Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

FIFA operasyonu Rusya'yı gerdi: "İşin ucu 2018'e kadar uzanacak mı?"

FIFA'daki rüşvet operasyonu Moskova'da yankı yarattı. Rusya'daki hava, 2018 Dünya Kupası öncesinde planlı bir operasyon yapıldığı yolunda. Hatta bazı gazeteler, hedefin Rusya'dan organizasyonu almak olduğunu bile yazıyor. Ancak şu anki net durum, sadece 2010 Güney Afrika organizasyınu için kesin rüşvet delilleri olduğu yönünde.

FIFA açıklamasında 2018 Rusya ve 2022 Katar dünya kupası kararlarının da soruşturma kapsamında olduğunun açıklanması havayı daha da bulanık hale getirdi. Yolsuzluğun 150 milyon doları bulduğu iddia ediliyor.

FIFA sözcüsü, "2018 ve 2022'nin başka ülkeye alınması mümkün değil. Bu bir gerçek, geri kalanı spekülasyon" dedi.

Rusya Spor Bakanı Mutko ise soruşturmanın 2018 ile ilgisi olmadığını savundu. Mutko ifade vermeye çağrıldığı haberlerini de reddetti.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği UEFA cuma günkü FIFA başkanlık seçimlerinin ertelenmesi çağrısı yaptı.

FIFA'nın 209 üyesinin 29 Mayıs'taki Kongre'de toplanması ve yeni başkanı seçmesi bekleniyor.

FIFA Başkanı Joseph Blatter, yayınladığı bildiride, "futbol, taraftarlar ve FIFA için zor bir zaman" olduğunu söyledi. Blatter, soruşturma sürecinde yetkililerle işbirliği yapacaklarını kaydetti.

FIFA yolsuzluk soruşturması kapsamında geçici olarak 11 üyenin futbolla ilgili her türlü aktiviteden men edildiğini bildirdi.

ABD: FIFA yetkilileri, 2010 Dünya Kupası için rüşvet aldı

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne (FIFA) yönelik operasyonunun 20 yıllık bir yolsuzluk şebekesine yönelik olduğunu söyledi.

Loretta Lynch, "(Gözaltına alınan FIFA yetkilileri) Hem 2010 Güney Afrika Dünya Kupası'nda hem de 2011 FIFA Başkanlık seçiminde yolsuzluk yaptılar" dedi.

Lynch, "Gözaltına alınan şahıslar, kişisel çıkarları uğruna dünya futbolunu lekelemiştir" diye konuştu.

İsviçre'nin Zürih kentinde, FIFA Kongresi'nden 2 gün önce düzenlenen operasyonda ikisi FIFA Başkan Yardımcısı üst düzey 7 yönetici gözaltına alınmıştı.

R-Sport adlı ajans ise "Gözaltıların 2018 Rusya ile doğrudan ilgili olduğunu" duyurdu.
 
Öte yandan İsviçre'nin olaya karışan FIFA yetkililerini yargılanmak üzere ABD'ye teslim edeceği belirtiliyor.

Bu arada resmi haber ajansı Sputnik News'in haberine göre İsviçre polisinin Zürih’te 6 FIFA yetkilisini rüşvet ve yolsuzluktan tutukladığı operasyonun FIFA'nın başkanlık seçiminin yapılacağı haftaya denk getirilmesi dikkat çekerken, ABD’li senatörler McCain ve Mendez Rusya'ya destek veren FIFA Başkanı'nın 5. kez başkan seçilmesini istemiyor.

Rusya’nın 2018 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olmasına şiddetle karşı çıkan John McCain ve Bob Menendez, Blatter’ın da Rusya’yı desteklediği için 29 Mayıs’ta yapılacak seçimde yeniden başkan seçilmesinin engellenmesini istedi.

Senatörlere göre, Rusya Dünya Kupası’na ev sahipliği yaparsa, ülke büyük gelir elde edecek, dolayısıyla AB ve ABD’nin Ukrayna krizini gerekçe göstererek uyguladığı yaptırımlar delinmiş olacak. Blatter ise 20 Nisan’da Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmede, 2018'deki organizasyonun küresel birliği ve bölgesel istikrarı geliştireceğini ifade etmiş, hatta Ukrayna’daki durumun istikrara kavuşabileceğini dahi savunmuştu.

2 Nisan’da da FIFA sözcülerinden biri, 13 senatörün Dünya Kupası’nın Rusya’dan alınması yönündeki çağrısını geri çevirmişti: “Tarih gösteriyor ki spor organizasyonlarının boykotu ve izolasyon politikaları sorunları çözmenin en etkili yolu değil”. 

Futbol dünyasını sarsan FIFA'ya yönelik soruşturmaya ilişkin ABD Adalet Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, soruşturmanın daha fazla FIFA yetkilisine uzanabileceği belirtilirken, Başkan Sepp Blatter'in suçlananlar arasında olmadığı kaydedildi.

Kara para aklama, şantaj ve dolandırıcılık gibi son 20 yılı kapsayan yolsuzluklarla suçlanan 10'dan fazla üst düzey FIFA yetkilisi İsviçre'nin Zürih kentinde gözaltına alındı.
FBI'ın yaptığı açıklamaya göre, FIFA yetkililerinin onlarca milyon doları yasadışı yollarla offshore hesapları üzerinden akladığı ABD Gelirler İdaresi tarafından tespit edildi.

'GÜNEY AFRİKA'DAKİ DÜNYA KUPASI İÇİN RÜŞVET ALINDI'

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, bugün düzenlediği basın toplantısında, "2010 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkının verildiği Güney Afrika, ilk kez kupaya ev sahipliği yapan Afrika ülkesi olacaktı. Ancak bu tarihi olay için bile FIFA yetkilileri, süreci çarpıtarak rüşvet aldı ve sonucu etkiledi" dedi.

'FIFA BAŞKANI SUÇLANANLAR ARASINDA DEĞİL'

Lynch, suçlananlar arasında FIFA Başkanı Sepp Blatter'in olup olmadığı sorusuna, "Bakanlığımız, şu an için Sayın Blatter'i suçlamıyor" yanıtını verdi. ABD Adalet Bakanı, FIFA Başkanı'nın tanık olarak sürece dahil edilip edilmeyeceği sorusunu yanıtlamayı reddetti.

'2016 AMERİKA KUPASI İÇİN 110 MİLYON DOLAR RÜŞVET ALINDI'

New York'ta basın toplantısı düzenleyen ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, "1991 yılından başlayarak iki kuşak futbol yetkilileri, ilgili örgütlerin güvenini suiistimal ederek düzenledikleri futbol turnuvalarında ticari haklar karşılığında pazarlama kurumlarından rüşvet talep etmek için bulundukları görevleri kötüye kullandı" açıklamasında bulundu.

Bakanın açıklamasına göre, 2016 Amerika Kupası'na hazırlıklar için alınan toplam rüşvet 110 milyon doları buldu.

ABD'de düzenlenecek olan Güney Amerika Futbol Konfederasyonu'nun (CONMEBOL) 100. yıldönümü kutlamalarına rastlayan 2016 Amerika Kupası, ilk kez Güney Amerika dışında gerçekleşecek. Turnuva, 3-26 Haziran 2016'da yapılacak.

6 KİŞİ SUÇUNU KABUL ETTİ, 150 MİLYON DOLARI İADE EDECEKLER

ABD Adalet Bakanı, yolsuzlukla ilgili 47 farklı maddeden suçlanan 14 sanıktan 6'sının suçunu kabul ettiğini belirterek, "Sanıklar, bu suçlardan elde ettikleri 150 milyon dolarlık yasadışı geliri iade etmeyi kabul etti" dedi.

Suçlarını kabul edenler arasında ABD'den bir pazarlama şirketi yetkilisi, Brezilya'dan bir spor şirketinin üst düzey yetkilisi, CONCACAF eski başkanı olan bir ABD vatandaşı ile 2010 Dünya Kupası'nın organizasyonu için rüşvet almakla suçlanan bir FIFA İcra Komitesi üyesinin bulunduğu belirtildi.

GÖZALTINA ALINAN FIFA YETKİLİLERİNDEN BİRİ, ABD'YE İADEYİ KABUL ETTİ

Gözaltına alınan FIFA yetkililerinden birinin, New York'ta yargılanmak üzere ABD'ye iade edilmeyi kabul ettiği bildirildi. İsviçre Federal Adalet ve Polis Departmanı'ndan yapılan açıklamada, gözaltına alınan diğer yetkililerin iadeyi reddettiği belirtildi.

ABD'ye iadeyi kabul eden yetkilinin ismi açıklanmadı.

Bu arada İsviçre Başsavcılığı, FIFA Başkanı Sepp Blatter'i önümüzdeki günlerde ifadeye çağırmayı planlamadıklarını bildirdi.

FIFA Dünya Kupası 14 Haziran-15 Temmuz 2018’de Rusya’nın Moskova, Kazan, Soçi ve St. Petersburg gibi 11 şehrinde gerçekleştirilecek.

27.5.2014

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама