Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANALİZ

Son tartışma: "Hayatın bir anlamı olmalı"

İnsanoğlu var olduğundan beri  en çok tartışılan felsefi sorulardan biri, Rusya'da bir başka vesileyle yeniden manşetlerde...  Ülkede toplumsal hayattaki etkisini daha da arttırmaya çalışan Rusya Ortodoks Kilisesi'nden  gelen son teklif bu tartışmaların ilham kaynağı. Ortodoks Kilisesi Patriği Birinci Yardımcısı Başrahip Dimitri Smirnov ilkokullarda “Hayatın Anlamı” dersinin öğretilmesini teklif etti. Bunun üzerine aydın cephesi"nden farklı yorumlar geldi. Herkes "kendi meşrebince" hayatın anlamını açıkladı. İşte, hayat üzerine daha geniş bir perspektiften düşünmmeye  katkı sağlayan, Komsomolskaya Pravda'nın derlediği, arkadaşımız Furkan Şenokur'un Türkçeye çevirdiği  o görüşler: 

Hayatın anlamı nedir?

Hayatın anlamı, vatana hizmet etmektir. Eğer vatanınızda her şey yolunda olursa, herkesin durumu iyi olur. Doğduğum köyde bunu öğrettiler. Hayatın anlamı, her şeyden önce aile eğitimi sayesinde ortaya çıkar ve ben onu hiç kaybetmedim. Hayatın anlamı güçlükle oluşur, bu yüzden ilkokulda böyle bir dersin gerekli olup olmadığını ancak ders kitabını ya da eğitim programını gördükten sonra söyleyebilirim.

Aleksandr Torşin, Rusya Federasyonu Konseyi Başkan Birinci Yardımcısı
Kendim için henüz hayatın anlamını bulmadım fakat başrahip hayatın anlamını biliyorsa, bunu ondan dinlemekten mutluluk duyarım. Çocuklar için yeni dersler uydurmaya gerek yok. Bize Rus dilini, edebiyatı, matematiği ve diğer bilimleri nasıl öğrettiklerini bir hatırlayalım. Sovyet devletinde kilise, eğitim meselelerine karışmamalıdır.
Andrey Makareviç, Müzisyen

İnanan Müslümanlar için dinde hayatın anlamı tek olan Allah’a tapmak ve iyilik yapmaktır. Gençlere insanların tanrıyla, toplumla, ebeveynlerle olan ilişkisini, karı kocanın, komşular arasındaki ilişkisini anlatmak lazım. İlkokulda zaten “Din Kültürleri Temelleri” dersi var, bu yüzden yeni bir dersin koyulması gerektiğini düşünmüyorum. Hayatın anlamı konusu daha derin konuşulmalı fakat bunun Pazar Okulları’nda yapılması gerekir.
Ruşan Abyasov, Rusya Müftüler Konseyi Başkan Yardımcısı

Korkarım, hayatımın anlamını henüz anlamadım. Fakat böyle bir konunun ilkokullarda konuşulmaması gerektiğini düşünüyorum. Genelde İnsanların çoğu neden yaşadıklarını bilmiyorlar. Belki bu ders, insanları modadan, pazardan ve diğer şeylerden kopararak neyle uğraşmaları gerektiği konusunda, daha fazla düşünmeye zorlayabilir. Sadece insanların %1’i yapmaları gereken şeyi yapıyor ve bunu yapanlar da dâhiler.
Yegor Konçalovski, Yönetmen

Hayatın anlamı, emekçi halkın çıkarları ve toplumsal adalet için mücadeledir. Bu söz, Nikolay Ostrovki’nin “Ve Çeliğe Su Verildi” kitabından alıntıdır. 15 yaşından beri hayatımı buna göre yönlendiriyorum. Bugün, böyle bir dersin faydası olacak mı derseniz, kimin nasıl öğrettiğine bağlı. Fakat bu dersin kilise tarafından öğretilmesine karşıyım.
Vadim Soloviev,  Devlet Duması Milletvekili

Hayatın anlamı, hayatın kendisidir. Bunun için derse gerek yok. Saçmalık bence. Milli düşünceyi aradıkları gibi, hayatın anlamını aramaya ne gerek var? Zaten yüzyıllardır onunla birlikte yaşıyoruz. Geleneklerimiz… Geleneklerimize uymak, saygı göstermek gerekir. Hayatın anlamı budur. Hayatın anlamı aranmaz, insan zaten onunla doğar. 
Nadejda Babkina,  Halk Müziği Sanatçısı

Bu soruyu kendime beş kez sordum ve her seferinde cevaplar farklıydı. Ergenlik çağımda hayatın anlamı başarılı ve ünlü olmaktı. Üniversiteyi bitirip nereye gideceğimi düşündüğüm zaman ikinci kez bu soruyu kendime sordum. Çocuklarım doğduktan sonra hayatımın anlamı onlar oldu. Başka farklı cevapların da olacağını düşünüyorum fakat şuan hayatın anlamının, eğlendiğiniz ve başkalarını da eğlendirme fırsatı veren hayatın ta kendisi olduğunu düşünüyorum.
Miroslav Melnik, Betta Grup Yönetim Kurulu Başkanı

Yakınlarımıza kötülük yapmadan, kendimize güzel anılar bırakarak koyulan hedefe ulaşmaktır. Benim hayatımı bu düşünce oluşturuyor. Genelde, hayatın anlamını açıklamak zordur. Mesela “Kendine nasıl davranılmasını istiyorsan başkasına da öyle davran” prensibi olabilir. Ayrıca çocuk olsam, dışarda renkli ve güzel bir dünya varken, amcamın, yanıma gelip bana hayatın anlamını anlatmaya başlamasını istemezdim.
Aleksandr İnşakov, Dublör

Benim için hayatın anlamı çocuklarımdır. Eğer başrahip ilahi yönünü kastediyorsa, o zaman dersin gereksiz olduğunu söyleyebilirim. İdeolojik eğitim için dersin adının değiştirilmesi gerek. Örneğin soru beni çıkmaza sokarsa bunu çocuklara nasıl açıklarım? Farklı ilkokullar ve farklı felsefe akımları var. Hepsinin kendine özgü farklı anlayışları var. Benim için hayatın anlamı ise, benimle aynı toplumda yaşayanlara yenilik getirmek ve hayatlarını güzelleştirmektir.
Aleksandr Sidyarkin ,Devlet Duması Milletvekili

Tanrıya, dünyaya, ebeveynlere ve çocuklara sevgidir. Başkalarına sevgidir. Bu sevgi uğruna yaşıyorsanız hayatınızın anlamı var demektir. Eğer kendiniz için yaşıyorsanız hayatınızın anlamı yok demektir. Bir insanın acısını dindirmeye çalışıyorsanız hayatınızın anlamı var demektir. Ben olsam çocuklara böyle anlatırdım. Ayrıca derse verilen isim ise beni korkutuyor.
Anastasiya Melnikova, Sankt Peterburg Parlamento Meclisi Üyesi ve Sanatçı

Bilmiyorum fakat cevaplamak için yeterince vaktimin olduğunu düşünüyorum.
Aleksandr Baulev, Aktör

Hayatın anlamını aramak Rus medeniyetinden geçer. Çocuklara hayatın anlamını anlatmanın zor olduğunu düşünüyorum. Böyle bir girişimin, dini düşüncelerin üstü kapalı bir şekilde ideolojik dersle okullara sokulması olduğunu düşünüyorum. Çocukların böyle bir durumda kalması acınacak bir durum.
İrina Prohorova, Vatandaş Platformu Partisi Komite Üyesi

Yakınlarımıza, insanlara ve İsa’ya hizmet etmektir. Rusya’da kiliselerin 2500’den fazla sosyal projesi var. Huzur evleri, yetiştirme yurtları, yetimhaneler, rehabilitasyon merkezleri gibi. Bunları düzenleyen insanlar hayatın gerçek anlamının, kendine değil, başkalarına hizmet etmek olduğunu ispatlıyor.
Panteleimon, Orekhovo-Zuyevo Piskoposu

Çeviren: Furkan ŞENOKUR

13.5.2013
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама