Rusya'da bir internet gazetesinin başlattığı yazı dizisi sonrası, yıllardır daha çok Batı'da gündemde olan "Putinizm" tartışması içeride de manşetlere taşındı. Aktualniye Kommentarii (Güncel Yorumlar) adlı yayın organının "Putinizm" başlığıyla duyurduğu dizide "Vladimir Putin'in icraatlerinin farklı yönleri" ele alınıyor. İktidar kanadından yazı dizisi ile ilgili ilk yorum Putin'in yardımcısı Vladislav Surkov'dan geldi. Surkov, "Güncel bir ideoloji olarak Putinizmin mercek altına alınması çok faydalı bir gelişme. Çünkü Putinizm küresel siyasette bir life hack (hayatı kolaylaştıran püf noktaları), iyi çalışan bir yönetim tarzı niteliğinde" sözleriyle yazı dizisine destek verdi.
Öte yandan, Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov günün ilerleyen saatlerinde Surkov'un "Putinizm" ile ilgili sözlerini değerlendirdi. Peskov "Putinizm tabirinden etkilendiğimi söyleyemem, siyasi life hack'in ne olduğunu ise bilmiyorum" şeklinde konuştu.
Sözlüklerde life hack, "bazı işleri daha kolay ve etkili halletmeye yarayan genellikle zekice bulunmuş teknik ya da yöntem" olarak tanımlanıyor.
Peskov, 20 yılda Putin'in başkan ve başbakan olarak görev yaptığı yıllarının ülke tarihinin ve dünyadaki gelişim sürecinin en önemli yılları arasında olduğunu belirterek, Putin'in dünyada tek kutupluluğun hegomonyasını yıkan, çok kutuplu dünya düzenine geçişi sağlayan ve egemenlik anlayışının yükselişini sağşayan lideri olduğunu söyledi.
"Putinizm" kavramı etrafında doktrin tartışmaları sürerken, destekçileri ve karşıtları farklı argümanları gündeme getiriyor.
Putin'i destekleyenler, batmakta olan bir ülkeyi yeniden süper güç statüsüne yükselten bağımsız, vatansever, güçlü, ülke çıkarlarının sözkonusu olduğu asla geri adım atmayan, dünyada sözü geçen, doğal zenginleklerini son 20 yılda ülkenin kalkınması ve halkın refahı için harcayan, ülkenin ekonomik çehresini olumlu yönde değiştiren, silah sanayini yeniden ayağa kaldırarak dünya devi yapan, dış dayatmalara yaptırım pahasına başarıyla direnen, devletin bekasını her şeyin önüne koyan, idari yapıyı merkezileştirirken ülkede siyasi istikrarı sağlayan, ayrılıkçı düşüncelerle mücadeleden zaferle çıkıp federatif temelde halkların ve farklı dinlerden olanların yan yana barış içinde yaşadığı bir sistemin kurucusu olarak Putin'i övüyor.
Diğer yandan muhalif ağırlıklı sosyologlar ve gazeteciler bu kavramın en önemli bileşenleri arasında şu başlıkları sıralıyor:
Putin'in medya eliyle yaratılmış 'ulusal kahraman' kültü, güçlü başkanlık yetkileri, mülkiyet ve medya üzerinde devletin etkin gücü, "Siloviki" denilen KGB kökenliler ağırlıklı olmak üzere güvenlik teşkilatlarına dayanan bir yapılanma, yakın çevredeki isimlere maddi ayrıcalıklar, yeni tür devletleştirmelerle ekonomiyi yeniden Kremlin'in kontrolüne alan anlayış, hukukun seçilmiş-subjektif uygulama örnekleri, perde arkasınde önemli kararların verildiği gizli güç merkezi, Ortodoks Kilisesi ile stratejik ilişkiler, ifade özgürlüğü üzerinde baskılar ve sansür.
31 Aralık 1999'ta Putin'in koltuğu bırakmasıyla başbakan iken vekalten devlet başkanlığına gelen Putin, 2004-2008 arasında Dmitri Medvedev'e başkanlığı devrettiği dönem dahil, kesintisiz olarak "Rusya'nın lideri" olarak görev yapıyor. Putin'in görev süresi 2024'te sına erecek. Anayasaya göre iki kezden fazla üst üste seçilme hakkı olmadığı için, şu anki tabloda Putin'in yeniden aday olması mümkün değil. Kamuyoyunda, Putin'in yine Medvedev ya da Şoygu gibi güvendiği bir ismi başkanlık için destekleyerek, bir balka makamda fiili yönetimine devam edebileceği görüşü öne çıkıyor.
15.10.2019