Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAŞAM

VIDEO/ Yeni Büyükelçi Ümit Yardım ay sonunda geliyor, yaşam öyküsünü anlatıyor

Moskova Büyükelçiliği'ne atanan şimdiki Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım'ın, ay sonuna kadar Moskova'ya gelerek yeni görevine başlayacağı öğrenildi. Roma'ya atanan Moskova Büyükelçisi Aydın Sezer gelecek hafta Rusya'dan ayrılacak.  


Ümit Yardım 1990'da, henüz SSCB döneminde Moskova Büyükelçiliği'nde ikinci katip olarak görev yapmış, 1993'de ikinci katipliğie yükselerek Ankara'ya dönmüştü.    
53 yaşındaki yeni büyükelçi Ümit Yardım'ın, yaşam öyküsünü anlattığı programın videosunu bugün sizinle paylaşıyoruz:



TürkRus.Com'da Yardım'ı okurlarımıza 26 taemmuzda yayınladığımız haberde, "Yeni büyükelçinin özel dünyası: Yardım, babasıyla aynı yıllarda aynı okulda okumuş!" başlığıyla tanıtmıştık:

Türkiye'nin yeni Moskova büyükelçisi olarak atanan Ümit Yardım'ın hayat hikayesi, "diplomatik kariyerinde sıfırdan zirveye çıkan  mütevazı bir Anadolu ailesinin çocuğu" olarak, ilginç ayrıntılarla dolu bir portre çiziyor. 

Tahran Büyükelçiliği'ni sürdürürken, iki yıl önce memleketi Denizli'de yayın yapan bir yerel TV kanalına verdiği demeçte Ümit Yardım, özel hayatının kapılarını açmış, aile geçmişini anlatmış.

1961 Denizli Acıpayam ilçesi Derverenli köyünde doğan Ümit Yardım, hala köyüne, memleketine büyük bir tutuku ile bağlı. "Her yıl muhakkak iznimizin 10-15 günlük kısmını memlekette geçiririz. Bu bizim için en büyük mutluluk ve huzur kaynağı" diyor.

Ümit Yardım ile eşi Nurtop Yardım aynı köyün çocukları. Büyükelçi Yardım, "Baba tarafıma 'Hocalar' denirmiş. Eşim de Oymaklar' denen sülaleden. Yani biz aile olarak yüzde 100 Derverenliyiz" diyor.

Dedesi Hacı Hüseyin Yardım'ın müteşebbis olduğunu anlatan Ümit Yardım, çok ilginç bir ayrıntıyı da aktarıyor: Kendsii dedesi ile, eşinin dedesi iş ortağı imişler.
Yardım'ın dedesi 1948'de köye ilk kamyonu getiren, ilk bakkal dükkanın açan, bağcılıkla uğraşan atak bir girişimciymiş. 

Yardım'ın 1939 doğumlu babası ise, dedesinin teşvikiyle okumuş, köyden çıkıp Eskişehir'de hava astsubay okulunu bitirmiş, orada uzun yıllar çalışıp çocuklarını büyütmüş, paralel olarak üniversiteyi dışarıdan bitirmiş, 40'lı yaşlarından sonra ise astsubaylıktan ayrılıp İngilizce öğretmenliği yaparak hayatına devam etmiş.

Eskişehir Maarif Koleji'nde (bugünün Anadolu Lisesi) okurken Ümit Yardım'ın hiç unutamadığı anısı, bizzat babası ile aynı okulda öğrencil olmaları! Çünkü Ümit Yardım gündüz okurken, babası da akşam okulunda liseyi bitirmek için o yaşında öğrencilik yapan gayretli va azimli bir insanmış.  Büyükelçi'nin tek erkek kardeşi Dilaver
Yardım ise dedesinin izinden gitmiş, ticarete atılmış, şu an Denizli'de tekstil işiyle uğraşmaya devam ediyormuş.

İlkokuldan üniversiteye kadar Eskişehir'de okuyan Yardım, dönemin en prestijli üniversitelerinden Boğaziçi'nde siyaset bilimi bölümünü kazanarak beş yıl İstanbul'da yaşamış.  O dönemi şöyle anlatıyor:

"Üniversitemizin prestiji ve eğitimi sayesinde,  daha bititrmeden bankalardan şirketlere kadar pek çok iş teklifi alıyorduk. Yani iş sıkıntısı yoktu. Devlet işi revaçta değildi.
Ama o ara Dışişleri Bakanlığı sınavı açıldığımı duydum, girdim ve  Allahın takdiri, derece ile kazandık. Halbuki Dışişlerine girene kadar Ankara'ya ayak bile basmamıştım. Nasipten öte bir söz olmuyor."

Ümit Yardım, dış görevlerde asıl zorluğu diplomatların ailelerinin çektiğini düşünüyor. Bu konuda çocukların eğitiminde büyük payı olan eşi Nurtop Hanım'a şükranlarını dile getiriyor. Yardım ailesi, Türkiye ile olan bağlarını korumaları bakımından, çocuklarının eğitimlerinin önemli bölümünü Türkiye'de sürdürmüşler ve halen de sürdürüyorlar. 

Yeni Büyükelçinin Özgeçmişi

 Ümit Yardım'ın Dışişleri web sitesindeki özgeçmişi şöyle:

 1961, doğum yeri Balıkesir, aile kökeni ise Denizli-Acıpayam/Darıveren'dir. Evli, iki çocuklu, eşinin adı Nurtop.
 Anadolu Lisesi Eskişehir Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi Bölümü mezunu, Gazi Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Uluslararası İlişkiler konulu Master. Azerbaycan Bakü Güzel Sanatlar Enstitüsü’nden Fahri Doktorası vardır.
 1985'de Doğu Avrupa Dairesi'nde Aday Meslek Memuru
 1985-86 Askerlik hizmeti.
 1986'da Ekonomik İşler Dairesi'nde Aday Meslek Memuru, Üçüncü Katip, 1988'de İslamabad Büyükelçiliği'nde Üçüncü Katip,
 1990'da Moskova Büyükelçiliği'nde Üçüncü Katip, İkinci Katip,
  1993'de Slav Ülkeleri Dairesi'nde İkinci Katip, Başkatip,
 1995'de Atina Büyükelçiliği'nde Başkatip,
 1997'de Bakü Büyükelçiliği'nde Başkatip, Müsteşar,
 2000'de Doğu Avrupa Ülkeleri Dairesi'nde Şube Müdürü,
 2002'de Lizbon Büyükelçiliği'nde Müsteşar, Birinci Müsteşar,
 2004'de Gümülcine Başkonsolosluğu'nda Başkonsolos,
  2006'da Kafkasya ve Orta Asya Dairesi'nde Daire Başkanı, 2007'de Orta Asya ve Kafkasya Genel Müd. Yardımcılığı'nda Genel Müdür Yardımcısı Vekili, Elçi-Genel Müdür Yardımcısı,
  2008'de Stuttgart Başkonsolosluğu'nda Birinci Sınıf Başkonsolos olarak görev yapmıştır.
  2010'da İran Nezdinde Büyükelçimiz olarak atanmıştır.
 Halen İran Nezdinde Büyükelçimiz olarak görev yapmaktadır.
 Bildiği yabancı dil: İngilizce.

12.9.2014

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама