Gıdada enflasyon yüzde 25'i buldu...
Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlar, Rusya'nın karşı ambargosu, Ruble'deki değer kaybı gibi etkenlerle fırlayan enfasyon, en çok da gıda mallarını vurdu. Devlet istatistik kurumu Rosstat'ın açıkladığı verilere göre Mart ayında gıda mallarının ortalama fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,7 artmış durumda. Yıllık genel anflasyon ise yüzde 16'nın üstünde.
İthalata bağımlı ürünlerden olan şeker gibi kalemlerdeki artış, yüzde 50'yi geçti. Bunun nedeni rubledeki değer kaybının ithalat maliyetlerini arttırması.
Geçen yılın ikinci yarısında hızla değer kaybeden ruble bu yıl içerisinde kayıplarını telafi etmeye başladı.
Ruble'nin dolar karşısındaki değeri, geçen yılın bu dönemindekinin yaklaşık üçte ikisi düzeyinde seyrediyor.
Bu durum, belirli gıda mallarının fiyatlarında rekor artışlara yol açtı.
Yerli üretimin ağırlıklı olduğu ekmek, süt ürünleri gibi kalemlerdeki artış, diğerlerine göre daha makul düzeyde. Fiyatları yıllık bazda en fazla ve en az artan gıda mallarında ilk 4'ler şöyle:
Artış rekoru kıranlar:
Tahıl ve bakliyat: yüzde 52,9
Şeker: 50,5
Meyve ve sebze: 38
Balık ve diğer deniz ürünleri: 33
En az artanlar:
Alkollü içecekler (bu kalem, ortalama gıda enflasyonu hesabına dahil edilmiyor): yüzde 12,6
Ekmek ve diğer fırın ürünleri: 14,8
Süt ve mandıra ürünleri ortalaması: 15,7
Tereyağı: 17,6
Fotoğraf: Vedomosti
22.4.2015

Реклама