Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

Rus gazeteciler Türkiye'de serbest

İstanbul'da gözaltına alınan Rus gazeteciler savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. İki Rus gazeteci ve onlara yardım ettiği belirtilen bir kişi, İstanbul'da bulunan İnsansız Hava Aracı (İHA) AR-GE Merkezi'nin bulunduğu alanı izinsiz bir şekilde görüntüledikleri gerekçesiyle perşembe günü gözaltına alınmıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’de geçen hafta gözaltına alınan NTV muhabirlerinin serbest bırakılması konusunun diplomatik kanallar üzerinden çözüldüğünü belirtti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Peskov, Türkiye’de stratejik önem teşkil eden alanda akreditasyonsuz çekim yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan Rus televizyonu NTV'nin muhabirlerinin serbest bırakılması konusunun diplomatik kanallar üzerinden çözüldüğünü ifade etti.

Rusya lideri Vladimir Putin’in gazetecilerin serbest bırakılması konusunda devreye girip girmediği sorusu karşısında Peskov, “Konu diplomatik kanallar üzerinden çözüldü” yanıtını verdi.

Ankara'da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Perşembe günü askeri bir tesisi izinsiz olarak görüntülemek isterken gözaltına alınan iki Rus vatandaşı bugün serbest bırakılmıştır" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Rus muhataplarımızın son günlerde gösterdikleri işbirliğini takdirle karşılıyor; ülkemize gelecek yabancı basın mensuplarının resmi vize ve akreditasyon kuralları ile kanunlarımıza uymalarının önemini yeniden hatırlatıyoruz.

Basın meşruhatlı vize ve geçici akreditasyon süreçleri hakkında bilgilere, İletişim Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden ulaşılabilmektedir."

Gözaltına alınan 3 kişi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 4 gün süren sorgusunun ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilmişti.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, İstanbul’da gözaltına alınan iki Rus vatandaşı gazetecinin “en kısa zamanda serbest bırakılacağını umduklarını” söylemişti.

Önceki gelişmeler:

Rus NTV televizyonu, bünyesinde yayınlanan Tsentralnoe Televidenie programının metin yazarı Aleksey Petruşko ile kameraman İvan Malışkin’in Türk yetkililer tarafından casuslukla suçlandıklarını öne sürdü.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov geçen haftadan beri Türkiye’de gözaltında bulunan Rus gazetecilerin yakında serbest bırakılacaklarını umduklarını belirtmişti. Peskov geçen hafta İstanbul’da çekim yaptıklarını esnada polis tarafından gözaltına alınan iki Rus gazeteciye ilişkin soru karşısında, “Diplomatlarımız Türk tarafı ile temas içinde. Diyalog yolu ile bu olayı çözebileceğimizi düşünüyoruz. Gazetecilerimizin en yakın zamanda serbest bırakılmalarını bekliyor ve umuyoruz” dedi. 
 

NTV’nin sitesinde yayınlanan açıklamaya göre geçen perşembe günü İstanbul yakınlarında gözaltına alınan Tsentralnoe Televidenie programının metin yazarı Aleksey Petruşko ile kameraman İvan Malışkin, çıkarıldıkları mahkemede casuslukla suçlandı.
 
Açıklamada, “İnsansız hava araçları (İHA) fabrikasının yakınında çekim yapmaya giriştikleri gerekçesiyle İstanbul'da gözaltına alınan NTV muhabirleri bugün adliye binasına götürüldü. Elimizdeki bilgiye göre Türk yetkililer, onları casuslukla suçluyor” ifadelerine yer verildi.
 
Sputnik'in haberine göre Peskov Rus gazetecilere yardım etmek için gereken tüm tedbirleri alacaklarını da kaydetti.
 
Kremlin Sözcüsü, Rus gazetecilerin Türkiye’de gözaltına alınmalarını düşmanca bir adım olarak görüp görmedikleri sorusuna cevap olaraksa, ‘iki gazetecinin gözaltına alınma koşullarını ve bunun nedenlerini incelemeye devam ettiklerini’ söyledi.

Rusya'daki NTV haber kanalında çalışan ve 3 Aralık’ta İstanbul'da insansız hava aracı üretim tesislerinin çevresinde izinsiz çekim yaparken gözaltına alınan Rus muhabir ve kameraman, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
 
Muhabir Aleksey Petruşko ve kameraman İvan Malışkin, beraberlerinde bir Türk vatandaşıyla birlikte 3 Aralık’ta gözaltına alınmış; kanal yönetimi Rus Dışişleri ile Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nun temas halinde olduğunu belirtmişti.
 
İstanbul Valiliği de konuyla ilgili "İlimizdeki İnsansız Hava Aracı (İHA) AR-GE merkezinin bulunduğu ve fotoğraf/video çekiminin izne tabi olduğu bölgede, izinsiz görüntü çektikleri tespit edilen Rusya uyruklu (I.M.) ve (A.P.) ile Türk Vatandaşı (A.Ç.K.) İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce 03.12.2020 Perşembe günü saat 10.30 sıralarında gözaltına alınmıştır. Şahıslar hakkında başlatılan soruşturma devam etmektedir. Gözaltı süresi Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla 3 gün uzatılmıştır" açıklaması yapmıştı. (BBC Türkçe)
 
Önceki gelişmeler:
 
Rus NTV televizyonundan iki Rus gazetecinin gözaltıları sürerken, İstanbul’da İHA üretim tesisi yakınında çekim yaptıkları belirtilen gazeteciler için NTV yönetimi “Yeni yıl çekimleri için gitmişlerdi” açıklaması yaptı. 
 
İki Rus gazeteci Aleksey Petruşko ve kameraman İvan Malişkin, 3 Aralık’ta, BAYKAR’ın İstanbul’daki İHA üretim tesisleri yakınlarında çekim yaparken yakalanmıştı.
 
Hürriyet'in aktardığına göre, NTV kanalının Müdür Yardımcısı Vadim Takmenev, “Ortada bir yanlış anlama var.  Onları Türkiye’ye hazırlamakta olduğumuz yeni yıl programının çekimleri için gönderdik. Türkiye’nin yeni yılı karşılamaya nasıl hazırlandığı üzerinde çalışacaklardı” şeklinde konuştu.
 

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’ye çalışmak için geldikleri söylenen iki gazetecinin neden çalışma izni almadığına açıklama getirmezken, Türkiye’den işbirliği ve yardım beklediklerini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ankara’daki Büyükelçiliğimiz ile İstanbul’daki Başkonsolosluğumuz Türk makamlarıyla temasa geçmiştir” denildi.


7.12.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама