Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

'Yoldaş' Çipras'ın Rusya gündemi

Yunanistan’da başbakanlığa yükselerek ses getiren Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, Rusya’nın da gündemine oturdu.  Çipras’ın Rusya’ya sempati duyduğu, ekonomik destekle Rusya’nın AB içindeki “Truva atı” olabileceği yorumları yapılıyor. Bu arada Çipras’ın turizmde  “her şey dahil (all inclusive)” uygulamasını kaldırma kararı aldığı haberleri Rusya’da anında yankı buldu. Bazı turizmciler bunu “Türkiye’ye yarayacak yanlış karar” diye yorumladı. 

Yunanistan'ın çiçeği burnunda Başbakanı,  Rusya’ya yeni yaptıırım tehdidi savuran Avrupalı liderleri eleştirdi. Yunan DiferNews.gr internet sitesinin haberine göre, Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile telefonla görüşen Yunan lideri, AB liderlerinin, Moskova’ya yönelik yaptırımları sertleştirme yönündeki açıklamadan önce “Atina ile temasa geçmemeleri” nedeniyle duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

AB’nin, bu gibi önemli kararlarla ilgili var olan prosedürleri hiçe saydığını savunan Tsipras, Brüksel’in Moskova’ya yönelik yeni yaptırımlar ile ilgili Yunanistan’ın onayını almadığının altını çizdi.

Uzmanlar, Yunanistan’da Radikal Sol İttifak’ın zaferinin, AB’nin Rusya’ya karşı yeni yaptırmları uygulamasını zorlaştırabileceği yorumunu yapıyor.

Rusya’nın resmi haber ajansı Sputnik News ise, “Çipras, Avrupa ile ilk 'kavgasını' Rusya için verdi” başlığıyla Yunanlı “aykırı” liderin Moskova’ya olan sempatisini öne çıkardı. 

Habere göre, Aleksis Çipras, Başbakan olduktan sonra ‘kabusu' olduğu Avrupa ile 'ilk kavgasını' Rusya için verdi.

Yeni Yunanistan hükümeti, AB tarafından yayınlanan ve Ukrayna'nın doğusundaki Mariupol liman kentinde önceki hafta yaşanan roket saldırısının sorumluluğunu Rusya'ya yükleyen ve ülkeye yeni yaptırımlar getirilmesini öneren bildirinin, kendi onayları olmadan yayınlandığını açıkladı.

Çipras Başbakanlığı'ndaki Yunan hükümetinden yapılan açıklamada, "İlgili bildiri, üye ülkelerden onay alınmasını öngören belirlenmiş prosedüre uyulmadan ve Yunanistan'ın onayı alınmadan yayınlanmıştır" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Bu bağlamda, Yunanistan'ın bu bildiriye onay vermediğinin altını çizeriz" ifadeleri yer aldı.

Avrupa Birliği'nin (AB) önceki gün yayınladığı bildiride, "Ukrayna'nın doğusundaki Mariupol şehrine 24 Ocak'ta düzenlenen ve otuz sivilin ölümüne neden olan roket saldırısının sorumluluğunun Rusya'ya ait olduğuna", AB üyesi 28 ülkenin birden katıldığı belirtiliyordu.

Macaristan, Slovakya ve Avusturya daha önce Yunanistan'ınkine benzer açıklamalar yapmıştı.

Yunan hükümetin bu tavrını yorumlayan dış politika uzmanı Serja Trifkovich, Yunanistan'a başka ülkelerin de eklenebileceğini söyledi.

Russia Today'e konuşan Trifkovich, "AB'de ortak tavrı yıkmak aslında çok zor. Ama şimdi Yunanistan bir hamle yaptığına göre, ülkeyi Macaristan'ın da izlemesini bekliyorum. Hatta belki Slovakya ve Kıbrıs (Rum Kesimi) de Brüksel'in dikte ettiklerine hayır diyebilme cesaretini bulabilir" dedi.

AB'nin önceki gün yayınladığı bildiri, Rusya'ya yeni yaptırımlar getirmenin değerlendirmeye alınacağını da söylüyordu. AB dışişleri bakanlarının 29 Ocak'ta bir araya gelerek, yeni yaptırım olasılığını değerlendirmesi bekleniyor.

Ancak Rusya'ya karşı yeni yaptırım kararları alınabilmesi için bu karara 28 üye ülkenin birden onay vermesi gerekiyor.

CNBC, Yunanistan’ın Rusya’ya yaptırımlara destek vermeyerek yardım için yüzünü tarihi müttefiki olan Rusya’ya dönebileceğini gösterdiğini ileri sürdü.

Yunanistan’ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yeni yaptırımlar getirilmesini öneren bildirinin, kendi onayları olmadan yayınlandığını açıklamıştı. Çipras, üye ülkelerden onay alınmasını öngören belirlenmiş prosedüre uyulmadığı için Yunanistan’ın onay vermediğini belirtmişti.

CNBC, Yunan hükümetinin bu davranışının, sadece ülke içi ekonomi ve kemer sıkma politikası konularında değil, uluslararası politikada da AB ile aralarındaki derin uçurumun göstergesi olduğunu ve Ukrayna sorununun çözümünü zora soktuğunu yazdı.

AMBARGO KALDIRILABİLİR

Öte yandan Rusya, Yunanistan’a tavizde bulunmaya hazır olduğunu sergiledi ve AB’den çıkması durumunda gıda ambargosunu kaldırabileceklerini açıkladı.

CNBC’ye göre Atina, bu davranışı ile muhtemelen Brüksel’e “farklı seçenekleri” olduğunu ve Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararlarını bloke edebileceğini gösterdi.

Rusya’ya yaptırımların genişletilmesi kararı, AB üyesi 28 ülkenin oybirliği olmadan kabul edilemez.

Bu arada The New York Times, Rusya’ya yaptırımları protesto eden Yunanistan Başbakanı’nın, bu konuda aynı görüşe sahip Macaristan ve Slovakya’nın desteğini alabileceğini bildirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan'daki seçimlerden zaferle çıkan Syriza Partisi lideri Aleksis Çipras'ı seçimin ertesi günü hemen tebrik etmişti

Çipras'ı telgrafla kutlayan Putin, Rusya ve Yunanistan'ın geleneksel özelliğe sahip yapıcı işbirliğine devam edeceğinden, Atina'daki yeni yönetim ile Avrupa ve dünyadaki güncel sorunların çözümünde etkili bir işbirliği yürüteceklerinden emin olduğunu vurgulamıştı. Putin, Çipras'a zor bir dönemde üstlendiği yeni görevinde başarılar dilemişti.

"HER ŞEY DAHİL"E ELVEDA!

Bu arada Çipras’ın Yunan turizm sektöründen “all inclusive” sistemini yasaklama kararı aldığı belirtiliyor. İngiliz Daily Mail’in haberine göre, “turistlerin bu sistemi uygulayan otellerde mahkum gibi tatil yaptıklarını, dışarıda para harcamadıkları  için küçük işyerlerinin zarar gördüğünü, otel dışındaki Yunanistan’ı tanıma fırsatı bulamadıklarını” savunan Çipras, “all inclusive”den vazgeçilmesini istiyor. 

Çipras’ın bu sistemde ısrar eden otellere ek vergi koyarak caydırıcılık yaratacağı belirtiliyor. Uzmanlar bu karar uygulanırsa büyük otellerden tepki alsa da halkın büyük çoğunluğundan destek göreceğini düşünüyor.    

Konuyu Moskova’da Business FM radyosuna değerlendiren uzmanlar, bu durumda Yunanistan’ın Rusya’dan turist kaybedeceğini,  Türkiye ve Mısır’a talebin artacağını savundular.  Bir turizm sektörü yetkilisi, “Özellikle kriz döneminde sınırlı bütçe ile tatil yapacak Ruslar, en baştan paket tur alarak ne kadar harcayacağını bilmenin rahatlığı ile gidiyor. “All inclusive” kaldırılırsa talep azalır” yorumunu yaptı.

29.1.2015

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама