Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Ankara: "ABD ve Rusya şartları yerine getirmedi", Moskova: "Şaşırdık"

Cumhurbaşkanlığı Sözlüsü İbrahim Kalın, Suriye'nin kuzeyi için ABD ve Rusya ile varılan mutabakata ilişkin  "Sahada tahrik ve tacizlerin olduğunu hep birlikte görüyoruz. 17 Ekim-22 Ekim anlaşmalarının muhatabı olan ABD ve Rusya Federasyonu'na mutabakat şartlarının yerine getirmesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise, Kalın'dan önce, önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rusya’nın Suriye’deki sözlerini tutmadığı açıklamalarını şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade etti. 

t24'ün aktardığına göre Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Cumhurbaşkanımızın 13 Kasım'da gerçekleştirdiği ziyaretin bizim açımızdan başarılı geçtiğini ifade etmek isteriz. Sayın Cumhurbaşkanımız tabloyu net bir şekilde ortaya koymuştur. Sayın Trump'la ikili konular etraflı bir şekilde ele alınmıştır. S-400'den F-35'e kadar açık ve samimi biçimde ele alınmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın 5 senatörle yaptığı görüşmede Türkiye'de beklentileri, güveenlik kaygıları açık bir şekilde ifade edilmiştir. Dolayısıyla toplantı öncesi 'radikal kopuş olacak' beklentilerin boşa çıktığını söyleyebiliriz. Egemenlik hakları çerçevesinde ABD ile ilişkilerimizde eşit anlayışta temel prensibi oluşturmaktadır.

"ABD ve Rusya'nın mutabakat şartlarının yerine getirmesini bekliyoruz"

"Avrupalı mevkidaşlarımızın önerisi bu zirvenin bir defalığına mahsus olmak değil düzenli olarak yapılması önerileri var. Prensipte böyle bir platformun etkin şekilde kullanılmasının iyi olacağı kanaatindeyiz. Suriye Milli Ordusu unsurlarının bölgede güvenlik ve istikrar çalışmalarının devam ettiğini belirtmek istiyorum. Sahada tahrik ve tacizlerin olduğunu hep birlikte görüyoruz. 17 Ekim-22 Ekim anlaşmalarının muhatabı olan ABD ve Rusya Federasyonu'na mutabakat şartlarının yerine getirmesini bekliyoruz.

"S-400 konusunda geri adım atmak söz konusu değil"
"Biz çalışmayı başlattık. ABD'li mevkidaşlarımızla ilk önemli buluşmamız 3-4 Aralık'ta yapılacak NATO Zirvesi. Biz tekliflerimizi önereceğiz, onların tekliflerini alacağız. Bir sürecin başladığını söyleyebilirim. S-400 konusunda bir geri adım atmak söz konusu değil, imzası atılmış tamamlanmış bir anlaşmadır. Bunun Türkiye ve ABD arasında bir sorun haline gelmesini önlemek için bazı çalışmalar yapacağız. Bizce bu aşılamayacak bir mesele değildir. Teknik olarak da, siyasi olarak da çözmek mümkündür.

"Rusya'yla olan ilişkimiz ABD ile olan ilişkimize bir alternatif değildir"

"Türkiye nasıl enerji kaynaklarını çeşitlendiriyorsa, savunma sanayii kaynaklarını da çeşitlendirmek zorundadır. Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamasından daha doğal bir şey olamaz. Biz savunma sanayiinde yerli payını da çok ciddi şekilde artırdık, bu çok ciddi bir kazanım, devam ettirilecek. Biz NATO üyesi olarak müttefiklerimizle bu anlaşmaları yapmayı tercih ettik. Ama Türkiye'nin yüzüne kapılar kapatıldığında Türkiye'nin alternatifsiz olmadığını da herkesin bilmesi lazım. NATO ittifakı içinde olmamız bizim Rusya ve Çin'le iyi ilişkiler içinde olmamıza engel değildir. Rusya'yla olan ilişkimiz ABD ile olan ilişkimize bir alternatif değildir. Ulusal çıkarlarımızı öncelediğimizi ifade etmek isterim.

"Rusya ile yeni bir S-400 anlaşması söz konusu değil"

"Rusya ile yeni bir S-400 anlaşması söz konusu değil şu anda. Önümüzdeki dönemde S-400'lerin yerleştirilmesi süreci devam edecek. Bununla ilgili teknik detaylar, yazılımlar çalışılmaya devam ediyor. S-400'ler NATO güvenlik sistemine entegre edilmeyecek. Kendi başına, müstakil bir savunma sistemi olarak kalacak. Mevcut NATO sistemlerine bir tehdit oluşturması söz konusu değil. Aldığımız herhangi bir savunma sisteminin başka güvenlik sistemlerine tehdit oluşturmasını olumlu karşılamayız. Bu bize yönelik saldırıları bertaraf edecek bir sistem. Türkiye'nin öncelikleri söz konusu olduğunda biz herkesle sistem kurup geliştirmeye hevesliyiz.

'Suriye’deki sözlerimizi tutmadığımız açıklamasını şaşkınlıkla karşıladık'

Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Kalın'dan önce, önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rusya’nın Suriye’deki sözlerini tutmadığı açıklamalarını şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade etti. 

Sputnik'in haberine göre Konaşenkov, “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rusya’nın sözlerini tutmadığı ve Suriye’nin kuzeyinde yeni bir askeri operasyona başlayabilecekleri tehdidini şaşkınlıkla karşıladık. Askeri eylemlerin başlaması yönünde çağrı içeren bu açıklamalar yalnızca Suriye’nin kuzeyindeki durumun gerginleşmesine yol açar. Rusya ve Türkiye liderlerinin imzaladığı ortak mutabakatta öngörülen istikrara değil” ifadelerini kullandı.

‘Kürtlerin çıkarılmasına yönelik tüm sorumluluklarımızı yerine getirdik’

Rusya’nın Türkiye sınırından Kürt grupların çıkarılmasına ilişkin tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini vurgulayan Konaşenkov, “Rusya’nın Türkiye ile olan 22 Ekim tarihli Soçi mutabakatının hükümlerini tam anlamıyla yerine getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini hatırlatmak isteriz” dedi.

Konaşenkov, "Çatışan tarafların birbirlerinden uzaklaştırılması konusu süresinden önce tamamlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye sınırında ortak devriye görevi yürütülüyor” ifadelerine de yer verdi.

Konaşenkov’a göre, Suriye’nin sınır bölgelerinde durumun normalleştirilmesi için ek Rus askeri polis güçleri gönderiliyor, sivillere yardım için saha hastaneleri kuruluyor.
Rusya’nın Suriye’deki tarafları uzlaşma merkezi tarafından Fırat’ın doğusunda sivillere insani yardım gönderiliyor, çatışmalar sırasında zarar gören altyapıların tamiri için adımlar atılıyor. Rusya’nın attığı adımlar neticesinde söz konusu bölgedeki durum önemli ölçüde gelişti. 

20.11.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама