Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya'dan savaş uyarısı: "Ukrayna için 'sonun başlangıcı' olabilir"

Ukrayna’nın doğusundaki Dobass çevresinde gerginlik tırmanırken, yeni bir savaşın fitilinin ateşlenmemesi için çağrılar ve çabalar devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Putin ve Almanya Başbakanı Merkel’in bugünkü telefon görüşmesinde, Donbass'taki çözüme yönelik konuları ele aldılar.

Çok önemli bir uyarı ise, Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak’dan geldi. Kozak, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Donbass'ta Srebrenitsa senaryosunun tekrarlanması durumunda Rusya'nın o bölgedeki vatandaşlarını korumak zorunda kalacağını ifade etti.

Rusya Bilimler Akademisi'nin katkılarıyla düzenlenen bir panelde konuşan Kozak, Bosna Hersek’te 1995’de Sırpların 8 binden fazla Boşnak Müslümanı katlettiği Srebrenitsa katliamına atıfta bulundu. 

Kozak, "Bugün her şey yangının ne kadar büyük olacağına bağlı. Eğer Devlet Başkanımız Putin'in dediği gibi Donbass'ta bir Srebrenitsa senaryosu yaşanırsa, görünene göre oradaki vatandaşlarımızı korumak zorunda kalacağız" dedi.

Sputnik’in haberine göre  Donbass'ta Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk'ın askeri oluşumlarının yeteri kadar savaş deneyimine sahip olduğunu ve saldırıları püskürtecek güçte olduğunu kaydeden Kozak, "Ancak her şey diğer tarafa bağlı" diye ekledi.

Kozak, Donbass'ta büyük askeri faaliyetlerin başlamasının Ukrayna için 'sonun başlangıcı' olacağını da vurguladı.

Bu arada Kozak, Minsk anlaşmalarının uygulanması halinde Donbass'taki durumun bir yıl içinde normale döndürülebileceğini, Ukrayna'nın sürekli yaptığı gibi anlaşmalardan uzaklaşılması halinde 'dondurulmuş çatışma' durumunun ortaya çıkabileceğini belirtti.

"Rusya, Minsk anlaşmalarına uyarak Ukrayna'ya çatışmalara çözüm bulunmasında yardımcı olmaya çalıştı. Ancak sunulan yardımı isteyen taraflara yardım edilmesi gerektiği görüldü" diye devam eden Kozak şu ifadeleri kullandı: "Ukrayna'da ülke yönetiminin politikasına şüpheyle bakan yeterli sayıda seçmen var. Donbass'ın Ukrayna topraklarına yeniden entegrasyonunun hemen ardından çözülmesi gereken ekonomik sorunlar da var. Görünen o ki, bu nedenle Ukrayna 'sonuçsuz kalan demagojik müzakereler' yolunu seçiyor. Maalesef Normandiya formatındaki partnerlerimiz de Ukrayna'nın yolundan ilerliyor."

Putin-Merkel görüştü

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Almanya Başbakanı Merkel’in bugünkü telefon görüşmesinde, Donbass'taki çözüme yönelik konuların yanı sıra Suriye ve Libya'daki durumu ele aldıkları bildirildi.

Kremlin basın servisinden yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Sputnik’in aktardığına göre açıklamada, “Vladimir Putin, son zamanlarda temas hattındaki durumu kasıtlı olarak kötüleştiren Kiev'in kışkırtıcı eylemlerine dikkat çekti. Kiev yetkililerinin, her şeyden önce Donetsk ve Lugansk ile doğrudan diyalog kurmaları ve Donbass'ın özel statüsünün yasal olarak düzenlenmesi konusunda önceden varılan anlaşmalara titizlikle uymaları gerektiğini vurguladı” denildi.

Çatışmanın taraflarına, çözüm için 2015’te kabul edilen Minsk tedbir paketinin tam olarak uygulanması için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere sürecinin canlandırılması çağrısında bulunulduğu belirtilen açıklamada, “Normandiya formatı da dahil olmak üzere, Rusya ve Almanya’nın çabalarını siyasi danışmanlar ve dışişleri bakanlıkları aracılığıyla daha sıkı koordine etmeleri teyit edildi” ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, iki liderin Suriye meselesi hakkında görüş alışverişinde bulunduğu belirtilerek, Rus tarafının, Suriye halkına dış yardım sağlanması, sosyo-ekonomik altyapının yeniden tesisi ve mültecilerin dönüşü ile ilgili konuların siyasileştirilmesi konularının kabul edilemez olduğuna vurgu yaptığı ifade edildi.  

Libya’daki durumu da ele alan Putin ve Merkel’in bu ülkede geçiş dönemi otoritesinin oluşumunu memnuniyetle karşıladıkları bildirildi.  

Ayrıca, Alman Başbakanı’nın ilgilenmesi üzerine Rus bloger Aleksey Navalnıy’ın durumunun da konuşulduğu ifade edildi.

İki ülke liderinin Balkanlardaki durumu da ele aldıkları belirtilen açıklamada, “1995 yılı Barış İçin Genel Çerçeve Sözleşmesini (Dayton Barış Anlaşması) Uygulama Konseyi’nin kararları dikkate alınarak Bosna-Hersek'te istikrar ve etnik gruplar arası uyumu sağlamak için daha fazla koordineli adımların önemine dikkat çekildi” denildi.  

DW'nin haberine göre ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Perşembe günü yaptığı telefon görüşmesinde de Ukrayna konusu ele alındı. Federal Hükümet Sözcü Vekili Ulrike Demmer, Merkel’in görüşmede, Moskova’ya tansiyonu düşürmek için sınırdaki birliklerini azaltma çağrısı yaptığını kaydetti. Kremlin’den yapılan açıklamada ise Putin’in Ukrayna’yı suçlayarak, Kiev’in öncephede kasıtlı olarak durumu kızıştıran provakatif eylemlerine dikkat çektiği belirtildi.
Zelenskiy’den Donbas cephesine kritik ziyaret 
 
Ukrayna ile ilgili endişeler artarken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, gerilimin tırmandığı ülkenin doğusundaki Donbas cephesine bir ziyaret gerçekleştirdi. Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Başkomutan olarak bu zor zamanlarda Donbas’ta askerlerimizin yanında olmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

8.4.2021

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама