi havayollarının sefer yapacağına dair ayrıntı henüz açıklanmadı.

Yasak 15 Nisan-1 Haziran arası dönemi kapsayacak.

Golikova tur firmalarına Türkiye satışlarını 1 Hazirana kadar durdurma tavsiyesinde de bulundu. Ayrıca 1 Haziran'a kadar tur almış olanlara da aldıkları turların ya ileri tarihe ertelemeleri ya da başka destinasyonlara yönelmeleri telkin edildi.

Sputnik'in aktardığına göre Golikova, Rusya vatandaşlarının sağlığını korumanın bir öncelik olduğunu vurgulayarak, tur operatörlerine Türkiye tur satışlarına ara vermelerinin önerildiğini ifade etti.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Golikova, “Temel görevimizin yeni tip koronavirüs enfeksiyonuna karşı Rusya vatandaşlarının sağlığını ve insidans ile ilgili istikrarlı durumu korumak olduğunu belirtmek isterim. Operasyon merkezi, hava trafiğinin açık olduğu ülkelerdeki enfeksiyonun yayılmasını sürekli olarak izliyor” diye konuştu.

Rus yetkili makamlarının tur operatörlerine Türkiye tur satışlarına ara vermelerini önerdiklerine dikkat çeken Golikova, “Tur operatörlerine, aynı dönem içinde Rusya Federasyonu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne tur ürünlerinin satışına ara vermeleri önerildi” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye'deki epidemiyolojik durumu yakından izleyeceğiz ve hızlı yanıt vereceğiz’

Golikova, Rus yetkililerin Türkiye ve Tanzanya’daki epidemiyolojik durumu yakından izleyeceklerini ve duruma göre hızlı karar alacaklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Durumu yakından takip edeceğimize ve Türkiye Cumhuriyeti ile Tanzanya Cumhuriyeti'ndeki durum istikrara kavuşursa vatandaşlarımızı, bu ülkelere tur satın alabilmleri için hızlı bir şekilde bilgilendireceğimize dikkatinizi çekmek isterim.”

Golikova, Türkiye'de bulunan Rusların tatillerini devam ettirme veya charter sefererle Rusya'ya dönme imkanı olacağını belirtti:

“Zaten Türkiye Cumhuriyeti'nde bulunan vatandaşlarımız için, hem tatillerini önceden planlanan dönüş tarihine kadar devam ettirme, hem de karar vererek, seyahatleri çerçevesinde planlanan charter uçuşlarıyla dönme fırsatı olacak. Bu çalışmayı uygun bir şekilde organize edeceğiz.”

‘Akkuyu Santrali’nin yapımına katılanlar için uçuşlarda kısıtlama olmayacak’

Golikova’nın verdiği bilgiye göre Rus yetkililer, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) yapımında yer alan ve Türkiye’de tatil yapan Rus vatandaşlarının gönderilmesi için gerekli olan Türkiye uçak seferlerine kısıtlama getirmeyecek, ayrıca haftada iki kez olmak üzere Moskova - İstanbul ve İstanbul - Moskova istikametinde tarifeli uçuş yapılmaya devam edecek.

Türkiye’ye uçma tarihi 1 Haziran'dan önce olan turları satın alan Rus turistlere tatil destinasyonunu değiştirmeleri önerildiğini aktaran Golikova, “1 Haziran'dan önce kalkışlı turları satın alan turistler için, tur operatörleriyle anlaşarak seyahat tarihlerini değiştirmeden tatil destinasyonunu değiştirmelerini, ya da mümkün mertebe seyahat tarihlerini daha uygun tarihe ertelemelerini öneriyoruz” diye konuştu.

Golikova, 1 Haziran'dan sonra Türkiye'ye tur satın alan turistlere ise ileri tarihlerdeki durum hakkında bilgilendirileceklerini ifade etti:

“1 Haziran'dan sonraki dönem için Türkiye turları satın alan turistleri, mevcut durum hakkında hızlı bir şekilde bilgilendireceğiz. Durum iyiye giderse, vatandaşlarımızın yaptığı planları pekiştirebilmeleri için hızlı bir şekilde bilgilendireceğiz".

Golikova, yetkili makamların Rusya Federal Turizm Ajansı’nı (Rosturizm) Türkiye turları satın alan turistlere yardım etmek amacıyla bir dizi önlem almakla görevlendirdiklerini de dile getirdi:

“Tur operatörlerine gelince, Rosturizm’i ilgili meslektaşlarımızla birlikte turizm endüstrisinin desteklenmesi ile ilgili turistlere karşı yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olacak önlem paketi sunmakla görevlendirdik. Mümkün olan en kısa sürede ilgili önerileri bekliyoruz. Hem finansal hem de finansal olmayan destek önlemleri söz konusu”.

Bu arada Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Zarina Doguzova, uçuş yasağı getirilen Türkiye ve Tanzanya’daki Rus turistlerin tahliye edilmeyeceğini, bu iki ülkedeki Rus vatandaşların turları bitince planlı olarak geri döneceğini belirtti.

Türkiye ve Tanzanya’ya 15 Nisan’dan itibaren getirilen uçuş yasağını değerlendiren Doguzova, “Halihazırda tur operatörleri aracılığıyla Türkiye ve Tanzanya’da bulunan organize turistler, planlandığı gibi turların bitiş tarihlerinde Rusya’ya dönebilecek. Turun bitiş tarihinden önce dönmeye karar veren turistler, bunu tur operatörleri ile anlaşarak yapabilecek” açıklamasında bulundu.
 
Bazı durumlarda dönüş tarihlerinin ileriye alınabileceği uyarısında bulunan Doguzova, bu nedenle turistlerin sürekli tur operatörleriyle iletişim halinde olması gerektiğini belirterek, “Bağımsız olarak Türkiye ve Tanzanya’da tatil yapan turistler de planlarına uygun olarak Rusya’ya dönebilecek. Bilet aldıkları havayolu şirketlerinin web sitelerindeki bilgileri takip etmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
 
Bakan Koca'sdan açıklama
 
Rusya'nın Türkiye'ye seyahatlere koyduğu kısıtlama, bugünkü basın toplantısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya da soruldu.
 
BBC'nin haberine göre Koca "Dün Rus mevkidaşımla iki kere görüşmüştüm. Yakın zamanla bir heyet göndereceklerini, Muğla, Aydın, İzmir, Antalya gibi bölgelerde aldığımız tedbirleri görme noktasına geleceklerini söylediler" dedi ve ekledi:
 
"Turizmin yoğun olduğu bölgelerde aldığımız tedbirleri ve sertifika uygulamalarını gördüklerinde farklı bir yaklaşım içinde olacaklarını söyleyebilirim."
 
Türkiye yıllardır Rus turistlerin bir numaralı tercihi. Pandemi öncesi 2019'da 6,9 milyon Rus Türkiye'ye gitmişti.
 
Geçen yıl pandemi nedeniyle bu sayı yarı yarıya azalsa da hâlâ en popüler ülke Türkiye'ydi.
 
Türkiye ekonomisi için de Rus turistlerin büyük önemi bulunuyor. Rusya daha önce 2015'te Türkiye'nin bir Rus savaş uçağını düşürmesi üzerine turist gönderimini kısıtlamıştı.
 
Rusya Meclisi Eğitim ve Bilim Komitesi Birinci Başkanvekili Genadi Onişçenko da Rusya'nın bugünkü kararı öncesinde "Türkiye'ye tatile gitmek güvenli değil" dedi.
 
Rusya'yla fikir ayrılığına düşen ülkelere karşı tartışmalı ve cezalandırıcı adımlar atmasıyla bilinen Onişçenko, bugüne verdikleri hiçbir kararın siyasi kaygılarla alınmadığını savunuyor.
 
Bu yıl Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ilk seyahat kısıtlaması 30 Mart'ta devreye girmişti.
 
Rusya Federal Hava Taşımacılığı Kurumu, Moskova'dan Türkiye'ye uçulabilmesine rağmen rağmen 13 Rus kentinden Türkiye ve Birleşik Krallık'a uçuş yapılmasını yasaklayan bir karar almıştı.
 
Rus turistler bu kararın üzerine 13 kentten Birleşik Krallık ve Türkiye'ye uçabilmek için imza kampanyası başlatmış, 13 binden fazla kişinin katıldığı imza kampanyası bir sonuç vermemişti.

Gelişmeleri izliyoruz.

Önceki gelişmeler:

Sabah saatlerinde "uçuşların devam edeceği, alınmış bir yeni karar olmadığı" haberleri verilirken, tam aksi yönde yeni bir iddia ortaya atıldı.

Başkentin önde gelen radyo istasyonlarından Govorit Moskva, kendi kaynaklarına dayanarak "Rusya'nın Türkiye ile hava sahasını kapatma kararı aldığını" duyurdu.

Habere göre, karar bu akşam resmen açıklanacak.

Bu arada Rusya'da turizm sektörünün önde gelen haber sitelerinden Tourdom.ru bugün iki kaynağına dayanarak, "Hükümet, Türkiye ile hava trafiğini sınırlandırma ihtimalini ciddi olarak düşünüyor" diye duyurdu.

Haberde, "En olası senaryo İstanbul'a düzenli uçuşlar hariç tüm yolcu trafiğinin askıya alınması. Eğer uçuş kısıtlaması kararı alınırsa bu, 15 Nisan - 1 Haziran tarihleri arasıyla sınırlı olacak" iddiasına yer verildi. 

 



Önceki gelişmeler:

Rusya basınının önde gelen gazete ve ajansları, cuma gününden beri, "Türkiye'ye uçuşlar konusunda kararın pazartesi gününe ertelendiği" haberini verirken yeni ve farklı bir açıklama geldi.

TASS ajansının haberine göre, ismi açıklanmayan bir resmi kaynak "Bugün (pazartesi) planlanmış bir toplantı yok. Türkiye uçuşları hakkında alınmış yeni bir karar da yok" dedi.



İnterfax'a cuma günü konuşan bir kaynak, "Koronavirüs kurulunun üyeleri Ulaştırma Bakanlığı, Federal Hava Taşımacılığı Ajansı ve Rospotrebnadzor temsilcileriyle bir toplantı yapılıyor. Gündemde tek bir konu var: Türkiye'den koronavirüs varyantlarının girişini önlemeye yönelik adımlar. Öneriler arasında bir ay süreyle charter ve düzenli seferlerin durdurulması da var. Ama İstanbul'a seferler devam edebilir" demişti. 

Daha sonra koordinasyon toplantısının pazartesi yapılacağı belirilmişti.

12.4.2021
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама