Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

Türklerin rakibi 4 milyar $'ı buldu

Rusya’da Doğan Grubu’nun 2007'de 336 milyon dolar yatırdığı, tam bir "başarısızlık öyküsü"ne dönüşerek iki yıl önce kapısına kilit vurulan seri ilan yayıncılığında, sonradan sıfırdan kurularak gelip pazarın lideri olan Avito'nun başarısı gündemde. Rusya’nın "1 numaralı" seri ilan sitesi Avito’nun piyasa değeri 4 milyar dolar olarak açıklandı.

Avito’nun yüzde 68 hisselerinin sahibi Güney Afrikalı Naspers şirketi, İsveçli yatırım fonu Vostok New Ventures’ten şirketin yüzde 13 hisselerini satın almak için görüşmelere başladı.  Business FM, şirketin gösterdiği hızlı gelişimi ve yakaladığı büyük balarıy anlamak için ilgili uzmanların görüşlerine  başvurdu.

2007 yılında, Hürriyet Grubu'nun o dönemde açık ara pazarın lideri olan "İz Ruk v Ruki" (Elden Ele) adlı yayın dahil, çok sayıda yayının sahibi olan Trader Media East’ın yüzde 97,29 hissesini 336 milyon dolara aldığı günlerde, Moskova’da İsveçli Jonas Nordlander ve Filip Engelbert tarafından kurulan Avito.ru’nun piyasa değeri bugün 4 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Rusya İnternet İnsiyatifleri Kalkınma Fonu Başkanı Sergey Negodyayev,  “Avito’nun kurucuları, bu işe ilk defa atılan girişimciler değildi. Agresif şekilde sermaye çekerek, harcama yaptılar, PR ve pazarlama kampanyaları yürüttüler. Bu insanlar, Rusya’da bir bölümü 1 milyar dolara yakın satılan az sayıdaki şirketlerden birini kurdular” dedi. 

Şirketin değerinin en büyük hissedarı Güney Afrikalı Naspers tarafından 4 milyar dolar olarak hesaplandığını belirten uzman, “Örneğin Yandex’in değeri 11 milyar dolar, Mail.ru’nun 5 milyar dolar. Bu şirketlerin kullanıcı portföyü ve gelirleri ise Avito’nun çok üzerinde” diye konuştu.  

Naspers’ın, Vostok New Ventures şirketinin hisselerini satın almanın yanı sıra, Avito’nun tek sahibi olmayı hedeflediğine dikkat çeken bağımsız uzman Mihail Çehanov ise, “Avito, yalnızca seri ilan sitesi değil. Avito üzerinde yapılan e-ticaretin hacmi, en büyük internet mağazalarının rakamlarıyla kıyaslanabilecek seviyede. İnternet reklamları buna dahil değil” dedi.

Şirketin İsveçli ortağının hisselerini satmasını değerlendiren uzman, “Şirket, hisselerinin en yüksek değere ulaştığını ve ileride fiyatında ciddi artış olmayacağını düşünmüş olmalı” diye tahmin yürüttü.

RBK’nın aktardığı verilere göre, Avito’nun gelirleri 2018 yılının ilk dokuz ayında 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 30 arttı. Aynı dönemde Yandex’in gelirlerinde yüzde 34, Mail Group’un gelirlerinde yüzde 30 artış oldu.

Uzmanlar, Rusya’da son dönemde paylaşım hizmetlerinde ve ikinci ürün satışlarında yaşanan canlanmanın da Avito’nun göstergelerine olumlu yansıdığı fikrinde. 

Hürriyet başaramadı, kapattı...

Hürriyet Gzetecilik'in Rusya hikayesinin sonu 24.11.2017'de şu haberimize konu olmuştu:

"Rusya’da Doğan Grubu’nun 10 yıl önce 336 milyon dolar yatırdığı ve başarısızlığa uğrayan projede sona gelindi. Rusya’nın bir zamanlar en büyük seri ilan yayını olan “İz Ruk v Ruki” (Elden Ele) ve Job.Ru sitelerinin kapatıldığı duyuruldu. 

RBC’nın haberine göre, “İz Ruk ve Ruki” ile Job.Ru’nun sahibi olan, 2006 yılında 840 milyon dolar değer biçilen “Pronto Media” şirketi faaliyetlerine son verdi.

Şirketin sahibi olan Trader Media East holdinginden yapılan açıklamada, “Pronto Media”nın kapatıldığı duyuruldu.

Trader Media East’ın net zararı 30 Eylül 2017 itibarıyla 19,6 milyon dolara ulaşmıştı. Bu zararın büyük bölümünün “Pronto Media”dan kaynalandığı açıklandı.

Doğan Grubu, 31 Aralık 2016 itibarıyla Trader Media East’ın yüzde 97,29 hisselerine sahipti. 

Konu Türkiye'de borsaya "Hürriyet'in yurt dışı bağlı ortaklığı Jersey'de mukim Trader Media'nın dolaylı bağlı ortaklığı Rusya'da mukim Pronto Media dijital platformların faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi" diye yansıdı.

Şirket'ten konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: 

"Daha önce Kamuyu Aydınlatma Platformu ("KAP")'nda yer alan Özel Durum Açıklamalarımız vasıtasıyla sermayesinde %100 oranında pay sahibi olduğumuz doğrudan bağlı ortaklığımız Hollanda'da mukim Hurriyet Invest B.V.'nin, sermayesinde %97,29 oranında pay sahibi olduğu Jersey'de mukim Trader Media East Ltd. ("TME")'nin ve/veya TME'nin doğrudan veya dolaylı bağlı ortaklıklarının ve/veya bunların bünyesinde faaliyet gösteren iş kollarının, tamamen veya kısmen ayrı ayrı satışı veya bunlara stratejik ortak/ortaklar bulunması konusunda çalışmalara başlanmasına karar verildiği kamuya duyurulmuştu. 

Bu kapsamda yapılan değerlendirmeler neticesinde, gelinen bu aşamada TME'nin dolaylı bağlı ortaklığı Rusya'da mukim Pronto Media Holding Yönetim Kurulu'nun 22.11.2017 tarihli (bugün) Kararı ile faaliyet gösterilen pazarlardaki rekabetin yoğunluğu ve operasyonel performansın istenen seviyede olmaması nedenleriyle bünyesinde faaliyet gösteren dijital platformların faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildiği öğrenilmiştir.

En son kamuya açıklanan 30.09.2017 tarihi itibariyle sona eren ara hesap dönemine ait konsolide Finansal Durum Tablosu'nda yer alan 188 milyon Türk Lirası tutarındaki "Maddi Olmayan Duran Varlıklar"ın ve konsolide Kar veya Zarar Tablosunda "Yatırım Faaliyetlerinden Giderler"de yer alan 104 milyon Türk Lirası tutarındaki "Maddi Olmayan Duran Varlıklar Değer Düşüklüğü Karşılığı"nın önemli bir kısmı, durdurulmasına karar verilen faaliyetlerden kaynaklanmaktadır. Yine aynı Tablo'ya göre TME'nin 36 milyon TL tutarındaki finansal borçları da Şirketimiz garantisi altındadır. Söz konusu faaliyetlerin durdurulması neticesinde konsolide finansal tablolarımıza ilave değer düşüklüğü giderleri yansıyacak olmakla birlikte, bu durumun diğer yandan gerek işletme sermayesi ihtiyacını azaltacak, gerekse de bu faaliyetler nedeniyle oluşabilecek zararları önleyecek olması nedenleriyle, önümüzdeki dönemlerde Şirketimiz'in faaliyet sonuçlarına olumlu etkisi olması beklenmektedir. Söz konusu faaliyetlerin durdurulmasının, finansal tablolarımız üzerindeki kesin etkileri hakkında bilgiler, durdurulan faaliyetlerden kaynaklı "yabancı para çevrim farkları"nın muhasebeleştirilmesi ile ilgili konular da dahil olmak üzere, bundan sonra kamuya açıklanacak ilk finansal rapor ve ilgili dipnotlarında yer alacaktır."

Daha önceki gelişmeler de TürkRus.Com'da şu haber ve analizlerle yer almıştı:

Hürriyet'in Rusya yatırımı battı... 
Kısa süre önce Demirören Holding'e satılan Doğan Grubu’nun Rusya yatırımı düşkırıklığı ve büyük zararla nokatalandı...  11 yıl önce 336 milyon dolar bedelle satın alınan yayıncılılk şirketi, sıfırı tüketti ve "1 euro" sembolik bedelle satıldı. 

Hürriyet gazetesinde haber, "Hürriyet, yurt dışı iştiraklerini sattı" başlığı ile kısa bir haber olarak duyuruldu.

Haber şöyle:

"Hürriyet, Hollanda'da kurulu bağlı ortaklığı Hürriyet Invest B.V. ve Hürriyet Invest B.V'nin pay sahibi olduğu Trader Media East Ltd. ve TME'nin toplam 1 avro bedelle Fatih Berber'e satıldığını duyurdu.

Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, grubun, bu satış sonucunda, hem Hollanda'da hem Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinde yer alan tüm faaliyetlerinden çıkacağı ifade edildi."

TürkRus.Com, en başından beri yapıcı eleştirileri de ihmal etmeyerek takip ettiği "Doğan Grubu'nun Rusya yatırım macerasını" şu haber ve yorumlarla okurlarına duyurmuştu.

Geçen yıl yayımladığımız yazı:

Doğan Grubu’nun Rusya yatırımı 10 yılda sıfırı tüketti

Rusya’da Türk iş dünyasının “en başarısız” yatırımlarından birinde, muhtemelen "yolun sonuna" gelindi. Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Doğan Grubu’nun tam 10 yıl önce büyük beklentilerle 336 milyon dolar yatırdığı “seri ilan yayıncılığı” işinde umulan başarı gelmedi ve şirketin Rusya'daki varlıklarının satışa çıkarıldığı bildirildi.  Basılı ilan gazetelerini son iki yılda iptal eden, internet projelerinde de zarardan kurtulamayan şirketin sahibi olduğu, Rusya’nın bir zamanlar en büyük seri ilan yayını olan “İz Ruk v Ruki” (Elden Ele) ve Job.Ru siteleri için piyasada “en fazla 5 milyon dolar” değer biçildi.

Haberi, Rusya’da iş çevrelerinin saygın gazetesi Kommersant bugün okurlarına duyurdu. “İz Ruk v Ruki kendisi için ilan verdi” başlıklı haberde, “İrr.ru ve Job.ru satışa çıkarıldı” alt başlığı kullanıldı.

SSCB dağıldıktan hemen sonra, 90’ların başında basılı ilan gazetesi olarak Rusya’nın nereyse tek yayın organı olarak büyük başarıya imza atan "İz Ruk v Ruki” dahil, Doğu Avrupa’da pek çok benzer projenin sahibi  Trader Media East’in  (TME)  yüzde 67,3 hissesini Nisan 2007’de Hürriyet grubu 336,5 milyon dolar ödeyerek satın almıştı. O günden beri sürekli küçülen şirket, Rusya’da “Pronto Media” adı altında faaliyetine devam etmiş, son birkaç yılda basılı ilan gazetelerinin yayınını büyük ölçüde durdurup tamamen internet seri ilan işine odaklanmıştı.

Ancak Rusya’da bu sektörde yaşanan hızlı büyüme ve 25 milyar rubleye çıkan pastaya rağmen sürekli zarar eden Doğan Yayın’ın Rusya’daki şirketi, rekabet ortamından yenilgiyle çıktı. Satış kararı alınmasının ardından koordinasyonu bu alanda en büyük uluslararası danışmanlık şirketlerinden Deloitte’in yürüttüğü belirtildi. 

2016 verilerine göre irr.ru sitesi aylık 6,3 milyon, job.ru ise aylık 2,2 milyon tekil ziyaretçiye sahip. Trader Media East’in 2016 cirosunun yüzde 54,2 gerileme ile 9,8 milyon dolara kadar düştüğü bildirildi. Bir yıl öncesine göre zarar da yüzde 36 azalarak 5,2 milyon dolara geriledi.

Kommersant’ın kaynakları, satış girişimlerinin iki hafta önce başladığını belirttiler. Bazı analistler bu şartlarda satışın zor olduğunu, belki yatırımcı ortak bulma imkanı olabileceğini vurguluyor. Sektörün en başarılı projelerinden olan Superjob.ru’nun başkanı Aleksey Zaharov, “Şirket uzun zaman önce pazardaki mücadelede rakiplerine karşı yenildi. Satarlarsa biz sadece job.ru domaini ile ilgilenebiliriz. İrr.ru domanini de rakipleri Avito satın alıp kendi sayfalarına trafik yönlendirebilir” dedi.

Doğan Grubu’nun Rusya macerasının ayrıntıları, TürkRus.Com’da bu konuda daha önce yayımlanan haber ve analizler şöyle:

**

6 Haziran 2016’da yayımlanan haber:

Doğan Grubu Rusya'da sıkıntılı…. 

Türkiye’nin önde gelen gruplarından Doğan Yayın’ın 9 yıl önce 336,5 milyon dolar yatırdığı Rusya merkezli reklam yayıncılığı şirketi Trader Media East’te (TME) kan kaybı sürüyor. 90’lı yılların sonunda sadece Rusya’nın değil, eski Sovyet coğrafyasının “efsane seri ilan gazetesi” olan İz Ruk v Ruki’nin kağıt baskısına son verip internet reklamcılığına yüklenen grunun Moskova merkezli “Pronto Moskova” şirketi bir türlü hedefe ulaşamıyor.

Zor durumdaki şirketi düze çıkarması için iki yıl önce, Cosmopolitan ve National Geographic dahil pek çok önemli derginin Rusya yayıncısı olan Sanoma Media’nın pazarlama müdürü iken transfer edilen genel müdür Nikolas Dadiani istifa etti.

Rusya’da iş dünyasının önde gelen gazetelerinden Vedomosti’ye konuşan Pronto Moskova Genel Müdürü Dadiani, son dönemde iş yönetimi konusunda şirket hissedarları ile aralarında anlaşmazlıklar olduğunu belirtti. 

Dadiani’nin sözlerine göre, basılı reklam gazetesinden tamamen vazgeçen ve sadece internette seri reklam işine devam eden şirketin yeni web sitesinin lansmanını “daha agresif şekilde yapma” talebi şirketten kabul görmedi ve istenen büyüklükte bütçeyi alamadı. Dadiani ayrıca iki yıllık görev süresinde, hissedarlar tarafından önüne konan tüm görevleri yerine getirdiğini söyledi. Yeni genel müdürün kim olacağı henüz belli değil.

“İz ruk V Ruki” seri ilan yayınının sahibi Pronto Moskova’nın bu yılın ilk çeyreğinde cirosunun yüzde 66,2 düşüşle 21,4 milyon dolara kadar gerildiği bildiriliyor.

336 MİLYON DOLAR YATIRDILAR

Hürriyet, Nisan 2007’de “büyük satın alma operasyonu”nu kamuoyuna açıklamıştı. O gün AA, haberi özetle şöyle duyurmuştu:

“Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet'in Doğu Avrupa ülkeleri ve Rusya'nın “lider” reklam yayıncılığı şirketi Trader Media East'in (TME) yüzde 67,3'ünün Londra Borsasından çağrı yoluyla satın alındığını bildirdi.

Satın almaya ilişkin düzenlenen basın toplantısına konuşan Vuslat Doğan Sabancı, Cuma günü itibariyle Hürriyet'in tamamı 500 milyon dolar üzerinden yüzde 67,3'i için 336,5 milyon dolar ödeyerek TME'yi satın aldığını belirtti.

Sabancı, bu yatırıma girerken Hürriyet'in bugüne kadar çizdiği başarılı grafikle, Türkiye ve Hürriyet'in geleceğine olan inançlarından cesaret aldıklarını söyledi.

Sabancı, dünyanın Türkiye'ye yatırım yaptığı bu dönemde Hürriyet'in dışarıya yatırım yaptığını kaydetti.

TME ile birlikte Hürriyet'in toplam gelirlerinin yüzde 35'inin kaynağının yurt dışından geleceğini ifade eden Sabancı, Hürriyet'in bu dış yatırımının hem Türkiye hem de TME'nin faaliyet gösterdiği diğer ülkeler açısından farklı bir önem taşıdığını vurguladı.

TME bünyesinde 254, günlük gazete ve haftalık dergi bulunduğunu anlatan Sabancı, bu yayınların içinde 23 güçlü marka ve 13 web sitesinin yer aldığını dile getirdi. Sabancı, “Ana hedeflerimizden biri de bölgesel nitelikli bir internet sitesi oluşturabilmek” dedi.

Sabancı, “İlk defa bir Türk şirketinin kendi pazarında lider konumundaki bir uluslararası şirketi satın aldığı bu dev yatırımla birlikte AB üyesi Polonya, Macaristan ve Litvanya ile Rusya, Ukrayna, Hırvatistan, Belarus ve Kazakistan'da faaliyet gösteren TME, Hürriyet bünyesine katılmış bulunuyor” dedi.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de satın alma ile çok önem verdikleri pazara giriş yaptıklarını, medyanın yan alanlarına da ilgi duyduklarını belirterek, “Onları geliştirme imkanlarını da araştıracağız” dedi. Özkök, bu yatırımla Türkiye'nin kuzeyindeki ülkelerde yer alan yatırımcıların Türkiye'ye gelebileceğini, yatırımın böyle bir sinerji doğuracağına inandığını ifade etti.”

KÖTÜ GİDİŞ DURDURULAMADI...

Satın alındığı dönemde Rusya'da "seri ilan" denince akla gelen ilk ve belki de tek isim olan "İz Ruk v Ruki", pazardaki hızlı değişime ayak uyduramadı ve sıfırdan yaratılan internet seri ilan projeleri tarafından geçlldi. 

Hem Yandex'in benser hizmeti sunması, hem de Avito gibi agresif reklam kampanyaları ile hızla büyüyen projeler, "Sovyet havası"ndan kurtulup yeni döneme adapte olamayan "iz Ruk v Ruki"yi unutturdu. 

İnternetin "ışık hızıyla" büyüdüğü bir dönemde, ana omurgasını kağıda basılı gazetelerin oluşturduğu bir yayın grubuna 336 milyon dolar yatırılması da ilk günden itibaren soru işaretleri yarattı. Nitekim, alımın üzerinden 10 yıl bile geçmeden "İz ruk V Ruki"nin basılı hali tarihe karıştı, sadece online reklamcılığa dönüldü.

TürkRus.Com, Hürriyet’in Rusya’daki yatırımındaki kötü gidişi mayıs 2014’teki şu haber ile sayfalarına taşımıştı:

“Rusya pek çok Türk şirketi açısından "sıfırdan zirveye başarı öyküsü coğrafyası" olmaya devam ederken, kendi alanında büyük olan bazı şirketler Rusya pazarının zorluklarını alt etmekte zorlanıyor. Geçmişte en açık örneğini Moskova'ya büyük hedeflerle gelip kısa sürede çekilen "Boyner" mağazalarının yaşadığı deneyimin bir benzerinin eşiğine Doğan Grubu geldi.    

Doğan Grubu'nun Rusya'daki "İz ruk v ruki" (Elden Ele) isimli seri ilan gazetesinin basılı versiyonunun kapanmanın eşiğine geldiği öne sürüldü. Rus ekonomi çevrelerinin saygın gazetesi Vedomosti, "İz ruk v ruki" gazetesinin yayıncısı Trader Media East'in yayın hayatını 3-5 yıl içinde sadece internet üzerinden sürdürme kararı alabileceğini yazdı.

 Vedomosti'nin haberine göre, Doğan Yayın şirketinin sahibi olduğu Trade Media East'in genel cirosu 2013 yılında yüzde 13 azalarak 96 milyon dolara geriledi. Şirketin Rusya'daki cirosu ise yüzde 16 düşüşle 81,6 milyon dolara düştü.

 Şirketin bu tablo sonrası yazılı basından elini çekerek, yayın hayatına internet üzerinden devam etmeyi planladığı belirtiliyor.

 Habere göre Trade Media East'in gelirleri Rusya'da 2013 yılında öncelikle Moskova'da (yüzde 29) geriledi. Diğer bölgelerde bu düşüş yüzde 16 olarak kaydedildi. Bilançoda EBITDA iki kat düşüp 8 milyon dolara geriledi. Haberde şu ifadelere yer verildi:

 "Genel olarak grubun bu işi zarar etti. Zarar rakamı 1,3 milyon dolar. Rublenin dolara karşı zayıflaması durumu daha da güçleştirdi."

 Grubun yazılı medya cirosu geçen sene 21 düşüşle 66 milyon dolara gerilerken, online medyada bu rakam yüzde 13 artarak 29,7 milyon dolara yükseldi.

 Doğan Grubu, zarar ettiği için TME'nin Orta Avrupa'daki hisselerini geçen yıl satmış, sadece Rusya, Belarus ve Kazakistan'ı elinde tutma kararı almıştı. İki yıl önce de basılı gazetenin artan zararları yüzünden Moskova ve Samara'daki matbaalar kapatılmış, 25 bölge baskısı da durdurulmuştu.  

 2007'de "Doğu Avrupa'nın seri ilan devi" olarak takdim edilen Trader Media East'in (TME)  yüzde 67.3 hissesini 336.5 milyon dolara satın almıştı.

TÜRKRUS.COM “ALINDIĞI GÜN" BİLE "KEŞKE..." DİYE  UYARMIŞTI

Hürriyet’in 336,5 milyon dolarlık dev yatırımı açıklandığı günlerde, 2007’de TürkRus.Com editörü Suat Taşpınar, "Rusya'da marifet, sıfırdan yaratılmış projeleri, piyasa değerinin üstünde para bastırıp satın almak değil; pek çok Türk şirketinin yaptığı gibi bu topraklarda küçük sermayelerle sıfırdan yaratılan projeleri büyütmek ve günü gelince iyi fiyata satabilmek" diye yazmıştı.

12 yıl önceki yazıyı bir kez daha paylaşıyoruz:

"Bazı haberlere, biz Rusya'da yaşayan Türkler, Türkiye'deki okurdan farklı tepki gösteriyoruz. Çünkü Türkiye-Rusya arasında her hapşırık bizi nezle ediyor. Ya da tam tersi, her tebessüm bizim yüzümüzde güller açtırıyor. Mesela Putin'in Türkiye'ye gelmesi (2004'deki ilk resmi ziyaret kastediliyor. S.T.) belki sizin için sıradan bir olay; oysa bizim için, sonuçları Moskova'da gümrükte pasaportumuzu inceleyen görevlinin tavrında bile yansımasını bulan bir işaret fişeği olabiliyor... 

İster fazla alınganlık deyin, ister gurbet psikolojisi deyin, ne derseniz deyin.   Memleketi de, markalarımızı da bazen abartarak benimsiyoruz.   

Mesela Ramstore'de bir çürük bir domates görsek hemen alıp bir kenara atıyoruz ki, bir Rus müşteri görüp şikayetçi olmasın...   

Gittiğimiz restoranda bira içeceksek, özellikle "Efes!" diyoruz. Garson "Yok" derse, "Nasıl olmaz, dünyanın en güzel birası, bi dahaya yok derseniz kalkar gideriz" diye takılıyoruz.   

Önümüzde yürüyen fıstık gibi bir kızın kalçalarına erkeklik hormonlarımız ayaklanmış bir halde bakarken bile, eğer Colin's damgasını görürsek birden bire 'milliyetçi damarımız' ötekini bastırıyor.   

Enka'nın ya da diğer inşaatçılarımızın diktiği her görkemli binanın önünden, sanki babamızın malıymışçasına sahiplenerek ve gururlanarak geçiyoruz.   

Tverskaya Caddesi'nin en prestiji yerinde, herkesin gözünün önünde devasa  Beko reklamını gördüğümüzde, yanımızda bir Rus dostumuz varsa, "Bu var ya bu! Bizim markamız!" diye hava basıyoruz. 

Vestel'e, Taç'a ve diğerlerine, gözbebeğimiz gibi bakıyoruz buralarda.   

Şimdi, yıllardır evimizi kiraladığımız, arabamızı bulup aldığımız, kiralık ofisimizi bulduğumuz, "Neden Türkiye'de böylesi yok?" dediğimiz meşhur ilan gazetesi "İz Ruk v Ruki", yani "Elden Ele" de biz Türklerin eline geçti. 

Ne güzel! 

Dün Hürriyet Grubu, yüzde 67.3'lük hisseyi 336.5 milyon dolara satın aldığını ilan etti. 

Hayırlı olsun. Dileriz arkası hızla gelir. Dileriz milyon milyon tirajlı gazeteleri basmak için matbaa da kurarlar, Türkiye'deki büyük deneyimle bu coğrafyada dergiler, gazeteler de çıkarırlar, Doğan Ofset'in yıllardır uzaktan kotarmaya çalıştığı işleri Rusya'da tesisler dikip basarlar.   

Hürriyet'e "Dobro pajalavat" derken, "Ah keşke!..." diye bir cümle kurmadan da edemiyoruz. 

Bu büyük operasyondan alınacak en önemli dersi, "Rusya'dan korkma, geç kalmaktan kork" diye özetlemek mümkün. 

Rusya'ya vakti zamanında çok ucuz maliyetlerle atılamayan adımlar, bugün kat be kat pahalıya atılabiliyor. "Satın alınan Trader Media East'in Rusya ve BDT'deki tarihi hepi topu 11 yıl... 

1996'da ilk yatırımlarını yapmış ve kısa sürede 500  milyon değer biçilen bir grubu yaratmışlar. 

Rusların dediği gibi "Riske girmeyen şampanyayı içemez!"   

Keşke Şarık Tara, 1997'de Rahmi Koç'u Moskova'da ilk Ramstore'u –yanılmıyorsam- 17 milyon dolarlık bir yatırımla kurmaya ikna ederken, Aydın Doğan'ı ve diğer birçok büyük patronu da da bu coğrafyaya adım atmaya ikna edebilseymiş... 

Bugün Ramstore'un sahibi Ramenka şirketinin cirosu 600 milyon dolara dayandı.   Keşke Efes Pilsen'in ilk fabrikasını açtığı 1999'da, birkaç milyon dolar ayırıp birkaç projeyi riske edecek büyük Türk müteşebbis sayısı daha fazla olsaymış...  Efes'in sadece sıfırdan yarattığı "Starıy Melnik" birasının isim hakkı için en az 250 milyon dolar değer biçiliyor bugün...   

Tabii ki şirketlerimizin artık büyük paraları bastırıp büyük şirketleri satın alacak güce ulaşmaları göğsümüzü kabartıyor. 

Ama daha da önemlisi, sıfırdan büyük değer haline gelecek projeleri yaratıp yaşatmaları. Bunun için Rusya biçilmiş kaftan. Hala pazarın önü açık. Yarının devleri, şimdilik kuluçkadalar.   

Hürriyet umarız Türkiye'deki büyüklüğünü Rusya'ya da taşır ve kendi sektöründe hala piyasada boşluk varken, büyük değerler yaratır. Ve bugün TME'ye ödediğinin kat be kat fazlasını ödemek için alıcıların etrafında fır döneceği projelere imza atar.   

Neyse. Bundan sonra Ruslara caka satmak için bir nedenimiz daha var: "İz Ruk v Ruki  de bizim!"." 

28.1.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама