Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Ne Var Ne Yok?

Dijital göçebelik: En iyi 50 şehir

Koronavirüs pandemisinin hüküm sürdüğü bir dünyada uzaktan çalışmanın normalleşmesi ve dijital göçebelerin (digital nomad) sayısının artması  dikkati çekiyor. Şu anda ülkelerin uyguladığı seyahat kısıtlamaları bir düzeyde hareketliliği azaltsa da orta vadede aşı uygulamalarının vereceği muhtemel olumlu sonuçlarla uzaktan çalışmanın kapsamının genişleyebileceğini ve hatta ana akım olabileceği düşünülüyor.
 
Big Seven Travel'ın bir araya getirdiği finansal olarak uygunluk, internet erişimi, Dijital Göçebe vizesi sunup sunmama, çalışma ortamları ve göçmen dostu topluluklar da dahil olmak üzere birçok değişken hesaba katılarak oluşturulan listeye göre bu yaşam tarzına fazlasıyla uygun şehirler var. 

The Independent Türkçe'nin derlediği habere göre,  kistenin birinci sırasında Estonya'nın başkenti Tallinn yer alıyor. Estonya'nın yakın zamanda yeni vize uygulamasına geçmesiyle dijital göçebelere bir yıla kadar şehirde çalışma olanağı sunuluyor. 
 
Listenin 13. sırasındaysa İstanbul yer alıyor. 50 farklı şehrin sıralandığı listede İstanbul'un üst sıralarda yer almasının gerekçeleri arasında kültürel açıdan çeşitli olması, önemli bir tarihi ve zengin bir mutfağı olması gösteriliyor. Asya ve Avrupa'nın ortasında yer alması, kira ücretlerinin uygun olması gibi gerekçeler de listenin üst sıralarında yer almasını sağlayan etmenler. 
 
İkinci sıradaysa Gürcistan'ın başkenti Tiflis geliyor. Sırbistan'ın başkenti Belgrad üçüncü sırada yer alırken, onu Endonezya'nın Bali adası izliyor. 
 
Listede 5. sırada bulunan Tayland'ın Chiang Mai şehri de dijital göçebelerin hem finansal açıdan hem vize esnekliği açısından hem de internet erişimi açısından rahat edebileceği şehirler arasında. 
 
Sağladığı yaşam kalitesi, kültürel zenginlik ve çeşitlilik gibi bir dizi başlıkla pek çok turistin gözde mekanlarından biri olan ve listenin 6. sırasında bulunan Almanya'nın başkenti Berlin de dijital göçmenler için önemli avantajlar sağlayabilir. 
 
Listenin ilk 10'unda sırayla Singapur, Arjantin'in başkenti Buenos Aires, Vietnam'ın başkenti Hanoi, Slovenya'nın başkenti Ljubljana yer alıyor. 
 
Listenin geri kalanıysa şu şekilde.
 
11. Vancouver, Kanada
 
12. San Petersburg, Rusya
 
13. İstanbul, Türkiye
 
14.Austin, Teksas
 
15.Şangay, Çin
 
16.Selanik, Yunanistan
 
17.Malta
 
18.Vilnius, Litvanya
 
19. Playa del Carmen, Meksika
 
20.Kiev, Ukrayna
 
21.Krakow,Polonya
 
22.Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri
 
23.Bermuda
 
24.Antigua ve Barbuda
 
25.Tokyo, Japonya
 
 
26.Seul, Güney Kore
 
27.Kuala Lumpur, Malezya
 
28.Marakeş, Fas 
 
29.Ho Chi Minh City, Vietnam
 
30.Tel Aviv, İsrail
 
31.Porto, Portekiz
 
32.Madrid, İspanya
 
33.Quito, Ekvador
 
34.Santiago, Şili
 
35.Lima, Peru
 
36.Bangkok, Tayland
 
37.Aruba
 
38.Budapeşte, Macaristan
 
39.Medellin, Kolombiya
 
40.Taipei, Tayvan
 
41.Melbourne, Avustralya
 
42.Cape Town, Güney Afrika
 
43.Manama, Bahreyn
 
44.Zürih, İsviçre
 
45.Barbados
 
46.Lizbon, Portekiz
 
47.Prag, Çekya
 
48.Las Palmas, Kanarya Adaları 
 
49.Mexico City, Meksika
 
50.Wellington, Yeni Zelanda


 


Dijital Göçebe Nedir?
 
İş Bankası blog sayfasında anlatıldığına göre, "Dijital göçebe", İngilizce adıyla “digital nomad”, geçimini sağlamak için mesai saatleri ya da mekanlara bağlı olmadan çalışabilen kişilerin tümü için geçerli bir kavram. Aslında bu kavram bir meslek gibi görülse de dijital göçebelik daha çok mesleği yapış biçimi olarak tanımlanabilir. Çünkü farklı işler yapan kişiler, dijital göçebe olarak mesleklerini diledikleri yerden sürdürebilir. 
 
Sürekli seyahat etmek ve bulundukları bölgedeki kütüphane, kafe, ortak çalışma alanı gibi internetin ve mobil erişimin olduğu farklı yerlerde çalışmak dijital göçebelerin ortak özellikleri arasında. Digital nomad’lar dizüstü bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonları ile her an her yerde çalışmaya hazırlar.
 
Dijital Göçebe Olarak Sürdürülebilecek Meslekler Nelerdir?
 
Dijital göçebe olabilmek için işinizi uzaktan yapabilmeniz şart. Bu nedenle özellikle; dijital pazarlama, grafik ve tasarım, medya, telekomünikasyon gibi sektörler dijital göçebe olarak çalışmaya en elverişli meslekleri barındırıyor. 
 
● Metin yazarı,
● Dijital pazarlama uzmanı,
● Sosyal medya uzmanı,
● Tasarımcı,
● Danışman,
● Strateji uzmanı,
● Proje yöneticisi,
● Çevirmen,
● Muhasebeci,
● Editör,
● Dijital reklam yöneticisi gibi mesleklere sahipseniz hayatınızı dijital göçebe olarak sürdürebilirsiniz. Dilerseniz plajda, dilerseniz otel odasında dilerseniz evinizde ya da favori kahvecinizde çalışabilirsiniz.
 
Dijital Göçebe Olmanın Avantajları
 
Dijital göçebe olarak dilediğiniz yerde özgürce çalışmanın birçok avantajı ve faydası var. 
 
Üretkenliğiniz de Yaratıcılığınız da Artar: 9-6 gibi saatlere bağlı kalmadan, yepyeni yerler keşfederek her gün farklı bir yerde çalışmak ne iş yapıyor olursanız olun yaratıcılığınızı da üretkenliğinizi de artırır. Bu aynı zamanda başarılı olmanız için de oldukça önemli bir etkendir. 

Değişmek ve Yenilenmek Daha Kolay Hale Gelir: Düzenli bir gelir ve yaşamdan yani konfor alanından uzaklaşmak sizi daha uyumlu, yeniliğe açık ve değişime kolayca ayak uyduran biri haline getirir. Yenilenmek ve değişime ayak uydurmak, gelecekteki başarınızı garanti altına alabilir. 

Sevdiğiniz Şeylere Çok Daha Fazla Zaman Kalır: Hayatınızın zaman yönetimi tamamen sizin elinizde olur ve bu da sevdiğiniz şeylere daha çok vakit ayırmayı kolaylaştırır. Daha çok spor yapmak, kitap okumak, bir şeyler çizmek istiyorsanız işlerinizi buna göre planlamanız yeter.

Sosyal Çevreniz Genişler: Seyahat etmek ve bir yere bağlı kalmamak demek, yeni yerler gibi yeni insanlarla da tanışmak demek. Bu da daha sosyal olmanızı destekler. Sosyalleşip yeni insanlar tanıdıkça (bunlar özellikle de aynı sektörde çalışan kişilerse) işinize olan bakış açınız da genişler ve bu da yaratıcılığınızı tetikler. Harika değil mi?

Nasıl Dijital Göçebe Olunur?

Dijital göçebe olmak için yapmanız gereken ilk şey aslında tam zamanlı işinizden ayrılmak. Ancak bu hiç kimse için hızlıca yapılabilecek bir şey değil.
 
● Hiç geliriniz olmasa dahi sizi birkaç ay idare edecek bir birikime sahip olmak,
● İşten ayrıldığınızda müşteri kazanmanızı sağlayacak bir portfolyo oluşturmak,
● Mümkünse işten ayrılmadan dijital göçebe olarak çalışabileceğiniz müşteriler ile iletişime geçmek,
● Yaşadığınız şehirden farklı bir yerde çalışmak istiyorsanız o bölgehakkında detaylı bilgi sahibi olmak,
● Sürekli seyahat ederek çalışmak istiyorsanız bu şekilde hayatını sürdüren digital nomad’larla iletişime geçip fikir edinmek,
● Sizi yarı yolda bırakmayacak bir taşınabilir cihaz ve internet bağlantısı edinmek gibi adımları uygulamadan kararınızı hayata geçirmemeniz daha iyi olacaktır. 
 

10.1.2021

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама