Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin: "Türk uçağı, bilinçli olarak vurmuştu.. Bu olay, trajik tesadüfler zinciri..."

İsrail'in hava saldırısına karşılık veren Suriye'nin S-200 füzesiyle Rus savaş uçağını kazaen düşürmesi ve 15 Rus askerinin ölmesi üzerine tansiyon yükseldi.  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in dün Suriye'de yol açtığı İl-20 uçağı trajedisi ile TSK tarafından 2015 yılında Rus uçağının düşürülmesinin karşılaştırılmaması gerektiğini, iki durumun birbirinden farklı olduğunu söyledi.

Putin, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'la Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından verilen basın toplantısında, İsrail uçaklarının dün Lazkiye yakınlarında, Suriye ordusunun füze savunma sistemlerinin hedefi haline getirdiği İl-20 uçağı ve içerisindeki 15 Rus askerinin öldüğü trajedi ile ilgili açıklamada bulundu.

Sputnik'in haberine göre Putin "İnsanların ölümü, özellikle de böyle trajik koşullarda ölümü, her zaman bir felakettir. Hem bizim için, hem ülkemiz için, hem de ölen arkadaşlarımızın yakınları için böyledir. Bu bağlamda ölen askerlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi.

Putin, TSK'nın Rus Su-24 uçağını düşürmesi ile İl-20 faciasının birbirinden farklı durumlar olduğunu ve karşılaştırılmaması gerektiğini ifade etti.

Putin "O zaman Türk uçağı bilinçli olarak uçağımızı vurmuştu. Burada trajik tesadüfler zincirine benzeyen bir durum var gibi. Zira İsrail uçağı bizim uçağımızı düşürmedi" dedi.

Konuya ciddi yaklaşmaları gerektiğini söyleyen Putin olayın ardından Suriye'deki Rus güçlerinin güvenliklerini arttırılacaklarını da ifade etti.

Putin "Bu adıma cevap vermeye gelince, cevabımızı vereceğiz. Cevabımız öncelikle Suriye'deki Rus güçlerimiz ve üslerimizin güvenliklerini arttırmak şeklinde olacak. Bu adımlar herkesin hissedeceği türden olacak" dedi.

Bu arada Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman'la yaptığı telefon görüşmesinde Rus uçağının 15 mürettebatıyla Akdeniz'de düşmesinin sorumlusunun İsrail olduğunu söyledi. Şoygu, İsrail'i daha önce Suriye'deki Rus güçleri için tehlike oluşturmama konusunda uyardıklarını, cevap verme hakkını elinde bulundurduklarını belirtti.

Sputnik'in aktardığı Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Şoygu, İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman'la Akdeniz'de Rus İl-20 uçağının düşmesi ile ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
 
Şoygu görüşmede "Rus uçağının düşmesinin sorumluluğu tamamen İsrail'e aittir. Rusya Savunma Bakanlığı olarak İsrail'i daha önce birçok kez farklı kanallar üzerinden Suriye'de Rus güçleri için tehlike teşhil edebilecek saldırılar gerçekleştirmemesi konusunda uyarmıştık" dedi.

'CEVAP VERME HAKKIMIZI ELİMİZDE BULUNDURUYORUZ'

Şoygu, iki ülke arasındaki Suriye'de tehlikeli olayların önlenmesi için imzalanan anlaşmalara rağmen, İsrail ordusuna ait F-16 uçağının gerçekleştireceği operasyonla ilgili sadece 1 dakika önce bilgi verildiğini kaydetti.

İsrail'in eylemlerinin ikili ilişkilerin ruhuna aykırı olduğunu belirten Şoygu, bu adıma cevap verme hakkını ellerinde bulundurduklarını vurguladı.

İsrail ordusuna ait F-16 uçakları Suriye'de saldırı gerçekleştirdiği sırada 15 askerin bulunduğu Rus İl-20 uçağı ile irtibat kesilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, uçağın F-16'lar tarafından Suriye ordusunun S-200 savunma sistemlerinin hedefine sürüklendiğini ve böylece vurulduğunu söylemişti. Konaşenkov, bu adımı düşmanca olarak nitelendirdiklerini de ifade etmişti.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Hmeymim üssü yakınlarında 14 askerle birlikte radardan kaybolan İl-20 tipi uçağının düşürülmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Soçi'deki zrive sonucunda yaptıkları Suriye konulu anlaşmaları etkilemeyeceğini belirtti.
 
Basın mensuplarının İl-20 uçağının düşürülmesinin Putin ve Erdoğan arasındaki İdlib'le ilgili anlaşmaları etkileyip etkilemeyeceği sorusunu yanıtlayan Peskov, "Hayır, bu olay hiçbir şekilde etkilemeyecek. Bu önemli, köklü bir anlaşma. Bu, Suriye'nin geleceği açısından belirleyici nitelikte ve Moskova ile Ankara'nın nihai hedef olan Suriye'de çözüme ulaşmak için uzlaşmacı ve etkili çözümler bulma kabiliyetini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Peskov'a Suriye ve İran yönetimlerinin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından imzalanan İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesine ilişkin mutabakata tepki verip vermediği de soruldu.

Peskov'un yanıtı şöyle oldu: "Suriyeli meslektaşlarımızla birlikte çalışmalar yapacağız. Rusya Devlet Başkanı ve Savunma Bakanı, dün konuda açıklama yaptı. İran ise Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasıyla değerlendirmesini yaptı."

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама