Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Rusya'da para transferlerine dikkat

Rusya'da vergi kaçakçıl para aklamanın önlenmesine yönelik sıkı önlemler çerçevesinde çıkarılan yasa, 10 Ocak pazar günü resmen yürürlüğe girdi. Artık 100 bin rublenin (10 bin TL) üzerindeki (cep telefonlarından aktarılanlar dahil) her türlü transferler ve 600 bin rublenin (60 bin TL) üzerindeki, bankalardan yapıılan para transferleri Finans Bakanlığı'na bağlı Rosfinmonitoring kurumu tarafından incelenecek. Şüpheli durumlarda hesaplar bloke edilecek. 

Yasa kapsamında artık üç milyon rubleyi aşan tüm gayrimenkul işlemleri, hesap işlemleri, 600 bin rubleyi aşan piyango kazançları da zorunlu kontrol altında olacak.

Pratikte en çok etkisi olacak sınırlama ise, cep telefonları üzerinden yapılan para trasferlerinde olacak.

600 bin rubleden yüksek meblağ ATM'den ya da bankadan çekildiğinde veya bir hesaba yollandığında otomatikman Rosfinmonitoring tarafından izlenecek.


Uzmanlar, piyasalarda çok yaygın olarak kullanılan bir "nakit ödeme yönteminin" kapanacağını vurguluyor. Bir uzman bu durumu, "Bazı şirketler, çalışanların telefonlarına para yolluyordu, sonra bu para kartlara aktarılarak nakit olarak çekiliyordu. Bu yöntem kayıt dışı kazançların nakde çevrilmesinde popüler. Yeni kısıtlamalarla, genel olarak, transferler 99 bin rubleye bölünebilir, bu tür işlemlerin hacminin son derece yüksek olduğu göz önüne alındığında, kontrolden hala kurtulmak mümkün olabilir ama riskler yüksek" değerlendirmesini yapıyor.

 
Yapılan denetimlerde Rosfinmonitoring şüpheli bir durum görürse, bilgiler soruturma için kolluk kuvvetlerine aktarılacak, banka hesabı bloke edilebilecek.
 
Uzmanlar, yasayla gelen yeniliklerin hem nakit hem de gayri nakdi ödemeler üzerindeki kontrolü sıkılaştırdığını, hem rüşvet-yolsuzluklar hem de vergilerden kaçma girişimlerinde "hayatı zorlaştıracağını" vurguluyor. 

BKF bankasının analitik departmanı başkanı Maksim Osadçı, yeni yasanın ekonomik kriz ve artan bütçe açığı bağlamında gölge ekonominin büyümesine karşı devletin harekete geçmesi olduğunu söyledi. 

Moskova'daki hukuk bürolarından "Sçeglov and Partners"den avukat Viktoriya Rıbalko, yeniliklerin "gri" ve "siyah" muhasebe tutanlar için büyük problemler yaratacağını, bu yöntemlere başvurmanın bedelinin yükseleceğini savundu.
 
Finansal kuruluşları artık bankalarda mevduat sahiplerine ait kasalardaki para miktarlarını da kontrol edecek ve alıcının kasasından bir satın alma sözleşmesi kapsamında gayrimenkul satıcısına nakit para verilirse bunu da Rosfinmonitoring'e bildirmekle sorumlu olacak.
 
 Uzmanlar Eylül 2020'de, Merkez Bankası ve Rosfinmonitoring'in finansa kurumarına şüpheli nakit para işlemlerine dair yeni önlemler içeren "gizli bir rehber" gönderdiğini,
bu bağlamda inşaat, perakende satış, danışmanlık hizmetleri, turizm sektörlerinde faaliyet gösterenlerle hayır işleri kapsamında nakit hareketi olanların çok dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

İzvestiya gazetesine konuşan uzmanlar, yeni düzenleme ile vergi kaçırmanın güçleştirilmesinin hedeflendiğine dikkat çekiyor.
 
Yasanın getirdiği yenilikler arasında 100 bin rublenin (10 bin TL) üzerindeki transferlerin ve 600 bin rublenin (60 bin TL) üzerindeki her türlü bankacılık işleminin kontrole tabi tutulması var.
 
100 bin rublenin üzerindeki tutarlarda, cep telefonlarına yatırılmış, kullanılmamış avanslar da ilgili makamlar tarafından kontrol edilecek.
 
600 bin rublenin üzerindeki transferler şans oyunu bahisleri ve leasing anlaşmalarına ilişkinse, onlar da bundan böyle mercek altına alınacak.
 
Yasa ayrıca 3 milyon rublenin üzerinde bedele sahip emlak anlaşmalarına ilişkin transferlerin de kontrol edilmesini öngörüyor.
 
Uzmanlar, yetkililerin tek seferden ibaret transferlerden ziyade düzenlilik arz eden transferleri takibe alacağı düşüncesinde.

"1 milyon kişi işsiz kalabilir"

Yürürlüğe giren yeni "para aklamayı önleme" yasası önlemleri nedeniyle 1 milyon kişinin işini kaybedebileceği ileri sürüldü. Vzglyad.ru portalında yayınlanan haberde 5 ile 6 milyon arasında Rusya vatandaşının maaşını kayıt dışı aldığı ve bu kişilerin yeni yasayla birlikte sorunla karşılaşabileceği bildiriliyor.
 
Ekonomist Vitali Kalugin uygulamanın öncelikli olarak kısmen ya da bütünüyle kayıt dışı çalışan küçük işletmeleri etkileyeceğini söylüyor. Hizmet ve oyun sektörlerinin yanı sıra çalışanlarını resmi olarak işe almayan şirketlerin yasadan olumsuz etkilenmesi bekleniyor.
 
 
11.1.2021

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама