Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

"Rusya'da mağaza devri kapanıyor"

Rusya’da son yıllarda online ticaretin hacmi baş döndürücü bir hızla büyüyor. Geleneksel perakendecilik kan kaybediyor. Diğer yandan Rusya pazarına adım atmak isteyen pek çok perakendeci, Rusya pazarının gerçeklerinden habersiz, zaman zaman mağaza kiraları için büyük hava paraları bile ödemeyi göze alarak ilk adımı atıyor. Ya da internet ayağı zayıf” projelerde hem para hem de zaman kaybediyor.  

İşte Rusya perakende pazarının “online ticaret” tarafında  aktif, özellikle ev tekstili alanında uzun yıllara dayanan deneyimi olan iş kadını Tatyana Orhon ile, pazardaki değişimi ve yeni perspektifleri konuştuk:

- Medyadan aldığımız bilgiler şöyle: Rusya'da perakende ticaretin kuralları değişiyor, bütün ürünler internette satılıyor. Online satışın hızlı büyümesine karşın, şu anda klasik mağazalardaki satış sistemleri geriliyor. Sizce neler oluyor pazarda?

Rusya'da "gıda dışı" (non-food) sektöründe perakende ticaret, son 2 yıldır tamamen yeni biçimler aldı, öncelikle internet ortamındaki satışlardan söz etmek gerek. Rusya'nın büyük şehirlerinde online mağazalardan yapılan satışlar, tüm perakende satışların yüzde 70'ine karşılık geliyor. E-ticaret adım adım orta ve küçük ölçekli bölgesel pazarları da ele geçiriyor. Birkaç faktörle ilgili bu: zamandan tasarruf, son kullanıcıya teslimat hızı, indirim sistemi ve daimi müşterilerin ödüllendirilmesi, fiyatın geleneksel mağazalardan daha düşük olması, gibi.

- Halkın gelirlerinin düştüğü bir dönemde Rusya pazarı genel olarak cazibesini kaybetti mi? 

- Bence Rusya pazarı iş yapmak için hala oldukça cazip, özellikle de tekstil segmentinde. Zevkli, kaliteli ve aynı zamanda kolay erişilebilen ürünler, Rusya'daki tüketiciyi her zaman cezbediyor. Kolay erişilebilen derken, satış şemasını kastediyorum: ürünü beğendi, sipariş etti ve satın aldı. Bu bakımdan online mağazalarla çalışmak, ilk etapta büyük yatırım gerektirmeyen en ideal seçenek konumunda.

- Türk işadamlarına ne tavsiye edersiniz? Eskiden mağaza açmak gerekiyordu, ama şimdi pazar online'a döndü diyebilir miyiz?

-  Türk şirketlerine, özellikle de tekstilcilere, her şeyden önce risk almaktan korkmamalarını ve cesurca Rusya pazarına çıkış yolları aramalarını tavsiye ederim. Pazarda var olma modelleri değişebilir, bu modeller Rus şirketlerle ortaklıktan başlar, temsilcilik, hatta fabrika açmaya kadar gider. Ortaklık denemeleriyle başlanabilir, daha sonra faaliyet değerlendirmesinde bulunarak uzun vadeli bir strateji inşa edilebilir. Rusya’da ortaklarla eli yüzü düzgün bir ortaklık kurulduğu takdirde oldukça etkileyici sonuçlar almak işten değil.

- Türk iş dünyası Rusya'da, özellikle de tekstil üretiminde ne gibi hatalar yaptı? Türk şirketleri neleri değiştirmeli? 

- Bana göre, Türk şirketlerin temel hatası, Rusya topraklarında iş ilişkileri yürütürken yanlış strateji benimsemeleri. Türk şirketleri, Rus şirketleriyle uzun vadeli ilişkiler kurmaya hevesli değil. Türk yaklaşımı, kısa zamanda sonuç almak üzerine kurulu. Bu başarılamadığında Rusya'da iş yapma fikrine ilgilerini yitiriyorlar. Eğer üretici, yeni ve geniş bir dağıtım kanalı bulmak istiyorsa, öncelikle  tecrübeli ve güvenilir ortaklar edinmeli. Bu ortaklar da hali hazırda büyük e-ticaret siteleriyle anlaşması olan şirketler olmalı. Yoksa bu alanda deneyimi ve bağlantısı olmayanlarla çalışmak yine zaman ve kaynak kaybı olur. Bu ortaklık biçimi, üreticilerin, 1. Rusya pazarına çıkışta zaman kazanmasını, ve 2. Rusya pazarında iş yapabilme becerisine sahip tecrübeli ortak edinmesini sağlar. Bu potansyelde partnerler bulmak imkansız değil.

- 90'lı yılların başında Rusya'da Türk ürünlerinin düşük kalitede olduğu yönünde bir imaj vardı, şimdi ne değişti?

- Bence hiçbir zaman böyle bir imaj olmadı. Evet, 90'lı yıllarda, Rusya pazarında yanlış işler yapan ve imajı önemsemeyen, sadece bir an evvel kâr etmeye odaklanan iş insanları oldu, şimdi de var. Ama her şeye rağmen Türk ürünlerinin ve hizmetlerinin imajı bugün de oldukça yüksek seviyede, tonla olumlu örneği var bunun. Rusya pazarının kaliteli ve modern Türk ürünlerine her zaman olumlu tepki vereceğinden hiç kuşkum yok. 

29.8.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама